Proč je dobré, nasušit si rajčata? Sušená rajčata mají intenzivní chuť a naložená do oleje s bylinkami a kořením jsou skvělá. Pokud si je uděláte sami, budou i výrazně levnější než ta ze sklenice v obchodě. Se sušičkou je to snadné a za šest až osm hodin budete mít domácí sušená rajčata hotová.
Chcete si nasušit rajčata? Sušení rajčat v troubě je ideální způsob konzervace, který zintenzivní chuť rajčat a uchová v nich cenné látky. Sušená rajčata pak mají všestranné využití v kuchyni. Do trouby můžete dát sušit i několik plechů s rajčaty najednou.
Tempeh je fermentovaný sójový výrobek. Tato potravina, někdy používaná jako alternativa masa, je velmi ceněná zejména pro svůj vysoký obsah bílkovin, vlákniny, minerálů a vitaminů skupiny B. Má antioxidační účinky a probiotika, která obsahuje, prospívají zdraví střev. Vyhnout by se mu měli ale lidé s alergií na sóju nebo s onemocněním štítné žlázy.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce provedla tento týden kontrolu v provozovně rychlého občerstvení WingHaus na pražských Vinohradech. Výsledek? Zanedbaná toaleta, poškozená lednice a nevhodně skladované maso. Rychlé občerstvení proto muselo zavřít.
Zanedbaná toaleta, nevhodně skladované maso. Státní zemědělská a potravinářská inspekce provedla kontrolu v pražské restauraci WingHaus na Vinohradech. Fotografie z kontroly jsou jen pro silné nátury. Výsledek? Okamžité uzavření provozovny.
Vůně lákající už od dveří na kořeněné grilované maso, křupavou pitu, čerstvou zeleninu a omáčky vlastní výroby. Farmářský gyros, který si zákazníci objednávají v centru Olomouce, je jiný a lidé to dokáží ocenit a často se vracejí. Některým tam zachutnalo natolik, že si pro gyros, burger nebo vyzrálý steak přijdou i několikrát do týdne.
Příběh velké lásky na hostině „obrů“, kteří se sejdou u společného rautu, je teď k vidění na pražském Vyšehradě. Role Rytíře z Vekova, Olivan, Salámic a Petrželce v inscenaci divadla Studio DVA Švédský stůl patří Petru Pěknicovi. Jeho postava se pak neobejde bez Špičky rumové či vaječně koňakové v podání Sabiny Remundové. Jejich lovestory, odehrávající se v krátkém čase, než oba skončí v útrobách poživačných tvorů, dokreslují další aktéři - Kryštof Hádek jako Uzený losos, Radim Madeja jako Tchoří límec, Šéfkuchař, Vajíčko, Avokádo a kdovíco ještě a Michal Slaný v alternaci s Lukášem Králem coby Bludná slánka a Svatý pingl.
Jeho nadšené majitelky mu láskyplně říkají thermík, thermáč či thermáček a společně jej opěvují na sociálních sítích. Pro ty, které jeho schopnosti neoslovily, je to jen další „předražený zbytečný krám“ do kuchyně. Nový multifunkční kuchyňský přístroj se stal pro svou všestrannost a spolehlivost takovým hitem, že má dokonce i své napodobitele a levnější varianty. Nákup ultramoderního přístroje je však potřeba dobře zvážit, protože ne každému se v domácnosti vyplatí.
Kontrola Státní veterinární správy odhalila v jedné z prodejen asijské tržnice v Brně nevyhovující hygienické podmínky. Tato provozovna se přitom v problémech neocitla poprvé.
Poctivost, tradice a mimořádná chuť – to jsou hodnoty, které letos v soutěži Regionální potravina opět zazářily. A mezi oceněnými nechybí ani zástupci Chrudimska.
Letní dovolená u moře bez all inclusive či plné penze, to jsou vysoké náklady navíc za jídlo a pití. Deník srovnal oblíbené evropské destinace. Index cen potravin a nealkoholických nápojů byl vyšší v Chorvatsku než v Itálii. Vyplývá to z aktuálně zveřejněných dat Eurostatu za loňský rok. Obě hojně navštěvované letní turistické destinace se dostaly lehce nad průměr EU. Ještě dražší bylo Řecko, naopak levnější Španělsko. Bulharsko a Polsko se dostaly pod úroveň cen v Česku. Mimo Unii zabodovalo Turecko.
Inspektoři zabavili v řeznictví a bourárně v Brně přes dvě stě kilogramů problémového masa. Třetina z něj byla zkažená, zbytek neznámého původu. Hygienické podmínky zároveň nevyhovovaly standardům.
Přes dvě stě kilo problémové masa zabavily inspektorky v řeznictví a bourárně na Starém Brně. Třetina množství byla zkažená, zbytek byl neznámého původu. „Hygienické podmínky provozovny navíc nevyhovovaly standardům,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.
Burger Street Festival se „utáboří“ v dalším městě, tentokrát doslova. Další zastávka největšího putovního street food festivalu v Česku se totiž o víkendu koná v Táboře. Na výběr bude z tradičních hovězích burgerů, ale také z pozoruhodnějších kousků.
V novém vydání prestižního francouzského gastroprůvodce příliš mnoho podniků z Karvinska nenajdeme. I proto stojí za povšimnutí celkem výrazný úspěch Zámečku Petrovice, kde si inspektoři pochutnali natolik, že tamní restauraci ocenili jednou ze svých pověstných čepic.
Černý bez teď kvete ve většině lokalit Česka, tak neváhejte a nastříhejte si jeho voňavé květy. Z květů černého bezu si můžete snadno vyrobit úžasný domácí bezový olej, který využijete nejen v kuchyni. Váš BIO bezový olej bude mít celou řadu léčivých účinků, mimo jiné na pleť, vlasy, pokožku. Prokázané jsou i protizánětlivé vlastnosti macerátu z bezu.
Na Slovensku v noci na středu zastřelili medvědici, která v květnu v obci Sučany nedaleko Martina na severozápadě Slovenska napadla a zranila 49letého muže. S odvoláním na vyjádření náměstka ministra životního prostředí Filipa Kuffy na sociální síti o tom informují média.
Nicolaas Uys se ve svých dvaceti letech přestěhoval z Jihoafrické republiky do Česka, aby zde hrál profesionálně ragby. K tomu ale začal vyrábět a prodávat biltong – sušené maso, na nějž si přivezl recept ze své domoviny. Hrál v českém národním týmu ragby, za pražský klub Tatra Smíchov, a se svou manželkou dnes provozuje také bistro Saffa Maso v Praze.
Plzeňský kraj letos slaví 25 let od svého vzniku a rozhodl se výročí oslavit s lidmi. První z oslav se tak konala v pondělí v Klatovech v areálu Střední školy zemědělské a potravinářské, kam přišly stovky lidí, aby si užily zábavný program, jehož vrcholem byl koncert Václava Noida Bárty. Oslavy v úterý pokračují v Domažlicích, následují Rokycany, Planá a Plzeň.
Měsíc květen přinesl na Náchodsku hned několik smutných a dramatických událostí. Dvakrát se střetl vlak s člověkem, stalo se několik dopravních nehod, při nichž se zranili řidiči i jejich spolucestující. Policisté řešili opilce se sekáčkem na maso, který chtěl zabít svého bratra či pronásledovali řidiče. Ten se schovával v bažině u Rozkoše. Hasiči krotili několik požárů a pomáhali mimo jiné dvěma zraněným turistům v Adršpachu. Útěkem roku pak bylo záhadné zmizení kapybary z českoskalického zookoutku.
Řeznictví Mareček v Třešti skončilo na konci letošního května. Na vývěsní ceduli před prodejnou masa a uzenin visí krátké prohlášení firmy. O konci řeznictví s dlouhou tradicí se mluvilo už několik měsíců, zákazníci o rozhodnutí firmy věděli.
Co dát psovi jako pamlsek? To je otázka, kterou řada majitelů často řeší. Požadavky na psí dobroty jsou totiž mnohdy vysoké. Mají být zdravé, chutné, trvanlivé a pokud možno levné. Jedním ze způsobů, jak pejskovi dopřát přesně to, co potřebuje, je výroba domácích pamlsků. Pro inspiraci přinášíme několik receptů.
/FOTO, VIDEO/ Burgery ze surovin z různých zemí, maso, jehož příprava zabere čtyři dny, nebo maso flambované na whisky a připravované na litinovém grilu. V Brně začal Burger street festival, trvat bude až do neděle.
I když je hubnutí považováno za velký a složitý problém, podle odborníků může být tento proces vcelku jednoduchý. Existují potraviny, které ve spojení s pravidelným pohybem mohou naše úsilí o štíhlejší postavu účinně podpořit. Dají se kombinovat a doplňovat jinými zdravými produkty tak, aby náš jídelníček napomáhal redukci hmotnosti, byl zdravý, nutričně vyvážený a přitom pestrý.
Češi psy a kočky jednoduše milují. Podle průzkumu z letošního roku má doma jedno z těchto zvířat téměř polovina rodin, to je zhruba 4,7 milionu domácností.
Oblíbené řeznictví v Kaplici rozšířilo své služby. Spustilo totiž novinku v podobě samoobslužného automatu na masné výrobky. Zákazníci mohou služby takzvaného farmaboxu využívat 24 hodin denně. Přístroj je na jihu Čech zatím první svého druhu.
Na Dobrošově a pod Ostaší se v minulých dnech zrodila Země. Šestimetrovou nafukovací planetou zve Místní akční skupina (MAS) Stolové hory na středu 21. května do Velkého Poříčí, kde se odehraje Den planety MAS. Celodenní program nabídne příchozím nejen zábavu, ale i novinky a dopřeje jim i pocit, že udělali něco pro zdraví a zároveň podpořili dobrou myšlenku.
Ten dům ve Slížanech znal Jiří Červenka od dětství jako zchátralou ruinu s propadlými stropy, a louka v sousedství prý byla prokletá. Dnes je z toho všeho statek s hospůdkou, ve které o víkendu zahájili novou etapu. Prodloužili otevírací dobu a začali vařit. Zatím o víkendech.
Až deset let ve vězení může strávit pětadvacetiletý muž, který posilněný alkoholem útočil sekáčkem na maso na parkovišti před obchody v Novém Městě nad Metují na svého staršího bratra. Opakované se mu snažil zasáhnout hlavu, krk a hrudník. Policisté museli použít elektrický paralyzér, aby ho následně mohli spoutat.
Na zámku ve Žďáře nad Sázavou se tento víkend koná Food Day Festival. Návštěvníci mohou ochutnat speciality od amerických barbecue po exotické indonéské pokrmy, ale třeba také křupavé červy. Akce nabízí pestrou paletu chutí pro gurmány i odvážné experimentátory.
Chovatelé koček si mohou vybírat mezi granulemi, konzervami nebo domácí vařenou stravou. Každý způsob má své výhody i nevýhody. Ať už však zvolíte jakýkoli typ krmiva, je důležité, aby splňovalo všechny potřebné výživové hodnoty.
Věděli jste, že mezi nejvyhlášenější světové delikatesy patří pokrmy připravené z prudce jedovatého živočicha? Jedná se o ryby z rodu Takifugu, které patří do čeledi čtverzubcovitých. V Japonsku se pro tento druh ryb používá zkrácené označení „fugu“. A právě Japonci jsou i mistry v přípravě, při níž se pod hrozbou smrti nesmí udělat sebemenší chyba.
/FOTOGALERIE a VIDEO/ Vůněmi a chutěmi jídel z různých koutů naší planety i tuzemských gastronomických pochoutek, je v těchto dnech prosyceno Masarykovo náměstí v Uherském Hradišti.
Během posledního aprílového pondělního odpoledne proběhlo v dobrušském kině pracovní setkání. Dnes se říká workshop, který byl zaměřen na práci s termokamerami na území Místní akční skupiny POHODA VENKOVA. Ta nezisková organizace se sídlem Dobrušce působí na území obcí Orlických hor, Dobrušska a Novoměstska. Celkem se jedná o 23 obcí s víc jak 32 tis. obyvateli.
Už potřetí hostila náplavka před karlovarským hotelem Thermal Beer&Grill Fest. Ten se opět časově potkal se zahájením lázeňské sezóny. Zatímco tomu ale patřil pátek 2. až neděle 4. května, festival se konal během pátku a soboty.
Ideální strava pro psa může mít několik různých podob. Chovatelé mají na výběr z granulí a konzerv, vhodná je i jejich kombinace či stravování metodou BARF, které napodobuje přirozenou potravu psovitých šelem v minulosti. Nejdůležitější ale je, aby krmivo splňovalo potřebné výživové hodnoty. Chovatelé by proto měli vědět, po čem se při výběru dívat.
Porodní asistentka Julie Bischofová otevřela na svém instagramu téma neprofesionálního chování personálu v českých porodnicích. Veřejně sdílela svědectví žen, která dokumentují hrůzné chování lékařů i porodních asistentek k ženám při porodu i po něm. Rodičky se setkávají s porodnickým násilím, tedy ponižováním, agresivitou i vyhrožováním.
Stovky motorkářů, armádních šarží a dalších osobností tuzemské kulturní scény dorazily na sobotní narozeninovou oslavu do kempu Žralok. Vyhlášený regionální mistr cechu řeznického Ivan Mirga z Plumlova oslavil 30. výročí založení firmy ve velkém stylu.
Bezobslužný stánek s lokálními dobrotami u obchodní zóny S1 Center před chomutovským Baumaxem už není ve zkušebním režimu. Provoz běží naplno a zájem zákazníků předčil očekávání. O některé produkty je takový zájem, že se pravidelně vyprodávají. A nabídka se navíc brzy ještě rozšíří.
Příprava řady dobrých jídel vyžaduje smažení. Na první pohled je tento způsob přípravy jednoduchý, ale i u něj se vyplatí dodržovat správný postup. A ten začíná už nalitím oleje na pánev. Je lepší dávat olej do studené pánve a pak zahřívat, nebo raději dát pánev rozehřát, a teprve pak přilít olej?
Lidová veselice s hudbou, jídlem a pivem oslovila všechny generace. Premiérový ročník gastrofestivalu Prostějov na talíři přitáhl do Kolářových sadů davy lidí. Ti se bavili s živými kapelami, baštili delikatesní speciality a pivo všech druhů teklo proudem.
Nepodceňovat situaci a dodržovat pokyny státní veterinární správy. Tím se v době ohrožení nákazou slintavkou a kulhavkou řídí na jatkách v Oudoleni na Havlíčkobrodsku.
Tradiční velikonoční jarmark v Libici, konaný v areálu Pilnova statku, v sobotu pátého dubna přilákal návštěvníky z celé Vysočiny i okolních okresů. Akce, která se koná dvakrát ročně, nabízí pestrou škálu velikonočních dekorací, řemeslných výrobků a tradičních pochoutek. Výtěžek z jarmarku podpoří místní školu.
Znáte farmářské bedýnky s ovocem a zeleninou, kde na vás pokaždé čeká jiný obsah? Nyní si představte, že místo rajčete vytáhnete šťavnaté hovězí. Na vývar, guláš i gril. Na Karvinsku je to možné.
Znáte farmářské bedýnky s ovocem a zeleninou, kde na vás pokaždé čeká jiný obsah? Teď si představte, že místo kedluben vytáhnete šťavnaté hovězí. Na vývar, guláš i gril. To je na Karvinsku možné.
Výskyt slintavky a kulhavky v Česku by vyřadil české zemědělství z mezinárodního obchodu na dva až tři roky a měl by zásadní důsledky pro celé odvětví. V tiskové zprávě to v pátek uvedl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Vyzývá proto veřejnost, aby zamezila kontaktu se zvířaty a aby nepodléhala dezinformacím šířeným na sociálních sítích, které zlehčují nákazu nebo zpochybňují veterinární zásahy. Takových příspěvků se podle svazu v poslední době šíří čím dál více a nezakládají se na pravdě.
Okolí města Verdun, proslulého jednou z nejkrvavějších bitev v dějinách, si vysloužilo i příznačnou přezdívku – verdunský mlýnek na maso. Dnes jde o zcela mírumilovnou lokalitu, válečné roky zde však připomíná celá řada památek. I proto se Verdun a jeho okolí staly cílem milovníků historie, které zajímá pozadí bitvy u Verdunu.
Naporcujte si kuře na prsa, stehna, zbytek na polévku a ušetříte. Bude to totiž levnější, než kdybyste si vše koupili zvlášť. Tak zní známá rada těm, kteří chtějí ušetřit při nákupu surovin. Je to ale pořád pravda? Deník vyzkoušel, jak se věci mají a kolik masa lze z jednoho běžného kuřete vlastně získat.
Zemědělci na jihu Čech loni navýšili chovy drůbeže meziročně o 27,4 procenta na 2,2 milionu kusů. Snížil se ale průměrný stav nosnic a klesla i produkce vajec. Naopak farmáři chovali více drůbeže na prodej masa a Jihočeský kraj tuto produkci navýšil nejvíce mezi kraji. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).