/FOTOGALERIE, VIDEO/ Kdysi to bylo srdce Kladna. Místo, kde se lidé potkávali cestou z práce, kde vonělo maso z bufetu U Kulhánků, kde jste při cestě na poštu potkali půlku známých. Dnes se po opravené pěší zóně na třídě T. G. Masaryka rozléhá ticho a ozývá se jen klapot podpatků několika kolemjdoucích. Kladenská pěší zóna prošla rozsáhlou modernizací. Město do ní investovalo zhruba 70 milionů korun. Místo po zámkové dlažbě teď chodci míří po nových žulových kostkách, přibyly lavičky, nové osvětlení i stromy. Jenže i přes moderní vzhled zůstává atmosféra převážně prázdná.
V restauraci řetězce rychlého občerstvení KFC v Praze-Dejvicích rozmrazovali zaměstnanci kuřecí maso ve stojaté vodě, což zvyšuje mikrobiologická rizika. Jedná se o druhé zjištění inspektorů v pobočkách KFC, v září našli v liberecké pobočce marinované maso s prošlým datem použitelnosti.
V restauraci řetězce rychlého občerstvení KFC v Praze-Dejvicích rozmrazovali zaměstnanci kuřecí maso ve stojaté vodě, což zvyšuje mikrobiologická rizika. ČTK to řekl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva. Jde o druhé zjištění inspektorů v pobočkách KFC, v září našli v liberecké pobočce marinované maso s prošlým datem použitelnosti. Podle vyjádření firmy AmRest, která v Česku KFC provozuje, šlo o pochybení jednotlivce, napsala ČTK obchodní ředitelka Ivana Dlouhá Makalová.
Čočka je už od starověku důležitou součástí lidského jídelníčku. Není drahá, její příprava je jednoduchá a obsahuje tolik zdravých látek, že ji odborníci označují doslova za nutriční zázrak. Čočka posiluje srdce i střeva, podporuje psychiku a pomáhá chránit tělo před vážnými chorobami. A dá se uvařit tak, aby nezpůsobovala nadýmání.
Je to tak trochu generálka před vánočním obžerstvím. Listopadové víkendy v restauracích i kuchyních zpestřují svatomartinská menu a husí pečínky. Jenže husa jako sezónní zvíře je poměrně drahá komodita a v restauracích se cena pečené husy šplhá k vyšším stovkám korun. Částku nezvyšuje cena drůbeže, ale režie a marže restaurací. Ušetřit a nepřipravit se o svatomartinské hody jde výběrem vhodné drůbeže i receptem a způsobem zpracování.
Husí kaldoun, paštika z husích jater s brusinkami, burger s trhaným kachním masem nebo nedělní husí brunch. Ve Frýdku-Místku začíná období svatomartinských hodů a místní restaurace lákají na tradiční i netradiční husí speciality. Deník vybral pět podniků, které letos připravily svatomartinské menu.
/FOTO/ Den svatého Martina se blíží a tento den je spojen s mnoha tradicemi jako je hodování, zejména pečená husa a ochutnávání mladého vína. Na Českolipsku už se stalo tradicí pořádání Svatomartinského jarmarku a krůtích hodů, za touto akcí stojí ZOD Brniště.
Američtí vědci v novém výzkumu řešili, jaké množství průmyslově zpracovaných potravin zvyšuje úpadek kognitivních funkcí mozku. Zároveň uvedli, kterým jídlům je lepší se vyhnout, a tím i snížit riziko vážných nemocí, jako je například Alzheimerova choroba.
Konec října, ve skleníku chladno, rajčata tvrdá jako jablka a dočervena už prostě nedozrají. Vyhodit? Ani nápad! Podle Taťány Rabasové z Karlových Varů je to hotový poklad, který by byl hřích nechat zmrznout. Zelená rajčata se totiž dají zachránit a proměnit ve skvělý salát, který vydrží až do jara.
Veterináři při kontrole řeznictví v Praze 9 odhalili téměř 400 kilogramů potravin neznámého původu. Potravinám chyběly dodací listy a označení značkou zdravotní nezávadnosti. Provozovatel navíc neměl potřebnou registraci provozovny, kterou vydává Městská veterinární správa v Praze.
Kdo je dříve narozeným a pamatuje ještě staré prostory Městské tržnice v Karlových Varech, dá jistě za pravdu, že zdejší prostory vůbec nepůsobily příjemně. Potvrzovaly duch tehdejší normalizační doby, kdy ledasco vypadalo šedě, omšele a ponuře. Radost do života nepřidávaly ani fronty, které museli lidé vystát, aby dostali kus jídla.
Poličan i vysočina jsou oblíbené salámy, které patří mezi trvanlivé masné výrobky a můžete je skladovat při teplotě 0 až 20 °C. Postup výroby salámů je ale zcela odlišný. Vysočina se tepelně opracovává, zatímco poličan se pomocí bakterií fermentuje.
Na nádvoří plumlovského zámku bylo v sobotu veselo. Na tradiční zabijačkové hody dorazily davy návštěvníků, které přilákala neodolatelná vůně čerstvého masa, domácí paštiky i dobrého punče.
Neodolatelná vůně vepřového, svařáku, punče a k tomu chytlavé hudební šlágry. Plumlovský zámek se stal v sobotu rájem všech gurmánů a milovníků kvalitní hudby. Zabijačkové hody přilákaly na zámecké nádvoří davy lidí.
Velkostatek Tetín rozšířil svou nabídku automatizovaných prodejních míst o nový masomat, který obyvatelům Berouna a okolí umožňuje nakupovat čerstvé maso z místní produkce téměř nonstop. Tento inovativní krok navazuje na úspěch vejcomatu a Knedlíkomatu, přičemž všechny produkty pocházejí přímo od farmáře. Zákazníci tak mají přístup k čerstvým a kvalitním potravinám i mimo běžnou otevírací dobu farmářské prodejny.
Více než 80 kilogramů masa a masných výrobků neznámého původu zajistily inspektorky Státní veterinární správy při kontrole jedné z provozoven v asijské tržnici Vinamo v Brně. Maso bylo určeno k prodeji, provozovatel k němu ale nepředložil žádné doklady o původu.
Zemědělská společnost Rabbit Trhový Štěpánov loni utržila z prodeje výrobků, služeb a zboží 3,2 miliardy korun, meziročně o sedm procent více. Čistý zisk klesl na 81 milionů korun, předloni byl zhruba o čtyři miliony vyšší, vyplývá z výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin. Společnost se 710 zaměstnanci se zabývá chovem, zpracováním a distribucí vepřového, hovězího, drůbežího a králičího masa.
V masových konzervách, které na český trh mířily z Lotyšska, bylo výrazně méně masa, než výrobce deklaroval na obale. A to zhruba o 20 procent. Zjistila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Šlo o konzervu s dušeným hovězím, kterou inspektoři odebrali v prodejně Torgretail ve Znojemské ulici v Jihlavě.
Cuketové placky pečené v troubě jsou zdravější variantou klasických bramboráků. Když do nich přidáte nakrájenou libovou slaninu, oblizovat se budou i ti, co cukety zrovna moc nemusí.
/VIDEO/ Gastronomická nabídka v Táboře je zase o něco pestřejší. V úterý se v centru města za velkého zájmu otevřela restaurace sítě Mama’s Burger. Spolumajitelem podniku je známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Jde zatím o jedinou pobočku na jihu Čech.
Další restaurace, která potřebuje pomoc, se nachází v Mladé Boleslavi. Zdeněk Pohlreich vyráží do podniku, který v pořadu Ano, šéfe! ještě nebyl. Retro restaurace Asie nabízí takzvanou českou čínu. Dříve lokální hit a luxus, dnes kuriozita a skomírající živnost. Na trhu je jednapadesát let. Není na čase něco změnit?
Zhruba před 100 lety cestoval západní Afrikou americký novinář a okultista William Buehler Seabrook, jenž se od jiných odlišoval tím, že si rád zkusil i to, na co ostatní neměli žaludek. Když narazil na kmen, který ještě v té době praktikoval rituální pojídání lidského masa, chtěl se k tomuto zvyku připojit. Domorodci mu to nedovolili, a tak nakonec získal kousky lidského masa pokradmu v univerzitní pitevně. Jeho chuť chválil.
Houbaři se dočkali a nad košíkem plným hub už cestou domů přemýšlejí, jak s hříbky naloží. Připravit si z nich skvělou houbovou omáčku je jednou z možností. Houbová omáčka je podzimní klasika a receptů na ni existuje nepočítaně.
Řetězec s rychlým občerstvením KFC řeší v Česku problém s prošlým masem. Kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce našla v liberecké pobočce maso s prošlým datem použitelnosti. Investigativní reportáž novináře Jana Tuny pak přišla s informacemi, že se nejedná o náhodu, ale systémový problém. České zastoupení KFC se proti tomu ohradilo, obdobné problémy řešil ale řetězec i v jiných evropských zemích. Prošlé maso se objevilo v Dánsku, nedávno se ve Španělsku KFC omlouvalo za ztvrdlé hranolky. V Itálii čelil řetězec protestům ochránců zvířat kvůli špatným podmínkám, ve kterých byla chována kuřata pro maso.
Přes čtvrt tuny masa neznámého původu nařídila k likvidaci kontrola Krajské veterinární správy pro Jihomoravský kraj ve vietnamské tržnici v Brně. Prodejci ve Vinamo v Olomoucké ulici pochybili už poněkolikáté.
Tradiční burgery z hovězího masa, ale také ze zvěřiny. Velký výběr mají v sobotu po poledni návštěvníci Burger Street Festival u Galerie Vaňkovka v centru Brna. „Máme tady přes třicet podniků, ale jenom asi dvanáct je jich přímo s burgery. Lidé mohou vybírat dohromady z padesáti druhů burgerů," přibližuje hlavní pořadatel akce Bedřich Snášel.
Alexandr Radecký s manželkou Andreou jsou vegani. Svou 3,5letou dceru Anastázii k veganství vedou také. U nich v lednici tedy nenajdete kravské mléko, máslo ani maso a masné výrobky. Holčička je podle rodičů zdravá a dobře prospívá.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) objevila při kontrole v prodejně ANNGOC v Hrochově Týnci na Chrudimsku závadný masný výrobek. Uzená vepřová obíračka byla plesnivá a zapáchala. Inspektoři ji proto označili za nebezpečnou k lidské konzumaci.
Zatímco některé pobočky KFC v republice se potýkají s problémem, kdy používaly prošlé maso, pobočky v Pardubicích fungují zcela normálně. Přitom na sociálních sítích se objevily příspěvky, podle kterých mají být zavřené. Jak zjistil reportér Deníku, na pravdě se nezakládaly
V liberecké restauraci řetězce s rychlým občerstvením KFC odhalila kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), že se k výrobě jídla používalo marinované maso s prošlým datem použitelnosti. Společnost AmRest, která řetězec v Česku provozuje, tím porušila zákon o potravinách a SZPI s ní zahájí správní řízení o uložení pokuty. Jde o první zjištění z velkého množství kontrol, z nichž většina není dosud dokončená, řekl mluvčí Pavel Kopřiva. SZPI jedná na podnět novináře Jana Tuny. ČTK poslala žádost o vyjádření provozovateli restaurací, zatím neodpověděl.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila v liberecké restauraci řetězce KFC marinované maso s prošlým datem použitelnosti. Bylo ho téměř devět kilogramů. Jde o první zjištění z velkého množství kontrol, z nichž většina není dosud dokončená. Zástupkyně KFC uvedla, že se šlo o ojedinělý incident.
Češi často nakupují zboží v akci. Při rozhodování, který obchod nakonec navštíví, hraje důležitou roli i tištěný leták. Pokud je totiž na titulní straně ovoce, zelenina či maso, zvyšuje se tím šance k oslovení zákazníka. Ukazuje to nový průzkum.
Vloupání do jedné prodejny se brzy ukázalo jako vyšetřování série trestných činů. Orlovští policisté zadrželi dva muže, kteří byli ve své činnosti velice produktivní.
/VIDEO/ Dovoz nelegálního masa z Polska potírají příslušníci Celní správy České republiky. Na konci letošního léta odhalili dvě nezákonné přepravy živočišných produktů. Celkem se jednalo o téměř čtyři tuny masa. K odhalení došlo na dálnicích D1 a D46, ve směrech Ostrava - Olomouc a Olomouc - Prostějov. Řidičům hrozí pokuta až 10 milionů korun.
Celníci při kontrolách na dálnicích D1 a D46 odhalili během konce letošního léta téměř čtyři tuny masa bez potřebných dokladů nebo převáženého v rozporu s hygienickými předpisy.
Prošlé maso v KFC i v ČR?! Podvody s trvanlivostí?! Právě to hlásá nová reportáž, kterou zveřejnil novinář Jan Tuna. Jeho zdroj Jiří H. tvrdí, že pracoval jako kuchař v pobočce fast foodu KFC v Jablonci nad Nisou. „V Dánsku uzavřeli několik poboček KFC, protože tam byl problém se spotřebou masa. Tyto věci se dějí i u nás v České republice, konkrétně v Jablonci nad Nisou,“ zveřejnil Tuna jeho zprávu. Provozovnu již na základě podnětu reportéra navštívili kontroloři. Provozovatel rychlého občerstvení odmítl souvislost s podobným případem v Dánsku a tvrdí, že dodržuje všechny příslušné předpisy.
Téměř 800 kilogramů nevyhovujícího vepřového masa odhalila kontrola Státní veterinární správy (SVS) v bourárně výsekového masa v Olší na Brněnsku. Maso zapáchalo, bylo oslizlé a skladované v nevyhovujících podmínkách. Provozovateli hrozí za závažná porušení hygienických předpisů pokuta až 10 milionů korun.
V Havlíčkově Brodě otevřelo nové Gril Bistro Ježkárna. Za vznikem podniku stojí zkušený gastronom Pavel Ježek, který se v oboru pohybuje více než 35 let. Jak sám říká, o vlastním bistru snil téměř deset let. Podnik se snaží jít jinou cestou než jdou klasická rychlá občerstvení.
Společnosti VOMA z Uherského Brodu na Uherskohradišťsku, která zpracovává maso a má i vlastní prodejny, loni vzrostly tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží na 198,7 milionu korun. Meziročně byly zhruba o 3,2 milionu korun vyšší. Čistý zisk podnik navýšil z předloňských 4,6 milionu korun na 7,1 milionu korun loni. Vyplývá to z výroční zprávy firmy založené ve Sbírce listin.
Pokud zvažujete, že změníte svůj životní styl a budete se stravovat zdravě, začněte tím, že si přestanete nosit domů nezdravé jídlo. Podle amerického odborníka a spisovatele Dana Buettnera, který se zaměřil na výzkum dlouhověkosti, existují čtyři druhy potravin, které by se nikdy neměly dostat přes práh domu.
/PŘEHLEDNĚ/ Dramatické i tragické události zasáhly Havlíčkobrodsko v uplynulých dnech. Podívejte se, o čem všem psal Deník. Do aktuálního přehledu kriminálních zpráv se dostalo například pobodání muže na brodské ubytovně, krádež tuny masa z jatek i smrtelná nehoda motocyklisty.
Šťavnatým uzeným moravským masem a tradičními dobrotami z udírny se proslavil nový podnik v Olomouci. Tahákem v květnu otevřeného bistra U Slámů je Bůček burger. Originální hanácká mňamka obsahuje grilovaný vepřový bok, vyhlášené bystročické kysané zelí, karamelizovanou cibulku a domácí chilli majonézu, to vše v křupavé bulce. Rodinné bistro už má plány i pro zimní období.
Grilovaný vepřový bok, vyhlášené bystročické kysané zelí, karamelizovaná cibulka, křupavá bulka a domácí chilli majonéza. To je originální hanácký Bůček burger, který v Olomouci nabízí nové rodinné bistro U Slámů. Během pár týdnů od otevření se podnik proslavil šťavnatým uzeným moravským masem a tradičními dobrotami z udírny.
Seitanový hamburger, sojový řízek, ovesný karbanátek. Takové názvy by brzy mohly z etiket výrobků a regálů obchodů zmizet. Evropská komise se zabývá označováním rostlinných výrobků a má řešit především to, aby nenesly názvy, které si zákazník spojí s tradičně masovým jídlem. Podle potravinářů tak dochází ke klamání spotřebitele, výrobci a prodejci rostlinných náhražek ale poukazují na nezbytnost přiblížit výrobky zákazníkům prostřednictvím názvů, za kterými si představí konkrétní chuť, strukturu i využití.
/FOTO/ Skoro 200 kilogramů různých druhů problematického masa a vnitřností odhalila v brněnské halal prodejně Státní veterinární správa (SVS). K podstatnému množství produktů neměl výrobce doklady. Inspektoři proto mají podezření, že část pochází z nelegální porážky.
Dva muže z Havlíčkobrodska obvinili havlíčkobrodští kriminalisté z krádeže více než tuny masa z jatek. Vepřové a hovězí podle policie prodávali i používali pro vlastní potřebu. Škoda přesáhla 200 tisíc korun a hrozí jim až pětileté vězení.
Stanislav Konár z Nejdku na Karlovarsku nikdy netoužil po klidném místě v kanceláři ani po předem dané pracovní době. Jednoho dne se rozhodl, že už nechce být závislý na zaměstnavateli – chtěl si organizovat čas po svém, podle vlastních pravidel. Dnes je z něj nejen podnikatel, ale i vášnivý řezník, který své řemeslo ovládá do posledního detailu.
/FOTOGALERIE a VIDEO/ Burgery, quesadilla, tortilly, bramborové spirálky, hranolkové variace, ale také exotické speciality provoněly v sobotu od 12 hodin náměstí ve Valašských Kloboukách. Gastrofestival nabídl k ochutnání kulinářské speciality z více než pětadvacítky food trucků a gastro stánků.
/VIDEO, FOTO/ Na Palackého náměstí v Kralupech nad Vltavou, přímo u kostela, byla na jaře otevřena první bezobslužná prodejna ve městě. FARMA 24 je přístupná nonstop. Na nákup, třeba pro lahůdky, sýry, maso, med nebo víno, tam lze zajít třeba i o půlnoci. Je druhou pobočkou tohoto typu v regionu. A další mají následovat.
Oblíbený Steak Bar George, který dlouhá léta patřil mezi vyhledávané podniky místních milovníků masa, ukončil provoz. Do známých prostor však vstupuje nový provozovatel. Restaurace ponese název Steak Point a zákazníci se mohou těšit na čerstvou podobu interiéru i zachování oblíbené nabídky.