Už jste někdy ochutnali medvědí maso? Za pár dnů k tomu budete mít jedinečnou příležitost. Do Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích se po roce vrací nejznámější české rodinné duo šéfkuchařů - Pavel Sapík a jeho otec Jaroslav.
Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Na Štědrý den dostala zvířata v brněnské zoo dárky dřív než lidé. Tygr rozsápal krabici s masem, lední medvědice přišla lidi pozdravit zblízka.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Na Štědrý den dostala zvířata v brněnské zoo dárky dřív než lidé. Tygr rozsápal krabici s masem, lední medvědice přišla lidi pozdravit zblízka.
HLASUJTE V ANKETĚ / Dobám, kdy téměř každá rodina měla o Vánocích kapra ve vaně, zřejmě odzvonilo. Zatímco někdo si bez rybího masa svítky neumí představit, jiný volí k bramborovému salátu třeba kuřecí řízky: a někdy i větší exotiku. Preference se tak i na Kroměřížsku liší rodinu od rodiny: a týká se to i stromků.
Příbramsko /ANKETA, INFOGRAFIKA/ – Bez smaženého kapra a bramborového salátu si většina lidí neumí vánoční svátky představit. Sice se stále více uplatňují modernější vánoční menu nebo jiné druhy ryb, protože někdo nerad vybírá drobné kostičky z masa nebo argumentuje tím, že mu kapří maso smrdí bahnem, ale kapr je stále česká štědrovečerní klasika a je o něj obrovský zájem. Nakoupit ho můžete klasicky u stánků, na sádkách nebo v prodejnách s rybami.
Pelhřimov – Zmražené dančí maso, dvě kožené aktovky a bižuterii odnesl neznámý zloděj, který se ve druhé polovině minulého týdne vloupal do skladových prostorů v Nádražní ulici v Pelhřimově.
Vánoční šupináči ještě odpočívají na sádkách, kde se třicet dní čistili, aby je za pár hodin rybáři naložili na korbu náklaďáku a rozvezli do prodejních míst po celém Olomoucku. Hlavní předvánoční prodej propukne ve středu.
Kolešovice - Vánoce strávené v teple domova a v blízkosti svých nejbližších. To si o svátcích přeje asi každý. A navzdory tomu, že většině lidí se toto přání každoročně splní, je také mnoho těch, kteří již takové štěstí nemají. Nebo mít nemohou. Jak tráví Vánoce například klienti Domova Kolešovice? I tam každoročně zavítá Ježíšek. A letos byl díky projektu Ježíškova vnoučata bohatší než kdykoli předtím. Na dárky i emoce.
Evropský parlament neschválil námitku proti používání fosfátů v kebabech, které navrhla povolit Evropská komise (EK). Výrobci tohoto pokrmu tím získali souhlas europoslanců, aby do masa přimíchávali látky, které údajně zlepšují chuť masa.
Trochu netradičně upravená česneková pomazánka je vděčným pohoštěním svátečních nebo silvestrovských návštěv. Může také skvěle dochutit grilované maso či pečenou zeleninu a brambory.
Nejíte kapra, a tak namísto ryby zdobí váš stůl na Štědrý den vepřové nebo kuřecí řízky. K tomuto svátku ale ryba patří. A věřte, že to nemusí být jen náš český kapr. Existuje hned několik zdravých a chutných alternativ, které vám nyní představíme.
Značkové restaurace Staropramenu najdeme v Praze na mnoha místech. To, že jsme si vybrali Potrefenou husu, která sídlí přímo v areálu pivovaru, bylo zcela zákonité. Podnik Na Verandách má ke zdroji nejblíže, a pivu – jak známo – dlouhé cestování zrovna nesvědčí.
Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) zjistil nedostatky ve dvou projektech za 619 milionů korun na rozvoj vzájemné spolupráce obcí a místních partnerství v letech 2010 až 2016. Z těchto dotací vznikly desítky strategií a metodik, které ale obcím nic konkrétního nepřinesly, uvedli kontroloři ve zprávě, kterou dnes zveřejnili.
Severní Čechy /ANKETA/ - V České republice je nejvyšší spotřeba ryb v období Vánoc. V listopadu finišovaly výlovy rybníků, které korunují celoroční i několikaletou práci rybářů. Ti se letos potýkali s nedostatkem vody, suchem, i predátory.
V Česku ročně končí v odpadcích celkem 829 851 tun potravin, což je 6,4 procenta z celkové produkce. Jen domácnosti vyhodí 254 tisíc tun jídla. Každý třetí Čech vytřídí potravinu jen proto, že je nevzhledná.
/INFOGRAFIKA/ Prababičky by se divily. Například masa dnes Češi jedí o polovinu více než ony. Na jídelníčku je i mnohem více ovoce. To exotické, o němž se zde lidem před šedesáti lety mohlo jenom zdát, nyní činí přes 40 procent spotřeby. Naopak obilovin se sní skoro o třetinu méně než kdysi.
V Česku je nejvyšší spotřeba ryb v období Vánoc. V listopadu finišují výlovy rybníků, které korunují celoroční i několikaletou práci rybářů. Ti se letos potýkali s nedostatkem vody, suchem, i predátory.
Městští strážníci v Bohumíně dopadli zloděje, který platil zcizenou platební kartou a také lapku, jemuž se v krámě zalíbilo větší množství masa. K jeho úhradě se však neměl.
Benešov – Hned čtyři výběrová řízení na dodávky potravin pro tři jídelny při benešovských základních školách vypsalo město Benešov. Každý z nakonec vybraných dodavatelů masa, ovoce, zeleniny, mléčných výrobků a také mouky, rýže či těstovin získá s městem takzvanou rámcovou kupní smlouvu. Díky ní to bude právě jen on, kdo jídelnám bude moci dodávat požadované suroviny.
Veterináři odhalili v Praze 6 nelegální sklad masa. Našli zde zmražené ryby z Vietnamu, rybí konzervy z Koreje a zmražené hovězí maso z Rakouska. Celkem se tu nacházelo 2,6 tun živočišných produktů. Maso ze skladu putovalo do pražských restaurací a do podniků v okolí. Inspektoři zakázali prodej produktů a maso odeslali zpět dodavateli do Rakouska. Provozovateli hrozí milionová pokuta.
Mnozí chovatelé už začínají přistupovat k výběru krmiva pro svého psího nebo kočičího miláčka stejně pečlivě, jako když si vybírají jídlo pro sebe. A to je správné.
Téměř šest kilo masa si chtěl odnést pětadvacetiletý muž z Olomoucka z jednoho z litovelských supermarketů. Incident se stal ve čtvrtek 9. listopadu dopoledne.
Brno – Daňka či danělu na Jižanském dvorku v Horních Heršpicích v Brně měl někdo porazit a zpracovat na maso. Fotografie dvou mužů stahujících mrtvé zvíře se v neděli objevila na facebookovém profilu dvorku. Zvířata tam přitom mají chovat jen zájmově.
Hodonínsko /FOTO/ - Neoznačené škvarky, maso naložené v láku, sádlo či vepřová střeva na špejli. I takové „dobroty“ pocházely z nelegální výrobny masa, kterou v uplynulých dnech odhalili inspektoři Státní veterinární správy České republiky při kontrole řeznictví na Hodonínsku. Protože majitel se už dvakrát podobným způsobem provinil, hrozí mu teď až milionová pokuta.
Nymburk - Desítky lidí se v neděli ráno sešly u chaty skautského střediska Krahujec na Vesláku. Důvodem bylo vysazování nových stromů v rámci akce Tisíc stromů pro Podlipansko. Požadavkem na příchozí byl rýč, pracovní oděv a chuť pomoci. Což mělo opravdu nečekaně hodně lidí.
Naplno šestadvacetiletý Petr Marek pracuje na Biofarmě Marek Častonín teprve dva roky, ale pomáhal tady už od puberty. Jeho tatínek začal s ekologickým zemědělstvím na konci devadesátých let minulého století a v současné době se na farmě podílí takřka celá rodina.
Častonín – Naplno šestadvacetiletý Petr Marek pracuje na Biofarmě Marek Častonín teprve dva roky, ale pomáhal tady už od puberty. Jeho tatínek začal s ekologickým zemědělstvím na konci devadesátých let minulého století a v současné době se na farmě podílí takřka celá rodina.
Karlovarsko - Po několikaletém úsilí má Místní akční skupina (MAS) Vladař schválenou strategii komunitně vedeného rozvoje. Jde o moderní trend v podpoře rozvoje venkovských oblastí a využití principu plánování tak zvanou metodou Leader.
Česká Kamenice - Černá plíseň, špinavé podlahy nebo prošlé zboží. Takové důvody vedly k dočasnému uzavření jedné z hospod v České Kamenici krajskou hygienou. V podniku nedaleko vlakového nádraží se navíc v době kontroly uvnitř mělo kouřit. Hospoda už má ale otevřeno a podle majitele některé nedostatky s provozem restaurace vůbec nesouvisely.
/FOTOGALERIE/ Dýňovou polévku s javorovým sirupem, sladký koláč nebo třeba burgery s kachním masem mohli v sobotu ochutnat lidé v Brně. Malá Amerika hostila Městské dýňové slavnosti. Ty už druhým rokem prezentují dýňové speciality místních restaurací. Letos nechyběla kuchařská show, kde šéfkuchař vařil na pomoc dětem.
Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Dýňovou polévku s javorovým sirupem, sladký koláč nebo třeba burgery s kachním masem mohli v sobotu ochutnat lidé v Brně. Malá Amerika hostila Městské dýňové slavnosti. Ty už druhým rokem prezentují dýňové speciality místních restaurací. Letos nechyběla kuchařská show, kde šéfkuchař vařil na pomoc dětem.
/ANKETA/ Obchodníci reagují na rostoucí počet krádeží zboží, které dříve bylo běžně v regálech. Nekradou jen zákazníci, ale i zaměstnanci a dodavatelé.
Tisíc kusů jeleních karbanátek, osm set porcí mufloního ragú s konfitovaným česnekem i sto kilogramů speciálních klobás ze srnčího masa. To je jen část dobrot, které už od středy připravuje šéfkuchař hotelu Horal Jaroslav Orság se svým desetičlenným týmem.
Masné výrobky mají problémy s kvalitou častěji než jiné potraviny, odhalily to nezávislé spotřebitelské testy časopisu dTest. Analýza výsledků testování za poslední tři roky ukázala, že nejvíc nekalostí skrývají uzeniny a další výrobky z masa. Zatímco při testech všech ostatních druhů potravin činil podíl propadlíků 2,2 procenta, u uzenin propadlo 20 procent zboží jako nevyhovující.
Možná jste se s tím na dovolené také setkali. Chcete si kromě plážových radovánek vychutnat i regionální speciality. Dobrat se však správného pojmenování pokrmu, který chceme okoštovat, může být někdy hlavolam.
HLASUJTE V ANKETĚ / Vypumpovat u veterináře žaludek své fence, která přiotrávená v tu chvíli bojovala o svůj život, musela nedávno Eva Jarolímová z Bojkovic. Téměř denně přitom v okolí bytovky na ulici 1. máje odklízí kusy pohozených knedlíků či masa, které podle jejích slov slouží jako otrávená návnada.
Sobota patřila v Ochozi na Prostějovsku hodům. Skupina historických aktivit Eques Tempus tu už poosmé pořádala Svatováclavské vepřové hody, při kterých se mohli návštěvníci těšit například na historická vystoupení či muziku. Hlavní roli tu však hrálo vepřové ve všech podobách.
/ROZHOVOR/ Své motto: „Baví mě čerstvá, sezonní, kreativní, pestrá, zdravá a přitom chutná kuchyně bez masa,“ praktikuje denně, doma i v zaměstnání. Po řadě zahraničních angažmá zakotvil Petr Klíma v mekce zdravého stravování, v síti restaurací Counry Life. Šéfkuchař, gurmán, autor zajímavé a inspirativní Zeleninové kuchařky se podělil o zkušenosti, názory a připravil podzimní menu plné vitaminů a zajímavých chutí.
Pec pod Sněžkou /FOTO, VIDEO/ - Kde se vám stane, že vám servírují jídlo Markéta Hrubešová, Pavel Nový, Robert Jašków, Tomáš Pavelka nebo Hynek Čermák? Kdo si nenechal ujít sobotní 11. ročník oblíbené soutěže Krakonošův guláš, dočkal se této výjimečné příležitosti v Peci pod Sněžkou. Pokud tedy vystál dlouhé fronty, jež vytvořily davy návštěvníků.
/VIDEO, ANKETA/ Australská vláda musí řešit delikátní problém, totiž přemnožení klokanů. Populace národního, veskrze roztomilého a nevinného zvířete narostla během šesti let z 27 na 45 milionů kusů. Farmáři i ekologové doporučují: jezte klokany, mají zdravé, nízkotučné maso. Australané se nad tím ošklíbají.