Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Houbařské úlovky z Brd.

Houbové pochoutky bezmasé i s masem. Kterému receptu dáte přednost?

Pestrý houbový jídelníček mají nyní díky bohaté úrodě přinášené z lesů mnohé domácnosti – a to již po několik týdnů. Za tu dobu se oblíbené recepty na využití hub mohly už poněkud „okoukat“. Rady, jak si houbové vaření zpestřit, hledal Deník v kuchyních známých restaurací v blízkém i širším okolí Prahy.

I když slanina, klobásy a vajíčka mohou vypadat jako skvělá snídaně, není to tak. Smažená jídla tělu neprospívají a uzeniny už vůbec ne.

Čtyři nejhorší snídaně. Škodí zdraví, připraví vás o energii a přiberete po nich

Jsou lidé, kteří se obejdou bez snídaně. A jsou lidé, pro které je nejdůležitějším jídlem dne. První jídlo však hraje klíčovou roli při nastartování metabolismu a dodává energii potřebnou pro naše každodenní povinnosti. Proto se vyplatí věnovat mu pozornost a pečlivě vybírat, čím začneme den. Některé snídaně jsou sice vydatné a možná i vypadají zdravě, ale mohou způsobit přibírání na váze a škodit cévám, srdci nebo střevům. Čtyři druhy snídaně jsou podle odborníků pro naše zdraví skutečně škodlivé.

Čas od času se stane, že se nějaký nešťastník pokusí celé syrové vejce uvařit pomocí mikrovln. A pak se nestačí divit.

Potraviny, které nepatří do mikrovlnky. Způsobí explozi, nebo poškodí zdraví

Mikrovlnná trouba patří k běžnému vybavení většiny domácností. Je to takový malý technologický zázrak. Během pár desítek sekund umí ohřát studené jídlo, rozmrazit potraviny zmrzlé na kost, zkrátit dobu vaření nebo vyrobit popcorn. I když někteří lidé označují mikrovlnné trouby za zdraví nebezpečné, jejich obavy vědci vyvrátili. Přesto je dobré vědět, která jídla do mikrovlnky rozhodně nepatří, protože by mohla způsobit újmu domácnosti, nebo zdraví.

Pro přípravu králičího masa je vhodné čerstvé koření a také správný způsob jeho krájení.

Zdravé maso pro vaše děti? Králík to jistí. Nechte se inspirovat super recepty

Králík má chutné a zdravé maso, které je výborným zdrojem bílkovin s nízkým obsahem tuku a sacharidů, a tím i skvělou volbou pro vyváženou stravu dětí. Při správné přípravě a podávání s vhodnými přílohami může být králík oblíbeným jídlem v rodinném jídelníčku. Podívejte se, jak připravit králíka, aby i vašim dětem chutnal.

Rituální porážku vyžadují náboženské předpisy pro praktikování židovské a muslimské víry.

Rituální porážky zvířat v Česku? Na ministerstvo se snesla kritika, návrh stáhlo

Ochránci zvířat v Česku dosáhli svého. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) oznámil, že stáhne pozměňovací návrh novely veterinárního zákona, který by zjednodušil pravidla pro rituální porážky hospodářských zvířat. Záměr vysvětloval resort nutností reagovat na změny zákonů v Evropské unii, která chce omezit dálkovou přepravu zvířat. Velká část produkce přitom končí právě v zemích Blízkého východu, kde jsou rituální porážky běžnou věcí. Podle ministerstva měla úprava napomoci i konkurenceschopnosti českých zemědělců. Ochránci zvířat naopak upozorňovali na utrpení, kterým zvířata při podříznutí hrdla bez omráčení procházejí.

Maso je třeba řádně tepelně zpracovat, jinak se člověk může nakazit yersiniózou. Ilustrační snímek

Bohdalová čelí bakterii Yersinia enterocolitica: Co způsobuje, jak se nenakazit

Lékaři ve čtvrtek potvrdili, že oblíbená herečka Jiřina Bohdalová, která je v současné době hospitalizovaná po otravě z jídla, se v Nemocnici Na Homolce ocitla v důsledku nákazy bakterií Yersinia enterocolitica. Lidé z celé republiky jí přejí zdárné uzdravení. Veřejně nepříliš známý, ale běžný patogen, kterým se nakazila, se okamžitě ocitl v hledáčku mnoha lidí. Přinášíme proto odpovědi na základní otázky.

Steak z tuňáka - Ilustrační foto

Pozor na nebezpečné maso. Kontroly odhalily závadná kuřecí prsa i tuňáka

Státní veterinární správa (SVS) varuje před mraženým tuňákem, kterého prodával obchodní řetězec Makro. Pro zákazníky byla nebezpečná i kuřecí prsa, která měl v nabídce obchod ZEMAN maso – uzeniny v Rokycanech. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila, že obsahovala bakterii způsobující salmonelózu.

Zdánlivě obyčejný a běžně dostupný tvaroh je superpotravina: obsahuje spoustu bílkovin, vápníku a vzácného vitaminu K2.

Superpotravina plná proteinů: Je levná, zažene hlad, tuží svaly i kosti

Bohatý zdroj bílkovin - běžně dostupný a levný. Zdánlivě obyčejný tvaroh je superpotravinou, na kterou přísahají nejen kulturisté a výkonní sportovci, ale v podstatě každý, kdo chce svému tělu dopřát to nejlepší. Tvaroh je díky vysokému obsahu proteinů velkým pomocníkem také při hubnutí či snaze udržet si zdravou tělesnou hmotnost. Je to kvalitní a přitom poměrně levné jídlo.

V létě se tofu hodí snad do všech salátů.

Levná potravina dokáže snižovat nebezpečný cholesterol. Hodí se do všech jídel

Vysoký cholesterol je závažnou zdravotní poruchou. Problém s ním má až 30 procent české populace. Kdo své vysoké hladiny cholesterolu v krvi neléčí, ten se může dříve či později dočkat život ohrožujícího onemocnění. Součástí léčby bývá i správná dieta. Když lidé pátrají, co při snaze snížit cholesterol jíst, obvykle se dozvědí, že hodně zeleniny. Existuje ale ještě jedna potravina, která by se (nejen) v dietě na cholesterol měla objevovat co nejčastěji. Říká se jí tofu.

Ranč v Ohradách v Mutkově, kde farmář Marek Spáčil chová pozoruhodný skotský náhorní skot

Neobvyklý pohled. Kopce na Olomoucku spásá pozoruhodný skot s obřími rohy

V nejmenší vesnici Olomoucka spásá louky unikát. Na hlavě nosí obří rohy a mezi nimi „šmrncovní“ ofinu. Atraktivní vzhled cizokrajného masného plemene skotu na ranči v Mutkově přitahuje pozornost. Takovou, že se do malebné vísky v Nízkém Jeseníku pořádají zájezdy. A o maso špičkové kvality a jedinečné chuti je obrovský zájem. 

Ranč v Ohradách v Mutkově, kde farmář chová pozoruhodný skotský náhorní skot neboli Highlandcattle, červenec 2024.

Kopce na Olomoucku spásá cizokrajný skot s obřími rohy. Na maso jsou pořadníky

V nejmenší vesnici Olomoucka spásá louky unikát. Na hlavě nosí obří rohy a mezi nimi „šmrncovní“ ofinu. Atraktivní vzhled cizokrajného masného plemene skotu na ranči v Mutkově přitahuje pozornost. Takovou, že se do malebné vísky v Nízkém Jeseníku pořádají zájezdy. A o maso špičkové kvality a jedinečné chuti je obrovský zájem. 

Červencové odpoledne v Zoo Tábor a účast na komentovaném krmení surikat vlnkovaných.

Krmení surikat, medvědů i tygra s komentářem. To si lze užít v Zoo Tábor

/VIDEO/ Nevíte, kam o prázdninách vyrazit s dětmi? Úžasnou příležitost, jak vidět exotická zvířata při krmení včetně odborného komentáře, máte v pravidelných časech například v jihočeského Zoo Tábor, která se nachází v místní části Větrovy a otevírá během léta denně od 9 do 19 hodin.

Čištění masa v brněnské fontáně před Janáčkovým divadlem.

Bizarní využití fontán v Brně: naháč lovil drobné, omývání masa i mydlení těla

/TOP 7/ Nezvyklé využití našli někteří lidé v minulých letech pro fontány či kašny v centru Brna. Zaměňování za koupaliště je přitom to nejmenší. Našli se totiž i tací, kteří je využili i na činnost, která by leckoho ani nenapadla. Tyto vodní prvky přitom mají především estetický význam a třeba i koupání je v nich zakázané. Brněnský deník Rovnost zmapoval bizarní případy z minulosti, u nichž zasahovali i brněnští strážníci, a vybral TOP 7 událostí.

Potravinové alergie se u kojenců projevují také neklidem, bolestmi břicha, neustupujícími kolikami.

Žádné mléko, vejce ani maso. Kvůli synově alergii úplně změnila jídelníček

Potravinové alergie se u kojence mohou projevit dlouho před tím, než ochutná první jídlo. Alergeny se k nim totiž dostanou přes mateřské mléko. Projevy nejčastěji zahrnují problémy se stolicí, vyrážky, ekzém, střevní potíže nebo zahlenění. Nejinak tomu bylo u malého Vítka, u kterého se alergie projevily hned po narození.

Demonstrace aktivistů ve spodním prádle upozorňujících v centru Prahy na práva zvířat, archivní foto z 29. července 2023.

Bez masa se obejdeme, sdělovali lidem v centru Prahy polonazí aktivisté

Dějištěm polonahého protestu, jehož cílem je upozorňovat na práva zvířat a vybízet k zamyšlení, se v sobotu odpoledne staly ulice v centru Prahy. Dvě desítky aktivistů upozorňujících na sebe oblečením (či přesněji: vysvlečením) do spodního prádla a skandováním hesel připomínaly, že i zvířata mají právo na lidské zacházení – ať už se jedná o domácí mazlíčky, hospodářská zvířata nebo taková, z nichž lidé konkrétní užitek nemají. Všichni tvorové si zaslouží žít v přirozeném prostředí – bez toho. aby trpěli a stávali se terčem krutého zacházejí. Že potřebujeme jejich maso a další produkty? Kdepak, míní aktivisté.

Ozdravte své grilovačky a vyzkoušejte ryby i zeleninu namísto krkovičky.

Usnadňují hubnutí, snižují cholesterol i tlak krve. A jsou ideální na letní gril

Jsou lidé, kteří si dají rybu nanejvýš o Vánocích. Přitom by ale ryby měly být v jídelníčku mnohem častěji. Obsahují totiž spoustu cenných látek, včetně omega-3 mastných kyselin, které jsou klíčové pro zdraví, hubnutí i krásu. Není divu, že lékaři doporučují inspirovat se právě teď v létě během dovolených středomořským jídelníčkem, který je na ryby bohatý. Je dobré vědět, proč jsou ryby zdravé, jak často je jíst a v jakém množství.

Datová redakce Deníku porovnala ceny potravin u nás a u sousedů. Jak průzkum dopadl? Jaké potraviny vyjdou v Polsku, Německu, Rakousku či na Slovensku levněji než v Česku? Podívejte se.

Kde nakoupíte potraviny nejlevněji? Srovnali jsme ceny v Česku a u sousedů

Potraviny a nealkoholické nápoje tvoří dlouhodobě spolu s výdaji za bydlení a energie největší část všech spotřebních výdajů českých domácností. Ušetřit se snaží velká část rodin a některé proto na nákupy vyjíždějí i za hranice. Jak drahé jsou potraviny u našich sousedů, mapovala datová redakce Deníku z údajů online platformy zaměřené na poskytování informací a služeb pro cestovatele Hikersbay.

Tak co si dám? Na festivalu Obscene Extreme se masa nenajíte, k dostání jsou pouze vegetariánské a veganské pokrmy.

Festival bez masa. Místo klobás jí metalisté vegan burgery a buchtičky s krémem

/VIDEO/ Plzeňské pivo teče proudem, ale když máte chuť na krkovici, klobásu nebo párek? Smůla. Tento týden na hudebním festivalu na trutnovském Bojišti nic takového k jídlu nedostanete. Hot dog? Jedině vegetariánský. Obscene Extreme je totiž pověstný nejen nejtvrdší muzikou, ale také tím, že se na něm nejí maso. Ve stáncích se vaří pouze vegetariánské a veganské pokrmy.

Nejen v kuchyni - i v lékárničce má přírodní jablečný ocet svoje místo.

Zázrak, nebo mýtus? Jablečný ocet vědce zatím nepřesvědčil, kuchaře rozhodně ano

Jablečný ocet je již po staletí známý svými léčivými účinky a prospěšností pro zdraví. Tento přírodní produkt se vyrábí fermentací jablečné šťávy a obsahuje množství prospěšných látek, včetně kyseliny octové, vitamínů, minerálů a antioxidantů. Používá se nejen v kuchyni jako dochucovadlo a konzervant, ale také v tradiční medicíně. Jablečný ocet může pomoci s trávením, podporuje hubnutí a udržuje stabilní hladinu cukru v krvi. Je také známý svými antibakteriálními vlastnostmi, což z něj činí účinný přírodní dezinfekční prostředek. 

Více masa i jogurtů pro lidi v nouzi. Albert jako první zrychlil darování čerstvých potravin

Maso i jogurty pro lidi v nouzi. Albert zrychlil darování čerstvých potravin

Počet potřebných, kteří spoléhají na potravinovou pomoc, roste. Obchodníci proto hledají další cesty, jak darovat jídlo ještě lépe a efektivněji. Například Albert zavedl ve spolupráci s potravinovými bankami novinku – večerní darování jídla z prodejen přímo na stoly lidí v nouzi. Díky tomu se daří zvýšit objem darovaných čerstvých potravin, zejména masa a mléčných výrobků. V posledních šesti měsících šlo o více než 90 tun.

Nové řeznictví Butcher Base na Letné nabízející vyzrálé hovězí maso, ale i kuřecí a vepřové pro konzumenty, kteří ocení mimořádnou kvalitu.

Kvalitní maso mužům z marketingu chutná. Tak ho začali i prodávat

Na špičkovém hovězím z dobytka, který nestál na jednom místě ve velkokravínech, ale spokojeně se pásl v podhůří Orlických hor nebo na Vysočině, si už díky dodávkám masových boxů od Jana Hanzlíka a Lukáše Maršálka pochutnává řada milovníků steaků z Prahy i okolí. Nyní si zájemci mohou přijít vybrat i konkrétní kousek vyzrálého hovězího, na který ukážou prstem. Navíc je nově k mání i vepřové od prověřených dodavatelů, kuřecí z farmy či pečivo z řemeslné pekárny Zrno zrnko.

V centru Prahy otevřelo první veganské řeznictví v Česku

Tlačenka či tatarák bez masa? V Praze otevřelo první veganské řeznictví v ČR

V centru Prahy otevřelo první veganské řeznictví v Česku, které nabízí tradiční české pochoutky jako vinnou klobásu či tlačenku, ovšem výhradně z rostlinných surovin. Podnik Bezmasna, za nímž stojí Diana Kahleová a David Hůlka, se zaměřuje na výrobu rostlinných alternativ klasických řeznických produktů, čímž reaguje na rostoucí poptávku po vegetariánských a veganských jídlech.

Japonsko hlásí velký nárůst vzácné a nebezpečné streptokokové infekce

Japonsko ohrožuje maso požírající bakterie. Nakažených rychle přibývá

U rekordního množství pacientů lékaři v Japonsku nedávno zaznamenali vzácnou systémovou invazivní infekci způsobenou streptokokem skupiny A, kterou doprovází takzvaný streptokokový syndrom toxického šoku (STSS). Dosud netuší, z jakého důvodu se onemocnění, které je vysoce smrtelné, šíří v takové míře. Podle odborníků ale není nutné se obávat pandemie. Přesto je obecně vhodné být obezřetný, jelikož bacily podobných typů žijí po celém světě, včetně České republiky.

Statek Winter. Majitel František Winter.

Biohovězí pro restaurace i školní jídelny. Statek z Hanušovic je ekofarmou roku

Úbočí kopce Větrovec skýtá působivý výhled. Jako na dlani je odtud vidět celé Hanušovicko a Staroměstsko, z údolíčka se tyčí věž blízkého kostela. Krajinu lemují vrcholky Jeseníků. Právě zde, na úbočí Králického Sněžníku, hospodaří František Winter. Jeho Statek Winter sídlící ve Vysokých Žibřidovicích získal titul Nejlepší ekofarma roku 2024.

Odsouzený vychází z budovy soudu.

Paličkou na maso málem zavraždil expartnerku. Násilník dostal osmnáct let

Paličkou na maso udeřil bývalou partnerku do hlavy, rozdrtil jí čelist, nožem s třinácticentimetrovou čepelí jí probodl tvář a pořezal na krku. Za brutální útok poslal ve středu Krajský soud v Brně jednapadesátiletého Vítězslava Š. za mříže. Za pokus o vraždu a další trestné činy stráví ve vězení osmnáct let.

Řeznictví. Ilustrační foto

Mýty a fakta o Evropské unii: Zakážou nám jíst maso?

Produkce a konzumace masa už dávno není jen předmětem diskuzí o etice mezi masožrouty a vegetariány, ale reálným tématem nejvyšších politických pater. Vedou se debaty, jakou ekologickou stopu za sebou živočišná výroba zanechává, jak to změnit a že Evropané jedí masa příliš, a ničí si tím zdraví. Tyto diskuze a témata se ale stávají i terčem dezinformací a různých mýtů, které využívají zejména politici ke kritizování Evropské unie a společné zemědělské politiky Green Deal.