Soutěže o Nejlepší domácí uzené se účastnil poprvé a hned se stal Rostislav Pipek z Vilémovic na Havlíčkobrodsku v konkurenci devíti soutěžících vítězem. Jeho uzená kotleta se hodnotící porotě líbila nejvíce.
Nízké platy, krátká dovolená nebo toxické vedení? Zaměstnaneckou bouři vyvolalo v německé centrále koncernu Volkswagen před třemi lety až stáhnutí currywurstu, oblíbené uzeniny, z nabídky podnikové jídelny. Letos se kvůli přetrvávající kritice na jídelníčky vrátil. Nahrazování masných jídel vegetariánskou nabídkou je ale trend, který nastupuje v zemích západní Evropy velmi rychle. Lehce navíc proniká už i do Česka, hlavně kvůli zahraničním firmám. Podle expertů ale přechod k vegetariánským jídlům nemá v tuzemsku nejlehčí startovací podmínky. Češi masná jídla milují a z vegetariánských alternativ volí hlavně ty nezdravé.
Tradici domácích zabíjaček zvoní umíráček. Zatímco ještě v nedávné minulosti se únorový čas masopustů nesl v duchu pořádných zabíjačkových hodů, dnes si lidé pro jitrnice, jelítka či tlačenku zajdou raději do supermarketu, nebo si domů pořídí půlku prasete.
Ukázat na zbytečnou byrokracii, nesmyslný Green Deal a další nařízení Evropské unie, která komplikují život nejen českým zemědělcům. To byl hlavní cíl čtvrteční protestní jízdy farmářů se zemědělskými stroji směrem k hraničnímu přechodu s Bavorskem ve Strážném.
Muž se snažil bez zaplacené pronést přes pokladny devět balíčků vakuonavého masa a velkou Nutellu. Neunikl však pracovníku ochranky, který se ho pokoušel zadržet. Zloděj se ovšem nehodlal svého lupu jen tak vzdát a s pracovníkem ochranky se pustil do potyčky. V obchodě v té době nakupoval ve svém volnu i strážník Městské policie Kladno.
O tom, že se mohou ucpávat cévy, slyší lidé od svých doktorů často. Aterosklerózou, neboli kornatěním tepen trpí značná část naší populace a je to velký problém. Ucpávání cév totiž způsobuje srdečně cévní nemoci, které jsou nejčastějším důvodem úmrtí u nás. Jak vyčistit cévy od usazenin pokud možno doma? Lze užívat nějaké doplňky stravy nebo třeba bylinné čaje k rozpuštění toho, co naše cévy s věkem postupně zneprůchodňuje? Zeptali jsme se našich předních lékařů.
Namísto kamenných prodejen, které v mnohých místech už dávno zanikly, si chodí obyvatelé několika obcí Tachovska a Domažlicka pro čerstvé maso do pojízdné prodejny.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Ke staroměstskému masopustu neodmyslitelně patří „tanec na silnici“ mezi auty a ke krnovskému dechovka Krnovanka. Krnovem prošel masopustní průvod ve čtvrtek 8. února.
V Praze se stále častěji setkáváme s nutriemi, které se staly její neodmyslitelnou součástí. Tito invazní hlodavci si získávají srdce mnohých obyvatel, avšak jejich přemnožení přináší i řadu problémů. Od narušování břehů až po potenciální zdravotní rizika. Jak se město vypořádává s rostoucí populací těchto zvířat?
Zimní měsíce byly vždycky obdobím pálení slivovice, domácích zabijaček, drhnutí peří a také se chodilo kácet dřevo do lesa. Letos se slivovice nepálila, protože květy trnek zmrzly, dřevo už není tolik potřeba, protože se používá elektrika, plyn ale i fotovoltaické elektrárny nebo jiné zdroje tepla.
Před brtnickou radnicí to v sobotu před polednem žije. Davy lidí lákají vepřové hody, letos se koná druhý ročník. Fronta končí daleko před velkým stanem.
/VIDEO, FOTO/ Jako smyslů zbavený si podle policistů počínal Tomáš M. (35 let) z Ostravy, na jehož rukou ulpěla krev kamaráda (61 let). S nevídanou brutalitou jej podle obžaloby ubil paličkou na maso, zasadil mu i nespočet ran násadou, bil jej také pěstmi a kopal do něj. Nakonec jej rdousil. Oběť během krátké doby zemřela…
Mikrovlnná trouba patří už čtyřicet let ke spolehlivým kuchyňským pomocníkům. I když umí víc věcí, nejčastěji pomáhá rychle ohřát studené jídlo. Ne každé jídlo je však vhodné ohřívat v mikrovlnné troubě. Je známo, že některé potraviny v ní mohou explodovat, ale už méně se ví, že některá jídla ohřátá v mikrovlnce, mohou být pro člověka škodlivá nebo dokonce jedovatá. Která jídla se nesmí dávat do mikrovlnné trouby? A proč může být jídlo z mikrovlnné trouby toxické?
/FOTOGALERIE/ Ukázka řeznického mistrovství a pochoutky spojené se zabíjačkou se v sobotu 27. ledna staly zlatým hřebem masopustního programu v obci Máslovice na Praze-východ.
/FOTOGALERIE/ Ukázka řeznického mistrovství a pochoutky spojené se zabíjačkou se v sobotu 27. ledna staly zlatým hřebem masopustního programu v obci Máslovice na Praze-východ.
Češi jsou národem houbařů. Někteří z nich navíc s oblibou sbírají houby i mimo klasickou sezonu. A to dokonce i v zimě. Patří mezi ně také Tomáš Buček z Bystřice nad Pernštejnem, který na zimní houbaření nedá dopustit. Z jedlých hub můžete podle něj najít v zimních lesích především hlívu ústřičnou, penízovku sametonohou, Jidášovo ucho a čirůvku fialovou.
/VIDEO, GALERIE/ Šnečí farma v Nahošovicích na Přerovsku se stala v pondělí odpoledne dějištěm pravděpodobně světového rekordu. Maxijedlík Jaroslav Němec zde v rekordním čase pěti minut spořádal 2 kilogramy 315 gramů šneků Helix aspersa Maxima, což je přesně 890 kusů svaloviny.
Mrazák je velký pomocník, který nám pomůže uchovat potraviny na dlouhou dobu. Přesto je řada takových potravin, které po zamrazení mohou být nejen méně chutné, ale i nebezpečné a jedovaté. Mnozí lidé to ale netuší a aby předešli plýtvání s jídlem, do mrazáku je dávají. Jaké potraviny tedy do mražáku spíš nedávat? A jaké tam rozhodně nepatří?
Z patnácti na dvanáct procent klesla sazba daně z přidané hodnoty na potraviny se začátkem roku. Zatímco obchodní řetězce napříč Jihomoravským krajem informují o snížení cen, ekonomové upozorňují, že obchodníci si pro úpravu stále ponechávají prostor. Rozdíl je však již nyní patrný například u masa nebo mléčných výrobků.
Z patnácti na dvanáct procent klesla sazba daně z přidané hodnoty na potraviny se začátkem roku. Zatímco obchodní řetězce napříč Jihomoravským krajem informují o snížení cen, ekonomové upozorňují, že obchodníci si pro úpravu stále ponechávají prostor. Rozdíl je však již nyní patrný například u masa nebo mléčných výrobků.
Z patnácti na dvanáct procent klesla sazba daně z přidané hodnoty na potraviny se začátkem roku. Zatímco obchodní řetězce napříč Jihomoravským krajem informují o snížení cen, ekonomové upozorňují, že obchodníci si pro úpravu stále ponechávají prostor. Rozdíl je však již nyní patrný například u masa nebo mléčných výrobků.
Z patnácti na dvanáct procent klesla sazba daně z přidané hodnoty na potraviny se začátkem roku. Zatímco obchodní řetězce napříč Jihomoravským krajem informují o snížení cen, ekonomové upozorňují, že obchodníci si pro úpravu stále ponechávají prostor. Rozdíl je však již nyní patrný například u masa nebo mléčných výrobků.
Z patnácti na dvanáct procent klesla sazba daně z přidané hodnoty na potraviny se začátkem roku. Zatímco obchodní řetězce napříč Jihomoravským krajem informují o snížení cen, ekonomové upozorňují, že obchodníci si pro úpravu stále ponechávají prostor. Rozdíl je však již nyní patrný například u masa nebo mléčných výrobků.
Z patnácti na dvanáct procent klesla sazba daně z přidané hodnoty na potraviny se začátkem roku. Zatímco obchodní řetězce napříč Jihomoravským krajem informují o snížení cen, ekonomové upozorňují, že obchodníci si pro úpravu stále ponechávají prostor. Rozdíl je však již nyní patrný například u masa nebo mléčných výrobků.
Vánoce jsou šťastně za námi. Štědrovečerní večeře chutnala všem a mísa na bramborový salát je opět umytá, uklizená a připravená pro další slavnostní příležitost. Jen ty řízky, kterých jste zase usmažili víc, než jste původně plánovali, jsou ještě stále nějaké v lednici. Jak je správně ohřát, abyste si na nich pochutnali stejně, jakoby se právě dosmažily? Co udělat, aby strouhanka na řízku nebyla vlhká a nebo řízek tvrdý a vysušený?
Chlebíčky nesmí chybět na žádné české slavnostní tabuli. Pojďte si s Deníkem připravit tuto neodmyslitelnou součást silvestra a podívejte se, jak ji správně ozdobit. Gastronaut Pavel Maurer pro Deník také zabředl do palčivé otázky týkající se vajíčkového chlebíčku. Má se jíst od vajíčka, či od šunky?
/FOTO/ Právě končící rok 2023 byl pro ústeckou zoo ve znamení zvířecího babyboomu. Během roku se tam narodilo hodně zvířat, v článku přinášíme výčet některých z nich.
Možnosti nákupu masa a uzenin v Jindřichově Hradci jsou pestřejší. Do města totiž od minulého týdne nově zajíždí masna na kolečkách. V bílé dodávce si zájemci mohou nakoupit jak čerstvé maso, tak i nejrůznější salámy, tlačenky, párky, klobásy a další uzenářské výrobky. Vše navíc bez lepku. Pojízdnou masnu vypravuje rodinná firma Marečkových z Vysočiny, která funguje už 33 let.
/VIDEO/ Přistupte blíže a ochutnejte tradičního vánočního psa, láká kolemjdoucí vysoký muž v řeznické zástěře potřísněné krví. Několik zvědavců se na rohu brněnské Masarykovy a Orlí ulice skutečně zastavuje a pozoruje, co se bude dít dál.
Evropská komise představila reformu pravidel pro přepravu živých zvířat. Nadšení z ní nejsou ochránci zvířat, ani zemědělci. První skupině pravidla přijdou nedostatečná, chovatelé zase upozorňují na to, že je to další hřebíček do rakve konkurenceschopnosti proti levnější produkci z jiných kontinentů. Upozorňují, že domácí spotřebitel chce hlavně nízkou cenu, bez ohledu na kvalitu. Musejí proto hledat jiná odbytiště a bez prodejů do jiných zemí se neobejdou.
Uzeninami a masem plně naložený náklaďák známé regionální firmy Makovec zastavil provoz na železniční trati mezi Olomoucí a Kostelcem na Hané. V pondělí odpoledne se nevešel pod most na silnici spojující Smržice s Kaplí na Prostějovsku.
Nasytit chudší část lidstva a dostat do jejich jídelníčku maso v koncentrované podobě. To byl záměr jednoho z nadaných lékárníků Justuse von Liebiga. Díky němu si dnes z malé kostičky a z vody můžeme připravit masový vývar. Pokud do takového bujónu nic nepřidáme, hlad příliš nezažene. Chuť masa ale umí napodobit báječně. Tak tedy, jak to se vznikem bujónu vlastně bylo? Jak se stalo, že se jeho používání masově rozšířilo po celém světě?
Mražené kachní maso, celých tisíc kilogramů. To je jeden z prozatím posledních velkých „úlovků“ kontrol celníků na dálnici D8 na Litoměřicku. Také tentokrát se potraviny musely zničit, protože je převáželo auto v nevyhovující teplotě.
Houževnatec jedlý je chorošovitá houba, která se může na první pohled zdát jako neatraktivní a obyčejný porost na exotických stromech a kmenech. Když však řekneme její japonský název „shiitake“, někteří možná zpozorní. Důvod? Především v přírodním léčitelství, ale i ve zdravotnictví se svými účinky shiitake osvědčila jako velká pomoc při mnoha zdravotních problémech. A recepty s využitím shiitake? Mohou být opravdu pochoutkou.
/ANKETA/ Státní potravinářská inspekce (SZPI) během své kontroly ve zlínské provozovně Riva Kebab na náměstí Práce zjistila, že hovězí kebab obsahoval krůtí a kuřecí maso. Podle provozovatele byla chyba na straně dodavatele.
/FOTO, VIDEO/ Dříve voněly v sezoně domácích zabijaček jitrnice, jelítka a ovar hlavně na vesnicích skoro od každé chalupy, dneska mají pašíka v chlívku málokde. A není divu. Pořizovací cena selete je až dva a půl tisíce korun. Vepřík přitom musí třikrát denně jíst, aby hezky přibíral na váze, a chlívek si sám taky neuklidí. Tradice domácích zabijaček přesto na Kladensku nezaniká.
Z legendy o soucitném svatém Martinovi se postupně stala pouze krutá tradice svatomartinských hus k jídlu. Tak vnímá svatomartinské hody a další akce spjaté s touto událostí mladý Brňan Petr Michalec, který se v sobotu účastní takzvané piety za svatomartinské husy. Zároveň je členem organizace zaměřené na ochranu zvířat Obraz, konkrétně její brněnské pobočky. „Vnímáme zvířata jako bytosti s vlastními právy a vlastními zájmy. Zvířata cítí. Proto nepovažujeme za správné, když je lidé, nebál bych se říct otročí,“ vypráví mladý aktivista, zatímco kolemjdoucím rozdává informační letáčky o tom, proč je lepší maso nejíst a zvolit spíše rostlinné alternativy.
V útlé sympatické dívce byste jen těžko hledali budoucí řeznici. A přesto se devatenáctiletá Anna Kachtíková učí tomuto oboru na škole ve Valašském Meziříčí s potřebným zápalem. Že je opravdu šikovná, dokazuje úspěch v rámci 13. ročníku Tradiční konference zpracovatelů masa. Zde Anna dostala cenu pro Nejlepší žákyni oboru řezník-uzenář v republice.
/FOTO, VIDEO/ Kruté tradice nemají smysl, nejsem ničí oběd nebo jeden oběd rovná se desítkám tisíc životů stojí během sobotního poledne na barevných transparentech obránců zvířat, kteří symbolicky u brněnské restaurace Potrefená husa poblíž Zelného trhu protestují proti krutému zacházení s husami v době aktuálních svatomartinských hodů.
Hádka v kuchyni panelového domu v Hradci Králové skončila napadením. Pětapadesátiletá žena na svého partnera zaútočila sekáčkem na maso. V minulosti byla již jednou odsouzena za těžké ublížení na zdraví a jednou za pokus vraždy. V červnu 2021 byla propuštěna z vězení.
Husa je pokrm, který by na stole na svátek sv. Martina neměl chybět. I když v posledních letech představuje opravdu nemalé náklady, letos dáte v restauraci za jednu porci od 350 do 600 korun. Husu si ale můžete upéct i doma. O pár triků a rad jsme poprosili vyhlášeného šéfkuchaře Martina Jiskru. Ve videu vám poradí, jak se s pečením husičky poprat.
/FOTO, VIDEO/ Svatý Martin je víc než s první sněhovou nadílkou spojován s dozlatova vypečenou husou, mladým vínem a kynutými martinskými rohlíčky. Koho odrazují vysoké ceny v restauracích, může si připravit svatomartinské menu doma. Ovšem ani v tomto případě nelze hovořit o levném jídle. Mnozí dávají přednost místo husy kachně, ta má vedle mnohem nižší ceny navíc šťavnatější maso. V našem článku přinášíme fotografie z domácí porážky a kuchyňské přípravy husy a nejlepší recepty na svatomartinské delikatesy. Pozor, některé snímky jsou jen pro otrlé.
Až tříletý pobyt za mřížemi hrozí třem ženám a jednomu muži ve věku od 25 do 46 let z obcí na Hodonínsku a Uherskohradišťsku. Koncem minulého týdne společně kradli v prodejně ve Zlíně. Odnesli si zboží za téměř čtyři tisíce korun, o krádež dalších potravin za více než 22 tisíc korun se pokusili.
Mořské plody, drůbež a ryby. Celkem 350 kilogramů nedostatečně chlazených potravin odhalila společná kontrola celníků a veterinárních inspektorů na dálnici D8 nedaleko Siřejovic na Litoměřicku.
Jestliže jste zvyklí používat při vaření vývaru bujonovou kostku, jistě vás bude zajímat, že si ji můžete připravit i doma, a to ze zbytků. A důvod? S kupovaným bujonem se zkrátka nedá srovnat. Domácí bujon navíc dodá vývarům nejen požadované aroma, ale působí i jako lék. Jak si snadno připravit domácí bujon, vývar ze zbytků a proč vývar denně i pít?
Přes tři sta nákaz salmonelou už mělo v šestnácti zemích způsobit kuřecí maso pocházející z Polska a Rakouska. Upozornili na to odborníci z Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí. Česko mezi postiženými zeměmi není, zdejší inspektoři maso bedlivě sledují.
Stovky lidí se sjedou v sobotu 28. října do Boletic, aby si užily výlov tamního rybníka a s ním spojený doprovodný program. Kromě zábavy pro celou rodinu je budou čekat i prodejní stánky. Rybáři Vojenských lesů a statků nabídnou čerstvé ryby, kromě kaprů to budou pstruzi, štiky, okouni či candáti, ke koupi bude i hovězí a zvěřina ze šumavských lesů a luk. Deník zjistil, co a za kolik bude v nabídce.
Desítky kilogramů jídla vyhodí průměrný Čech rok co rok do popelnice. Průzkum brněnské Mendelovy univerzity dospěl k závěru, že například běžný obyvatel moravské metropole odnese do kontejneru přes 37 kilo potravin: nejvíc ovoce, zeleniny a pečiva. Plýtvání jídlem naše babičky považovaly za hřích: na jídlo se muselo tvrdě vydělávat a taky stálo hodně práce, než se octlo na stole.