Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Domácnost za časů prababiček: denní rituál začal u kamen, jedly se vrány i žáby

Domácnosti našich babiček byly šetrnější k přírodě než ty dnešní. Mnoho elektrické energie nahrazovala lidská síla, šetřilo se jak s jídlem, tak s vodou či dřevem na otop. Potraviny pocházely z místních zdrojů. Veškeré předměty, nádobí a náčiní používané v domácnosti bylo kvalitní, mělo vydržet a také vydrželo v podstatě navždy.

Virus srazil tržby o 70 procent

Doba, kdy během druhé vlny pandemie musejí být všechny restaurace zavřené, dolehla i na bufet a masný krám Krkovička v chebské ulici Wolkerova.

V roce 1970 vstoupil Nikolaj Džumagaljev do armády a sloužil v jednotkách chemické obrany (ilustrační foto)

Jsem potomek Čingischána, tvrdil sovětský kanibal. Snědl nejméně devět lidí

Železný tesák byla přezdívka, kterou si během své chmurné kariéry vydobyl Nikolaj Džumagaljev, násilník, vrah a kanibal, který více než deset let děsil obyvatelstvo hned několika republik někdejšího Sovětského svazu. Schizofrenický zabiják se toulal rozlehlou zemí a hledal lidské maso. Policie ho několikrát dopadla, bohužel se však opakovaně dokázal dostat na svobodu a pokračoval ve svém řádění.

Africký mor prasat by pro české vepřové znamenal pohromu, říká šéf veterinářů

Českým veterinářům se jako prvním v Evropě podařilo vymýtit nákazu afrického moru prasat. Obávaná choroba se nyní znovu přibližuje, v Německu našli nakažená prasata jen 50 kilometrů od českých hranic. Ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád řekl Deníku, jak se nyní veterináři snaží před africkým morem ochránit české chovy prasat.  

V pojídání steaku padl rekord

Jelikož v dané chvíli se ruší všechny akce, na kterých jsou součástí programu i soutěže jedlíků, mně zbývají už jen výzvy v restauracích a hospodách, které si postupně zjištuji.

V pojídání steaku padl rekord

Jelikož v dané chvíli se ruší všechny akce, na kterých jsou součástí programu i soutěže jedlíků, mně zbývají už jen výzvy v restauracích a hospodách, které si postupně zjištuji.

V pojídání steaku padl rekord

Jelikož v dané chvíli se ruší všechny akce, na kterých jsou součástí programu i soutěže jedlíků, mně zbývají už jen výzvy v restauracích a hospodách, které si postupně zjištuji.

Hasiči v Příložanech připravili posezení na závěr sezóny

V sobotu 26. září 2020 uspořádal SDH Příložany po své členy, občany a pozvané hosty posezení na závěr hasičské sezóny. Večerní posezení se uskutečnilo v kulturní místnosti, kde se zhodnotila celá sezóna hasičského závodního družstva, které znovu soutěžilo v Okresní lize Třebíčska a v konečném bilancování se tentokrát našim hasičům nedařilo tak jako v těch předešlých ročnících a skončili až na sedmnáctém místě s počtem bodů sedmadvacet z devětatřiceti bodovaných družstev a devíti závodů.

Karbanátky z lidského masa, mrtvé dítě na okně. To byla děsivá zima v Leningradu

Před devětasedmdesáti lety 8. září 1941 zahájila německá nacistická vojska obléhání Leningradu (dnes Petrohrad). Blokáda trvala neuvěřitelných 29 měsíců do konce ledna 1944. V obleženém městě zemřelo skoro milion lidí hlady. Jedná se o nejdelší a nejkrutější obléhání města v historii válek. Tehdy jedenáctiletá Irina Juřinová přežila se svou babičkou v Leningradu nejtvrdší zimu blokády. Její vzpomínky zaznamenali studenti z pražského gymnázia Evolution Jižní Město, kteří se zapojili do projektu Příběhy našich sousedů.

Maxijedlík si odnesl z Vlašimi další dvě vítězství

/FOTOGALERIE/ Na sobotní akci Vlašimská vidlička vyhrál Maxijedlík Jaroslav Němec hned dvě soutěže. Tím prvním bylo klání v pojídání bramborových knedlíků se zelím a cibulkou usmaženou na sádle. Podařilo se mu udělat rekord, když během pěti minut zvládl 19 kusů. Dále vyhrál soutěž o nejlepší recept v internetovém hlasování se svou bábovkou s vaječným koňakem. 

Nejlepší českou biopotravinou je sušené maso z Mitrovského dvora na Žďársku

První cena v celorepublikové soutěži Česká biopotravina putuje letos na Vysočinu. Mitrovský dvůr ze Žďárska zabodoval se svým sušeným hovězím masem. „Sušené maso vyrábíme přibližně pět let, kdy jsme pořídili speciální udírnu, která nám umožňuje sušení studeným kouřem. Jako bio výrobek jsme tento produkt certifikovali letos,“ nechala se slyšet spolumajitelka firmy Jana Kalná.  

Sousedka přežila dva dny v ledu

Linec - OÖN popsaly, jak jen lehce oblečená asi 30letá Ruska žijící v Německu spadla u Zermattu ve Waliských Alpách ve Švýcarsku do trhliny v ledovci a v teplotě pod bodem mrazu přežila skoro celé dva dny a dvě noci.

Vzkaz z doby ledové: vědci znají poslední večeři štěněte nalezeného na Sibiři

Štěně z doby ledové, nalezené v sibiřském permafrostu, jedlo krátce před svou smrtí maso z jednoho z posledních srstnatých nosorožců. Vědci to zjistili při pitvě štěněcích ostatků, když v žaludku zvířete objevili nestrávené části kůže se žlutou srstí. Původně se domnívali, že štěně sežvýkalo maso z jeskynního lva, analýza DNA však ukázala na jiný živočišný druh. Ten přitom byl v té době už těsně před vyhynutím.

Pěší protest zbožné sousedky

Linec - Pastorální asistentka Margit Schmidingerová (55) z Ottnangu vyrazí 5. září od mírového památníku v Bachu u Schwanenstadtu k pěší pouti do Říma, kam chce dorazit začátkem listopadu.

Lesníci nabízejí zvěřinu. Na Českolipsku jsou dvě výdejní místa

Z lesa na stůl. Tak zní název nového společného projektu Lesů České republiky a Vojenských lesů a statků. Jeho účelem je zvýšit konzumaci zvěřiny a vyvrátit mýty s ní spojené. Vznikla tak síť 65 prodejních míst po celé republice, z nichž se dvě nacházejí i na Českolipsku.

Z lesa na stůl: Státní lesy chtějí zvýšit zájem domácností o zvěřinu

Zvýšit zájem českých spotřebitelů o konzumaci zvěřiny má společný projekt Lesů České republiky a Vojenských lesů a statků ČR – Z lesa na stůl. Oba podniky představují síť 65 prodejních míst po celé republice, kde si mohou maloodběratelé prvotřídní zvěřinu od 6. srpna koupit. Více na www.zlesanastul.cz.

PODÍVEJTE SE: Léto s vůní steaků. V Ostravě je dělají na formuli 1 mezi grily

/FOTOGALERIE/ Síť podniků, kde mohou připravit steaky na špičkových strojích, se rozrůstá. V Ostravě už jsou čtyři. Po Bernies, Gókaná Sushi Baru a Radegastovně si lidé mohou vychutnat prvotřídní steak z josperu, zvaného kuchařská formule 1, také v nově otevřené Stračeně Garden ve Svinově. Luxusní zahradní terasa s otevřenou kuchyní se tam otevřela na konci minulého týdne.

Postrach tuláků. Pruský kanibal vraždil bezdomovce, jejich maso jedl i prodával

V domovské obci hrál během bohoslužeb v kostele na varhany a mezi sousedy byl oblíbený. "Papa Denke", "Vater Denke" ("táta" či "otec" Denke) říkali lidé, když o něm mluvili. Chválili si jeho velkorysost, starostlivost a nesobeckou péči o druhé. Jenže Karl Denke měl i druhou tvář - tvář sériového vraha a kanibala, za nímž zůstaly desítky mrtvých a snědených tuláků. Od narození zapomenutého lidojeda uplynulo 150 let. 

Párek a burger jsou nejoblíbenější. Na koupalištích se však daří i kuskusu

Venku je parno, slunce svítí, obloha bez mráčku. Ideální čas vyrazit k vodě. Jak však zahnat hlad? Zkuste to zdravě. Bufety na některých koupalištích už svou nabídku přizpůsobily, a tak se na ní objevila i zdravější jídla, než jsou párek v rohlíku a hranolky. Ty však stále zůstávají stálicemi, které najdete takřka všude a mnoho lidí je má s letními radovánkami spojené. 

V Mongolsku se objevil dýmějový mor. Zemřel chlapec, který snědl sviště

Čína zvýšila na třetí stupeň varování přes výskytem dýmějového moru ve městě Bayan Nur v čínské autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko. Po patnáctiletém chlapci, jenž byl hospitalizován jako první, se objevily další případy nákazy touto nemocí. Podle britského bulvárního deníku Mirror souvisí všechny tří případy s konzumací syrových svišťů. Čína proto zakázala lov a požívání zvířat, která by mohla být infikována.

Mladý lev se potatil, jeho sestra je celá máma, říká chovatel

/ROZHOVOR/ - Ještě ho ani nemusí vidět, ale už vědí, že přišel. Hlavy neomylně natočí a oči upřou na bod, odkud se objeví. Brněnská lví rodina pozná příchod chovatele Jaroslava Jasinka již zdálky. Jak by ne, když je Jasinek, dlouholetý chovatel šelem v brněnské zoo, jedním z týmu, který o krále zvířat v Brně denně pečuje. „

Úplný nováček chytil kapitálního candáta. Na gumovou rybku

I když je mu šestapadesát let, „řidičák na ryby“ si udělal teprve před nedávnem. Začínajícímu rybáři Vilému Grohmannovi z Olomouce se podařil úlovek, který by mu mohli závidět mnohem zkušenější kolegové. Na Slezské Hartě chytil trofejního candáta.

Zvěřiny se není nutné bát. Prodej nabízí myslivci i lesy

Neumím to připravit, bojím se odéru, je to drahé. To jsou nejčastější argumenty, proč na českých talířích končí zvěřina jen vzácně. To by se ale mohlo změnit. Lidem  začíná být dostupnější, prodej „ze dvora“ nabízejí vojenské lesy a skrze zvláštní portál i přímo myslivci v našem okolí.

Dusno mezi politiky: Prohra selského rozumu, obchod s bílým masem i parodie

Pražští zastupitelé se po povinné dvoutýdenní karanténě kvůli nákaze koronavirem vrátili do práce. Čtvrteční náhradní jednání si „užili“ podobně jako v době, než udeřila na magistrátu nemoc covid-19. Hned u několika témat schůze se politici vládnoucí koalice Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil (TOP 09, STAN, KDU-ČSL) pohádali, vzkazy si vyměňují i přes sociální sítě a s kritikou se ozvalo také opoziční hnutí ANO.

Zásady chutného utopence: Klíče k úspěchu jsou dva

/Uvnitř originální recept od porotce z MasterChef Jana Punčocháče/ Jejich neskrývaně drsný název může u někoho právě v těchto dnech, kdy jsou noviny plné zpráv o utonulých vodácích, vyvolávat určité nepříjemné představy. Přesto jim ani on nemůže upřít, že k té správné atmosféře na letních zahrádkách českých hospod prostě patří. Utopenci. S dobře vychlazeným pivem dají prázdninám tu správnou chuť.

Dančí svíčková podle Maxijedlíka chutná na jedničku

Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky má přezdívku Maxijedlík, a ne náhodou. Sní na co přijde. Vyhrál nespočet soutěží v pojídaní třeba švestkových knedlíku a má na svém kontě i světové rekordy v konzumaci natvrdo vařených vajec na čas. Teď se se čtenáři Deníku podělil o svůj recept na dančí svíčkovou, se kterou vyhrál soutěž.