/VIDEO/ Začátkem dubna vyrazil Deník do Polska a srovnal ceny základních potravin v Polsku a v Česku v totožném řetězci. Po zvýšení daně na některé potraviny o 5 procent tak stoupla i cena některých výrobků. Ačkoliv některé výrobky už jsou cenově srovnatelné s těmi u nás, Čechy stále láká především odlišný sortiment nebo větší výběr produktů.
/VIDEO/ Začátkem dubna vyrazil Deník do Polska a srovnal ceny základních potravin v Polsku a v Česku v totožném řetězci. Po zvýšení daně na některé potraviny o 5 procent tak stoupla i cena některých výrobků. Ačkoliv některé výrobky už jsou cenově srovnatelné s těmi u nás, Čechy stále láká především odlišný sortiment nebo větší výběr produktů.
Začátkem dubna vyrazil Deník do Polska a srovnal ceny základních potravin v Polsku a v Česku v totožném řetězci. Po zvýšení daně na některé potraviny o 5 procent tak stoupla i cena některých výrobků. Ačkoliv některé výrobky už jsou cenově srovnatelné s těmi u nás, Čechy stále láká především odlišný sortiment nebo větší výběr produktů.
Milovníci dobrého jídla připravte si své chuťové buňky, již ve čtvrtek 25. dubna se v Holešovické tržnici rozvoní druhý ročník festivalu Pastrami Pop-up vol. II. Hlavní hvězdou je lahůdka pastrami, která bude servírovaná jak v klasické podobě sendviče, tak ve variantě pastrami burgeru či tacos.
/VIDEO/ Proslavili se hlavně díky Francii a její kuchyni. A také jako delikatesa spojená s degustací vína. Řeč je o šnecích, kteří se jako pochoutka začínají prosazovat také v České republice. Jedna ze tří největších šnecích farem v zemi se nachází ve Vlkoši. Už deset let tam šneky chová farmář Jiří Szotkowski. Za sezonu jsou jich až tři tuny.
Inspektorky Státní veterinární správy z Jihomoravského kraje odhalily při kontrole restaurace v na Znojemsku několik závažných pochybení. Jednalo se o skladování masa neznámého původu či s překročeným datem použitelnosti. Část surovin provozovatel skladoval v nevhodné teplotě nebo bez označení.
„Víťo, přestaň, vždyť jsem ti nic neudělala,“ žadonila žena poté, co ji měl její bývalý partner napadnout paličkou na maso. Incident se odehrál v půlce loňského srpna v Břeclavi, muž měl oběti rovněž pořezat krk a zlomit čelist. Případem pokusu o vraždu se v úterý zabýval brněnský krajský soud.
/FOTO/ Bezmála půl tuny masa, převáženého v nevyhovujících podmínkách, objevili celníci při běžné kontrole na dálnici D8 u Lovosic. Dál tento náklad nepustili přivolaní veterinární inspektoři.
/FOTO/ Bezmála půl tuny masa, převáženého v nevyhovujících podmínkách, objevili celníci při běžné kontrole na dálnici D8 u Lovosic. Dál tento náklad nepustili přivolaní veterinární inspektoři.
/FOTO/ Bezmála půl tuny masa a dalších potravin (kuře, kachny, krevety, tuňák), převáženého v nevyhovujících podmínkách, objevili celníci při běžné kontrole na dálnici D8 u Lovosic. Dál tento náklad nepustili přivolaní veterinární inspektoři. Cílová stanice byla Teplicko, místní zpracovatelé v oblasti gastronomie v Teplicích a Bílině.
Mrazák je dnes naprosto běžnou součástí domácností. Ty obří pro velkou rodinu, která má ráda zásoby, i ty relativně malé, jejichž dva šuplíky tvoří součást velké chladničky, mají jedno společné. Minus 18 stupňů Celsia, které v nich vládnou, vyřeší nejen dlouhodobé uchovávání sezonních surovin, ale taky ukončí plýtvání jídlem. Mrazák ale umí ještě něco navíc.
Drobná smržovitá houbička se zprohýbaným podlouhlým kloboučkem, voňavá, mimořádně dobrá, a také čím dál vzácnější. Taková je kačenka česká (latinsky verpa bohemica), která zpravidla otevírá houbařskou sezonu - roste už od března a místa, kde se vyskytuje, drží většina houbařů v naprosté tajnosti.
V roce 2023 bylo v Rakousku podle oficiální zprávy ukradeno o deset procent víc bicyklů než předloni - 18 566, z toho 60 % deliktů se stalo v hlavních městech spolkových zemí.
V centru Olomouce během roku skončila v pořadí třetí prodejna masa a uzenin. V tomto týdnu zavřela provozovnu v Legionářské ulici společnost Makovec. Stěhuje se jinam.
Když si ve Vodňanské drůbeži dají nějaké zaměstnankyně řízek do kalhotek nebo do podprsenky, tak to je například práce toho policisty. Tak odbyl expremiér Andrej Babiš novinářský dotaz, zda může potvrdit, že holding Agrofert zaměstnává bývalé policisty. A na sociálních sítích se strhla lavina. Výrok se stal na internetu terčem vtipů. A dokonce i inspirací pro skládání písní.
Je středobodem života vesnice, poskytuje prostor pro přátelské sousedské setkávání i vážné rozpravy nad půllitrem zlatavého pěnivého moku. Hospoda představuje centrum veškerého dění. A jedno podobné místo vzniká i v malebném Kryštofově Údolí u Liberce.
Rychlejší nárůst svalové hmoty není žádoucí jen u milovníků posiloven. Větší přibývání masa vítají také chovatelé hospodářských zvířat. A podobně jako u kulturistů je toho u zvířat možné dosáhnout podáváním anabolik – steroidů. V Evropě jde o zakázanou praxi kvůli ochraně zdraví, kterou hlídají veterinární kontroly. Přesto vědci mají podezření, že důmyslnější koktejly stimulantů mohou testy projít. V Brně proto vyvíjejí novou metodu, která je odhalí.
Jihokorejští vědci vytvořili revoluční hybridní rýži. Má změnit budoucnost potravinářství. Unikátní produkt, bohatý na bílkoviny, slibuje ekologickou a udržitelnou alternativu k hovězímu masu a má pomoci v boji s nedostatkem jídla i dalšími problémy.
/ROZHOVOR/ Václav Hanzal hospodaří v Želči na Žatecku na 350 hektarech orné půdy, pastvin a chmelnic, v českých poměrech je s touto rozlohou menším farmářem. Pěstuje řadu plodin, chová hovězí dobytek na maso. Získal několikrát ocenění Zemědělec roku Ústeckého kraje. Nedávno spolu s německými zemědělci protestoval na hraničním přechodu Hora Sv. Šebestiána, před pár dny vyjadřoval svůj nesouhlas se současnou situací v resortu v Praze.
/FOTO, VIDEO/ Zvěřina je zdravá a ekologická potravina a lesy jsou zvěře plné. S touto myšlenkou se státní podnik Lesy České republiky rozhodl, že otevře středisko zpracování zvěřiny a masné výroby v Krušných horách, v obci Klíny na Mostecku. Jedná se o první zařízení tohoto druhu v zemi.
K masopustní zabijačce u obchodního centra Area Bory patřily i ukázky výroby tradičních pochutin, řezník Radek Janout prozradil i část ze svých receptur.
/FOTO/ Stále více měst a obcí navštěvuje pojízdná prodejna nabízející maso a uzeniny. Řeznictví Mareček z Třeště má čerstvě dvě rozvozová auta, díky kterým může svůj sortiment nabídnout více zákazníkům.
Čeští důchodci trpí zejména kvůli vysokým cenám potravin. Od nedostatku peněz mnohé z nich neochránily ani četné valorizace. Pomohly těm s vyššími důchody, nízkopříjmovým seniorům jen nepatrně, říká v rozhovoru pro Deník předsedkyně Rady seniorů ČR Lenka Desatová.
Veterinární inspektoři společně s celníky při kontrolách odhalili přepravu masa v nevyhovujících teplotních podmínkách. Téměř 160 kilogramů potravin muselo být zlikvidováno.
/FOTO, VIDEO/ Maso, které pochází výhradně z českých chovů, bez chemie, ručně opracované a naložené v domácích marinádách. Za vznikem libereckého jerky stojí dva letití kamarádi z Liberce Tomáš Zvára a Jaroslav Hájek.
/FOTO/ Komentovaná krmení šelem či tuleňů asi viděl nejeden návštěvník ústecké zoologické zahrady, ale co takové krmení dravých piraň? Zajímá vás, jak to vypadá, když se hromada malých rybiček se zuby ostrými jako žiletka vrhne na svou kořist? Podívejte se na naše video.
/FOTO, VIDEO/ Umí nejlepší jitrnice. Tak rozhodli návštěvníci nedávných masopustních trhů v Žatci a na zámku Červený Hrádek. Maso a výrobky Martina Řeřichy ale lidé jedí už více než tři desítky let. Dnes si pro ně chodí do Řeznictví Chomutov, které je v Palackého ulici za obchodním centrem.
Kuřecí a kachní maso, také krevety. To byl náklad, který v minulých dnech kontrolovala na dálnici D8 u Řehlovic mobilní hlídka celníků. Zboží na místo určení, do Chomutova a Ústí nad Labem, už nedorazí. Chyběly k němu totiž doklady, navíc přetížené vozidlo nemělo chladicí zařízení.
Pavlína Cvrčková z Liberce má ráda uzené maso, a tak se rozhodla, že si vyrobí pojízdnou udírnu ze dřeva s dýmboxem. Vyšla ji na pouhých 5000 korun. Se stavbou jí pomohli kamarádi, část materiálu použila ze sběrného dvora. Na svou novou udírnu nedá dopustit, maso z ní má lahodnou chuť.
Soutěže o Nejlepší domácí uzené se účastnil poprvé a hned se stal Rostislav Pipek z Vilémovic na Havlíčkobrodsku v konkurenci devíti soutěžících vítězem. Jeho uzená kotleta se hodnotící porotě líbila nejvíce.
Nízké platy, krátká dovolená nebo toxické vedení? Zaměstnaneckou bouři vyvolalo v německé centrále koncernu Volkswagen před třemi lety až stáhnutí currywurstu, oblíbené uzeniny, z nabídky podnikové jídelny. Letos se kvůli přetrvávající kritice na jídelníčky vrátil. Nahrazování masných jídel vegetariánskou nabídkou je ale trend, který nastupuje v zemích západní Evropy velmi rychle. Lehce navíc proniká už i do Česka, hlavně kvůli zahraničním firmám. Podle expertů ale přechod k vegetariánským jídlům nemá v tuzemsku nejlehčí startovací podmínky. Češi masná jídla milují a z vegetariánských alternativ volí hlavně ty nezdravé.
Tradici domácích zabíjaček zvoní umíráček. Zatímco ještě v nedávné minulosti se únorový čas masopustů nesl v duchu pořádných zabíjačkových hodů, dnes si lidé pro jitrnice, jelítka či tlačenku zajdou raději do supermarketu, nebo si domů pořídí půlku prasete.
Ukázat na zbytečnou byrokracii, nesmyslný Green Deal a další nařízení Evropské unie, která komplikují život nejen českým zemědělcům. To byl hlavní cíl čtvrteční protestní jízdy farmářů se zemědělskými stroji směrem k hraničnímu přechodu s Bavorskem ve Strážném.
Muž se snažil bez zaplacené pronést přes pokladny devět balíčků vakuonavého masa a velkou Nutellu. Neunikl však pracovníku ochranky, který se ho pokoušel zadržet. Zloděj se ovšem nehodlal svého lupu jen tak vzdát a s pracovníkem ochranky se pustil do potyčky. V obchodě v té době nakupoval ve svém volnu i strážník Městské policie Kladno.
O tom, že se mohou ucpávat cévy, slyší lidé od svých doktorů často. Aterosklerózou, neboli kornatěním tepen trpí značná část naší populace a je to velký problém. Ucpávání cév totiž způsobuje srdečně cévní nemoci, které jsou nejčastějším důvodem úmrtí u nás. Jak vyčistit cévy od usazenin pokud možno doma? Lze užívat nějaké doplňky stravy nebo třeba bylinné čaje k rozpuštění toho, co naše cévy s věkem postupně zneprůchodňuje? Zeptali jsme se našich předních lékařů.
Namísto kamenných prodejen, které v mnohých místech už dávno zanikly, si chodí obyvatelé několika obcí Tachovska a Domažlicka pro čerstvé maso do pojízdné prodejny.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Ke staroměstskému masopustu neodmyslitelně patří „tanec na silnici“ mezi auty a ke krnovskému dechovka Krnovanka. Krnovem prošel masopustní průvod ve čtvrtek 8. února.
V Praze se stále častěji setkáváme s nutriemi, které se staly její neodmyslitelnou součástí. Tito invazní hlodavci si získávají srdce mnohých obyvatel, avšak jejich přemnožení přináší i řadu problémů. Od narušování břehů až po potenciální zdravotní rizika. Jak se město vypořádává s rostoucí populací těchto zvířat?
Zimní měsíce byly vždycky obdobím pálení slivovice, domácích zabijaček, drhnutí peří a také se chodilo kácet dřevo do lesa. Letos se slivovice nepálila, protože květy trnek zmrzly, dřevo už není tolik potřeba, protože se používá elektrika, plyn ale i fotovoltaické elektrárny nebo jiné zdroje tepla.
Před brtnickou radnicí to v sobotu před polednem žije. Davy lidí lákají vepřové hody, letos se koná druhý ročník. Fronta končí daleko před velkým stanem.
/VIDEO, FOTO/ Jako smyslů zbavený si podle policistů počínal Tomáš M. (35 let) z Ostravy, na jehož rukou ulpěla krev kamaráda (61 let). S nevídanou brutalitou jej podle obžaloby ubil paličkou na maso, zasadil mu i nespočet ran násadou, bil jej také pěstmi a kopal do něj. Nakonec jej rdousil. Oběť během krátké doby zemřela…
Mikrovlnná trouba patří už čtyřicet let ke spolehlivým kuchyňským pomocníkům. I když umí víc věcí, nejčastěji pomáhá rychle ohřát studené jídlo. Ne každé jídlo je však vhodné ohřívat v mikrovlnné troubě. Je známo, že některé potraviny v ní mohou explodovat, ale už méně se ví, že některá jídla ohřátá v mikrovlnce, mohou být pro člověka škodlivá nebo dokonce jedovatá. Která jídla se nesmí dávat do mikrovlnné trouby? A proč může být jídlo z mikrovlnné trouby toxické?
/FOTOGALERIE/ Ukázka řeznického mistrovství a pochoutky spojené se zabíjačkou se v sobotu 27. ledna staly zlatým hřebem masopustního programu v obci Máslovice na Praze-východ.
/FOTOGALERIE/ Ukázka řeznického mistrovství a pochoutky spojené se zabíjačkou se v sobotu 27. ledna staly zlatým hřebem masopustního programu v obci Máslovice na Praze-východ.
Češi jsou národem houbařů. Někteří z nich navíc s oblibou sbírají houby i mimo klasickou sezonu. A to dokonce i v zimě. Patří mezi ně také Tomáš Buček z Bystřice nad Pernštejnem, který na zimní houbaření nedá dopustit. Z jedlých hub můžete podle něj najít v zimních lesích především hlívu ústřičnou, penízovku sametonohou, Jidášovo ucho a čirůvku fialovou.
/VIDEO, GALERIE/ Šnečí farma v Nahošovicích na Přerovsku se stala v pondělí odpoledne dějištěm pravděpodobně světového rekordu. Maxijedlík Jaroslav Němec zde v rekordním čase pěti minut spořádal 2 kilogramy 315 gramů šneků Helix aspersa Maxima, což je přesně 890 kusů svaloviny.
Mrazák je velký pomocník, který nám pomůže uchovat potraviny na dlouhou dobu. Přesto je řada takových potravin, které po zamrazení mohou být nejen méně chutné, ale i nebezpečné a jedovaté. Mnozí lidé to ale netuší a aby předešli plýtvání s jídlem, do mrazáku je dávají. Jaké potraviny tedy do mražáku spíš nedávat? A jaké tam rozhodně nepatří?
Z patnácti na dvanáct procent klesla sazba daně z přidané hodnoty na potraviny se začátkem roku. Zatímco obchodní řetězce napříč Jihomoravským krajem informují o snížení cen, ekonomové upozorňují, že obchodníci si pro úpravu stále ponechávají prostor. Rozdíl je však již nyní patrný například u masa nebo mléčných výrobků.