Vepřová krkovice, hovězí maso, jelení, či krůtí. To vše mizelo v batohu sedmatřicetiletého zloděje, který pravidelně a rád navštěvoval jednu z ostravských masných velkoprodejen.
Prase domácí na jižní Moravě jako téměř ohrožený živočišný druh? Trend statistik za poslední roky k tomu směřuje. Za posledních zhruba patnáct let totiž zůstala v kraji zhruba jen třetina původního stavu. I oproti poslednímu roku zmizely z jihu Moravy další stovky těchto sudokopytníků chovaných hlavně na maso.
/FOTOGALERIE/ Maso naskládané v přepravkách, zmrazené maso připravené pro výrobu kebabu i mražené mořské plody. To vše v množství vyjádřeném hmotností 4,4 tuny pohltil Vesuv. Právě tak Celní správa ČR pojmenovala rozsáhlou akci uspořádanou v uplynulém týdnu společně s inspektory Státní veterinární správy zaměřenou na kontrolu veterinárních produktů.
Nedostala dárek k Vánocům, tak na partnera vzala paličku na maso a pobodala ho nožem. Dárek proto dostala od pardubického soudu, a to ve formě deseti let za mřížemi. Ve vazbě ale stále sedí i její partner, podezřelý z toho, že po incidentu chtěl v bytě založit požár. Celá bytovka kvůli tomu musela být evakuována. Byt se navíc ocitl pod vodou a jejich pes byl najednou mrtvý. Přečtěte si neuvěřitelný příběh.
O idylických Vánocích nemůže mluvit pár z Havlíčkova Brodu. Zatímco muž po hádce skončil s tržnými ranami od paličky na maso a s bodnými ranami od nože v nemocnici, jeho přítelkyně zamířila před pardubický soud.
Vydatnou porci masa na mrazák si chtěl obstarat bez placení zloděj, který vyrazil v sobotu večer do marketu v Kojetíně. Zloděj naházel do tašky deset balíků vepřové krkovice a rychle utekl z obchodu prostorem se zeleninou.
Milujete šunky? A věděli jste, že složení šunek se u jednotlivých výrobců značně liší? Co by kvalitní šunka měla obsahovat, a na co byste si měli dát velký pozor, abyste neohrozili svoje zdraví? Vše se dozvíte v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme
Milujete šunky? A věděli jste, že složení šunek se u jednotlivých výrobců značně liší? Co by kvalitní šunka měla obsahovat, a na co byste si měli dát velký pozor, abyste neohrozili svoje zdraví? Vše se dozvíte v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme
Milujete šunky? A věděli jste, že složení šunek se u jednotlivých výrobců značně liší? Co by kvalitní šunka měla obsahovat, a na co byste si měli dát velký pozor, abyste neohrozili svoje zdraví? Vše se dozvíte v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme
Milujete šunky? A věděli jste, že složení šunek se u jednotlivých výrobců značně liší? Co by kvalitní šunka měla obsahovat, a na co byste si měli dát velký pozor, abyste neohrozili svoje zdraví? Vše se dozvíte v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme
K typicky letní grilovačce neodmyslitelně patří dobrá flákota. Ale umíte si přestavit, že si na rošt dáte maso, které „vyrostlo“ v laboratoři a žádné zvíře kvůli němu nemuselo jít na porážku? Podle osmnáctileté studentky Biskupského gymnázia v Hradci Králové Kateřiny Marešové to není tak nereálná myšlenka.
Knedlo, zelo, seitan. Nebo knedlo, zelo, tofu. Než národní klasiku nahradí její rostlinná verze, potrvá to nejspíš ještě dlouho. Odklon Čechů od masité stravy je zatím pozvolný, rozhodně ale stále výraznější. Podle posledních průzkumů vědomě omezuje maso v jídelníčku až pětina obyvatel. Označují se za takzvané flexitariány.
Milujete šunky? A věděli jste, že složení šunek se u jednotlivých výrobců značně liší? Co by kvalitní šunka měla obsahovat, a na co byste si měli dát velký pozor, abyste neohrozili svoje zdraví? Vše se dozvíte v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.
Milujete šunky? A věděli jste, že složení šunek se u jednotlivých výrobců značně liší? Co by kvalitní šunka měla obsahovat, a na co byste si měli dát velký pozor, abyste neohrozili svoje zdraví? Vše se dozvíte v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.
Milujete šunky? A věděli jste, že složení šunek se u jednotlivých výrobců značně liší? Co by kvalitní šunka měla obsahovat, a na co byste si měli dát velký pozor, abyste neohrozili svoje zdraví? Vše se dozvíte v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.
Milujete šunky? A věděli jste, že složení šunek se u jednotlivých výrobců značně liší? Co by kvalitní šunka měla obsahovat, a na co byste si měli dát velký pozor, abyste neohrozili svoje zdraví? Vše se dozvíte v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme
Milujete šunky? A věděli jste, že složení šunek se u jednotlivých výrobců značně liší? Co by kvalitní šunka měla obsahovat, a na co byste si měli dát velký pozor, abyste neohrozili svoje zdraví? Vše se dozvíte v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme
Majitel zemědělské společnosti Rhea Holding Dešná Josef Kolář musí denně řešit řadu úskalí kromě toho, že zaměstnává na 500 lidí, moc dobře ví, že chovatelství dávno není ziskovým oborem, svoje aktivity tak rozděluje do více sektorů, aby odvětví mohl dotovat. Jak sám říká, každý den s problémy usíná a ráno se s nimi zase probouzí.
Mleté maso je pro řadu českých domácností nezanedbatelnou složkou jídelníčku. Kvalita výrobků, prodávaných v obchodních řetězcích, je však značně různorodá. Nezávislé testy odhalily, že některé produkty obsahují daleko méně masa, než deklarují na obalu.
„U nás v Čechách je namáhavé býti spisovatelem,“ říká Josef Strauss, který se s perem v ruce snad i narodil a svůj první, poněkud pohádkový příběh napsal už ve svých osmi letech.
/FOTOGALERIE/ Řeznické řemeslo se v rodu Stejskalů z Chotěboře dědí už po čtyři generace. Stejně jako jméno František. „Kořeny ale máme pekařské. Možná právě proto nám tolik chutná sladké,“ směje se majitel firmy František Stejskal, toho jména třetí. Kladný vztah ale samozřejmě mají i k masu. Svědčí o tom například i nedávno získané ocenění Vysočina regionální produkt.
V České republice ve čtvrtek dopoledne skončí jedna technologická éra trvající více než sto let. V obci Hlubyně na Příbramsku dojde k demontáži a následné ekologické likvidaci poslední telefonní budky. Přitom ještě před dvaceti lety jich bylo funkčních přes třicet tisíc, poté zejména nástupem mobilních telefonů nastal jejich útlum. Podle historika Jana Kramáře, vedoucího oddělení správy sbírkového fondu Poštovního muzea, jsou v Česku spojené především s obdobím socialismu.
/VIDEO, FOTO/ Na první pohled nenápadná farma, která se ničím neliší od ostatních zemědělských podniků na okrese. Přece je však něčím unikátní. Farma Škodovi se totiž specializuje na vyzrálé hovězí maso, které vozí svým zákazníkům doslova až před dveře. A jejich obliba stále roste.
Všichni se zaklínají správnou výživou, ale jen málokdo tomuto složitému tématu skutečně rozumí. Jedním z největších odborníků v této oblasti je Igor Bukovský. Slovenský lékař a autor mnoha knih – třeba Návodu na přežití pro muže a Návodu na přežití pro ženu, jichž se dohromady prodal už milion výtisků – se problematikou životosprávy zabývá už třicet let.
Čerstvé těstoviny a hrášek. Ideální varianta pro lehký a výborný oběd. Pokud si tento recpet od foodblogerky markéty Chovancové budete chtít vylepšit, přidejte česnek, bazalkové listy, oříšku a citronovou šťávu. Pokud by někomu chybělo maso, lze použít orestovanou slaninu.
Vývoz světově proslulého hovězího pozastavila Argentina. To však milovníkům steaků u nás vadit nemusí. České vyzrálé maso plemene Aberdeen Angus rozváží až do domácností na Vysočině a jižní Moravě například rodinná Farma Škodovi. Za pandemie se víc přiblížila zákazníkům. „S prodáváním masa na tradičních stanovištích ve městech a obcích je konec. Lidé jsou rádi, když k nim dorazí náš poslíček a třeba s nimi i prohodí pár slov,“ povídá farmář Vítězslav Škoda.
V těle mu dost možná koluje i zelenobílá krev. Fotbalový příznivec Jan Fiala totiž propadl vášni jménem Celtic Glasgow. Přestože pár let žil ve Velké Británii, dosud jeho stadion nenavštívil. Aspoň menší kopii slavného klubu ze Skotska ale vybudoval v Újezdu u Boskovic. Kromě fotbalu holduje také masu, díky němuž se zapsal i do České knihy rekordů.
V těle mu dost možná koluje i zelenobílá krev. Fotbalový příznivec Jan Fiala totiž propadl vášni jménem Celtic Glasgow. Přestože pár let žil ve Velké Británii, dosud jeho stadion nenavštívil. Aspoň menší kopii slavného klubu ze Skotska ale vybudoval v Újezdu u Boskovic. Kromě fotbalu holduje také masu, díky němuž se zapsal i do České knihy rekordů.
V těle mu dost možná koluje i zelenobílá krev. Fotbalový příznivec Jan Fiala totiž propadl vášni jménem Celtic Glasgow. Přestože pár let žil ve Velké Británii, dosud jeho stadion nenavštívil. Aspoň menší kopii slavného klubu ze Skotska ale vybudoval v Újezdu u Boskovic. Kromě fotbalu holduje také masu, díky němuž se zapsal i do České knihy rekordů.
V těle mu dost možná koluje i zelenobílá krev. Fotbalový příznivec Jan Fiala totiž propadl vášni jménem Celtic Glasgow. Přestože pár let žil ve Velké Británii, dosud jeho stadion nenavštívil. Aspoň menší kopii slavného klubu ze Skotska ale vybudoval v Újezdu u Boskovic. Kromě fotbalu holduje také masu, díky němuž se zapsal i do České knihy rekordů.
V těle mu dost možná koluje i zelenobílá krev. Fotbalový příznivec Jan Fiala totiž propadl vášni jménem Celtic Glasgow. Přestože pár let žil ve Velké Británii, dosud jeho stadion nenavštívil. Aspoň menší kopii slavného klubu ze Skotska ale vybudoval v Újezdu u Boskovic. Kromě fotbalu holduje také masu, díky němuž se zapsal i do České knihy rekordů.
V těle mu dost možná koluje i zelenobílá krev. Fotbalový příznivec Jan Fiala totiž propadl vášni jménem Celtic Glasgow. Přestože pár let žil ve Velké Británii, dosud jeho stadion nenavštívil. Aspoň menší kopii slavného klubu ze Skotska ale vybudoval v Újezdu u Boskovic. Kromě fotbalu holduje také masu, díky němuž se zapsal i do České knihy rekordů.
Máte rádi česnek a cibuli? Pokud ne, s letním grilováním se držte zpátky! Plyne to z aktuálních doporučení středočeské hygienické stanice. K těm totiž zdaleka nepatří jen rada, že grilování se nesmí ukvaltovat - a je třeba dbát na to, aby se maso i uzeniny dobře propekly.
Máte rádi česnek a cibuli? Pokud ne, s letním grilováním se držte zpátky! Plyne to z aktuálních doporučení středočeské hygienické stanice. K těm totiž zdaleka nepatří jen rada, že grilování se nesmí ukvaltovat - a je třeba dbát na to, aby se maso i uzeniny dobře propekly.
Máte rádi česnek a cibuli? Pokud ne, s letním grilováním se držte zpátky! Plyne to z aktuálních doporučení středočeské hygienické stanice. K těm totiž zdaleka nepatří jen rada, že grilování se nesmí ukvaltovat - a je třeba dbát na to, aby se maso i uzeniny dobře propekly.
Máte rádi česnek a cibuli? Pokud ne, s letním grilováním se držte zpátky! Plyne to z aktuálních doporučení středočeské hygienické stanice. K těm totiž zdaleka nepatří jen rada, že grilování se nesmí ukvaltovat - a je třeba dbát na to, aby se maso i uzeniny dobře propekly.
Máte rádi česnek a cibuli? Pokud ne, s letním grilováním se držte zpátky! Plyne to z aktuálních doporučení středočeské hygienické stanice. K těm totiž zdaleka nepatří jen rada, že grilování se nesmí ukvaltovat - a je třeba dbát na to, aby se maso i uzeniny dobře propekly.
Máte rádi česnek a cibuli? Pokud ne, s letním grilováním se držte zpátky! Plyne to z aktuálních doporučení středočeské hygienické stanice. K těm totiž zdaleka nepatří jen rada, že grilování se nesmí ukvaltovat - a je třeba dbát na to, aby se maso i uzeniny dobře propekly.
V těle mu dost možná koluje i zeleno-bílá krev. Fotbalový příznivec Jan Fiala totiž propadl vášni jménem Celtic Glasgow. Přestože pár let žil ve Velké Británii, dosud jeho stadion nenavštívil. Aspoň menší kopii slavného klubu ze Skotska ale vybudoval v Újezdu u Boskovic. Kromě fotbalu holduje také masu, díky němuž se zapsal i do České knihy rekordů.
Bezchlebovu rodinnou konzervárnu Via Delicia najdete v Zábřehu. Jedná se o malou manufakturu, založil ji Olin Bezchleba v roce 2011 po 18 letech působení v gastronomii a potravinářském průmyslu. K založení vlastní značky Via Delicia ho přivedla inspirace francouzskými lokálními trhy, které poznal během svého působení ve Francii, a především nález staré knihy o zavařování z roku 1925. Její majitelka, zřejmě hospodyně ze statku, si do ní pečlivě zapisovala své poznatky a recepty.
Lze se jen dohadovat, zda travič psů pendluje Chrudimskem. Po prokázaných otravách v Chrasti se ve čtvrtek objevila návnada na zahradě domů v hlinecké Rváčovské ulici.
Když se Jaroslav Němec z Bystrého na Svitavsku pustí do jídla, vždy to stojí za to. Padají rekordy. Není vybíravý a jeho apetit je famózní. Červi, tatranky, jitrnice, zkvašení sledi nebo vejce natvrdo. V sobotu přidal v boskovické pizzerii Heart další rekordní zářez. Poradil si totiž s pizzou o průměru přes půl metru. Na pětačtyřiceticentimetrovou variantu italské pochoutky tam přitom běžně chodí rodiny.
Sušené maso z Mitrovského dvora se stalo absolutním vítězem v soutěži Česká biopotravina roku 2020. Přinášíme vám rozhovor s Robertem Zeleným a Karlem Kalným ze Statku Mitrov. Pány bychom směle mohli titulovat jako BIO vizionáře, kteří se neváhají inspirovat v zahraničí a pandemii vnímají jako výzvu.
/FOTOGALERIE/ Když se Jaroslav Němec z Bystrého na Svitavsku pustí do jídla, vždy to stojí za to. Padají rekordy. Není vybíravý a jeho apetit je famózní. Červi, tatranky, jitrnice, zkvašení sledi nebo vejce natvrdo. V sobotu přidal v boskovické pizzerii Heart další rekordní zářez. Poradil si totiž s pizzou o průměru přes půl metru. Na pětačtyřiceticentimetrovou variantu italské pochoutky tam přitom běžně chodí rodiny.