Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Karaage Rice Bowl; 4pokoje

Oběd jako z restaurace: Karaage Rice Bowl

Co tak skloubit dva gastronomické trendy v jednom pokrmu? Zkuste Karaage Rice Bowl, japonskou kuřecí pochoutku vytvářející mnohovrstevnatou chuť daleké Asie ve vašich spokojených ústech.

Dle výzkumu jsou burgery z masa výživnější než burgery rostlinné

Výzkum: Burgery z masa jsou výživnější než ty rostlinné

O benefitech rostlinné stravy pro lidské zdraví není potřeba diskutovat, stejně jako o prokázané škodlivosti nezřízeného masožroutství. Pokud vám ale jde o příjem nepostradatelných esenciálních aminokyselin, ve světě burgerů stále vítězí ty masové nad jejich rostlinnými alternativami.

Zleva Martin Kužniar (šéf marketingu), Pavel Kužniar (obchodní ředitel), Jiří Lukášek (první finanční ředitel), Jiří Kužniar (šéf IT a komunikace), Pavlína Dluhošová (ekonomická ředitelka) a Petr Kužniar (ředitel).

Rodinné dědictví. Kolem masa se „motá“ už čtvrtá generace rodu Kužniarů

Josef Kužniar se narodil roku 1939. Jeho otec tehdy provozoval řeznicko-uzenářský obchod ve Svébohově nedaleko Šumperku a malý Pepíček si tatínkovo řemeslo už jako malý zamiloval a zasvětil mu celý život. Bez nadsázky lze říci, že řezníkem se stal už jako malý kluk. Láska k řeznickému řemeslu je to, z čeho se později zrodila firma MASO-PROFIT, která dodává technologie i drobné vybavení pro potravinářský průmysl.

Majitel brněnské firmy Huhuchilli Tomáš Hinduliak uspěl v roce 2021 se svou švestkovou chilli omáčkou na prestižní gastronomické soutěži Great Taste Awards, kde získal jednu hvězdu.

Čech získal Gastro Oscara: Na světové soutěži uspěl se švestkovou chilli omáčkou

Před téměř deseti lety byla jednou ze dvou prvních chilli omáček, které Tomáš Hinduliak vyrobil. Postupně ji zdokonalil natolik, že s ní v roce 2021 uspěl v prestižní gastronomické soutěži Great Taste Awards. Švestková chilli omáčka v pálivé verzi si z klání přirovnávaného k filmovým Oscarům odnesla ocenění v podobě jedné hvězdy.

Děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT doc. Ing. VLADIMÍR KOČÍ, Ph.D., MBA.

Náhražky masa ekologické být nemusí, vysvětluje Vladimír Kočí, děkan VŠCHT

/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.

Děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT doc. Ing. VLADIMÍR KOČÍ, Ph.D., MBA.

Náhražky masa ekologické být nemusí, vysvětluje Vladimír Kočí, děkan VŠCHT

/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.

Děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT doc. Ing. VLADIMÍR KOČÍ, Ph.D., MBA.

Náhražky masa ekologické být nemusí, vysvětluje Vladimír Kočí, děkan VŠCHT

/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.

Děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT doc. Ing. VLADIMÍR KOČÍ, Ph.D., MBA.

Náhražky masa ekologické být nemusí, vysvětluje Vladimír Kočí, děkan VŠCHT

/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.

Děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT doc. Ing. VLADIMÍR KOČÍ, Ph.D., MBA.

Náhražky masa ekologické být nemusí, vysvětluje Vladimír Kočí, děkan VŠCHT

/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.

Děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT doc. Ing. VLADIMÍR KOČÍ, Ph.D., MBA.

Náhražky masa ekologické být nemusí, vysvětluje Vladimír Kočí, děkan VŠCHT

/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.

Děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT doc. Ing. VLADIMÍR KOČÍ, Ph.D., MBA.

Náhražky masa ekologické být nemusí, vysvětluje Vladimír Kočí, děkan VŠCHT

/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.

Děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT doc. Ing. VLADIMÍR KOČÍ, Ph.D., MBA.

Náhražky masa ekologické být nemusí, vysvětluje Vladimír Kočí, děkan VŠCHT

/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.

Děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT doc. Ing. VLADIMÍR KOČÍ, Ph.D., MBA.

Náhražky masa ekologické být nemusí, vysvětluje Vladimír Kočí, děkan VŠCHT

/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.

Plněné žampiony

Silvestrovská umami chuťovka: plněné žampiony

Nedřete se při přípravách na silvestrovské pohoštění víc, než by bylo zdrávo. Tenhle recept na žampiony plněné parmazánem, smetanovým sýrem, strouhankou a bylinkami je velice jednoduchý a výsledek ohromující. Houby i vyzrálý sýr jsou totiž nositeli páté chuti neboli umami, která je někdy popisována také jako „masová“. Vtip tkví v tom, že v tomto pokrmu žádné maso nenajdete. Na poslední večírek v roce tak budete moct pozvat i kámoše z řad vegetariánů.

Modak

Plněné knedlíčky z celého světa. Znáte Xiaolongbao nebo Modak?

K snědku jsou doslova po celém světě. Plněné knedlíčky totiž milují na všech kontinentech. Regionální kuchyně je pojímají velice odlišně, takže o rozmanitost není nouze. Potíž je možná jen s definováním, co to vlastně plněný knedlíček je. Každopádně shoda panuje na tom, že řeč je o těstě se slanou nebo sladkou nádivkou. Ostatně posuďte sami, jak různé mohou knedlíčky z protilehlých koutů světa být.

Vánoční cukroví Cukrárny od Mamlasů

Tradiční vánoční cukroví. Výrobce zdravé náhrady masa nabízí nový sortiment

Až do loňska se výrobce ROBI – alternativy masa z pšeničné bílkoviny, prakticky nezastavil. O jeho zdravý produkt měly zájem menzy, restaurace i školní jídelny. Ty však s „korona dobou“ omezily provoz či se uzavřely. „Teď je to pro nás bojovka o přežití,“ říká spolumajitel EUROBI Pavel Labský s tím, že výrobou vánočního cukroví hodlá svoji ztrátu zmírnit.

Butter Chicken

Oběd jako z restaurace: Butter Chicken

Hedvábně jemná a intenzivně vonící omáčka s marinovaným kuřecím masem. Butter Chicken je po právu hvězdou jídelních lístků nejen v indických restauracích. Mnozí jej považují za jakousi vstupní bránu do pestré indické kuchyně. Kdo tenhle pokrm zná, miluje ho. A kdo ho nezná? Omámen aromatickým indickým kořením, brzy pochopí.

Vepřové maso.

Český paradox: Vyvážíme levné vepře, vrací se nám drahá kýta

Kvalitní prasata a skot, o které se starají čeští chovatelé, často končí v zahraničí. Naopak do Česka se vepřové maso (včetně původně našeho) vrací v podobě dražší kýty anebo šunky. Dovážíme je zejména z Německa, Španělska či Polska. Přidanou hodnotu a vyšší finanční marži, která vzniká zpracováním masa, tedy obvykle „shrábnou“ tamní firmy. Dlouhodobý nepoměr mezi vývozem živých vepřů a dovozem již zpracovaných masných výrobků ukazují i data statistiků.

Kapr je v Česku velmi oblíbená ryba, skvělý je v úpravě na pivu. Ilustrační foto

Rybí hostina nejen o Vánocích

Sladkovodní ryby byly od středověku jedním z klíčových pilířů české kuchyně. Bohužel, během 20. století popularita sumců, okounů, línů, štik či kaprů značně poklesla a desítky starých receptů upadly v zapomnění. Pojďme to změnit. Vánoce jsou ideální příležitost. 

Kančí panenka v ořechové krustě

Objevte kouzlo zvěřiny. Vyzkoušejte recepty nejen pro pány honiteb

Každý labužník se těší na konec roku, protože na trh přichází bohatá kolekce zvěřiny. Z chuťového i výživového hlediska jde spolu s masnými produkty z certifikovaných biofarem o jedno z nejlepších mas, které je u nás k dispozici. Cesta zvěřiny na český stůl byla poměrně dlouhá a klikatá. 

Kachny. Ilustrační snímek

Mražené kachny z Polska obsahují salmonely. Prodalo se jich přes 1,6 tuny

Veterináři varují před mraženými kachnami z Polska od výrobce DROP, které mohou obsahovat salmonely. Podařilo se jich stáhnout 1138 kg, naopak 1627 kg se prodalo nebo zkonzumovalo. Informace o riziku obdržela Státní veterinární správa (SVS) systémem rychlého varování (RASFF). V ČR směřovala zásilka ke dvěma obchodníkům, sdělil dnes ČTK mluvčí SVS Petr Vorlíček. 

Historicky první psí brunch, který se uskutečnil v pražské Kavárně co hledá jméno.

Naši pohodu ovlivňuje pohoda našeho psa

Naši pohodu ovlivňuje jídlo, to určitě potvrdí každý. A stejně je tomu tak i u psů. Jenže zatímco my si dokážeme svoji stravu koupit či připravit podle naší chuti, pes si o to příliš říci neumí. Navíc ho ani moc nezajímá, co je pro něj skutečně vhodné, a co by raději neměl. Jak na to?

Americká policie prohledává místo činu. Ilustrační snímek

Krvavě se pomstil. Otec ubodal mladíka, který prodal jeho dceru pasákům

Spravedlnost vzal do vlastních rukou muž z amerického státu Washington. Policisté jej tento týden zatkli za to, že zabil devatenáctiletého přítele své dcery. Tělo mladíka se našlo před několika týdny. Muž vraždil proto, že přítel jeho dceru údajně prodal obchodníkům s bílým masem.

Počet ryb nižší a ceny za kilo rybího českého masa vyšší. Taková je aktuální situace letošních výlovů ryb v okolí Mariánských a Františkových Lázní.

Za rybí maso si letos připlatíme. Čeští rybáři se potýkají s řadou problémů

Počet ryb nižší a ceny za kilo rybího českého masa vyšší. Taková je aktuální situace letošních výlovů ryb v okolí Mariánských a Františkových Lázní. „S výlovy to není takové, jaké to bylo. Momentálně musím konstatovat, že počítáme s nižším počtem vylovených ryb. Navíc bylo horší počasí,“ říká za Rybářství Mariánské Lázně Zdeněk Mašek

Počet ryb nižší a ceny za kilo rybího českého masa vyšší. Taková je aktuální situace letošních výlovů ryb v okolí Mariánských a Františkových Lázní.

Za rybí maso si letos připlatíme, rybářství se potýká s řadou problémů

Počet ryb nižší a ceny za kilo rybího českého masa vyšší. Taková je aktuální situace letošních výlovů ryb v okolí Mariánských a Františkových Lázní. „S výlovy to není takové, jaké to bylo. Momentálně musím konstatovat, že počítáme s nižším počtem vylovených ryb. Navíc bylo horší počasí,“ říká za Rybářství Mariánské Lázně Zdeněk Mašek

Tržiště v polských Chalupkách je jen pár stovek metrů za hranicí. Z velké části tam stále jezdí nakupovat Češi. Teď v říjnu nejčastěji dušičkové zboží a květiny.

Češi berou polské trhy útokem. Levnější benzín, maso i „dušičky“ jsou hitem

„Vezmeme dva pytle toho zelí. Co, Marie? A deset kilo brambor k tomu,“ mluví ke své ženě pan Vladimír na tržišti v polských Chałupkách. Do Starého Bohumína je to odtud přes hraniční most asi 500 metrů, z Ostravy po dálnici jste tam za pár minut, takže ve čtvrtek dopoledne převažují mezi zákazníky Češi. „Já bych řekla tak šedesát procent Čechů a čtyřicet Poláků,“ upřesňuje prodavačka Basia.

Nejmladší starostka v Rakousku Nicole Zehetner-Graslová (25 let).

Od sousedů: Starostek přibývá, v Bavorsku rostou lanýže a na chatě nemají maso

Přinášíme pravidelný přehled zpráv z denního tisku od našich německy mluvících sousedů. Tentokrát se věnují přibývajícímu počtu starostek, speciálních "zabedněných" vagónů pro sportovní fanoušky, jediné chatě Alpského svazu, kde se nepodává jídlo z masa, ochraně městských bytů před Airbnb nebo pokusům s pěstováním lanýžů.

Ilustrační foto.

Chtěla propašovat maso v kočárku

S masem za 130 korun, ukrytým v kočárku, chtěla projít bez placení přes pokladnu supermarketu v Kojetíně sedmatřicetiletá žena. Zlodějku ale hned za pokladnami zastavila ostraha prodejny.

Zpracování masa - ilustrační foto

Lidl stahuje maso. Mleté z Polska šedesátkrát překročilo limit pro antibiotika

Veterináři nařídili řetězci Lidl stáhnout skoro 17,5 tuny vepřového mletého masa původem z Polska, ve kterém zjistili šedesátkrát překročený limit pro antibiotika. V Česku jej zpracovávala firma Maso uzeniny Polička. Spotřebitelé by vepřové mleté maso neměli konzumovat, můžou ho vrátit na prodejně, kde ho zakoupili, sdělil dnes ČTK za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer. Podle Lidlu nese odpovědnost za uvedenou situaci výhradně dodavatel z Poličky, od kterého nemá řetězec sjednané dodávky masa z Polska.