Kreativ

ŠTÍTEK: maso

I vegetariánskou či veganskou stravou lze zajistit tělu přísun kvalitních bílkovin, ilustrační foto.

Závodní jídelny bez masa? Západní trend by se v Česku prosazoval těžko

Nízké platy, krátká dovolená nebo toxické vedení? Zaměstnaneckou bouři vyvolalo v německé centrále koncernu Volkswagen před třemi lety až stáhnutí currywurstu, oblíbené uzeniny, z nabídky podnikové jídelny. Letos se kvůli přetrvávající kritice na jídelníčky vrátil. Nahrazování masných jídel vegetariánskou nabídkou je ale trend, který nastupuje v zemích západní Evropy velmi rychle. Lehce navíc proniká už i do Česka, hlavně kvůli zahraničním firmám. Podle expertů ale přechod k vegetariánským jídlům nemá v tuzemsku nejlehčí startovací podmínky. Češi masná jídla milují a z vegetariánských alternativ volí hlavně ty nezdravé.

Rodinná domácí zabíjačka

Domácích zabíjaček výrazně ubývá. Hitem jsou půlky prasat

Tradici domácích zabíjaček zvoní umíráček. Zatímco ještě v nedávné minulosti se únorový čas masopustů nesl v duchu pořádných zabíjačkových hodů, dnes si lidé pro jitrnice, jelítka či tlačenku zajdou raději do supermarketu, nebo si domů pořídí půlku prasete.

Muž v obchodě odcizil maso a další zboží za více než 2300 korun.

Chtěl ukrást maso a velkou Nutellu. Strážník v civilu pomohl zadržet zloděje

Muž se snažil bez zaplacené pronést přes pokladny devět balíčků vakuonavého masa a velkou Nutellu. Neunikl však pracovníku ochranky, který se ho pokoušel zadržet. Zloděj se ovšem nehodlal svého lupu jen tak vzdát a s pracovníkem ochranky se pustil do potyčky. V obchodě v té době nakupoval ve svém volnu i strážník Městské policie Kladno. 

U pacientů s pokročilým cévním onemocněním už nelze cévy zpět pročistit. Prevence začíná třeba i zdravým jídelníčkem.

Ucpávají se vám s věkem cévy? Lékař dává rady, jak je jednoduše čistit

O tom, že se mohou ucpávat cévy, slyší lidé od svých doktorů často. Aterosklerózou, neboli kornatěním tepen trpí značná část naší populace a je to velký problém. Ucpávání cév totiž způsobuje srdečně cévní nemoci, které jsou nejčastějším důvodem úmrtí u nás. Jak vyčistit cévy od usazenin pokud možno doma? Lze užívat nějaké doplňky stravy nebo třeba bylinné čaje k rozpuštění toho, co naše cévy s věkem postupně zneprůchodňuje? Zeptali jsme se našich předních lékařů.

Mrazivé počasí v Praze.

Nutrie už k pražským vodám patří. Lidé je rádi krmí, i když by neměli

V Praze se stále častěji setkáváme s nutriemi, které se staly její neodmyslitelnou součástí. Tito invazní hlodavci si získávají srdce mnohých obyvatel, avšak jejich přemnožení přináší i řadu problémů. Od narušování břehů až po potenciální zdravotní rizika. Jak se město vypořádává s rostoucí populací těchto zvířat?

Zabijačka v Horních Těšicích.

Horní Těšice provoněla prdelačka, jitrnice, jelítka i maso z kotle

Zimní měsíce byly vždycky obdobím pálení slivovice, domácích zabijaček, drhnutí peří a také se chodilo kácet dřevo do lesa. Letos se slivovice nepálila, protože květy trnek zmrzly, dřevo už není tolik potřeba, protože se používá elektrika, plyn ale i fotovoltaické elektrárny nebo jiné zdroje tepla.

Muž tvrdí, že si na nic nepamatuje.

Krveprolití v Ostravě. Muž ubil kamaráda paličkou na maso. Nic si nepamatuje

/VIDEO, FOTO/ Jako smyslů zbavený si podle policistů počínal Tomáš M. (35 let) z Ostravy, na jehož rukou ulpěla krev kamaráda (61 let). S nevídanou brutalitou jej podle obžaloby ubil paličkou na maso, zasadil mu i nespočet ran násadou, bil jej také pěstmi a kopal do něj. Nakonec jej rdousil. Oběť během krátké doby zemřela…

U některých potravin zvažte, zda jim ohřev v mikrovlnné troubě prospěje.

Co nepatří do mikrovlnky? Lidé často nemají ponětí, z kterého jídla udělají jed

Mikrovlnná trouba patří už čtyřicet let ke spolehlivým kuchyňským pomocníkům. I když umí víc věcí, nejčastěji pomáhá rychle ohřát studené jídlo. Ne každé jídlo je však vhodné ohřívat v mikrovlnné troubě. Je známo, že některé potraviny v ní mohou explodovat, ale už méně se ví, že některá jídla ohřátá v mikrovlnce, mohou být pro člověka škodlivá nebo dokonce jedovatá. Která jídla se nesmí dávat do mikrovlnné trouby? A proč může být jídlo z mikrovlnné trouby toxické?

Hlíva ústřičná.

Zimní houbaření? Je to super relax, já sbírám 5 druhů, láká houbař z Bystřice

Češi jsou národem houbařů. Někteří z nich navíc s oblibou sbírají houby i mimo klasickou sezonu. A to dokonce i v zimě. Patří mezi ně také Tomáš Buček z Bystřice nad Pernštejnem, který na zimní houbaření nedá dopustit. Z jedlých hub můžete podle něj najít v zimních lesích především hlívu ústřičnou, penízovku sametonohou, Jidášovo ucho a čirůvku fialovou.

Mrazák je velký pomocník, který nám pomůže uchovat potraviny na dlouhou dobu.

Které jídlo nepatří do mrazáku? Mnoho lidí to neví. Nepodceňte to, hrozí otrava

Mrazák je velký pomocník, který nám pomůže uchovat potraviny na dlouhou dobu. Přesto je řada takových potravin, které po zamrazení mohou být nejen méně chutné, ale i nebezpečné a jedovaté. Mnozí lidé to ale netuší a aby předešli plýtvání s jídlem, do mrazáku je dávají. Jaké potraviny tedy do mražáku spíš nedávat? A jaké tam rozhodně nepatří?

Připomeňte si, jak lidé po vánočních svátcích zaplnili nákupní centrum Olympia v Modřicích na Brněnsku.

Nižší DPH u potravin: řetězce na jihu Moravy hlásí zlevnění, řeší úpravy cen

Z patnácti na dvanáct procent klesla sazba daně z přidané hodnoty na potraviny se začátkem roku. Zatímco obchodní řetězce napříč Jihomoravským krajem informují o snížení cen, ekonomové upozorňují, že obchodníci si pro úpravu stále ponechávají prostor. Rozdíl je však již nyní patrný například u masa nebo mléčných výrobků.

Připomeňte si, jak lidé po vánočních svátcích zaplnili nákupní centrum Olympia v Modřicích na Brněnsku.

Nižší DPH u potravin: řetězce na jihu Moravy hlásí zlevnění, řeší úpravy cen

Z patnácti na dvanáct procent klesla sazba daně z přidané hodnoty na potraviny se začátkem roku. Zatímco obchodní řetězce napříč Jihomoravským krajem informují o snížení cen, ekonomové upozorňují, že obchodníci si pro úpravu stále ponechávají prostor. Rozdíl je však již nyní patrný například u masa nebo mléčných výrobků.

Připomeňte si, jak lidé po vánočních svátcích zaplnili nákupní centrum Olympia v Modřicích na Brněnsku.

Nižší DPH u potravin: řetězce na jihu Moravy hlásí zlevnění, řeší úpravy cen

Z patnácti na dvanáct procent klesla sazba daně z přidané hodnoty na potraviny se začátkem roku. Zatímco obchodní řetězce napříč Jihomoravským krajem informují o snížení cen, ekonomové upozorňují, že obchodníci si pro úpravu stále ponechávají prostor. Rozdíl je však již nyní patrný například u masa nebo mléčných výrobků.

Připomeňte si, jak lidé po vánočních svátcích zaplnili nákupní centrum Olympia v Modřicích na Brněnsku.

Nižší DPH u potravin: řetězce na jihu Moravy hlásí zlevnění, řeší úpravy cen

Z patnácti na dvanáct procent klesla sazba daně z přidané hodnoty na potraviny se začátkem roku. Zatímco obchodní řetězce napříč Jihomoravským krajem informují o snížení cen, ekonomové upozorňují, že obchodníci si pro úpravu stále ponechávají prostor. Rozdíl je však již nyní patrný například u masa nebo mléčných výrobků.

Připomeňte si, jak lidé po vánočních svátcích zaplnili nákupní centrum Olympia v Modřicích na Brněnsku.

Nižší DPH u potravin: řetězce na jihu Moravy hlásí zlevnění, řeší úpravy cen

Z patnácti na dvanáct procent klesla sazba daně z přidané hodnoty na potraviny se začátkem roku. Zatímco obchodní řetězce napříč Jihomoravským krajem informují o snížení cen, ekonomové upozorňují, že obchodníci si pro úpravu stále ponechávají prostor. Rozdíl je však již nyní patrný například u masa nebo mléčných výrobků.

Připomeňte si, jak lidé po vánočních svátcích zaplnili nákupní centrum Olympia v Modřicích na Brněnsku.

Nižší DPH u potravin: řetězce na jihu Moravy hlásí zlevnění, řeší úpravy cen

Z patnácti na dvanáct procent klesla sazba daně z přidané hodnoty na potraviny se začátkem roku. Zatímco obchodní řetězce napříč Jihomoravským krajem informují o snížení cen, ekonomové upozorňují, že obchodníci si pro úpravu stále ponechávají prostor. Rozdíl je však již nyní patrný například u masa nebo mléčných výrobků.

Řízek je skvělý i ohřívaný.

Jak to udělat, aby i ohřáté řízky chutnaly jako právě vyndané z pánve?

Vánoce jsou šťastně za námi. Štědrovečerní večeře chutnala všem a mísa na bramborový salát je opět umytá, uklizená a připravená pro další slavnostní příležitost. Jen ty řízky, kterých jste zase usmažili víc, než jste původně plánovali, jsou ještě stále nějaké v lednici. Jak je správně ohřát, abyste si na nich pochutnali stejně, jakoby se právě dosmažily? Co udělat, aby strouhanka na řízku nebyla vlhká a nebo řízek tvrdý a vysušený?

Silvestr bez chlebíčků? Pro mnohé nepředstavitelné.

VIDEO: Nejlepší chlebíčky na stole. Jak správně ozdobit silvestrovskou klasiku

Chlebíčky nesmí chybět na žádné české slavnostní tabuli. Pojďte si s Deníkem připravit tuto neodmyslitelnou součást silvestra a podívejte se, jak ji správně ozdobit. Gastronaut Pavel Maurer pro Deník také zabředl do palčivé otázky týkající se vajíčkového chlebíčku. Má se jíst od vajíčka, či od šunky?

Pojízdná masna staví v Jindřichově Hradci každou středu.

Novinka pro milovníky masa a uzenin v Hradci. Ve městě staví masna na kolečkách

Možnosti nákupu masa a uzenin v Jindřichově Hradci jsou pestřejší. Do města totiž od minulého týdne nově zajíždí masna na kolečkách. V bílé dodávce si zájemci mohou nakoupit jak čerstvé maso, tak i nejrůznější salámy, tlačenky, párky, klobásy a další uzenářské výrobky. Vše navíc bez lepku. Pojízdnou masnu vypravuje rodinná firma Marečkových z Vysočiny, která funguje už 33 let.

Proč nejíme maso z Česka? Lidé ochotněji kupují hovězí z Afriky. Zavařili tím ale českým zemědělcům. Ilustrační foto

Hovězí z Afriky kupují Češi ochotněji. Hrozí nám konec, varují domácí zemědělci

Evropská komise představila reformu pravidel pro přepravu živých zvířat. Nadšení z ní nejsou ochránci zvířat, ani zemědělci. První skupině pravidla přijdou nedostatečná, chovatelé zase upozorňují na to, že je to další hřebíček do rakve konkurenceschopnosti proti levnější produkci z jiných kontinentů. Upozorňují, že domácí spotřebitel chce hlavně nízkou cenu, bez ohledu na kvalitu. Musejí proto hledat jiná odbytiště a bez prodejů do jiných zemí se neobejdou.

V polévce vůbec není třeba vyvařovat maso. Masovou chuť jí dá jedna malá kostka bujónu.

Talentovaný lékárník chtěl nakrmit chudé lidi. A hádejte, co díky tomu vzniklo

Nasytit chudší část lidstva a dostat do jejich jídelníčku maso v koncentrované podobě. To byl záměr jednoho z nadaných lékárníků Justuse von Liebiga. Díky němu si dnes z malé kostičky a z vody můžeme připravit masový vývar. Pokud do takového bujónu nic nepřidáme, hlad příliš nezažene. Chuť masa ale umí napodobit báječně. Tak tedy, jak to se vznikem bujónu vlastně bylo? Jak se stalo, že se jeho používání masově rozšířilo po celém světě?

V Asii je tato houba tak populární, že jsou z ní podávány pokrmy i v luxusních restauracích.

Čechy nedoceněný zázrak z Asie pomáhá i proti rakovině a je skvělý při vaření

Houževnatec jedlý je chorošovitá houba, která se může na první pohled zdát jako neatraktivní a obyčejný porost na exotických stromech a kmenech. Když však řekneme její japonský název „shiitake“, někteří možná zpozorní. Důvod? Především v přírodním léčitelství, ale i ve zdravotnictví se svými účinky shiitake osvědčila jako velká pomoc při mnoha zdravotních problémech. A recepty s využitím shiitake? Mohou být opravdu pochoutkou.

Domácí zabijačky jsou spíše na ústupu, řada lidí je ale stále preferuje.

Je libo domácí škvarky nebo jelítko? Tradice zabijaček slábne, ale nezaniká

/FOTO, VIDEO/ Dříve voněly v sezoně domácích zabijaček jitrnice, jelítka a ovar hlavně na vesnicích skoro od každé chalupy, dneska mají pašíka v chlívku málokde. A není divu. Pořizovací cena selete je až dva a půl tisíce korun. Vepřík přitom musí třikrát denně jíst, aby hezky přibíral na váze, a chlívek si sám taky neuklidí. Tradice domácích zabijaček přesto na Kladensku nezaniká.

Brněnští aktivisté za práva zvířat upozorňují v sobotu na kruté zacházení s husami.

Zvířata jsou bytosti s vlastními právy a zájmy, míní ochránce zvířat z Brna

Z legendy o soucitném svatém Martinovi se postupně stala pouze krutá tradice svatomartinských hus k jídlu. Tak vnímá svatomartinské hody a další akce spjaté s touto událostí mladý Brňan Petr Michalec, který se v sobotu účastní takzvané piety za svatomartinské husy. Zároveň je členem organizace zaměřené na ochranu zvířat Obraz, konkrétně její brněnské pobočky. „Vnímáme zvířata jako bytosti s vlastními právy a vlastními zájmy. Zvířata cítí. Proto nepovažujeme za správné, když je lidé, nebál bych se říct otročí,“ vypráví mladý aktivista, zatímco kolemjdoucím rozdává informační letáčky o tom, proč je lepší maso nejíst a zvolit spíše rostlinné alternativy.

Anna Kachlíková - nejlepší žákyně oboru řezník-uzenář v republice.

Řezník je obor i pro holku, dokazuje nejlepší učnice v Česku. Je z Meziříčí

V útlé sympatické dívce byste jen těžko hledali budoucí řeznici. A přesto se devatenáctiletá Anna Kachtíková učí tomuto oboru na škole ve Valašském Meziříčí s potřebným zápalem. Že je opravdu šikovná, dokazuje úspěch v rámci 13. ročníku Tradiční konference zpracovatelů masa. Zde Anna dostala cenu pro Nejlepší žákyni oboru řezník-uzenář v republice.

Brněnští aktivisté za práva zvířat upozorňují v sobotu na kruté zacházení s husami.

Pieta za svatomartinské husy. Obránci zvířat v Brně poukázali na kruté zacházení

/FOTO, VIDEO/ Kruté tradice nemají smysl, nejsem ničí oběd nebo jeden oběd rovná se desítkám tisíc životů stojí během sobotního poledne na barevných transparentech obránců zvířat, kteří symbolicky u brněnské restaurace Potrefená husa poblíž Zelného trhu protestují proti krutému zacházení s husami v době aktuálních svatomartinských hodů. 

Martin Jiskra při přípravě Martinské husy.

VIDEO: Martinská husa podle šéfkuchaře Martina Jiskry. Tipy a rady na pečení

Husa je pokrm, který by na stole na svátek sv. Martina neměl chybět. I když v posledních letech představuje opravdu nemalé náklady, letos dáte v restauraci za jednu porci od 350 do 600 korun. Husu si ale můžete upéct i doma. O pár triků a rad jsme poprosili vyhlášeného šéfkuchaře Martina Jiskru. Ve videu vám poradí, jak se s pečením husičky poprat.

Svatomartinské rohlíčky.

Husa, nebo kachna? K tradici patří ale také svatomartinské rohlíčky

/FOTO, VIDEO/ Svatý Martin je víc než s první sněhovou nadílkou spojován s dozlatova vypečenou husou, mladým vínem a kynutými martinskými rohlíčky. Koho odrazují vysoké ceny v restauracích, může si připravit svatomartinské menu doma. Ovšem ani v tomto případě nelze hovořit o levném jídle. Mnozí dávají přednost místo husy kachně, ta má vedle mnohem nižší ceny navíc šťavnatější maso. V našem článku přinášíme fotografie z domácí porážky a kuchyňské přípravy husy a nejlepší recepty na svatomartinské delikatesy. Pozor, některé snímky jsou jen pro otrlé.

Domácí bujon z odřezků zeleniny i nevyužitého masa vás postaví na nohy.

Domácí bujon ze zbytků, který musíte zkusit. Snadný, levný a lepší než kupovaný

Jestliže jste zvyklí používat při vaření vývaru bujonovou kostku, jistě vás bude zajímat, že si ji můžete připravit i doma, a to ze zbytků. A důvod? S kupovaným bujonem se zkrátka nedá srovnat. Domácí bujon navíc dodá vývarům nejen požadované aroma, ale působí i jako lék. Jak si snadno připravit domácí bujon, vývar ze zbytků a proč vývar denně i pít?

Výlov Dolanského rybníka v Boleticích.

V sobotu je výlov v Boleticích. Kolik tam dáte za ryby a za maso? Podívejte se

Stovky lidí se sjedou v sobotu 28. října do Boletic, aby si užily výlov tamního rybníka a s ním spojený doprovodný program. Kromě zábavy pro celou rodinu je budou čekat i prodejní stánky. Rybáři Vojenských lesů a statků nabídnou čerstvé ryby, kromě kaprů to budou pstruzi, štiky, okouni či candáti, ke koupi bude i hovězí a zvěřina ze šumavských lesů a luk. Deník zjistil, co a za kolik bude v nabídce.

Pomazánky jsou geniální: vejde se do nich spousta zbylých uzenin, sýrů i zeleniny, krásně vypadají a poslouží jako snídaně, svačina i studená večeře.

Co se zbytky v kuchyni? Do pomazánek s nimi. Zkuste tyto skvělé tipy a recepty

Desítky kilogramů jídla vyhodí průměrný Čech rok co rok do popelnice. Průzkum brněnské Mendelovy univerzity dospěl k závěru, že například běžný obyvatel moravské metropole odnese do kontejneru přes 37 kilo potravin: nejvíc ovoce, zeleniny a pečiva. Plýtvání jídlem naše babičky považovaly za hřích: na jídlo se muselo tvrdě vydělávat a taky stálo hodně práce, než se octlo na stole.