Jedlý hmyz obsahuje spoustu proteinů, není náročný na chov a chutná většinou po oříšcích. Zní to skvěle. Cesta k tomu, aby se hmyz stal běžnou součástí našeho jídelníčku, ale bude nejspíš ještě dlouhá.
Domácnosti našich babiček byly šetrnější k přírodě než ty dnešní. Mnoho elektrické energie nahrazovala lidská síla, šetřilo se jak s jídlem, tak s vodou či dřevem na otop. Potraviny pocházely z místních zdrojů. Veškeré předměty, nádobí a náčiní používané v domácnosti bylo kvalitní, mělo vydržet a také vydrželo v podstatě navždy.
Železný tesák byla přezdívka, kterou si během své chmurné kariéry vydobyl Nikolaj Džumagaljev, násilník, vrah a kanibal, který více než deset let děsil obyvatelstvo hned několika republik někdejšího Sovětského svazu. Schizofrenický zabiják se toulal rozlehlou zemí a hledal lidské maso. Policie ho několikrát dopadla, bohužel se však opakovaně dokázal dostat na svobodu a pokračoval ve svém řádění.
Takzvaných dogfriendly podniků na mapách přibývá. Provozovatelé mají pro pejskaře pochopení. Zároveň ale přiznávají, že by mohli zákazem vstupu přijít o zákazníky.
Z vlastního voliérového chovu nabízí Myslivecké sdružení z Malé Skály k prodeji bažanty v bio kvalitě. Lidé si mohou předobjednat i další druhy zvěřiny.
VIDEO/FOTOGALERIE/ Solný nálev, litry sádla a hodiny práce. Svatomartinská husa se ve vyhlášené rodinné prostějovské restauraci dělá podle starofrancouzského receptu. Finální výsledek ale stojí za to.
Českým veterinářům se jako prvním v Evropě podařilo vymýtit nákazu afrického moru prasat. Obávaná choroba se nyní znovu přibližuje, v Německu našli nakažená prasata jen 50 kilometrů od českých hranic. Ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád řekl Deníku, jak se nyní veterináři snaží před africkým morem ochránit české chovy prasat.
Vepřové je spolu s hovězím nejčastěji používané maso v české kuchyni. Pokrmů z něj existuje celá řada. Dnes vám nabízíme recepty na zapečené vepřové. Vyzkoušejte je, určitě si pochutnáte.
Je jich stále víc. Vzdělaní mladí lidé se dobrovolně vzdávají běžného způsobu stravování a volí život bez masa a živočišných produktů. Říkají si vegani. Proč se takhle dobrovolně „trápí“?
Když mají chlapi volno, rozdělají oheň a hodí maso na gril. Ale co když venku prší? Ti odvážnější mohou šokovat své okolí a pustit se do pečení nějakých těch sladkých dobrot.
Jelikož v dané chvíli se ruší všechny akce, na kterých jsou součástí programu i soutěže jedlíků, mně zbývají už jen výzvy v restauracích a hospodách, které si postupně zjištuji.
Jelikož v dané chvíli se ruší všechny akce, na kterých jsou součástí programu i soutěže jedlíků, mně zbývají už jen výzvy v restauracích a hospodách, které si postupně zjištuji.
Jelikož v dané chvíli se ruší všechny akce, na kterých jsou součástí programu i soutěže jedlíků, mně zbývají už jen výzvy v restauracích a hospodách, které si postupně zjištuji.
Koncem září se konala akce Maloúpská vařečka a s ní spojené soutěže v pojídání. Podařil se mi zlatý hattrick v soutěži o největšího jedlíka borůvkových knedlíků a první jsem byl také v pojídání nejpálivějších papriček na světě.
V sobotu 26. září 2020 uspořádal SDH Příložany po své členy, občany a pozvané hosty posezení na závěr hasičské sezóny. Večerní posezení se uskutečnilo v kulturní místnosti, kde se zhodnotila celá sezóna hasičského závodního družstva, které znovu soutěžilo v Okresní lize Třebíčska a v konečném bilancování se tentokrát našim hasičům nedařilo tak jako v těch předešlých ročnících a skončili až na sedmnáctém místě s počtem bodů sedmadvacet z devětatřiceti bodovaných družstev a devíti závodů.
V dnešní uspěchané době nikdo nechce strávit věčnost u plotny. Díky našim receptům na rychlou večeři ušetříte čas a volné chvilky můžete prožít třeba s rodinou či přáteli.
Zvýšit konzumaci zvěřiny v českých domácnostech má projekt Z lesa na stůl. V porovnání s jinými evropskými zeměmi je u nás spotřeba zvěřiny mimořádně nízká.
Před devětasedmdesáti lety 8. září 1941 zahájila německá nacistická vojska obléhání Leningradu (dnes Petrohrad). Blokáda trvala neuvěřitelných 29 měsíců do konce ledna 1944. V obleženém městě zemřelo skoro milion lidí hlady. Jedná se o nejdelší a nejkrutější obléhání města v historii válek. Tehdy jedenáctiletá Irina Juřinová přežila se svou babičkou v Leningradu nejtvrdší zimu blokády. Její vzpomínky zaznamenali studenti z pražského gymnázia Evolution Jižní Město, kteří se zapojili do projektu Příběhy našich sousedů.
/FOTOGALERIE/ Na sobotní akci Vlašimská vidlička vyhrál Maxijedlík Jaroslav Němec hned dvě soutěže. Tím prvním bylo klání v pojídání bramborových knedlíků se zelím a cibulkou usmaženou na sádle. Podařilo se mu udělat rekord, když během pěti minut zvládl 19 kusů. Dále vyhrál soutěž o nejlepší recept v internetovém hlasování se svou bábovkou s vaječným koňakem.
Zkratkou rovnou na stoly jedlíků se letos ve velkém vydaly státní lesy s nabídkou masa divokých prasat, srnčího, jeleního, dančího či mufloního. Nový způsob prodeje z lesa přímo do kuchyně našel u konzumentů odezvu.
/ROZHOVOR/ Vítězka zimní olympiády Eva Samková patří mezi nejsympatičtější české sportovkyně současné doby. Ze snowboardcrossu má doma zlatou a bronzovou medaili ze zimních olympijských her. V roce 2019 se stala mistryní světa. Na blížící se zimní sezónu se momentálně připravuje v Česku.
První cena v celorepublikové soutěži Česká biopotravina putuje letos na Vysočinu. Mitrovský dvůr ze Žďárska zabodoval se svým sušeným hovězím masem. „Sušené maso vyrábíme přibližně pět let, kdy jsme pořídili speciální udírnu, která nám umožňuje sušení studeným kouřem. Jako bio výrobek jsme tento produkt certifikovali letos,“ nechala se slyšet spolumajitelka firmy Jana Kalná.
Linec - OÖN popsaly, jak jen lehce oblečená asi 30letá Ruska žijící v Německu spadla u Zermattu ve Waliských Alpách ve Švýcarsku do trhliny v ledovci a v teplotě pod bodem mrazu přežila skoro celé dva dny a dvě noci.
Štěně z doby ledové, nalezené v sibiřském permafrostu, jedlo krátce před svou smrtí maso z jednoho z posledních srstnatých nosorožců. Vědci to zjistili při pitvě štěněcích ostatků, když v žaludku zvířete objevili nestrávené části kůže se žlutou srstí. Původně se domnívali, že štěně sežvýkalo maso z jeskynního lva, analýza DNA však ukázala na jiný živočišný druh. Ten přitom byl v té době už těsně před vyhynutím.
Linec - Pastorální asistentka Margit Schmidingerová (55) z Ottnangu vyrazí 5. září od mírového památníku v Bachu u Schwanenstadtu k pěší pouti do Říma, kam chce dorazit začátkem listopadu.
Krásná vůně se po celý víkend linula z nádvoří Plzeňského Prazdroje, kde se konal Burger street festival. Milovníci tohoto druhu stravování si přišli na své.
Jíst hamburger bez masa je v kurzu. Průmyslově zpracované výrobky napodobující maso prý šetří planetu a chutnají tak dobře, že vám maso vůbec chybět nebude. Mají však opravdu něco společného se zdravou výživou?
Poté, co začali myslivci prodávat ulovenou zvěřinu přímo lidem, přišly nyní se stejnou nabídkou také státní podniky Lesy ČR a Vojenské lesy a statky ČR.
Z lesa na stůl. Tak zní název nového společného projektu Lesů České republiky a Vojenských lesů a statků. Jeho účelem je zvýšit konzumaci zvěřiny a vyvrátit mýty s ní spojené. Vznikla tak síť 65 prodejních míst po celé republice, z nichž se dvě nacházejí i na Českolipsku.
Zvýšit zájem českých spotřebitelů o konzumaci zvěřiny má společný projekt Lesů České republiky a Vojenských lesů a statků ČR – Z lesa na stůl. Oba podniky představují síť 65 prodejních míst po celé republice, kde si mohou maloodběratelé prvotřídní zvěřinu od 6. srpna koupit. Více na www.zlesanastul.cz.
/FOTOGALERIE/ Síť podniků, kde mohou připravit steaky na špičkových strojích, se rozrůstá. V Ostravě už jsou čtyři. Po Bernies, Gókaná Sushi Baru a Radegastovně si lidé mohou vychutnat prvotřídní steak z josperu, zvaného kuchařská formule 1, také v nově otevřené Stračeně Garden ve Svinově. Luxusní zahradní terasa s otevřenou kuchyní se tam otevřela na konci minulého týdne.
V domovské obci hrál během bohoslužeb v kostele na varhany a mezi sousedy byl oblíbený. "Papa Denke", "Vater Denke" ("táta" či "otec" Denke) říkali lidé, když o něm mluvili. Chválili si jeho velkorysost, starostlivost a nesobeckou péči o druhé. Jenže Karl Denke měl i druhou tvář - tvář sériového vraha a kanibala, za nímž zůstaly desítky mrtvých a snědených tuláků. Od narození zapomenutého lidojeda uplynulo 150 let.
Grilovací sezona je v plném proudu a k dobrému masu, sýrům či zelenině patří také různé kořenící přípravky. Jak obstály v podrobném zkoumání spotřebitelské organizace dTest? Laboratorní testy ukázaly, že jsou bezpečné, avšak často jsou z více než poloviny plné soli.
Venku je parno, slunce svítí, obloha bez mráčku. Ideální čas vyrazit k vodě. Jak však zahnat hlad? Zkuste to zdravě. Bufety na některých koupalištích už svou nabídku přizpůsobily, a tak se na ní objevila i zdravější jídla, než jsou párek v rohlíku a hranolky. Ty však stále zůstávají stálicemi, které najdete takřka všude a mnoho lidí je má s letními radovánkami spojené.
Čína zvýšila na třetí stupeň varování přes výskytem dýmějového moru ve městě Bayan Nur v čínské autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko. Po patnáctiletém chlapci, jenž byl hospitalizován jako první, se objevily další případy nákazy touto nemocí. Podle britského bulvárního deníku Mirror souvisí všechny tří případy s konzumací syrových svišťů. Čína proto zakázala lov a požívání zvířat, která by mohla být infikována.
/ROZHOVOR/ - Ještě ho ani nemusí vidět, ale už vědí, že přišel. Hlavy neomylně natočí a oči upřou na bod, odkud se objeví. Brněnská lví rodina pozná příchod chovatele Jaroslava Jasinka již zdálky. Jak by ne, když je Jasinek, dlouholetý chovatel šelem v brněnské zoo, jedním z týmu, který o krále zvířat v Brně denně pečuje. „
I když je mu šestapadesát let, „řidičák na ryby“ si udělal teprve před nedávnem. Začínajícímu rybáři Vilému Grohmannovi z Olomouce se podařil úlovek, který by mu mohli závidět mnohem zkušenější kolegové. Na Slezské Hartě chytil trofejního candáta.
I když je mu šestapadesát let, „řidičák na ryby“ si udělal teprve před nedávnem. Začínajícímu rybáři Vilému Grohmannovi z Olomouce se podařil úlovek, který by mu mohli závidět mnohem zkušenější kolegové. Na Slezské Hartě chytil trofejního candáta.
Neumím to připravit, bojím se odéru, je to drahé. To jsou nejčastější argumenty, proč na českých talířích končí zvěřina jen vzácně. To by se ale mohlo změnit. Lidem začíná být dostupnější, prodej „ze dvora“ nabízejí vojenské lesy a skrze zvláštní portál i přímo myslivci v našem okolí.
Pražští zastupitelé se po povinné dvoutýdenní karanténě kvůli nákaze koronavirem vrátili do práce. Čtvrteční náhradní jednání si „užili“ podobně jako v době, než udeřila na magistrátu nemoc covid-19. Hned u několika témat schůze se politici vládnoucí koalice Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil (TOP 09, STAN, KDU-ČSL) pohádali, vzkazy si vyměňují i přes sociální sítě a s kritikou se ozvalo také opoziční hnutí ANO.
Na zeleninové pokrmy kouká mnoho lidí skz prsty. Neprávem. I recepty bez masa nebo v kombinaci masa a zeleniny mohou být chutné a vydatné. Vyzkoušejte kapustové karbanátky, zelnou polévku, batáty s brokolicí nebo pomázanku z pečené cukety.
Milovníci masa uvnitř bulky mají za sebou první burger beer fest ve Velkém Meziříčí. Ten se konal v sobotu 27. června a kromě potěšení chuťových pohárků lidí z blízkého i širšího okolí si dal za cíl i propagovat lokální pivovary.
/Uvnitř originální recept od porotce z MasterChef Jana Punčocháče/ Jejich neskrývaně drsný název může u někoho právě v těchto dnech, kdy jsou noviny plné zpráv o utonulých vodácích, vyvolávat určité nepříjemné představy. Přesto jim ani on nemůže upřít, že k té správné atmosféře na letních zahrádkách českých hospod prostě patří. Utopenci. S dobře vychlazeným pivem dají prázdninám tu správnou chuť.
Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky má přezdívku Maxijedlík, a ne náhodou. Sní na co přijde. Vyhrál nespočet soutěží v pojídaní třeba švestkových knedlíku a má na svém kontě i světové rekordy v konzumaci natvrdo vařených vajec na čas. Teď se se čtenáři Deníku podělil o svůj recept na dančí svíčkovou, se kterou vyhrál soutěž.