
Snack house u Štrúdla nabízí poctivé burgery, ale i trhané maso nebo polévky
Chcete ochutnat novinku? Jmenuje se Snack house u Štrúdla a stojí pod Srubcem na Staré Pohůrce, hned vedle Lidlu.
Chcete ochutnat novinku? Jmenuje se Snack house u Štrúdla a stojí pod Srubcem na Staré Pohůrce, hned vedle Lidlu.
Jak ušetřit? Na jídle se dá ušetřit nejvíc, říkaly naše babičky (i matky). Víme to i my. K šetření mohou vést dvě cesty: vyhledávat co nejlevnější věci, nebo nakupovat a vařit s rozmyslem, jako šachista. Na dva až tři tahy dopředu. První cesta opravdu není rozumná – konzumování levných, tedy nekvalitních potravin plných náhražek a výplní je hazard se zdravím. Navíc nijak neuspokojí přirozenou touhu po dobrém jídle. Druhá cesta je tak trochu návratem k hospodaření našich babiček. Znaly hodnotu kvalitních potravin a uměly je využít a spotřebovat do poslední kůstky a výhonku. Podívejte se na praktické tipy, jak zbytečně neplýtvat jídlem.
Začíná podzim, a to je čas, kdy se tělo před nadcházejícími sychravými a chladnými dny může posílit maso s minimem tuku a dostatkem bílkovin, vitaminů a minerálů. To je právě divočina, kterou při nadcházejících honech budou mít na stole zejména příbuzní a známí myslivců. Přitom srnčí, kančí, mufloní nebo daňčí maso se dá sehnat celoročně na celém území Pardubického kraje. Nabízí ho nejen Lesy ČR, Vojenské lesy a statky ve svých honitbách, ale i soukromníci.
Pečená kachnička se zelím a knedlíkem je pochoutka, které dokáže odolat jen málokdo. Mít vlastní kachní maso z domácího chovu přitom není až tak složité, jak si možná myslíte. Jak tedy chovat kachny, čím je krmit a jak dlouho trvá, než se vykrmí? Podle Petry Vogelové je chov kachen jednoduchý. Kachničky se o sebe postarají téměř samy. Na vás je jen vydatná krmě a vybírání vajíček. Abyste ale měli aktivní a zdravou kachní drobotinu, musíte dodržet několik věcí.
Obec Sedlnice byla známá nejen netradičními akcemi, které se zde konaly, ale také díky společnosti Gurmán Sedlnice, již hojně navštěvovali milovníci dobrého masa i jídla z širokého okolí. Nyní firma skončila. Za viníky označuje ceny energií a situaci na trhu.
Většina padlých mobilizovaných Rusů nebyla na frontě na Ukrajině ani pět měsíců, uvedl investigativní portál Važnyje istorii. Ten přezkoumal informace o 3000 zemřelých Rusech povolaných do zbraně na základě mobilizačního zákona z loňského září, o jejichž smrti se informovalo v otevřených zdrojích. Portál podotkl, že údaj 3000 mrtvých neodpovídá skutečnému počtu obětí v řadách mobilizovaných, který bude patrně vyšší.
Víte, že v zimě jsou mořské ryby nejchutnější? Dáme vám pár tipů, které z nich jsou cenově dostupné a zároveň velmi chutné i nutričně významné. A připomeneme si i českou rybníkářskou klasiku. Vyzkoušejte s Deníkem recepty s nenáročnou přípravou. Chuť ryb nejlépe vynikne, když si úpravu nebudete zbytečně komplikovat. Zkrátka – dejte jim jen trochu tepla a není co zkazit.
Kontroloři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce zjistili při kontrole v mostecké prodejně Tesco, že se tam o prázdninách prodávalo balené kuřecí maso, ve kterém byla rozborem v laboratoři zjištěna přítomnost patogenní bakterie Salmonella Infantis. Ta může způsobit onemocnění zvané obecně salmonelóza. Možná má toto maso ještě někdo doma v zamrazeném stavu v ledničce. Pozor na něj.
V policejní cele skončil devětadvacetiletý muž, který v neděli brzy ráno pod vlivem alkoholu naboural do rodinného domu v obci Brumov-Bylnice na Zlínsku. Od nehody chtěl následně ujet, když mu v tom bránil majitel domu, vyhrožoval mu zabitím, držel při tom v ruce sekáček na maso.
Namačkaní jeden na druhého, bez vody v horkých dnech, stojící ve vlastních výkalech a cesta, která končí krutou smrtí. Jednou ze snah ochránců zvířat v celé Evropě je vymoci zákaz dálkových transportů hospodářských zvířat. Miliony jich ročně putují do Asie či Afriky. „Hodně často jejich cesta končí rituální porážkou a pomalou útrpnou smrtí,“ konstatuje koordinátor kampaně Lepší zákony pro zvířata organizace Obraz - Obránci zvířat Pavel Buršík.
Mysleli jste si, že v paneláku nemůžete farmařit? Petra Vogelová s manželem Alešem vás vyvedou z omylu. Pěstovat zeleninu a chovat domácí zvířata je totiž podle nich možné i v bytovkách a panelových domech. Pokud trošku porušíte zaběhnutá pravidla, můžete tak být částečně soběstační, stejně jako to dokázali oni. Jaká zvířata v bytě chovali a co všechno se jim podařilo vypěstovat?
Obyvatelé jindřichohradeckých Zbuzan a Sládkova kopce se ve středu 13. září dočkali návratu své prodejny potravin. Ta byla kvůli kompletní rekonstrukci několik měsíců zavřená. Odměnou však pro zákazníky je, že nyní mají moderní prodejnu, kde si mohou nakoupit 24 hodin denně sedm dní v týdnu (24/7).
/FOTO/ Drůbeží, kachní maso, navíc ještě mořské plody. Více než 330 kilogramů. Takový náklad vezl 38letý cizinec z pražské tržnice Sapa do restaurace na Litoměřicku. Jenže… V teple. V autě bylo 13 stupňů Celsia. Do kuchyně restaurace naštěstí náklad nedorazil, maso, které mohlo být pro lidi nebezpečné, odhalili při kontrole celníci.
Obrovského hafana, který může mít i přes metrák živé váhy, jen tak někdo doma nemá. Ovšem Marie Lokingová v Horní Hraničné na Chebsku se stará o anatolské pastevecké psy, a má jich rovnou patnáct. Většina těchto kangalů se potulovala ve volné přírodě, když je tam původní majitele nechali na pospas osudu. Deník pátral po skoro neuvěřitelném příběhu obřích pasteveckých psů.
Když si dáváte v restauraci steak nebo si kupujete hovězí na tatarák, je velká pravděpodobnost, že maso pochází z jedince plemene Aberdeen Angus. Jestli chcete vidět výstavní kousky tohoto plemene, můžete zdarma zajít o nadcházejícím víkendu na Výstaviště České Budějovice. V sobotu se předvedou telata, krávy i býci v rámci programu pro celé rodiny, chybět nebudou stánky s hamburgery nebo zábavou pro děti.
/FOTO/ Mnohem vyšší teploty, než je bezpečné, byly v autě, které převáželo více než čtvrt tuny masa a párků. Odhalila ho kontrola veterinářů a celníků na dálnici D8 u čerpací stanice poblíž Siřejovic na Litoměřicku. V době kontroly bylo chlazení dokonce vypnuté, řidič neměl k nákladu žádné doklady. Pokud by se náklad dostal k zákazníkům, hrozilo by ohrožení zdraví lidí.
/FOTO/ Mnohem vyšší teploty, než je bezpečné, byly v autě, které převáželo více než čtvrt tuny masa a párků. Odhalila ho kontrola veterinářů a celníků na dálnici D8 u čerpací stanice poblíž Siřejovic na Litoměřicku. V době kontroly bylo chlazení dokonce vypnuté, řidič neměl k nákladu žádné doklady. Pokud by se náklad dostal k zákazníkům, hrozilo by ohrožení zdraví lidí.
Vysočina má nové regionální produkty. Jsou jimi pivo z Telče a maso z Otína u Luk nad Jihlavou. Zákazníkům značka sděluje, že kupují zboží s prověřeným původem z Vysočiny.
Vykuchám vás jako ryby. Zničím vás jako Vietnam. Těmito slovy vyhrožoval strážníkům minulý týden sedmadvacetiletý muž na východě Brna. Ve vypjatou chvíli se navíc vyzbrojil nožem a sekáčkem na maso a byl připravený zaútočit. Dramatické okamžiky vyvolala u muže frustrace ze svého zdravotního stavu a také pocit, že mu žádný lékař nedokázal pomoci. Posilněný alkoholem nejdříve napadl své rodiče, kteří zavolali na linku 156.
Měl to být příjemný den strávený pozorováním úchvatného nebeského divadla. Místo toho se letecká show na základně Ramstein v Německu 28. srpna 1988 změnila v jednu z nejhorších podobných katastrof v dějinách. Před 35 lety se tam srazily letouny italských pilotů. Hořící stroje pak při dopadu na zem zabily desítky diváků. Tím ale peklo neskončilo. Nastal chaos a zranění čekali celé hodiny na pomoc.
Říká se, že nejlepší věci jsou zadarmo. U hub to rozhodně platí. Jsou zdravé, chutné, nízkokalorické, a přitom si jich pilní sběrači můžou z českých lesů odnést plné košíky. Prvotní nadšení však může doma vystřídat lehká panika, co z takového množství hub udělat. Každý má své oblíbené houbové recepty, ale nikdy není na škodu se inspirovat něčím novým. Navíc, jste si opravdu jistí, že víte, jak houby zpracovat správně?
Do problémů se dostala konzervárna Whalley z Velkého Šenova. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila stáhnout z prodeje její guláš, který dodávala pro Lidl a jeho privátní značku Pikok. Podle inspekce totiž obsahoval výrazně méně masa, než kolik deklaroval výrobce na obalu.
Za nejkvalitnější hovězí maso na planetě se považuje vyhlášené japonské plemeno wagyu, které se občas nazývá „kaviárem mezi hovězím masem“. Jeho unikátnost je daná typickým mramorováním, a tak má nezaměnitelnou chuť, vůni, křehkost a šťavnatost. Japonský skot chovají i v Česku, například na farmě Wagyu Horky u Litomyšle.
Tašku s několika kusy masa pronesl přes pokladnu muž v jednom kladenském supermarketu. Při krádeži ho chytil pracovník prodejny a přivolal policii.
Plzeňský kraj byl jedním ze tří regionů, kde Státní veterinární správa (SVS) během července zkontrolovala drůbeží maso dovezené z Ukrajiny, neboť se v médiích objevily informace zpochybňující zdravotní nezávadnost těchto produktů.
Za nejkvalitnější hovězí maso na planetě se považuje vyhlášené japonské plemeno wagyu, které se občas nazývá „kaviárem mezi hovězím masem“. Jeho unikátnost je daná typickým mramorováním, a tak má nezaměnitelnou chuť, vůni, křehkost a šťavnatost. Japonský skot chovají i v Česku, například na farmě Wagyu Horky u Litomyšle.
Za nejkvalitnější hovězí maso na planetě se považuje vyhlášené japonské plemeno wagyu, které se občas nazývá „kaviárem mezi hovězím masem“. Jeho unikátnost je daná typickým mramorováním, a tak má nezaměnitelnou chuť, vůni, křehkost a šťavnatost. Japonský skot chovají i v Česku, například na farmě Wagyu Horky u Litomyšle.
Tábor provoněný masem, nové místo, ale stejně kvalitní nálož nejlepších burgerů, to čeká Táboráky už o pátku 11. do neděle 13. srpna. Největší český putovní food festival se pro letošek přestěhoval k nákupnímu centru Tesco, opět ale láká na výjimečné gurmánské zážitky.
Z lesní pokrývky už pomalu vykukují první hřiby, bedly, babky, lišky i klouzky. Opodál se schovávají václavky, holubinky a kozáky a čekají, až jimi naplníte košíky. Víte, jak s houbami naložit, když se vrátíte z lesa?
Po dlouhých suchých týdnech zapršelo a pod mechovou pokrývkou konečně vyrostla voňavá nadílka. Poradíme vám, jak s ní naložit.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ V centru Olomouce ukončila provoz prodejna masa a uzenin a také bufet s nabídkou hotových jídel. Obchodní prostory ve Slovenské ulici už jsou v nabídce jedné z realitních kanceláří.
Brouci, červi nebo hmyz, na takové pochoutky jsou již Brňané zvyklí. Klobásu a konzervu s bobřím masem však před nedávnem vyvinuli vědci z brněnské Mendelovy univerzity. Ačkoliv se mnohým může na první pohled zdát, že se jedná o nesmysl, univerzita si již pochutiny nechala patentovat. A upozornila, že výzkum proběhl od odstřelu bobra po finální zpracování zcela v mezích zákona.
Brouci, červi nebo hmyz, na takové pochoutky jsou již Brňané zvyklí. Klobásu a konzervu s bobřím masem však před nedávnem vyvinuli vědci z brněnské Mendelovy univerzity. Ačkoliv se mnohým může na první pohled zdát, že se jedná o nesmysl, univerzita si již pochutiny nechala patentovat. A upozornila, že výzkum proběhl od odstřelu bobra po finální zpracování zcela v mezích zákona.
Hmyzí burger: Chutná? Ano. Chutná jako maso? Ne.
Chutné a dietní maso, velmi cenná srst a záviděníhodná schopnost reprodukce. Králíci jsou proto mezi chovateli velmi oblíbenými zvířaty. Chov ale není zadarmo. „Musíte se obrnit trpělivostí a práci dělat s radostí. Na počátku musíte také počítat s vyššími náklady nejen na pořízení samotných králíků, ale také na králíkárny i vybavení,“ říká chovatelka králíků z jihomoravského Nového Petřína Lenka Dvořáková.
/FOTO, VIDEO/ Před zářivě zeleným stánkem ve Starobrněnské ulici v Brně postávají v pondělí odpoledne desítky lidí. Všichni jsou tu za stejným účelem. Ochutnat burger z moučných červů, nebo si jej alespoň zblízka prohlédnout. Co totiž páry zvědavých očí zajímá je, jestli se partě nadšenců ze začínající brněnské firmy Grig s ambiciózním cílem – naučit lidi jíst hmyz, pod rukama něco plazí.
/REPORTÁŽ/ Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) si při středečním trhu na Resslově náměstí v Chrudimi posvítili na prodejce masa a uzenin. Kontroly v horkých dnech mají velký význam, protože trhovci mohou mít problém s nedodržením teploty potravin živočišného původu. Po této stránce bylo vše v pořádku, ale zjištěné závady u jednoho z obchodníků budou mít dohru v podobě správního řízení a pokuty. Prodej až dva týdny prošlých párků a paštiky se tak může muži z Pardubic velmi prodražit.
/REPORTÁŽ/ Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) si při středečním trhu na Resslově náměstí v Chrudimi posvítili na prodejce masa a uzenin. Kontroly v horkých dnech mají velký význam, protože trhovci mohou mít problém s nedodržením teploty potravin živočišného původu. Po této stránce bylo vše v pořádku, ale zjištěné závady u jednoho z obchodníků budou mít dohru v podobě správního řízení a pokuty. Prodej až dva týdny prošlých párků a paštiky se tak může muži z Pardubic velmi prodražit.
Sumec s délkou 201 centimetrů a váhou 57 kilogramů. To je životní úlovek čtyř kamarádů, kteří v minulých dnech vytáhli tuto obří rybu z Ohře poblíž Loun. Boj s ní trval 20 minut, chytili ji z loďky v řece mezi jezy v Lounech a Březně.
V dováženém ukrajinském obilí letos nenašli inspektoři žádné nebezpečné látky. Z celkové spotřeby obilovin v Česku navíc tvoří pouze zlomek. Podobně je tomu u drůbežího masa z Ukrajiny. V tomto případě ale dovoz stoupá. Ministr zemědělství o tom informoval na úterní tiskové konferenci v Brně. Státní zemědělská a potravinářská inspekce chce reagovat zvýšenými kontrolami.
Stává se vám, že v ledničce najdete jídlo, na které jste zapomněli, nebo které už tam dávno nemělo být? Jednou za čas se to snese, ale pokud se to stává častěji, měli byste být pečlivější. Když nemáte přehled o svých zásobách, může se stát, že některým potravinám projde lhůta spotřeby a mohou být zdraví nebezpečné. Dodržet pár pravidel skladování jídla v ledničce se vyplatí jak vašemu zdraví, tak vaší peněžence.
/FOTO/ Státní veterinární správa a policie zajistila při kontrole na odpočívadle dálnice D46 u Vyškova přes 80 kilo masa s prošlým datem použitelnosti. Maso mělo původně dorazit na hudební festival v Ostravě-Vítkovicích.
/FOTO/ Státní veterinární správa a policie zajistila při kontrole na odpočívadle dálnice D46 u Vyškova přes 80 kilo masa s prošlým datem použitelnosti. Auto navíc nebylo vybaveno funkčním chlazením. Veterinární inspektoři proto nařídili odstranění všech těchto produktů. Maso mělo původně cestovat na hudební festival v Ostravě-Vítkovicích.
Gastronomie Chorvatska, to zdaleka není jen čevapčiči nebo mořské plody. Deník přináší tipy na delikatesy, ale i rady, jak najít dobrou restauraci a jak se vyznat v jídelním lístku.
Návštěva chorvatského pobřeží přímo vybízí k poznávání pokladů moře a místní kuchyně – čerstvých ryb připravovaných na řadu způsobů. Najdete tu vše od levných osmažených sardinek přes plody moře, jako jsou garnáty, krevety a ráčky, až po nejdražší humry a langusty. Deník přináší výběr i méně známých ryb a delikates, které stojí za to ochutnat v konobách a restauracích na Jadranu. Druhů je víc než dost.
Před trávicími obtížemi spojenými s létem varovali obyvatele Vysočiny hygienici. Zmínili především rozšířené infekční onemocnění salmonelózu, za loňský rok evidovala Krajská hygienická stanice Vysočina celkem 477 případů. Na problém upozornili zástupci Jihlavy prostřednictvím městského webu.
Oblíbený festival v centru Jihlavy přilákal o uplynulém víkendu stovky návštěvníků a milovníků burgerů. Na výběr byly burgery s několika druhy masa, pikantní i ty neobyčejně obyčejné. Kdo chtěl, mohl si po hlavním chodu vychutnat rolovanou zmrzlinu nebo vafle. Podívejte se, jak návštěvníkům chutnalo. Děkujeme Cityparku Jihlava za fotografie.
Vědci objevili možná úplně nejstarší důkazy o kanibalismu u příbuzného člověka. Podle stop na holenní kosti staré 1,45 milionu let si odborníci myslí, že ho někdo zabil a snědl. Příbuzní člověka se tak kanibalismu dopouštěli ještě dříve, než si badatelé mysleli.
Po sociálních sítích se šíří poplašná zpráva. I přes její zjevnou nesmyslnost ji lidé sdílejí po tisících. „McDonalďs po celém světě dostal příkaz zavřít poté, co FBI zjistila, že servírují lidské maso. Zavřeny byly také společnosti Cemex, Heinz, Terramar's Red Ruby Ring, Red Shoes, Keystone Foods a další společnosti používané k likvidaci mrtvol,“ píše se v úvodu textu.
Největší český putovní street food festival zavítal o víkendu k Olympii Teplice. Na parkovišti obchodního centra nabídl výběr burgerů od podniků z celé České republiky, včetně netypických variant. Kromě housek s masem byly k dispozici také hranolky a sladkosti. Součástí byly návštěvnické soutěže.