Pestrý houbový jídelníček mají nyní díky bohaté úrodě přinášené z lesů mnohé domácnosti – a to již po několik týdnů. Za tu dobu se oblíbené recepty na využití hub mohly už poněkud „okoukat“. Rady, jak si houbové vaření zpestřit, hledal Deník v kuchyních známých restaurací v blízkém i širším okolí Prahy.
Jsou lidé, kteří se obejdou bez snídaně. A jsou lidé, pro které je nejdůležitějším jídlem dne. První jídlo však hraje klíčovou roli při nastartování metabolismu a dodává energii potřebnou pro naše každodenní povinnosti. Proto se vyplatí věnovat mu pozornost a pečlivě vybírat, čím začneme den. Některé snídaně jsou sice vydatné a možná i vypadají zdravě, ale mohou způsobit přibírání na váze a škodit cévám, srdci nebo střevům. Čtyři druhy snídaně jsou podle odborníků pro naše zdraví skutečně škodlivé.
Mikrovlnná trouba patří k běžnému vybavení většiny domácností. Je to takový malý technologický zázrak. Během pár desítek sekund umí ohřát studené jídlo, rozmrazit potraviny zmrzlé na kost, zkrátit dobu vaření nebo vyrobit popcorn. I když někteří lidé označují mikrovlnné trouby za zdraví nebezpečné, jejich obavy vědci vyvrátili. Přesto je dobré vědět, která jídla do mikrovlnky rozhodně nepatří, protože by mohla způsobit újmu domácnosti, nebo zdraví.
Králík má chutné a zdravé maso, které je výborným zdrojem bílkovin s nízkým obsahem tuku a sacharidů, a tím i skvělou volbou pro vyváženou stravu dětí. Při správné přípravě a podávání s vhodnými přílohami může být králík oblíbeným jídlem v rodinném jídelníčku. Podívejte se, jak připravit králíka, aby i vašim dětem chutnal.
Žádná americká restaurace či bistro už není na prvním místě mezi podniky, kde by se podával ten nejlepší burger na světě. Tedy alespoň podle respektovaného průvodce Michelin Guide for Burgers, který žebříček pro rok 2024 sestavil. Ten do čela totiž posadil španělský řetězec Hundred Burgers.
Ochránci zvířat v Česku dosáhli svého. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) oznámil, že stáhne pozměňovací návrh novely veterinárního zákona, který by zjednodušil pravidla pro rituální porážky hospodářských zvířat. Záměr vysvětloval resort nutností reagovat na změny zákonů v Evropské unii, která chce omezit dálkovou přepravu zvířat. Velká část produkce přitom končí právě v zemích Blízkého východu, kde jsou rituální porážky běžnou věcí. Podle ministerstva měla úprava napomoci i konkurenceschopnosti českých zemědělců. Ochránci zvířat naopak upozorňovali na utrpení, kterým zvířata při podříznutí hrdla bez omráčení procházejí.
/FOTO, VIDEO/ Dančí, jelení i maso z divočáka zpracují pracovníci Lesů České republiky v nové zpracovně zvěřiny v Židlochovicích. Její plný provoz slavnostně zahájil generální ředitel státních lesů Dalibor Šafařík a ministr zemědělství Marek Výborný.
Lékaři ve čtvrtek potvrdili, že oblíbená herečka Jiřina Bohdalová, která je v současné době hospitalizovaná po otravě z jídla, se v Nemocnici Na Homolce ocitla v důsledku nákazy bakterií Yersinia enterocolitica. Lidé z celé republiky jí přejí zdárné uzdravení. Veřejně nepříliš známý, ale běžný patogen, kterým se nakazila, se okamžitě ocitl v hledáčku mnoha lidí. Přinášíme proto odpovědi na základní otázky.
Státní veterinární správa (SVS) varuje před mraženým tuňákem, kterého prodával obchodní řetězec Makro. Pro zákazníky byla nebezpečná i kuřecí prsa, která měl v nabídce obchod ZEMAN maso – uzeniny v Rokycanech. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila, že obsahovala bakterii způsobující salmonelózu.
/FOTO/ Ústecké školní kuchařky mají za sebou školení. Měli se naučit novým metodám přípravy pokrmů. Prostory pro workshop opět poskytla ZŠ Mírová v Ústí nad Labem, ve které se sešlo téměř pět desítek kuchařek.
Davy lidí zaplavily v sobotu odpoledne Hartmanice. Přilákala je vůně pečených prasat, jelikož se tam konal již osmý ročník mistrovství Šumavy v jejich opékání. A jelikož jde o stále oblíbenější a rozšířenější akci dostala se až do knihy rekordů. Opékalo se totiž rekordních 21 pašíků.
Davy lidí zaplavily v sobotu odpoledne Hartmanice. Přilákala je vůně pečených prasat, jelikož se tam konal již osmý ročník mistrovství Šumavy v jejich opékání. A jelikož jde o stále oblíbenější a rozšířenější akci dostala se až do knihy rekordů. Opékalo se totiž rekordních 21 pašíků.
Zpracované masné výrobky a červené maso mohou zvyšovat riziko vzniku závažné cukrovky 2. typu. Rozsáhlý výzkum expertů z Cambridge odhalil, jaké množství uzenin a masa ohrožuje zdraví člověka. Odborníci na základě výsledků radí, aby lidé omezili konzumaci těchto produktů.
Jeho děda byl řezníkem již v roce 1939, maminka se rovněž řadu let pohybovala v oboru, a tak měl Jaroslav Durček o své profesi řezníka jasno již odmala. Dnes v Litoměřicích provozuje nadmíru úspěšné rodinné řeznictví a bistro.
Bohatý zdroj bílkovin - běžně dostupný a levný. Zdánlivě obyčejný tvaroh je superpotravinou, na kterou přísahají nejen kulturisté a výkonní sportovci, ale v podstatě každý, kdo chce svému tělu dopřát to nejlepší. Tvaroh je díky vysokému obsahu proteinů velkým pomocníkem také při hubnutí či snaze udržet si zdravou tělesnou hmotnost. Je to kvalitní a přitom poměrně levné jídlo.
Kostelec se ve čtvrtek ocitl v centru dění a bylo tam opravdu rušno. U tamní masny se otevírala nová prodejna s masem a uzeninami. Od rána tam proudily davy lidí, podobné to bylo i odpoledne. Podívejte se, jak nová prodejna vypadá a co všechno tam je.
Vysoký cholesterol je závažnou zdravotní poruchou. Problém s ním má až 30 procent české populace. Kdo své vysoké hladiny cholesterolu v krvi neléčí, ten se může dříve či později dočkat život ohrožujícího onemocnění. Součástí léčby bývá i správná dieta. Když lidé pátrají, co při snaze snížit cholesterol jíst, obvykle se dozvědí, že hodně zeleniny. Existuje ale ještě jedna potravina, která by se (nejen) v dietě na cholesterol měla objevovat co nejčastěji. Říká se jí tofu.
V nejmenší vesnici Olomoucka spásá louky unikát. Na hlavě nosí obří rohy a mezi nimi „šmrncovní“ ofinu. Atraktivní vzhled cizokrajného masného plemene skotu na ranči v Mutkově přitahuje pozornost. Takovou, že se do malebné vísky v Nízkém Jeseníku pořádají zájezdy. A o maso špičkové kvality a jedinečné chuti je obrovský zájem.
V nejmenší vesnici Olomoucka spásá louky unikát. Na hlavě nosí obří rohy a mezi nimi „šmrncovní“ ofinu. Atraktivní vzhled cizokrajného masného plemene skotu na ranči v Mutkově přitahuje pozornost. Takovou, že se do malebné vísky v Nízkém Jeseníku pořádají zájezdy. A o maso špičkové kvality a jedinečné chuti je obrovský zájem.
/VIDEO/ Nevíte, kam o prázdninách vyrazit s dětmi? Úžasnou příležitost, jak vidět exotická zvířata při krmení včetně odborného komentáře, máte v pravidelných časech například v jihočeského Zoo Tábor, která se nachází v místní části Větrovy a otevírá během léta denně od 9 do 19 hodin.
Stačí sníst zkažené vepřové, napít se závadné vody nebo sníst polosyrovou zvěřinu či špatné mořské plody a člověk může chytit žloutenku E. Problémem je především pro lidi se sníženou imunitou. Loni výrazně vzrostl počet lidí s prokázanou nákazou, počty rostou i letos.
/TOP 7/ Nezvyklé využití našli někteří lidé v minulých letech pro fontány či kašny v centru Brna. Zaměňování za koupaliště je přitom to nejmenší. Našli se totiž i tací, kteří je využili i na činnost, která by leckoho ani nenapadla. Tyto vodní prvky přitom mají především estetický význam a třeba i koupání je v nich zakázané. Brněnský deník Rovnost zmapoval bizarní případy z minulosti, u nichž zasahovali i brněnští strážníci, a vybral TOP 7 událostí.
Potravinové alergie se u kojence mohou projevit dlouho před tím, než ochutná první jídlo. Alergeny se k nim totiž dostanou přes mateřské mléko. Projevy nejčastěji zahrnují problémy se stolicí, vyrážky, ekzém, střevní potíže nebo zahlenění. Nejinak tomu bylo u malého Vítka, u kterého se alergie projevily hned po narození.
Dějištěm polonahého protestu, jehož cílem je upozorňovat na práva zvířat a vybízet k zamyšlení, se v sobotu odpoledne staly ulice v centru Prahy. Dvě desítky aktivistů upozorňujících na sebe oblečením (či přesněji: vysvlečením) do spodního prádla a skandováním hesel připomínaly, že i zvířata mají právo na lidské zacházení – ať už se jedná o domácí mazlíčky, hospodářská zvířata nebo taková, z nichž lidé konkrétní užitek nemají. Všichni tvorové si zaslouží žít v přirozeném prostředí – bez toho. aby trpěli a stávali se terčem krutého zacházejí. Že potřebujeme jejich maso a další produkty? Kdepak, míní aktivisté.
Jsou lidé, kteří si dají rybu nanejvýš o Vánocích. Přitom by ale ryby měly být v jídelníčku mnohem častěji. Obsahují totiž spoustu cenných látek, včetně omega-3 mastných kyselin, které jsou klíčové pro zdraví, hubnutí i krásu. Není divu, že lékaři doporučují inspirovat se právě teď v létě během dovolených středomořským jídelníčkem, který je na ryby bohatý. Je dobré vědět, proč jsou ryby zdravé, jak často je jíst a v jakém množství.
V Praze provedla Státní veterinární správa (SVS) v prvním pololetí letošního roku 47 kontrol prodejců na farmářských trzích, přičemž určitou závadu zjistila u 14 z nich. V pátek 19. července pozvala k namátkové kontrole prodejců masa a vajec také reportérku Deníku.
/FOTO, VIDEO/ Na guláš a svíčkovou s knedlíkem zapomeňte, v Českém domě na olympiádě v Paříži se budou podávat fastfoodová jídla. Gastronomii tam bude mít na povel firma Gast-Pro z Trutnova. Co fanouškům uvaří?
Potraviny a nealkoholické nápoje tvoří dlouhodobě spolu s výdaji za bydlení a energie největší část všech spotřebních výdajů českých domácností. Ušetřit se snaží velká část rodin a některé proto na nákupy vyjíždějí i za hranice. Jak drahé jsou potraviny u našich sousedů, mapovala datová redakce Deníku z údajů online platformy zaměřené na poskytování informací a služeb pro cestovatele Hikersbay.
/FOTO, VIDEO/ Několik let nebylo možné sehnat ve Verneřicích maso, natož dobré. A to přesto, že verneřické maso místního výrobce je vyhlášené široko daleko. To se v půlce června změnilo, když si Walter Oberländer otevřel řeznictví a bistro U Waldy.
/FOTO, VIDEO/ Několik let nebylo možné sehnat ve Verneřicích maso, natož dobré. A to přesto, že verneřické maso místního výrobce je vyhlášené široko daleko. To se v půlce června změnilo, když si Walter Oberländer otevřel řeznictví a bistro U Waldy.
Kuřecí maso se v řetězcích často prodává za nižší ceny než jsou výrobní náklady. Generální ředitel Drůbežářského závodu Klatovy David Bednář takové ceny nepamatuje třicet let, snaží se proti tomu bojovat. Promluvil i o nedostatku kuřecího masa, zrušených investičních dotacích a blížící se krizi s pracovní silou.
Dodávka s desítkami kilo mražených kuřecích prsou dostala stopku. Veterinární inspektoři z Ústeckého kraje při společné kontrole s Celním úřadem ji zastavili na dálnici D8 na sjezdu na Velemín. Vůz řídil cizinec.
/VIDEO/ Plzeňské pivo teče proudem, ale když máte chuť na krkovici, klobásu nebo párek? Smůla. Tento týden na hudebním festivalu na trutnovském Bojišti nic takového k jídlu nedostanete. Hot dog? Jedině vegetariánský. Obscene Extreme je totiž pověstný nejen nejtvrdší muzikou, ale také tím, že se na něm nejí maso. Ve stáncích se vaří pouze vegetariánské a veganské pokrmy.
Jablečný ocet je již po staletí známý svými léčivými účinky a prospěšností pro zdraví. Tento přírodní produkt se vyrábí fermentací jablečné šťávy a obsahuje množství prospěšných látek, včetně kyseliny octové, vitamínů, minerálů a antioxidantů. Používá se nejen v kuchyni jako dochucovadlo a konzervant, ale také v tradiční medicíně. Jablečný ocet může pomoci s trávením, podporuje hubnutí a udržuje stabilní hladinu cukru v krvi. Je také známý svými antibakteriálními vlastnostmi, což z něj činí účinný přírodní dezinfekční prostředek.
Počet potřebných, kteří spoléhají na potravinovou pomoc, roste. Obchodníci proto hledají další cesty, jak darovat jídlo ještě lépe a efektivněji. Například Albert zavedl ve spolupráci s potravinovými bankami novinku – večerní darování jídla z prodejen přímo na stoly lidí v nouzi. Díky tomu se daří zvýšit objem darovaných čerstvých potravin, zejména masa a mléčných výrobků. V posledních šesti měsících šlo o více než 90 tun.
Dva mladíci z Jablonce se rozhodli obohatit svůj grilovací večer o čtyřkilovou kýtu z obchodního centra, aniž by za ni zaplatili. Jejich plán však zhatila ostraha obchodu, která okamžitě zalarmovala městskou policii. Strážníci je nakonec dopadli u ohniště na zahradě nedalekého domu.
Na špičkovém hovězím z dobytka, který nestál na jednom místě ve velkokravínech, ale spokojeně se pásl v podhůří Orlických hor nebo na Vysočině, si už díky dodávkám masových boxů od Jana Hanzlíka a Lukáše Maršálka pochutnává řada milovníků steaků z Prahy i okolí. Nyní si zájemci mohou přijít vybrat i konkrétní kousek vyzrálého hovězího, na který ukážou prstem. Navíc je nově k mání i vepřové od prověřených dodavatelů, kuřecí z farmy či pečivo z řemeslné pekárny Zrno zrnko.
V centru Prahy otevřelo první veganské řeznictví v Česku, které nabízí tradiční české pochoutky jako vinnou klobásu či tlačenku, ovšem výhradně z rostlinných surovin. Podnik Bezmasna, za nímž stojí Diana Kahleová a David Hůlka, se zaměřuje na výrobu rostlinných alternativ klasických řeznických produktů, čímž reaguje na rostoucí poptávku po vegetariánských a veganských jídlech.
Zpěvák Ben Cristovao už téměř deset let nejí maso. Ze zapřisáhlého masožrouta se stal ze dne na den veganem a zhubl skoro patnáct kilo. Nikomu svou filozofii nevnucuje, ale stal se z něj specialista na pokrmy z tofu.
U rekordního množství pacientů lékaři v Japonsku nedávno zaznamenali vzácnou systémovou invazivní infekci způsobenou streptokokem skupiny A, kterou doprovází takzvaný streptokokový syndrom toxického šoku (STSS). Dosud netuší, z jakého důvodu se onemocnění, které je vysoce smrtelné, šíří v takové míře. Podle odborníků ale není nutné se obávat pandemie. Přesto je obecně vhodné být obezřetný, jelikož bacily podobných typů žijí po celém světě, včetně České republiky.
Úbočí kopce Větrovec skýtá působivý výhled. Jako na dlani je odtud vidět celé Hanušovicko a Staroměstsko, z údolíčka se tyčí věž blízkého kostela. Krajinu lemují vrcholky Jeseníků. Právě zde, na úbočí Králického Sněžníku, hospodaří František Winter. Jeho Statek Winter sídlící ve Vysokých Žibřidovicích získal titul Nejlepší ekofarma roku 2024.
Jejich biohovězí si všichni pochvalují, mleté maso dodávají i do populární zlínské burgárny Bůrger. Statek Winter z úbočí Králického Sněžníku získal titul Nejlepší ekofarma roku 2024.
Jejich biohovězí si všichni pochvalují, mleté maso dodávají i do populární zlínské burgárny Bůrger. Statek Winter z úbočí Králického Sněžníku získal titul Nejlepší ekofarma roku 2024.
/FOTO/ Přes sto kilo chlazeného a mraženého masa neznámého původu odhalily inspektorky Státní veterinární správy při kontrole jedné z prodejen v asijské tržnici v Brně. Navíc zde panovaly i špatné hygienické podmínky.
/FOTOGALERIE/ Neratovice se mohou těšit na další čtvrteční trhy na náměstí Republiky, které jsou novinkou letošní sezony. A každý týden tam přibývají další stánky s pestrou nabídkou. Tentokrát jde například o exotické ovoce nebo vše na téma chillli papričky.
Paličkou na maso udeřil bývalou partnerku do hlavy, rozdrtil jí čelist, nožem s třinácticentimetrovou čepelí jí probodl tvář a pořezal na krku. Za brutální útok poslal ve středu Krajský soud v Brně jednapadesátiletého Vítězslava Š. za mříže. Za pokus o vraždu a další trestné činy stráví ve vězení osmnáct let.
Produkce a konzumace masa už dávno není jen předmětem diskuzí o etice mezi masožrouty a vegetariány, ale reálným tématem nejvyšších politických pater. Vedou se debaty, jakou ekologickou stopu za sebou živočišná výroba zanechává, jak to změnit a že Evropané jedí masa příliš, a ničí si tím zdraví. Tyto diskuze a témata se ale stávají i terčem dezinformací a různých mýtů, které využívají zejména politici ke kritizování Evropské unie a společné zemědělské politiky Green Deal.
Ke stavbě udíren se Jindřich Strádal dostal náhodou. Koupil zahrádku v zahrádkářské kolonii v Liberci, kde jedna stará udírna stála. Ta se mu však nelíbila. A tak se pustil do práce a postavil si udírnu novou.