Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Z téměř půl milionu chovaných prasat v roce 2004 zůstává na jihu Moravy už jen posledních 130 tisíc. Ilustrační snímek.

Vražedná kombinace: nízký výkup i zdražení krmiva, prasata z jihu Moravy mizí

Prase domácí na jižní Moravě jako téměř ohrožený živočišný druh? Trend statistik za poslední roky k tomu směřuje. Za posledních zhruba patnáct let totiž zůstala v kraji zhruba jen třetina původního stavu. I oproti poslednímu roku zmizely z jihu Moravy další stovky těchto sudokopytníků chovaných hlavně na maso.

Masné produkty zajištěné kvůli porušení stanovených norem.

Ke spotřebitelům celníci s veterináři nepustili čtyři tuny masa

/FOTOGALERIE/ Maso naskládané v přepravkách, zmrazené maso připravené pro výrobu kebabu i mražené mořské plody. To vše v množství vyjádřeném hmotností 4,4 tuny pohltil Vesuv. Právě tak Celní správa ČR pojmenovala rozsáhlou akci uspořádanou v uplynulém týdnu společně s inspektory Státní veterinární správy zaměřenou na kontrolu veterinárních produktů. 

Nenechal ženu se vyspat a nekoupil jí dárek, ona na něj vzala nůž a paličku na maso.

Žena, která masakrovala muže paličkou na maso a nožem kvůli dárku, jde za mříže

Nedostala dárek k Vánocům, tak na partnera vzala paličku na maso a pobodala ho nožem. Dárek proto dostala od pardubického soudu, a to ve formě deseti let za mřížemi. Ve vazbě ale stále sedí i její partner, podezřelý z toho, že po incidentu chtěl v bytě založit požár. Celá bytovka kvůli tomu musela být evakuována. Byt se navíc ocitl pod vodou a jejich pes byl najednou mrtvý. Přečtěte si neuvěřitelný příběh. 

Kateřina Marešová

Maso bez zvířat? V pražském startupu ho množí studenti a vědci

K typicky letní grilovačce neodmyslitelně patří dobrá flákota. Ale umíte si přestavit, že si na rošt dáte maso, které „vyrostlo“ v laboratoři a žádné zvíře kvůli němu nemuselo jít na porážku? Podle osmnáctileté studentky Biskupského gymnázia v Hradci Králové Kateřiny Marešové to není tak nereálná myšlenka. 

Přestávají lidé kupovat maso?

Zvyky Čechů se mění, ze stolů pozvolna mizí maso. Kvůli zdraví i etice

Knedlo, zelo, seitan. Nebo knedlo, zelo, tofu. Než národní klasiku nahradí její rostlinná verze, potrvá to nejspíš ještě dlouho. Odklon Čechů od masité stravy je zatím pozvolný, rozhodně ale stále výraznější. Podle posledních průzkumů vědomě omezuje maso v jídelníčku až pětina obyvatel. Označují se za takzvané flexitariány.

Postavit zemědělskou farmu není lehké. I další problémy řeší majitel zemědělské společnosti Rhea Holding Dešná Josef Kolář.

Farmář těžký chleba má. Josef Kolář s problémy chodí spát i s nimi vstává

Majitel zemědělské společnosti Rhea Holding Dešná Josef Kolář musí denně řešit řadu úskalí kromě toho, že zaměstnává na 500 lidí, moc dobře ví, že chovatelství dávno není ziskovým oborem, svoje aktivity tak rozděluje do více sektorů, aby odvětví mohl dotovat. Jak sám říká, každý den s problémy usíná a ráno se s nimi zase probouzí.

Řeznictví Stejskal v Chotěboři.

Od koláčků k masu: historie Stejskalových uzenin se píše už téměř sto let

/FOTOGALERIE/ Řeznické řemeslo se v rodu Stejskalů z Chotěboře dědí už po čtyři generace. Stejně jako jméno František. „Kořeny ale máme pekařské. Možná právě proto nám tolik chutná sladké,“ směje se majitel firmy František Stejskal, toho jména třetí. Kladný vztah ale samozřejmě mají i k masu. Svědčí o tom například i nedávno získané ocenění Vysočina regionální produkt.

Plexisklové telefonní polokabiny (tzv. mušle) v Praze, 1987

Poslední telefonní budka končí. Historik: Stály se na ně fronty jak na maso

V České republice ve čtvrtek dopoledne skončí jedna technologická éra trvající více než sto let. V obci Hlubyně na Příbramsku dojde k demontáži a následné ekologické likvidaci poslední telefonní budky. Přitom ještě před dvaceti lety jich bylo funkčních přes třicet tisíc, poté zejména nástupem mobilních telefonů nastal jejich útlum. Podle historika Jana Kramáře, vedoucího oddělení správy sbírkového fondu Poštovního muzea, jsou v Česku spojené především s obdobím socialismu.

Igor Bukovský se správnou životosprávou zabývá už třicet let.

Igor Bukovský: Jídlo a morálka jsou propojené

Všichni se zaklínají správnou výživou, ale jen málokdo tomuto složitému tématu skutečně rozumí. Jedním z největších odborníků v této oblasti je Igor Bukovský. Slovenský lékař a autor mnoha knih – třeba Návodu na přežití pro muže a Návodu na přežití pro ženu, jichž se dohromady prodal už milion výtisků – se problematikou životosprávy zabývá už třicet let.

Rodinná Farma Škodovi rozváží steaky a hovězí masné výrobky až k lidem domů na Vysočině a jižní Moravě. Mají vlastní chov mladých býků plemene Aberdeen Angus. Na snímku jednatel Vítězslav Škoda.

Steaky dováží lidem téměř až na gril. Důvěra je základ, říká farmář

Vývoz světově proslulého hovězího pozastavila Argentina. To však milovníkům steaků u nás vadit nemusí. České vyzrálé maso plemene Aberdeen Angus rozváží až do domácností na Vysočině a jižní Moravě například rodinná Farma Škodovi. Za pandemie se víc přiblížila zákazníkům. „S prodáváním masa na tradičních stanovištích ve městech a obcích je konec. Lidé jsou rádi, když k nim dorazí náš poslíček a třeba s nimi i prohodí pár slov,“ povídá farmář Vítězslav Škoda.

Jan Fiala

Život podle Celticu. Fanoušek na Moravě "převlékl" hospodu i místní tým

V těle mu dost možná koluje i zelenobílá krev. Fotbalový příznivec Jan Fiala totiž propadl vášni jménem Celtic Glasgow. Přestože pár let žil ve Velké Británii, dosud jeho stadion nenavštívil. Aspoň menší kopii slavného klubu ze Skotska ale vybudoval v Újezdu u Boskovic. Kromě fotbalu holduje také masu, díky němuž se zapsal i do České knihy rekordů.

Jan Fiala

Život podle Celticu. Fanoušek na Moravě "převlékl" hospodu i místní tým

V těle mu dost možná koluje i zelenobílá krev. Fotbalový příznivec Jan Fiala totiž propadl vášni jménem Celtic Glasgow. Přestože pár let žil ve Velké Británii, dosud jeho stadion nenavštívil. Aspoň menší kopii slavného klubu ze Skotska ale vybudoval v Újezdu u Boskovic. Kromě fotbalu holduje také masu, díky němuž se zapsal i do České knihy rekordů.

Jan Fiala

Život podle Celticu. Fanoušek na Moravě "převlékl" hospodu i místní tým

V těle mu dost možná koluje i zelenobílá krev. Fotbalový příznivec Jan Fiala totiž propadl vášni jménem Celtic Glasgow. Přestože pár let žil ve Velké Británii, dosud jeho stadion nenavštívil. Aspoň menší kopii slavného klubu ze Skotska ale vybudoval v Újezdu u Boskovic. Kromě fotbalu holduje také masu, díky němuž se zapsal i do České knihy rekordů.

Jan Fiala

Život podle Celticu. Fanoušek na Moravě "převlékl" hospodu i místní tým

V těle mu dost možná koluje i zelenobílá krev. Fotbalový příznivec Jan Fiala totiž propadl vášni jménem Celtic Glasgow. Přestože pár let žil ve Velké Británii, dosud jeho stadion nenavštívil. Aspoň menší kopii slavného klubu ze Skotska ale vybudoval v Újezdu u Boskovic. Kromě fotbalu holduje také masu, díky němuž se zapsal i do České knihy rekordů.

Jan Fiala

Život podle Celticu. Fanoušek na Moravě "převlékl" hospodu i místní tým

V těle mu dost možná koluje i zelenobílá krev. Fotbalový příznivec Jan Fiala totiž propadl vášni jménem Celtic Glasgow. Přestože pár let žil ve Velké Británii, dosud jeho stadion nenavštívil. Aspoň menší kopii slavného klubu ze Skotska ale vybudoval v Újezdu u Boskovic. Kromě fotbalu holduje také masu, díky němuž se zapsal i do České knihy rekordů.

Jan Fiala

Život podle Celticu. Fanoušek na Moravě "převlékl" hospodu i místní tým

V těle mu dost možná koluje i zelenobílá krev. Fotbalový příznivec Jan Fiala totiž propadl vášni jménem Celtic Glasgow. Přestože pár let žil ve Velké Británii, dosud jeho stadion nenavštívil. Aspoň menší kopii slavného klubu ze Skotska ale vybudoval v Újezdu u Boskovic. Kromě fotbalu holduje také masu, díky němuž se zapsal i do České knihy rekordů.

Jan Fiala

Život podle Celticu: hospodu i fotbalisty Fiala z Újezdu oblékl do jeho barev

V těle mu dost možná koluje i zeleno-bílá krev. Fotbalový příznivec Jan Fiala totiž propadl vášni jménem Celtic Glasgow. Přestože pár let žil ve Velké Británii, dosud jeho stadion nenavštívil. Aspoň menší kopii slavného klubu ze Skotska ale vybudoval v Újezdu u Boskovic. Kromě fotbalu holduje také masu, díky němuž se zapsal i do České knihy rekordů.

Olin Bezchleba

Paštika nemusí být jen levná „nouzovka“. Rodinná konzervárna sází na kvalitu

Bezchlebovu rodinnou konzervárnu Via Delicia najdete v Zábřehu. Jedná se o malou manufakturu, založil ji Olin Bezchleba v roce 2011 po 18 letech působení v gastronomii a potravinářském průmyslu. K založení vlastní značky Via Delicia ho přivedla inspirace francouzskými lokálními trhy, které poznal během svého působení ve Francii, a především nález staré knihy o zavařování z roku 1925. Její majitelka, zřejmě hospodyně ze statku, si do ní pečlivě zapisovala své poznatky a recepty. 

Maxijedlík Jaroslav Němec slupl půlmetrovou pizzu. Za devět minut.

VIDEO: Další rekord. Maxijedlík Němec slupl půlmetrovou pizzu za devět minut

Když se Jaroslav Němec z Bystrého na Svitavsku pustí do jídla, vždy to stojí za to. Padají rekordy. Není vybíravý a jeho apetit je famózní. Červi, tatranky, jitrnice, zkvašení sledi nebo vejce natvrdo. V sobotu přidal v boskovické pizzerii Heart další rekordní zářez. Poradil si totiž s pizzou o průměru přes půl metru. Na pětačtyřiceticentimetrovou variantu italské pochoutky tam přitom běžně chodí rodiny.

Robert Zelený na Tiskové konferenci, kde převzal ocenění pro Českou českou biopotravinu roku 2020.

Nesnažíme se přírodu ovládnout, ale napodobovat ji, vzkazují ze statku Mitrov

Sušené maso z Mitrovského dvora se stalo absolutním vítězem v soutěži Česká biopotravina roku 2020. Přinášíme vám rozhovor s Robertem Zeleným a Karlem Kalným ze Statku Mitrov. Pány bychom směle mohli titulovat jako BIO vizionáře, kteří se neváhají inspirovat v zahraničí a pandemii vnímají jako výzvu.

Maxijedlík Jaroslav Němec slupl půlmetrovou pizzu. Za devět minut.

VIDEO: Maxijedlík Němec slupl v Boskovicích půlmetrovou pizzu za devět minut

/FOTOGALERIE/ Když se Jaroslav Němec z Bystrého na Svitavsku pustí do jídla, vždy to stojí za to. Padají rekordy. Není vybíravý a jeho apetit je famózní. Červi, tatranky, jitrnice, zkvašení sledi nebo vejce natvrdo. V sobotu přidal v boskovické pizzerii Heart další rekordní zářez. Poradil si totiž s pizzou o průměru přes půl metru. Na pětačtyřiceticentimetrovou variantu italské pochoutky tam přitom běžně chodí rodiny.