Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Tempeh je fermentovaný sójový výrobek. Je pevný a kompaktní, na dotek masitější a chutnější než tofu.

Znáte tempech? Tato superpotravina je plná bílkovin. Prospívá zdraví střev

Tempeh je fermentovaný sójový výrobek. Tato potravina, někdy používaná jako alternativa masa, je velmi ceněná zejména pro svůj vysoký obsah bílkovin, vlákniny, minerálů a vitaminů skupiny B. Má antioxidační účinky a probiotika, která obsahuje, prospívají zdraví střev. Vyhnout by se mu měli ale lidé s alergií na sóju nebo s onemocněním štítné žlázy.

Farmářský gyros v centru Olomouce připravuje Neonila Popovych, vedoucí tamní provozovny

Farmářský gyros v centru Olomouce frčí. Chystá další pobočky

Vůně lákající už od dveří na kořeněné grilované maso, křupavou pitu, čerstvou zeleninu a omáčky vlastní výroby. Farmářský gyros, který si zákazníci objednávají v centru Olomouce, je jiný a lidé to dokáží ocenit a často se vracejí. Některým tam zachutnalo natolik, že si pro gyros, burger nebo vyzrálý steak přijdou i několikrát do týdne.

Petr Pěknic v inscenaci Jezinky a bezinky

Herectví musí taky trošku bolet, říká Petr Pěknic, který hraje kus veky

Příběh velké lásky na hostině „obrů“, kteří se sejdou u společného rautu, je teď k vidění na pražském Vyšehradě. Role Rytíře z Vekova, Olivan, Salámic a Petrželce v inscenaci divadla Studio DVA Švédský stůl patří Petru Pěknicovi. Jeho postava se pak neobejde bez Špičky rumové či vaječně koňakové v podání Sabiny Remundové. Jejich lovestory, odehrávající se v krátkém čase, než oba skončí v útrobách poživačných tvorů, dokreslují další aktéři - Kryštof Hádek jako Uzený losos, Radim Madeja jako Tchoří límec, Šéfkuchař, Vajíčko, Avokádo a kdovíco ještě a Michal Slaný v alternaci s Lukášem Králem coby Bludná slánka a Svatý pingl.

Multifunkční robot zvládne zastat práci mnoha dalších kuchyňských přístrojů,

Revoluce ve vaření, robot nahradí až 25 přístrojů. Jeho popularita stoupá i v ČR

Jeho nadšené majitelky mu láskyplně říkají thermík, thermáč či thermáček a společně jej opěvují na sociálních sítích. Pro ty, které jeho schopnosti neoslovily, je to jen další „předražený zbytečný krám“ do kuchyně. Nový multifunkční kuchyňský přístroj se stal pro svou všestrannost a spolehlivost takovým hitem, že má dokonce i své napodobitele a levnější varianty. Nákup ultramoderního přístroje je však potřeba dobře zvážit, protože ne každému se v domácnosti vyplatí. 

Jaké jsou ceny jídla a pití u moře? Deník srovnal u Čechů oblíbené evropské destinace

Ceny u moře? Chorvatsko se dotáhlo na Itálii, levněji je v Bulharsku či Polsku

Letní dovolená u moře bez all inclusive či plné penze, to jsou vysoké náklady navíc za jídlo a pití. Deník srovnal oblíbené evropské destinace. Index cen potravin a nealkoholických nápojů byl vyšší v Chorvatsku než v Itálii. Vyplývá to z aktuálně zveřejněných dat Eurostatu za loňský rok. Obě hojně navštěvované letní turistické destinace se dostaly lehce nad průměr EU. Ještě dražší bylo Řecko, naopak levnější Španělsko. Bulharsko a Polsko se dostaly pod úroveň cen v Česku. Mimo Unii zabodovalo Turecko. 

Olej z květů černého bezu využijete nejen v kuchyni. Má i celou řadu léčivých účinků.

Z květů bezu si udělejte olej. Je skvělý na migrénu, účinkuje i na další neduhy

Černý bez teď kvete ve většině lokalit Česka, tak neváhejte a nastříhejte si jeho voňavé květy. Z květů černého bezu si můžete snadno vyrobit úžasný domácí bezový olej, který využijete nejen v kuchyni. Váš BIO bezový olej bude mít celou řadu léčivých účinků, mimo jiné na pleť, vlasy, pokožku. Prokázané jsou i protizánětlivé vlastnosti macerátu z bezu.

Medvěd. Ilustrační foto

Zásahový tým na Slovensku po útoku na lidi zastřelil medvědici

Na Slovensku v noci na středu zastřelili medvědici, která v květnu v obci Sučany nedaleko Martina na severozápadě Slovenska napadla a zranila 49letého muže. S odvoláním na vyjádření náměstka ministra životního prostředí Filipa Kuffy na sociální síti o tom informují média.

Nicolaas přijel z JAR do Česka hrát ragby, dnes vyrábí sušené maso

Z Afriky přijel do Česka hrát ragby. Dnes tu má bistro a vyrábí sušené maso

Nicolaas Uys se ve svých dvaceti letech přestěhoval z Jihoafrické republiky do Česka, aby zde hrál profesionálně ragby. K tomu ale začal vyrábět a prodávat biltong – sušené maso, na nějž si přivezl recept ze své domoviny. Hrál v českém národním týmu ragby, za pražský klub Tatra Smíchov, a se svou manželkou dnes provozuje také bistro Saffa Maso v Praze.

Oslavy 25 let Plzeňského kraje v Klatovech.

Plzeňský kraj slaví čtvrtstoletí, v Klatovech zářil Noid Bárta a bavili kuchaři

Plzeňský kraj letos slaví 25 let od svého vzniku a rozhodl se výročí oslavit s lidmi. První z oslav se tak konala v pondělí v Klatovech v areálu Střední školy zemědělské a potravinářské, kam přišly stovky lidí, aby si užily zábavný program, jehož vrcholem byl koncert Václava Noida Bárty. Oslavy v úterý pokračují v Domažlicích, následují Rokycany, Planá a Plzeň.

Ilustrační fotografie.

Smutná bilance: Smrt na kolejích, opilec se sekáčkem, nehody i zranění turisté

Měsíc květen přinesl na Náchodsku hned několik smutných a dramatických událostí. Dvakrát se střetl vlak s člověkem, stalo se několik dopravních nehod, při nichž se zranili řidiči i jejich spolucestující. Policisté řešili opilce se sekáčkem na maso, který chtěl zabít svého bratra či pronásledovali řidiče. Ten se schovával v bažině u Rozkoše. Hasiči krotili několik požárů a pomáhali mimo jiné dvěma zraněným turistům v Adršpachu. Útěkem roku pak bylo záhadné zmizení kapybary z českoskalického zookoutku.

Domácí sušenky budou vašemu pejskovi chutnat a ještě prospějí jeho zdraví.

Domácí pamlsky pro psy: Zdravé a chutné recepty pro vaše čtyřnohé miláčky

Co dát psovi jako pamlsek? To je otázka, kterou řada majitelů často řeší. Požadavky na psí dobroty jsou totiž mnohdy vysoké. Mají být zdravé, chutné, trvanlivé a pokud možno levné. Jedním ze způsobů, jak pejskovi dopřát přesně to, co potřebuje, je výroba domácích pamlsků. Pro inspiraci přinášíme několik receptů.

Existují potraviny, které ve spojení s pravidelným pohybem mohou naše úsilí o štíhlejší postavu účinně podpořit.

Vychytávka proti nadbytečným kilům? Potraviny s menší energetickou hustotou

I když je hubnutí považováno za velký a složitý problém, podle odborníků může být tento proces vcelku jednoduchý. Existují potraviny, které ve spojení s pravidelným pohybem mohou naše úsilí o štíhlejší postavu účinně podpořit. Dají se kombinovat a doplňovat jinými zdravými produkty tak, aby náš jídelníček napomáhal redukci hmotnosti, byl zdravý, nutričně vyvážený a přitom pestrý.

Pouhé hodiny zbývají do akce Den planety MAS, která se uskuteční ve Velkém Poříčí. Že jste na správním místě poznáte podle nafukovací planety Země.

Planeta MAS přistane ve Velkém Poříčí. Nabitý program nabídne zábavu i pomoc

Na Dobrošově a pod Ostaší se v minulých dnech zrodila Země. Šestimetrovou nafukovací planetou zve Místní akční skupina (MAS) Stolové hory na středu 21. května do Velkého Poříčí, kde se odehraje Den planety MAS. Celodenní program nabídne příchozím nejen zábavu, ale i novinky a dopřeje jim i pocit, že udělali něco pro zdraví a zároveň podpořili dobrou myšlenku.

Opilý muž útočil sekáčkem.

Opilec útočil sekáčkem na maso. Bratra chtěl zasáhnout do hlavy, krku a hrudníku

Až deset let ve vězení může strávit pětadvacetiletý muž, který posilněný alkoholem útočil sekáčkem na maso na parkovišti před obchody v Novém Městě nad Metují na svého staršího bratra. Opakované se mu snažil zasáhnout hlavu, krk a hrudník. Policisté museli použít elektrický paralyzér, aby ho následně mohli spoutat.

Když se nafoukne, vypadá ryba fugu jako míč.

Ryba, která je 1000x jedovatější než kyanid. A gurmáni se po ní můžou utlouct

Věděli jste, že mezi nejvyhlášenější světové delikatesy patří pokrmy připravené z prudce jedovatého živočicha? Jedná se o ryby z rodu Takifugu, které patří do čeledi čtverzubcovitých. V Japonsku se pro tento druh ryb používá zkrácené označení „fugu“. A právě Japonci jsou i mistry v přípravě, při níž se pod hrozbou smrti nesmí udělat sebemenší chyba.

Workshop v Dobrušce přiblížil práci s termokamerami.

Workshop v Dobrušce se zaměřil na práci s termokamerami

Během posledního aprílového pondělního odpoledne proběhlo v dobrušském kině pracovní setkání. Dnes se říká workshop, který byl zaměřen na práci s termokamerami na území Místní akční skupiny POHODA VENKOVA. Ta nezisková organizace se sídlem Dobrušce působí na území obcí Orlických hor, Dobrušska a Novoměstska. Celkem se jedná o 23 obcí s víc jak 32 tis. obyvateli.

Chovatelé by měli stravu přizpůsobit věku, rase a kondici psa.

Krmíte správně svého psa? Běžně používaným krmivem mu můžete ničit zdraví

Ideální strava pro psa může mít několik různých podob. Chovatelé mají na výběr z granulí a konzerv, vhodná je i jejich kombinace či stravování metodou BARF, které napodobuje přirozenou potravu psovitých šelem v minulosti. Nejdůležitější ale je, aby krmivo splňovalo potřebné výživové hodnoty. Chovatelé by proto měli vědět, po čem se při výběru dívat.

Porod patří k největším okamžikům života ženy. Pro některé jsou ale vzpomínky na něj zakalené hrubým chováním personálu.

Agrese a urážky z porodnic nezmizely. Není oholená, řvala lékařka na celý sál

Porodní asistentka Julie Bischofová otevřela na svém instagramu téma neprofesionálního chování personálu v českých porodnicích. Veřejně sdílela svědectví žen, která dokumentují hrůzné chování lékařů i porodních asistentek k ženám při porodu i po něm. Rodičky se setkávají s porodnickým násilím, tedy ponižováním, agresivitou i vyhrožováním.

Ilustrační foto

Velikonoce na talíři. Zapomeňte na pivo, nádivku nebo beránka, radí specialistka

Velikonoce zdravě? Stačí pár změn v jídelníčku, radí nutriční specialistka Nemocnice AGEL Prostějov. Velikonoce jsou časem hojnosti. Typická velikonoční tabule obsahuje mazanec, beránka, kynuté koláče, jidáše, velikonoční nádivku, bramborový salát, vejce, uzené, jehněčí nebo králičí maso. Sklenice navíc přetékají pivem, vínem i něčím tvrdším.

Někteří kuchaři doporučují zahřát pánev, než do ní nalejí olej. Jiní dají olej do studené pánve, a pak společně zahřejí.

Smažení bez chyb: Začíná to už tím, kdy nalít olej na pánev

Příprava řady dobrých jídel vyžaduje smažení. Na první pohled je tento způsob přípravy jednoduchý, ale i u něj se vyplatí dodržovat správný postup. A ten začíná už nalitím oleje na pánev. Je lepší dávat olej do studené pánve a pak zahřívat, nebo raději dát pánev rozehřát, a teprve pak přilít olej?

Tak to vypadalo v sobotu na velikonočním jarmarku v Libici nad Doubravou. Podívejte se.

VIDEO: Jarmark v Libici nabídl zabíjačku i zelené pivo. Lidé přijeli zdaleka

Tradiční velikonoční jarmark v Libici, konaný v areálu Pilnova statku, v sobotu pátého dubna přilákal návštěvníky z celé Vysočiny i okolních okresů. Akce, která se koná dvakrát ročně, nabízí pestrou škálu velikonočních dekorací, řemeslných výrobků a tradičních pochoutek. Výtěžek z jarmarku podpoří místní školu.

Chov skotu. Ilustrační foto

Zemědělci varují před kulhavkou. Opatření jsou nutná, nákaza by zdražila maso

Výskyt slintavky a kulhavky v Česku by vyřadil české zemědělství z mezinárodního obchodu na dva až tři roky a měl by zásadní důsledky pro celé odvětví. V tiskové zprávě to v pátek uvedl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Vyzývá proto veřejnost, aby zamezila kontaktu se zvířaty a aby nepodléhala dezinformacím šířeným na sociálních sítích, které zlehčují nákazu nebo zpochybňují veterinární zásahy. Takových příspěvků se podle svazu v poslední době šíří čím dál více a nezakládají se na pravdě.

Kostnice Douaumont je památník obsahující kosterní pozůstatky vojáků, kteří zemřeli na bitevním poli během bitvy u Verdunu v I. světové válce.

Verdun vydává děsivá svědectví o krvavé bitvě. Právem se mu říká mlýnek na maso

Okolí města Verdun, proslulého jednou z nejkrvavějších bitev v dějinách, si vysloužilo i příznačnou přezdívku – verdunský mlýnek na maso. Dnes jde o zcela mírumilovnou lokalitu, válečné roky zde však připomíná celá řada památek. I proto se Verdun a jeho okolí staly cílem milovníků historie, které zajímá pozadí bitvy u Verdunu.

Vyplatí se koupit celé kuře a naporcovat? Nebo je výhodnější jednotlivé části nakoupit zvlášť. Deník přináší tipy, jak ušetřit.

Kilo prsních řízků jen za 50 korun. Zkusili jsme, zda se vyplatí naporcovat kuře

Naporcujte si kuře na prsa, stehna, zbytek na polévku a ušetříte. Bude to totiž levnější, než kdybyste si vše koupili zvlášť. Tak zní známá rada těm, kteří chtějí ušetřit při nákupu surovin. Je to ale pořád pravda? Deník vyzkoušel, jak se věci mají a kolik masa lze z jednoho běžného kuřete vlastně získat.

Ilustrační snímek.

Jihočeští zemědělci loni navýšili chov drůbeže. Produkce vajec opět klesla

Zemědělci na jihu Čech loni navýšili chovy drůbeže meziročně o 27,4 procenta na 2,2 milionu kusů. Snížil se ale průměrný stav nosnic a klesla i produkce vajec. Naopak farmáři chovali více drůbeže na prodej masa a Jihočeský kraj tuto produkci navýšil nejvíce mezi kraji. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).