Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Lví dvojčata Anoona a Akashinga odjela z Brna do polských zoo.

Při řevu krále zvířat tuhne krev žilách. Kde všude v českých zoo lze vidět lva

Síla, majestátní vzhled i odhodlání, s jakým si chrání své území jako pravý král, vynesly lva na pomyslný trůn v říši zvířat. Jeho řev, nesoucí se savanou, je slyšet až osm kilometrů daleko a je důrazným varováním pro všechny vetřelce. Lev, vážící dvě stě padesát kilogramů, dokáže spořádat na posezení až čtyřicet pět kilo masa. Jako jediná kočkovitá šelma žije a loví ve smečkách.

Masopustní dobroty. Ilustrační snímek

Rekordní masopustní dobroty: Klobása z 21 druhů masa i tlačenka dlouhá 27 metrů

Masopust je třídenní svátek a slavnostní období mezi Vánocemi a postní dobou. Je potřeba si ho pořádně užít a „nadlábnout se do foroty“. Tedy pořádně naplnit břich, tak aby byl připraven na hubenou postní dobu, která nadchází. Češi si to umějí udělat pořádně hezké a tučné a neváhají u oslav lámat rekordy. 

Úhyn teriéra Rexe v Boskovicích řeší policie. Stejně jako kusy masa na veřejných prostranstvích. Činnost traviče neprokázala.

Rex byl členem rodiny, je pryč. Lidé v Boskovicích mají obavu z traviče psů

/FOTO/ Obava z působení traviče zvýšila pozornost u pejskařů v Boskovicích na Blanensku. Prostřednictvím sociálních sítí se mezi nimi šíří zprávy o podezřelém úhynu psa, poházených kouscích uzeniny a masa. Ačkoliv příznaky u mrtvého zvířete naznačovaly otravu například jedem na hlodavce, pitvu a chemické rozbory u něj majitel kvůli vysoké ceně udělat nenechal. Kusy klobás podle informací Deníku nikdo nezkoumal, protože nebyly ohlášené a z místa zmizely.

Úhyn teriéra Rexe v Boskovicích řeší policie. Stejně jako kusy masa na veřejných prostranstvích. Činnost traviče neprokázala.

Boskovice mají strach z traviče. Zvracel krev, popsal majitel uhynulého psa

Obava z působení traviče zvýšila pozornost u pejskařů v Boskovicích na Blanensku. Prostřednictvím sociálních sítí se mezi nimi šíří zprávy o podezřelém úhynu psa, poházených kouscích uzeniny a masa. Ačkoliv příznaky u mrtvého zvířete naznačovaly otravu například jedem na hlodavce, pitvu a chemické rozbory u něj majitel kvůli vysoké ceně udělat nenechal. Kusy klobás podle informací Deníku nikdo nezkoumal, protože nebyly ohlášené a z místa zmizely.

Ben Cristovao, zpěvák, textař a tanečník, který nás reprezentoval v roce 2021 v hudební soutěži Eurovision Song Contest.

Zpěvák Ben Cristovao odmítl kamarádovu výzvu zabít zvíře. Od té doby je veganem

Leden je měsíc, který celosvětově patří výzvě Veganuary. Nabízí možnost během 30 dní vyzkoušet jíst více veganským způsobem. Asi nejznámějším českým veganem, tedy vyznavačem čistě rostlinné stravy, je Ben Cristovao, zpěvák, textař a tanečník, který nás reprezentoval v roce 2021 v hudební soutěži Eurovision Song Contest. Proč se on rozhodl už nikdy nevzít maso do úst?

Ilustrační snímek

Noční můra pejskařů? Na chorobu prasat neexistuje lék, smrt přichází rychle

Hned tři případy pro psy nebezpečné Aujeszkyho choroby zaznamenali v uplynulých týdnech veterináři. Jeden z nich se stal na pražské Zbraslavi. Na onemocnění pocházející od prasat neexistuje pro psy žádný lék ani vakcína a smrt přichází velice rychle. Psi se podle Státní veterinární správy (SVS) s největší pravděpodobností nakazili od černé zvěře, se kterou se dostali do kontaktu během lovu.

Koza v kufru na letišti...

Od sousedů: Kozlí maso v kufru. Voříšek utekl na letišti

Tak málo sněhu jako o posledních vánočních prázdninách v Rakousku - od 24. prosince do 8. ledna - nebylo od roku 1961, uvedla Geosphere Austria. Sněhem bylo pokryto průměrně jen 35 % plochy země. V posledních 30 letech to bylo průměrně 70 %.

Dojíst všechny vánoční zbytky za každou cenu se nemusí vyplatit

Otravy z vánočních zbytků: Kdy vyhodit zbylý salát a jak je to s řízky

Nevesele mohou vánoční svátky skončit pro ty, kdo se snaží dojíst všechny dobroty, nachystané na Štědrý den. Nejen kvůli špatné přípravě pokrmů nebo nevhodnému skladování kulinářských skvostů může jídlo způsobit nemalé zažívací obtíže. Každá potravina má prostě svou trvanlivost a tu je dobré respektovat.

Houby mohou zpříjemnit vánoční tabuli

Kuba, houbovec, kapustnica. Jídla z hub vánoční tabuli sluší

Houby jsou přesně ta komodita, na kterou se zima ptá tradiční otázkou: Copak jsi dělal v létě? (A na podzim?) Pokud v tomto každoročním pohovoru uspějeme a pochlubíme se pořádnou zásobou nasušených nebo zmražených lesních hub, může naše zimní menu - včetně toho vánočního - vystřelit do nebeských výšin.

Řeznictví v Šindelové jede v těchto dnech na plné obrátky. Petr Bušek je uprostřed

Týden před Vánocemi vyrobili sedm tisíc klobás, poptávka je obrovská

V mládí pomáhali při zabijačkách, bavilo je to. Poté sami vyráběli pochoutky z vykrmených pašíků a k tomu rozjeli chov ryb. Vše pro známé, kamarády či rodinu. A snili o tom, jaké by to bylo, mít vlastní firmu a podobnými věcmi se živit. A sen jim sen splnil. Fungují přes dva roky a lidé si poctivé domácí produkty oblíbili. Řeč je o malém řeznictví v Šindelové na Kraslicku. V těchto dnech jedou na plné obrátky. Blíží se Vánoce a zákazníci berou malý krámek útokem.

Zpěvačka Zuzana Stirská

Zuzana Stirská: Nejraději mám pozici vleže, umím se ale i postavit na hlavu

Zpívá s vlastním souborem Fine Gospel Time i sama. Hraje na klavír. Těžko lze Zuzanu Stirskou zařadit do nějaké hudební škatulky. Na koncertech, které prokládá svým sarkasmem, zní gospel, country, šansony i popík. Udržuje se v kondici, k čemuž jí pomáhají – jak sama říká – intenzivní akce. Umí se třeba postavit na hlavu.

Vítězný živnostník Jan Bošina se zabývá chovem hospodářských zvířat, konkrétně skotu, prasat, drůbeže, dále zpracováním vlastních produktů, jako je maso, vejce, uzeniny v biokvalitě, které prodává ze dvora.

Českým živnostníkem roku se stal zemědělec Jan Bošina z Broumovska

Zemědělec Jan Bošina z Vernéřovic na Broumovsku je nejlepším živnostníkem roku v České republice. Svým příběhem i přístupem, jakým chová hospodářská zvířata a vyrábí produkty v biokvalitě, zaujal odbornou porotu už v září, kdy se stal nejlepším živnostníkem v Královéhradeckém kraji. Svou nominaci přetavil na pražském Žofíně ve vítězství i na celorepublikové úrovni v kategorii MONETA Živnostník roku.

Vánoční cukroví vzhledově dost připomíná to lidské. Liší se na první pohled asi jen strukturou. Složení je ale úplně jiné, vyhovující nárokům na psí zdraví

Vosí hnízda, perníčkoví panáčci či slepované. Psí cukroví se stalo hitem Vánoc

Pokud v těchto dnech zůstávají trouby ještě studené a spižírny prázdné, často přichází nervozita. Pečení cukroví finišuje a kromě talířů se sladkým pečivem pro dvounožce, to v některých domácnostech křupne i v psích tlamách. Výrobci psích pamlsků do sortimentu čím dál častěji zařazují vánoční cukroví a nabídka je velmi pestrá.

Asijská pikantní rýže s pečeným bokem

Kousek Asie. Pikantní rýže s pečeným bokem nadchne snadnou přípravou

Ideální oběd či večeře pro milovníky asijské kuchyně? Pikantní rýže s pečeným bokem. Marináda dodá masu nezaměnitelnou chuť. Příprava ani samotné grilování netrvá dlouho, ovšem pokud se rozhodnete pro tento pokrm, počítejte s několikahodinovým odležením masa v lednici. 

Telecí krk

Oběd jako od šéfkuchaře. Příprava pečeného telecího krku vyžaduje trpělivost

Na přípravu tohoto jídla budete potřebovat trochu více času i peněz. Uvidíte ale, že výsledek stojí za to. Pečený telecí krk zažene nejen hlad, ale i chmury z nevlídného podzimního počasí. Na talířku totiž skvěle vypadá i voní. Než se pustíte do samotného pečení, nezapomeňte si s dostatečným předstihem připravit marinádu na maso. 

Policie hledá muže v modré péřové bundě a posádku Fordu Focusu.

Z dodávky s masem zmizela tržba. Zloději stačilo jen deset minut

Táborští policisté pátrají po neznámém pachateli, který se 20. října před 11. hodinou na parkovišti před restaurací Na Brusírně v ulici Údolní v Táboře vloupal do uzamčeného dodávkového vozidla Iveco Daily s nákladem masa a uzenin. V okolí se měl pohybovat ještě tmavomodrý Ford Focus. Nepoznáváte ho někdo?

Rodinná domácí zabíjačka

Naplnit spižírnu masem ze zabijačky? Ta doba je pryč, říká hodinový řezník

Vůně ovaru, prejtu a finesa řezníka, který se sekáčkem a nožem v ruce porcuje prase. Sezona domácích zabijaček se rozjíždí s nástupem zimy. Na venkově ale počet domácích porážek klesá. Vyplývá to i z dlouhodobých údajů ministerstva zemědělství. Podle odborníků na tom nic nezmění ani aktuální zdražování masa v obchodech a řeznictvích. 

Skutečně zdravá škola usiluje o udržitelné a zdravé stravování dětí, na fotografii Tom Václavík.

Plýtvání jídlem ve školách by mohl vyřešit výdej formou bufetu

/ROZHOVOR/ Tom Václavík radí školním jídelnám, jak bránit plýtvání jídlem a vařit ze zdravých surovin. Jako ředitel programu Skutečně zdravá škola si myslí, že je problém v systému. Stát se podle něj drží stereotypů a nemá potřebná data, aby mohl nastolit změny. V Praze se programu účastní jedenáct škol a školek. Ocenění získala třeba Mateřská škola Semínko na Praze 10.

Extrem Food Festival v Trojhalí, 5. listopadu 2022, Ostrava.

OBRAZEM: Na jídlo v Ostravě se stály fronty, Extreme food festival přilákal davy

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Ostrava zažila Extreme food festival. Návštěvníci ochutnávali speciality, jako hmyz, hady, žáby, exotické maso a další. K vidění byl i doprovodný program s informacemi o neobvyklých pokrmech a padl i světový rekord v pojídání kuřecích pařátů. Více už v obrazové reportáži Deníku.   

Extrem Food Festival v Trojhalí, 5. listopadu 2022, Ostrava.

V Ostravě se jedly žáby, hadi i zebry. Na Food Extrem festivalu se stály fronty

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Ostrava zažila Extrem Food Festival. Návštěvníci ochutnávali speciality, jako hmyz, hady, žáby, exotické maso a další. K vidění byl i doprovodný program s informacemi o neobvyklých pokrmech a padl i světový rekord v pojídání kuřecích pařátů. Více už v obrazové reportáži Deníku.   

V dlouholeté prodejně lahůdek nedaleko náměstí Přemysla Otakara II. vyklidili nedávno pulty. Teď ji obsadil nový nájemce.

V centru Budějovic se mění obchody. Ořechy místo masa, Dobrák chystá návrat

Uběhlo několik měsíců od té doby, co Deník přinesl zprávu, že v centru Budějovic končí letité zavedené uzenářství a lahůdky ve Stejskalově ulici. K lítosti mnohých obyvatel to byl nejspíš poslední obchod v historickém centru, kde bylo možné nakoupit klasické řeznické výrobky a navrch saláty nebo chlebíčky.

Tři sestry z Bujónky. Na snímku zleva Kateřina, Anička a Lenka

Bujónka od tří sester je na trhu už šest let. Vaří s ní i finalisté MasterChefa

Ušetřit čas při vaření je dnes nemalý benefit. A právě na něj vsadily před šesti lety tři sestry – Kateřina, Lenka a Anička, když se rozhodly společně podnikat. Podle receptu po babičce začaly rodačky z Kyjova vyrábět Bujónku. Všestranně využitelnou hustou koncentrovanou pastu – vyrobenou z masa, zeleniny, koření a bylinek.