Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Pro psy je Aujeszkyho choroba smrtelná

Pozor na nemoc, která děsí každého pejskaře. Zvíře nemá šanci přežít

Psi mohou trpět celou řadou nemocí. Existuje ale jedna, která je obzvlášť zákeřná. Smrt navíc přichází velmi rychle, doslova v rámci hodin. Strašák všech pejskařů má jméno Aujeszkyho choroba. Přenáší ji divoká prasata a letos už Státní veterinární správa (SVS) eviduje dva případy nakažených psů. Jeden zemřel, druhého musel veterinář utratit.

Kloučkovo řeznictví a uzenářství

Řezník Klouček miluje maso a sladké. Na masožravce prý přeučí i vegetariány

Domluvit se s ním na rozhovoru není jednoduché. Je pořád v letu. Vlastní řeznickou firmu a většinou v ní pobíhá v bílém triku a bílých kalhotách, protože třeba zaskakuje i za svého syna, který se zrovna pořezal. A i když už Karel Klouček usedne ke stolu, kde voní káva, šance na to se něco zeptat, je stejně malá. Mluví, mluví a mluví. A do toho mu často zvoní telefon.

Sériový vrah a kanibal Alexandr Vladimirovič Byčkov u Krajského soudu Penzenské oblasti v den vynesení rozsudku, 22. března 2013

Říkal si Rambo a měl odpornou zálibu. Alexandr Byčkov své oběti jedl

S jistou dávkou sebeironie si říkal „Sušený Rambo“ nebo „Pytlák“. Když na učilišti před spolužáky vyzkoušel, jak chutnají syrové ryby a mražené maso, začali mu přezdívat „Predátor“. Jenom u rybího masa ale nezůstal. Z Alexandra Vladimiroviče Byčkova se stal sériový vrah a kanibal.

Maso - Ilustrační foto

Českého masa máme více. Soběstační ale stále nejsme

Loni čeští zemědělci vyprodukovali 466 856 tun masa, což bylo o 2,6 procenta více než v předchozím roce. „Výroba masa nepřetržitě roste čtvrtým rokem. V roce 2021 nejvíce vzrostla výroba drůbežího masa následovaná vepřovým. Hovězího bylo stejně jako přede dvěma lety,“ uvedl ředitel odboru statistiky Českého statistického úřadu (ČSÚ) Radek Matějka. 

Celníci při kontrole. Ilustrační foto.

Maso bez dokladů a neznámého původu. Přes půl tuny ho skončilo ve spalovně

V Pardubickém kraji celníci od počátku roku zabavili přes půl tuny závadného masa. Nešlo o to, že by bylo zkažené, převážející dopravní firmy i fyzické osoby však při kontrolách nebyly schopny prokázat původ zboží, neměly k němu žádné doklady. Veškeré takové maso skončilo podle celníků ve spalovně, přepravním firmám hrozí tučné pokuty.

Spaghetti Bolognese

Spaghetti bolognese. Recept, který si zamilujete

Špagety jsou v kuchyni vítané. Nejenže dokonale nasytí a pochutnají si na nich děti i dospělí, ale lze je připravit na mnoho způsobů. Kombinaci mletého masa s rajčatovou omáčkou prostě nejde odolat. 

Představa mořské panny z fantasy příběhů. Ilustrčaní foto.

Vědci zkoumají záhadnou mumii. Vypadá jako mořská panna

Tvář je téměř lidská, nohy ale chybí a místo nich je ocas. Japonští vědci nyní zkoumají mumii, která svým tvarem připomíná mořskou pannu. Tvor byl údajně vyloven v Tichém oceánu v osmnáctém století. Odborníci uklidňují, že jde jen o fámu a mumie skutečnou mořskou pannou rozhodně není. I tak je ale záhadná.

V přepravní části se nacházela tuna masa, od kterého řidič ani závozník neměli žádné dokumenty.

Celníci u Poděbrad zastavili dodávku s podezřelým masem. Údajně ovčím

Ve středu odpoledne zastavila hlídka celníků na odpočívadle D11 u Vrbové Lhoty dodávku mířící k Praze. V přepravní části se nacházela tuna masa, ke kterému řidič ani závozník neměli žádné dokumenty. Tvrdili, že jde o ovčí maso, které vezou z nedalekých Dymokur do jedné pražské firmy.

Chov prasat - Ilustrační foto

Polsko snížením DPH zabíjí vepřové výrobky Made in Czech

Chrochtání, které zní tři dekády z chovné stanice prasat ve Zlíči nedaleko České Skalice na Náchodsku, možná brzy utichne. Zdejší podnik totiž dlouhodobě není schopen konkurovat nízkým cenám vepřového ze zahraničí. Posledním hřebíčkem do rakve je dle jednatele zlíčské firmy Tomáše Balcara snížení DPH na potraviny v nedalekém Polsku.

Ilustrační foto.

Otrávený salám u školky? V Hlinsku se bojí dalšího traviče psů

Pejskaře i rodiče malých dětí nabádá k ostražitosti Pavel Rakušan z Hlinska. Pár kroků od branky do školky v ulici Budovatelů totiž nalezl kus loveckého salámu, na němž jsou zřetelné tři otvory po vpichu. "Kus odhozené uzeniny bych přisoudil školákovi, kterému nechutná jako součást svačiny, ale tři dírky, z nichž jedna byla napříč salámem, to je nevysvětlitelné," řekl Rakušan. Je přesvědčen, že v místě, kde lidé venčí psy, se prochází i travič.

Dvacet let hospodaří ve Vidhosticích u Vroutku na Podbořansku otec a syn Černíkovi. Zabývají se převážně výkrmem kuřecích a krůtích brojlerů. Rodina se zasloužila také o obnovu kostela sv. Martina ve Vidhosticích, jehož část věže se v roce 2005 zřítila.

Černíkovi 20 let hospodaří u Vroutku. Jejich kuřata a krůty míří do celých Čech

/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Dvacet let hospodaří ve Vidhosticích u Vroutku na Podbořansku otec a syn Černíkovi. Zabývají se převážně výkrmem kuřecích a krůtích brojlerů. Po poražení míří vychlazená vakuově zabalená drůbež dle objednávek k zákazníkům po celých Čechách. V poslední době u Černíků zmodernizovali výkrmny, postavili nová jatka.

Ještě před deseti lety bylo vepřové sádlo téměř na indexu.

Zabijačkové recepty moc zdravé nejsou, o to lépe ale chutnají

Proč si jednou za čas nedopřát pochoutky, nad kterými se vám budou sbíhat sliny a po kterých si budete utírat mastnotu z prstů i brady. Je únor, ideální doba na zabijačku. Když už ne na dvorku na venkově, tak třeba u vás doma u jídelního stolu. Podívali jsme se na několik tipů do časopisu Gurmet.

Zabijačka přilákala příznivce vepřového a pochoutek z něj připravených do vnitrobloku ulice Karla Steinera v Plzni Skvrňanech.

OBRAZEM: Mistr řezník předvedl bourání masa i výrobu jitrnic

Zabijačka přilákala příznivce vepřového a pochoutek z něj připravených do vnitrobloku ulice Karla Steinera v Plzni Skvrňanech. Mistr řezník převedl bourání masa i výrobu jitrnic a dalších pochoutek, které mohli návštěvníci ochutnat i si je zakoupit.

Čtveřice lidí bojujících za osvobození zvířat protestovala ve středu v obchodním centru Globus v Brně proti živočišné výrobě.

Protest ochránců zvířat v Brně: v obchodě si sedli před pulty s masem, podívejte

/FOTO, VIDEO/ Čtveřice lidí protestovala ve středu v obchodním centru Globus v brněnských Ivanovicích za osvobození zvířat. S cedulemi a letáky upozorňujícími na kruté zacházení s němými tvory usedli před výdejní pulty plné masa. Blokádou chtějí motivovat lidi i firmy podílející se na živočišném průmyslu k jeho ukončení.

Čtveřice lidí bojujících za osvobození zvířat protestovala ve středu v obchodním centru Globus v Brně proti živočišné výrobě.

OBRAZEM: V Brně protestovali ochránci zvířat: Sedli si před pulty s masem

Čtveřice lidí protestovala ve středu v obchodním centru Globus v brněnských Ivanovicích za osvobození zvířat. S cedulemi a letáky upozorňujícími na kruté zacházení s němými tvory usedli před výdejní pulty plné masa. Blokádou chtějí motivovat lidi i firmy podílející se na živočišném průmyslu k jeho ukončení.

Co je uvnitř? Přece plejáda vitamínů, minerálů, bílkovin a dalších prospěšných látek.

Povzbuzuje libido. Vedli válku o jeho původ. Šest faktů o hummusu

Rozemletá cizrna, sezamová pasta tahini, citronová šťáva a česnek. Jednoduchá, a přitom okouzlující kombinace vytvářející jednu z nejpopulárnějších pomazánek světa – hummus. Chuťově výrazný miláček vegetariánů i veganů, vyslanec blízkovýchodní gastronomické kultury.

Na výrobu masných pochutin Petr Mančík přesedlal ze sedačky kamionu. Firma Výrobky od Zrcadla navázala na úspěchy předchozího majitele

Bývalý šofér kamionu začal vyrábět dobroty z masa. Za své produkty sbírá ocenění

Masové dobroty firmy Výrobky od Zrcadla vznikly původně jen pro přímý prodej v restauraci předešlého majitele v severočeském Březně u Chomutova. Následně zavedenou firmu, která fungovala pět let, koupil v únoru 2020 Petr Mančík. Přestěhoval ji do Mostu, kde dál pokračuje ve výrobě zavedených receptur a přidává spousty svých novinek, se kterými získává i ocenění a ohlas u svých fanoušků.

Dříve se prase zužitkovalo téměř beze zbytku.

Víno, prase, zpěv... aneb Zabijačka u Sedmerů

Se zabijačkou se to má trochu jako se svatbou – buď je ve vaší režii, nebo vás na ni musí někdo pozvat. Pak je tu ještě třetí možnost: že se na ni pozvete sami. Tak jsem to musel udělat já. Ne, nejsem zase takový vyžírka – bylo to přece kvůli reportáži. A jak by asi řekli na Moravě, kam jsem se vydal až od Kladna: „Tož bylo to dobré!“

Poláci se diví, kolik masa jsou Češi schopni v jejich obchodech skoupit.

Deset kilo masa? Poláci se nestačí divit, kolik jsou toho Češi schopni nakoupit

„Neví někdo, co Češi dělají s takovým množstvím masa, které nakoupí během jedné návštěvy v supermarketu? Obkládají se jím? Nebo ho možná pálí v peci, protože není normální, že jeden člověk kupuje 10 kilo masa.“ To je jen jeden z příspěvků ve facebookové skupině, v níž Poláci diskutují o nákupní horečce, která mezi Čechy v příhraničí propukla minulý týden. Tedy poté, co v Polsku kvůli nižším daním zlevnily potraviny a benzín.

Koček rybářských ve světě ubývá. Zoo se snaží o záchranu

Koček rybářských ve světě ubývá. Zoo se snaží unikátní druh zachránit

Zabíjení kvůli lovu ryb a krevet na farmách, ubírání přirozeného prostředí či dokonce lovení pro maso. Tyto a další faktory ovlivňují populaci kočky rybářské, jednoho z nejvíce unikátních druhů divoce žijících koček na světě. Na Červeném seznamu je vedena jako zranitelná, v rámci ochrany a zachování druhu je chována v mnoha zoologických zahradách.

Teplice v prvním jarním kole nejvyšší fotbalové soutěže porazily pražské klokany 1:0

Jarošík: Tijani by mě asi zabil, kdyby měl dva dny po sobě jídlo bez masa

Svůj první zápas za Teplice odehrál v sobotu stoper Mohamed Tijani. Jeho velmi dobrý výkon ocenili nejen spoluhráči, ale i trenér „sklářů” Jiří Jarošík. Ten sáhl k netradiční změně v jídelníčku, hráčům naservíroval bezmasé menu. „Hráči to vzali, ale druhý den už maso být muselo, protože zrovna takový Tijani by mě asi zabil, kdyby maso v talíři nenašel,” usmíval se Jarošík.

Teplice v prvním jarním kole nejvyšší fotbalové soutěže porazily pražské klokany 1:0

Jarošík: Tijani by mě asi zabil, kdyby měl dva dny po sobě jídlo bez masa

Svůj první zápas za Teplice odehrál v sobotu stoper Mohamed Tijani. Jeho velmi dobrý výkon ocenili nejen spoluhráči, ale i trenér „sklářů” Jiří Jarošík. Ten sáhl k netradiční změně v jídelníčku, hráčům naservíroval bezmasé menu. „Hráči to vzali, ale druhý den už maso být muselo, protože zrovna takový Tijani by mě asi zabil, kdyby maso v talíři nenašel,” usmíval se Jarošík.

Kosatky dravé jsou přezdívané i "velryba zabiják". Stojí na vrcholu potravinového řetězce, neubrání se jim nikdo. Ani plejtvák obrovský, největší zvíře na zeměkouli.

Děsivé video. Ani největší tvorové světa se neubrání, kosatky dravé zabijí i je

Označení velryba zabiják si nevysloužily jen tak pro nic za nic. To, že jsou kosatky dravé nebezpečnými predátory, se ví již dlouho. Vědci ale doteď s jistotou nevěděli, zda si troufnou i na největšího tvora na světě, plejtváka obrovského. Nyní už mají odborníci jasno. Troufnou. Úspěšný "zátah" skupiny kosatek na plejtváka zachytili na videu.

Originální maďarský guláš se nezahušťuje

Plzeňský, csángó, nebo s haluškami? Šest zábavných faktů o guláši

Klasika nad klasiky – guláš je v našich končinách už po dvě staletí neodmyslitelnou součástí stravovacích návyků. Původ má v uherské pustě a v toku času se dočkal mnoha variací. V čem se od základního receptu liší ten podle Petra Voka a jakou přílohu si příště můžete dát místo okoukaného knedlíku?

K největším chovatelským výhodám patří u tohoto plemene jejich odolnost a přizpůsobivost.

Kralují v texaské prérii i Krušných horách. Rohy longhornů budí respekt

Indiánkám slavného spisovatele Karla Maye se často vyčítá, že nejsou autentické. Protože May na Divokém západě nikdy nebyl a jedinou divočinou, kde kdy pobýval, byly drsné Krušné hory. Kdyby ale žil dnes, jeho popis Divokého západu by možná neměl chyby. Alespoň co se fauny týče. I v Krušných horách totiž narazíte na ikonický texaský dlouhorohý skot neboli zástupce plemene texas longhorn. 

Na domácí zabijačce u manželů Perglerových v Brandýsku.

PODÍVEJTE SE: Zabili pašíka aneb domácí zabijačka u Perglerových v Brandýsku

Domácí zabijačka patřila odedávna zejména v zimních měsících ještě před pár desítkami let neodmyslitelně k venkovu také ve středních Čechách. Řezníci i šikovní samouci obcházeli zpravidla od prosince a v období masopustu týden co týden jednotlivá stavení, kde lidem pomáhali s porážkou vepřového, které si soukromníci poctivě podomácku vykrmili, aby si udělali zásoby na další měsíce roku.

Na domácí zabijačce u manželů Perglerových v Brandýsku.

OBRAZEM: Zabili pašíka aneb domácí zabijačka u Perglerových v Brandýsku

Domácí zabijačka patřila odedávna zejména v zimních měsících ještě před pár desítkami let neodmyslitelně k venkovu také ve středních Čechách. Řezníci i šikovní samouci obcházeli zpravidla od prosince a v období masopustu týden co týden jednotlivá stavení, kde lidem pomáhali s porážkou vepřového, které si soukromníci poctivě podomácku vykrmili, aby si udělali zásoby na další měsíce roku.

K největším chovatelským výhodám patří u tohoto plemene jejich odolnost a přizpůsobivost.

Kralují v texaské prérii i Krušných horách. Rohy longhornů budí respekt

Indiánkám slavného spisovatele Karla Maye se často vyčítá, že nejsou autentické. Protože May na Divokém západě nikdy nebyl a jedinou divočinou, kde kdy pobýval, byly drsné Krušné hory. Kdyby ale žil dnes, jeho popis Divokého západu by možná neměl chyby. Alespoň co se fauny týče. I v Krušných horách totiž narazíte na ikonický texaský dlouhorohý skot neboli zástupce plemene texas longhorn.