Ještě před několika lety měl řezník Pavel Tichý z Nového Města nedaleko Hradce Králové jasno a věděl, že se kvůli zabijačkám prakticky každý konec a začátek roku nezastaví. Teď však nad českou tradicí zvoní umíráček.
Klasika nad klasiky – guláš je v našich končinách už po dvě staletí neodmyslitelnou součástí stravovacích návyků. Původ má v uherské pustě a v toku času se dočkal mnoha variací. V čem se od základního receptu liší ten podle Petra Voka a jakou přílohu si příště můžete dát místo okoukaného knedlíku?
Zebra, muflon, bizon či pštros. Klasické kuřecí, telecí i řízky z vepřové kotlety každoročně doplňují nabídkou neobvyklých exotických. Letošní menu již šestého ročníku Festivalu řízků v Bukovanech na Hodonínsku zpestřuje tento víkend klokaní svíčková. A má úspěch.
/FOTO/ Zebra, muflon, bizon či pštros. Klasické kuřecí, telecí i řízky z vepřové kotlety každoročně doplňují nabídkou neobvyklých exotických. Letošní menu již šestého ročníku Festivalu řízků v Bukovanech na Hodonínsku zpestřuje tento víkend klokaní svíčková.
Bambus, to je nové jméno pro bufet na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích. O provoz se stará manželská dvojice, která se poprvé viděla v Tescu a náměstí je už třetím místem, kde nabízí hostům vietnamskou kuchyni.
Indiánkám slavného spisovatele Karla Maye se často vyčítá, že nejsou autentické. Protože May na Divokém západě nikdy nebyl a jedinou divočinou, kde kdy pobýval, byly drsné Krušné hory. Kdyby ale žil dnes, jeho popis Divokého západu by možná neměl chyby. Alespoň co se fauny týče. I v Krušných horách totiž narazíte na ikonický texaský dlouhorohý skot neboli zástupce plemene texas longhorn.
Domácí zabijačka patřila odedávna zejména v zimních měsících ještě před pár desítkami let neodmyslitelně k venkovu také ve středních Čechách. Řezníci i šikovní samouci obcházeli zpravidla od prosince a v období masopustu týden co týden jednotlivá stavení, kde lidem pomáhali s porážkou vepřového, které si soukromníci poctivě podomácku vykrmili, aby si udělali zásoby na další měsíce roku.
Domácí zabijačka patřila odedávna zejména v zimních měsících ještě před pár desítkami let neodmyslitelně k venkovu také ve středních Čechách. Řezníci i šikovní samouci obcházeli zpravidla od prosince a v období masopustu týden co týden jednotlivá stavení, kde lidem pomáhali s porážkou vepřového, které si soukromníci poctivě podomácku vykrmili, aby si udělali zásoby na další měsíce roku.
Indiánkám slavného spisovatele Karla Maye se často vyčítá, že nejsou autentické. Protože May na Divokém západě nikdy nebyl a jedinou divočinou, kde kdy pobýval, byly drsné Krušné hory. Kdyby ale žil dnes, jeho popis Divokého západu by možná neměl chyby. Alespoň co se fauny týče. I v Krušných horách totiž narazíte na ikonický texaský dlouhorohý skot neboli zástupce plemene texas longhorn.
Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při každoročních zabijačkách. Také doma pořádáte tradiční hody? Pošlete nám své oblíbené recepty na zabijačkové pochoutky.
Co tak skloubit dva gastronomické trendy v jednom pokrmu? Zkuste Karaage Rice Bowl, japonskou kuřecí pochoutku vytvářející mnohovrstevnatou chuť daleké Asie ve vašich spokojených ústech.
O benefitech rostlinné stravy pro lidské zdraví není potřeba diskutovat, stejně jako o prokázané škodlivosti nezřízeného masožroutství. Pokud vám ale jde o příjem nepostradatelných esenciálních aminokyselin, ve světě burgerů stále vítězí ty masové nad jejich rostlinnými alternativami.
Josef Kužniar se narodil roku 1939. Jeho otec tehdy provozoval řeznicko-uzenářský obchod ve Svébohově nedaleko Šumperku a malý Pepíček si tatínkovo řemeslo už jako malý zamiloval a zasvětil mu celý život. Bez nadsázky lze říci, že řezníkem se stal už jako malý kluk. Láska k řeznickému řemeslu je to, z čeho se později zrodila firma MASO-PROFIT, která dodává technologie i drobné vybavení pro potravinářský průmysl.
Před téměř deseti lety byla jednou ze dvou prvních chilli omáček, které Tomáš Hinduliak vyrobil. Postupně ji zdokonalil natolik, že s ní v roce 2021 uspěl v prestižní gastronomické soutěži Great Taste Awards. Švestková chilli omáčka v pálivé verzi si z klání přirovnávaného k filmovým Oscarům odnesla ocenění v podobě jedné hvězdy.
/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.
/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.
/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.
/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.
/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.
/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.
/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.
/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.
/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.
Nedřete se při přípravách na silvestrovské pohoštění víc, než by bylo zdrávo. Tenhle recept na žampiony plněné parmazánem, smetanovým sýrem, strouhankou a bylinkami je velice jednoduchý a výsledek ohromující. Houby i vyzrálý sýr jsou totiž nositeli páté chuti neboli umami, která je někdy popisována také jako „masová“. Vtip tkví v tom, že v tomto pokrmu žádné maso nenajdete. Na poslední večírek v roce tak budete moct pozvat i kámoše z řad vegetariánů.
K snědku jsou doslova po celém světě. Plněné knedlíčky totiž milují na všech kontinentech. Regionální kuchyně je pojímají velice odlišně, takže o rozmanitost není nouze. Potíž je možná jen s definováním, co to vlastně plněný knedlíček je. Každopádně shoda panuje na tom, že řeč je o těstě se slanou nebo sladkou nádivkou. Ostatně posuďte sami, jak různé mohou knedlíčky z protilehlých koutů světa být.
Co vlastně jedí o Vánocích vegetariáni a vegani? Deníku to exkluzivněprozradila známá ostravské modelka Monika Rohanová, která žije v Londýně. A právě tam s tátou stráví Vánoce.
Až do loňska se výrobce ROBI – alternativy masa z pšeničné bílkoviny, prakticky nezastavil. O jeho zdravý produkt měly zájem menzy, restaurace i školní jídelny. Ty však s „korona dobou“ omezily provoz či se uzavřely. „Teď je to pro nás bojovka o přežití,“ říká spolumajitel EUROBI Pavel Labský s tím, že výrobou vánočního cukroví hodlá svoji ztrátu zmírnit.
Hedvábně jemná a intenzivně vonící omáčka s marinovaným kuřecím masem. Butter Chicken je po právu hvězdou jídelních lístků nejen v indických restauracích. Mnozí jej považují za jakousi vstupní bránu do pestré indické kuchyně. Kdo tenhle pokrm zná, miluje ho. A kdo ho nezná? Omámen aromatickým indickým kořením, brzy pochopí.
Kdysi úspěšnou kapří rasu dnes v rybnících nenajdete. Na jihu Čech se ale odborníci podílejí na zachování genofondu jiných poddruhů kapra, například uchovávají Jihočeského kapra šupinatého, Milevského lysce nebo Třeboňského šupináče.
Králodvorská rybárna letos nabízí část kaprů z vlastního chovu a část byla přivezena z produkce z Klatovského rybářství. Energetická krize se podepsala i na cenách tradiční české pochoutky.
Sypké, do naprostého jemňoučka vydušené hovězí maso nasáklé lákavými aromaty kokosového mléka a dálnovýchodního koření. Připomíná indické kari, ve skutečnosti ale jde o indonéský sváteční pokrm rendang.
Kvalitní prasata a skot, o které se starají čeští chovatelé, často končí v zahraničí. Naopak do Česka se vepřové maso (včetně původně našeho) vrací v podobě dražší kýty anebo šunky. Dovážíme je zejména z Německa, Španělska či Polska. Přidanou hodnotu a vyšší finanční marži, která vzniká zpracováním masa, tedy obvykle „shrábnou“ tamní firmy. Dlouhodobý nepoměr mezi vývozem živých vepřů a dovozem již zpracovaných masných výrobků ukazují i data statistiků.
Pokud vám na Mírovém náměstí chyběla masna Bartošových, která se před několika týdny zavřela, nemusíte zoufat. Od 2.12 je na stejném místě otevřena prodejna Novák, kde si můžete nakoupit uzeniny, maso, ale také lahůdky. Zašli jsme s fotoaparátem dovnitř.
Sladkovodní ryby byly od středověku jedním z klíčových pilířů české kuchyně. Bohužel, během 20. století popularita sumců, okounů, línů, štik či kaprů značně poklesla a desítky starých receptů upadly v zapomnění. Pojďme to změnit. Vánoce jsou ideální příležitost.
Každý labužník se těší na konec roku, protože na trh přichází bohatá kolekce zvěřiny. Z chuťového i výživového hlediska jde spolu s masnými produkty z certifikovaných biofarem o jedno z nejlepších mas, které je u nás k dispozici. Cesta zvěřiny na český stůl byla poměrně dlouhá a klikatá.
Chtěly jít do Santiaga, a došly do Mikulova. Tak lze stručně popsat jednu několikadenní životní etapu maminky Anny (47 let) a dcery Emy Semiánových (18 let) z Nové Telibi u Mladé Boleslavi. Obě dámy se v roce 2020 rozhodly absolvovat svatojakubskou pěší pouť.
Veterináři varují před mraženými kachnami z Polska od výrobce DROP, které mohou obsahovat salmonely. Podařilo se jich stáhnout 1138 kg, naopak 1627 kg se prodalo nebo zkonzumovalo. Informace o riziku obdržela Státní veterinární správa (SVS) systémem rychlého varování (RASFF). V ČR směřovala zásilka ke dvěma obchodníkům, sdělil dnes ČTK mluvčí SVS Petr Vorlíček.
Naši pohodu ovlivňuje jídlo, to určitě potvrdí každý. A stejně je tomu tak i u psů. Jenže zatímco my si dokážeme svoji stravu koupit či připravit podle naší chuti, pes si o to příliš říci neumí. Navíc ho ani moc nezajímá, co je pro něj skutečně vhodné, a co by raději neměl. Jak na to?
Spravedlnost vzal do vlastních rukou muž z amerického státu Washington. Policisté jej tento týden zatkli za to, že zabil devatenáctiletého přítele své dcery. Tělo mladíka se našlo před několika týdny. Muž vraždil proto, že přítel jeho dceru údajně prodal obchodníkům s bílým masem.
Když se našim prapředkům podařilo umlátit mamuta kyji a kameny, byla to velká sláva: všichni se nacpali, co se do nich vešlo. Co ale s metráky přebytečného masa, o které se už začali zajímat šakalové a podobní darmojedi? Jak to udělat, aby se za pár dní nezkazilo?
Počet ryb nižší a ceny za kilo rybího českého masa vyšší. Taková je aktuální situace letošních výlovů ryb v okolí Mariánských a Františkových Lázní. „S výlovy to není takové, jaké to bylo. Momentálně musím konstatovat, že počítáme s nižším počtem vylovených ryb. Navíc bylo horší počasí,“ říká za Rybářství Mariánské Lázně Zdeněk Mašek
Počet ryb nižší a ceny za kilo rybího českého masa vyšší. Taková je aktuální situace letošních výlovů ryb v okolí Mariánských a Františkových Lázní. „S výlovy to není takové, jaké to bylo. Momentálně musím konstatovat, že počítáme s nižším počtem vylovených ryb. Navíc bylo horší počasí,“ říká za Rybářství Mariánské Lázně Zdeněk Mašek
Inspektoři krajské veterinární správy (KVS) v Jihočeském kraji před několika dny na Prachaticku kontrolovali výrobnu mražených masných polotovarů typu kebab. V provozovně se nacházely hovězí a drůbeží výrobky neznámého původu a některé potraviny měly prošlé datum spotřeby.
Inspektoři krajské veterinární správy (KVS) v Jihočeském kraji před několika dny na Prachaticku kontrolovali výrobnu mražených masných polotovarů typu kebab. V provozovně se nacházely hovězí a drůbeží výrobky neznámého původu a některé potraviny měly prošlé datum spotřeby.
Jelítka, prdelačka nebo gulášek. Kouřící kotle, všeprostupující nezaměnitelná vůně vařeného masa a korzující lidé s konvičkami. Plumlovský zámek hostil tradiční domácí zabíjačku v podání místních vyhlášených řezníků Mirgových.