Jedinečná atmosféra, tradiční i exotická jídla, pití a všudepřítomné vůně, jimž se nedá odolat. Tím vším včetně doprovodného programu plného hudby, zábavy i ukázek kuchařského umění lákají pořadatelé food festivalů. Konají se po celé republice a protože už je letos nebrzdí žádná coronavirová opatření, užívají si je stovky lidí. Pojďme se podívat alespoň na některé z nich.
S každým dalším nákupem saháme hlouběji do peněženky a řada lidí omezuje nákup surovin, které dříve běžně kupovala, a hledá levnější alternativu. Šidit tělo a chuťové buňky ale nemusíme. Podle odborníků jde úspora ruku v ruce se změnou v jídelníčku, kam je dobré zařadit i vnitřnosti nebo málo využívané druhy masa a zeleniny.
V České republice se ročně odchová asi 140 milionů kuřat na maso a naprostá většina z nich jsou tzv. rychle rostoucí plemena neboli rychlokuřata. Šestadvacetiletý Radim Trojan z Plzeňska, člen spolku Obránci zvířat, se v nové kampani nazvané Rychlokuřata snaží upozorňovat na utrpení kuřat, která se vlivem šlechtění zvětšila za posledních 50 let až čtyřnásobně.
V České republice se ročně odchová asi 140 milionů kuřat na maso a naprostá většina z nich jsou tzv. rychle rostoucí plemena neboli rychlokuřata. Šestadvacetiletý Radim Trojan z Plzeňska, člen spolku Obránci zvířat, se v nové kampani nazvané Rychlokuřata snaží upozorňovat na utrpení kuřat, která se vlivem šlechtění zvětšila za posledních 50 let až čtyřnásobně.
Papriky plněné zelím. Oblíbená pochoutka ke grilovanému masu, ale také laskomina na večerní posezení s přáteli. Tradičně se vyrábí především v létě, kdy na zahrádkách dozrávají právě papriky všeho druhu.
Nové trendy přinášejí do Česka alternativní potraviny, které mohou v budoucnu nahradit v jídelníčku tradiční maso. Ředitel Svazu zpracovatelů masa Radek Slanec však kritizuje, že v současnosti chybí větší diskuze třeba k etickým otázkám ohledně výroby takzvaného umělého masa. „Málo se mluví také o riziku používání růstového hormonu a antibiotik,“ řekl Deníku.
Nové trendy přinášejí do Česka alternativní potraviny, které mohou v budoucnu nahradit v jídelníčku tradiční maso. Ředitel Svazu zpracovatelů masa Radek Slanec však kritizuje, že v současnosti chybí větší diskuze třeba k etickým otázkám ohledně výroby takzvaného umělého masa. „Málo se mluví také o riziku používání růstového hormonu a antibiotik,“ řekl Deníku.
Léto bez pořádných grilovaček je dost nepředstavitelné. Jenže součástí posezení u grilu a taboráku bývají buřty, klobásy či pořádně prorostlé vepřové maso. A především lidé s vyšší hladinou cholesterolu či vyšším krevním tlakem by se měli při grilování více hlídat. Jak to dělat správně a grilování si přitom užít, vysvětlují kardiolog a zkušená nutriční specialistka.
Mají tak mohutná těla, že se jim pod vlastní vahou lámou kosti, v bolestech pak živoří hladem a žízní. Záběry z velkochovů, kde žije rychle rostoucí masná drůbež, vyvolaly u veřejnosti pobouření. Sociálními sítěmi se šíří kampaň organizace Obraz, která se snaží přesvědčit řetězce, aby zákazníkům maso těchto kuřat přestaly nabízet.
Po dvaceti letech se Lákáš Krejný se svou manželkou dostal na špici mezi chovateli pštrosů. Jejich netradiční rodinná farma v Židovicích na Litoměřicku se rozrostla až na 700 zvířat odchovaných za rok. Nyní ale přemýšlí, jak ustát prudce narůstající provozní náklady, aby nezkrachovali
Mnoho Čechů si neumí kempování, turistické túry či čundr představit bez levnějších masových konzerv. V letní sezoně ale některé spotřebitele zaskočila jejich vysoká cenovka. Producenti to vysvětlují zdražením snad všech výrobních nákladů, od masa z jatek, přes energie až po obaly.
Ve Strakonicích se ve středu 27. července 2022 otevře nová prodejna Kaufland. Nachází se pouze přes ulici od té původní a nabízí nejen o 615 m² větší nákupní plochu, ale také spoustu inovací. Na slavnostní otevření jsou připravné workshopy pro děti, ochutnávky produktů a mnoho dalšího.
Žolíci. Pardubičtí fotbalisté zdolali v posledním testu před startem své třetí prvoligové sezony Vlašim, které hraje o soutěž níž. Obě branky zaznamenali hráči z lavičky. I když je pravda, že se nejedná o žádnou senzaci, neboť v přípravě je žolíkem každý druhý.
Milujete guláše? Přesně v tomto pokrmu se před pár dny utkali jedlíci na soutěži ve Valašském Meziříčí. A že to byl napínavý boj. V soutěži a rekordu v pojídání gulášů na Gulášfestu se utkal i Jaroslav Němec alias Maxijedlík, který také získal první místo.
Milujete guláše? Přesně v tomto pokrmu se před pár dny utkali jedlíci na soutěži ve Valašském Meziříčí. A že to byl napínavý boj. V soutěži a rekordu v pojídání gulášů na Gulášfestu se utkal i Jaroslav Němec alias Maxijedlík, který také získal první místo.
Milujete guláše? Přesně v tomto pokrmu se před pár dny utkali jedlíci na soutěži ve Valašském Meziříčí. A že to byl napínavý boj. V soutěži a rekordu v pojídání gulášů na Gulášfestu se utkal i Jaroslav Němec alias Maxijedlík, který také získal první místo.
Milujete guláše? Přesně v tomto pokrmu se před pár dny utkali jedlíci na soutěži ve Valašském Meziříčí. A že to byl napínavý boj. V soutěži a rekordu v pojídání gulášů na Gulášfestu se utkal i Jaroslav Němec alias Maxijedlík, který také získal první místo.
Ostře realistická beletrie nenechá v klidu nikoho, kdo je příznivcem nejen detektivních, ale mnohdy i krutých příběhů, které se na Karlovarsku staly. Tak bychom mohli popsat tvorbu jáchymovského spisovatele Josefa Strausse, který si u svých čtenářů získal velkou oblibu na celorepublikové úrovni.
Kdo má rád pořádný kus steakového masa, přijde si na své v restauraci Udírna v Jindřichově Hradci. Její specialitou jsou především nejrůznější druhy steaků a také žebra, dodělávaná na otevřeném ohni. Ochutnáte tu speciality z celého světa, jako hovězí steaková masa z Jižní i Severní Ameriky, Austrálie, Japonska nebo bizoní steakové maso z lokální farmy.
/JÍDLO JE MOJE HOBBY/ Kdo má rád pořádný kus steakového masa, přijde si na své v restauraci Udírna v Jindřichově Hradci. Její specialitou jsou především nejrůznější druhy steaků a také žebra, dodělávaná na otevřeném ohni. Ochutnáte tu speciality z celého světa, jako hovězí steaková masa z Jižní i Severní Ameriky, Austrálie, Japonska nebo bizoní steakové maso z lokální farmy.
Nejen v létě stoupá obliba lehkých bílých i červených vín. Je to trend poslední doby. „Letním hitem je ale jednoznačně prosecco. Má tu výhodu, že neobsahuje příliš mnoho alkoholu, a tak se dá pít jen tak,“ říká someliérka Klára Kollárová.
Třiašedesátiletý Vladimir Nikolajevič Nikolajev, známý také jako Novočeboksarský lidožrout, dožívá své poslední dny v ruské trestanecké kolonii, kam byl odsouzen za brutální vraždu dvou mužů v Novočeboksarsku v roce 1997. Nyní v dokumentu promluvil o tom, jak poprvé jedl lidské maso poté, co zabil a rozčtvrtil člověka.
Také v Česku se začalo po sociálních sítích masově šířit video bývalé nizozemské političky Evy Vlaardingerbroekové, která spojuje současnou situaci protestujících nizozemských farmářů s osobou Billa Gatese. Podle ní investoval Gates loni 600 milionů dolarů do online dovozce potravin Picnic, a snaží se proto v zemi vyvolat potravinovou krizi a farmáře zničit jako konkurenci. Je to ale jinak.
/ROZHOVOR/ Sedmatřicetiletý šéfkuchař a majitel vrchlabského podniku Farma Steak & Fish Restaurant Vrchlabí Lukáš Čížek se v květnu stal českým Kuchařem roku 2022 v soutěži, kterou pořádala Asociace kuchařů a cukrářů ČR při největší gastronomické události roku, veletrhu Bidfood Expo na výstavišti v pražských Letňanech. „Inspiraci rád hledám ve fotkách, když vidím, jak jídlo vypadá na talíři. To mě zajímá," prozrazuje, kde sbírá nápady. Během kariéry získával zkušenosti v hotelu ve Špindlerově Mlýně i rakouských Alpách.
/FOTO/ Dodávka, která nebyla vybavena chlazením, převážela drůbež a vepřové maso po dálnici D1. Poblíž Jihlavy ji zastavili celníci a inspektoři Státní veterinární správy. Uvnitř ke svému překvapení objevili dvě stě kilogramů drůbeže a masa neznámého původu ve zcela nevyhovujících hygienických podmínkách.
/FOTO/ Dodávka, která nebyla vybavena chlazením, převážela drůbež a vepřové maso po dálnici D1. Poblíž Jihlavy ji zastavili celníci a inspektoři Státní veterinární správy. Uvnitř ke svému překvapení objevili dvě stě kilogramů drůbeže a masa neznámého původu ve zcela nevyhovujících hygienických podmínkách.
Pořádný "úlovek" se povedl ústeckým celníkům při kontrole nákladního vozu u České Kamenice. Našli téměř tunu masa přepravovaného v nevyhovujících podmínkách. Později v jiném voze u Hřenska našli ještě neznačené tabákové výrobky v hodnotě bezmála 400 tisíc korun.
Zapékání je jedním z nejoblíbenějších způsobů úpravy brambor. A není divu. Zapečené brambory s kuřecím masem a brokolicí nejen dobře chutnají, ale i vypadají. A navíc dostatečně nasytí.
Proč se právě grilování těší v Česku takové oblibě, se lze jen dohadovat. Nesporným faktem zůstává, že dvě uplynulé letní sezony naši celonárodní vášeň ještě utužily. Ať už jste fandy tradičního masa, nebo rádi experimentujete se zeleninou, ovocem a sýry, naprosto zásadní je pro grilování volba samotného grilu.
Na burgery se často díváme svrchu jako na importovanou záležitost. Když se ale udělají dobře, na vaší grilovačce se po nich jen zapráší. Základem úspěchu je kvalitní a správně zpracované maso, dobrá kombinace ingrediencí a pečlivost. Jak na to?
Svému oboru se Jan Baxant věnuje celý život. Je řezník a nikdy netoužil uhnout jiným směrem. Dnes má desítky zaměstnanců napříč republikou a na Mladoboleslavsku provozuje dvě vyhlášená řeznictví. Za svůj přístup a práci získal v loňském roce ocenění.
Jaké jídlo měl nejradši jeho otec, zpěvák Pavel Novák? Co si dá vždycky jako první, když přijede z Turecka do Česka, syn Filip? A kdy vznikl nápad představit oblíbené recepty rodiny Novákovy on-line prostřednictvím Pavlovy bigbítové kuchyně? Známý přerovský zpěvák Pavel Novák nedá podle svých slov dopustit na tradiční českou kuchyni, ale nepohrdne ani asijskými specialitami.
Celodenní soutěž ve vaření kotlíkových gulášů, spoustu gastrospecialit, rocková muzika, skákací hrad nebo klání o nejlepšího jedlíka, to vše čekalo na návštěvníky hranického letního kina, kde se konal Gulášrockfest Hranice. Za parádní fotoreportáž děkujeme Jiřímu Necidovi.
S vařením a pečením Markéta Chovancová začala, až když měla vlastní domácnost. Dnes oblíbenou foodblogerku sledují na jejím instagramovém blogu Markéta v troubě tisíce lidí, které inspiruje svými recepty, sestavenými z běžně dostupných surovin a popsanými tak srozumitelně, aby podle nich zvládli vařit a péct úplně všichni. Markéta má krásnou rodinu, tři děti a postavu štíhlou jako modelka, i když říká, že bez kousku kvalitní čokolády a marmelády si neumí představit den. Loni vydala úspěšnou kuchařku a těší se, co nového jí osud přinese.
Češi nejsou jen národem chatařů a chalupářů, ale propadli i grilování. Na zahradním grilu připravuje v létě pokrm až třetina české populace. Jenže letošní rodinné sešlosti se kvůli rekordní inflaci prodraží. Například jedna z nejoblíbenějších surovin, vepřová krkovice, zdražila oproti loňsku skoro o polovinu.
Chutné, levné, snadné na přípravu. Karbanátky s bramborovou kaší potěší i náročnější strávníky, obzvlášť když recept obohatíte například o smetanu. Tak s chutí do toho.
/FOTOGALERIE/ Padělané značkové zboží i závadné maso. To odhalily desítky policistů ze čtvrtého policejního obvodu společně s policisty z cizinecké policie, pracovníky celní správy, Státní veterinární správy a také ze Státní potravinářské a zemědělské inspekce. V úterý ráno udělali zátah v tržnici Sapa v pražské Libuši.
Padělané značkové zboží i závadné maso. To odhalily desítky policistů ze čtvrtého policejního obvodu společně s policisty z cizinecké policie, pracovníky celní správy, Státní veterinární správy a také ze Státní potravinářské a zemědělské inspekce. V úterý ráno udělali zátah v tržnici Sapa v pražské Libuši.
Z krádeže podezírá policie 41letého Štěťana, hrozí mu až tři roky vězení. V obchodu měl odcizit tři kusy baleného syrového masa a obratem je zpeněžit v místní restauraci.
Pavel Pospíšil je vůbec první český kuchař, který kdy získal michelinskou hvězdu. Rodák ze Zlína se do prestižního gastronomického průvodce dostal v roce 1980, po jedenácti letech emigrace v Německu. V rozhovoru pro Deník přiznává, že michelinská hvězda pro něj byla přítěží. „Hvězda totiž byla brzdou pro normální lidi. Řekli si, že ten podnik má hvězdu, tak tam přeci nepůjdou, protože to bude drahé,“ krčí rameny Pospíšil.
/FOTOGALERIE/ Hosté i sami provozovatelé podniků připouštějí, že ve městě na obou březích Ostravice to s úrovní pohostinských služeb není nic extra. A to jak s konceptem, tak personálem. Dají se nicméně vybrat místa, kde nabízejí i poskytují více, nežli jen: „Dobrý den! Co si dáte? Na shledanou!“
Brutální video ukazující kruté zacházení se zvířaty na jatkách v Hraběticích na Znojemsku, zveřejněné v tomto týdnu hnutím Zvířata nejíme a následný protest aktivistů z celé republiky na místě vyvolal u mnoha lidí vlnu emocí. „Hrabětice nejsou výjimka, podobnému zacházení jsou vystavena zvířata na mnoha místech u nás i ve světě,“ říká Katrin Vorreiterová, koordinátorka pro Českou republiku světového hnutí Animal Save Movement.
Pařátek, stažená kachní hlava, plovák, žebro, syrové ryby i s očima. To, co chovatelka Jana Kozlová vyskládává do velké plechové misky, je pro člověka možná nevábná podívaná, pro psy ale spouštěč chuťových buněk. Takzvaná BARF (bones and raw) strava nehraje na líbivé obaly ani granule v různých tvarech a barvách, ale předkládá psům čisté maso, zeleninu a bylinky. „Je to způsob výživy, který spočívá v myšlence co nejvíce se přiblížit přirozené stravě psa, jako kdyby žil divoce v přírodě,“ vysvětluje.
Odmalička se pohyboval v kuchyni, vyrostl v rodině cukrářů a kuchařů, vařil pro prezidenty i španělského krále. VÁCLAV ŠMERDA ze Svitav už od roku 1985 nosí titul Mistr kuchař. Ani v 70 letech nezahálí, učí budoucí kuchaře v odborné škole v Poličce a rád doma napeče i vánoční cukroví. Nestor české kuchyně je držitelem mnoha prestižních ocenění a má za sebou soutěže po celém světě.
Říká si pipMaster a jeho pořady o grilování mají na youtube takřka sedmdesát tisíc sledujících. David Kubricht však ví, že ne každý disponuje grilem či zahradou, kde by si oblíbenou kratochvíli užil. I proto kvituje, že v České republice vzniká čím dál více míst, kde lidé mohou využít bezplatný piknikový plac osazený grilem či ohništěm.