Houby jsou přesně ta komodita, na kterou se zima ptá tradiční otázkou: Copak jsi dělal v létě? (A na podzim?) Pokud v tomto každoročním pohovoru uspějeme a pochlubíme se pořádnou zásobou nasušených nebo zmražených lesních hub, může naše zimní menu - včetně toho vánočního - vystřelit do nebeských výšin.
V mládí pomáhali při zabijačkách, bavilo je to. Poté sami vyráběli pochoutky z vykrmených pašíků a k tomu rozjeli chov ryb. Vše pro známé, kamarády či rodinu. A snili o tom, jaké by to bylo, mít vlastní firmu a podobnými věcmi se živit. A sen jim sen splnil. Fungují přes dva roky a lidé si poctivé domácí produkty oblíbili. Řeč je o malém řeznictví v Šindelové na Kraslicku. V těchto dnech jedou na plné obrátky. Blíží se Vánoce a zákazníci berou malý krámek útokem.
Necpěte se kapříky, zkuste čerstvé hafíky. Tímto pokřikem nabádá krájející řezník potřísněný od krve přihlížející k zakoupení masa, které označil za psí. V nabídce se objevují pokrmy jako psíčková, hafburger nebo štěkaná.
Zpívá s vlastním souborem Fine Gospel Time i sama. Hraje na klavír. Těžko lze Zuzanu Stirskou zařadit do nějaké hudební škatulky. Na koncertech, které prokládá svým sarkasmem, zní gospel, country, šansony i popík. Udržuje se v kondici, k čemuž jí pomáhají – jak sama říká – intenzivní akce. Umí se třeba postavit na hlavu.
Zemědělec Jan Bošina z Vernéřovic na Broumovsku je nejlepším živnostníkem roku v České republice. Svým příběhem i přístupem, jakým chová hospodářská zvířata a vyrábí produkty v biokvalitě, zaujal odbornou porotu už v září, kdy se stal nejlepším živnostníkem v Královéhradeckém kraji. Svou nominaci přetavil na pražském Žofíně ve vítězství i na celorepublikové úrovni v kategorii MONETA Živnostník roku.
Francouzi jedí stále méně koňského masa a počet koní zabitých na jatkách prudce klesá. V loňském roce řezníci porazili 5252 koní, před devíti lety to bylo ještě přes 20 tisíc kusů za rok. Vyplývá to ze statistik masného průmyslu, o nichž informovala agentura AFP.
Pokud v těchto dnech zůstávají trouby ještě studené a spižírny prázdné, často přichází nervozita. Pečení cukroví finišuje a kromě talířů se sladkým pečivem pro dvounožce, to v některých domácnostech křupne i v psích tlamách. Výrobci psích pamlsků do sortimentu čím dál častěji zařazují vánoční cukroví a nabídka je velmi pestrá.
Ideální oběd či večeře pro milovníky asijské kuchyně? Pikantní rýže s pečeným bokem. Marináda dodá masu nezaměnitelnou chuť. Příprava ani samotné grilování netrvá dlouho, ovšem pokud se rozhodnete pro tento pokrm, počítejte s několikahodinovým odležením masa v lednici.
Na přípravu tohoto jídla budete potřebovat trochu více času i peněz. Uvidíte ale, že výsledek stojí za to. Pečený telecí krk zažene nejen hlad, ale i chmury z nevlídného podzimního počasí. Na talířku totiž skvěle vypadá i voní. Než se pustíte do samotného pečení, nezapomeňte si s dostatečným předstihem připravit marinádu na maso.
Táborští policisté pátrají po neznámém pachateli, který se 20. října před 11. hodinou na parkovišti před restaurací Na Brusírně v ulici Údolní v Táboře vloupal do uzamčeného dodávkového vozidla Iveco Daily s nákladem masa a uzenin. V okolí se měl pohybovat ještě tmavomodrý Ford Focus. Nepoznáváte ho někdo?
Vůně ovaru, prejtu a finesa řezníka, který se sekáčkem a nožem v ruce porcuje prase. Sezona domácích zabijaček se rozjíždí s nástupem zimy. Na venkově ale počet domácích porážek klesá. Vyplývá to i z dlouhodobých údajů ministerstva zemědělství. Podle odborníků na tom nic nezmění ani aktuální zdražování masa v obchodech a řeznictvích.
/ROZHOVOR/ Tom Václavík radí školním jídelnám, jak bránit plýtvání jídlem a vařit ze zdravých surovin. Jako ředitel programu Skutečně zdravá škola si myslí, že je problém v systému. Stát se podle něj drží stereotypů a nemá potřebná data, aby mohl nastolit změny. V Praze se programu účastní jedenáct škol a školek. Ocenění získala třeba Mateřská škola Semínko na Praze 10.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Ostrava zažila Extreme food festival. Návštěvníci ochutnávali speciality, jako hmyz, hady, žáby, exotické maso a další. K vidění byl i doprovodný program s informacemi o neobvyklých pokrmech a padl i světový rekord v pojídání kuřecích pařátů. Více už v obrazové reportáži Deníku.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Ostrava zažila Extrem Food Festival. Návštěvníci ochutnávali speciality, jako hmyz, hady, žáby, exotické maso a další. K vidění byl i doprovodný program s informacemi o neobvyklých pokrmech a padl i světový rekord v pojídání kuřecích pařátů. Více už v obrazové reportáži Deníku.
Uběhlo několik měsíců od té doby, co Deník přinesl zprávu, že v centru Budějovic končí letité zavedené uzenářství a lahůdky ve Stejskalově ulici. K lítosti mnohých obyvatel to byl nejspíš poslední obchod v historickém centru, kde bylo možné nakoupit klasické řeznické výrobky a navrch saláty nebo chlebíčky.
Výrazně chladné počasí opět přiblížilo čas domácích porážek čuníků, zabijaček. Řezník připraví jitrničky, jelítka, polévku 'prdelačku', gulášek i tlačenku. Pochutnat si na nich ale můžete pouze sami či vaši nejbližší, prodávat se nesmějí, varuje Státní veterinární správa.
Stačí si připravit pár ingrediencí a můžete jít na věc. Kuřecí čtvrtky na žampionech a rajčatech jsou snadné na přípravu a ani v případě většího množství strávníků vás finančně nezruinují. Dobrou chuť.
Výrazně chladné počasí opět přiblížilo čas domácích porážek čuníků, zabijaček. Řezník připraví jitrničky, jelítka, polévku 'prdelačku', gulášek i tlačenku. Pochutnat si na nich ale můžete pouze sami či vaši nejbližší, prodávat se nesmějí, varuje Státní veterinární správa.
Ušetřit čas při vaření je dnes nemalý benefit. A právě na něj vsadily před šesti lety tři sestry – Kateřina, Lenka a Anička, když se rozhodly společně podnikat. Podle receptu po babičce začaly rodačky z Kyjova vyrábět Bujónku. Všestranně využitelnou hustou koncentrovanou pastu – vyrobenou z masa, zeleniny, koření a bylinek.
Vůně cibule, masa či uzeniny. Uplynulou sobotu se v Hospůdce na hřišti ve Zdounkách konal Gulášfest. Sice v komorním "rodinném" duchu, ale ani to ničemu nevadilo. Z původních deseti týmu se k soutěžnímu vaření dostavilo pouze pět.
Vůně cibule, masa či uzeniny. Uplynulou sobotu se v Hospůdce na hřišti ve Zdounkách konal Gulášfest. Sice v komorním "rodinném" duchu, ale ani to ničemu nevadilo. Z původních deseti týmu se k soutěžnímu vaření dostavilo pouze pět.
Vůně cibule, masa či uzeniny. Minulou sobotu se v Hospůdce na hřišti ve Zdounkách konal Gulášfest. Sice v komorním "rodinném" duchu, ale ani to ničemu nevadilo. Z původních deseti týmu se k soutěžnímu vaření dostavilo pouze pět.
Vůně cibule, masa či uzeniny. Uplynulou sobotu se v Hospůdce na hřišti ve Zdounkách konal Gulášfest. Sice v komorním "rodinném" duchu, ale ani to ničemu nevadilo. Z původních deseti týmu se k soutěžnímu vaření dostavilo pouze pět.
Sezona venkovního grilování pomalu, ale jistě končí. Grilovat se dá však nejen na zahradě či terase. Připomeňte si léto a vyzkoušejte tento jednoduchý a chutný způsob přípravy masa. Věřím, že Vám bude chutnat.
Příslušníci Celního úřadu pro Jihočeský kraj v rámci republikové akce s názvem ICE zaměřené na kontrolu chladicích návěsů a kontejnerů v nákladní dopravě zjistili celkem 174 kilogramů masa a masných výrobků převážených v nevhodných podmínkách. Akce ICE se uskutečnila v září.
Tradice svatomartinských hus je letos v ohrožení. Restauratéři se bojí rostoucích cen masa a tvrdí, že se jim jejich servírování hostům již ani nevyplatí.
/VÍKENDOVÝ SERIÁL DENÍKU/ Postupně vyklízím mrazák, první ze dvou pultových, a musím sebekriticky konstatovat, že jsem opravdu s přibývajícími roky stále větší křeček. A tak jsem objevila bůček z domácího prasete, hodně tučný, a zcela spontánně jsem dostala chuť na uzené s domácím chlebem. Kvůli jednomu kousku masa nemá cenu roztápět venkovní udírnu, takže jsem do práce zapojila tekutý kouř a pomalý hrnec.
Vegetariánství a veganství je v Čechách na vzestupu. Někteří odborníci na výživu sice ještě straší zastaralými informacemi, že bez živočišných bílkovin se zdravý jídelníček neobejde, ale světové výzkumy už to dávno vyvrátily. Svět stále více směřuje k rostlinné stravě a není žádný zdravotní důvod, proč by se k němu Češi neměli přidat.
Česká kuchyně je z velké části založená na mase. Klasika, jakou je svíčková, se leckde považuje za nejtradičnější prvek české kuchyně. Na ni, ale i na steak, rajskou omáčku nebo kvalitní vývar je však potřeba hovězí maso, které v poslední době prudce zdražilo. Zákazníci kvůli tomu změnili své nákupní zvyklosti.
Hromadu mraženého drůbežího masa, mraženého sýru a také krevet našla kontrola Státní veterinární správy na Ústecku. Převáželo je vozidlo bez funkčního chladicího zařízení.
Hedvábně jemná a intenzivně vonící omáčka s marinovaným kuřecím masem. Butter Chicken je po právu hvězdou jídelních lístků nejen v indických restauracích. Vyzkoušejte ho také.
Pamatujete si zlou Cruelu, která chtěla v pohádce 101 dalmatinů štěňata tohoto roztomilého plemene jen kvůli jejich flekatému kožíšku? Na psa Štěpánky Novákové by pohádková čarodějnice jen nevěřícně zírala. Studentka si totiž pořídila fenku pomerančově zbarveného dalmatina. V čem se liší od klasického dalmatina a proč jsou její flíčky oranžové?
Kuře na paprice patří k oblíbeným rodinným receptům. Není proto divu, že nechybí ani v jídelníčku slovenského blogu Pekne papkaj, jehož recepty chutnají dětem i dospělým.
Čekají nás složité časy. Zdražování se týká všech a většina z nás hledá cestu, jak ušetřit. Velkou položkou v rozpočtu je samozřejmě jídlo. A tady pro vás máme dobrou zprávu – jíst levněji může znamenat jíst mnohem lépe než doposud. Vyžaduje to ale odvahu změnit zajeté zvyky a uchopit domácí hospodaření úplně jinak.
Nápoje či jídlo ze sóji a dalších rostlinných produktů se i v Česku staly oblíbenou součástí stravy. Někteří lidé jim dávají přednost před mlékem, masem a sýry. Lze je jimi ale zcela nahradit? Podle vysokoškolské profesorky a specialistky v oboru potravinářství Jany Dostálové ne. „Mohu je doporučit jen pro zpestření jídelníčku. Člověk je všežravec, který je desítky tisíc let nastaven na pestrou stravu,“ řekla Deníku.
Na tento oběd pro více hladových krků postačí pár surovin a zhruba půl hodiny času. Postup je snadný, tak s chutí do toho! Recept pro čtenáře Deníku zveřejnil slovenský kuchař Viliam Lajgút, který si přezdívá Muž s varechou.
Surströmming je podle Guinessovy knihy rekordů nejvíce páchnoucím jídlem světa. Jde o zkvašené rybí maso. Maxijedlík Jaroslav Němec se jej však nezaleknul a udělal rekord v pojídání tohoto pokrmu. Na akci Vírský Chilli Drak dosáhnul zápisu do České knihy rekordů.
Doposud opuštěné prostory bývalého řeznictví v Ruprechticích v Liberci se v pondělí 5. září opět otevřely zákazníkům. Výrobní prostory spojené s prodejnou sem přestěhovalo malé řeznictví Mass.na. Její majitelé před lety dezertovali z kancelářské práce k řeznickému řemeslu a snaží se ho dělat tak, aby jim dávalo smysl.
Doposud opuštěné prostory bývalého řeznictví v Ruprechticích v Liberci se v pondělí 5. září opět otevřely zákazníkům. Výrobní prostory spojené s prodejnou sem přestěhovalo malé řeznictví Mass.na. Její majitelé před lety dezertovali z kancelářské práce k řeznickému řemeslu a snaží se ho dělat tak, aby jim dávalo smysl.
Existuje někoho, kdo dokáže změnit chutě na maso. Ne obrazně, ale doslova. Je to operace, po níž vás přejde chuť na maso, tuky i sladkosti. Obejde se bez skalpelu. Není k tomu totiž potřeba nic víc, než vyměnit část bakterií, kterých máme každý v žaludku a střevech několik kilogramů.
Existuje někoho, kdo dokáže změnit chutě na maso. Ne obrazně, ale doslova. Je to operace, po níž vás přejde chuť na maso, tuky i sladkosti. Obejde se bez skalpelu. Není k tomu totiž potřeba nic víc, než vyměnit část bakterií, kterých máme každý v žaludku a střevech několik kilogramů.
„Na pánvi rozpalte trochu oleje a posaďte tam toho big boye. Má něco jako 220 gramů, tak bude potřebovat tři minuty z každé strany,“ radí Těhotnej kuchař, jak připravit krásně šťavnaté maso na burger. „Až tento burger budete jíst, na obličeji se vám řečí emotikonů objeví dvojtečka a velké D,“ je si jistý oblíbený kuchař.
S každým dalším nákupem saháme hlouběji do peněženky a řada lidí omezuje nákup surovin, které dříve běžně kupovala, a hledá levnější alternativu. Šidit tělo a chuťové buňky ale nemusíme. Podle odborníků jde úspora ruku v ruce se změnou v jídelníčku, kam je dobré zařadit i vnitřnosti nebo málo využívané druhy masa a zeleniny.
Máte rádi švestkové knedlíky? Já ano, ale zbaštit jich za pár minut desítky, to bych nezvládla ani ve snu. Jsou ale borci, pro které to problém není a svoje síly rádi poměří při soutěžích v pojídání knedlíků s ostatními. Rekord z roku 2018, kdy Radim Dvořáček dokázal ve Vizovicích spořádat za hodinu neskutečných 202 švestkových knedlíků, zatím překonán nebyl. Jaroslav Němec, známý jako Maxijedlík, jich zase dokáže za tři minuty zbodnout 30. A jak říká, stále si na nich pochutná!