Vysočina – Pokutu ve výši 120 tisíc korun za neprovádění zkoušek těsnosti chladicích zařízení na prodejnách masa a uzenin Procházka dostala od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) společnost PMU CZ, která sídlí v Roudnici na Labem. Pokutu udělila inspekce za nedostatky, které byly zjištěny ve firemních prodejnách na Vysočině, konkrétně ve Žďáru nad Sázavou, Třebíči, Humpolci a v Ledči nad Sázavou.
Když je venku mrazivé chladno, nic se nevyrovná teplému jídlu. My jsme pro vás vybrali čtyři recepty, které jsou lehce pikantní, a tak vás zahřejí stejně dobře jako teplý svetr.
Jak upravit zvěřinu, naučíte se za vteřinu, s tímto podtitulem se ve Slováckém muzeu konalo další pokračování oblíbené akce Vaříme v muzeu. V hlavní roli se představil kuchař František Tatařík.
Vlašim /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - Vlašimská farní charita nemá dostatek prostoru pro své aktivity. Proto chce vybudovat komunitní centrum. Je to její letošní priorita. A pracovníci charity si už vyhlédli budovu v Tovární ulici, kde by komunitní centrum mohlo vzniknout.
Celkem sedmnáct žadatelů, kteří v polovině února podali své žádosti o dotace z dotačního programu Místní akční skupiny (MAS) Program rozvoje venkova (PRV), má možnost představit své plány na Veřejném slyšení, které proběhne v pondělí 5. března od 16 hodin v zasedací místnosti MAS Hranicko v Kunzově vile na třídě 1. máje.
Špinavé podlahy, nezakryté jídlo a potraviny, které měly už několik týdnů po záruce. V polovině února dorazila do restaurace Švejk v kadaňské Poštovní ulici kontrola z hygieny. Rutinní prohlídka ale nabrala rychlý spád. Hygienici vyhodnotili podmínky, v jakých restaurace fungovala, jako zdraví škodlivé a na místě ji zavřeli. Provozovatelům navíc uložili pokutu.
Zoologická zahrada ležící ve venezuelském Maracaibu se kvůli dlouhodobému nedostatku potravy pro zvířata odhodlala ke krajnímu řešení. Nejslabší zvířata usmrcuje a jejich masem krmí jedince, kteří mají reálnou šanci přežít. Na tuto praktiku upozornila agentura Reuters.
Sokolovsko – Dvaačtyřicetiletý muž toho v Sokolově dokázal za pár dní opravdu mnoho. Bohužel nic z toho nepotěšilo lidi, které okradl nebo jinak podvedl.
Karlovy Vary - Paličkou na maso zaútočil na svou manželku osmaosmdesátiletý muž z Karlových Varů - Dvorů. V úterý brzy ráno ji několikrát udeřil do hlavy. Policie řeší případ jako pokus o vraždu.
O pozápasové postřehy po vítězství nad Teplicemi (2:1) v prvním, jarním, fotbalovém utkání HET ligy se podělili střelec rozhodující branky Honza Chramosta a kapitán týmu Tomáš Hübschman.
Davy lidí, desítky masek, veselí. Prostějovské náměstí T.G. Masaryka v sobotu ožilo. Po roce se sem totiž vrátil masopust, druhý ročník akce, kterou s přispěním magistrátu pořádá agentura Gryff. I tentokrát se tak na kuželně objevily stany pro komedianty i vojáky, stánky s občerstvením, kolotoče.
Deštná – Voňavá tlačenka, jitrnice, jelítka, ovar, pečené maso a zabijačková polévka, které se říká prdelačka. To všechno mohli ochutnat návštěvníci vepřových hodů, kteří v sobotu dorazili do zbrojnice dobrovolných hasičů v Deštné na Jindřichohradecku. A že jich bylo!
Holubice - Kotle ve kterých se vaří maso, slivovice na zahřátí připravená na stolech před místní hospodou a pomalu se scházející se skupinka lidi. Někteří už v převlecích, ostatní vběhnou bočním vchodem do hospody, kde se z nich za chvíli stane někdo jiný. Je sobota brzy ráno a přesto, že teploty jsou pod nulou a zima je až nečekaně vlezlá, tak v Holubicích začíná tradiční masopustní veselí, nebo také Masopust.
Sezimovo Ústí - Sezimovo Ústí se nachází v těsné blízkosti Tábora a společně s Planou nad Lužnicí tvoří aglomeraci, která je druhou největší v Jihočeském kraji.
Tři Sekery - Masivní přítomnost nebezpečného parazita svalovce byla odhalena u tří kusů divokých prasat dovezených z Maďarska do závodu na zpracování zvěřiny v Tachovské Huti u Tří Seker na Chebsku.
Každý Čech ročně spořádá zhruba 26 kilogramů kuřecího masa. Je totiž chutné, rychle hotové, levné a doporučují ho dietologové, protože není tučné a obsahuje prospěšné živiny. Při jeho nákupu a přípravě ale můžeme udělat chyby, kterých je dobré se vyvarovat.
Bukovany – Plná místnost návštěvníků, vůně řízků a stylový interiér dokreslený plápolajícími svíčkami na stolech. Tak by se dala vystihnout příjemná atmosféra v Mlynářské restauraci Bukovanského mlýna, kde se o víkendu koná už třetí ročník oblíbeného Festivalu řízků.
Severní Čechy - Češi utrácejí za maso domácích sedláků stále méně, což se projevuje i na jeho výrobě. Třeba vepřového masa dodali sedláci na trh 211 tisíc tun, což bylo o devět tisíc tun méně než v roce 2016.
Kulinářský klenot, který bezpochyby dostal Olomouc na gastromapu Českérepubliky. To je Riegrovka, kde vám nabídnou kromě piva ze svého minipivovaru ty nejlepší steaky, které jako jedinív republice stařísuchou metodou v automatické klimatické komoře. Zážitek, který si žádný milovník masa nemůže nechat ujít
Češi utrácejí za maso domácích sedláků stále méně, což se projevuje i na jeho výrobě. Třeba vepřového masa dodali sedláci na trh 211 tisíc tun, což bylo o devět tisíc tun méně než v roce 2016. Také výroba hovězího se snížila, a to o více než čtyři tisíce tun na 67,7 tisíce tun. „Naopak drůbežího masa bylo proti roku 2016 vyrobeno více o 2,4 tisíce tun,“ uvedl Jiří Hrbek z ČSÚ.
Velké Svatoňovice - Místo vyuzeného masa požár, takovou situaci museli ve středu řešit ve Velkých Svatoňovicích trutnovští profesionální hasiči a dobrovolníci z Úpice a Batňovic. Majitel jednoho z domů si v pergole udil maso. Odkapávající tuk však zintenzivnil hoření v ohništi a plameny následně zapálily dřevěná dvířka od udírny.
Chuť na čerstvě uzené maso už nejspíš přešla majitele pergoly v Kunčicích pod Ondřejníkem. Samostatně stojící stavba začala hořet kvůli nedbalosti při uzení.
Když vystoupíte na zastávce metra Lužiny a projdete mezi paneláky, narazíte na restauraci, která vypadá, jako by patřila spíš na venkovskou náves. A její kuchyně tomu také odpovídá. Je poctivá, převážně česká a vynikající.
Místní akční skupina (MAS) Hranicko začíná s vyhlašováním výzev dotačních programů Evropské unie, v nichž mezi žadatele z hranického regionu v následujících čtyřech letech rozdělí více než osmdesát milionů korun.
Táborsko – Živnostníci a podnikatelé, neziskové organizace i spolky mohou požádat o dotace, jež bude MAS Krajina srdce rozdělovat během letošního roku.
Tábor - Po roce zalužský Klíček opět připravil dražbu dvou obrázků z dílny jeho klientů, o něž se zájemci budou moci ucházet během společenského plesu.
Když Tomáš Karpíšek, majitel gastronomického impéria Ambiente, zavítal při svých cestách do Mexika a ochutnal tamější drůbež z ohně, dostal nápad na další skvělý podnik. Češi mají kuře rádi, řekl si, ale klasické stánky s grilovaným kuřetem nenabízejí kvalitní kuřecí maso a především ho negrilují na ohni. A tak vzniklo karlínské bistro Grils.
MAS Hranicko začíná s vyhlašováním výzev dotačních programů Evropské unie, v nichž mezi žadatele z hranického regionu v následujících čtyřech letech rozdělí více než osmdesát milionů korun. První výzva je určena drobným zemědělcům a podnikatelům.
Už jste někdy ochutnali medvědí maso? Za pár dnů k tomu budete mít jedinečnou příležitost. Do Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích se po roce vrací nejznámější české rodinné duo šéfkuchařů - Pavel Sapík a jeho otec Jaroslav.
Už jste někdy ochutnali medvědí maso? Za pár dnů k tomu budete mít jedinečnou příležitost. Do Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích se po roce vrací nejznámější české rodinné duo šéfkuchařů - Pavel Sapík a jeho otec Jaroslav.
Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Na Štědrý den dostala zvířata v brněnské zoo dárky dřív než lidé. Tygr rozsápal krabici s masem, lední medvědice přišla lidi pozdravit zblízka.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Na Štědrý den dostala zvířata v brněnské zoo dárky dřív než lidé. Tygr rozsápal krabici s masem, lední medvědice přišla lidi pozdravit zblízka.
HLASUJTE V ANKETĚ / Dobám, kdy téměř každá rodina měla o Vánocích kapra ve vaně, zřejmě odzvonilo. Zatímco někdo si bez rybího masa svítky neumí představit, jiný volí k bramborovému salátu třeba kuřecí řízky: a někdy i větší exotiku. Preference se tak i na Kroměřížsku liší rodinu od rodiny: a týká se to i stromků.
Příbramsko /ANKETA, INFOGRAFIKA/ – Bez smaženého kapra a bramborového salátu si většina lidí neumí vánoční svátky představit. Sice se stále více uplatňují modernější vánoční menu nebo jiné druhy ryb, protože někdo nerad vybírá drobné kostičky z masa nebo argumentuje tím, že mu kapří maso smrdí bahnem, ale kapr je stále česká štědrovečerní klasika a je o něj obrovský zájem. Nakoupit ho můžete klasicky u stánků, na sádkách nebo v prodejnách s rybami.
Pelhřimov – Zmražené dančí maso, dvě kožené aktovky a bižuterii odnesl neznámý zloděj, který se ve druhé polovině minulého týdne vloupal do skladových prostorů v Nádražní ulici v Pelhřimově.
Vánoční šupináči ještě odpočívají na sádkách, kde se třicet dní čistili, aby je za pár hodin rybáři naložili na korbu náklaďáku a rozvezli do prodejních míst po celém Olomoucku. Hlavní předvánoční prodej propukne ve středu.
Kolešovice - Vánoce strávené v teple domova a v blízkosti svých nejbližších. To si o svátcích přeje asi každý. A navzdory tomu, že většině lidí se toto přání každoročně splní, je také mnoho těch, kteří již takové štěstí nemají. Nebo mít nemohou. Jak tráví Vánoce například klienti Domova Kolešovice? I tam každoročně zavítá Ježíšek. A letos byl díky projektu Ježíškova vnoučata bohatší než kdykoli předtím. Na dárky i emoce.
Evropský parlament neschválil námitku proti používání fosfátů v kebabech, které navrhla povolit Evropská komise (EK). Výrobci tohoto pokrmu tím získali souhlas europoslanců, aby do masa přimíchávali látky, které údajně zlepšují chuť masa.
Trochu netradičně upravená česneková pomazánka je vděčným pohoštěním svátečních nebo silvestrovských návštěv. Může také skvěle dochutit grilované maso či pečenou zeleninu a brambory.