Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Pěší zóna v Kladně. Deník/ Kateřina Nič Husárová

Nová dlažba, starý problém: pěší zóna je bez obchodů, ale najdou se i výjimky

/FOTOGALERIE, VIDEO/  Kdysi to bylo srdce Kladna. Místo, kde se lidé potkávali cestou z práce, kde vonělo maso z bufetu U Kulhánků, kde jste při cestě na poštu potkali půlku známých. Dnes se po opravené pěší zóně na třídě T. G. Masaryka rozléhá ticho a ozývá se jen klapot podpatků několika kolemjdoucích. Kladenská pěší zóna prošla rozsáhlou modernizací. Město do ní investovalo zhruba 70 milionů korun. Místo po zámkové dlažbě teď chodci míří po nových žulových kostkách, přibyly lavičky, nové osvětlení i stromy. Jenže i přes moderní vzhled zůstává atmosféra převážně prázdná.

KFC má znovu problém s masem. Inspekce v Praze odhalila rizikové rozmrazování

KFC má znovu problém s masem. Inspekce v Praze odhalila rizikové rozmrazování

V restauraci řetězce rychlého občerstvení KFC v Praze-Dejvicích rozmrazovali zaměstnanci kuřecí maso ve stojaté vodě, což zvyšuje mikrobiologická rizika. Jedná se o druhé zjištění inspektorů v pobočkách KFC, v září našli v liberecké pobočce marinované maso s prošlým datem použitelnosti. 

KFC. Ilustrační foto.

Inspekce zjistila prohřešek v KFC v Praze, maso rozmrazovala ve stojaté vodě

V restauraci řetězce rychlého občerstvení KFC v Praze-Dejvicích rozmrazovali zaměstnanci kuřecí maso ve stojaté vodě, což zvyšuje mikrobiologická rizika. ČTK to řekl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva. Jde o druhé zjištění inspektorů v pobočkách KFC, v září našli v liberecké pobočce marinované maso s prošlým datem použitelnosti. Podle vyjádření firmy AmRest, která v Česku KFC provozuje, šlo o pochybení jednotlivce, napsala ČTK obchodní ředitelka Ivana Dlouhá Makalová.

Čočka je bohatým zdrojem živin, které tělu poskytují bílkoviny, vlákninu a řadu minerálů.

Čočka je nutriční zázrak. Jak ji uvařit, aby netrápila zažívání

Čočka je už od starověku důležitou součástí lidského jídelníčku. Není drahá, její příprava je jednoduchá a obsahuje tolik zdravých látek, že ji odborníci označují doslova za nutriční zázrak. Čočka posiluje srdce i střeva, podporuje psychiku a pomáhá chránit tělo před vážnými chorobami. A dá se uvařit tak, aby nezpůsobovala nadýmání.

Svatomartinská husa. Ilustrační snímek.

Svatomartinské menu podražilo, jde o luxus. Češi přišli na způsob, jak ušetřit

Je to tak trochu generálka před vánočním obžerstvím. Listopadové víkendy v restauracích i kuchyních zpestřují svatomartinská menu a husí pečínky. Jenže husa jako sezónní zvíře je poměrně drahá komodita a v restauracích se cena pečené husy šplhá k vyšším stovkám korun. Částku nezvyšuje cena drůbeže, ale režie a marže restaurací. Ušetřit a nepřipravit se o svatomartinské hody jde výběrem vhodné drůbeže i receptem a způsobem zpracování.

Nabídka, Krčma Středověk.

Kam na husu ve Frýdku-Místku? TOP 5 míst, kde servírují svatomartinské hody

Husí kaldoun, paštika z husích jater s brusinkami, burger s trhaným kachním masem nebo nedělní husí brunch. Ve Frýdku-Místku začíná období svatomartinských hodů a místní restaurace lákají na tradiční i netradiční husí speciality. Deník vybral pět podniků, které letos připravily svatomartinské menu.

Nejlepší recepty jsou ty, které zachrání, co by jinak skončilo v koši. A zelená rajčata jsou přesně tím případem.

Nezralá rajčata nevyhazujte. Taťána z Varů radí, jak z nich udělat dobrotu

Konec října, ve skleníku chladno, rajčata tvrdá jako jablka a dočervena už prostě nedozrají. Vyhodit? Ani nápad! Podle Taťány Rabasové z Karlových Varů je to hotový poklad, který by byl hřích nechat zmrznout. Zelená rajčata se totiž dají zachránit a proměnit ve skvělý salát, který vydrží až do jara.

Stará Městská tržnice v Karlových Varech.

Zavzpomínejte na starou Tržnici rozdělenou na buňky. Prodávalo se tu hlavně maso

Kdo je dříve narozeným a pamatuje ještě staré prostory Městské tržnice v Karlových Varech, dá jistě za pravdu, že zdejší prostory vůbec nepůsobily příjemně. Potvrzovaly duch tehdejší normalizační doby, kdy ledasco vypadalo šedě, omšele a ponuře. Radost do života nepřidávaly ani fronty, které museli lidé vystát, aby dostali kus jídla. 

Z návštěvy masomatu v Berouně.

Beroun má další unikátní automat. Masomat nabízí maso, salámy nebo paštiky

Velkostatek Tetín rozšířil svou nabídku automatizovaných prodejních míst o nový masomat, který obyvatelům Berouna a okolí umožňuje nakupovat čerstvé maso z místní produkce téměř nonstop. Tento inovativní krok navazuje na úspěch vejcomatu a Knedlíkomatu, přičemž všechny produkty pocházejí přímo od farmáře. Zákazníci tak mají přístup k čerstvým a kvalitním potravinám i mimo běžnou otevírací dobu farmářské prodejny.

Ilustrační foto.

Zemědělské společnosti Rabbit Trhový Štěpánov loni vzrostly tržby a klesl zisk

Zemědělská společnost Rabbit Trhový Štěpánov loni utržila z prodeje výrobků, služeb a zboží 3,2 miliardy korun, meziročně o sedm procent více. Čistý zisk klesl na 81 milionů korun, předloni byl zhruba o čtyři miliony vyšší, vyplývá z výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin. Společnost se 710 zaměstnanci se zabývá chovem, zpracováním a distribucí vepřového, hovězího, drůbežího a králičího masa.

Kontrola konzervy s dušeným hovězím masem v jihlavské prodejně odhalila výrazně nižší než deklarovaný podíl masa.

Konzerva s masem z prodejny v Jihlavě nebyla v pořádku. Inspekce výrobek stáhla

V masových konzervách, které na český trh mířily z Lotyšska, bylo výrazně méně masa, než výrobce deklaroval na obale. A to zhruba o 20 procent. Zjistila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Šlo o konzervu s dušeným hovězím, kterou inspektoři odebrali v prodejně Torgretail ve Znojemské ulici v Jihlavě.

Brrr! Tak tahle čína Zděnku Pohlreichovi nejede.

S koncepcí od soudruhů má Pohlreich problém. Ano, šéfe! otestuje českou čínu

Další restaurace, která potřebuje pomoc, se nachází v Mladé Boleslavi. Zdeněk Pohlreich vyráží do podniku, který v pořadu Ano, šéfe! ještě nebyl. Retro restaurace Asie nabízí takzvanou českou čínu. Dříve lokální hit a luxus, dnes kuriozita a skomírající živnost. Na trhu je jednapadesát let. Není na čase něco změnit?

Na území Čech se o poznání bojovných afrických kmenů zasloužil nejvíce cestovatel Emil Holub, jenž při své druhé výpravě do jižní Afriky zažil napadení tábora kmenem Mašukulumbů. Po návratu udělal velkou výstavu na pražském Výstavišti.

Lidské maso? Jako dobré telecí, popsal kmenový rituál novinář William Seabrook

Zhruba před 100 lety cestoval západní Afrikou americký novinář a okultista William Buehler Seabrook, jenž se od jiných odlišoval tím, že si rád zkusil i to, na co ostatní neměli žaludek. Když narazil na kmen, který ještě v té době praktikoval rituální pojídání lidského masa, chtěl se k tomuto zvyku připojit. Domorodci mu to nedovolili, a tak nakonec získal kousky lidského masa pokradmu v univerzitní pitevně. Jeho chuť chválil.

KFC. Ilustrační foto.

Prošlé maso v KFC našli i jinde v Evropě. Ve Španělsku se omlouvalo za hranolky

Řetězec s rychlým občerstvením KFC řeší v Česku problém s prošlým masem. Kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce našla v liberecké pobočce maso s prošlým datem použitelnosti. Investigativní reportáž novináře Jana Tuny pak přišla s informacemi, že se nejedná o náhodu, ale systémový problém. České zastoupení KFC se proti tomu ohradilo, obdobné problémy řešil ale řetězec i v jiných evropských zemích. Prošlé maso se objevilo v Dánsku, nedávno se ve Španělsku KFC omlouvalo za ztvrdlé hranolky. V Itálii čelil řetězec protestům ochránců zvířat kvůli špatným podmínkám, ve kterých byla chována kuřata pro maso.

Burger Street Festival se koná poslední zářijový víkend u Galerie Vaňkovka v Brně. V nabídce je dohromady přes padesát typů burgerů, včetně vegetariánských a bezlepkových variant.

Burgerový svátek v Brně: koprovka nebo segedín do ruky a japonské maso

Tradiční burgery z hovězího masa, ale také ze zvěřiny. Velký výběr mají v sobotu po poledni návštěvníci Burger Street Festival u Galerie Vaňkovka v centru Brna. „Máme tady přes třicet podniků, ale jenom asi dvanáct je jich přímo s burgery. Lidé mohou vybírat dohromady z padesáti druhů burgerů," přibližuje hlavní pořadatel akce Bedřich Snášel.

Ilustrační foto.

V libereckém KFC měli připravené k výrobě jídla maso po datu použitelnosti

V liberecké restauraci řetězce s rychlým občerstvením KFC odhalila kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), že se k výrobě jídla používalo marinované maso s prošlým datem použitelnosti. Společnost AmRest, která řetězec v Česku provozuje, tím porušila zákon o potravinách a SZPI s ní zahájí správní řízení o uložení pokuty. Jde o první zjištění z velkého množství kontrol, z nichž většina není dosud dokončená, řekl mluvčí Pavel Kopřiva. SZPI jedná na podnět novináře Jana Tuny. ČTK poslala žádost o vyjádření provozovateli restaurací, zatím neodpověděl.

Ilustrační snímek

Kontrola odhalila v libereckém KFC prošlé maso. Bylo připravené k výrobě jídla

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila v liberecké restauraci řetězce KFC marinované maso s prošlým datem použitelnosti. Bylo ho téměř devět kilogramů. Jde o první zjištění z velkého množství kontrol, z nichž většina není dosud dokončená. Zástupkyně KFC uvedla, že se šlo o ojedinělý incident.

Kuřata

Velká rána na dálnici D46 u Prostějova. Celníci odhalili 4 tuny nelegálního masa

/VIDEO/ Dovoz nelegálního masa z Polska potírají příslušníci Celní správy České republiky. Na konci letošního léta odhalili dvě nezákonné přepravy živočišných produktů. Celkem se jednalo o téměř čtyři tuny masa. K odhalení došlo na dálnicích D1 a D46, ve směrech Ostrava - Olomouc a Olomouc - Prostějov. Řidičům hrozí pokuta až 10 milionů korun. 

Provozovny KFC podle reportáže novináře Jana Tuny prodávají maso s prošlým datem spotřeby. Firma ale něco takového odmítá.

Podvod s prošlým kuřecím masem? Porušení postupů bychom odhalili, odmítá KFC

Prošlé maso v KFC i v ČR?! Podvody s trvanlivostí?! Právě to hlásá nová reportáž, kterou zveřejnil novinář Jan Tuna. Jeho zdroj Jiří H. tvrdí, že pracoval jako kuchař v pobočce fast foodu KFC v Jablonci nad Nisou. „V Dánsku uzavřeli několik poboček KFC, protože tam byl problém se spotřebou masa. Tyto věci se dějí i u nás v České republice, konkrétně v Jablonci nad Nisou,“ zveřejnil Tuna jeho zprávu. Provozovnu již na základě podnětu reportéra navštívili kontroloři. Provozovatel rychlého občerstvení odmítl souvislost s podobným případem v Dánsku a tvrdí, že dodržuje všechny příslušné předpisy. 

Ilustrační snímek.

Řeznictví VOMA z Uherského Brodu loni meziročně vzrostly tržby i zisk

Společnosti VOMA z Uherského Brodu na Uherskohradišťsku, která zpracovává maso a má i vlastní prodejny, loni vzrostly tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží na 198,7 milionu korun. Meziročně byly zhruba o 3,2 milionu korun vyšší. Čistý zisk podnik navýšil z předloňských 4,6 milionu korun na 7,1 milionu korun loni. Vyplývá to z výroční zprávy firmy založené ve Sbírce listin.

Zákaz vstupu do domu by měly dostat mimo jiné výrobky z průmyslově zpracovaného masa, jako jsou párky, klobásy či slanina.

Tyto 4 druhy potravin si nikdy nenoste domů, říká americký expert na výživu

Pokud zvažujete, že změníte svůj životní styl a budete se stravovat zdravě, začněte tím, že si přestanete nosit domů nezdravé jídlo. Podle amerického odborníka a spisovatele Dana Buettnera, který se zaměřil na výzkum dlouhověkosti, existují čtyři druhy potravin, které by se nikdy neměly dostat přes práh domu.

Nové olomoucké bistro U Slámů si už pár týdnů od otevření získalo spokojené hosty, kteří se rádi vracejí na tradiční moravské uzené maso a originální hanácké burgry.

Moravské maso i domácí omáčky. Nové bistro v Olomouci u zákazníků boduje

Šťavnatým uzeným moravským masem a tradičními dobrotami z udírny se proslavil nový podnik v Olomouci. Tahákem v květnu otevřeného bistra U Slámů je Bůček burger. Originální hanácká mňamka obsahuje grilovaný vepřový bok, vyhlášené bystročické kysané zelí, karamelizovanou cibulku a domácí chilli majonézu, to vše v křupavé bulce. Rodinné bistro už má plány i pro zimní období.  

Nové olomoucké bistro U Slámů si už pár týdnů od otevření získalo spokojené hosty, kteří se rádi vracejí na tradiční moravské uzené maso a originální hanácké burgry.

Nové bistro v Olomouci sklízí ovace. Boží maso, notují si hosté

Grilovaný vepřový bok, vyhlášené bystročické kysané zelí, karamelizovaná cibulka, křupavá bulka a domácí chilli majonéza. To je originální hanácký Bůček burger, který v Olomouci nabízí nové rodinné bistro U Slámů. Během pár týdnů od otevření se podnik proslavil šťavnatým uzeným moravským masem a tradičními dobrotami z udírny.

V centru Prahy otevřelo v roce 2024 první veganské řeznictví v Česku.

Váleček v rohlíku, kotouč v housce? EU chystá přejmenování výrobků bez masa

Seitanový hamburger, sojový řízek, ovesný karbanátek. Takové názvy by brzy mohly z etiket výrobků a regálů obchodů zmizet. Evropská komise se zabývá označováním rostlinných výrobků a má řešit především to, aby nenesly názvy, které si zákazník spojí s tradičně masovým jídlem. Podle potravinářů tak dochází ke klamání spotřebitele, výrobci a prodejci rostlinných náhražek ale poukazují na nezbytnost přiblížit výrobky zákazníkům prostřednictvím názvů, za kterými si představí konkrétní chuť, strukturu i využití.

Stánek Stanley's Burger.

Řeznické řemeslo „vystudoval“ v Oxfordu. Maso si vybírá osobně na farmách

Stanislav Konár z Nejdku na Karlovarsku nikdy netoužil po klidném místě v kanceláři ani po předem dané pracovní době. Jednoho dne se rozhodl, že už nechce být závislý na zaměstnavateli – chtěl si organizovat čas po svém, podle vlastních pravidel. Dnes je z něj nejen podnikatel, ale i vášnivý řezník, který své řemeslo ovládá do posledního detailu.

Za první kralupskou bezobslužnou prodejnou stojí firma Karla Šindeláře.

Kralupy mají první bezobslužnou prodejnu. Farmářské dobroty nabízí nonstop

/VIDEO, FOTO/ Na Palackého náměstí v Kralupech nad Vltavou, přímo u kostela, byla na jaře otevřena první bezobslužná prodejna ve městě. FARMA 24 je přístupná nonstop. Na nákup, třeba pro lahůdky, sýry, maso, med nebo víno, tam lze zajít třeba i o půlnoci. Je druhou pobočkou tohoto typu v regionu. A další mají následovat.

Steak Bar George

Z bývalého Steak Baru George bude Steak Point

Oblíbený Steak Bar George, který dlouhá léta patřil mezi vyhledávané podniky místních milovníků masa, ukončil provoz. Do známých prostor však vstupuje nový provozovatel. Restaurace ponese název Steak Point a zákazníci se mohou těšit na čerstvou podobu interiéru i zachování oblíbené nabídky.