Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Lvi mohou být nevyzpytatelnými mazlíčky

Dnešní povídka je z prostředí cirkusu. Tohle je Donter a smrt

Třem lvicím se narodilo osm lvíčat. Sedm kluků a jedna holka. Kdyby se lvíčata byla narodila v Africe, jejich život by se odvíjel po lvím způsobu. Ale protože se narodila v cirkuse, tak už ve stáří tří týdnů započal jejich výcvik. Cvičitelem byl neznámý donter a budiž mu přičteno k dobru, že nikdy při výuce nepoužíval bič, nikdy neměl v ruce hůl, jen útlý proutek a poslušnost těch malých, plavých klubíček odměňoval kousky syrového masa, které vytahoval z tašky, upevněné na boku.

Lvi mohou být nevyzpytatelnými mazlíčky

Dnešní povídka je z prostředí cirkusu. Tohle je Donter a smrt

Třem lvicím se narodilo osm lvíčat. Sedm kluků a jedna holka. Kdyby se lvíčata byla narodila v Africe, jejich život by se odvíjel po lvím způsobu. Ale protože se narodila v cirkuse, tak už ve stáří tří týdnů započal jejich výcvik. Cvičitelem byl neznámý donter a budiž mu přičteno k dobru, že nikdy při výuce nepoužíval bič, nikdy neměl v ruce hůl, jen útlý proutek a poslušnost těch malých, plavých klubíček odměňoval kousky syrového masa, které vytahoval z tašky, upevněné na boku.

Lvi mohou být nevyzpytatelnými mazlíčky

Dnešní povídka je z prostředí cirkusu. Tohle je Donter a smrt

Třem lvicím se narodilo osm lvíčat. Sedm kluků a jedna holka. Kdyby se lvíčata byla narodila v Africe, jejich život by se odvíjel po lvím způsobu. Ale protože se narodila v cirkuse, tak už ve stáří tří týdnů započal jejich výcvik. Cvičitelem byl neznámý donter a budiž mu přičteno k dobru, že nikdy při výuce nepoužíval bič, nikdy neměl v ruce hůl, jen útlý proutek a poslušnost těch malých, plavých klubíček odměňoval kousky syrového masa, které vytahoval z tašky, upevněné na boku.

Ilustrační foto.

Sekáček na maso a dvě promile. Opilý muž na pumpě ohrožoval jiného

Kdyby šlo o natáčení béčkového hororu, nejspíš by na závěr tekly před kamerou potoky umělé krve. Protože se však jednalo o večerní realitu na benzince v Brandýse nad Labem, konec byl jiný a jinde: Okresní soud pro Prahu-východ rozhodl trestním příkazem o 150 hodinách veřejně prospěšných prací. Scénář by však spíš pasoval na ten béčkový horor: na čerpací stanici ohrožoval jeden muž druhého sekáčkem na maso.

Znehodnocení drůbeže a masa obarvením.

Auto na Strakonicku převáželo čtvrt tuny nevábného masa

Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) z Jihočeského kraje ve spolupráci s tamním celním úřadem odhalili v Blatné v okrese Strakonice vozidlo patřící cizinci žijícímu tamtéž. Dodávka ve zcela nevhodných hygienických podmínkách převážela téměř 250 kg drůbeže a masa neznámého původu.

Rodinné řeznictví Jan Blažek funguje v Borku od roku 1993.

Na Borku si řezníci předávají rodinnou tradici

Místním i mnohým přespolním je v Borku dobře známá rodinná firma, jejíž vývěsní štít odkazuje na řemeslo, zařazené mezi vážené cechy už ve středověku. Řeznictví, které s manželkou Ludmilou založil Jan Blažek v roce 1993, je sice mladšího data, ale poctivé řemeslo zde stále ctí.

MUDr. Jan Vojáček

Doktor Jan Vojáček: Buď si lidé udělají čas na sebe, nebo později na nemoc

Vystudoval lékařskou fakultu UP v Olomouci, ale u klasické medicíny dlouho nevydržel. Nesouhlasil s jejím přístupem k člověku jako ke stroji, který lze jednoduše opravit podle předem daného manuálu. Postupně v něm rostla vášeň pro hledání a zkoumání skutečných příčin onemocnění a také zájem o člověka v celé jeho komplexnosti, hloubce a individualitě. Vystudoval obor Funkční medicíny na univerzitě v Jižní Kalifornii a dnes má vlastní soukromou praxi.

Téměř každé jídlo lze upravit do zdravější podoby, stačí dodržovat pár základních pravidel.

RADA: Desatero pro zdravé vaření

/24. DEN/ Téměř každé jídlo lze upravit do zdravější podoby, stačí dodržovat pár základních pravidel. Ani při hubnutí není potřeba ztrácet čas tím, že budete pro sebe vařit něco jiného než pro nehubnoucí členy rodiny.

Zabíjačka. Ilustrační foto.

Pošlete váš oblíbený zabijačkový recept

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.

Zabíjačka. Ilustrační foto.

Pošlete váš oblíbený zabijačkový recept

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.

Zabíjačka. Ilustrační foto.

Pošlete váš oblíbený zabijačkový recept

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.

Zabíjačka. Ilustrační foto.

Pošlete váš oblíbený zabijačkový recept

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.

Zabíjačka. Ilustrační foto.

Pošlete váš oblíbený zabijačkový recept

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.

Zabíjačka. Ilustrační foto.

Pošlete váš oblíbený zabijačkový recept

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.

Zabíjačka. Ilustrační foto.

Pošlete váš oblíbený zabijačkový recept

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.

Zabíjačka. Ilustrační foto.

Pošlete váš oblíbený zabijačkový recept

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.

Zabíjačka. Ilustrační foto.

Pošlete váš oblíbený zabijačkový recept

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.

Zabíjačka. Ilustrační foto.

Pošlete váš oblíbený zabijačkový recept

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.

Zabíjačka a košt ovocných destilátů na svatého Valentýna.

Vzpomínáte na zabijačky? Pochutnat si můžete i doma, přivítáme vaše recepty

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních zabijačkách. V současné covidové době se však žádné hromadné akce konat nebudou. Milovníci masitých dobrot si ale mohou naplánovat vepřové hody doma. Máte také svůj zaručený zabijačkový recept? Pošlete jej společně s fotkami z minulých akcí na e-mailovou adresu hodoninsky@denik.cz

Zabíjačkové hody ve Šlapanicích.

Chybí vám zabijačkové hody? Pochutnat si můžete i doma, přivítáme vaše recepty

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních zabijačkách. V současné covidové době se však žádné hromadné akce konat nebudou. Milovníci masitých dobrot si ale mohou naplánovat vepřové hody doma. Máte také svůj zaručený zabijačkový recept? Pošlete jej společně s fotkami z minulých akcí na e-mailovou adresu brnensky@denik.cz

Ilustrační foto.

Pošlete váš oblíbený zabijačkový recept

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.

Ilustrační foto.

Pošlete váš oblíbený zabijačkový recept

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.

Ilustrační foto.

Pošlete váš oblíbený zabijačkový recept

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.

Ilustrační foto.

Pošlete váš oblíbený zabijačkový recept

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.

Ilustrační foto.

Pošlete váš oblíbený zabijačkový recept

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.

Ilustrační foto.

Pošlete váš oblíbený zabijačkový recept

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.

Ilustrační foto.

Pošlete váš oblíbený zabijačkový recept

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.

Ilustrační foto.

Pošlete váš oblíbený zabijačkový recept

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.

Ohlédnutí za obecní zabijačkou v Cetkovicích v roce 2020. Foto: archiv obce

Ohlédnutí za obecní zabijačkou. Podělte se i o vaše zážitky a recepty

Přišel čas jitrnic, prejtu, tlačenky a vůbec zabijačkových dobrot. Oblíbené obecní zabijačky prozatím ruší epidemická omezení. Přesto na ně můžeme zavzpomínat, například s pořadateli obecní zabijačky v Cetkovicích. Máte svoje oblíbené zabijačkové recepty? Podělte se o ně s našimi čtenáři a připojte i fotky a zážitky z obecních i jiných zabijaček. Těšíme se na ně na e-mailové adrese blenensky@denik.cz.

Rodinná domácí zabíjačka v místní části Ponikev obce Ludmírov na Konicku v režii řezníka Jana Buriana

Vykrmit doma prase? Tradice, ale hlavně dřina. Na Hané jsou šílenců desítky

Venkov se změnil. Nejviditelnějším příkladem jsou chlévy a dvorky s hospodářskými zvířaty. Mizí. Nahrazují je zahrady s bazény, grily a garáže. Tradice dříve tak rozšířeného chovu prasat na Hané odchází spolu s nejstarší generací. V Olomouckém kraji je však stále pár stovek hospodářství s „chovem prasat v domácnosti“. V prosinci úřady evidovaly v celém kraji přesně 174 drobnochovatelů prasat.

Rodinná domácí zabíjačka v místní části Ponikev obce Ludmírov na Konicku v režii řezníka Jana Buriana

Vykrmit doma prase? Tradice, ale hlavně dřina. Na Hané jsou šílenců desítky

Venkov se změnil. Nejviditelnějším příkladem jsou chlévy a dvorky s hospodářskými zvířaty. Mizí. Nahrazují je zahrady s bazény, grily a garáže. Tradice dříve tak rozšířeného chovu prasat na Hané odchází spolu s nejstarší generací. V Olomouckém kraji je však stále pár stovek hospodářství s „chovem prasat v domácnosti“. V prosinci úřady evidovaly v celém kraji přesně 174 drobnochovatelů prasat.

Farma Žlutava. Dozor nad koňmi je zde stále, i v noci.

Krádeže koní kvůli masu? Máme hlídky, říkají koňáci

Strach se vznáší nad ohradami chovatelů koní na Kroměřížsku a Zlínsku. Podle několika svědectví a ruchu na sociálních sítích objíždí pastviny po nocích terénní auta s polskými poznávacími značkami se zhasnutými světly. A skupiny česky i polsky hovořících mužů si fotí koně za bílého dne, a to i z dronů…

Farma Žlutava. Dozor nad koňmi je zde stále, i v noci.

Krádeže koní kvůli masu? Máme hlídky, říkají koňáci

Strach se vznáší nad ohradami chovatelů koní na Kroměřížsku a Zlínsku. Podle několika svědectví a ruchu na sociálních sítích objíždí pastviny po nocích terénní auta s polskými poznávacími značkami se zhasnutými světly. A skupiny česky i polsky hovořících mužů si fotí koně za bílého dne, a to i z dronů…

Farma Žlutava. Dozor nad koňmi je zde stále, i v noci.

Krádeže koní kvůli masu? Máme hlídky, říkají koňáci

Strach se vznáší nad ohradami chovatelů koní na Kroměřížsku a Zlínsku. Podle několika svědectví a ruchu na sociálních sítích objíždí pastviny po nocích terénní auta s polskými poznávacími značkami se zhasnutými světly. A skupiny česky i polsky hovořících mužů si fotí koně za bílého dne, a to i z dronů…

Farma Žlutava. Dozor nad koňmi je zde stále, i v noci.

Krádeže koní kvůli masu? Máme hlídky, říkají koňáci

Strach se vznáší nad ohradami chovatelů koní na Kroměřížsku a Zlínsku. Podle několika svědectví a ruchu na sociálních sítích objíždí pastviny po nocích terénní auta s polskými poznávacími značkami se zhasnutými světly. A skupiny česky i polsky hovořících mužů si fotí koně za bílého dne, a to i z dronů…

Farma Žlutava. Dozor nad koňmi je zde stále, i v noci.

Krádeže koní kvůli masu? Máme hlídky, říkají koňáci

Strach se vznáší nad ohradami chovatelů koní na Kroměřížsku a Zlínsku. Podle několika svědectví a ruchu na sociálních sítích objíždí pastviny po nocích terénní auta s polskými poznávacími značkami se zhasnutými světly. A skupiny česky i polsky hovořících mužů si fotí koně za bílého dne, a to i z dronů…

Krajta tmavá

Kam s nimi? Florida čelí hadí invazi, ulovené krajty možná zamíří do restaurací

Králíka na Floridě už jen tak neuvidíte. Ani mývala. Všechno sežraly krajty tmavé. Tomuto extrémně invazivnímu druhu hada, který může dorůstat až šesti metrů délky a zcela zamořil Národní park Everglades, se na slunném poloostrově nebývale daří. Všechny snahy o jeho vymýcení zatím zkrachovaly. Ale mohlo by být lépe. Pokud tedy inspekce povolí, aby se ulovené krajty mohly stát součástí jídelních lístků floridských restaurací.

Ilustrační foto.

Koronavirus se podepsal i na odbytu masa. Není kam dodávat

Koronavirus zasáhl velmi výrazně také zemědělské podniky. Ty teď mají problémy s odbytem vepřového a hovězího masa. Zkrátka nemají kam dodávat. Školy, restaurace i kuchyně hotelů a penzionů, to všechno jsou provozovny, do kterých česká jatka dodávala zpracované maso a masné výrobky. 

Likvidace chovu slepic kvůli salmonele v Janské nedaleko České Kamenice

Na Děčínsku začalo vybíjení chovu slepic kvůli salmonele. Zemře 40 tisíc nosnic

Nebezpečnou salmonelu odhalili veterináři ve slepičárně společnosti Proagro Nymburk v Janské nedaleko České Kamenice na Děčínsku. Utratit bude potřeba více než 41 tisíc nosnic chovaných v jedné z janských hal. Dohromady zde zemědělská společnost chová přibližně 220 tisíc slepic. Na případ jako první upozornila ČTK.

Likvidace chovu slepic kvůli salmonele v Janské nedaleko České Kamenice

V Janské začalo vybíjení chovu slepic kvůli salmonele. Zemře 40 tisíc nosnic

Nebezpečnou salmonelu odhalili veterináři ve slepičárně společnosti Proagro Nymburk v Janské nedaleko České Kamenice na Děčínsku. Utratit bude potřeba více než 41 tisíc nosnic chovaných v jedné z janských hal. Dohromady zde zemědělská společnost chová přibližně 220 tisíc slepic. Na případ jako první upozornila ČTK.

Stánek Mandlárny na Zelném trhu musel jeden den zavřít, druhý den už mohl po změně opatření opět prodávat.

Otevřít, zavřít, otevřít. Je to k smíchu, reagují na opatření stánkaři v Brně

Jeden den museli stánek s madlovicí na brněnském Zelném trhu vyklidit a odvezli zboží. Na vánočních trzích totiž začal platit i zákaz prodeje baleného alkoholu. Druhý den se opatření změnila a zase začali prodávat. K absurdnímu dramatu přirovnala jednatelka Hustopečské mandlárny Kateřina Kopová neustále se měnící koronavirová opatření.