Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Celníci při kontrole v Litoměřicích odhalili 332 kilogramů kachního a drůbežího mraženého masa a mražených krevet, které řidič převážel v teple.

Maso vezl v teple. Do restaurace na Litoměřicku nedorazilo, zasáhli celníci

/FOTO/ Drůbeží, kachní maso, navíc ještě mořské plody. Více než 330 kilogramů. Takový náklad vezl 38letý cizinec z pražské tržnice Sapa do restaurace na Litoměřicku. Jenže… V teple. V autě bylo 13 stupňů Celsia. Do kuchyně restaurace naštěstí náklad nedorazil, maso, které mohlo být pro lidi nebezpečné, odhalili při kontrole celníci.

Z útulku Horní Hraničná

Neuvěřitelný příběh obřích psů: Žena dává druhou šanci kangalům z divočiny

Obrovského hafana, který může mít i přes metrák živé váhy, jen tak někdo doma nemá. Ovšem Marie Lokingová v Horní Hraničné na Chebsku se stará o anatolské pastevecké psy, a má jich rovnou patnáct. Většina těchto kangalů se potulovala ve volné přírodě, když je tam původní majitele nechali na pospas osudu. Deník pátral po skoro neuvěřitelném příběhu obřích pasteveckých psů.

Mezinárodní kongres chovatelů plemene Aberdeen Angus  se bude letos konat v ČR 8. - 16. září. Na Výstavišti České Budějovice se chystá i národní šampionát plemene. Na snímku plakát akce.

V Budějovicích chystají soutěž miss kráva, vstup bude zdarma

Když si dáváte v restauraci steak nebo si kupujete hovězí na tatarák, je velká pravděpodobnost, že maso pochází z jedince plemene Aberdeen Angus. Jestli chcete vidět výstavní kousky tohoto plemene, můžete zdarma zajít o nadcházejícím víkendu na Výstaviště České Budějovice. V sobotu se předvedou telata, krávy i býci v rámci programu pro celé rodiny, chybět nebudou stánky s hamburgery nebo zábavou pro děti.

Veterinární kontrola odhalila na Litoměřicku auto, které vezlo čtvrt tuny masa a párků za nevyhovujících teplot.

Auto vezlo po D8 čtvrt tuny masa a párků v teple. Odhalila ho kontrola

/FOTO/ Mnohem vyšší teploty, než je bezpečné, byly v autě, které převáželo více než čtvrt tuny masa a párků. Odhalila ho kontrola veterinářů a celníků na dálnici D8 u čerpací stanice poblíž Siřejovic na Litoměřicku. V době kontroly bylo chlazení dokonce vypnuté, řidič neměl k nákladu žádné doklady. Pokud by se náklad dostal k zákazníkům, hrozilo by ohrožení zdraví lidí.

Veterinární kontrola odhalila na Litoměřicku auto, které vezlo čtvrt tuny masa a párků za nevyhovujících teplot.

Auto na Litoměřicku vezlo čtvrt tuny masa a párků v teple. Odhalila ho kontrola

/FOTO/ Mnohem vyšší teploty, než je bezpečné, byly v autě, které převáželo více než čtvrt tuny masa a párků. Odhalila ho kontrola veterinářů a celníků na dálnici D8 u čerpací stanice poblíž Siřejovic na Litoměřicku. V době kontroly bylo chlazení dokonce vypnuté, řidič neměl k nákladu žádné doklady. Pokud by se náklad dostal k zákazníkům, hrozilo by ohrožení zdraví lidí.

Dramatické chvíle v Brně. Rozrušený muž ohrožoval sekáčkem a nožem strážníky

VIDEO: Drama v brněnském bytě. Nahý a se sekáčkem na maso ohrožoval okolí

Vykuchám vás jako ryby. Zničím vás jako Vietnam. Těmito slovy vyhrožoval strážníkům minulý týden sedmadvacetiletý muž na východě Brna. Ve vypjatou chvíli se navíc vyzbrojil nožem a sekáčkem na maso a byl připravený zaútočit. Dramatické okamžiky vyvolala u muže frustrace ze svého zdravotního stavu a také pocit, že mu žádný lékař nedokázal pomoci. Posilněný alkoholem nejdříve napadl své rodiče, kteří zavolali na linku 156. 

Letecká show na základně Ramstein v Německu se 28. srpna 1988 změnila v jednu z nejhorších podobných katastrof v dějinách.

Peklo na letecké show: Piloti kreslili srdce, jejich střet upálil desítky diváků

Měl to být příjemný den strávený pozorováním úchvatného nebeského divadla. Místo toho se letecká show na základně Ramstein v Německu 28. srpna 1988 změnila v jednu z nejhorších podobných katastrof v dějinách. Před 35 lety se tam srazily letouny italských pilotů. Hořící stroje pak při dopadu na zem zabily desítky diváků. Tím ale peklo neskončilo. Nastal chaos a zranění čekali celé hodiny na pomoc.

Sušené houby se hodí například k masovým pokrmům. Jejich zemitou chuť umí perfektně podtrhnout třeba bobkový list

Jak na vaření s houbami? Důležitých je několik pravidel

Říká se, že nejlepší věci jsou zadarmo. U hub to rozhodně platí. Jsou zdravé, chutné, nízkokalorické, a přitom si jich pilní sběrači můžou z českých lesů odnést plné košíky. Prvotní nadšení však může doma vystřídat lehká panika, co z takového množství hub udělat. Každý má své oblíbené houbové recepty, ale nikdy není na škodu se inspirovat něčím novým. Navíc, jste si opravdu jistí, že víte, jak houby zpracovat správně?

Na farmě Wagyu Horky u Litomyšle chovají legendární japonské plemeno skotu

VIDEO: Kilo hovězího za 2,5 tisíce? Plemeno wagyu se chová i u nás

Za nejkvalitnější hovězí maso na planetě se považuje vyhlášené japonské plemeno wagyu, které se občas nazývá „kaviárem mezi hovězím masem“. Jeho unikátnost je daná typickým mramorováním, a tak má nezaměnitelnou chuť, vůni, křehkost a šťavnatost. Japonský skot chovají i v Česku, například na farmě Wagyu Horky u Litomyšle.

Na farmě Wagyu Horky u Litomyšle chovají legendární japonské plemeno skotu

Kilo za 2,5 tisíce? Za hovězí z plemene wagyu si připlatíte, chovají ho i v ČR

Za nejkvalitnější hovězí maso na planetě se považuje vyhlášené japonské plemeno wagyu, které se občas nazývá „kaviárem mezi hovězím masem“. Jeho unikátnost je daná typickým mramorováním, a tak má nezaměnitelnou chuť, vůni, křehkost a šťavnatost. Japonský skot chovají i v Česku, například na farmě Wagyu Horky u Litomyšle.

Legendární japonské plemeno skotu chovají na farmě Wagyu Horky u Litomyšle.

Kilo za 2,5 tisíce? To stojí hovězí z plemene wagyu, které chovají u Litomyšle

Za nejkvalitnější hovězí maso na planetě se považuje vyhlášené japonské plemeno wagyu, které se občas nazývá „kaviárem mezi hovězím masem“. Jeho unikátnost je daná typickým mramorováním, a tak má nezaměnitelnou chuť, vůni, křehkost a šťavnatost. Japonský skot chovají i v Česku, například na farmě Wagyu Horky u Litomyšle.

Bobr evropský

Klobásy i konzervy z bobřího masa. Sci-fi? Kdepak, vyrobili je brněnští vědci

Brouci, červi nebo hmyz, na takové pochoutky jsou již Brňané zvyklí. Klobásu a konzervu s bobřím masem však před nedávnem vyvinuli vědci z brněnské Mendelovy univerzity. Ačkoliv se mnohým může na první pohled zdát, že se jedná o nesmysl, univerzita si již pochutiny nechala patentovat. A upozornila, že výzkum proběhl od odstřelu bobra po finální zpracování zcela v mezích zákona.

Bobr evropský

Specialita vědců z Brna: klobásy z chráněného bobra. Absurdní, říkají ochránci

Brouci, červi nebo hmyz, na takové pochoutky jsou již Brňané zvyklí. Klobásu a konzervu s bobřím masem však před nedávnem vyvinuli vědci z brněnské Mendelovy univerzity. Ačkoliv se mnohým může na první pohled zdát, že se jedná o nesmysl, univerzita si již pochutiny nechala patentovat. A upozornila, že výzkum proběhl od odstřelu bobra po finální zpracování zcela v mezích zákona.

Dietní maso, velmi cenná srst a záviděníhodná schopnost reprodukce učinily králíky mezi chovateli velmi oblíbená zvířata

Králíci potřebují láskyplnou péči. Chutné, zdravé a dietní maso za to ale stojí

Chutné a dietní maso, velmi cenná srst a záviděníhodná schopnost reprodukce. Králíci jsou proto mezi chovateli velmi oblíbenými zvířaty. Chov ale není zadarmo. „Musíte se obrnit trpělivostí a práci dělat s radostí. Na počátku musíte také počítat s vyššími náklady nejen na pořízení samotných králíků, ale také na králíkárny i vybavení,“ říká chovatelka králíků z jihomoravského Nového Petřína Lenka Dvořáková. 

Lidé mohli ve Starobrněnské ulici ochutnat hmyzí burger i další hmyzí produkty.

Lidé ochutnávali v Brně burger z moučných červů. Podívejte se na jejich reakce

/FOTO, VIDEO/ Před zářivě zeleným stánkem ve Starobrněnské ulici v Brně postávají v pondělí odpoledne desítky lidí. Všichni jsou tu za stejným účelem. Ochutnat burger z moučných červů, nebo si jej alespoň zblízka prohlédnout. Co totiž páry zvědavých očí zajímá je, jestli se partě nadšenců ze začínající brněnské firmy Grig s ambiciózním cílem – naučit lidi jíst hmyz, pod rukama něco plazí.

Teplota a datum spotřeby, na to se inspektoři Státní veterinární správy zaměřili především.

Dva týdny prošlé párky a paštika. Kontroloři si vyšlápli na trh v Chrudimi

/REPORTÁŽ/ Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) si při středečním trhu na Resslově náměstí v Chrudimi posvítili na prodejce masa a uzenin. Kontroly v horkých dnech mají velký význam, protože trhovci mohou mít problém s nedodržením teploty potravin živočišného původu. Po této stránce bylo vše v pořádku, ale zjištěné závady u jednoho z obchodníků budou mít dohru v podobě správního řízení a pokuty. Prodej až dva týdny prošlých párků a paštiky se tak může muži z Pardubic velmi prodražit.

Teplota a datum spotřeby, na to se inspektoři Státní veterinární správy zaměřili především.

Dva týdny prošlé párky a paštika. Kontroloři si vyšlápli na trh v Chrudimi

/REPORTÁŽ/ Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) si při středečním trhu na Resslově náměstí v Chrudimi posvítili na prodejce masa a uzenin. Kontroly v horkých dnech mají velký význam, protože trhovci mohou mít problém s nedodržením teploty potravin živočišného původu. Po této stránce bylo vše v pořádku, ale zjištěné závady u jednoho z obchodníků budou mít dohru v podobě správního řízení a pokuty. Prodej až dva týdny prošlých párků a paštiky se tak může muži z Pardubic velmi prodražit.

V dováženém ukrajinském obilí letos nenašli inspektoři žádné nebezpečné látky. Ilustrační snímek

Je jasno. V ukrajinském obilí nenašli inspektoři žádné nebezpečné látky

V dováženém ukrajinském obilí letos nenašli inspektoři žádné nebezpečné látky. Z celkové spotřeby obilovin v Česku navíc tvoří pouze zlomek. Podobně je tomu u drůbežího masa z Ukrajiny. V tomto případě ale dovoz stoupá. Ministr zemědělství o tom informoval na úterní tiskové konferenci v Brně. Státní zemědělská a potravinářská inspekce chce reagovat zvýšenými kontrolami.

Nepořádek v ledničce není jen estetický problém. Když nemáte přehled o svých zásobách, může se stát, že některým potravinám projde lhůta spotřeby a mohou být zdraví nebezpečné.

Chaos v ledničce ohrožuje zdraví. Tipy, jak správně uložit jídlo a udržet řád

Stává se vám, že v ledničce najdete jídlo, na které jste zapomněli, nebo které už tam dávno nemělo být? Jednou za čas se to snese, ale pokud se to stává častěji, měli byste být pečlivější. Když nemáte přehled o svých zásobách, může se stát, že některým potravinám projde lhůta spotřeby a mohou být zdraví nebezpečné. Dodržet pár pravidel skladování jídla v ledničce se vyplatí jak vašemu zdraví, tak vaší peněžence.

Státní veterinární správa zajistila ve Vyškově přes 80 kilo masa.

Podívejte, co zajistili ve Vyškově: zkažené maso mířilo na festival do Ostravy

/FOTO/ Státní veterinární správa a policie zajistila při kontrole na odpočívadle dálnice D46 u Vyškova přes 80 kilo masa s prošlým datem použitelnosti. Auto navíc nebylo vybaveno funkčním chlazením. Veterinární inspektoři proto nařídili odstranění všech těchto produktů. Maso mělo původně cestovat na hudební festival v Ostravě-Vítkovicích.

Brodet (nebo také brudet) jsou dušené ryby. Takový guláš z moře.

Deset rybích delikates Chorvatska: Ochutnejte to nejlepší z místní kuchyně

Návštěva chorvatského pobřeží přímo vybízí k poznávání pokladů moře a místní kuchyně – čerstvých ryb připravovaných na řadu způsobů. Najdete tu vše od levných osmažených sardinek přes plody moře, jako jsou garnáty, krevety a ráčky, až po nejdražší humry a langusty. Deník přináší výběr i méně známých ryb a delikates, které stojí za to ochutnat v konobách a restauracích na Jadranu. Druhů je víc než dost.

U salmonelózy jsou zdrojem nákazy zvířata, jejich maso nebo vejce. Obranou je důkladná tepelná úprava. Ilustrační foto.

Hygienici na Vysočině varují před salmonelózou. Evidovali stovky případů

Před trávicími obtížemi spojenými s létem varovali obyvatele Vysočiny hygienici. Zmínili především rozšířené infekční onemocnění salmonelózu, za loňský rok evidovala Krajská hygienická stanice Vysočina celkem 477 případů. Na problém upozornili zástupci Jihlavy prostřednictvím městského webu.

Prostranství u Cityparku zabraly výborné burgery. Byli jste také?

Šťavnaté maso a rolovaná zmrzlina. Burger festival v Cityparku lákal

Oblíbený festival v centru Jihlavy přilákal o uplynulém víkendu stovky návštěvníků a milovníků burgerů. Na výběr byly burgery s několika druhy masa, pikantní i ty neobyčejně obyčejné. Kdo chtěl, mohl si po hlavním chodu vychutnat rolovanou zmrzlinu nebo vafle. Podívejte se, jak návštěvníkům chutnalo. Děkujeme Cityparku Jihlava za fotografie.

Ne, v produktech od McDonald’s skutečně nejsou rozemlety pozůstatky mrtvých dětí. Firma používá pouze hovězí a kuřecí maso

Absurdita opět na scéně. Sítěmi se šíří stará lež o lidském mase v hamburgerech

Po sociálních sítích se šíří poplašná zpráva. I přes její zjevnou nesmyslnost ji lidé sdílejí po tisících. „McDonalďs po celém světě dostal příkaz zavřít poté, co FBI zjistila, že servírují lidské maso. Zavřeny byly také společnosti Cemex, Heinz, Terramar's Red Ruby Ring, Red Shoes, Keystone Foods a další společnosti používané k likvidaci mrtvol,“ píše se v úvodu textu.

Burger Street Festival u Olympie Teplice

Domácí housky narvané masem. Byli jste se najíst? Třeba se najdete na fotkách

Největší český putovní street food festival zavítal o víkendu k Olympii Teplice. Na parkovišti obchodního centra nabídl výběr burgerů od podniků z celé České republiky, včetně netypických variant. Kromě housek s masem byly k dispozici také hranolky a sladkosti. Součástí byly návštěvnické soutěže.

Bobr evropský

Bobrů stále přibývá. Vědci z Brna vyladili recepty na jejich maso

Zatím zůstává v Česku chráněným druhem, který je možné lovit po udělení úřední výjimky, ale populace bobrů evropských stále rostou. Pokud jednou dojde k tomu, že se tento vodní hlodavec stane běžnou lovnou zvěří, vědci z brněnské Mendelovy univerzity mají náskok v přípravě zpracování jeho masa. Vytvořili takzvané užitné vzory na dva výrobky z něj. 

Párky se po napěchování do střívek tepelně opracovávají.

VIDEO: Párek z Kuřimi musí křupnout. Podívejte se do míst, kde ho vyrábí

/FOTOGALERIE/ Reportáž Deníku z běžně nepřístupného místa, kde vznikají párky a další masné výrobky. Původně brněnská firma Steinex s nynějším sídlem v Kuřimi se pyšní především štýrským párkem z vepřového a hovězího masa. Pracuje tady 140 lidí, měsíčně podnik vyrobí 550 tun uzenářských potravin.

Správně vyprazdňování? Musíme vytvořit návyky, abychom v pravidelnou dobu šli na velkou stolici.

Vycvičte si zadek. Mnohem lepší pro čištění střev je kravinec než hezká šiška

Lidoví léčitelé, ale i běžné lékárny nabízejí řadu produktů pro očistu střev. Poptávka je obrovská. Ve střevech se nám díky našemu špatnému životnímu stylu údajně množí nebezpečné bakterie, a tak je prý nutné jednou za čas celý střevní trakt pořádně pročistit. Zeptali jsme se, co na to říká náš přední odborník na imunitu, profesor Jan Krejsek, přednosta Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Přítomnost hmyzu v jídle budí u většiny lidí odpor

Na hmyzu debužíroval už Aristoteles. Z jídelníčků Evropanů zmizel kvůli odporu

Trend konzumace hmyzu a jeho legalizace jako potraviny dnes vyvolává kontroverze i řadu spekulací. Jeho pojídání má přitom tradici dlouhou možná jako lidstvo samo. „Je například zdokumentováno, že Australopithecus robustus rozhrabával mraveniště termitů, která pojídal. První zmínka o konzumaci hmyzu v Evropě pochází z Řecka, kde se konkrétně cikády považovaly za pochoutku,“ vysvětluje profesorka České zemědělské univerzity Lenka Kouřimská.

Je rozhodně lepší mít nadváhu, ale být fit, než být hubený a bez dobré fyzičky.

Obezitolog Martin Matoulek: Proč vážíme 200 kilo? Hubnutí je prostě nepřirozené

Pomozte mi zhubnout. S tímto požadavkem přichází za lékaři rok od roku více lidí, kteří mají stále více kilogramů. Zatímco před dvaceti lety ještě bývali raritou pacienti se 150 až 180 kily, dnes není 200 a více kilo žádnou výjimkou. Proč naše populace tolik tloustne, proč drastické diety nikdy nepomohou a kdy může být nadváha lepší než hubenost, jsme si povídali s naším předním obezitologem profesorem Martinem Matoulkem.

Domorodec z ostrova Papua Nová Guinea. Zdobení těla má budit hrůzu a zahnat nepřítele

Vybíráte dovolenou? Na některých místech světa byste ji nemuseli přežít

Kanibalismus je dodnes jedním z nejděsivějších rituálů a zvyklostí. Lidé v historii pojídali lidské maso z nejrůznějších důvodů: velelo jim tak náboženství, pověry nebo jenom kritická nouze ve válkách. V každém případě se tak s největší pravděpodobností děje dodnes, zejména na odlehlých ostrovech Tichého oceánu se kanibalové opravdu vyskytují.

Elawi Khaled.

Omyl s kebabem v Tišnově ničí bistro. Lidi se mě teď straní, říká smutný majitel

/VIDEO/ Bistro s tureckými jídly vlastní na náměstí Míru v Tišnově na Brněnsku Elawi Khaled. V jeho podniku s názvem Istanbul Kebab, který funguje necelé tři roky, pracovalo i šest zaměstnanců a denně obsloužili stovky lidí. Nedávno však Khaled o téměř všechny zákazníky přišel. Vyvolala to kauza tišnovské přípravny masa do kebabů v ulici Na Mlékárně, které Jihomoravská veterinární správa za porušení hygienických předpisů uložila téměř stotisícovou pokutu.