Brouci, červi nebo hmyz, na takové pochoutky jsou již Brňané zvyklí. Klobásu a konzervu s bobřím masem však před nedávnem vyvinuli vědci z brněnské Mendelovy univerzity. Ačkoliv se mnohým může na první pohled zdát, že se jedná o nesmysl, univerzita si již pochutiny nechala patentovat. A upozornila, že výzkum proběhl od odstřelu bobra po finální zpracování zcela v mezích zákona.
Chutné a dietní maso, velmi cenná srst a záviděníhodná schopnost reprodukce. Králíci jsou proto mezi chovateli velmi oblíbenými zvířaty. Chov ale není zadarmo. „Musíte se obrnit trpělivostí a práci dělat s radostí. Na počátku musíte také počítat s vyššími náklady nejen na pořízení samotných králíků, ale také na králíkárny i vybavení,“ říká chovatelka králíků z jihomoravského Nového Petřína Lenka Dvořáková.
/FOTO, VIDEO/ Před zářivě zeleným stánkem ve Starobrněnské ulici v Brně postávají v pondělí odpoledne desítky lidí. Všichni jsou tu za stejným účelem. Ochutnat burger z moučných červů, nebo si jej alespoň zblízka prohlédnout. Co totiž páry zvědavých očí zajímá je, jestli se partě nadšenců ze začínající brněnské firmy Grig s ambiciózním cílem – naučit lidi jíst hmyz, pod rukama něco plazí.
/REPORTÁŽ/ Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) si při středečním trhu na Resslově náměstí v Chrudimi posvítili na prodejce masa a uzenin. Kontroly v horkých dnech mají velký význam, protože trhovci mohou mít problém s nedodržením teploty potravin živočišného původu. Po této stránce bylo vše v pořádku, ale zjištěné závady u jednoho z obchodníků budou mít dohru v podobě správního řízení a pokuty. Prodej až dva týdny prošlých párků a paštiky se tak může muži z Pardubic velmi prodražit.
/REPORTÁŽ/ Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) si při středečním trhu na Resslově náměstí v Chrudimi posvítili na prodejce masa a uzenin. Kontroly v horkých dnech mají velký význam, protože trhovci mohou mít problém s nedodržením teploty potravin živočišného původu. Po této stránce bylo vše v pořádku, ale zjištěné závady u jednoho z obchodníků budou mít dohru v podobě správního řízení a pokuty. Prodej až dva týdny prošlých párků a paštiky se tak může muži z Pardubic velmi prodražit.
Sumec s délkou 201 centimetrů a váhou 57 kilogramů. To je životní úlovek čtyř kamarádů, kteří v minulých dnech vytáhli tuto obří rybu z Ohře poblíž Loun. Boj s ní trval 20 minut, chytili ji z loďky v řece mezi jezy v Lounech a Březně.
V dováženém ukrajinském obilí letos nenašli inspektoři žádné nebezpečné látky. Z celkové spotřeby obilovin v Česku navíc tvoří pouze zlomek. Podobně je tomu u drůbežího masa z Ukrajiny. V tomto případě ale dovoz stoupá. Ministr zemědělství o tom informoval na úterní tiskové konferenci v Brně. Státní zemědělská a potravinářská inspekce chce reagovat zvýšenými kontrolami.
Stává se vám, že v ledničce najdete jídlo, na které jste zapomněli, nebo které už tam dávno nemělo být? Jednou za čas se to snese, ale pokud se to stává častěji, měli byste být pečlivější. Když nemáte přehled o svých zásobách, může se stát, že některým potravinám projde lhůta spotřeby a mohou být zdraví nebezpečné. Dodržet pár pravidel skladování jídla v ledničce se vyplatí jak vašemu zdraví, tak vaší peněžence.
/FOTO/ Státní veterinární správa a policie zajistila při kontrole na odpočívadle dálnice D46 u Vyškova přes 80 kilo masa s prošlým datem použitelnosti. Maso mělo původně dorazit na hudební festival v Ostravě-Vítkovicích.
/FOTO/ Státní veterinární správa a policie zajistila při kontrole na odpočívadle dálnice D46 u Vyškova přes 80 kilo masa s prošlým datem použitelnosti. Auto navíc nebylo vybaveno funkčním chlazením. Veterinární inspektoři proto nařídili odstranění všech těchto produktů. Maso mělo původně cestovat na hudební festival v Ostravě-Vítkovicích.
Gastronomie Chorvatska, to zdaleka není jen čevapčiči nebo mořské plody. Deník přináší tipy na delikatesy, ale i rady, jak najít dobrou restauraci a jak se vyznat v jídelním lístku.
Návštěva chorvatského pobřeží přímo vybízí k poznávání pokladů moře a místní kuchyně – čerstvých ryb připravovaných na řadu způsobů. Najdete tu vše od levných osmažených sardinek přes plody moře, jako jsou garnáty, krevety a ráčky, až po nejdražší humry a langusty. Deník přináší výběr i méně známých ryb a delikates, které stojí za to ochutnat v konobách a restauracích na Jadranu. Druhů je víc než dost.
Před trávicími obtížemi spojenými s létem varovali obyvatele Vysočiny hygienici. Zmínili především rozšířené infekční onemocnění salmonelózu, za loňský rok evidovala Krajská hygienická stanice Vysočina celkem 477 případů. Na problém upozornili zástupci Jihlavy prostřednictvím městského webu.
Oblíbený festival v centru Jihlavy přilákal o uplynulém víkendu stovky návštěvníků a milovníků burgerů. Na výběr byly burgery s několika druhy masa, pikantní i ty neobyčejně obyčejné. Kdo chtěl, mohl si po hlavním chodu vychutnat rolovanou zmrzlinu nebo vafle. Podívejte se, jak návštěvníkům chutnalo. Děkujeme Cityparku Jihlava za fotografie.
Vědci objevili možná úplně nejstarší důkazy o kanibalismu u příbuzného člověka. Podle stop na holenní kosti staré 1,45 milionu let si odborníci myslí, že ho někdo zabil a snědl. Příbuzní člověka se tak kanibalismu dopouštěli ještě dříve, než si badatelé mysleli.
Po sociálních sítích se šíří poplašná zpráva. I přes její zjevnou nesmyslnost ji lidé sdílejí po tisících. „McDonalďs po celém světě dostal příkaz zavřít poté, co FBI zjistila, že servírují lidské maso. Zavřeny byly také společnosti Cemex, Heinz, Terramar's Red Ruby Ring, Red Shoes, Keystone Foods a další společnosti používané k likvidaci mrtvol,“ píše se v úvodu textu.
Největší český putovní street food festival zavítal o víkendu k Olympii Teplice. Na parkovišti obchodního centra nabídl výběr burgerů od podniků z celé České republiky, včetně netypických variant. Kromě housek s masem byly k dispozici také hranolky a sladkosti. Součástí byly návštěvnické soutěže.
Zatím zůstává v Česku chráněným druhem, který je možné lovit po udělení úřední výjimky, ale populace bobrů evropských stále rostou. Pokud jednou dojde k tomu, že se tento vodní hlodavec stane běžnou lovnou zvěří, vědci z brněnské Mendelovy univerzity mají náskok v přípravě zpracování jeho masa. Vytvořili takzvané užitné vzory na dva výrobky z něj.
Deník přináší reportáž z běžně nepřístupného místa, kde vznikají párky a další masné výrobky. Původně brněnská firma Steinex s nynějším sídlem v Kuřimi se pyšní především štýrským párkem. Pracuje tady 140 lidí, měsíčně podnik vyrobí 550 tun uzenářských potravin.
/FOTOGALERIE/ Reportáž Deníku z běžně nepřístupného místa, kde vznikají párky a další masné výrobky. Původně brněnská firma Steinex s nynějším sídlem v Kuřimi se pyšní především štýrským párkem z vepřového a hovězího masa. Pracuje tady 140 lidí, měsíčně podnik vyrobí 550 tun uzenářských potravin.
Lidoví léčitelé, ale i běžné lékárny nabízejí řadu produktů pro očistu střev. Poptávka je obrovská. Ve střevech se nám díky našemu špatnému životnímu stylu údajně množí nebezpečné bakterie, a tak je prý nutné jednou za čas celý střevní trakt pořádně pročistit. Zeptali jsme se, co na to říká náš přední odborník na imunitu, profesor Jan Krejsek, přednosta Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice Hradec Králové.
Trend konzumace hmyzu a jeho legalizace jako potraviny dnes vyvolává kontroverze i řadu spekulací. Jeho pojídání má přitom tradici dlouhou možná jako lidstvo samo. „Je například zdokumentováno, že Australopithecus robustus rozhrabával mraveniště termitů, která pojídal. První zmínka o konzumaci hmyzu v Evropě pochází z Řecka, kde se konkrétně cikády považovaly za pochoutku,“ vysvětluje profesorka České zemědělské univerzity Lenka Kouřimská.
Téměř 750 kilogramů potravin, které byly převáženy v nevyhovujících hygienických a teplotních podmínkách objevili v jednom týdnu celníci z Libereckého kraje.
Pomozte mi zhubnout. S tímto požadavkem přichází za lékaři rok od roku více lidí, kteří mají stále více kilogramů. Zatímco před dvaceti lety ještě bývali raritou pacienti se 150 až 180 kily, dnes není 200 a více kilo žádnou výjimkou. Proč naše populace tolik tloustne, proč drastické diety nikdy nepomohou a kdy může být nadváha lepší než hubenost, jsme si povídali s naším předním obezitologem profesorem Martinem Matoulkem.
Kanibalismus je dodnes jedním z nejděsivějších rituálů a zvyklostí. Lidé v historii pojídali lidské maso z nejrůznějších důvodů: velelo jim tak náboženství, pověry nebo jenom kritická nouze ve válkách. V každém případě se tak s největší pravděpodobností děje dodnes, zejména na odlehlých ostrovech Tichého oceánu se kanibalové opravdu vyskytují.
Každá jedna ryba, o kterou pečují v Rybářství Slavík, má svůj příběh. Je to příběh psaný od malinkaté rybičky vyrůstající v sádkách, rybnících a tůních po dospělou rybu, která poté zamíří až k vám na stůl. Příběh, kdy je o každou rybu pečováno s respektem a láskou.
Letos poprvé se rozhodli udělat radost milovníkům masa zemědělci ze Zemědělského družstva Haná v Senice na Hané. V areálu družstva si zájemci mohou koupit nejčerstvější maso z místní chovu. Ceny jsou příznivé.
/VIDEO/ Bistro s tureckými jídly vlastní na náměstí Míru v Tišnově na Brněnsku Elawi Khaled. V jeho podniku s názvem Istanbul Kebab, který funguje necelé tři roky, pracovalo i šest zaměstnanců a denně obsloužili stovky lidí. Nedávno však Khaled o téměř všechny zákazníky přišel. Vyvolala to kauza tišnovské přípravny masa do kebabů v ulici Na Mlékárně, které Jihomoravská veterinární správa za porušení hygienických předpisů uložila téměř stotisícovou pokutu.
Nezvyklý automat s nejrůznějšími druhy pštrosího masa se objevil v Ostravě. V nabídce jsou i salámy, klobásy, sádlo a další pštrosí produkty. Nachází se při vstupu do obchodního centra Globus v Ostravě-Plesné.
Nezvyklý automat s nejrůznějšími druhy pštrosího masa se objevil v Ostravě. V nabídce jsou i salámy, klobásy, sádlo a další pštrosí produkty. Nachází se při vstupu do obchodního centra Globus v Ostravě-Plesné.
Na internetu se v poslední době stala virální zvrácená diskuse na téma konzumace lidského masa a jeho chuti. Debatu započala španělská hvězda sociálních médií Paula Gonu, která se svým fanouškům přiznala, že během romantické večeře se svým přítelem snědla vlastní kolenní chrupavku.
/FOTO/ Podlahy a stěny plošně pokryté starším masem. I takto vypadala provozovna masné výroby v Tišnově na Brněnsku, kde podnikatel připravoval maso pro výrobu kebabu. Za závažné nedostatky, které zjistila jihomoravská krajská veterinární správa při kontrole v provozní hygieně, dostala provozovna pokutu devadesát tisíc korun.
Podlaha a stěny zalepené starým masem, špinavé nádobí a odpadky. To našli v tišnovské přípravně masa do kebabů kontroloři Státní veterinární správy. Podle zjištění ČTK, která o kauze informovala jako první, byl provozovatelem výrobny Cumaali Çiçek. Za porušení předpisů dostal téměř statisícovou pokutu a podnik uzavřel.
V podhůří Krkonoš se přibližně na 320 hektarech půdy pase skot v ekologickém zemědělství, kterému se věnuje firma Zemex. Jejím cílem je produkce kvalitní a hodnotné biosuroviny, která je získávána s nejvyšším respektem a úctou k chovaným zvířatům a k okolní přírodě. Maso a výrobky z něj nabízí buď v Rokytnici nad Jizerou, kde sídlí, nebo přes e-shop. A jelikož se v poslední době jejich okruh zákazníků ustálil a příliš se nerozšiřuje, rozhodli se po inspiraci u kolegů rozšířit možnosti prodeje. A tak se před pár dny objevil v městě pod Ještědem automat na biohovězí.
První jarní Burger Street Festival proběhne od pátku 28. do neděle 30. dubna u Galerie Šantovka v Olomouci. Návštěvníci budou vybírat z nabídky patnácti podniků. Zřejmě největší specialitou bude burger GRIG, který místo klasického hovězího obsahuje maso tvořené bílkovinou z ekologicky chovaného brouka potemníka.
Kladenští policisté pátrají po totožnosti tří mužů, kteří jsou podezřelí z krádeže masa a uzenin. Z prodejny si měli odnést přes 40 kilogramů masa za 11 tisíc korun.
Milovníci tradiční italské pizzy šílí, jak někdo může provést s jejich oblíbeným receptem něco takového, jako je udělat ji z masa, úplně bez těsta. Naproti tomu zastánci nízkosacharidových diet, jako jsou keto či paleo dieta, si pochoutku přecpanou bílkovinami nemohou vynachválit. Odborníci na výživu upozorňují, že udělat si jednou za čas meatzu určitě není problém, ale dlouhodobé stravování s nedostatkem sacharidů podle nich ohrožuje zdraví.
V brněnské zoo se už letos v létě návštěvníci nají jinak než doposud. Zoologická zahrada chce do nabídky občerstvení zařadit více zdravých jídel, včetně těch bezlepkových a veganských. Hledá proto nové provozovatele několika stánků i zděných provozoven, včetně restaurace u Tygra. Preferovat by měli sezónní a regionální suroviny i výrobce, ale i doposud chybějící možnost platby kartou.
/ANKETA/ V brněnské zoo se už letos v létě návštěvníci nají jinak než doposud. Zoologická zahrada chce do nabídky občerstvení zařadit více zdravých jídel, včetně těch bezlepkových a veganských. Hledá proto nové provozovatele několika stánků i zděných provozoven, včetně restaurace u Tygra. Preferovat by měli sezónní a regionální suroviny i výrobce, ale i doposud chybějící možnost platby kartou.
Supermarkety nabízejí maso z nemocných kuřat. Tvrdí to spolek Obraz – Obránci zvířat. V těchto dnech zveřejnil průzkum, který provedl i v marketech v Olomouckém kraji.
Současný vědecký výzkum podle veterinární správy nepodporuje, ale ani nevyvrací tvrzení ochránců, že by příčinou bylo špatné zacházení se zvířaty, nebo nevyhovující podmínky jejich výkrmu.
Ani deštivé počasí nezkazilo historicky 1. ročník Mistrovství Chodska v pečení prasat. Přestože mrholilo, chvílemi i silněji pršelo, milovníci jídla si akci nenechali ujít a do prostorů sokoliště v Domažlicích jich proudily celé davy. Však na ně taky čekalo deset pečených čuníků, od nichž se vůně linula až do postranních ulic.
Podle závěru neziskové organizace je až 96 % balení kuřecích prsou privátních značek supermarketů na českém trhu zasaženo nemocí bílých vláken na mase.
/FOTOGALERIE/ Až 96 procent balení kuřecích prsou privátních značek supermarketů na českém trhu je zasaženo nemocí, varuje organizace Obraz – Obránci zvířat, která na mase z řetězců provedla vlastní výzkum. Do něho zahrnula i pobočky obchodních řetězců z Moravskoslezského kraje.
Až 96 procent kuřecího masa v českých supermarketech má pocházet od nemocných zvířat. Tvrdí to organizace Obraz – Obránci zvířat, která na mase z řetězců provedla vlastní výzkum. Kuřecí podle ní vykazuje známky takzvané nemoci bílých vláken, která mimo jiné ukazuje na bezútěšné podmínky velkochovů, ve kterých brojlerová kuřata žijí. Státní veterinární správa závěry ochránců zvířat nepodpořila ani nevyvrátila. Ochránci vyzývají obchodní řetězce, aby lépe vybíraly dodavatele. Řetězce kontrují, že mají omezené možnosti. Změnu by podle nich uspíšil širší proces spojený s jiným způsobem přerozdělování dotací.
Až 96 procent kuřecího masa v českých supermarketech má pocházet od nemocných zvířat. Tvrdí to organizace Obraz – Obránci zvířat, která na mase z řetězců provedla vlastní výzkum. Kuřecí podle ní vykazuje známky takzvané nemoci bílých vláken, která mimo jiné ukazuje na bezútěšné podmínky velkochovů, ve kterých brojlerová kuřata žijí. Státní veterinární správa závěry ochránců zvířat nepodpořila ani nevyvrátila. Ochránci vyzývají obchodní řetězce, aby lépe vybíraly dodavatele. Řetězce kontrují, že mají omezené možnosti. Změnu by podle nich uspíšil širší proces spojený s jiným způsobem přerozdělování dotací.
/TÉMA DENÍKU/ Zdražování krmiv řeší chovatelé psů či koček na Vyškovsku. Kvůli rostoucím cenám veškerého zboží tak někteří sahají po levnějších variantách, avšak podle odborníků oslovených Deníkem kvůli tomu mohou hrozit negativní dopady na zdraví a kondici zvířat.
/TÉMA DENÍKU/ Až o třetinu za rok zdražilo podle Kateřiny Krupíkové krmivo pro její fenku maďarského ohaře. Tu začala před dvěma lety namísto granulí krmit masem. Důvody byly zdravotní. Měsíční várka masa ji vycházela zhruba jako granule, které do té doby kupovala, a to okolo dvanácti set korun měsíčně. Když však stejnou objednávku platila po roce, zjistila, že měsíční útrata ji vyjde zhruba o tři stovky dráž.