Velkostatek Tetín rozšířil svou nabídku automatizovaných prodejních míst o nový masomat, který obyvatelům Berouna a okolí umožňuje nakupovat čerstvé maso z místní produkce téměř nonstop. Tento inovativní krok navazuje na úspěch vejcomatu a Knedlíkomatu, přičemž všechny produkty pocházejí přímo od farmáře. Zákazníci tak mají přístup k čerstvým a kvalitním potravinám i mimo běžnou otevírací dobu farmářské prodejny.
Více než 80 kilogramů masa a masných výrobků neznámého původu zajistily inspektorky Státní veterinární správy při kontrole jedné z provozoven v asijské tržnici Vinamo v Brně. Maso bylo určeno k prodeji, provozovatel k němu ale nepředložil žádné doklady o původu.
Zemědělská společnost Rabbit Trhový Štěpánov loni utržila z prodeje výrobků, služeb a zboží 3,2 miliardy korun, meziročně o sedm procent více. Čistý zisk klesl na 81 milionů korun, předloni byl zhruba o čtyři miliony vyšší, vyplývá z výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin. Společnost se 710 zaměstnanci se zabývá chovem, zpracováním a distribucí vepřového, hovězího, drůbežího a králičího masa.
V masových konzervách, které na český trh mířily z Lotyšska, bylo výrazně méně masa, než výrobce deklaroval na obale. A to zhruba o 20 procent. Zjistila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Šlo o konzervu s dušeným hovězím, kterou inspektoři odebrali v prodejně Torgretail ve Znojemské ulici v Jihlavě.
Cuketové placky pečené v troubě jsou zdravější variantou klasických bramboráků. Když do nich přidáte nakrájenou libovou slaninu, oblizovat se budou i ti, co cukety zrovna moc nemusí.
/VIDEO/ Gastronomická nabídka v Táboře je zase o něco pestřejší. V úterý se v centru města za velkého zájmu otevřela restaurace sítě Mama’s Burger. Spolumajitelem podniku je známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Jde zatím o jedinou pobočku na jihu Čech.
Další restaurace, která potřebuje pomoc, se nachází v Mladé Boleslavi. Zdeněk Pohlreich vyráží do podniku, který v pořadu Ano, šéfe! ještě nebyl. Retro restaurace Asie nabízí takzvanou českou čínu. Dříve lokální hit a luxus, dnes kuriozita a skomírající živnost. Na trhu je jednapadesát let. Není na čase něco změnit?
Zhruba před 100 lety cestoval západní Afrikou americký novinář a okultista William Buehler Seabrook, jenž se od jiných odlišoval tím, že si rád zkusil i to, na co ostatní neměli žaludek. Když narazil na kmen, který ještě v té době praktikoval rituální pojídání lidského masa, chtěl se k tomuto zvyku připojit. Domorodci mu to nedovolili, a tak nakonec získal kousky lidského masa pokradmu v univerzitní pitevně. Jeho chuť chválil.
Houbaři se dočkali a nad košíkem plným hub už cestou domů přemýšlejí, jak s hříbky naloží. Připravit si z nich skvělou houbovou omáčku je jednou z možností. Houbová omáčka je podzimní klasika a receptů na ni existuje nepočítaně.
Řetězec s rychlým občerstvením KFC řeší v Česku problém s prošlým masem. Kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce našla v liberecké pobočce maso s prošlým datem použitelnosti. Investigativní reportáž novináře Jana Tuny pak přišla s informacemi, že se nejedná o náhodu, ale systémový problém. České zastoupení KFC se proti tomu ohradilo, obdobné problémy řešil ale řetězec i v jiných evropských zemích. Prošlé maso se objevilo v Dánsku, nedávno se ve Španělsku KFC omlouvalo za ztvrdlé hranolky. V Itálii čelil řetězec protestům ochránců zvířat kvůli špatným podmínkám, ve kterých byla chována kuřata pro maso.
Přes čtvrt tuny masa neznámého původu nařídila k likvidaci kontrola Krajské veterinární správy pro Jihomoravský kraj ve vietnamské tržnici v Brně. Prodejci ve Vinamo v Olomoucké ulici pochybili už poněkolikáté.
Tradiční burgery z hovězího masa, ale také ze zvěřiny. Velký výběr mají v sobotu po poledni návštěvníci Burger Street Festival u Galerie Vaňkovka v centru Brna. „Máme tady přes třicet podniků, ale jenom asi dvanáct je jich přímo s burgery. Lidé mohou vybírat dohromady z padesáti druhů burgerů," přibližuje hlavní pořadatel akce Bedřich Snášel.
Alexandr Radecký s manželkou Andreou jsou vegani. Svou 3,5letou dceru Anastázii k veganství vedou také. U nich v lednici tedy nenajdete kravské mléko, máslo ani maso a masné výrobky. Holčička je podle rodičů zdravá a dobře prospívá.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) objevila při kontrole v prodejně ANNGOC v Hrochově Týnci na Chrudimsku závadný masný výrobek. Uzená vepřová obíračka byla plesnivá a zapáchala. Inspektoři ji proto označili za nebezpečnou k lidské konzumaci.
Zatímco některé pobočky KFC v republice se potýkají s problémem, kdy používaly prošlé maso, pobočky v Pardubicích fungují zcela normálně. Přitom na sociálních sítích se objevily příspěvky, podle kterých mají být zavřené. Jak zjistil reportér Deníku, na pravdě se nezakládaly
V liberecké restauraci řetězce s rychlým občerstvením KFC odhalila kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), že se k výrobě jídla používalo marinované maso s prošlým datem použitelnosti. Společnost AmRest, která řetězec v Česku provozuje, tím porušila zákon o potravinách a SZPI s ní zahájí správní řízení o uložení pokuty. Jde o první zjištění z velkého množství kontrol, z nichž většina není dosud dokončená, řekl mluvčí Pavel Kopřiva. SZPI jedná na podnět novináře Jana Tuny. ČTK poslala žádost o vyjádření provozovateli restaurací, zatím neodpověděl.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila v liberecké restauraci řetězce KFC marinované maso s prošlým datem použitelnosti. Bylo ho téměř devět kilogramů. Jde o první zjištění z velkého množství kontrol, z nichž většina není dosud dokončená. Zástupkyně KFC uvedla, že se šlo o ojedinělý incident.
Češi často nakupují zboží v akci. Při rozhodování, který obchod nakonec navštíví, hraje důležitou roli i tištěný leták. Pokud je totiž na titulní straně ovoce, zelenina či maso, zvyšuje se tím šance k oslovení zákazníka. Ukazuje to nový průzkum.
Vloupání do jedné prodejny se brzy ukázalo jako vyšetřování série trestných činů. Orlovští policisté zadrželi dva muže, kteří byli ve své činnosti velice produktivní.
/VIDEO/ Dovoz nelegálního masa z Polska potírají příslušníci Celní správy České republiky. Na konci letošního léta odhalili dvě nezákonné přepravy živočišných produktů. Celkem se jednalo o téměř čtyři tuny masa. K odhalení došlo na dálnicích D1 a D46, ve směrech Ostrava - Olomouc a Olomouc - Prostějov. Řidičům hrozí pokuta až 10 milionů korun.
Celníci při kontrolách na dálnicích D1 a D46 odhalili během konce letošního léta téměř čtyři tuny masa bez potřebných dokladů nebo převáženého v rozporu s hygienickými předpisy.
Prošlé maso v KFC i v ČR?! Podvody s trvanlivostí?! Právě to hlásá nová reportáž, kterou zveřejnil novinář Jan Tuna. Jeho zdroj Jiří H. tvrdí, že pracoval jako kuchař v pobočce fast foodu KFC v Jablonci nad Nisou. „V Dánsku uzavřeli několik poboček KFC, protože tam byl problém se spotřebou masa. Tyto věci se dějí i u nás v České republice, konkrétně v Jablonci nad Nisou,“ zveřejnil Tuna jeho zprávu. Provozovnu již na základě podnětu reportéra navštívili kontroloři. Provozovatel rychlého občerstvení odmítl souvislost s podobným případem v Dánsku a tvrdí, že dodržuje všechny příslušné předpisy.
Téměř 800 kilogramů nevyhovujícího vepřového masa odhalila kontrola Státní veterinární správy (SVS) v bourárně výsekového masa v Olší na Brněnsku. Maso zapáchalo, bylo oslizlé a skladované v nevyhovujících podmínkách. Provozovateli hrozí za závažná porušení hygienických předpisů pokuta až 10 milionů korun.
V Havlíčkově Brodě otevřelo nové Gril Bistro Ježkárna. Za vznikem podniku stojí zkušený gastronom Pavel Ježek, který se v oboru pohybuje více než 35 let. Jak sám říká, o vlastním bistru snil téměř deset let. Podnik se snaží jít jinou cestou než jdou klasická rychlá občerstvení.
Společnosti VOMA z Uherského Brodu na Uherskohradišťsku, která zpracovává maso a má i vlastní prodejny, loni vzrostly tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží na 198,7 milionu korun. Meziročně byly zhruba o 3,2 milionu korun vyšší. Čistý zisk podnik navýšil z předloňských 4,6 milionu korun na 7,1 milionu korun loni. Vyplývá to z výroční zprávy firmy založené ve Sbírce listin.
Pokud zvažujete, že změníte svůj životní styl a budete se stravovat zdravě, začněte tím, že si přestanete nosit domů nezdravé jídlo. Podle amerického odborníka a spisovatele Dana Buettnera, který se zaměřil na výzkum dlouhověkosti, existují čtyři druhy potravin, které by se nikdy neměly dostat přes práh domu.
/PŘEHLEDNĚ/ Dramatické i tragické události zasáhly Havlíčkobrodsko v uplynulých dnech. Podívejte se, o čem všem psal Deník. Do aktuálního přehledu kriminálních zpráv se dostalo například pobodání muže na brodské ubytovně, krádež tuny masa z jatek i smrtelná nehoda motocyklisty.
Šťavnatým uzeným moravským masem a tradičními dobrotami z udírny se proslavil nový podnik v Olomouci. Tahákem v květnu otevřeného bistra U Slámů je Bůček burger. Originální hanácká mňamka obsahuje grilovaný vepřový bok, vyhlášené bystročické kysané zelí, karamelizovanou cibulku a domácí chilli majonézu, to vše v křupavé bulce. Rodinné bistro už má plány i pro zimní období.
Grilovaný vepřový bok, vyhlášené bystročické kysané zelí, karamelizovaná cibulka, křupavá bulka a domácí chilli majonéza. To je originální hanácký Bůček burger, který v Olomouci nabízí nové rodinné bistro U Slámů. Během pár týdnů od otevření se podnik proslavil šťavnatým uzeným moravským masem a tradičními dobrotami z udírny.
Seitanový hamburger, sojový řízek, ovesný karbanátek. Takové názvy by brzy mohly z etiket výrobků a regálů obchodů zmizet. Evropská komise se zabývá označováním rostlinných výrobků a má řešit především to, aby nenesly názvy, které si zákazník spojí s tradičně masovým jídlem. Podle potravinářů tak dochází ke klamání spotřebitele, výrobci a prodejci rostlinných náhražek ale poukazují na nezbytnost přiblížit výrobky zákazníkům prostřednictvím názvů, za kterými si představí konkrétní chuť, strukturu i využití.
/FOTO/ Skoro 200 kilogramů různých druhů problematického masa a vnitřností odhalila v brněnské halal prodejně Státní veterinární správa (SVS). K podstatnému množství produktů neměl výrobce doklady. Inspektoři proto mají podezření, že část pochází z nelegální porážky.
Dva muže z Havlíčkobrodska obvinili havlíčkobrodští kriminalisté z krádeže více než tuny masa z jatek. Vepřové a hovězí podle policie prodávali i používali pro vlastní potřebu. Škoda přesáhla 200 tisíc korun a hrozí jim až pětileté vězení.
Stanislav Konár z Nejdku na Karlovarsku nikdy netoužil po klidném místě v kanceláři ani po předem dané pracovní době. Jednoho dne se rozhodl, že už nechce být závislý na zaměstnavateli – chtěl si organizovat čas po svém, podle vlastních pravidel. Dnes je z něj nejen podnikatel, ale i vášnivý řezník, který své řemeslo ovládá do posledního detailu.
/FOTOGALERIE a VIDEO/ Burgery, quesadilla, tortilly, bramborové spirálky, hranolkové variace, ale také exotické speciality provoněly v sobotu od 12 hodin náměstí ve Valašských Kloboukách. Gastrofestival nabídl k ochutnání kulinářské speciality z více než pětadvacítky food trucků a gastro stánků.
/VIDEO, FOTO/ Na Palackého náměstí v Kralupech nad Vltavou, přímo u kostela, byla na jaře otevřena první bezobslužná prodejna ve městě. FARMA 24 je přístupná nonstop. Na nákup, třeba pro lahůdky, sýry, maso, med nebo víno, tam lze zajít třeba i o půlnoci. Je druhou pobočkou tohoto typu v regionu. A další mají následovat.
Oblíbený Steak Bar George, který dlouhá léta patřil mezi vyhledávané podniky místních milovníků masa, ukončil provoz. Do známých prostor však vstupuje nový provozovatel. Restaurace ponese název Steak Point a zákazníci se mohou těšit na čerstvou podobu interiéru i zachování oblíbené nabídky.
Vladimír Dědouch úspěšně předělal rodinné řeznictví na jihu Čech v prosperující podnik. Poté, co převzal řemeslo po otci, rozšířil sortiment o kvašenou zeleninu a sušené maso, za které získal ocenění. Jeho podnikatelský duch se ale projevil i v kavárenském byznysu, kde nedávno otevřel již druhou pobočku.
Od 1. září začne platit nová vyhláška o školním stravování, která po třiceti letech mění normy u spotřebního koše a povolí žákům i jíst v jídelnách donesené jídlo. Ministerstvo školství tak reaguje na moderní vědecké poznatky a vychází vstříc dětem s dietními omezeními. Odborníci z řad lékařů, specialistů na výživu i kuchaři se vůči vyhlášce vyhranili. Podle nich hrozí riziko, že děti nová jídla nebudou jíst, školy se zatíží administrativou a rodiče si za obědy připlatí. Podle ministerstva to není nutné, ceny obědů se zvyšovaly nedávno.
Aby česnek vydržel dlouho čerstvý, je potřeba ho kvalitně uskladnit. Jako ideální uskladnění česneku se jeví zamrazit ho. Nevyschne vám, nezačne klíčit, plesnivět ani hnít. A to po dobu až jednoho roku. Existuje pět hlavních způsobů, jak česnek zamrazit.
Žár otevřeného ohně přivítá návštěvníky nově otevřeného bistra v Brně. Na ulici Úvoz nedaleko Konečného náměstí oblíbenou orientální pochoutku připravují unikátně, na dřevěném uhlí za použití tradiční receptury. Podnik s názvem Shawarma Beef Original otevřel na začátku letních prázdnin Ali Abbas společně s členy rodiny a společníky.
/FOTO, VIDEO/ Nepříjemným překvapením skončila kontrola Státní veterinární správy, která se zaměřuje na živočišné výrobky, na farmářském trhu v Děčíně. Ze tří kontrolovaných stánků byl zcela bez problémů jen jeden. Jeden dokonce inspektoři nařídili okamžitě zavřít. Běžně se přitom podíl kontrol s alespoň jednou závadou dlouhodobě pohybuje hluboko pod jednou pětinou.
Veterinární inspektoři zajistili při kontrole uzbecké restaurace v Praze 3 bezmála 300 kilogramů potenciálně zdravotně závadných potravin živočišného původu. Šlo o různé druhy masa s porušenými obaly, bez identifikačního označení nebo se známkami nevhodného postupu při zamražování. Zabavené potraviny inspektoři Státní veterinární správy (SVS) znehodnotili barvou a nařídili provozovateli zajištění likvidace produktů v asanačním podniku na jeho náklady.
Veterinární inspektoři zajistili při kontrole uzbecké restaurace v Praze 3 bezmála 300 kilogramů potenciálně zdravotně závadných potravin živočišného původu. Šlo o různé druhy masa s porušenými obaly, bez identifikačního označení nebo se známkami nevhodného postupu při zamražování. Zabavené potraviny inspektoři Státní veterinární správy (SVS) znehodnotili barvou a nařídili provozovateli zajištění likvidace produktů v asanačním podniku na jeho náklady.
V americkém státě Aljaška se před dvěma roky zřítilo letadlo kvůli tomu, že převáželo stovky kilogramů losího masa a na křídle mělo paroží. S odvoláním na tento týden zveřejněnou úřední zprávu o tom napsala agentura AFP.
Výzkum dvou archeologických nalezišť v Izraeli, které jsou bohatým zdrojem informací o životě neandertálců, přinesl nové poznatky o stravování dávných příbuzných současného člověka. Odborníci zjistili, že mezi tím, jak si různé skupiny připravovaly jídlo, byly rozdíly, i když tyto tlupy žily blízko u sebe. I neandertálci tak možná měli něco jako rodinné recepty.