Zásoby masa v mrazničce nám usnadňují vaření i zásobování a šetří peníze. Pokud seženeme kvalitní maso za dobrou cenu, vyplatí se jej zmrazit a mít tak dlouhodoběji k dispozici suroviny pro přípravu dobrého jídla. Ale ani zmražení nezaručuje masu věčnou trvanlivost. Jeho kvalita může dlouhým skladováním utrpět. Navíc různé druhy masa snášejí pobyt v mrazničce odlišně.
Kurkuma je oblíbenou přísadou do jídel. Má nejen lahodnou chuť, ale i léčivé vlastnosti. Díky obsahu sloučenin s protizánětlivými a antioxidačními účinky pomáhá proti zánětu, ulevuje při infekcích dýchacích cest a zlepšuje imunitu. Kurkuma tak může našemu organismu prospívat zláště nyní, v období proměnlivého počasí a častých chřipek.
Je libo voňavou jitrničku, uzený podbřušec, žebra či libové maso? To a mnoho dalšího se nabízelo na domácí zabijačce v Horních Těšicích v sobotu 18.ledna 2025. Akce se konala Na Výletišti.
Jihočeští veterináři loni uložili nejvíce sankcí v republice, a to 298. Celková částka byla 3,43 milionu korun, ta byla druhá nejvyšší po Praze. Počet sankcí se zvýšil, v roce 2023 jich bylo 256 za 2,57 milionu korun. Veterináři provedli meziročně více kontrol, ale pochybení bylo méně. Chovatelé nejvíce porušovali plemenářský zákon, tam byl růst o jednu čtvrtinu. Letos se jihočeští veterináři více zaměří na zjišťování antibiotické rezistence bakterií. Vyplývá to z informací Krajské veterinárního správy Jihočeského kraje.
V srdci Pardubic, v Machoňově pasáži, se chystá otevření nového konceptu, který propojí prodejnu a bistro. Návštěvníci se mohou těšit na čerstvé maso ze sloupnického řeznictví a speciality připravené přímo na místě. Otevření je plánováno na březen a slibuje kulinářský zážitek. Výrobky ZD Sloupnice totiž sbírají ceny v soutěžích.
V srdci Pardubic, v Machoňově pasáži, se chystá otevření nového konceptu, který propojí prodejnu a bistro. Návštěvníci se mohou těšit na čerstvé maso ze sloupnického řeznictví a speciality připravené přímo na místě. Otevření je plánováno na březen a slibuje kulinářský zážitek. Výrobky ZD Sloupnice totiž sbírají ceny v soutěžích.
Téměř sedm let sem vedly kroky nejen českodubských zákazníků, kteří zatoužili po čerstvém či sušeném mase. Letos se už dveře regionálního řeznictví Mass.na v Českém Dubu neotevřou. Zůstane tak jen provozovna v libereckých Ruprechticích.
/ROZHOVOR/ V kuchyni restaurace Švejk v Meziměstí je frmol. Ve stolitrové varné vaně se na přesnou teplotu 52 stupňů Celsia předpřipravují naložené steakové porce. Šéf kuchyně Pavel Netík udílí personálu pokyny nejen v češtině, ale kvůli kuchařům z Filipín i v angličtině. Do zahájení steakového večera zbývá přibližně hodina a všechno musí být tipťop. Ono naservírovat během krátké chvíle 28 kilogramových steaků už nějaké logistické náležitosti musí splňovat.
Jako předkrm hovězí rostbíf, pak hlavní chod v podobě kilového steaku s pepřovou či lanýžovou omáčkou a přílohami a k tomu pečlivě vybrané červené víno. Exkluzivní gurmánský zážitek připravil tým z Restaurace Švejk v Centru Walzel společně s Radko Křížem z farmy BioBýk, který dodal hovězí maso ze svého chovu. Přestože degustační menu pro dvě osoby stálo 2500 korun byly všechny stoly v restauraci zaplněny gurmány.
V Litomyšli končí oblíbený Beef Burger, který je známý i z Gastromapy Lukáše Hejlíka. Majitel bistra David Neumann dostal od majitele domu na náměstí výpověď. Posledního ledna vydá z okénka poslední burgery. Denně tady přitom zpracuje okolo dvanácti kilo masa. Za vyhlášenými burgery jezdí do Litomyšle lidé ze Svitav, České Třebové, Pardubic nebo Hradce Králové.
Obchody s potravinami praskají před Štědrým dnem doslova ve švech, a to také kvůli tomu, že některé otevírají až 27. prosince. Lidé se snaží předzásobit na sváteční dny, a tak není divu, že nákupní horečka dosahuje vrcholu.
Ryba bez kostí je přáním všech, kteří se na Štědrý den rozhodnou naservírovat si vedle bramborového salátu kapra. Kvůli strachu z uvíznutí rybí kosti v krku ale někteří volí raději obalovaný řízek. Podle tradic je však kapří maso s Vánocemi úzce spjato, a tak se může hodit návod, jak kapra naporcovat tak, abyste ho mohli konzumovat bez rizika.
Tradiční předvánoční Zabijačkové dopoledne v Plumlově přivábilo davy lidí. Vedle vyhlášených vepřových specialit, domácích pálenek a méně kvalitní hudby, došlo i na zajímavé překvapení. Místní řezník Ivan Mirga obdržel metál ak tomu i náležející prémii 120 tisíc korun!
/ANKETA/ Poukázat na podle nich kruté zacházení s vánočními kapry chtějí lidé z Kolektivu pro zvířata. Ve středu 18. prosince od čtyř hodin odpoledne tak budou v centru Brna nabízet psí maso. Obdobná akce se konala už v minulosti, kdy se od stánku neslo heslo Necpěte se kapříky, zkuste čerstvé hafíky.
Marcela Iglesias se rozhodla vypadat jako živoucí Barbie. Chtěla díky tomu opustit poměrně chudý život v Argentině a stát se celebritou. Zadarmo to však nemá. Měsíčně za svou vizáž utratí v přepočtu 23 tisíc korun.
Až dvouleté vězení hrozí 44leté ženě, kterou policisté podezřívají, že v Hradci Králové za jednu noc spáchala hned tři trestné činy. Není to poprvé, co by překročila zákon, v trestním rejstříku má už patnáct záznamů.
Sychravo, mlhavo, chladno, tma. Typické mnohdy ponuré zimní počasí nás ponouká jíst trochu víc než v létě, a taky vybírat si jiné potraviny. Potřebujeme se nejen najíst, ale také jídlem zahnat chmury a únavu. Existuje kategorie takzvaných útěšných jídel, jejichž čas je právě teď. Jsou horká, absolutně nedietní, voňavá a plná chutí, které nám připomínají dětství. A taky se většinou dají sníst jenom lžící. Je jich mnoho, vybere si každé ze znamení horoskopu: Lvi guláš pálivý až k nesnesení, Vodnáři vietnamskou polévku pho a Raci slavný pastýřský koláč.
Burger tortilla je skvělá večeře či svačina, kterou můžete ohromit své blízké. A přitom není přespříliš drahá ani časově náročná na přípravu. Burger tortilla je chutná, navíc je plná bílkovin a vypadá skutečně moderně.
Ochutnávky pokrmů z husího masa, mladá vína a cimbálovka přilákala do doubraveckého Habrmannova parku v neděli několik tisíc lidí na tradiční Svatomartinskou husu.
Z přísně chráněného medvěda hnědého se v tomto roce stala lovná zvěř. Téměř stovka odstřelených kusů je na Slovensku rekord. Proto není divu, že se medvěd dá dnes najít už i na jídelních lístcích.
/OSOBNOST ÚSTECKÉHO KRAJE/ Za úspěchy MAS (místní akční skupina) Český sever se sídlem ve Varnsdorfu stojí manažerka Eva Hamplová, která ji vede šestnáct let. Nezisková organizace letos slaví dvacet let činnosti, což ji řadí k nejstarším v České republice.
Jak chutná maso? To již zjistila nová mláďata lva berberského z Hodonína. Trojice lvích kluků se postupně ukazuje návštěvníkům zoologické zahrady. Zatímco ještě nedávno je chovatelé drželi v ústraní, nyní lze lvíčata spatřit ve vnitřní části expozice.
Pečená husa je oblíbenou pochoutkou podzimních svatomartinských hodů a slavností. Jen málokdo si ale může dopřát na svém jídelním stole pravou českou husu z domácího chovu. Mezi ty „vyvolené“ patří zákazníci Petra Sonnka z Jakubčovic na Opavsku, který se věnuje chovu drobného zvířectva už od dětství. Kvůli svatomartinským oslavám si u něj lidé objednávají husy dokonce rok dopředu.
Bělostné kvalitní peří, dlouhověkost, chutné maso, starostlivý přístup k mláďatům i silné teritoriální chování, které z ní dělá dobrého hlídače každého dvorku. Myšlenky o husách se v těchto dnech ubírají hlavně gastronomickým směrem a očekáváním svatomartinské pečínky. Národní plemeno si pozornost zaslouží ale i jindy než při návštěvě restaurace. Má mimořádný vzhled a unikátní vlastnosti. Historie plemene je pak důkazem pečlivé práce tuzemských chovatelů. Českou husu úspěšně brání v konkurenci ekonomicky výhodnějších hybridů i při změnách, které přinesla proměna tradičního venkova na moderní sídla.
Do Česka přišly první přízemní mrazíky. Zpozornět by proto měli nejen řidiči, ale i houbaři. Podle odborníků již totiž není bezpečné konzumovat hřibovité houby. V lesích však lze narazit i na druhy hub, kterým mráz neublíží. Některé z nich navíc prospívají zdraví.
/OBRAZEM/ Na jihu Čech začaly první přízemní mrazíky. Zpozornět by tak měli nejen řidiči ale i houbaři. Dle odborníků už není bezpečné sbírat a konzumovat hřibovité houby. Naopak je příhodno zaměřit se na chutnější a zdraví prospěšné plodnice, kterým mráz neublíží.
Voní česnekem a horkým sádlem. Šťáva z masa a cibule nemilosrdně promastí prsty i bradu, ale není člověka, který by si kvůli tomu nevystál frontu na tu explozi chutí a vůní. Cigánska pečienka je slovenský národní poklad a hvězda tamního street foodu, kterému sebelepší hambáč nesahá ani po paty.
/FOTO/ Pestrý houbový jídelníček mají nyní díky bohaté úrodě přinášené z lesů mnohé domácnosti - a to již po několik týdnů. Za tu dobu se oblíbené recepty na využití hub mohly už poněkud „okoukat“. Rady, jak si houbové vaření zpestřit, hledal Deník v kuchyních známých restaurací v blízkém i širším okolí Prahy.
Pestrý houbový jídelníček mají nyní díky bohaté úrodě přinášené z lesů mnohé domácnosti – a to již po několik týdnů. Za tu dobu se oblíbené recepty na využití hub mohly už poněkud „okoukat“. Rady, jak si houbové vaření zpestřit, hledal Deník v kuchyních známých restaurací v blízkém i širším okolí Prahy.
Jsou lidé, kteří se obejdou bez snídaně. A jsou lidé, pro které je nejdůležitějším jídlem dne. První jídlo však hraje klíčovou roli při nastartování metabolismu a dodává energii potřebnou pro naše každodenní povinnosti. Proto se vyplatí věnovat mu pozornost a pečlivě vybírat, čím začneme den. Některé snídaně jsou sice vydatné a možná i vypadají zdravě, ale mohou způsobit přibírání na váze a škodit cévám, srdci nebo střevům. Čtyři druhy snídaně jsou podle odborníků pro naše zdraví skutečně škodlivé.
Mikrovlnná trouba patří k běžnému vybavení většiny domácností. Je to takový malý technologický zázrak. Během pár desítek sekund umí ohřát studené jídlo, rozmrazit potraviny zmrzlé na kost, zkrátit dobu vaření nebo vyrobit popcorn. I když někteří lidé označují mikrovlnné trouby za zdraví nebezpečné, jejich obavy vědci vyvrátili. Přesto je dobré vědět, která jídla do mikrovlnky rozhodně nepatří, protože by mohla způsobit újmu domácnosti, nebo zdraví.
Králík má chutné a zdravé maso, které je výborným zdrojem bílkovin s nízkým obsahem tuku a sacharidů, a tím i skvělou volbou pro vyváženou stravu dětí. Při správné přípravě a podávání s vhodnými přílohami může být králík oblíbeným jídlem v rodinném jídelníčku. Podívejte se, jak připravit králíka, aby i vašim dětem chutnal.
Žádná americká restaurace či bistro už není na prvním místě mezi podniky, kde by se podával ten nejlepší burger na světě. Tedy alespoň podle respektovaného průvodce Michelin Guide for Burgers, který žebříček pro rok 2024 sestavil. Ten do čela totiž posadil španělský řetězec Hundred Burgers.
Ochránci zvířat v Česku dosáhli svého. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) oznámil, že stáhne pozměňovací návrh novely veterinárního zákona, který by zjednodušil pravidla pro rituální porážky hospodářských zvířat. Záměr vysvětloval resort nutností reagovat na změny zákonů v Evropské unii, která chce omezit dálkovou přepravu zvířat. Velká část produkce přitom končí právě v zemích Blízkého východu, kde jsou rituální porážky běžnou věcí. Podle ministerstva měla úprava napomoci i konkurenceschopnosti českých zemědělců. Ochránci zvířat naopak upozorňovali na utrpení, kterým zvířata při podříznutí hrdla bez omráčení procházejí.
/FOTO, VIDEO/ Dančí, jelení i maso z divočáka zpracují pracovníci Lesů České republiky v nové zpracovně zvěřiny v Židlochovicích. Její plný provoz slavnostně zahájil generální ředitel státních lesů Dalibor Šafařík a ministr zemědělství Marek Výborný.
Lékaři ve čtvrtek potvrdili, že oblíbená herečka Jiřina Bohdalová, která je v současné době hospitalizovaná po otravě z jídla, se v Nemocnici Na Homolce ocitla v důsledku nákazy bakterií Yersinia enterocolitica. Lidé z celé republiky jí přejí zdárné uzdravení. Veřejně nepříliš známý, ale běžný patogen, kterým se nakazila, se okamžitě ocitl v hledáčku mnoha lidí. Přinášíme proto odpovědi na základní otázky.
Státní veterinární správa (SVS) varuje před mraženým tuňákem, kterého prodával obchodní řetězec Makro. Pro zákazníky byla nebezpečná i kuřecí prsa, která měl v nabídce obchod ZEMAN maso – uzeniny v Rokycanech. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila, že obsahovala bakterii způsobující salmonelózu.
/FOTO/ Ústecké školní kuchařky mají za sebou školení. Měli se naučit novým metodám přípravy pokrmů. Prostory pro workshop opět poskytla ZŠ Mírová v Ústí nad Labem, ve které se sešlo téměř pět desítek kuchařek.
Davy lidí zaplavily v sobotu odpoledne Hartmanice. Přilákala je vůně pečených prasat, jelikož se tam konal již osmý ročník mistrovství Šumavy v jejich opékání. A jelikož jde o stále oblíbenější a rozšířenější akci dostala se až do knihy rekordů. Opékalo se totiž rekordních 21 pašíků.
Davy lidí zaplavily v sobotu odpoledne Hartmanice. Přilákala je vůně pečených prasat, jelikož se tam konal již osmý ročník mistrovství Šumavy v jejich opékání. A jelikož jde o stále oblíbenější a rozšířenější akci dostala se až do knihy rekordů. Opékalo se totiž rekordních 21 pašíků.
Zpracované masné výrobky a červené maso mohou zvyšovat riziko vzniku závažné cukrovky 2. typu. Rozsáhlý výzkum expertů z Cambridge odhalil, jaké množství uzenin a masa ohrožuje zdraví člověka. Odborníci na základě výsledků radí, aby lidé omezili konzumaci těchto produktů.
Jeho děda byl řezníkem již v roce 1939, maminka se rovněž řadu let pohybovala v oboru, a tak měl Jaroslav Durček o své profesi řezníka jasno již odmala. Dnes v Litoměřicích provozuje nadmíru úspěšné rodinné řeznictví a bistro.
Bohatý zdroj bílkovin - běžně dostupný a levný. Zdánlivě obyčejný tvaroh je superpotravinou, na kterou přísahají nejen kulturisté a výkonní sportovci, ale v podstatě každý, kdo chce svému tělu dopřát to nejlepší. Tvaroh je díky vysokému obsahu proteinů velkým pomocníkem také při hubnutí či snaze udržet si zdravou tělesnou hmotnost. Je to kvalitní a přitom poměrně levné jídlo.
Kostelec se ve čtvrtek ocitl v centru dění a bylo tam opravdu rušno. U tamní masny se otevírala nová prodejna s masem a uzeninami. Od rána tam proudily davy lidí, podobné to bylo i odpoledne. Podívejte se, jak nová prodejna vypadá a co všechno tam je.
Vysoký cholesterol je závažnou zdravotní poruchou. Problém s ním má až 30 procent české populace. Kdo své vysoké hladiny cholesterolu v krvi neléčí, ten se může dříve či později dočkat život ohrožujícího onemocnění. Součástí léčby bývá i správná dieta. Když lidé pátrají, co při snaze snížit cholesterol jíst, obvykle se dozvědí, že hodně zeleniny. Existuje ale ještě jedna potravina, která by se (nejen) v dietě na cholesterol měla objevovat co nejčastěji. Říká se jí tofu.
V nejmenší vesnici Olomoucka spásá louky unikát. Na hlavě nosí obří rohy a mezi nimi „šmrncovní“ ofinu. Atraktivní vzhled cizokrajného masného plemene skotu na ranči v Mutkově přitahuje pozornost. Takovou, že se do malebné vísky v Nízkém Jeseníku pořádají zájezdy. A o maso špičkové kvality a jedinečné chuti je obrovský zájem.
V nejmenší vesnici Olomoucka spásá louky unikát. Na hlavě nosí obří rohy a mezi nimi „šmrncovní“ ofinu. Atraktivní vzhled cizokrajného masného plemene skotu na ranči v Mutkově přitahuje pozornost. Takovou, že se do malebné vísky v Nízkém Jeseníku pořádají zájezdy. A o maso špičkové kvality a jedinečné chuti je obrovský zájem.