/FOTO/ Drůbeží, kachní maso, navíc ještě mořské plody. Více než 330 kilogramů. Takový náklad vezl 38letý cizinec z pražské tržnice Sapa do restaurace na Litoměřicku. Jenže… V teple. V autě bylo 13 stupňů Celsia. Do kuchyně restaurace naštěstí náklad nedorazil, maso, které mohlo být pro lidi nebezpečné, odhalili při kontrole celníci.
Obrovského hafana, který může mít i přes metrák živé váhy, jen tak někdo doma nemá. Ovšem Marie Lokingová v Horní Hraničné na Chebsku se stará o anatolské pastevecké psy, a má jich rovnou patnáct. Většina těchto kangalů se potulovala ve volné přírodě, když je tam původní majitele nechali na pospas osudu. Deník pátral po skoro neuvěřitelném příběhu obřích pasteveckých psů.
Když si dáváte v restauraci steak nebo si kupujete hovězí na tatarák, je velká pravděpodobnost, že maso pochází z jedince plemene Aberdeen Angus. Jestli chcete vidět výstavní kousky tohoto plemene, můžete zdarma zajít o nadcházejícím víkendu na Výstaviště České Budějovice. V sobotu se předvedou telata, krávy i býci v rámci programu pro celé rodiny, chybět nebudou stánky s hamburgery nebo zábavou pro děti.
/FOTO/ Mnohem vyšší teploty, než je bezpečné, byly v autě, které převáželo více než čtvrt tuny masa a párků. Odhalila ho kontrola veterinářů a celníků na dálnici D8 u čerpací stanice poblíž Siřejovic na Litoměřicku. V době kontroly bylo chlazení dokonce vypnuté, řidič neměl k nákladu žádné doklady. Pokud by se náklad dostal k zákazníkům, hrozilo by ohrožení zdraví lidí.
/FOTO/ Mnohem vyšší teploty, než je bezpečné, byly v autě, které převáželo více než čtvrt tuny masa a párků. Odhalila ho kontrola veterinářů a celníků na dálnici D8 u čerpací stanice poblíž Siřejovic na Litoměřicku. V době kontroly bylo chlazení dokonce vypnuté, řidič neměl k nákladu žádné doklady. Pokud by se náklad dostal k zákazníkům, hrozilo by ohrožení zdraví lidí.
Vysočina má nové regionální produkty. Jsou jimi pivo z Telče a maso z Otína u Luk nad Jihlavou. Zákazníkům značka sděluje, že kupují zboží s prověřeným původem z Vysočiny.
Vykuchám vás jako ryby. Zničím vás jako Vietnam. Těmito slovy vyhrožoval strážníkům minulý týden sedmadvacetiletý muž na východě Brna. Ve vypjatou chvíli se navíc vyzbrojil nožem a sekáčkem na maso a byl připravený zaútočit. Dramatické okamžiky vyvolala u muže frustrace ze svého zdravotního stavu a také pocit, že mu žádný lékař nedokázal pomoci. Posilněný alkoholem nejdříve napadl své rodiče, kteří zavolali na linku 156.
Měl to být příjemný den strávený pozorováním úchvatného nebeského divadla. Místo toho se letecká show na základně Ramstein v Německu 28. srpna 1988 změnila v jednu z nejhorších podobných katastrof v dějinách. Před 35 lety se tam srazily letouny italských pilotů. Hořící stroje pak při dopadu na zem zabily desítky diváků. Tím ale peklo neskončilo. Nastal chaos a zranění čekali celé hodiny na pomoc.
Říká se, že nejlepší věci jsou zadarmo. U hub to rozhodně platí. Jsou zdravé, chutné, nízkokalorické, a přitom si jich pilní sběrači můžou z českých lesů odnést plné košíky. Prvotní nadšení však může doma vystřídat lehká panika, co z takového množství hub udělat. Každý má své oblíbené houbové recepty, ale nikdy není na škodu se inspirovat něčím novým. Navíc, jste si opravdu jistí, že víte, jak houby zpracovat správně?
Do problémů se dostala konzervárna Whalley z Velkého Šenova. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila stáhnout z prodeje její guláš, který dodávala pro Lidl a jeho privátní značku Pikok. Podle inspekce totiž obsahoval výrazně méně masa, než kolik deklaroval výrobce na obalu.
Za nejkvalitnější hovězí maso na planetě se považuje vyhlášené japonské plemeno wagyu, které se občas nazývá „kaviárem mezi hovězím masem“. Jeho unikátnost je daná typickým mramorováním, a tak má nezaměnitelnou chuť, vůni, křehkost a šťavnatost. Japonský skot chovají i v Česku, například na farmě Wagyu Horky u Litomyšle.
Plzeňský kraj byl jedním ze tří regionů, kde Státní veterinární správa (SVS) během července zkontrolovala drůbeží maso dovezené z Ukrajiny, neboť se v médiích objevily informace zpochybňující zdravotní nezávadnost těchto produktů.
Za nejkvalitnější hovězí maso na planetě se považuje vyhlášené japonské plemeno wagyu, které se občas nazývá „kaviárem mezi hovězím masem“. Jeho unikátnost je daná typickým mramorováním, a tak má nezaměnitelnou chuť, vůni, křehkost a šťavnatost. Japonský skot chovají i v Česku, například na farmě Wagyu Horky u Litomyšle.
Za nejkvalitnější hovězí maso na planetě se považuje vyhlášené japonské plemeno wagyu, které se občas nazývá „kaviárem mezi hovězím masem“. Jeho unikátnost je daná typickým mramorováním, a tak má nezaměnitelnou chuť, vůni, křehkost a šťavnatost. Japonský skot chovají i v Česku, například na farmě Wagyu Horky u Litomyšle.
Tábor provoněný masem, nové místo, ale stejně kvalitní nálož nejlepších burgerů, to čeká Táboráky už o pátku 11. do neděle 13. srpna. Největší český putovní food festival se pro letošek přestěhoval k nákupnímu centru Tesco, opět ale láká na výjimečné gurmánské zážitky.
Z lesní pokrývky už pomalu vykukují první hřiby, bedly, babky, lišky i klouzky. Opodál se schovávají václavky, holubinky a kozáky a čekají, až jimi naplníte košíky. Víte, jak s houbami naložit, když se vrátíte z lesa?
/FOTOGALERIE, VIDEO/ V centru Olomouce ukončila provoz prodejna masa a uzenin a také bufet s nabídkou hotových jídel. Obchodní prostory ve Slovenské ulici už jsou v nabídce jedné z realitních kanceláří.
Brouci, červi nebo hmyz, na takové pochoutky jsou již Brňané zvyklí. Klobásu a konzervu s bobřím masem však před nedávnem vyvinuli vědci z brněnské Mendelovy univerzity. Ačkoliv se mnohým může na první pohled zdát, že se jedná o nesmysl, univerzita si již pochutiny nechala patentovat. A upozornila, že výzkum proběhl od odstřelu bobra po finální zpracování zcela v mezích zákona.
Brouci, červi nebo hmyz, na takové pochoutky jsou již Brňané zvyklí. Klobásu a konzervu s bobřím masem však před nedávnem vyvinuli vědci z brněnské Mendelovy univerzity. Ačkoliv se mnohým může na první pohled zdát, že se jedná o nesmysl, univerzita si již pochutiny nechala patentovat. A upozornila, že výzkum proběhl od odstřelu bobra po finální zpracování zcela v mezích zákona.
Chutné a dietní maso, velmi cenná srst a záviděníhodná schopnost reprodukce. Králíci jsou proto mezi chovateli velmi oblíbenými zvířaty. Chov ale není zadarmo. „Musíte se obrnit trpělivostí a práci dělat s radostí. Na počátku musíte také počítat s vyššími náklady nejen na pořízení samotných králíků, ale také na králíkárny i vybavení,“ říká chovatelka králíků z jihomoravského Nového Petřína Lenka Dvořáková.
/FOTO, VIDEO/ Před zářivě zeleným stánkem ve Starobrněnské ulici v Brně postávají v pondělí odpoledne desítky lidí. Všichni jsou tu za stejným účelem. Ochutnat burger z moučných červů, nebo si jej alespoň zblízka prohlédnout. Co totiž páry zvědavých očí zajímá je, jestli se partě nadšenců ze začínající brněnské firmy Grig s ambiciózním cílem – naučit lidi jíst hmyz, pod rukama něco plazí.
/REPORTÁŽ/ Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) si při středečním trhu na Resslově náměstí v Chrudimi posvítili na prodejce masa a uzenin. Kontroly v horkých dnech mají velký význam, protože trhovci mohou mít problém s nedodržením teploty potravin živočišného původu. Po této stránce bylo vše v pořádku, ale zjištěné závady u jednoho z obchodníků budou mít dohru v podobě správního řízení a pokuty. Prodej až dva týdny prošlých párků a paštiky se tak může muži z Pardubic velmi prodražit.
/REPORTÁŽ/ Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) si při středečním trhu na Resslově náměstí v Chrudimi posvítili na prodejce masa a uzenin. Kontroly v horkých dnech mají velký význam, protože trhovci mohou mít problém s nedodržením teploty potravin živočišného původu. Po této stránce bylo vše v pořádku, ale zjištěné závady u jednoho z obchodníků budou mít dohru v podobě správního řízení a pokuty. Prodej až dva týdny prošlých párků a paštiky se tak může muži z Pardubic velmi prodražit.
Sumec s délkou 201 centimetrů a váhou 57 kilogramů. To je životní úlovek čtyř kamarádů, kteří v minulých dnech vytáhli tuto obří rybu z Ohře poblíž Loun. Boj s ní trval 20 minut, chytili ji z loďky v řece mezi jezy v Lounech a Březně.
V dováženém ukrajinském obilí letos nenašli inspektoři žádné nebezpečné látky. Z celkové spotřeby obilovin v Česku navíc tvoří pouze zlomek. Podobně je tomu u drůbežího masa z Ukrajiny. V tomto případě ale dovoz stoupá. Ministr zemědělství o tom informoval na úterní tiskové konferenci v Brně. Státní zemědělská a potravinářská inspekce chce reagovat zvýšenými kontrolami.
Stává se vám, že v ledničce najdete jídlo, na které jste zapomněli, nebo které už tam dávno nemělo být? Jednou za čas se to snese, ale pokud se to stává častěji, měli byste být pečlivější. Když nemáte přehled o svých zásobách, může se stát, že některým potravinám projde lhůta spotřeby a mohou být zdraví nebezpečné. Dodržet pár pravidel skladování jídla v ledničce se vyplatí jak vašemu zdraví, tak vaší peněžence.
/FOTO/ Státní veterinární správa a policie zajistila při kontrole na odpočívadle dálnice D46 u Vyškova přes 80 kilo masa s prošlým datem použitelnosti. Maso mělo původně dorazit na hudební festival v Ostravě-Vítkovicích.
/FOTO/ Státní veterinární správa a policie zajistila při kontrole na odpočívadle dálnice D46 u Vyškova přes 80 kilo masa s prošlým datem použitelnosti. Auto navíc nebylo vybaveno funkčním chlazením. Veterinární inspektoři proto nařídili odstranění všech těchto produktů. Maso mělo původně cestovat na hudební festival v Ostravě-Vítkovicích.
Gastronomie Chorvatska, to zdaleka není jen čevapčiči nebo mořské plody. Deník přináší tipy na delikatesy, ale i rady, jak najít dobrou restauraci a jak se vyznat v jídelním lístku.
Návštěva chorvatského pobřeží přímo vybízí k poznávání pokladů moře a místní kuchyně – čerstvých ryb připravovaných na řadu způsobů. Najdete tu vše od levných osmažených sardinek přes plody moře, jako jsou garnáty, krevety a ráčky, až po nejdražší humry a langusty. Deník přináší výběr i méně známých ryb a delikates, které stojí za to ochutnat v konobách a restauracích na Jadranu. Druhů je víc než dost.
Před trávicími obtížemi spojenými s létem varovali obyvatele Vysočiny hygienici. Zmínili především rozšířené infekční onemocnění salmonelózu, za loňský rok evidovala Krajská hygienická stanice Vysočina celkem 477 případů. Na problém upozornili zástupci Jihlavy prostřednictvím městského webu.
Oblíbený festival v centru Jihlavy přilákal o uplynulém víkendu stovky návštěvníků a milovníků burgerů. Na výběr byly burgery s několika druhy masa, pikantní i ty neobyčejně obyčejné. Kdo chtěl, mohl si po hlavním chodu vychutnat rolovanou zmrzlinu nebo vafle. Podívejte se, jak návštěvníkům chutnalo. Děkujeme Cityparku Jihlava za fotografie.
Vědci objevili možná úplně nejstarší důkazy o kanibalismu u příbuzného člověka. Podle stop na holenní kosti staré 1,45 milionu let si odborníci myslí, že ho někdo zabil a snědl. Příbuzní člověka se tak kanibalismu dopouštěli ještě dříve, než si badatelé mysleli.
Po sociálních sítích se šíří poplašná zpráva. I přes její zjevnou nesmyslnost ji lidé sdílejí po tisících. „McDonalďs po celém světě dostal příkaz zavřít poté, co FBI zjistila, že servírují lidské maso. Zavřeny byly také společnosti Cemex, Heinz, Terramar's Red Ruby Ring, Red Shoes, Keystone Foods a další společnosti používané k likvidaci mrtvol,“ píše se v úvodu textu.
Největší český putovní street food festival zavítal o víkendu k Olympii Teplice. Na parkovišti obchodního centra nabídl výběr burgerů od podniků z celé České republiky, včetně netypických variant. Kromě housek s masem byly k dispozici také hranolky a sladkosti. Součástí byly návštěvnické soutěže.
Zatím zůstává v Česku chráněným druhem, který je možné lovit po udělení úřední výjimky, ale populace bobrů evropských stále rostou. Pokud jednou dojde k tomu, že se tento vodní hlodavec stane běžnou lovnou zvěří, vědci z brněnské Mendelovy univerzity mají náskok v přípravě zpracování jeho masa. Vytvořili takzvané užitné vzory na dva výrobky z něj.
Deník přináší reportáž z běžně nepřístupného místa, kde vznikají párky a další masné výrobky. Původně brněnská firma Steinex s nynějším sídlem v Kuřimi se pyšní především štýrským párkem. Pracuje tady 140 lidí, měsíčně podnik vyrobí 550 tun uzenářských potravin.
/FOTOGALERIE/ Reportáž Deníku z běžně nepřístupného místa, kde vznikají párky a další masné výrobky. Původně brněnská firma Steinex s nynějším sídlem v Kuřimi se pyšní především štýrským párkem z vepřového a hovězího masa. Pracuje tady 140 lidí, měsíčně podnik vyrobí 550 tun uzenářských potravin.
Lidoví léčitelé, ale i běžné lékárny nabízejí řadu produktů pro očistu střev. Poptávka je obrovská. Ve střevech se nám díky našemu špatnému životnímu stylu údajně množí nebezpečné bakterie, a tak je prý nutné jednou za čas celý střevní trakt pořádně pročistit. Zeptali jsme se, co na to říká náš přední odborník na imunitu, profesor Jan Krejsek, přednosta Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice Hradec Králové.
Trend konzumace hmyzu a jeho legalizace jako potraviny dnes vyvolává kontroverze i řadu spekulací. Jeho pojídání má přitom tradici dlouhou možná jako lidstvo samo. „Je například zdokumentováno, že Australopithecus robustus rozhrabával mraveniště termitů, která pojídal. První zmínka o konzumaci hmyzu v Evropě pochází z Řecka, kde se konkrétně cikády považovaly za pochoutku,“ vysvětluje profesorka České zemědělské univerzity Lenka Kouřimská.
Téměř 750 kilogramů potravin, které byly převáženy v nevyhovujících hygienických a teplotních podmínkách objevili v jednom týdnu celníci z Libereckého kraje.
Pomozte mi zhubnout. S tímto požadavkem přichází za lékaři rok od roku více lidí, kteří mají stále více kilogramů. Zatímco před dvaceti lety ještě bývali raritou pacienti se 150 až 180 kily, dnes není 200 a více kilo žádnou výjimkou. Proč naše populace tolik tloustne, proč drastické diety nikdy nepomohou a kdy může být nadváha lepší než hubenost, jsme si povídali s naším předním obezitologem profesorem Martinem Matoulkem.
Kanibalismus je dodnes jedním z nejděsivějších rituálů a zvyklostí. Lidé v historii pojídali lidské maso z nejrůznějších důvodů: velelo jim tak náboženství, pověry nebo jenom kritická nouze ve válkách. V každém případě se tak s největší pravděpodobností děje dodnes, zejména na odlehlých ostrovech Tichého oceánu se kanibalové opravdu vyskytují.
Každá jedna ryba, o kterou pečují v Rybářství Slavík, má svůj příběh. Je to příběh psaný od malinkaté rybičky vyrůstající v sádkách, rybnících a tůních po dospělou rybu, která poté zamíří až k vám na stůl. Příběh, kdy je o každou rybu pečováno s respektem a láskou.
Letos poprvé se rozhodli udělat radost milovníkům masa zemědělci ze Zemědělského družstva Haná v Senice na Hané. V areálu družstva si zájemci mohou koupit nejčerstvější maso z místní chovu. Ceny jsou příznivé.
/VIDEO/ Bistro s tureckými jídly vlastní na náměstí Míru v Tišnově na Brněnsku Elawi Khaled. V jeho podniku s názvem Istanbul Kebab, který funguje necelé tři roky, pracovalo i šest zaměstnanců a denně obsloužili stovky lidí. Nedávno však Khaled o téměř všechny zákazníky přišel. Vyvolala to kauza tišnovské přípravny masa do kebabů v ulici Na Mlékárně, které Jihomoravská veterinární správa za porušení hygienických předpisů uložila téměř stotisícovou pokutu.