Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Tekutý kouř, pomalý hrnec a trocha trpělivosti. Maso se dá udit i v paneláku, a to nejen vepřový bok. Také kuřecí stehna jsou výtečná, jen je třeba zkrátit čas přípravy.

Romčina úsporná kuchařka: Uzené maso bez udírny? Jde to, když máte tekutý kouř

/VÍKENDOVÝ SERIÁL DENÍKU/ Postupně vyklízím mrazák, první ze dvou pultových, a musím sebekriticky konstatovat, že jsem opravdu s přibývajícími roky stále větší křeček. A tak jsem objevila bůček z domácího prasete, hodně tučný, a zcela spontánně jsem dostala chuť na uzené s domácím chlebem. Kvůli jednomu kousku masa nemá cenu roztápět venkovní udírnu, takže jsem do práce zapojila tekutý kouř a pomalý hrnec.

I vegetariánskou či veganskou stravou lze zajistit tělu přísun kvalitních bílkovin.

Veganství je v kurzu. Nevěřte pomluvám o rostlinné stravě, bez masa lze být

Vegetariánství a veganství je v Čechách na vzestupu. Někteří odborníci na výživu sice ještě straší zastaralými informacemi, že bez živočišných bílkovin se zdravý jídelníček neobejde, ale světové výzkumy už to dávno vyvrátily. Svět stále více směřuje k rostlinné stravě a není žádný zdravotní důvod, proč by se k němu Češi neměli přidat.

I bříško má Héra světlé

Cruela by koukala. Studentka si pořídila dalmatina s podivným genem

Pamatujete si zlou Cruelu, která chtěla v pohádce 101 dalmatinů štěňata tohoto roztomilého plemene jen kvůli jejich flekatému kožíšku? Na psa Štěpánky Novákové by pohádková čarodějnice jen nevěřícně zírala. Studentka si totiž pořídila fenku pomerančově zbarveného dalmatina. V čem se liší od klasického dalmatina a proč jsou její flíčky oranžové?

 I jídlo prochází módními vlnami – a ty poslední sázejí právě na posílení zdraví.

Plíživým zlodějem peněz je nadbytek. Jíst levněji může znamenat i zdravěji

Čekají nás složité časy. Zdražování se týká všech a většina z nás hledá cestu, jak ušetřit. Velkou položkou v rozpočtu je samozřejmě jídlo. A tady pro vás máme dobrou zprávu – jíst levněji může znamenat jíst mnohem lépe než doposud. Vyžaduje to ale odvahu změnit zajeté zvyky a uchopit domácí hospodaření úplně jinak.

Je sója zdravější než mléko a maso?

Je sója zdravější než maso či mléko? Odbornice popsala největší mýty

Nápoje či jídlo ze sóji a dalších rostlinných produktů se i v Česku staly oblíbenou součástí stravy. Někteří lidé jim dávají přednost před mlékem, masem a sýry. Lze je jimi ale zcela nahradit? Podle vysokoškolské profesorky a specialistky v oboru potravinářství Jany Dostálové ne. „Mohu je doporučit jen pro zpestření jídelníčku. Člověk je všežravec, který je desítky tisíc let nastaven na pestrou stravu,“ řekla Deníku.

Jsme obklopeni jídlem, které průmyslovým zpracováním přijde o většinu živin.

Mrtvá hmota jménem maso

Existuje někoho, kdo dokáže změnit chutě na maso. Ne obrazně, ale doslova. Je to operace, po níž vás přejde chuť na maso, tuky i sladkosti. Obejde se bez skalpelu. Není k tomu totiž potřeba nic víc, než vyměnit část bakterií, kterých máme každý v žaludku a střevech několik kilogramů. 

Jsme obklopeni jídlem, které průmyslovým zpracováním přijde o většinu živin.

Mrtvá hmota jménem maso

Existuje někoho, kdo dokáže změnit chutě na maso. Ne obrazně, ale doslova. Je to operace, po níž vás přejde chuť na maso, tuky i sladkosti. Obejde se bez skalpelu. Není k tomu totiž potřeba nic víc, než vyměnit část bakterií, kterých máme každý v žaludku a střevech několik kilogramů. 

Tento lahodný burger si zamilujete

Těhotnej kuchař radí, jak na burger

„Na pánvi rozpalte trochu oleje a posaďte tam toho big boye. Má něco jako 220 gramů, tak bude potřebovat tři minuty z každé strany,“ radí Těhotnej kuchař, jak připravit krásně šťavnaté maso na burger. „Až tento burger budete jíst, na obličeji se vám řečí emotikonů objeví dvojtečka a velké D,“ je si jistý oblíbený kuchař.

Podle odborníků jde úspora ruku v ruce se změnou v jídelníčku, kam je dobré zařadit i vnitřnosti nebo málo využívané druhy masa i zeleniny. Pomůže také zavařování

Domácí vaření v inflaci ušetří peníze. Vsaďte na vnitřnosti i odpad ze zeleniny

S každým dalším nákupem saháme hlouběji do peněženky a řada lidí omezuje nákup surovin, které dříve běžně kupovala, a hledá levnější alternativu. Šidit tělo a chuťové buňky ale nemusíme. Podle odborníků jde úspora ruku v ruce se změnou v jídelníčku, kam je dobré zařadit i vnitřnosti nebo málo využívané druhy masa a zeleniny. 

Vítěz soutěže ve Vyšším Brodě Maxijedlík Jaroslav Němec si vyšebrodskou akci pochvaloval: „Vládla tam perfektní atmosféra, jaká člověka vyhecuje k vyšším výkonům. Měl jsem tam dokonce i své fanoušky, to mě potěšilo."

Sníst přes 202 knedlíků za hodinu se u nás zatím nikomu nepodařilo

Máte rádi švestkové knedlíky? Já ano, ale zbaštit jich za pár minut desítky, to bych nezvládla ani ve snu. Jsou ale borci, pro které to problém není a svoje síly rádi poměří při soutěžích v pojídání knedlíků s ostatními. Rekord z roku 2018, kdy Radim Dvořáček dokázal ve Vizovicích spořádat za hodinu neskutečných 202 švestkových knedlíků, zatím překonán nebyl. Jaroslav Němec, známý jako Maxijedlík, jich zase dokáže za tři minuty zbodnout 30. A jak říká, stále si na nich pochutná!

Trutnovský street food piknik

Všudepřítomné vůně i jedinečná atmosféra. Food festivaly lákají stovky lidí

Jedinečná atmosféra, tradiční i exotická jídla, pití a všudepřítomné vůně, jimž se nedá odolat. Tím vším včetně doprovodného programu plného hudby, zábavy i ukázek kuchařského umění lákají pořadatelé food festivalů. Konají se po celé republice a protože už je letos nebrzdí žádná coronavirová opatření, užívají si je stovky lidí. Pojďme se podívat alespoň na některé z nich.

Podle odborníků jde úspora ruku v ruce se změnou v jídelníčku, kam je dobré zařadit i vnitřnosti nebo málo využívané druhy masa i zeleniny. Pomůže také zavařování

Domácí vaření v inflaci ušetří peníze. Vsaďte na vnitřnosti i odpad ze zeleniny

S každým dalším nákupem saháme hlouběji do peněženky a řada lidí omezuje nákup surovin, které dříve běžně kupovala, a hledá levnější alternativu. Šidit tělo a chuťové buňky ale nemusíme. Podle odborníků jde úspora ruku v ruce se změnou v jídelníčku, kam je dobré zařadit i vnitřnosti nebo málo využívané druhy masa a zeleniny. 

Farma Dubějovice.

VIDEO: Šlechtění kuřat z nich udělalo naprosté mrzáky, říká Trojan

V České republice se ročně odchová asi 140 milionů kuřat na maso a naprostá většina z nich jsou tzv. rychle rostoucí plemena neboli rychlokuřata. Šestadvacetiletý Radim Trojan z Plzeňska, člen spolku Obránci zvířat, se v nové kampani nazvané Rychlokuřata snaží upozorňovat na utrpení kuřat, která se vlivem šlechtění zvětšila za posledních 50 let až čtyřnásobně.

Farma Dubějovice

Šlechtění udělalo z kuřat naprosté mrzáky, říká vedoucí kampaně Rychlokuřata

V České republice se ročně odchová asi 140 milionů kuřat na maso a naprostá většina z nich jsou tzv. rychle rostoucí plemena neboli rychlokuřata. Šestadvacetiletý Radim Trojan z Plzeňska, člen spolku Obránci zvířat, se v nové kampani nazvané Rychlokuřata snaží upozorňovat na utrpení kuřat, která se vlivem šlechtění zvětšila za posledních 50 let až čtyřnásobně.

Papriky plněné zelím

Videorecept: Jak na papriky plněné zelím

Papriky plněné zelím. Oblíbená pochoutka ke grilovanému masu, ale také laskomina na večerní posezení s přáteli. Tradičně se vyrábí především v létě, kdy na zahrádkách dozrávají právě papriky všeho druhu.

Kuřecí maso vyrobené v laboratoři je považováné za „průlom v globálním potravinářském průmyslu“.

Burger bez zabíjení? Umělé maso má rizika, alternativ je víc, říká expert

Nové trendy přinášejí do Česka alternativní potraviny, které mohou v budoucnu nahradit v jídelníčku tradiční maso. Ředitel Svazu zpracovatelů masa Radek Slanec však kritizuje, že v současnosti chybí větší diskuze třeba k etickým otázkám ohledně výroby takzvaného umělého masa. „Málo se mluví také o riziku používání růstového hormonu a antibiotik,“ řekl Deníku.

Kuřecí maso vyrobené v laboratoři je považováné za „průlom v globálním potravinářském průmyslu“.

Burger bez zabíjení? Umělé maso má rizika, alternativ je víc, říká expert

Nové trendy přinášejí do Česka alternativní potraviny, které mohou v budoucnu nahradit v jídelníčku tradiční maso. Ředitel Svazu zpracovatelů masa Radek Slanec však kritizuje, že v současnosti chybí větší diskuze třeba k etickým otázkám ohledně výroby takzvaného umělého masa. „Málo se mluví také o riziku používání růstového hormonu a antibiotik,“ řekl Deníku.

Salát s kuřecím masem, oříšky a malinovým dresingem

Jak přežít ve zdraví letní grilování, když máte nemocné srdce nebo jste diabetik

Léto bez pořádných grilovaček je dost nepředstavitelné. Jenže součástí posezení u grilu a taboráku bývají buřty, klobásy či pořádně prorostlé vepřové maso. A především lidé s vyšší hladinou cholesterolu či vyšším krevním tlakem by se měli při grilování více hlídat. Jak to dělat správně a grilování si přitom užít, vysvětlují kardiolog a zkušená nutriční specialistka.

Chov rychlokuřat v Lánech.

Náhrada? Bez komentáře. Rychlokuřata zatím v obchodech zůstávají

Mají tak mohutná těla, že se jim pod vlastní vahou lámou kosti, v bolestech pak živoří hladem a žízní. Záběry z velkochovů, kde žije rychle rostoucí masná drůbež, vyvolaly u veřejnosti pobouření. Sociálními sítěmi se šíří kampaň organizace Obraz, která se snaží přesvědčit řetězce, aby zákazníkům maso těchto kuřat přestaly nabízet.

Pardubice generálku na start ligy zvládly výborně. V druhé půlce přesvědčivě přehrály Vlašim.

Pardubické fotbalisty vysvobodilo po změně stran čerstvé maso

Žolíci. Pardubičtí fotbalisté zdolali v posledním testu před startem své třetí prvoligové sezony Vlašim, které hraje o soutěž níž. Obě branky zaznamenali hráči z lavičky. I když je pravda, že se nejedná o žádnou senzaci, neboť v přípravě je žolíkem každý druhý.

Petr Kadlec, zakladatel a kuchař Udírna Bar Restaurant v Jindřichově Hradci.

S grilem to umíme, u masa jsme ale příliš konzervativní, říká majitel restaurace

Kdo má rád pořádný kus steakového masa, přijde si na své v restauraci Udírna v Jindřichově Hradci. Její specialitou jsou především nejrůznější druhy steaků a také žebra, dodělávaná na otevřeném ohni. Ochutnáte tu speciality z celého světa, jako hovězí steaková masa z Jižní i Severní Ameriky, Austrálie, Japonska nebo bizoní steakové maso z lokální farmy.

Petr Kadlec, zakladatel a kuchař Udírna Bar Restaurant v Jindřichově Hradci.

S grilem to umíme, u masa jsme ale příliš konzervativní, říká majitel restaurace

/JÍDLO JE MOJE HOBBY/ Kdo má rád pořádný kus steakového masa, přijde si na své v restauraci Udírna v Jindřichově Hradci. Její specialitou jsou především nejrůznější druhy steaků a také žebra, dodělávaná na otevřeném ohni. Ochutnáte tu speciality z celého světa, jako hovězí steaková masa z Jižní i Severní Ameriky, Austrálie, Japonska nebo bizoní steakové maso z lokální farmy.

Na kvalitě vína podle Kláry Kollárové záleží i při použití vína pro vaření

Víno místo piva. Letošním letním hitem je prosseco

Nejen v létě stoupá obliba lehkých bílých i červených vín. Je to trend poslední doby. „Letním hitem je ale jednoznačně prosecco. Má tu výhodu, že neobsahuje příliš mnoho alkoholu, a tak se dá pít jen tak,“ říká someliérka Klára Kollárová.

Vstup do nechvalně proslulé věznice Černý delfín v Rusku, kde jsou nejnebezpečnější zločinci.

Lidské maso jedl i prodával. Ruský kanibal popsal, jak spáchal brutální vraždu

Třiašedesátiletý Vladimir Nikolajevič Nikolajev, známý také jako Novočeboksarský lidožrout, dožívá své poslední dny v ruské trestanecké kolonii, kam byl odsouzen za brutální vraždu dvou mužů v Novočeboksarsku v roce 1997. Nyní v dokumentu promluvil o tom, jak poprvé jedl lidské maso poté, co zabil a rozčtvrtil člověka.

Protesty spojené s demonstrativními jízdami traktorů jsou v Nizozemsku poměrně časté (na snímku protest v Haagu z roku 2019). Ten současný spojují lživé fámy s Billem Gatesem

Nizozemské farmáře ničí Bill Gates, tvrdí bývalá politička. Ničím to nedokládá

Také v Česku se začalo po sociálních sítích masově šířit video bývalé nizozemské političky Evy Vlaardingerbroekové, která spojuje současnou situaci protestujících nizozemských farmářů s osobou Billa Gatese. Podle ní investoval Gates loni 600 milionů dolarů do online dovozce potravin Picnic, a snaží se proto v zemi vyvolat potravinovou krizi a farmáře zničit jako konkurenci. Je to ale jinak.

Kuchař roku Lukáš Čížek ve své restauraci Farma Steak & Fish Restaurant Vrchlabí.

Veganský předkrm byl oříšek, miluju maso a ryby, říká český kuchař roku

/ROZHOVOR/ Sedmatřicetiletý šéfkuchař a majitel vrchlabského podniku Farma Steak & Fish Restaurant Vrchlabí Lukáš Čížek se v květnu stal českým Kuchařem roku 2022 v soutěži, kterou pořádala Asociace kuchařů a cukrářů ČR při největší gastronomické události roku, veletrhu Bidfood Expo na výstavišti v pražských Letňanech. „Inspiraci rád hledám ve fotkách, když vidím, jak jídlo vypadá na talíři. To mě zajímá," prozrazuje, kde sbírá nápady. Během kariéry získával zkušenosti v hotelu ve Špindlerově Mlýně i rakouských Alpách.

Drůbež uložená v přepravce.

Inspektoři našli v dodávce na D1 u Jihlavy bedny plné zkaženého masa

/FOTO/ Dodávka, která nebyla vybavena chlazením, převážela drůbež a vepřové maso po dálnici D1. Poblíž Jihlavy ji zastavili celníci a inspektoři Státní veterinární správy. Uvnitř ke svému překvapení objevili dvě stě kilogramů drůbeže a masa neznámého původu ve zcela nevyhovujících hygienických podmínkách.

Drůbež uložená v přepravce.

Hnus. Inspektoři našli v dodávce na D1 u Jihlavy bedny plné zkaženého masa

/FOTO/ Dodávka, která nebyla vybavena chlazením, převážela drůbež a vepřové maso po dálnici D1. Poblíž Jihlavy ji zastavili celníci a inspektoři Státní veterinární správy. Uvnitř ke svému překvapení objevili dvě stě kilogramů drůbeže a masa neznámého původu ve zcela nevyhovujících hygienických podmínkách.

Mnoho lidí miluje grilování kvůli nezaměnitelné kouřové chuti jídla

Jak vybrat správný gril? Je dobré si říci, jak často a kde ho budete využívat

Proč se právě grilování těší v Česku takové oblibě, se lze jen dohadovat. Nesporným faktem zůstává, že dvě uplynulé letní sezony naši celonárodní vášeň ještě utužily. Ať už jste fandy tradičního masa, nebo rádi experimentujete se zeleninou, ovocem a sýry, naprosto zásadní je pro grilování volba samotného grilu.