Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Dovolenou jsem si nemohla dovolit 10 let

Hradec Králové - Problém vyjít s penězi mají hlavně samoživitelky. Vyplývá to z průzkumu Českého statistického úřadu. Jaké to je živit dítě z jednoho platu, ví i Kateřina z Hradce Králové.

Příběh jedné pekingské kachny

V restauraci Sia na knedlo, vepřo, zelo zapomenete. Místo toho ztjistíte, proč je asijská kuchyně čím dál populárnější a taky že nabízí mnohem víc než kung pao.  

Což takhle dát si špenát?

Dejte jaru zelenou! Aby vás neskolila únava, dopřejte si vitaminovou bombu v podobě špenátu. V kombinaci se sýry, kuřecím masem, gnocchi či makrelou chutná přímo božsky.  

Objevte lahodné Kolumbovo vejce

Ustálené slovní spojení Kolumbovo vejce označuje objev, který není složitý, jen na něj „stačí“ přijít. A to platí i o receptech, díky kterým zjistíte, že z vejce se dá vykouzlit mnohem víc než jen omeleta.  

Budoucnost žateckých jatek řeší architekti. Původní účel se nevrátí

Novým vlastníkem areálu bývalých jatek v Žatci se stala advokátní kancelář z Plzně. Ta v současné době řeší, jak s ním naloží dál. Nový majitel upřednostňuje zachování současných budov a jejich využití veřejností. O konkrétní budoucnosti prý zatím nerozhodl. Jedno je ale jisté. Zabíjení zvířat, porcování masa ani masná výroba se tam už nevrátí.

Nejezte maso, nepijte mléko, hlásali před bučovickými jatkami. Na podporu zvířat

Bučovice – Nejezte maso, zastavte násilí, nepijte kravské mléko! Takové výzvy měli na transparentech demonstranti, kteří se v pondělí ráno sešli před jatkami v Bučovicích na Vyškovsku. Aktivisté chtěli protestem upozornit na krutost, kterou podstupuje dobytek určený k porážce. „Podmínky při převážení prasat jsou nevyhovující, zvířata jsou často pokousaná, dokonce na sebe útočí,“ řekl svolavatel akce Lukáš Vincour.

Veganská výzva aneb moderní půst

  Před Velikonocemi, které letos připadají na 2. duben, tradičně probíhá půst. Kdy jindy než teď budete mít příležitost vyzkoušet si veganskou stravu? V čem tkví její kouzlo nebo které recepty zařadit do jídelníčku, vám prozradí blogerka Linda Müllerová.  

Sůl: Bílé zlato

Jak víme, sůl může být nad zlato a ne nadarmo se jí říká též bílé zlato. Pro římské legionáře, kteří dostávali žold ve formě soli, to platilo dvojnásob… A kdy a proč se vlastně sůl začala používat?

Kde v kuchyni číhá nebezpečí

Na která místa v kuchyni si v rámci hygieny dát největší pozor? Která jsou ta nejzrádnější a třeba to ani netušíme? Jaké, pro naše zdraví nebezpečné procesy tam mohou probíhat?

Inspekce udělila pokutu za chybějící zkoušky v prodejnách masa na Vysočině

Vysočina – Pokutu ve výši 120 tisíc korun za neprovádění zkoušek těsnosti chladicích zařízení na prodejnách masa a uzenin Procházka dostala od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) společnost PMU CZ, která sídlí v Roudnici na Labem. Pokutu udělila inspekce za nedostatky, které byly zjištěny ve firemních prodejnách na Vysočině, konkrétně ve Žďáru nad Sázavou, Třebíči, Humpolci a v Ledči nad Sázavou.

Někdo to rád horké

Když je venku mrazivé chladno, nic se nevyrovná teplému jídlu. My jsme pro vás vybrali čtyři recepty, které jsou lehce pikantní, a tak vás zahřejí stejně dobře jako teplý svetr.

Komunitní centrum chce vlašimská charita vybudovat kvůli nouzi

Vlašim /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - Vlašimská farní charita nemá dostatek prostoru pro své aktivity. Proto chce vybudovat komunitní centrum. Je to její letošní priorita. A pracovníci charity si už vyhlédli budovu v Tovární ulici, kde by komunitní centrum mohlo vzniknout. 

Žadatelé v dotačním programu MAS představí své záměry. Jste zváni

Celkem sedmnáct žadatelů, kteří v polovině února podali své žádosti o dotace z dotačního programu Místní akční skupiny (MAS) Program rozvoje venkova (PRV), má možnost představit své plány na Veřejném slyšení, které proběhne v pondělí 5. března od 16 hodin v zasedací místnosti MAS Hranicko v Kunzově vile na třídě 1. máje.

FOTO: Prošlé maso a plíseň. Hygiena zavřela kadaňskou hospodu

Špinavé podlahy, nezakryté jídlo a potraviny, které měly už několik týdnů po záruce. V polovině února dorazila do restaurace Švejk v kadaňské Poštovní ulici kontrola z hygieny. Rutinní prohlídka ale nabrala rychlý spád. Hygienici vyhodnotili podmínky, v jakých restaurace fungovala, jako zdraví škodlivé a na místě ji zavřeli. Provozovatelům navíc uložili pokutu.

Šokující zprávy. Venezuelská zoo krmí zvířata slabšími jedinci

Zoologická zahrada ležící ve venezuelském Maracaibu se kvůli dlouhodobému nedostatku potravy pro zvířata odhodlala ke krajnímu řešení. Nejslabší zvířata usmrcuje a jejich masem krmí jedince, kteří mají reálnou šanci přežít. Na tuto praktiku upozornila agentura Reuters. 

Masopust rozveselil centrum Prostějova. Nabídl jitrnice i rakouské uniformy

Davy lidí, desítky masek, veselí. Prostějovské náměstí T.G. Masaryka v sobotu ožilo. Po roce se sem totiž vrátil masopust, druhý ročník akce, kterou s přispěním magistrátu pořádá agentura Gryff. I tentokrát se tak na kuželně objevily stany pro komedianty i vojáky, stánky s občerstvením, kolotoče.

OBRAZEM: V Deštné se po zabijačkových pochoutkách jen zaprášilo

Deštná – Voňavá tlačenka, jitrnice, jelítka, ovar, pečené maso a zabijačková polévka, které se říká prdelačka. To všechno mohli ochutnat návštěvníci vepřových hodů, kteří v sobotu dorazili do zbrojnice dobrovolných hasičů v Deštné na Jindřichohradecku. A že jich bylo!

Medvěd, plačky nebo smrtka. Holubicemi se prošel masopustní průvod

Holubice - Kotle ve kterých se vaří maso, slivovice na zahřátí připravená na stolech před místní hospodou a pomalu se scházející se skupinka lidi. Někteří už v převlecích, ostatní vběhnou bočním vchodem do hospody, kde se z nich za chvíli stane někdo jiný. Je sobota brzy ráno a přesto, že teploty jsou pod nulou a zima je až nečekaně vlezlá, tak v Holubicích začíná tradiční masopustní veselí, nebo také Masopust.

Pravda o kuřecím mase

Každý Čech ročně spořádá zhruba 26 kilogramů kuřecího masa. Je totiž chutné, rychle hotové, levné a doporučují ho dietologové, protože není tučné a obsahuje prospěšné živiny. Při jeho nákupu a přípravě ale můžeme udělat chyby, kterých je dobré se vyvarovat.

Výroba masa stále klesá. Lidé na něm šetří

Severní Čechy - Češi utrácejí za maso domácích sedláků stále méně, což se projevuje i na jeho výrobě. Třeba vepřového masa dodali sedláci na trh 211 tisíc tun, což bylo o devět tisíc tun méně než v roce 2016.

Steakové maso v Olomouci zraje i několik měsíců

Kulinářský klenot, který bezpochyby dostal Olomouc na gastromapu Českérepubliky. To je Riegrovka, kde vám nabídnou kromě piva ze svého minipivovaru ty nejlepší steaky, které jako jedinív republice stařísuchou metodou v automatické klimatické komoře. Zážitek, který si žádný milovník masa nemůže nechat ujít

Výroba masa stále klesá. Lidé na něm šetří

Češi utrácejí za maso domácích sedláků stále méně, což se projevuje i na jeho výrobě. Třeba vepřového masa dodali sedláci na trh 211 tisíc tun, což bylo o devět tisíc tun méně než v roce 2016. Také výroba hovězího se snížila, a to o více než čtyři tisíce tun na 67,7 tisíce tun. „Naopak drůbežího masa bylo proti roku 2016 vyrobeno více o 2,4 tisíce tun,“ uvedl Jiří Hrbek z ČSÚ.

Ve Svatoňovicích hořelo. Kvůli uzení masa

Velké Svatoňovice - Místo vyuzeného masa požár, takovou situaci museli ve středu řešit ve Velkých Svatoňovicích trutnovští profesionální hasiči a dobrovolníci z Úpice a Batňovic. Majitel jednoho z domů si v pergole udil maso. Odkapávající tuk však zintenzivnil hoření v ohništi a plameny následně zapálily dřevěná dvířka od udírny.

Tip na restauraci: Připraveno v Kastrolu

Když vystoupíte na zastávce metra Lužiny a projdete mezi paneláky, narazíte na restauraci, která vypadá, jako by patřila spíš na venkovskou náves. A její kuchyně tomu také odpovídá. Je poctivá, převážně česká a vynikající.

MAS Krajina srdce rozdělí miliony

Táborsko – Živnostníci a podnikatelé, neziskové organizace i spolky mohou požádat o dotace, jež bude MAS Krajina srdce rozdělovat během letošního roku.