Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Kuřata

Velká rána na dálnici D46 u Prostějova. Celníci odhalili 4 tuny nelegálního masa

/VIDEO/ Dovoz nelegálního masa z Polska potírají příslušníci Celní správy České republiky. Na konci letošního léta odhalili dvě nezákonné přepravy živočišných produktů. Celkem se jednalo o téměř čtyři tuny masa. K odhalení došlo na dálnicích D1 a D46, ve směrech Ostrava - Olomouc a Olomouc - Prostějov. Řidičům hrozí pokuta až 10 milionů korun. 

Provozovny KFC podle reportáže novináře Jana Tuny prodávají maso s prošlým datem spotřeby. Firma ale něco takového odmítá.

Podvod s prošlým kuřecím masem? Porušení postupů bychom odhalili, odmítá KFC

Prošlé maso v KFC i v ČR?! Podvody s trvanlivostí?! Právě to hlásá nová reportáž, kterou zveřejnil novinář Jan Tuna. Jeho zdroj Jiří H. tvrdí, že pracoval jako kuchař v pobočce fast foodu KFC v Jablonci nad Nisou. „V Dánsku uzavřeli několik poboček KFC, protože tam byl problém se spotřebou masa. Tyto věci se dějí i u nás v České republice, konkrétně v Jablonci nad Nisou,“ zveřejnil Tuna jeho zprávu. Provozovnu již na základě podnětu reportéra navštívili kontroloři. Provozovatel rychlého občerstvení odmítl souvislost s podobným případem v Dánsku a tvrdí, že dodržuje všechny příslušné předpisy. 

Ilustrační snímek.

Řeznictví VOMA z Uherského Brodu loni meziročně vzrostly tržby i zisk

Společnosti VOMA z Uherského Brodu na Uherskohradišťsku, která zpracovává maso a má i vlastní prodejny, loni vzrostly tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží na 198,7 milionu korun. Meziročně byly zhruba o 3,2 milionu korun vyšší. Čistý zisk podnik navýšil z předloňských 4,6 milionu korun na 7,1 milionu korun loni. Vyplývá to z výroční zprávy firmy založené ve Sbírce listin.

Zákaz vstupu do domu by měly dostat mimo jiné výrobky z průmyslově zpracovaného masa, jako jsou párky, klobásy či slanina.

Tyto 4 druhy potravin si nikdy nenoste domů, říká americký expert na výživu

Pokud zvažujete, že změníte svůj životní styl a budete se stravovat zdravě, začněte tím, že si přestanete nosit domů nezdravé jídlo. Podle amerického odborníka a spisovatele Dana Buettnera, který se zaměřil na výzkum dlouhověkosti, existují čtyři druhy potravin, které by se nikdy neměly dostat přes práh domu.

Nové olomoucké bistro U Slámů si už pár týdnů od otevření získalo spokojené hosty, kteří se rádi vracejí na tradiční moravské uzené maso a originální hanácké burgry.

Moravské maso i domácí omáčky. Nové bistro v Olomouci u zákazníků boduje

Šťavnatým uzeným moravským masem a tradičními dobrotami z udírny se proslavil nový podnik v Olomouci. Tahákem v květnu otevřeného bistra U Slámů je Bůček burger. Originální hanácká mňamka obsahuje grilovaný vepřový bok, vyhlášené bystročické kysané zelí, karamelizovanou cibulku a domácí chilli majonézu, to vše v křupavé bulce. Rodinné bistro už má plány i pro zimní období.  

Nové olomoucké bistro U Slámů si už pár týdnů od otevření získalo spokojené hosty, kteří se rádi vracejí na tradiční moravské uzené maso a originální hanácké burgry.

Nové bistro v Olomouci sklízí ovace. Boží maso, notují si hosté

Grilovaný vepřový bok, vyhlášené bystročické kysané zelí, karamelizovaná cibulka, křupavá bulka a domácí chilli majonéza. To je originální hanácký Bůček burger, který v Olomouci nabízí nové rodinné bistro U Slámů. Během pár týdnů od otevření se podnik proslavil šťavnatým uzeným moravským masem a tradičními dobrotami z udírny.

V centru Prahy otevřelo v roce 2024 první veganské řeznictví v Česku.

Váleček v rohlíku, kotouč v housce? EU chystá přejmenování výrobků bez masa

Seitanový hamburger, sojový řízek, ovesný karbanátek. Takové názvy by brzy mohly z etiket výrobků a regálů obchodů zmizet. Evropská komise se zabývá označováním rostlinných výrobků a má řešit především to, aby nenesly názvy, které si zákazník spojí s tradičně masovým jídlem. Podle potravinářů tak dochází ke klamání spotřebitele, výrobci a prodejci rostlinných náhražek ale poukazují na nezbytnost přiblížit výrobky zákazníkům prostřednictvím názvů, za kterými si představí konkrétní chuť, strukturu i využití.

Stánek Stanley's Burger.

Řeznické řemeslo „vystudoval“ v Oxfordu. Maso si vybírá osobně na farmách

Stanislav Konár z Nejdku na Karlovarsku nikdy netoužil po klidném místě v kanceláři ani po předem dané pracovní době. Jednoho dne se rozhodl, že už nechce být závislý na zaměstnavateli – chtěl si organizovat čas po svém, podle vlastních pravidel. Dnes je z něj nejen podnikatel, ale i vášnivý řezník, který své řemeslo ovládá do posledního detailu.

Za první kralupskou bezobslužnou prodejnou stojí firma Karla Šindeláře.

Kralupy mají první bezobslužnou prodejnu. Farmářské dobroty nabízí nonstop

/VIDEO, FOTO/ Na Palackého náměstí v Kralupech nad Vltavou, přímo u kostela, byla na jaře otevřena první bezobslužná prodejna ve městě. FARMA 24 je přístupná nonstop. Na nákup, třeba pro lahůdky, sýry, maso, med nebo víno, tam lze zajít třeba i o půlnoci. Je druhou pobočkou tohoto typu v regionu. A další mají následovat.

Steak Bar George

Z bývalého Steak Baru George bude Steak Point

Oblíbený Steak Bar George, který dlouhá léta patřil mezi vyhledávané podniky místních milovníků masa, ukončil provoz. Do známých prostor však vstupuje nový provozovatel. Restaurace ponese název Steak Point a zákazníci se mohou těšit na čerstvou podobu interiéru i zachování oblíbené nabídky.

Školní jídelna - Ilustrační foto

Méně masa, zdražení, papírování. Změny u školních obědů budí obavy odborníků

Od 1. září začne platit nová vyhláška o školním stravování, která po třiceti letech mění normy u spotřebního koše a povolí žákům i jíst v jídelnách donesené jídlo. Ministerstvo školství tak reaguje na moderní vědecké poznatky a vychází vstříc dětem s dietními omezeními. Odborníci z řad lékařů, specialistů na výživu i kuchaři se vůči vyhlášce vyhranili. Podle nich hrozí riziko, že děti nová jídla nebudou jíst, školy se zatíží administrativou a rodiče si za obědy připlatí. Podle ministerstva to není nutné, ceny obědů se zvyšovaly nedávno.

V Brně na Úvoze otevřel nový podnik připravující tradiční arabskou šavarmu na dřevěném uhlí.

Jedl u něj oscarový herec. Šavarmu tradičně na dřevěném uhlí nově nabízí v Brně

Žár otevřeného ohně přivítá návštěvníky nově otevřeného bistra v Brně. Na ulici Úvoz nedaleko Konečného náměstí oblíbenou orientální pochoutku připravují unikátně, na dřevěném uhlí za použití tradiční receptury. Podnik s názvem Shawarma Beef Original otevřel na začátku letních prázdnin Ali Abbas společně s členy rodiny a společníky.

Kontroloři Státní veterinární správy zamířili na farmářský trh v Děčíně, byli nemile překvapení.

Vysoká teplota, špína, maso nejasného původu. Kontrolory trhy v Děčíně zaskočily

/FOTO, VIDEO/ Nepříjemným překvapením skončila kontrola Státní veterinární správy, která se zaměřuje na živočišné výrobky, na farmářském trhu v Děčíně. Ze tří kontrolovaných stánků byl zcela bez problémů jen jeden. Jeden dokonce inspektoři nařídili okamžitě zavřít. Běžně se přitom podíl kontrol s alespoň jednou závadou dlouhodobě pohybuje hluboko pod jednou pětinou.

Zabavené maso Praha 3

Veterináři zajistili 300 kilo masa z uzbecké restaurace v Praze. Našli i hlavu

Veterinární inspektoři zajistili při kontrole uzbecké restaurace v Praze 3 bezmála 300 kilogramů potenciálně zdravotně závadných potravin živočišného původu. Šlo o různé druhy masa s porušenými obaly, bez identifikačního označení nebo se známkami nevhodného postupu při zamražování. Zabavené potraviny inspektoři Státní veterinární správy (SVS) znehodnotili barvou a nařídili provozovateli zajištění likvidace produktů v asanačním podniku na jeho náklady.

Zabavené maso Praha 3

Veterináři zajistili 300 kg závadného masa z uzbecké restaurace v Praze 3

Veterinární inspektoři zajistili při kontrole uzbecké restaurace v Praze 3 bezmála 300 kilogramů potenciálně zdravotně závadných potravin živočišného původu. Šlo o různé druhy masa s porušenými obaly, bez identifikačního označení nebo se známkami nevhodného postupu při zamražování. Zabavené potraviny inspektoři Státní veterinární správy (SVS) znehodnotili barvou a nařídili provozovateli zajištění likvidace produktů v asanačním podniku na jeho náklady.  

Neandertálci v jeskyni podle představ umělců z konce 19. století

Neandrtálští gurmáni. Vědci zjistili, že různé tlupy vařily lokální speciality

Výzkum dvou archeologických nalezišť v Izraeli, které jsou bohatým zdrojem informací o životě neandertálců, přinesl nové poznatky o stravování dávných příbuzných současného člověka. Odborníci zjistili, že mezi tím, jak si různé skupiny připravovaly jídlo, byly rozdíly, i když tyto tlupy žily blízko u sebe. I neandertálci tak možná měli něco jako rodinné recepty. 

Letní měsíce tak nabízejí i možnost, jak si zlepšit kondici a zbavit se pár kil.

Jak v létě zhubnout a cítit se skvěle? Tyto jednoduché tipy zvládne každý

Léto a dovolená patří odpočinku, relaxaci a načerpání nových sil. Teplé počasí a dlouhé dny však zároveň vybízejí k výletům a nejrůznějším pohybovým aktivitám. Nabízejí tak příležitost zlepšit si kondici a zbavit se pár nadbytečných kil. Podle odborníků není těžké v létě zhubnout – chce to ovšem dodržovat několik důležitých zásad. A nepodvádět.

V období klimakteria ženy často trápí přibývání na váze a změna proporcí postavy.

Strava má vliv: Co jíst v klimakteriu, aby žena zůstala zdravá a v kondici

Klimakterium je období, kterého se řada žen obává. Vstup do nové fáze života bývá spojen s nepříjemnými příznaky, jako jsou návaly horka, potíže se soustředěním nebo přibývání na váze. Odborníci však upozorňují, že existují potraviny, které by mohly tyto příznaky zmírnit. A nejen to. Mohou dokonce chránit ženy před některými zdravotními problémy, kterým jsou v tomto období vystaveny.

Medvěd.Ilustrační foto

Místo odstřelu dostanou medvědi obojky s čipy, rozhodla polská vláda

Tři medvědi ohrožující obyvatele obce Cisna v pohoří Bieszczady na jihovýchodě Polska nebudou zastřeleni, ale dostanou obojky s čipy, aby zásahový tým mohl sledovat jejich polohu a postarat se, aby neohrožovali lidi, oznámila polská ministryně životního prostředí Paulina Hennigová-Klosková. Do té doby se o bezpečnost obyvatel vsi postará policie, potvrdil televizi TVN 24 náměstek ministryně Mikolaj Dorożala.

Tempeh je fermentovaný sójový výrobek. Je pevný a kompaktní, na dotek masitější a chutnější než tofu.

Znáte tempech? Tato superpotravina je plná bílkovin. Prospívá zdraví střev

Tempeh je fermentovaný sójový výrobek. Tato potravina, někdy používaná jako alternativa masa, je velmi ceněná zejména pro svůj vysoký obsah bílkovin, vlákniny, minerálů a vitaminů skupiny B. Má antioxidační účinky a probiotika, která obsahuje, prospívají zdraví střev. Vyhnout by se mu měli ale lidé s alergií na sóju nebo s onemocněním štítné žlázy.

Farmářský gyros v centru Olomouce připravuje Neonila Popovych, vedoucí tamní provozovny

Farmářský gyros v centru Olomouce frčí. Chystá další pobočky

Vůně lákající už od dveří na kořeněné grilované maso, křupavou pitu, čerstvou zeleninu a omáčky vlastní výroby. Farmářský gyros, který si zákazníci objednávají v centru Olomouce, je jiný a lidé to dokáží ocenit a často se vracejí. Některým tam zachutnalo natolik, že si pro gyros, burger nebo vyzrálý steak přijdou i několikrát do týdne.

Petr Pěknic v inscenaci Jezinky a bezinky

Herectví musí taky trošku bolet, říká Petr Pěknic, který hraje kus veky

Příběh velké lásky na hostině „obrů“, kteří se sejdou u společného rautu, je teď k vidění na pražském Vyšehradě. Role Rytíře z Vekova, Olivan, Salámic a Petrželce v inscenaci divadla Studio DVA Švédský stůl patří Petru Pěknicovi. Jeho postava se pak neobejde bez Špičky rumové či vaječně koňakové v podání Sabiny Remundové. Jejich lovestory, odehrávající se v krátkém čase, než oba skončí v útrobách poživačných tvorů, dokreslují další aktéři - Kryštof Hádek jako Uzený losos, Radim Madeja jako Tchoří límec, Šéfkuchař, Vajíčko, Avokádo a kdovíco ještě a Michal Slaný v alternaci s Lukášem Králem coby Bludná slánka a Svatý pingl.

Multifunkční robot zvládne zastat práci mnoha dalších kuchyňských přístrojů,

Revoluce ve vaření, robot nahradí až 25 přístrojů. Jeho popularita stoupá i v ČR

Jeho nadšené majitelky mu láskyplně říkají thermík, thermáč či thermáček a společně jej opěvují na sociálních sítích. Pro ty, které jeho schopnosti neoslovily, je to jen další „předražený zbytečný krám“ do kuchyně. Nový multifunkční kuchyňský přístroj se stal pro svou všestrannost a spolehlivost takovým hitem, že má dokonce i své napodobitele a levnější varianty. Nákup ultramoderního přístroje je však potřeba dobře zvážit, protože ne každému se v domácnosti vyplatí. 

Jaké jsou ceny jídla a pití u moře? Deník srovnal u Čechů oblíbené evropské destinace

Ceny u moře? Chorvatsko se dotáhlo na Itálii, levněji je v Bulharsku či Polsku

Letní dovolená u moře bez all inclusive či plné penze, to jsou vysoké náklady navíc za jídlo a pití. Deník srovnal oblíbené evropské destinace. Index cen potravin a nealkoholických nápojů byl vyšší v Chorvatsku než v Itálii. Vyplývá to z aktuálně zveřejněných dat Eurostatu za loňský rok. Obě hojně navštěvované letní turistické destinace se dostaly lehce nad průměr EU. Ještě dražší bylo Řecko, naopak levnější Španělsko. Bulharsko a Polsko se dostaly pod úroveň cen v Česku. Mimo Unii zabodovalo Turecko.