Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Ilustrační foto

Velikonoce na talíři. Zapomeňte na pivo, nádivku nebo beránka, radí specialistka

Velikonoce zdravě? Stačí pár změn v jídelníčku, radí nutriční specialistka Nemocnice AGEL Prostějov. Velikonoce jsou časem hojnosti. Typická velikonoční tabule obsahuje mazanec, beránka, kynuté koláče, jidáše, velikonoční nádivku, bramborový salát, vejce, uzené, jehněčí nebo králičí maso. Sklenice navíc přetékají pivem, vínem i něčím tvrdším.

Někteří kuchaři doporučují zahřát pánev, než do ní nalejí olej. Jiní dají olej do studené pánve, a pak společně zahřejí.

Smažení bez chyb: Začíná to už tím, kdy nalít olej na pánev

Příprava řady dobrých jídel vyžaduje smažení. Na první pohled je tento způsob přípravy jednoduchý, ale i u něj se vyplatí dodržovat správný postup. A ten začíná už nalitím oleje na pánev. Je lepší dávat olej do studené pánve a pak zahřívat, nebo raději dát pánev rozehřát, a teprve pak přilít olej?

Tak to vypadalo v sobotu na velikonočním jarmarku v Libici nad Doubravou. Podívejte se.

VIDEO: Jarmark v Libici nabídl zabíjačku i zelené pivo. Lidé přijeli zdaleka

Tradiční velikonoční jarmark v Libici, konaný v areálu Pilnova statku, v sobotu pátého dubna přilákal návštěvníky z celé Vysočiny i okolních okresů. Akce, která se koná dvakrát ročně, nabízí pestrou škálu velikonočních dekorací, řemeslných výrobků a tradičních pochoutek. Výtěžek z jarmarku podpoří místní školu.

Chov skotu. Ilustrační foto

Zemědělci varují před kulhavkou. Opatření jsou nutná, nákaza by zdražila maso

Výskyt slintavky a kulhavky v Česku by vyřadil české zemědělství z mezinárodního obchodu na dva až tři roky a měl by zásadní důsledky pro celé odvětví. V tiskové zprávě to v pátek uvedl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Vyzývá proto veřejnost, aby zamezila kontaktu se zvířaty a aby nepodléhala dezinformacím šířeným na sociálních sítích, které zlehčují nákazu nebo zpochybňují veterinární zásahy. Takových příspěvků se podle svazu v poslední době šíří čím dál více a nezakládají se na pravdě.

Kostnice Douaumont je památník obsahující kosterní pozůstatky vojáků, kteří zemřeli na bitevním poli během bitvy u Verdunu v I. světové válce.

Verdun vydává děsivá svědectví o krvavé bitvě. Právem se mu říká mlýnek na maso

Okolí města Verdun, proslulého jednou z nejkrvavějších bitev v dějinách, si vysloužilo i příznačnou přezdívku – verdunský mlýnek na maso. Dnes jde o zcela mírumilovnou lokalitu, válečné roky zde však připomíná celá řada památek. I proto se Verdun a jeho okolí staly cílem milovníků historie, které zajímá pozadí bitvy u Verdunu.

Vyplatí se koupit celé kuře a naporcovat? Nebo je výhodnější jednotlivé části nakoupit zvlášť. Deník přináší tipy, jak ušetřit.

Kilo prsních řízků jen za 50 korun. Zkusili jsme, zda se vyplatí naporcovat kuře

Naporcujte si kuře na prsa, stehna, zbytek na polévku a ušetříte. Bude to totiž levnější, než kdybyste si vše koupili zvlášť. Tak zní známá rada těm, kteří chtějí ušetřit při nákupu surovin. Je to ale pořád pravda? Deník vyzkoušel, jak se věci mají a kolik masa lze z jednoho běžného kuřete vlastně získat.

Ilustrační snímek.

Jihočeští zemědělci loni navýšili chov drůbeže. Produkce vajec opět klesla

Zemědělci na jihu Čech loni navýšili chovy drůbeže meziročně o 27,4 procenta na 2,2 milionu kusů. Snížil se ale průměrný stav nosnic a klesla i produkce vajec. Naopak farmáři chovali více drůbeže na prodej masa a Jihočeský kraj tuto produkci navýšil nejvíce mezi kraji. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Slepice - Ilustrační foto

Chovatelé na jihu Čech navýšili počty drůbeže, produkce vajec klesla

Zemědělci na jihu Čech loni navýšili chovy drůbeže meziročně o 27,4 procenta na 2,2 milionu kusů. Snížil se ale průměrný stav nosnic a klesla i produkce vajec. Naopak farmáři chovali více drůbeže na prodej masa a Jihočeský kraj tuto produkci navýšil nejvíce mezi kraji. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Novela veterinárního zákona, která umožní rituální porážky hospodářských zvířat nejen kvůli náboženským důvodům, čeká na podpis prezidenta Petra Pavla. Lidé ho v petici žádají, aby zákon vetoval.

Vetujte rituální porážky, žádají tisíce lidí Pavla. Zemědělci apelují na etiku

Novela veterinárního zákona, která umožní rituální porážky hospodářských zvířat nejen kvůli náboženským, ale i komerčním účelům, prošla Senátem a čeká na podpis prezidenta. Do prezidentské kanceláře teď míří dopisy a také petice s podpisy desítek tisíc lidí, kteří s porážkami nesouhlasí. Zastání naopak návrh nachází u zemědělců. Ti konvenční přivítají nová odbytiště masa, o které v Česku není zájem, protože zákazníci dávají přednost levnější variantě z ciziny. Podle biozemědělců je pak rituální porážka lepší než dlouhé transporty do třetích zemí.

Park Na Polabí v Mělníku.

Modré nebezpečí na Polabí: maso v mělnickém parku mohlo být nástrahou s jedem

Varování před možným jedem nastraženým v mělnických sadech Na Polabí se objevilo v posledních dnech v jedné z místních facebookových skupin. V části parku, kde lidé krmí toulavé kočky, měl pes sežrat kousek masa obalený modrými krystalky. Následovala veterinární léčba. Zda šlo skutečně o jed a jakého typu, není známo. Opatrnost je ale na místě. 

LanGosh Factory ve Ztracené ulici v Olomouci

Langoš s kuřecím či avokádem? Nový podnik v Olomouci inspiroval Přemek Forejt

Historie gastronomického okénka ve Ztracené ulici v Olomouci je bohatá. Podávaly se z něj burgery, panini nebo indonéské speciality. Po pauze na přelomu roku, kdy osiřelo, ho obsadily sympatické Olomoučanky se značkou LanGosh Factory a jak název napovídá, smaží dobrotu, kterou my Hanáci prostě milujeme, a nebojí se experimentovat.

Tradiční masopustní veselí v Prostějově

Masopust v Prostějově již v sobotu. Podívejte se, na co se mohou lidé těšit

Tradiční lidová veselice, písničky, tanec, masky a zabijačka. Další ročník populární akce Masopust v Prostějově je za dveřmi. Již v sobotu se náměstí T. G Masaryka promění v pestrobarevný karneval. Bude hrát hudba, porcovat se bude prasátko a na závěr si každý bude moci odnést polévku prdelačku za symbolickou korunu. 

Ilustrační foto.

Muž z Brna ukradl 12 kilo masa a kávu, k narozeninám dostal rok a půl vězení

Dvanáct kilo mraženého masa a balení kávy ukradl loni začátkem října Pavel B. v Brně. V nestřeženém okamžiku pronikl v brněnské Kounicově ulici do jedné z tamních prodejen a odnesl si zboží za necelé dva tisíce korun. Za krádež poslal brněnský krajský soud ve čtvrtek šestnáctkrát trestaného recidivistu na rok a čtyři měsíce do vězení. Pravomocného rozsudku se muž dočkal v den svých dvaatřicátých narozenin.

Rituální porážku vyžadují náboženské předpisy pro praktikování židovské a muslimské víry.

Senát rozhodne o rituálních porážkách. Zemědělcům by pomohly v tvrdé konkurenci

Omráčení elektrickým proudem, poté podřezání hrdla ostrým nožem, vykrvení a odeslání směr Blízký východ. Ve zkratce popis rituální porážky hospodářských zvířat, která se může stát nově běžnou praxí v Česku. Poslanecká sněmovna po měsících názorových veletočů poslala do Senátu novelu veterinárního zákona, která umožní rituální porážky nejen pro náboženské, ale i komerční účely. Proti tomu se staví velká část společnosti, která to považuje za praktiky mimo náš civilizační okruh i století, ve kterém Evropa žije. 

Rekordmanem mezi lidožravými levharty indickými se stal velký samec známý jako levhart z Panaru. Jim Corbett ho nakonec ulovil v roce 1910.

Levhart z Panaru: Zabijácká šelma byla druhým největším lidožroutem všech dob

V roce 1910 děsil údolí Panar v indickém Kumáónu lidožravý levhart, jehož se báli lidé i zvířata. Vychytralá šelma neprojevovala před lidmi žádný respekt ani obavu a rychle přivykla chuti lidského masa – asi proto, že přišla do styku s mnoha oběťmi řádící cholery. Její poslední střetnutí s člověkem se proměnilo v boj kdo s koho. Lovec měl jen jednu ránu – kdyby minul, stal by se dalším ze stovek obětí lidožrouta.

Kontrolní akce na tržnici Sapa, ilustrační.

Veterináři kontrolovali Sapu. Inspektoři odhalili nelegální sklad potravin

Veterinární inspektoři v pražské Sapě odhalili nelegální sklad potravin a v něm více než tunu živočišných produktů v nevyhovujícím stavu, část potravin byla prošlá. Provozovateli hrozí za porušení legislativy až milionová pokuta. Veterinární dozor při návrhu výše pokuty zohlední, že stejný provozovatel obdržel za obdobné přestupky pokutu už loni. Tehdy dostal pokutu 250.000 korun. ČTK o tom dnes informovala Státní veterinární správa.

Kuřecí vývar může být velkým pomocníkem při léčbě chřipky a nachlazení.

Kuřecí vývar vám pomůže vyléčit chřipku. S receptem poradí dva slavní kuchaři

Silný kuřecí vývar léčí neduhy těla i duše a ještě si na něm pochutnáte. O kuřecím vývaru se říká, že je to přírodní antibiotikum, které pomáhá při léčbě zánětu horních cest dýchacích. V době, kdy všude kolem nás řádí chřipka, je ideální čas na to účinky pořádného kuřecího vývaru využít. Podívejte na dva recepty na kuřecí polévku, které doporučují slavní čeští kuchaři Zdeněk Pohlreich a Roman Paulus.

Tolstolobici z farmy jsou velmi žádaní. V pátek budou na prodej uzení a stejně tak sumci.

Velký sumec dal chlapům pěkně zabrat. Na farmě ve Vítově šly ryby na dračku

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Prodej vánočních ryb nekončí na Kladensku ani v první půlce února. Ryby, které se po prosincovém výlovu nedostaly na vánoční stůl, přichází na řadu právě v těchto dnech. Tolstolobici a sumci strávili dva měsíce na sádkách vítovského statku, odkud si je teprve nyní odnášejí zákazníci.

Práce na odkrývání šachty v Kohnově mlýně v Třebíči, kde byla zakopána těla zavražděných bratrů Polických.

Kanibalismus v Třebíči? Vyšetřování vražd odhalilo děsivé detaily

Přesně před sto lety, 6. února 1925, začalo v Třebíči vyšetřování vražd, které neměly obdoby nejen v rámci Československa. Ten den vyšetřovatelé začali pátrat po tělech zakopaných v Kohnově mlýně, v dnešní ulici Na Potoce. Případ však dodnes zůstává obestřen tajemstvím. Kolik vlastně bylo zavražděných?

Je potřeba mít přehled o tom, jaké maso a jak dlouho v mrazničce skladujeme.

Jak dlouho vydrží maso v mrazničce? Radí šéfkuchař, který vařil i pro prezidenty

Zásoby masa v mrazničce nám usnadňují vaření i zásobování a šetří peníze. Pokud seženeme kvalitní maso za dobrou cenu, vyplatí se jej zmrazit a mít tak dlouhodoběji k dispozici suroviny pro přípravu dobrého jídla. Ale ani zmražení nezaručuje masu věčnou trvanlivost. Jeho kvalita může dlouhým skladováním utrpět. Navíc různé druhy masa snášejí pobyt v mrazničce odlišně.

Kurkuma se používá po tisíce let v ajurvédské medicíně a tradiční čínské medicíně k léčbě onemocnění, jako jsou kožní poruchy, dýchací potíže, úleva od bolesti kloubů a poruchy trávení

Žlutá síla: Koření, které Češi dávají pod maso, pomáhá při zánětu i nachlazení

Kurkuma je oblíbenou přísadou do jídel. Má nejen lahodnou chuť, ale i léčivé vlastnosti. Díky obsahu sloučenin s protizánětlivými a antioxidačními účinky pomáhá proti zánětu, ulevuje při infekcích dýchacích cest a zlepšuje imunitu. Kurkuma tak může našemu organismu prospívat zláště nyní, v období proměnlivého počasí a častých chřipek.

Ilustrační foto.

Jihočeští veterináři loni uložili největší počet sankcí v Česku

Jihočeští veterináři loni uložili nejvíce sankcí v republice, a to 298. Celková částka byla 3,43 milionu korun, ta byla druhá nejvyšší po Praze. Počet sankcí se zvýšil, v roce 2023 jich bylo 256 za 2,57 milionu korun. Veterináři provedli meziročně více kontrol, ale pochybení bylo méně. Chovatelé nejvíce porušovali plemenářský zákon, tam byl růst o jednu čtvrtinu. Letos se jihočeští veterináři více zaměří na zjišťování antibiotické rezistence bakterií. Vyplývá to z informací Krajské veterinárního správy Jihočeského kraje.

V Machoňově pasáži se chystá otevření nového provozu, který spojí prodejnu a bistro.

Machoňova pasáž v Pardubicích ožije. Nový koncept spojí prodejnu a bistro

V srdci Pardubic, v Machoňově pasáži, se chystá otevření nového konceptu, který propojí prodejnu a bistro. Návštěvníci se mohou těšit na čerstvé maso ze sloupnického řeznictví a speciality připravené přímo na místě. Otevření je plánováno na březen a slibuje kulinářský zážitek. Výrobky ZD Sloupnice totiž sbírají ceny v soutěžích.

V Machoňově pasáži se chystá otevření nového provozu, který spojí prodejnu a bistro.

V Machoňově pasáži v Pardubicích bude mít ZD Sloupnice obchod i bistro

V srdci Pardubic, v Machoňově pasáži, se chystá otevření nového konceptu, který propojí prodejnu a bistro. Návštěvníci se mohou těšit na čerstvé maso ze sloupnického řeznictví a speciality připravené přímo na místě. Otevření je plánováno na březen a slibuje kulinářský zážitek. Výrobky ZD Sloupnice totiž sbírají ceny v soutěžích.

Mimořádný gurmánský zážitek připravil tým z Restaurace Švejk v Centru Walzel společně s Radko Křížem z farmy BioBýk, který dodal hovězí maso ze svého chovu.

Dva a půl tisíce za steak s předkrmem. Není to příliš vysoká cena na Broumovsko?

/ROZHOVOR/ V kuchyni restaurace Švejk v Meziměstí je frmol. Ve stolitrové varné vaně se na přesnou teplotu 52 stupňů Celsia předpřipravují naložené steakové porce. Šéf kuchyně Pavel Netík udílí personálu pokyny nejen v češtině, ale kvůli kuchařům z Filipín i v angličtině. Do zahájení steakového večera zbývá přibližně hodina a všechno musí být tipťop. Ono naservírovat během krátké chvíle 28 kilogramových steaků už nějaké logistické náležitosti musí splňovat.

Mimořádný gurmánský zážitek připravil tým z Restaurace Švejk v Centru Walzel společně s Radko Křížem z farmy BioBýk, který dodal hovězí maso ze svého chovu.

Gurmáni ve Švejkovi. Kříženec od Kříže uzrál v kilový steak a k němu byly lanýže

Jako předkrm hovězí rostbíf, pak hlavní chod v podobě kilového steaku s pepřovou či lanýžovou omáčkou a přílohami a k tomu pečlivě vybrané červené víno. Exkluzivní gurmánský zážitek připravil tým z Restaurace Švejk v Centru Walzel společně s Radko Křížem z farmy BioBýk, který dodal hovězí maso ze svého chovu. Přestože degustační menu pro dvě osoby stálo 2500 korun byly všechny stoly v restauraci zaplněny gurmány.

Vyhlášený Beef Burger Davida Neumanna v Litomyšli na náměstí končí.

Z Gastromapy Lukáše Hejlíka zmizí ikona. Beef Burger Litomyšl zavře své okénko

V Litomyšli končí oblíbený Beef Burger, který je známý i z Gastromapy Lukáše Hejlíka. Majitel bistra David Neumann dostal od majitele domu na náměstí výpověď. Posledního ledna vydá z okénka poslední burgery. Denně tady přitom zpracuje okolo dvanácti kilo masa. Za vyhlášenými burgery jezdí do Litomyšle lidé ze Svitav, České Třebové, Pardubic nebo Hradce Králové.

Kapr k vánočním svátkům a Štědrému dni neodmyslitelně patří

Postrach Vánoc: rybí kost v krku. Rybáři radí, jak konzumovat kapra bez rizika

Ryba bez kostí je přáním všech, kteří se na Štědrý den rozhodnou naservírovat si vedle bramborového salátu kapra. Kvůli strachu z uvíznutí rybí kosti v krku ale někteří volí raději obalovaný řízek. Podle tradic je však kapří maso s Vánocemi úzce spjato, a tak se může hodit návod, jak kapra naporcovat tak, abyste ho mohli konzumovat bez rizika.

Chladné počasí si žádá dobré a zahřívací jídlo. Jaké chutě uspokojí v tomto čase právě vaše astrologické znamení?

Sedí na vás chutě podle horoskopu? Kdo prý touží po prasátku a koho zahřeje ragú

Sychravo, mlhavo, chladno, tma. Typické mnohdy ponuré zimní počasí nás ponouká jíst trochu víc než v létě, a taky vybírat si jiné potraviny. Potřebujeme se nejen najíst, ale také jídlem zahnat chmury a únavu. Existuje kategorie takzvaných útěšných jídel, jejichž čas je právě teď. Jsou horká, absolutně nedietní, voňavá a plná chutí, které nám připomínají dětství. A taky se většinou dají sníst jenom lžící. Je jich mnoho, vybere si každé ze znamení horoskopu: Lvi guláš pálivý až k nesnesení, Vodnáři vietnamskou polévku pho a Raci slavný pastýřský koláč.