Výrazně chladné počasí opět přiblížilo čas domácích porážek čuníků, zabijaček. Řezník připraví jitrničky, jelítka, polévku 'prdelačku', gulášek i tlačenku. Pochutnat si na nich ale můžete pouze sami či vaši nejbližší, prodávat se nesmějí, varuje Státní veterinární správa.
Stačí si připravit pár ingrediencí a můžete jít na věc. Kuřecí čtvrtky na žampionech a rajčatech jsou snadné na přípravu a ani v případě většího množství strávníků vás finančně nezruinují. Dobrou chuť.
Výrazně chladné počasí opět přiblížilo čas domácích porážek čuníků, zabijaček. Řezník připraví jitrničky, jelítka, polévku 'prdelačku', gulášek i tlačenku. Pochutnat si na nich ale můžete pouze sami či vaši nejbližší, prodávat se nesmějí, varuje Státní veterinární správa.
Ušetřit čas při vaření je dnes nemalý benefit. A právě na něj vsadily před šesti lety tři sestry – Kateřina, Lenka a Anička, když se rozhodly společně podnikat. Podle receptu po babičce začaly rodačky z Kyjova vyrábět Bujónku. Všestranně využitelnou hustou koncentrovanou pastu – vyrobenou z masa, zeleniny, koření a bylinek.
Vůně cibule, masa či uzeniny. Uplynulou sobotu se v Hospůdce na hřišti ve Zdounkách konal Gulášfest. Sice v komorním "rodinném" duchu, ale ani to ničemu nevadilo. Z původních deseti týmu se k soutěžnímu vaření dostavilo pouze pět.
Vůně cibule, masa či uzeniny. Uplynulou sobotu se v Hospůdce na hřišti ve Zdounkách konal Gulášfest. Sice v komorním "rodinném" duchu, ale ani to ničemu nevadilo. Z původních deseti týmu se k soutěžnímu vaření dostavilo pouze pět.
Vůně cibule, masa či uzeniny. Minulou sobotu se v Hospůdce na hřišti ve Zdounkách konal Gulášfest. Sice v komorním "rodinném" duchu, ale ani to ničemu nevadilo. Z původních deseti týmu se k soutěžnímu vaření dostavilo pouze pět.
Vůně cibule, masa či uzeniny. Uplynulou sobotu se v Hospůdce na hřišti ve Zdounkách konal Gulášfest. Sice v komorním "rodinném" duchu, ale ani to ničemu nevadilo. Z původních deseti týmu se k soutěžnímu vaření dostavilo pouze pět.
Sezona venkovního grilování pomalu, ale jistě končí. Grilovat se dá však nejen na zahradě či terase. Připomeňte si léto a vyzkoušejte tento jednoduchý a chutný způsob přípravy masa. Věřím, že Vám bude chutnat.
Příslušníci Celního úřadu pro Jihočeský kraj v rámci republikové akce s názvem ICE zaměřené na kontrolu chladicích návěsů a kontejnerů v nákladní dopravě zjistili celkem 174 kilogramů masa a masných výrobků převážených v nevhodných podmínkách. Akce ICE se uskutečnila v září.
Tradice svatomartinských hus je letos v ohrožení. Restauratéři se bojí rostoucích cen masa a tvrdí, že se jim jejich servírování hostům již ani nevyplatí.
/VÍKENDOVÝ SERIÁL DENÍKU/ Postupně vyklízím mrazák, první ze dvou pultových, a musím sebekriticky konstatovat, že jsem opravdu s přibývajícími roky stále větší křeček. A tak jsem objevila bůček z domácího prasete, hodně tučný, a zcela spontánně jsem dostala chuť na uzené s domácím chlebem. Kvůli jednomu kousku masa nemá cenu roztápět venkovní udírnu, takže jsem do práce zapojila tekutý kouř a pomalý hrnec.
Vegetariánství a veganství je v Čechách na vzestupu. Někteří odborníci na výživu sice ještě straší zastaralými informacemi, že bez živočišných bílkovin se zdravý jídelníček neobejde, ale světové výzkumy už to dávno vyvrátily. Svět stále více směřuje k rostlinné stravě a není žádný zdravotní důvod, proč by se k němu Češi neměli přidat.
Česká kuchyně je z velké části založená na mase. Klasika, jakou je svíčková, se leckde považuje za nejtradičnější prvek české kuchyně. Na ni, ale i na steak, rajskou omáčku nebo kvalitní vývar je však potřeba hovězí maso, které v poslední době prudce zdražilo. Zákazníci kvůli tomu změnili své nákupní zvyklosti.
Hromadu mraženého drůbežího masa, mraženého sýru a také krevet našla kontrola Státní veterinární správy na Ústecku. Převáželo je vozidlo bez funkčního chladicího zařízení.
Hedvábně jemná a intenzivně vonící omáčka s marinovaným kuřecím masem. Butter Chicken je po právu hvězdou jídelních lístků nejen v indických restauracích. Vyzkoušejte ho také.
Pamatujete si zlou Cruelu, která chtěla v pohádce 101 dalmatinů štěňata tohoto roztomilého plemene jen kvůli jejich flekatému kožíšku? Na psa Štěpánky Novákové by pohádková čarodějnice jen nevěřícně zírala. Studentka si totiž pořídila fenku pomerančově zbarveného dalmatina. V čem se liší od klasického dalmatina a proč jsou její flíčky oranžové?
Kuře na paprice patří k oblíbeným rodinným receptům. Není proto divu, že nechybí ani v jídelníčku slovenského blogu Pekne papkaj, jehož recepty chutnají dětem i dospělým.
Čekají nás složité časy. Zdražování se týká všech a většina z nás hledá cestu, jak ušetřit. Velkou položkou v rozpočtu je samozřejmě jídlo. A tady pro vás máme dobrou zprávu – jíst levněji může znamenat jíst mnohem lépe než doposud. Vyžaduje to ale odvahu změnit zajeté zvyky a uchopit domácí hospodaření úplně jinak.
Nápoje či jídlo ze sóji a dalších rostlinných produktů se i v Česku staly oblíbenou součástí stravy. Někteří lidé jim dávají přednost před mlékem, masem a sýry. Lze je jimi ale zcela nahradit? Podle vysokoškolské profesorky a specialistky v oboru potravinářství Jany Dostálové ne. „Mohu je doporučit jen pro zpestření jídelníčku. Člověk je všežravec, který je desítky tisíc let nastaven na pestrou stravu,“ řekla Deníku.
Na tento oběd pro více hladových krků postačí pár surovin a zhruba půl hodiny času. Postup je snadný, tak s chutí do toho! Recept pro čtenáře Deníku zveřejnil slovenský kuchař Viliam Lajgút, který si přezdívá Muž s varechou.
Surströmming je podle Guinessovy knihy rekordů nejvíce páchnoucím jídlem světa. Jde o zkvašené rybí maso. Maxijedlík Jaroslav Němec se jej však nezaleknul a udělal rekord v pojídání tohoto pokrmu. Na akci Vírský Chilli Drak dosáhnul zápisu do České knihy rekordů.
Doposud opuštěné prostory bývalého řeznictví v Ruprechticích v Liberci se v pondělí 5. září opět otevřely zákazníkům. Výrobní prostory spojené s prodejnou sem přestěhovalo malé řeznictví Mass.na. Její majitelé před lety dezertovali z kancelářské práce k řeznickému řemeslu a snaží se ho dělat tak, aby jim dávalo smysl.
Doposud opuštěné prostory bývalého řeznictví v Ruprechticích v Liberci se v pondělí 5. září opět otevřely zákazníkům. Výrobní prostory spojené s prodejnou sem přestěhovalo malé řeznictví Mass.na. Její majitelé před lety dezertovali z kancelářské práce k řeznickému řemeslu a snaží se ho dělat tak, aby jim dávalo smysl.
Existuje někoho, kdo dokáže změnit chutě na maso. Ne obrazně, ale doslova. Je to operace, po níž vás přejde chuť na maso, tuky i sladkosti. Obejde se bez skalpelu. Není k tomu totiž potřeba nic víc, než vyměnit část bakterií, kterých máme každý v žaludku a střevech několik kilogramů.
Existuje někoho, kdo dokáže změnit chutě na maso. Ne obrazně, ale doslova. Je to operace, po níž vás přejde chuť na maso, tuky i sladkosti. Obejde se bez skalpelu. Není k tomu totiž potřeba nic víc, než vyměnit část bakterií, kterých máme každý v žaludku a střevech několik kilogramů.
„Na pánvi rozpalte trochu oleje a posaďte tam toho big boye. Má něco jako 220 gramů, tak bude potřebovat tři minuty z každé strany,“ radí Těhotnej kuchař, jak připravit krásně šťavnaté maso na burger. „Až tento burger budete jíst, na obličeji se vám řečí emotikonů objeví dvojtečka a velké D,“ je si jistý oblíbený kuchař.
S každým dalším nákupem saháme hlouběji do peněženky a řada lidí omezuje nákup surovin, které dříve běžně kupovala, a hledá levnější alternativu. Šidit tělo a chuťové buňky ale nemusíme. Podle odborníků jde úspora ruku v ruce se změnou v jídelníčku, kam je dobré zařadit i vnitřnosti nebo málo využívané druhy masa a zeleniny.
Máte rádi švestkové knedlíky? Já ano, ale zbaštit jich za pár minut desítky, to bych nezvládla ani ve snu. Jsou ale borci, pro které to problém není a svoje síly rádi poměří při soutěžích v pojídání knedlíků s ostatními. Rekord z roku 2018, kdy Radim Dvořáček dokázal ve Vizovicích spořádat za hodinu neskutečných 202 švestkových knedlíků, zatím překonán nebyl. Jaroslav Němec, známý jako Maxijedlík, jich zase dokáže za tři minuty zbodnout 30. A jak říká, stále si na nich pochutná!
Jedinečná atmosféra, tradiční i exotická jídla, pití a všudepřítomné vůně, jimž se nedá odolat. Tím vším včetně doprovodného programu plného hudby, zábavy i ukázek kuchařského umění lákají pořadatelé food festivalů. Konají se po celé republice a protože už je letos nebrzdí žádná coronavirová opatření, užívají si je stovky lidí. Pojďme se podívat alespoň na některé z nich.
S každým dalším nákupem saháme hlouběji do peněženky a řada lidí omezuje nákup surovin, které dříve běžně kupovala, a hledá levnější alternativu. Šidit tělo a chuťové buňky ale nemusíme. Podle odborníků jde úspora ruku v ruce se změnou v jídelníčku, kam je dobré zařadit i vnitřnosti nebo málo využívané druhy masa a zeleniny.
V České republice se ročně odchová asi 140 milionů kuřat na maso a naprostá většina z nich jsou tzv. rychle rostoucí plemena neboli rychlokuřata. Šestadvacetiletý Radim Trojan z Plzeňska, člen spolku Obránci zvířat, se v nové kampani nazvané Rychlokuřata snaží upozorňovat na utrpení kuřat, která se vlivem šlechtění zvětšila za posledních 50 let až čtyřnásobně.
V České republice se ročně odchová asi 140 milionů kuřat na maso a naprostá většina z nich jsou tzv. rychle rostoucí plemena neboli rychlokuřata. Šestadvacetiletý Radim Trojan z Plzeňska, člen spolku Obránci zvířat, se v nové kampani nazvané Rychlokuřata snaží upozorňovat na utrpení kuřat, která se vlivem šlechtění zvětšila za posledních 50 let až čtyřnásobně.
Papriky plněné zelím. Oblíbená pochoutka ke grilovanému masu, ale také laskomina na večerní posezení s přáteli. Tradičně se vyrábí především v létě, kdy na zahrádkách dozrávají právě papriky všeho druhu.
Nové trendy přinášejí do Česka alternativní potraviny, které mohou v budoucnu nahradit v jídelníčku tradiční maso. Ředitel Svazu zpracovatelů masa Radek Slanec však kritizuje, že v současnosti chybí větší diskuze třeba k etickým otázkám ohledně výroby takzvaného umělého masa. „Málo se mluví také o riziku používání růstového hormonu a antibiotik,“ řekl Deníku.
Nové trendy přinášejí do Česka alternativní potraviny, které mohou v budoucnu nahradit v jídelníčku tradiční maso. Ředitel Svazu zpracovatelů masa Radek Slanec však kritizuje, že v současnosti chybí větší diskuze třeba k etickým otázkám ohledně výroby takzvaného umělého masa. „Málo se mluví také o riziku používání růstového hormonu a antibiotik,“ řekl Deníku.
Léto bez pořádných grilovaček je dost nepředstavitelné. Jenže součástí posezení u grilu a taboráku bývají buřty, klobásy či pořádně prorostlé vepřové maso. A především lidé s vyšší hladinou cholesterolu či vyšším krevním tlakem by se měli při grilování více hlídat. Jak to dělat správně a grilování si přitom užít, vysvětlují kardiolog a zkušená nutriční specialistka.
Mají tak mohutná těla, že se jim pod vlastní vahou lámou kosti, v bolestech pak živoří hladem a žízní. Záběry z velkochovů, kde žije rychle rostoucí masná drůbež, vyvolaly u veřejnosti pobouření. Sociálními sítěmi se šíří kampaň organizace Obraz, která se snaží přesvědčit řetězce, aby zákazníkům maso těchto kuřat přestaly nabízet.
Po dvaceti letech se Lákáš Krejný se svou manželkou dostal na špici mezi chovateli pštrosů. Jejich netradiční rodinná farma v Židovicích na Litoměřicku se rozrostla až na 700 zvířat odchovaných za rok. Nyní ale přemýšlí, jak ustát prudce narůstající provozní náklady, aby nezkrachovali
Mnoho Čechů si neumí kempování, turistické túry či čundr představit bez levnějších masových konzerv. V letní sezoně ale některé spotřebitele zaskočila jejich vysoká cenovka. Producenti to vysvětlují zdražením snad všech výrobních nákladů, od masa z jatek, přes energie až po obaly.
Ve Strakonicích se ve středu 27. července 2022 otevře nová prodejna Kaufland. Nachází se pouze přes ulici od té původní a nabízí nejen o 615 m² větší nákupní plochu, ale také spoustu inovací. Na slavnostní otevření jsou připravné workshopy pro děti, ochutnávky produktů a mnoho dalšího.
Žolíci. Pardubičtí fotbalisté zdolali v posledním testu před startem své třetí prvoligové sezony Vlašim, které hraje o soutěž níž. Obě branky zaznamenali hráči z lavičky. I když je pravda, že se nejedná o žádnou senzaci, neboť v přípravě je žolíkem každý druhý.
Milujete guláše? Přesně v tomto pokrmu se před pár dny utkali jedlíci na soutěži ve Valašském Meziříčí. A že to byl napínavý boj. V soutěži a rekordu v pojídání gulášů na Gulášfestu se utkal i Jaroslav Němec alias Maxijedlík, který také získal první místo.
Milujete guláše? Přesně v tomto pokrmu se před pár dny utkali jedlíci na soutěži ve Valašském Meziříčí. A že to byl napínavý boj. V soutěži a rekordu v pojídání gulášů na Gulášfestu se utkal i Jaroslav Němec alias Maxijedlík, který také získal první místo.
Milujete guláše? Přesně v tomto pokrmu se před pár dny utkali jedlíci na soutěži ve Valašském Meziříčí. A že to byl napínavý boj. V soutěži a rekordu v pojídání gulášů na Gulášfestu se utkal i Jaroslav Němec alias Maxijedlík, který také získal první místo.
Milujete guláše? Přesně v tomto pokrmu se před pár dny utkali jedlíci na soutěži ve Valašském Meziříčí. A že to byl napínavý boj. V soutěži a rekordu v pojídání gulášů na Gulášfestu se utkal i Jaroslav Němec alias Maxijedlík, který také získal první místo.
Ostře realistická beletrie nenechá v klidu nikoho, kdo je příznivcem nejen detektivních, ale mnohdy i krutých příběhů, které se na Karlovarsku staly. Tak bychom mohli popsat tvorbu jáchymovského spisovatele Josefa Strausse, který si u svých čtenářů získal velkou oblibu na celorepublikové úrovni.