Nejíte kapra, a tak namísto ryby zdobí váš stůl na Štědrý den vepřové nebo kuřecí řízky. K tomuto svátku ale ryba patří. A věřte, že to nemusí být jen náš český kapr. Existuje hned několik zdravých a chutných alternativ, které vám nyní představíme.
Značkové restaurace Staropramenu najdeme v Praze na mnoha místech. To, že jsme si vybrali Potrefenou husu, která sídlí přímo v areálu pivovaru, bylo zcela zákonité. Podnik Na Verandách má ke zdroji nejblíže, a pivu – jak známo – dlouhé cestování zrovna nesvědčí.
Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) zjistil nedostatky ve dvou projektech za 619 milionů korun na rozvoj vzájemné spolupráce obcí a místních partnerství v letech 2010 až 2016. Z těchto dotací vznikly desítky strategií a metodik, které ale obcím nic konkrétního nepřinesly, uvedli kontroloři ve zprávě, kterou dnes zveřejnili.
Severní Čechy /ANKETA/ - V České republice je nejvyšší spotřeba ryb v období Vánoc. V listopadu finišovaly výlovy rybníků, které korunují celoroční i několikaletou práci rybářů. Ti se letos potýkali s nedostatkem vody, suchem, i predátory.
V Česku ročně končí v odpadcích celkem 829 851 tun potravin, což je 6,4 procenta z celkové produkce. Jen domácnosti vyhodí 254 tisíc tun jídla. Každý třetí Čech vytřídí potravinu jen proto, že je nevzhledná.
/INFOGRAFIKA/ Prababičky by se divily. Například masa dnes Češi jedí o polovinu více než ony. Na jídelníčku je i mnohem více ovoce. To exotické, o němž se zde lidem před šedesáti lety mohlo jenom zdát, nyní činí přes 40 procent spotřeby. Naopak obilovin se sní skoro o třetinu méně než kdysi.
V Česku je nejvyšší spotřeba ryb v období Vánoc. V listopadu finišují výlovy rybníků, které korunují celoroční i několikaletou práci rybářů. Ti se letos potýkali s nedostatkem vody, suchem, i predátory.
Městští strážníci v Bohumíně dopadli zloděje, který platil zcizenou platební kartou a také lapku, jemuž se v krámě zalíbilo větší množství masa. K jeho úhradě se však neměl.
Benešov – Hned čtyři výběrová řízení na dodávky potravin pro tři jídelny při benešovských základních školách vypsalo město Benešov. Každý z nakonec vybraných dodavatelů masa, ovoce, zeleniny, mléčných výrobků a také mouky, rýže či těstovin získá s městem takzvanou rámcovou kupní smlouvu. Díky ní to bude právě jen on, kdo jídelnám bude moci dodávat požadované suroviny.
Veterináři odhalili v Praze 6 nelegální sklad masa. Našli zde zmražené ryby z Vietnamu, rybí konzervy z Koreje a zmražené hovězí maso z Rakouska. Celkem se tu nacházelo 2,6 tun živočišných produktů. Maso ze skladu putovalo do pražských restaurací a do podniků v okolí. Inspektoři zakázali prodej produktů a maso odeslali zpět dodavateli do Rakouska. Provozovateli hrozí milionová pokuta.
Mnozí chovatelé už začínají přistupovat k výběru krmiva pro svého psího nebo kočičího miláčka stejně pečlivě, jako když si vybírají jídlo pro sebe. A to je správné.
Téměř šest kilo masa si chtěl odnést pětadvacetiletý muž z Olomoucka z jednoho z litovelských supermarketů. Incident se stal ve čtvrtek 9. listopadu dopoledne.
Brno – Daňka či danělu na Jižanském dvorku v Horních Heršpicích v Brně měl někdo porazit a zpracovat na maso. Fotografie dvou mužů stahujících mrtvé zvíře se v neděli objevila na facebookovém profilu dvorku. Zvířata tam přitom mají chovat jen zájmově.
Hodonínsko /FOTO/ - Neoznačené škvarky, maso naložené v láku, sádlo či vepřová střeva na špejli. I takové „dobroty“ pocházely z nelegální výrobny masa, kterou v uplynulých dnech odhalili inspektoři Státní veterinární správy České republiky při kontrole řeznictví na Hodonínsku. Protože majitel se už dvakrát podobným způsobem provinil, hrozí mu teď až milionová pokuta.
Nymburk - Desítky lidí se v neděli ráno sešly u chaty skautského střediska Krahujec na Vesláku. Důvodem bylo vysazování nových stromů v rámci akce Tisíc stromů pro Podlipansko. Požadavkem na příchozí byl rýč, pracovní oděv a chuť pomoci. Což mělo opravdu nečekaně hodně lidí.
Naplno šestadvacetiletý Petr Marek pracuje na Biofarmě Marek Častonín teprve dva roky, ale pomáhal tady už od puberty. Jeho tatínek začal s ekologickým zemědělstvím na konci devadesátých let minulého století a v současné době se na farmě podílí takřka celá rodina.
Častonín – Naplno šestadvacetiletý Petr Marek pracuje na Biofarmě Marek Častonín teprve dva roky, ale pomáhal tady už od puberty. Jeho tatínek začal s ekologickým zemědělstvím na konci devadesátých let minulého století a v současné době se na farmě podílí takřka celá rodina.
Karlovarsko - Po několikaletém úsilí má Místní akční skupina (MAS) Vladař schválenou strategii komunitně vedeného rozvoje. Jde o moderní trend v podpoře rozvoje venkovských oblastí a využití principu plánování tak zvanou metodou Leader.
Česká Kamenice - Černá plíseň, špinavé podlahy nebo prošlé zboží. Takové důvody vedly k dočasnému uzavření jedné z hospod v České Kamenici krajskou hygienou. V podniku nedaleko vlakového nádraží se navíc v době kontroly uvnitř mělo kouřit. Hospoda už má ale otevřeno a podle majitele některé nedostatky s provozem restaurace vůbec nesouvisely.
/FOTOGALERIE/ Dýňovou polévku s javorovým sirupem, sladký koláč nebo třeba burgery s kachním masem mohli v sobotu ochutnat lidé v Brně. Malá Amerika hostila Městské dýňové slavnosti. Ty už druhým rokem prezentují dýňové speciality místních restaurací. Letos nechyběla kuchařská show, kde šéfkuchař vařil na pomoc dětem.
Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Dýňovou polévku s javorovým sirupem, sladký koláč nebo třeba burgery s kachním masem mohli v sobotu ochutnat lidé v Brně. Malá Amerika hostila Městské dýňové slavnosti. Ty už druhým rokem prezentují dýňové speciality místních restaurací. Letos nechyběla kuchařská show, kde šéfkuchař vařil na pomoc dětem.
/ANKETA/ Obchodníci reagují na rostoucí počet krádeží zboží, které dříve bylo běžně v regálech. Nekradou jen zákazníci, ale i zaměstnanci a dodavatelé.
Tisíc kusů jeleních karbanátek, osm set porcí mufloního ragú s konfitovaným česnekem i sto kilogramů speciálních klobás ze srnčího masa. To je jen část dobrot, které už od středy připravuje šéfkuchař hotelu Horal Jaroslav Orság se svým desetičlenným týmem.
Masné výrobky mají problémy s kvalitou častěji než jiné potraviny, odhalily to nezávislé spotřebitelské testy časopisu dTest. Analýza výsledků testování za poslední tři roky ukázala, že nejvíc nekalostí skrývají uzeniny a další výrobky z masa. Zatímco při testech všech ostatních druhů potravin činil podíl propadlíků 2,2 procenta, u uzenin propadlo 20 procent zboží jako nevyhovující.
Možná jste se s tím na dovolené také setkali. Chcete si kromě plážových radovánek vychutnat i regionální speciality. Dobrat se však správného pojmenování pokrmu, který chceme okoštovat, může být někdy hlavolam.
HLASUJTE V ANKETĚ / Vypumpovat u veterináře žaludek své fence, která přiotrávená v tu chvíli bojovala o svůj život, musela nedávno Eva Jarolímová z Bojkovic. Téměř denně přitom v okolí bytovky na ulici 1. máje odklízí kusy pohozených knedlíků či masa, které podle jejích slov slouží jako otrávená návnada.
Sobota patřila v Ochozi na Prostějovsku hodům. Skupina historických aktivit Eques Tempus tu už poosmé pořádala Svatováclavské vepřové hody, při kterých se mohli návštěvníci těšit například na historická vystoupení či muziku. Hlavní roli tu však hrálo vepřové ve všech podobách.
/ROZHOVOR/ Své motto: „Baví mě čerstvá, sezonní, kreativní, pestrá, zdravá a přitom chutná kuchyně bez masa,“ praktikuje denně, doma i v zaměstnání. Po řadě zahraničních angažmá zakotvil Petr Klíma v mekce zdravého stravování, v síti restaurací Counry Life. Šéfkuchař, gurmán, autor zajímavé a inspirativní Zeleninové kuchařky se podělil o zkušenosti, názory a připravil podzimní menu plné vitaminů a zajímavých chutí.
Pec pod Sněžkou /FOTO, VIDEO/ - Kde se vám stane, že vám servírují jídlo Markéta Hrubešová, Pavel Nový, Robert Jašków, Tomáš Pavelka nebo Hynek Čermák? Kdo si nenechal ujít sobotní 11. ročník oblíbené soutěže Krakonošův guláš, dočkal se této výjimečné příležitosti v Peci pod Sněžkou. Pokud tedy vystál dlouhé fronty, jež vytvořily davy návštěvníků.
/VIDEO, ANKETA/ Australská vláda musí řešit delikátní problém, totiž přemnožení klokanů. Populace národního, veskrze roztomilého a nevinného zvířete narostla během šesti let z 27 na 45 milionů kusů. Farmáři i ekologové doporučují: jezte klokany, mají zdravé, nízkotučné maso. Australané se nad tím ošklíbají.
Známá švýcarská firma Nestlé oznámila nákup kalifornské společnosti Sweet Earth, která vyrábí burgery, sendviče a burrita bez masa. Místo náplně živočišného původu používají jako alternativu tofu, čočku nebo třeba fazole. V nabídce Nestlé se tak brzo objeví jídla jako "Neškodná šunka" nebo "Laskavá slanina". Zprávu přinesl web CNN Money.
Bydlíte v Bánově, Bystřici pod Lopeníkem, Nivnici, Suché Lozi, Vlčnově nebo v Korytné? Jestli ano, pak se právě vás týká dotační program Mikroregionu (MAS) Východní Slovácko s názvem Ekofond 2017.
Slaný – Ani letos nebylo Královské město Slaný ochuzeno o tradiční akci Rožnění uherského býka. Ta i přes nepřízeň počasí přilákala v sobotu na Masarykovo náměstí houfy návštěvníků. Kromě grilované speciality je potěšilo třeba divadlo, koncerty nebo herní zóna.
Nedávno byla v některých evropských zemích zjištěna v potravinách živočišného původu chemická látka fipronil. Státní veterinární správa (SVS) proto provedla 261 vyšetření vajec, vaječných výrobků a drůbežího masa. Další vzorky ještě čekají na vyšetření. V žádném z dosud vyšetřených vzorků nebyl toxický pesticid zjištěn.
Více než 237 tun koňského masa klamavě označeného jako hovězí prodalo řeznictví Kovář plus z Podolí v letech 2011 až 2013. Státní veterinární správa proto firmě vyměřila jednu z nejvyšších pokut ve své historii 2,28 milionů korun. Proti té však Kovář plus podal k Nejvyššímu správní soudu kasační stížnost.
Kdekdo by si mohl myslet, že v dnešním světě je skauting na ústupu, děti o čas strávený v přírodě bez moderních vymožeností už nemají zájem a skautské termíny brzy zapadnou v minulosti. Opak je ale pravda.
Rakovník /FOTOGALERIE/ - Přírodní vůně olivového mýdla, esenciálních olejíčků ale třeba i obyčejného octa, který se používá v kuchyni, se sobotní dopoledne nesly RakoZahradou. Konal se na ní totiž tvořivý kurz o výrobě ekologických čisticích prostředků do domácnosti. A to od pracího prášku až po gelu na mytí nádobí.