Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Pravda o kuřecím mase

Každý Čech ročně spořádá zhruba 26 kilogramů kuřecího masa. Je totiž chutné, rychle hotové, levné a doporučují ho dietologové, protože není tučné a obsahuje prospěšné živiny. Při jeho nákupu a přípravě ale můžeme udělat chyby, kterých je dobré se vyvarovat.

Výroba masa stále klesá. Lidé na něm šetří

Severní Čechy - Češi utrácejí za maso domácích sedláků stále méně, což se projevuje i na jeho výrobě. Třeba vepřového masa dodali sedláci na trh 211 tisíc tun, což bylo o devět tisíc tun méně než v roce 2016.

Steakové maso v Olomouci zraje i několik měsíců

Kulinářský klenot, který bezpochyby dostal Olomouc na gastromapu Českérepubliky. To je Riegrovka, kde vám nabídnou kromě piva ze svého minipivovaru ty nejlepší steaky, které jako jedinív republice stařísuchou metodou v automatické klimatické komoře. Zážitek, který si žádný milovník masa nemůže nechat ujít

Výroba masa stále klesá. Lidé na něm šetří

Češi utrácejí za maso domácích sedláků stále méně, což se projevuje i na jeho výrobě. Třeba vepřového masa dodali sedláci na trh 211 tisíc tun, což bylo o devět tisíc tun méně než v roce 2016. Také výroba hovězího se snížila, a to o více než čtyři tisíce tun na 67,7 tisíce tun. „Naopak drůbežího masa bylo proti roku 2016 vyrobeno více o 2,4 tisíce tun,“ uvedl Jiří Hrbek z ČSÚ.

Ve Svatoňovicích hořelo. Kvůli uzení masa

Velké Svatoňovice - Místo vyuzeného masa požár, takovou situaci museli ve středu řešit ve Velkých Svatoňovicích trutnovští profesionální hasiči a dobrovolníci z Úpice a Batňovic. Majitel jednoho z domů si v pergole udil maso. Odkapávající tuk však zintenzivnil hoření v ohništi a plameny následně zapálily dřevěná dvířka od udírny.

Tip na restauraci: Připraveno v Kastrolu

Když vystoupíte na zastávce metra Lužiny a projdete mezi paneláky, narazíte na restauraci, která vypadá, jako by patřila spíš na venkovskou náves. A její kuchyně tomu také odpovídá. Je poctivá, převážně česká a vynikající.

MAS Krajina srdce rozdělí miliony

Táborsko – Živnostníci a podnikatelé, neziskové organizace i spolky mohou požádat o dotace, jež bude MAS Krajina srdce rozdělovat během letošního roku.

Při plese Klíčku vydraží dva obrázky

Tábor - Po roce zalužský Klíček opět připravil dražbu dvou obrázků z dílny jeho klientů, o něž se zájemci budou moci ucházet během společenského plesu.

Bistro, které si přišlo hrát s ohněm

Když Tomáš Karpíšek, majitel gastronomického impéria Ambiente, zavítal při svých cestách do Mexika a ochutnal tamější drůbež z ohně, dostal nápad na další skvělý podnik. Češi mají kuře rádi, řekl si, ale klasické stánky s grilovaným kuřetem nenabízejí kvalitní kuřecí maso a především ho negrilují na ohni. A tak vzniklo karlínské bistro Grils.

Lanterna chystá raritu: ochutnávku medvědích specialit

Už jste někdy ochutnali medvědí maso? Za pár dnů k tomu budete mít jedinečnou příležitost. Do Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích se po roce vrací nejznámější české rodinné duo šéfkuchařů - Pavel Sapík a jeho otec Jaroslav.

Lanterna chystá raritu: ochutnávku medvědích specialit

Už jste někdy ochutnali medvědí maso? Za pár dnů k tomu budete mít jedinečnou příležitost. Do Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích se po roce vrací nejznámější české rodinné duo šéfkuchařů - Pavel Sapík a jeho otec Jaroslav.

Hamburger budoucnosti

V Nizozemsku představili maso, kvůli němuž nepadlo žádné zvíře. Maso bylo vypěstováno v laboratořích univerzity v Maastrichtu.

Smrk nebo jedličku? Kapra či řízek? Zvyky se v regionu liší

HLASUJTE V ANKETĚ / Dobám, kdy téměř každá rodina měla o Vánocích kapra ve vaně, zřejmě odzvonilo. Zatímco někdo si bez rybího masa svítky neumí představit, jiný volí k bramborovému salátu třeba kuřecí řízky: a někdy i větší exotiku. Preference se tak i na Kroměřížsku liší rodinu od rodiny: a týká se to i stromků.

Tradiční český kapr podražil, nahrazují ho jiné druhy ryb

Příbramsko /ANKETA, INFOGRAFIKA/ – Bez smaženého kapra a bramborového salátu si většina lidí neumí vánoční svátky představit. Sice se stále více uplatňují modernější vánoční menu nebo jiné druhy ryb, protože někdo nerad vybírá drobné kostičky z masa nebo argumentuje tím, že mu kapří maso smrdí bahnem, ale kapr je stále česká štědrovečerní klasika a je o něj obrovský zájem. Nakoupit ho můžete klasicky u stánků, na sádkách nebo v prodejnách s rybami.

Zloděj našel ve skladu i zmražené dančí maso

Pelhřimov – Zmražené dančí maso, dvě kožené aktovky a bižuterii odnesl neznámý zloděj, který se ve druhé polovině minulého týdne vloupal do skladových prostorů v Nádražní ulici v Pelhřimově.

Kaprů není nadbytek a podraží, hlásí rybáři

Vánoční šupináči ještě odpočívají na sádkách, kde se třicet dní čistili, aby je za pár hodin rybáři naložili na korbu náklaďáku a rozvezli do prodejních míst po celém Olomoucku. Hlavní předvánoční prodej propukne ve středu.

Ježíškova vnoučata dojala seniory k slzám

Kolešovice - Vánoce strávené v teple domova a v blízkosti svých nejbližších. To si o svátcích přeje asi každý. A navzdory tomu, že většině lidí se toto přání každoročně splní, je také mnoho těch, kteří již takové štěstí nemají. Nebo mít nemohou. Jak tráví Vánoce například klienti Domova Kolešovice? I tam každoročně zavítá Ježíšek. A letos byl díky projektu Ježíškova vnoučata bohatší než kdykoli předtím. Na dárky i emoce.

Fosfáty v kebabu nejsou problém, rozhodli europoslanci

Evropský parlament neschválil námitku proti používání fosfátů v kebabech, které navrhla povolit Evropská komise (EK). Výrobci tohoto pokrmu tím získali souhlas europoslanců, aby do masa přimíchávali látky, které údajně zlepšují chuť masa.

Česneková pomazánka

Česneková pomazánka z pečeného česneku

Trochu netradičně upravená česneková pomazánka je vděčným pohoštěním svátečních nebo silvestrovských návštěv. Může také skvěle dochutit grilované maso či pečenou zeleninu a brambory.

Musí to být kapr?

Vánoční ryba není jenom kapr!

Nejíte kapra, a tak namísto ryby zdobí váš stůl na Štědrý den vepřové nebo kuřecí řízky. K tomuto svátku ale ryba patří. A věřte, že to nemusí být jen náš český kapr. Existuje hned několik zdravých a chutných alternativ, které vám nyní představíme.

S Husou se rozhodně trefíte

Značkové restaurace Staropramenu najdeme v Praze na mnoha místech. To, že jsme si vybrali Potrefenou husu, která sídlí přímo v areálu pivovaru, bylo zcela zákonité. Podnik Na Verandách má ke zdroji nejblíže, a pivu – jak známo – dlouhé cestování zrovna nesvědčí.

Projekty ministerstev za stamiliony nic konkrétního nepřinesly, zjistil NKÚ

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) zjistil nedostatky ve dvou projektech za 619 milionů korun na rozvoj vzájemné spolupráce obcí a místních partnerství v letech 2010 až 2016. Z těchto dotací vznikly desítky strategií a metodik, které ale obcím nic konkrétního nepřinesly, uvedli kontroloři ve zprávě, kterou dnes zveřejnili.

Jídelníček Čechů se změnil: jedí víc masa a rýže

/INFOGRAFIKA/ Prababičky by se divily. Například masa dnes Češi jedí o polovinu více než ony. Na jídelníčku je i mnohem více ovoce. To exotické, o němž se zde lidem před šedesáti lety mohlo jenom zdát, nyní činí přes 40 procent spotřeby. Naopak obilovin se sní skoro o třetinu méně než kdysi.

Kvůli školním kuchyním běží čtyři výběrová řízení

Benešov – Hned čtyři výběrová řízení na dodávky potravin pro tři jídelny při benešovských základních školách vypsalo město Benešov. Každý z nakonec vybraných dodavatelů masa, ovoce, zeleniny, mléčných výrobků a také mouky, rýže či těstovin získá s městem takzvanou rámcovou kupní smlouvu. Díky ní to bude právě jen on, kdo jídelnám bude moci dodávat požadované suroviny. 

Veterináři objevili v Praze 6 nelegální sklad s 2, 6 tunami masa a ryb

Veterináři odhalili v Praze 6 nelegální sklad masa. Našli zde zmražené ryby z Vietnamu, rybí konzervy z Koreje a zmražené hovězí maso z Rakouska. Celkem se tu nacházelo 2,6 tun živočišných produktů. Maso ze skladu putovalo do pražských restaurací a do podniků v okolí. Inspektoři zakázali prodej produktů a maso odeslali zpět dodavateli do Rakouska. Provozovateli hrozí milionová pokuta.

Čím nakrmit svého psa nebo kočku?

Mnozí chovatelé už začínají přistupovat k výběru krmiva pro svého psího nebo kočičího miláčka stejně pečlivě, jako když si vybírají jídlo pro sebe. A to je správné.

Maso v láku, vepřová střeva, litry krve. Inspekce našla nelegální výrobnu masa

Hodonínsko /FOTO/ - Neoznačené škvarky, maso naložené v láku, sádlo či vepřová střeva na špejli. I takové „dobroty“ pocházely z nelegální výrobny masa, kterou v uplynulých dnech odhalili inspektoři Státní veterinární správy České republiky při kontrole řeznictví na Hodonínsku. Protože majitel se už dvakrát podobným způsobem provinil, hrozí mu teď až milionová pokuta.

OBRAZEM: Vysadit stromy na Vesláku přišly celé rodiny

Nymburk - Desítky lidí se v neděli ráno sešly u chaty skautského střediska Krahujec na Vesláku. Důvodem bylo vysazování nových stromů v rámci akce Tisíc stromů pro Podlipansko. Požadavkem na příchozí byl rýč, pracovní oděv a chuť pomoci. Což mělo opravdu nečekaně hodně lidí.