Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Výsek ve Zbyslavicích nahradilo komunitní centrum

Před dvaceti lety ve Zbyslavicích zavřeli výsek masa. Dnes v této části komplexu, kde sídlí i jediný obchod v obci, otevírají volnočasové Komunitní centrum s bohatým využitím. A jednou zde možná bude třeba knihovna.

Celníci vyšetřují Berouska i Vietnamce z tržnice SAPA. Zabíjeli tygry na maso

V honosném sídle Ludvíka Berouska - Zooparku Bašť - v pondělí způsobil pořádný "cirkus" zásah policie a celníků. Na člena známého cirkusového klanu si vyšetřovatelé posvítili, protože mají podezření, že spolu s dalšími kumpány neoprávněné nakládali s volně žijícími chráněnými živočichy. Nejspíš Berousek prodával Vietnamcům tygry do restaurací.

Komodští "draci" neznají při krmení bratra. Pražská zoo přišla na nový systém

/FOTOGALERIE/ Pražští chovatelé přišli na to, jak krmit varany komodské, kteří při lovu neznají bratra, co nejpřirozenější cestou. Dramatické chvilky, kdy ještěři trhají kusy masa, pražská zoo pravidelně ukazuje svým návštěvníkům. Varany komodské, jejich krmení a způsob života představil pro Pražský deník kurátor plazů Petr Velenský.

Vaříme s dětmi v přírodě. Recepty na ohni pro celou rodinu.

Rybička, ešus a deka znamenají jediné – hurá, jde se na vandr! Tyto kouzelné chvíle v přírodě znají snad všechny generace, i když něco se za poslední roky rozhodně změnilo. Netřeba s sebou na cestu balit chléb se šunkou, na ohni si díky našim receptům připravíte i daleko složitější recepty, které nasytí celou rodinu.

Maso 2.0 nebo čisté maso? Jak budeme říkat burgeru ze zkumavky?

Pokud je maso pěstováno v laboratoři bez zabíjení zvířat, co by mělo být nazváno. Válka o slova v současnosti zaměstnává americké regulátory. Na jedné straně stojí aktivisté bojující za práva zvířat a na druhé straně chovatele dobytka a masný průmysl, kteří nehodlají ustoupit ze svých pozic. Informovala o tom agentura AP.

Pojedenácté. Španěl Nadal opět zvítězil na Roland Garros

Je to vůbec člověk z masa a kostí? Rafael Nadal se letos už pojedenácté probojoval do finále Roland Garros a pojedenácté si pak zapózoval s blyštivým Pohárem mušketýrů. Jeho finálový soupeř Dominic Thiem mohl jen uznale zatleskat králi pařížského grandslamu.

Areál jízdy králů v Kunovicích žil premiérovým Gulášfestem

Prvního ročníku mezinárodního festivalu amatérských družstev ve vaření kotlíkového guláše s názvem Gulášfest Kunovice 2018 se v sobotu v Areálu tamní jízdy králů zúčastnilo devět tří až pětičlenných týmů. Osm jich bylo z Kunovic, jen Turanci přijeli ze Slovenska.

Ötzimu hrozil infarkt a mrtvice. Kardiolog by mu zakázal jíst tučné

Ledový muž Ötzi, 5300 let stará mumie pravěkého muže, která byla v roce 1991 objevena v italských Alpách, nepřestává ani po letech vydávat nová tajemství. Naposledy vědci pomocí počítačové tomografie prozkoumali stav jeho srdce a tepen. Pokud by žil Ötzi dnes, zakázal by mu lékař tučné maso a předepsal léky na cholesterol a vysoký tlak. Kdykoli ho mohl postihnout infarkt nebo mrtvice.

Seniorka: Bylo by smutné, kdybychom vyhráli my

Telč – Vynikající těstoviny se špenátovou omáčkou a s krůtím masem, nadýchané lívanečky s ovocem a se zakysanou smetanou a také slabounké palačinky jako od babičky. Úterní dopoledne bylo zážitkem nejen pro hodnotící komisi, ale i pro tři telčské seniory.

Nastává sezóna grilování. Jak na pokrmy nad kouřem, které znali už Indiáni?

Grilování se pro mnohé stalo kulinářským zážitkem a zároveň příjemnou společenskou událostí a časem stráveným s rodinou a přáteli. Maso, zeleninu a další lahůdky připravené na ohni si navíc spojujeme s „příchutí“ léta. Docílit parádního výsledku, navíc s pochvalou strávníků, chce ale také notnou dávku trpělivosti a disciplíny. V čem nám pomohli naši předkové a jaké vychytávky nám ulehčují zvládnout grilování na jedničku dnes?

Kontrola ve vietnamské tržnici odhalila plesnivé maso. Hrozí pokuta 50 milionů

Do známého areálu SAPA v pražské Libuši přijela minulý týden "šťára". Ve vietnamské tržnici kontrolní orgány odhalily několik nedostatků, mezi něž patří prošlé maso, vejce i mořské plody. Telecí maso navíc zřejmě pochází z nelegální porážky. Provozovatelům hrozí pokuta ve výši až 50 milionů korun.

Ukradl v obchodě marinované maso

Klatovy – Zahájit grilovaní sezonu chtěl zřejmě muž, který se rozhodl, že za maso ale ušetří a chtěl ho ukrást v obchodě. A nebylo to poprvé, kdy něco takového udělal.

VIDEO: Samořízený závoďák se snažil porazit závodního pilota. Jak dopadl?

Přestože se vám může zdát myšlenka autonomního závodního auta jaksi zbytečná, i na závodech robotických aut bez řidiče nyní pracuje hned několik společností. Jedna z nich se teď rozhodla otestovat, zda jejich autonomní systém na okruhu obstojí proti schopnostem profesionálního závodního pilota z masa a kostí.

Test: Polovina gothajů má málo masa, některé obsahují zakázaný separát

Gothajský salám s cejchem dělnické svačiny a laciné uzeniny se pyšní dlouholetou tradicí, ne vždy je ale kvalitní. Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře dvanáct vzorků těchto měkkých salámů, aby prověřil jejich kvalitu. Více než polovina v nezávislém testu propadla kvůli problémům s množstvím nebo kvalitou použitého masa. Ve dvou případech dTest byl dokonce přítomen i zakázaný separát.

Chřest nad zlato

Naše babičky mu neřeknou jinak než špargl, někteří mu přezdívají bílé zlato. Řeč je o chřestu, který je dnes považován za jednu z největších lahůdek zeleninového světa. A právě nyní začíná jeho sezóna.

Rozmarýn, bylina trubadúrů

Dokážete si představit jen tak při procházce přírodou utrhnout kousek koření, kterým si večer zpestříte svůj oblíbený pokrm? Ve Středozemí, například v Itálii nebo ve Francii, se vám to může stát běžně. Můžete tu potkat také rozmarýn, který odsud pochází.

Jde se na první jarní piknik!

Když první paprsky slunce prohřejí zemi, nastává čas výletů do přírody. Přítomnost přátel, rodiny a skvělého jídla vám zaručí bezstarostný den plný zábavy.  

Dovolenou jsem si nemohla dovolit 10 let

Hradec Králové - Problém vyjít s penězi mají hlavně samoživitelky. Vyplývá to z průzkumu Českého statistického úřadu. Jaké to je živit dítě z jednoho platu, ví i Kateřina z Hradce Králové.

Příběh jedné pekingské kachny

V restauraci Sia na knedlo, vepřo, zelo zapomenete. Místo toho ztjistíte, proč je asijská kuchyně čím dál populárnější a taky že nabízí mnohem víc než kung pao.  

Což takhle dát si špenát?

Dejte jaru zelenou! Aby vás neskolila únava, dopřejte si vitaminovou bombu v podobě špenátu. V kombinaci se sýry, kuřecím masem, gnocchi či makrelou chutná přímo božsky.  

Objevte lahodné Kolumbovo vejce

Ustálené slovní spojení Kolumbovo vejce označuje objev, který není složitý, jen na něj „stačí“ přijít. A to platí i o receptech, díky kterým zjistíte, že z vejce se dá vykouzlit mnohem víc než jen omeleta.  

Budoucnost žateckých jatek řeší architekti. Původní účel se nevrátí

Novým vlastníkem areálu bývalých jatek v Žatci se stala advokátní kancelář z Plzně. Ta v současné době řeší, jak s ním naloží dál. Nový majitel upřednostňuje zachování současných budov a jejich využití veřejností. O konkrétní budoucnosti prý zatím nerozhodl. Jedno je ale jisté. Zabíjení zvířat, porcování masa ani masná výroba se tam už nevrátí.

Nejezte maso, nepijte mléko, hlásali před bučovickými jatkami. Na podporu zvířat

Bučovice – Nejezte maso, zastavte násilí, nepijte kravské mléko! Takové výzvy měli na transparentech demonstranti, kteří se v pondělí ráno sešli před jatkami v Bučovicích na Vyškovsku. Aktivisté chtěli protestem upozornit na krutost, kterou podstupuje dobytek určený k porážce. „Podmínky při převážení prasat jsou nevyhovující, zvířata jsou často pokousaná, dokonce na sebe útočí,“ řekl svolavatel akce Lukáš Vincour.

Veganská výzva aneb moderní půst

  Před Velikonocemi, které letos připadají na 2. duben, tradičně probíhá půst. Kdy jindy než teď budete mít příležitost vyzkoušet si veganskou stravu? V čem tkví její kouzlo nebo které recepty zařadit do jídelníčku, vám prozradí blogerka Linda Müllerová.  

Sůl: Bílé zlato

Jak víme, sůl může být nad zlato a ne nadarmo se jí říká též bílé zlato. Pro římské legionáře, kteří dostávali žold ve formě soli, to platilo dvojnásob… A kdy a proč se vlastně sůl začala používat?

Kde v kuchyni číhá nebezpečí

Na která místa v kuchyni si v rámci hygieny dát největší pozor? Která jsou ta nejzrádnější a třeba to ani netušíme? Jaké, pro naše zdraví nebezpečné procesy tam mohou probíhat?