Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Co je uvnitř? Přece plejáda vitamínů, minerálů, bílkovin a dalších prospěšných látek.

Povzbuzuje libido. Vedli válku o jeho původ. Šest faktů o hummusu

Rozemletá cizrna, sezamová pasta tahini, citronová šťáva a česnek. Jednoduchá, a přitom okouzlující kombinace vytvářející jednu z nejpopulárnějších pomazánek světa – hummus. Chuťově výrazný miláček vegetariánů i veganů, vyslanec blízkovýchodní gastronomické kultury.

Na výrobu masných pochutin Petr Mančík přesedlal ze sedačky kamionu. Firma Výrobky od Zrcadla navázala na úspěchy předchozího majitele

Bývalý šofér kamionu začal vyrábět dobroty z masa. Za své produkty sbírá ocenění

Masové dobroty firmy Výrobky od Zrcadla vznikly původně jen pro přímý prodej v restauraci předešlého majitele v severočeském Březně u Chomutova. Následně zavedenou firmu, která fungovala pět let, koupil v únoru 2020 Petr Mančík. Přestěhoval ji do Mostu, kde dál pokračuje ve výrobě zavedených receptur a přidává spousty svých novinek, se kterými získává i ocenění a ohlas u svých fanoušků.

Dříve se prase zužitkovalo téměř beze zbytku.

Víno, prase, zpěv... aneb Zabijačka u Sedmerů

Se zabijačkou se to má trochu jako se svatbou – buď je ve vaší režii, nebo vás na ni musí někdo pozvat. Pak je tu ještě třetí možnost: že se na ni pozvete sami. Tak jsem to musel udělat já. Ne, nejsem zase takový vyžírka – bylo to přece kvůli reportáži. A jak by asi řekli na Moravě, kam jsem se vydal až od Kladna: „Tož bylo to dobré!“

Poláci se diví, kolik masa jsou Češi schopni v jejich obchodech skoupit.

Deset kilo masa? Poláci se nestačí divit, kolik jsou toho Češi schopni nakoupit

„Neví někdo, co Češi dělají s takovým množstvím masa, které nakoupí během jedné návštěvy v supermarketu? Obkládají se jím? Nebo ho možná pálí v peci, protože není normální, že jeden člověk kupuje 10 kilo masa.“ To je jen jeden z příspěvků ve facebookové skupině, v níž Poláci diskutují o nákupní horečce, která mezi Čechy v příhraničí propukla minulý týden. Tedy poté, co v Polsku kvůli nižším daním zlevnily potraviny a benzín.

Koček rybářských ve světě ubývá. Zoo se snaží o záchranu

Koček rybářských ve světě ubývá. Zoo se snaží unikátní druh zachránit

Zabíjení kvůli lovu ryb a krevet na farmách, ubírání přirozeného prostředí či dokonce lovení pro maso. Tyto a další faktory ovlivňují populaci kočky rybářské, jednoho z nejvíce unikátních druhů divoce žijících koček na světě. Na Červeném seznamu je vedena jako zranitelná, v rámci ochrany a zachování druhu je chována v mnoha zoologických zahradách.

Teplice v prvním jarním kole nejvyšší fotbalové soutěže porazily pražské klokany 1:0

Jarošík: Tijani by mě asi zabil, kdyby měl dva dny po sobě jídlo bez masa

Svůj první zápas za Teplice odehrál v sobotu stoper Mohamed Tijani. Jeho velmi dobrý výkon ocenili nejen spoluhráči, ale i trenér „sklářů” Jiří Jarošík. Ten sáhl k netradiční změně v jídelníčku, hráčům naservíroval bezmasé menu. „Hráči to vzali, ale druhý den už maso být muselo, protože zrovna takový Tijani by mě asi zabil, kdyby maso v talíři nenašel,” usmíval se Jarošík.

Teplice v prvním jarním kole nejvyšší fotbalové soutěže porazily pražské klokany 1:0

Jarošík: Tijani by mě asi zabil, kdyby měl dva dny po sobě jídlo bez masa

Svůj první zápas za Teplice odehrál v sobotu stoper Mohamed Tijani. Jeho velmi dobrý výkon ocenili nejen spoluhráči, ale i trenér „sklářů” Jiří Jarošík. Ten sáhl k netradiční změně v jídelníčku, hráčům naservíroval bezmasé menu. „Hráči to vzali, ale druhý den už maso být muselo, protože zrovna takový Tijani by mě asi zabil, kdyby maso v talíři nenašel,” usmíval se Jarošík.

Kosatky dravé jsou přezdívané i "velryba zabiják". Stojí na vrcholu potravinového řetězce, neubrání se jim nikdo. Ani plejtvák obrovský, největší zvíře na zeměkouli.

Děsivé video. Ani největší tvorové světa se neubrání, kosatky dravé zabijí i je

Označení velryba zabiják si nevysloužily jen tak pro nic za nic. To, že jsou kosatky dravé nebezpečnými predátory, se ví již dlouho. Vědci ale doteď s jistotou nevěděli, zda si troufnou i na největšího tvora na světě, plejtváka obrovského. Nyní už mají odborníci jasno. Troufnou. Úspěšný "zátah" skupiny kosatek na plejtváka zachytili na videu.

Originální maďarský guláš se nezahušťuje

Plzeňský, csángó, nebo s haluškami? Šest zábavných faktů o guláši

Klasika nad klasiky – guláš je v našich končinách už po dvě staletí neodmyslitelnou součástí stravovacích návyků. Původ má v uherské pustě a v toku času se dočkal mnoha variací. V čem se od základního receptu liší ten podle Petra Voka a jakou přílohu si příště můžete dát místo okoukaného knedlíku?

K největším chovatelským výhodám patří u tohoto plemene jejich odolnost a přizpůsobivost.

Kralují v texaské prérii i Krušných horách. Rohy longhornů budí respekt

Indiánkám slavného spisovatele Karla Maye se často vyčítá, že nejsou autentické. Protože May na Divokém západě nikdy nebyl a jedinou divočinou, kde kdy pobýval, byly drsné Krušné hory. Kdyby ale žil dnes, jeho popis Divokého západu by možná neměl chyby. Alespoň co se fauny týče. I v Krušných horách totiž narazíte na ikonický texaský dlouhorohý skot neboli zástupce plemene texas longhorn. 

Na domácí zabijačce u manželů Perglerových v Brandýsku.

PODÍVEJTE SE: Zabili pašíka aneb domácí zabijačka u Perglerových v Brandýsku

Domácí zabijačka patřila odedávna zejména v zimních měsících ještě před pár desítkami let neodmyslitelně k venkovu také ve středních Čechách. Řezníci i šikovní samouci obcházeli zpravidla od prosince a v období masopustu týden co týden jednotlivá stavení, kde lidem pomáhali s porážkou vepřového, které si soukromníci poctivě podomácku vykrmili, aby si udělali zásoby na další měsíce roku.

Na domácí zabijačce u manželů Perglerových v Brandýsku.

OBRAZEM: Zabili pašíka aneb domácí zabijačka u Perglerových v Brandýsku

Domácí zabijačka patřila odedávna zejména v zimních měsících ještě před pár desítkami let neodmyslitelně k venkovu také ve středních Čechách. Řezníci i šikovní samouci obcházeli zpravidla od prosince a v období masopustu týden co týden jednotlivá stavení, kde lidem pomáhali s porážkou vepřového, které si soukromníci poctivě podomácku vykrmili, aby si udělali zásoby na další měsíce roku.

K největším chovatelským výhodám patří u tohoto plemene jejich odolnost a přizpůsobivost.

Kralují v texaské prérii i Krušných horách. Rohy longhornů budí respekt

Indiánkám slavného spisovatele Karla Maye se často vyčítá, že nejsou autentické. Protože May na Divokém západě nikdy nebyl a jedinou divočinou, kde kdy pobýval, byly drsné Krušné hory. Kdyby ale žil dnes, jeho popis Divokého západu by možná neměl chyby. Alespoň co se fauny týče. I v Krušných horách totiž narazíte na ikonický texaský dlouhorohý skot neboli zástupce plemene texas longhorn. 

Karaage Rice Bowl; 4pokoje

Oběd jako z restaurace: Karaage Rice Bowl

Co tak skloubit dva gastronomické trendy v jednom pokrmu? Zkuste Karaage Rice Bowl, japonskou kuřecí pochoutku vytvářející mnohovrstevnatou chuť daleké Asie ve vašich spokojených ústech.

Dle výzkumu jsou burgery z masa výživnější než burgery rostlinné

Výzkum: Burgery z masa jsou výživnější než ty rostlinné

O benefitech rostlinné stravy pro lidské zdraví není potřeba diskutovat, stejně jako o prokázané škodlivosti nezřízeného masožroutství. Pokud vám ale jde o příjem nepostradatelných esenciálních aminokyselin, ve světě burgerů stále vítězí ty masové nad jejich rostlinnými alternativami.

Zleva Martin Kužniar (šéf marketingu), Pavel Kužniar (obchodní ředitel), Jiří Lukášek (první finanční ředitel), Jiří Kužniar (šéf IT a komunikace), Pavlína Dluhošová (ekonomická ředitelka) a Petr Kužniar (ředitel).

Rodinné dědictví. Kolem masa se „motá“ už čtvrtá generace rodu Kužniarů

Josef Kužniar se narodil roku 1939. Jeho otec tehdy provozoval řeznicko-uzenářský obchod ve Svébohově nedaleko Šumperku a malý Pepíček si tatínkovo řemeslo už jako malý zamiloval a zasvětil mu celý život. Bez nadsázky lze říci, že řezníkem se stal už jako malý kluk. Láska k řeznickému řemeslu je to, z čeho se později zrodila firma MASO-PROFIT, která dodává technologie i drobné vybavení pro potravinářský průmysl.

Majitel brněnské firmy Huhuchilli Tomáš Hinduliak uspěl v roce 2021 se svou švestkovou chilli omáčkou na prestižní gastronomické soutěži Great Taste Awards, kde získal jednu hvězdu.

Čech získal Gastro Oscara: Na světové soutěži uspěl se švestkovou chilli omáčkou

Před téměř deseti lety byla jednou ze dvou prvních chilli omáček, které Tomáš Hinduliak vyrobil. Postupně ji zdokonalil natolik, že s ní v roce 2021 uspěl v prestižní gastronomické soutěži Great Taste Awards. Švestková chilli omáčka v pálivé verzi si z klání přirovnávaného k filmovým Oscarům odnesla ocenění v podobě jedné hvězdy.

Děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT doc. Ing. VLADIMÍR KOČÍ, Ph.D., MBA.

Náhražky masa ekologické být nemusí, vysvětluje Vladimír Kočí, děkan VŠCHT

/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.

Děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT doc. Ing. VLADIMÍR KOČÍ, Ph.D., MBA.

Náhražky masa ekologické být nemusí, vysvětluje Vladimír Kočí, děkan VŠCHT

/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.

Děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT doc. Ing. VLADIMÍR KOČÍ, Ph.D., MBA.

Náhražky masa ekologické být nemusí, vysvětluje Vladimír Kočí, děkan VŠCHT

/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.

Děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT doc. Ing. VLADIMÍR KOČÍ, Ph.D., MBA.

Náhražky masa ekologické být nemusí, vysvětluje Vladimír Kočí, děkan VŠCHT

/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.

Děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT doc. Ing. VLADIMÍR KOČÍ, Ph.D., MBA.

Náhražky masa ekologické být nemusí, vysvětluje Vladimír Kočí, děkan VŠCHT

/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.

Děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT doc. Ing. VLADIMÍR KOČÍ, Ph.D., MBA.

Náhražky masa ekologické být nemusí, vysvětluje Vladimír Kočí, děkan VŠCHT

/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.

Děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT doc. Ing. VLADIMÍR KOČÍ, Ph.D., MBA.

Náhražky masa ekologické být nemusí, vysvětluje Vladimír Kočí, děkan VŠCHT

/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.

Děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT doc. Ing. VLADIMÍR KOČÍ, Ph.D., MBA.

Náhražky masa ekologické být nemusí, vysvětluje Vladimír Kočí, děkan VŠCHT

/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.

Děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT doc. Ing. VLADIMÍR KOČÍ, Ph.D., MBA.

Náhražky masa ekologické být nemusí, vysvětluje Vladimír Kočí, děkan VŠCHT

/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.

Plněné žampiony

Silvestrovská umami chuťovka: plněné žampiony

Nedřete se při přípravách na silvestrovské pohoštění víc, než by bylo zdrávo. Tenhle recept na žampiony plněné parmazánem, smetanovým sýrem, strouhankou a bylinkami je velice jednoduchý a výsledek ohromující. Houby i vyzrálý sýr jsou totiž nositeli páté chuti neboli umami, která je někdy popisována také jako „masová“. Vtip tkví v tom, že v tomto pokrmu žádné maso nenajdete. Na poslední večírek v roce tak budete moct pozvat i kámoše z řad vegetariánů.

Modak

Plněné knedlíčky z celého světa. Znáte Xiaolongbao nebo Modak?

K snědku jsou doslova po celém světě. Plněné knedlíčky totiž milují na všech kontinentech. Regionální kuchyně je pojímají velice odlišně, takže o rozmanitost není nouze. Potíž je možná jen s definováním, co to vlastně plněný knedlíček je. Každopádně shoda panuje na tom, že řeč je o těstě se slanou nebo sladkou nádivkou. Ostatně posuďte sami, jak různé mohou knedlíčky z protilehlých koutů světa být.

Vánoční cukroví Cukrárny od Mamlasů

Tradiční vánoční cukroví. Výrobce zdravé náhrady masa nabízí nový sortiment

Až do loňska se výrobce ROBI – alternativy masa z pšeničné bílkoviny, prakticky nezastavil. O jeho zdravý produkt měly zájem menzy, restaurace i školní jídelny. Ty však s „korona dobou“ omezily provoz či se uzavřely. „Teď je to pro nás bojovka o přežití,“ říká spolumajitel EUROBI Pavel Labský s tím, že výrobou vánočního cukroví hodlá svoji ztrátu zmírnit.

Butter Chicken

Oběd jako z restaurace: Butter Chicken

Hedvábně jemná a intenzivně vonící omáčka s marinovaným kuřecím masem. Butter Chicken je po právu hvězdou jídelních lístků nejen v indických restauracích. Mnozí jej považují za jakousi vstupní bránu do pestré indické kuchyně. Kdo tenhle pokrm zná, miluje ho. A kdo ho nezná? Omámen aromatickým indickým kořením, brzy pochopí.

Vepřové maso.

Český paradox: Vyvážíme levné vepře, vrací se nám drahá kýta

Kvalitní prasata a skot, o které se starají čeští chovatelé, často končí v zahraničí. Naopak do Česka se vepřové maso (včetně původně našeho) vrací v podobě dražší kýty anebo šunky. Dovážíme je zejména z Německa, Španělska či Polska. Přidanou hodnotu a vyšší finanční marži, která vzniká zpracováním masa, tedy obvykle „shrábnou“ tamní firmy. Dlouhodobý nepoměr mezi vývozem živých vepřů a dovozem již zpracovaných masných výrobků ukazují i data statistiků.

Kapr je v Česku velmi oblíbená ryba, skvělý je v úpravě na pivu. Ilustrační foto

Rybí hostina nejen o Vánocích

Sladkovodní ryby byly od středověku jedním z klíčových pilířů české kuchyně. Bohužel, během 20. století popularita sumců, okounů, línů, štik či kaprů značně poklesla a desítky starých receptů upadly v zapomnění. Pojďme to změnit. Vánoce jsou ideální příležitost.