Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Houby mohou zpříjemnit vánoční tabuli

Kuba, houbovec, kapustnica. Jídla z hub vánoční tabuli sluší

Houby jsou přesně ta komodita, na kterou se zima ptá tradiční otázkou: Copak jsi dělal v létě? (A na podzim?) Pokud v tomto každoročním pohovoru uspějeme a pochlubíme se pořádnou zásobou nasušených nebo zmražených lesních hub, může naše zimní menu - včetně toho vánočního - vystřelit do nebeských výšin.

Řeznictví v Šindelové jede v těchto dnech na plné obrátky. Petr Bušek je uprostřed

Týden před Vánocemi vyrobili sedm tisíc klobás, poptávka je obrovská

V mládí pomáhali při zabijačkách, bavilo je to. Poté sami vyráběli pochoutky z vykrmených pašíků a k tomu rozjeli chov ryb. Vše pro známé, kamarády či rodinu. A snili o tom, jaké by to bylo, mít vlastní firmu a podobnými věcmi se živit. A sen jim sen splnil. Fungují přes dva roky a lidé si poctivé domácí produkty oblíbili. Řeč je o malém řeznictví v Šindelové na Kraslicku. V těchto dnech jedou na plné obrátky. Blíží se Vánoce a zákazníci berou malý krámek útokem.

Zpěvačka Zuzana Stirská

Zuzana Stirská: Nejraději mám pozici vleže, umím se ale i postavit na hlavu

Zpívá s vlastním souborem Fine Gospel Time i sama. Hraje na klavír. Těžko lze Zuzanu Stirskou zařadit do nějaké hudební škatulky. Na koncertech, které prokládá svým sarkasmem, zní gospel, country, šansony i popík. Udržuje se v kondici, k čemuž jí pomáhají – jak sama říká – intenzivní akce. Umí se třeba postavit na hlavu.

Vítězný živnostník Jan Bošina se zabývá chovem hospodářských zvířat, konkrétně skotu, prasat, drůbeže, dále zpracováním vlastních produktů, jako je maso, vejce, uzeniny v biokvalitě, které prodává ze dvora.

Českým živnostníkem roku se stal zemědělec Jan Bošina z Broumovska

Zemědělec Jan Bošina z Vernéřovic na Broumovsku je nejlepším živnostníkem roku v České republice. Svým příběhem i přístupem, jakým chová hospodářská zvířata a vyrábí produkty v biokvalitě, zaujal odbornou porotu už v září, kdy se stal nejlepším živnostníkem v Královéhradeckém kraji. Svou nominaci přetavil na pražském Žofíně ve vítězství i na celorepublikové úrovni v kategorii MONETA Živnostník roku.

Vánoční cukroví vzhledově dost připomíná to lidské. Liší se na první pohled asi jen strukturou. Složení je ale úplně jiné, vyhovující nárokům na psí zdraví

Vosí hnízda, perníčkoví panáčci či slepované. Psí cukroví se stalo hitem Vánoc

Pokud v těchto dnech zůstávají trouby ještě studené a spižírny prázdné, často přichází nervozita. Pečení cukroví finišuje a kromě talířů se sladkým pečivem pro dvounožce, to v některých domácnostech křupne i v psích tlamách. Výrobci psích pamlsků do sortimentu čím dál častěji zařazují vánoční cukroví a nabídka je velmi pestrá.

Asijská pikantní rýže s pečeným bokem

Kousek Asie. Pikantní rýže s pečeným bokem nadchne snadnou přípravou

Ideální oběd či večeře pro milovníky asijské kuchyně? Pikantní rýže s pečeným bokem. Marináda dodá masu nezaměnitelnou chuť. Příprava ani samotné grilování netrvá dlouho, ovšem pokud se rozhodnete pro tento pokrm, počítejte s několikahodinovým odležením masa v lednici. 

Telecí krk

Oběd jako od šéfkuchaře. Příprava pečeného telecího krku vyžaduje trpělivost

Na přípravu tohoto jídla budete potřebovat trochu více času i peněz. Uvidíte ale, že výsledek stojí za to. Pečený telecí krk zažene nejen hlad, ale i chmury z nevlídného podzimního počasí. Na talířku totiž skvěle vypadá i voní. Než se pustíte do samotného pečení, nezapomeňte si s dostatečným předstihem připravit marinádu na maso. 

Policie hledá muže v modré péřové bundě a posádku Fordu Focusu.

Z dodávky s masem zmizela tržba. Zloději stačilo jen deset minut

Táborští policisté pátrají po neznámém pachateli, který se 20. října před 11. hodinou na parkovišti před restaurací Na Brusírně v ulici Údolní v Táboře vloupal do uzamčeného dodávkového vozidla Iveco Daily s nákladem masa a uzenin. V okolí se měl pohybovat ještě tmavomodrý Ford Focus. Nepoznáváte ho někdo?

Rodinná domácí zabíjačka

Naplnit spižírnu masem ze zabijačky? Ta doba je pryč, říká hodinový řezník

Vůně ovaru, prejtu a finesa řezníka, který se sekáčkem a nožem v ruce porcuje prase. Sezona domácích zabijaček se rozjíždí s nástupem zimy. Na venkově ale počet domácích porážek klesá. Vyplývá to i z dlouhodobých údajů ministerstva zemědělství. Podle odborníků na tom nic nezmění ani aktuální zdražování masa v obchodech a řeznictvích. 

Skutečně zdravá škola usiluje o udržitelné a zdravé stravování dětí, na fotografii Tom Václavík.

Plýtvání jídlem ve školách by mohl vyřešit výdej formou bufetu

/ROZHOVOR/ Tom Václavík radí školním jídelnám, jak bránit plýtvání jídlem a vařit ze zdravých surovin. Jako ředitel programu Skutečně zdravá škola si myslí, že je problém v systému. Stát se podle něj drží stereotypů a nemá potřebná data, aby mohl nastolit změny. V Praze se programu účastní jedenáct škol a školek. Ocenění získala třeba Mateřská škola Semínko na Praze 10.

Extrem Food Festival v Trojhalí, 5. listopadu 2022, Ostrava.

OBRAZEM: Na jídlo v Ostravě se stály fronty, Extreme food festival přilákal davy

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Ostrava zažila Extreme food festival. Návštěvníci ochutnávali speciality, jako hmyz, hady, žáby, exotické maso a další. K vidění byl i doprovodný program s informacemi o neobvyklých pokrmech a padl i světový rekord v pojídání kuřecích pařátů. Více už v obrazové reportáži Deníku.   

Extrem Food Festival v Trojhalí, 5. listopadu 2022, Ostrava.

V Ostravě se jedly žáby, hadi i zebry. Na Food Extrem festivalu se stály fronty

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Ostrava zažila Extrem Food Festival. Návštěvníci ochutnávali speciality, jako hmyz, hady, žáby, exotické maso a další. K vidění byl i doprovodný program s informacemi o neobvyklých pokrmech a padl i světový rekord v pojídání kuřecích pařátů. Více už v obrazové reportáži Deníku.   

V dlouholeté prodejně lahůdek nedaleko náměstí Přemysla Otakara II. vyklidili nedávno pulty. Teď ji obsadil nový nájemce.

V centru Budějovic se mění obchody. Ořechy místo masa, Dobrák chystá návrat

Uběhlo několik měsíců od té doby, co Deník přinesl zprávu, že v centru Budějovic končí letité zavedené uzenářství a lahůdky ve Stejskalově ulici. K lítosti mnohých obyvatel to byl nejspíš poslední obchod v historickém centru, kde bylo možné nakoupit klasické řeznické výrobky a navrch saláty nebo chlebíčky.

Tři sestry z Bujónky. Na snímku zleva Kateřina, Anička a Lenka

Bujónka od tří sester je na trhu už šest let. Vaří s ní i finalisté MasterChefa

Ušetřit čas při vaření je dnes nemalý benefit. A právě na něj vsadily před šesti lety tři sestry – Kateřina, Lenka a Anička, když se rozhodly společně podnikat. Podle receptu po babičce začaly rodačky z Kyjova vyrábět Bujónku. Všestranně využitelnou hustou koncentrovanou pastu – vyrobenou z masa, zeleniny, koření a bylinek. 

Tekutý kouř, pomalý hrnec a trocha trpělivosti. Maso se dá udit i v paneláku, a to nejen vepřový bok. Také kuřecí stehna jsou výtečná, jen je třeba zkrátit čas přípravy.

Romčina úsporná kuchařka: Uzené maso bez udírny? Jde to, když máte tekutý kouř

/VÍKENDOVÝ SERIÁL DENÍKU/ Postupně vyklízím mrazák, první ze dvou pultových, a musím sebekriticky konstatovat, že jsem opravdu s přibývajícími roky stále větší křeček. A tak jsem objevila bůček z domácího prasete, hodně tučný, a zcela spontánně jsem dostala chuť na uzené s domácím chlebem. Kvůli jednomu kousku masa nemá cenu roztápět venkovní udírnu, takže jsem do práce zapojila tekutý kouř a pomalý hrnec.

I vegetariánskou či veganskou stravou lze zajistit tělu přísun kvalitních bílkovin.

Veganství je v kurzu. Nevěřte pomluvám o rostlinné stravě, bez masa lze být

Vegetariánství a veganství je v Čechách na vzestupu. Někteří odborníci na výživu sice ještě straší zastaralými informacemi, že bez živočišných bílkovin se zdravý jídelníček neobejde, ale světové výzkumy už to dávno vyvrátily. Svět stále více směřuje k rostlinné stravě a není žádný zdravotní důvod, proč by se k němu Češi neměli přidat.

I bříško má Héra světlé

Cruela by koukala. Studentka si pořídila dalmatina s podivným genem

Pamatujete si zlou Cruelu, která chtěla v pohádce 101 dalmatinů štěňata tohoto roztomilého plemene jen kvůli jejich flekatému kožíšku? Na psa Štěpánky Novákové by pohádková čarodějnice jen nevěřícně zírala. Studentka si totiž pořídila fenku pomerančově zbarveného dalmatina. V čem se liší od klasického dalmatina a proč jsou její flíčky oranžové?

 I jídlo prochází módními vlnami – a ty poslední sázejí právě na posílení zdraví.

Plíživým zlodějem peněz je nadbytek. Jíst levněji může znamenat i zdravěji

Čekají nás složité časy. Zdražování se týká všech a většina z nás hledá cestu, jak ušetřit. Velkou položkou v rozpočtu je samozřejmě jídlo. A tady pro vás máme dobrou zprávu – jíst levněji může znamenat jíst mnohem lépe než doposud. Vyžaduje to ale odvahu změnit zajeté zvyky a uchopit domácí hospodaření úplně jinak.

Je sója zdravější než mléko a maso?

Je sója zdravější než maso či mléko? Odbornice popsala největší mýty

Nápoje či jídlo ze sóji a dalších rostlinných produktů se i v Česku staly oblíbenou součástí stravy. Někteří lidé jim dávají přednost před mlékem, masem a sýry. Lze je jimi ale zcela nahradit? Podle vysokoškolské profesorky a specialistky v oboru potravinářství Jany Dostálové ne. „Mohu je doporučit jen pro zpestření jídelníčku. Člověk je všežravec, který je desítky tisíc let nastaven na pestrou stravu,“ řekla Deníku.

Jsme obklopeni jídlem, které průmyslovým zpracováním přijde o většinu živin.

Mrtvá hmota jménem maso

Existuje někoho, kdo dokáže změnit chutě na maso. Ne obrazně, ale doslova. Je to operace, po níž vás přejde chuť na maso, tuky i sladkosti. Obejde se bez skalpelu. Není k tomu totiž potřeba nic víc, než vyměnit část bakterií, kterých máme každý v žaludku a střevech několik kilogramů. 

Jsme obklopeni jídlem, které průmyslovým zpracováním přijde o většinu živin.

Mrtvá hmota jménem maso

Existuje někoho, kdo dokáže změnit chutě na maso. Ne obrazně, ale doslova. Je to operace, po níž vás přejde chuť na maso, tuky i sladkosti. Obejde se bez skalpelu. Není k tomu totiž potřeba nic víc, než vyměnit část bakterií, kterých máme každý v žaludku a střevech několik kilogramů. 

Tento lahodný burger si zamilujete

Těhotnej kuchař radí, jak na burger

„Na pánvi rozpalte trochu oleje a posaďte tam toho big boye. Má něco jako 220 gramů, tak bude potřebovat tři minuty z každé strany,“ radí Těhotnej kuchař, jak připravit krásně šťavnaté maso na burger. „Až tento burger budete jíst, na obličeji se vám řečí emotikonů objeví dvojtečka a velké D,“ je si jistý oblíbený kuchař.

Podle odborníků jde úspora ruku v ruce se změnou v jídelníčku, kam je dobré zařadit i vnitřnosti nebo málo využívané druhy masa i zeleniny. Pomůže také zavařování

Domácí vaření v inflaci ušetří peníze. Vsaďte na vnitřnosti i odpad ze zeleniny

S každým dalším nákupem saháme hlouběji do peněženky a řada lidí omezuje nákup surovin, které dříve běžně kupovala, a hledá levnější alternativu. Šidit tělo a chuťové buňky ale nemusíme. Podle odborníků jde úspora ruku v ruce se změnou v jídelníčku, kam je dobré zařadit i vnitřnosti nebo málo využívané druhy masa a zeleniny. 

Vítěz soutěže ve Vyšším Brodě Maxijedlík Jaroslav Němec si vyšebrodskou akci pochvaloval: „Vládla tam perfektní atmosféra, jaká člověka vyhecuje k vyšším výkonům. Měl jsem tam dokonce i své fanoušky, to mě potěšilo."

Sníst přes 202 knedlíků za hodinu se u nás zatím nikomu nepodařilo

Máte rádi švestkové knedlíky? Já ano, ale zbaštit jich za pár minut desítky, to bych nezvládla ani ve snu. Jsou ale borci, pro které to problém není a svoje síly rádi poměří při soutěžích v pojídání knedlíků s ostatními. Rekord z roku 2018, kdy Radim Dvořáček dokázal ve Vizovicích spořádat za hodinu neskutečných 202 švestkových knedlíků, zatím překonán nebyl. Jaroslav Němec, známý jako Maxijedlík, jich zase dokáže za tři minuty zbodnout 30. A jak říká, stále si na nich pochutná!