Kreativ

ŠTÍTEK: maso

V Machoňově pasáži se chystá otevření nového provozu, který spojí prodejnu a bistro.

Machoňova pasáž v Pardubicích ožije. Nový koncept spojí prodejnu a bistro

V srdci Pardubic, v Machoňově pasáži, se chystá otevření nového konceptu, který propojí prodejnu a bistro. Návštěvníci se mohou těšit na čerstvé maso ze sloupnického řeznictví a speciality připravené přímo na místě. Otevření je plánováno na březen a slibuje kulinářský zážitek. Výrobky ZD Sloupnice totiž sbírají ceny v soutěžích.

V Machoňově pasáži se chystá otevření nového provozu, který spojí prodejnu a bistro.

V Machoňově pasáži v Pardubicích bude mít ZD Sloupnice obchod i bistro

V srdci Pardubic, v Machoňově pasáži, se chystá otevření nového konceptu, který propojí prodejnu a bistro. Návštěvníci se mohou těšit na čerstvé maso ze sloupnického řeznictví a speciality připravené přímo na místě. Otevření je plánováno na březen a slibuje kulinářský zážitek. Výrobky ZD Sloupnice totiž sbírají ceny v soutěžích.

Mimořádný gurmánský zážitek připravil tým z Restaurace Švejk v Centru Walzel společně s Radko Křížem z farmy BioBýk, který dodal hovězí maso ze svého chovu.

Dva a půl tisíce za steak s předkrmem. Není to příliš vysoká cena na Broumovsko?

/ROZHOVOR/ V kuchyni restaurace Švejk v Meziměstí je frmol. Ve stolitrové varné vaně se na přesnou teplotu 52 stupňů Celsia předpřipravují naložené steakové porce. Šéf kuchyně Pavel Netík udílí personálu pokyny nejen v češtině, ale kvůli kuchařům z Filipín i v angličtině. Do zahájení steakového večera zbývá přibližně hodina a všechno musí být tipťop. Ono naservírovat během krátké chvíle 28 kilogramových steaků už nějaké logistické náležitosti musí splňovat.

Mimořádný gurmánský zážitek připravil tým z Restaurace Švejk v Centru Walzel společně s Radko Křížem z farmy BioBýk, který dodal hovězí maso ze svého chovu.

Gurmáni ve Švejkovi. Kříženec od Kříže uzrál v kilový steak a k němu byly lanýže

Jako předkrm hovězí rostbíf, pak hlavní chod v podobě kilového steaku s pepřovou či lanýžovou omáčkou a přílohami a k tomu pečlivě vybrané červené víno. Exkluzivní gurmánský zážitek připravil tým z Restaurace Švejk v Centru Walzel společně s Radko Křížem z farmy BioBýk, který dodal hovězí maso ze svého chovu. Přestože degustační menu pro dvě osoby stálo 2500 korun byly všechny stoly v restauraci zaplněny gurmány.

Vyhlášený Beef Burger Davida Neumanna v Litomyšli na náměstí končí.

Z Gastromapy Lukáše Hejlíka zmizí ikona. Beef Burger Litomyšl zavře své okénko

V Litomyšli končí oblíbený Beef Burger, který je známý i z Gastromapy Lukáše Hejlíka. Majitel bistra David Neumann dostal od majitele domu na náměstí výpověď. Posledního ledna vydá z okénka poslední burgery. Denně tady přitom zpracuje okolo dvanácti kilo masa. Za vyhlášenými burgery jezdí do Litomyšle lidé ze Svitav, České Třebové, Pardubic nebo Hradce Králové.

Kapr k vánočním svátkům a Štědrému dni neodmyslitelně patří

Postrach Vánoc: rybí kost v krku. Rybáři radí, jak konzumovat kapra bez rizika

Ryba bez kostí je přáním všech, kteří se na Štědrý den rozhodnou naservírovat si vedle bramborového salátu kapra. Kvůli strachu z uvíznutí rybí kosti v krku ale někteří volí raději obalovaný řízek. Podle tradic je však kapří maso s Vánocemi úzce spjato, a tak se může hodit návod, jak kapra naporcovat tak, abyste ho mohli konzumovat bez rizika.

Chladné počasí si žádá dobré a zahřívací jídlo. Jaké chutě uspokojí v tomto čase právě vaše astrologické znamení?

Sedí na vás chutě podle horoskopu? Kdo prý touží po prasátku a koho zahřeje ragú

Sychravo, mlhavo, chladno, tma. Typické mnohdy ponuré zimní počasí nás ponouká jíst trochu víc než v létě, a taky vybírat si jiné potraviny. Potřebujeme se nejen najíst, ale také jídlem zahnat chmury a únavu. Existuje kategorie takzvaných útěšných jídel, jejichž čas je právě teď. Jsou horká, absolutně nedietní, voňavá a plná chutí, které nám připomínají dětství. A taky se většinou dají sníst jenom lžící. Je jich mnoho, vybere si každé ze znamení horoskopu: Lvi guláš pálivý až k nesnesení, Vodnáři vietnamskou polévku pho a Raci slavný pastýřský koláč.   

Chovatel z Opavska vzkřísil chov českých hus. Rozdíl v chuti masa je obrovský

Chovatel z Opavska vzkřísil chov českých hus. Rozdíl v chuti masa je obrovský

Pečená husa je oblíbenou pochoutkou podzimních svatomartinských hodů a slavností. Jen málokdo si ale může dopřát na svém jídelním stole pravou českou husu z domácího chovu. Mezi ty „vyvolené“ patří zákazníci Petra Sonnka z Jakubčovic na Opavsku, který se věnuje chovu drobného zvířectva už od dětství. Kvůli svatomartinským oslavám si u něj lidé objednávají husy dokonce rok dopředu.

Česká husa má mimořádně kvalitní peří. Aby bylo stále bílé, potřebují husy velkou vodní hladinu

Česká husa: Vzteklá kráska z venkova mizí, plemeno zachránila práce chovatelů

Bělostné kvalitní peří, dlouhověkost, chutné maso, starostlivý přístup k mláďatům i silné teritoriální chování, které z ní dělá dobrého hlídače každého dvorku. Myšlenky o husách se v těchto dnech ubírají hlavně gastronomickým směrem a očekáváním svatomartinské pečínky. Národní plemeno si pozornost zaslouží ale i jindy než při návštěvě restaurace. Má mimořádný vzhled a unikátní vlastnosti. Historie plemene je pak důkazem pečlivé práce tuzemských chovatelů. Českou husu úspěšně brání v konkurenci ekonomicky výhodnějších hybridů i při změnách, které přinesla proměna tradičního venkova na moderní sídla.

Dobře naložená a okořeněná krkovička, cibule, krajíc chleba nebo domácí žemle. Cigánska je hvězdou slovenských stánků s občerstvením.

Cigánska není cikánská: Recept na nejlepší slovenský street food

Voní česnekem a horkým sádlem. Šťáva z masa a cibule nemilosrdně promastí prsty i bradu, ale není člověka, který by si kvůli tomu nevystál frontu na tu explozi chutí a vůní. Cigánska pečienka je slovenský národní poklad a hvězda tamního street foodu, kterému sebelepší hambáč nesahá ani po paty.

Restované bramborové noky s baby špenátem na houbovém ragú z hříbků, žampionů a hlívy ústřičné podle šéfkuchaře Lukáše Brixe z restaurace V Ruthardce v Kutné Hoře.

Kterému receptu dáte přednost? Houbové pochoutky bezmasé i s masem

/FOTO/ Pestrý houbový jídelníček mají nyní díky bohaté úrodě přinášené z lesů mnohé domácnosti - a to již po několik týdnů. Za tu dobu se oblíbené recepty na využití hub mohly už poněkud „okoukat“. Rady, jak si houbové vaření zpestřit, hledal Deník v kuchyních známých restaurací v blízkém i širším okolí Prahy.

Houbařské úlovky z Brd.

Houbové pochoutky bezmasé i s masem. Kterému receptu dáte přednost?

Pestrý houbový jídelníček mají nyní díky bohaté úrodě přinášené z lesů mnohé domácnosti – a to již po několik týdnů. Za tu dobu se oblíbené recepty na využití hub mohly už poněkud „okoukat“. Rady, jak si houbové vaření zpestřit, hledal Deník v kuchyních známých restaurací v blízkém i širším okolí Prahy.

I když slanina, klobásy a vajíčka mohou vypadat jako skvělá snídaně, není to tak. Smažená jídla tělu neprospívají a uzeniny už vůbec ne.

Čtyři nejhorší snídaně. Škodí zdraví, připraví vás o energii a přiberete po nich

Jsou lidé, kteří se obejdou bez snídaně. A jsou lidé, pro které je nejdůležitějším jídlem dne. První jídlo však hraje klíčovou roli při nastartování metabolismu a dodává energii potřebnou pro naše každodenní povinnosti. Proto se vyplatí věnovat mu pozornost a pečlivě vybírat, čím začneme den. Některé snídaně jsou sice vydatné a možná i vypadají zdravě, ale mohou způsobit přibírání na váze a škodit cévám, srdci nebo střevům. Čtyři druhy snídaně jsou podle odborníků pro naše zdraví skutečně škodlivé.

Čas od času se stane, že se nějaký nešťastník pokusí celé syrové vejce uvařit pomocí mikrovln. A pak se nestačí divit.

Potraviny, které nepatří do mikrovlnky. Způsobí explozi, nebo poškodí zdraví

Mikrovlnná trouba patří k běžnému vybavení většiny domácností. Je to takový malý technologický zázrak. Během pár desítek sekund umí ohřát studené jídlo, rozmrazit potraviny zmrzlé na kost, zkrátit dobu vaření nebo vyrobit popcorn. I když někteří lidé označují mikrovlnné trouby za zdraví nebezpečné, jejich obavy vědci vyvrátili. Přesto je dobré vědět, která jídla do mikrovlnky rozhodně nepatří, protože by mohla způsobit újmu domácnosti, nebo zdraví.

Pro přípravu králičího masa je vhodné čerstvé koření a také správný způsob jeho krájení.

Zdravé maso pro vaše děti? Králík to jistí. Nechte se inspirovat super recepty

Králík má chutné a zdravé maso, které je výborným zdrojem bílkovin s nízkým obsahem tuku a sacharidů, a tím i skvělou volbou pro vyváženou stravu dětí. Při správné přípravě a podávání s vhodnými přílohami může být králík oblíbeným jídlem v rodinném jídelníčku. Podívejte se, jak připravit králíka, aby i vašim dětem chutnal.

Rituální porážku vyžadují náboženské předpisy pro praktikování židovské a muslimské víry.

Rituální porážky zvířat v Česku? Na ministerstvo se snesla kritika, návrh stáhlo

Ochránci zvířat v Česku dosáhli svého. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) oznámil, že stáhne pozměňovací návrh novely veterinárního zákona, který by zjednodušil pravidla pro rituální porážky hospodářských zvířat. Záměr vysvětloval resort nutností reagovat na změny zákonů v Evropské unii, která chce omezit dálkovou přepravu zvířat. Velká část produkce přitom končí právě v zemích Blízkého východu, kde jsou rituální porážky běžnou věcí. Podle ministerstva měla úprava napomoci i konkurenceschopnosti českých zemědělců. Ochránci zvířat naopak upozorňovali na utrpení, kterým zvířata při podříznutí hrdla bez omráčení procházejí.

Maso je třeba řádně tepelně zpracovat, jinak se člověk může nakazit yersiniózou. Ilustrační snímek

Bohdalová čelí bakterii Yersinia enterocolitica: Co způsobuje, jak se nenakazit

Lékaři ve čtvrtek potvrdili, že oblíbená herečka Jiřina Bohdalová, která je v současné době hospitalizovaná po otravě z jídla, se v Nemocnici Na Homolce ocitla v důsledku nákazy bakterií Yersinia enterocolitica. Lidé z celé republiky jí přejí zdárné uzdravení. Veřejně nepříliš známý, ale běžný patogen, kterým se nakazila, se okamžitě ocitl v hledáčku mnoha lidí. Přinášíme proto odpovědi na základní otázky.

Steak z tuňáka - Ilustrační foto

Pozor na nebezpečné maso. Kontroly odhalily závadná kuřecí prsa i tuňáka

Státní veterinární správa (SVS) varuje před mraženým tuňákem, kterého prodával obchodní řetězec Makro. Pro zákazníky byla nebezpečná i kuřecí prsa, která měl v nabídce obchod ZEMAN maso – uzeniny v Rokycanech. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila, že obsahovala bakterii způsobující salmonelózu.

Zdánlivě obyčejný a běžně dostupný tvaroh je superpotravina: obsahuje spoustu bílkovin, vápníku a vzácného vitaminu K2.

Superpotravina plná proteinů: Je levná, zažene hlad, tuží svaly i kosti

Bohatý zdroj bílkovin - běžně dostupný a levný. Zdánlivě obyčejný tvaroh je superpotravinou, na kterou přísahají nejen kulturisté a výkonní sportovci, ale v podstatě každý, kdo chce svému tělu dopřát to nejlepší. Tvaroh je díky vysokému obsahu proteinů velkým pomocníkem také při hubnutí či snaze udržet si zdravou tělesnou hmotnost. Je to kvalitní a přitom poměrně levné jídlo.

V létě se tofu hodí snad do všech salátů.

Levná potravina dokáže snižovat nebezpečný cholesterol. Hodí se do všech jídel

Vysoký cholesterol je závažnou zdravotní poruchou. Problém s ním má až 30 procent české populace. Kdo své vysoké hladiny cholesterolu v krvi neléčí, ten se může dříve či později dočkat život ohrožujícího onemocnění. Součástí léčby bývá i správná dieta. Když lidé pátrají, co při snaze snížit cholesterol jíst, obvykle se dozvědí, že hodně zeleniny. Existuje ale ještě jedna potravina, která by se (nejen) v dietě na cholesterol měla objevovat co nejčastěji. Říká se jí tofu.

Ranč v Ohradách v Mutkově, kde farmář Marek Spáčil chová pozoruhodný skotský náhorní skot

Neobvyklý pohled. Kopce na Olomoucku spásá pozoruhodný skot s obřími rohy

V nejmenší vesnici Olomoucka spásá louky unikát. Na hlavě nosí obří rohy a mezi nimi „šmrncovní“ ofinu. Atraktivní vzhled cizokrajného masného plemene skotu na ranči v Mutkově přitahuje pozornost. Takovou, že se do malebné vísky v Nízkém Jeseníku pořádají zájezdy. A o maso špičkové kvality a jedinečné chuti je obrovský zájem. 

Ranč v Ohradách v Mutkově, kde farmář chová pozoruhodný skotský náhorní skot neboli Highlandcattle, červenec 2024.

Kopce na Olomoucku spásá cizokrajný skot s obřími rohy. Na maso jsou pořadníky

V nejmenší vesnici Olomoucka spásá louky unikát. Na hlavě nosí obří rohy a mezi nimi „šmrncovní“ ofinu. Atraktivní vzhled cizokrajného masného plemene skotu na ranči v Mutkově přitahuje pozornost. Takovou, že se do malebné vísky v Nízkém Jeseníku pořádají zájezdy. A o maso špičkové kvality a jedinečné chuti je obrovský zájem. 

Červencové odpoledne v Zoo Tábor a účast na komentovaném krmení surikat vlnkovaných.

Krmení surikat, medvědů i tygra s komentářem. To si lze užít v Zoo Tábor

/VIDEO/ Nevíte, kam o prázdninách vyrazit s dětmi? Úžasnou příležitost, jak vidět exotická zvířata při krmení včetně odborného komentáře, máte v pravidelných časech například v jihočeského Zoo Tábor, která se nachází v místní části Větrovy a otevírá během léta denně od 9 do 19 hodin.

Čištění masa v brněnské fontáně před Janáčkovým divadlem.

Bizarní využití fontán v Brně: naháč lovil drobné, omývání masa i mydlení těla

/TOP 7/ Nezvyklé využití našli někteří lidé v minulých letech pro fontány či kašny v centru Brna. Zaměňování za koupaliště je přitom to nejmenší. Našli se totiž i tací, kteří je využili i na činnost, která by leckoho ani nenapadla. Tyto vodní prvky přitom mají především estetický význam a třeba i koupání je v nich zakázané. Brněnský deník Rovnost zmapoval bizarní případy z minulosti, u nichž zasahovali i brněnští strážníci, a vybral TOP 7 událostí.

Potravinové alergie se u kojenců projevují také neklidem, bolestmi břicha, neustupujícími kolikami.

Žádné mléko, vejce ani maso. Kvůli synově alergii úplně změnila jídelníček

Potravinové alergie se u kojence mohou projevit dlouho před tím, než ochutná první jídlo. Alergeny se k nim totiž dostanou přes mateřské mléko. Projevy nejčastěji zahrnují problémy se stolicí, vyrážky, ekzém, střevní potíže nebo zahlenění. Nejinak tomu bylo u malého Vítka, u kterého se alergie projevily hned po narození.

Demonstrace aktivistů ve spodním prádle upozorňujících v centru Prahy na práva zvířat, archivní foto z 29. července 2023.

Bez masa se obejdeme, sdělovali lidem v centru Prahy polonazí aktivisté

Dějištěm polonahého protestu, jehož cílem je upozorňovat na práva zvířat a vybízet k zamyšlení, se v sobotu odpoledne staly ulice v centru Prahy. Dvě desítky aktivistů upozorňujících na sebe oblečením (či přesněji: vysvlečením) do spodního prádla a skandováním hesel připomínaly, že i zvířata mají právo na lidské zacházení – ať už se jedná o domácí mazlíčky, hospodářská zvířata nebo taková, z nichž lidé konkrétní užitek nemají. Všichni tvorové si zaslouží žít v přirozeném prostředí – bez toho. aby trpěli a stávali se terčem krutého zacházejí. Že potřebujeme jejich maso a další produkty? Kdepak, míní aktivisté.