Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Inspekce udělila pokutu za chybějící zkoušky v prodejnách masa na Vysočině

Vysočina – Pokutu ve výši 120 tisíc korun za neprovádění zkoušek těsnosti chladicích zařízení na prodejnách masa a uzenin Procházka dostala od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) společnost PMU CZ, která sídlí v Roudnici na Labem. Pokutu udělila inspekce za nedostatky, které byly zjištěny ve firemních prodejnách na Vysočině, konkrétně ve Žďáru nad Sázavou, Třebíči, Humpolci a v Ledči nad Sázavou.

Někdo to rád horké

Když je venku mrazivé chladno, nic se nevyrovná teplému jídlu. My jsme pro vás vybrali čtyři recepty, které jsou lehce pikantní, a tak vás zahřejí stejně dobře jako teplý svetr.

Komunitní centrum chce vlašimská charita vybudovat kvůli nouzi

Vlašim /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - Vlašimská farní charita nemá dostatek prostoru pro své aktivity. Proto chce vybudovat komunitní centrum. Je to její letošní priorita. A pracovníci charity si už vyhlédli budovu v Tovární ulici, kde by komunitní centrum mohlo vzniknout. 

Žadatelé v dotačním programu MAS představí své záměry. Jste zváni

Celkem sedmnáct žadatelů, kteří v polovině února podali své žádosti o dotace z dotačního programu Místní akční skupiny (MAS) Program rozvoje venkova (PRV), má možnost představit své plány na Veřejném slyšení, které proběhne v pondělí 5. března od 16 hodin v zasedací místnosti MAS Hranicko v Kunzově vile na třídě 1. máje.

FOTO: Prošlé maso a plíseň. Hygiena zavřela kadaňskou hospodu

Špinavé podlahy, nezakryté jídlo a potraviny, které měly už několik týdnů po záruce. V polovině února dorazila do restaurace Švejk v kadaňské Poštovní ulici kontrola z hygieny. Rutinní prohlídka ale nabrala rychlý spád. Hygienici vyhodnotili podmínky, v jakých restaurace fungovala, jako zdraví škodlivé a na místě ji zavřeli. Provozovatelům navíc uložili pokutu.

Šokující zprávy. Venezuelská zoo krmí zvířata slabšími jedinci

Zoologická zahrada ležící ve venezuelském Maracaibu se kvůli dlouhodobému nedostatku potravy pro zvířata odhodlala ke krajnímu řešení. Nejslabší zvířata usmrcuje a jejich masem krmí jedince, kteří mají reálnou šanci přežít. Na tuto praktiku upozornila agentura Reuters. 

Masopust rozveselil centrum Prostějova. Nabídl jitrnice i rakouské uniformy

Davy lidí, desítky masek, veselí. Prostějovské náměstí T.G. Masaryka v sobotu ožilo. Po roce se sem totiž vrátil masopust, druhý ročník akce, kterou s přispěním magistrátu pořádá agentura Gryff. I tentokrát se tak na kuželně objevily stany pro komedianty i vojáky, stánky s občerstvením, kolotoče.

OBRAZEM: V Deštné se po zabijačkových pochoutkách jen zaprášilo

Deštná – Voňavá tlačenka, jitrnice, jelítka, ovar, pečené maso a zabijačková polévka, které se říká prdelačka. To všechno mohli ochutnat návštěvníci vepřových hodů, kteří v sobotu dorazili do zbrojnice dobrovolných hasičů v Deštné na Jindřichohradecku. A že jich bylo!

Medvěd, plačky nebo smrtka. Holubicemi se prošel masopustní průvod

Holubice - Kotle ve kterých se vaří maso, slivovice na zahřátí připravená na stolech před místní hospodou a pomalu se scházející se skupinka lidi. Někteří už v převlecích, ostatní vběhnou bočním vchodem do hospody, kde se z nich za chvíli stane někdo jiný. Je sobota brzy ráno a přesto, že teploty jsou pod nulou a zima je až nečekaně vlezlá, tak v Holubicích začíná tradiční masopustní veselí, nebo také Masopust.

Pravda o kuřecím mase

Každý Čech ročně spořádá zhruba 26 kilogramů kuřecího masa. Je totiž chutné, rychle hotové, levné a doporučují ho dietologové, protože není tučné a obsahuje prospěšné živiny. Při jeho nákupu a přípravě ale můžeme udělat chyby, kterých je dobré se vyvarovat.

Výroba masa stále klesá. Lidé na něm šetří

Severní Čechy - Češi utrácejí za maso domácích sedláků stále méně, což se projevuje i na jeho výrobě. Třeba vepřového masa dodali sedláci na trh 211 tisíc tun, což bylo o devět tisíc tun méně než v roce 2016.

Steakové maso v Olomouci zraje i několik měsíců

Kulinářský klenot, který bezpochyby dostal Olomouc na gastromapu Českérepubliky. To je Riegrovka, kde vám nabídnou kromě piva ze svého minipivovaru ty nejlepší steaky, které jako jedinív republice stařísuchou metodou v automatické klimatické komoře. Zážitek, který si žádný milovník masa nemůže nechat ujít

Výroba masa stále klesá. Lidé na něm šetří

Češi utrácejí za maso domácích sedláků stále méně, což se projevuje i na jeho výrobě. Třeba vepřového masa dodali sedláci na trh 211 tisíc tun, což bylo o devět tisíc tun méně než v roce 2016. Také výroba hovězího se snížila, a to o více než čtyři tisíce tun na 67,7 tisíce tun. „Naopak drůbežího masa bylo proti roku 2016 vyrobeno více o 2,4 tisíce tun,“ uvedl Jiří Hrbek z ČSÚ.

Ve Svatoňovicích hořelo. Kvůli uzení masa

Velké Svatoňovice - Místo vyuzeného masa požár, takovou situaci museli ve středu řešit ve Velkých Svatoňovicích trutnovští profesionální hasiči a dobrovolníci z Úpice a Batňovic. Majitel jednoho z domů si v pergole udil maso. Odkapávající tuk však zintenzivnil hoření v ohništi a plameny následně zapálily dřevěná dvířka od udírny.

Tip na restauraci: Připraveno v Kastrolu

Když vystoupíte na zastávce metra Lužiny a projdete mezi paneláky, narazíte na restauraci, která vypadá, jako by patřila spíš na venkovskou náves. A její kuchyně tomu také odpovídá. Je poctivá, převážně česká a vynikající.

MAS Krajina srdce rozdělí miliony

Táborsko – Živnostníci a podnikatelé, neziskové organizace i spolky mohou požádat o dotace, jež bude MAS Krajina srdce rozdělovat během letošního roku.

Při plese Klíčku vydraží dva obrázky

Tábor - Po roce zalužský Klíček opět připravil dražbu dvou obrázků z dílny jeho klientů, o něž se zájemci budou moci ucházet během společenského plesu.

Bistro, které si přišlo hrát s ohněm

Když Tomáš Karpíšek, majitel gastronomického impéria Ambiente, zavítal při svých cestách do Mexika a ochutnal tamější drůbež z ohně, dostal nápad na další skvělý podnik. Češi mají kuře rádi, řekl si, ale klasické stánky s grilovaným kuřetem nenabízejí kvalitní kuřecí maso a především ho negrilují na ohni. A tak vzniklo karlínské bistro Grils.

Lanterna chystá raritu: ochutnávku medvědích specialit

Už jste někdy ochutnali medvědí maso? Za pár dnů k tomu budete mít jedinečnou příležitost. Do Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích se po roce vrací nejznámější české rodinné duo šéfkuchařů - Pavel Sapík a jeho otec Jaroslav.

Lanterna chystá raritu: ochutnávku medvědích specialit

Už jste někdy ochutnali medvědí maso? Za pár dnů k tomu budete mít jedinečnou příležitost. Do Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích se po roce vrací nejznámější české rodinné duo šéfkuchařů - Pavel Sapík a jeho otec Jaroslav.

Hamburger budoucnosti

V Nizozemsku představili maso, kvůli němuž nepadlo žádné zvíře. Maso bylo vypěstováno v laboratořích univerzity v Maastrichtu.

Smrk nebo jedličku? Kapra či řízek? Zvyky se v regionu liší

HLASUJTE V ANKETĚ / Dobám, kdy téměř každá rodina měla o Vánocích kapra ve vaně, zřejmě odzvonilo. Zatímco někdo si bez rybího masa svítky neumí představit, jiný volí k bramborovému salátu třeba kuřecí řízky: a někdy i větší exotiku. Preference se tak i na Kroměřížsku liší rodinu od rodiny: a týká se to i stromků.

Tradiční český kapr podražil, nahrazují ho jiné druhy ryb

Příbramsko /ANKETA, INFOGRAFIKA/ – Bez smaženého kapra a bramborového salátu si většina lidí neumí vánoční svátky představit. Sice se stále více uplatňují modernější vánoční menu nebo jiné druhy ryb, protože někdo nerad vybírá drobné kostičky z masa nebo argumentuje tím, že mu kapří maso smrdí bahnem, ale kapr je stále česká štědrovečerní klasika a je o něj obrovský zájem. Nakoupit ho můžete klasicky u stánků, na sádkách nebo v prodejnách s rybami.

Zloděj našel ve skladu i zmražené dančí maso

Pelhřimov – Zmražené dančí maso, dvě kožené aktovky a bižuterii odnesl neznámý zloděj, který se ve druhé polovině minulého týdne vloupal do skladových prostorů v Nádražní ulici v Pelhřimově.

Kaprů není nadbytek a podraží, hlásí rybáři

Vánoční šupináči ještě odpočívají na sádkách, kde se třicet dní čistili, aby je za pár hodin rybáři naložili na korbu náklaďáku a rozvezli do prodejních míst po celém Olomoucku. Hlavní předvánoční prodej propukne ve středu.

Ježíškova vnoučata dojala seniory k slzám

Kolešovice - Vánoce strávené v teple domova a v blízkosti svých nejbližších. To si o svátcích přeje asi každý. A navzdory tomu, že většině lidí se toto přání každoročně splní, je také mnoho těch, kteří již takové štěstí nemají. Nebo mít nemohou. Jak tráví Vánoce například klienti Domova Kolešovice? I tam každoročně zavítá Ježíšek. A letos byl díky projektu Ježíškova vnoučata bohatší než kdykoli předtím. Na dárky i emoce.

Fosfáty v kebabu nejsou problém, rozhodli europoslanci

Evropský parlament neschválil námitku proti používání fosfátů v kebabech, které navrhla povolit Evropská komise (EK). Výrobci tohoto pokrmu tím získali souhlas europoslanců, aby do masa přimíchávali látky, které údajně zlepšují chuť masa.

Česneková pomazánka

Česneková pomazánka z pečeného česneku

Trochu netradičně upravená česneková pomazánka je vděčným pohoštěním svátečních nebo silvestrovských návštěv. Může také skvěle dochutit grilované maso či pečenou zeleninu a brambory.