Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Retro dárek vlády k výročí 17. listopadu.

KOMENTÁŘ: Retro dárek k výročí sametu. Fronta na maso

V práci den volna, teplé prádlo, hurá na nákup. Fronta před obchody čeká. Naši mocní se rozhodli nadělit nám k výročí sametu retro dárek. Kdo si vzpomene na takzvané fronty na maso, vyhrává hlavní cenu v soutěži o zlatou mříž. Gumovou kačenku s koblihou v zobáku.

Domácnosti našich babiček byly šetrnější k přírodě než ty dnešní.

Domácnost za časů prababiček: denní rituál začal u kamen, jedly se vrány i žáby

Domácnosti našich babiček byly šetrnější k přírodě než ty dnešní. Mnoho elektrické energie nahrazovala lidská síla, šetřilo se jak s jídlem, tak s vodou či dřevem na otop. Potraviny pocházely z místních zdrojů. Veškeré předměty, nádobí a náčiní používané v domácnosti bylo kvalitní, mělo vydržet a také vydrželo v podstatě navždy.

Vedoucí masného krámu Krkovička, Petr Utíkal, se během boje s koronavirovou pandemií nevzdává.

Virus srazil tržby o 70 procent

Doba, kdy během druhé vlny pandemie musejí být všechny restaurace zavřené, dolehla i na bufet a masný krám Krkovička v chebské ulici Wolkerova.

V roce 1970 vstoupil Nikolaj Džumagaljev do armády a sloužil v jednotkách chemické obrany (ilustrační foto)

Jsem potomek Čingischána, tvrdil sovětský kanibal. Snědl nejméně devět lidí

Železný tesák byla přezdívka, kterou si během své chmurné kariéry vydobyl Nikolaj Džumagaljev, násilník, vrah a kanibal, který více než deset let děsil obyvatelstvo hned několika republik někdejšího Sovětského svazu. Schizofrenický zabiják se toulal rozlehlou zemí a hledal lidské maso. Policie ho několikrát dopadla, bohužel se však opakovaně dokázal dostat na svobodu a pokračoval ve svém řádění.

Ilustrační foto

Africký mor prasat by pro české vepřové znamenal pohromu, říká šéf veterinářů

Českým veterinářům se jako prvním v Evropě podařilo vymýtit nákazu afrického moru prasat. Obávaná choroba se nyní znovu přibližuje, v Německu našli nakažená prasata jen 50 kilometrů od českých hranic. Ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád řekl Deníku, jak se nyní veterináři snaží před africkým morem ochránit české chovy prasat.  

V pojídání steaku padl rekord

V pojídání steaku padl rekord

Jelikož v dané chvíli se ruší všechny akce, na kterých jsou součástí programu i soutěže jedlíků, mně zbývají už jen výzvy v restauracích a hospodách, které si postupně zjištuji.

V pojídání steaku padl rekord

V pojídání steaku padl rekord

Jelikož v dané chvíli se ruší všechny akce, na kterých jsou součástí programu i soutěže jedlíků, mně zbývají už jen výzvy v restauracích a hospodách, které si postupně zjištuji.

V pojídání steaku padl rekord

V pojídání steaku padl rekord

Jelikož v dané chvíli se ruší všechny akce, na kterých jsou součástí programu i soutěže jedlíků, mně zbývají už jen výzvy v restauracích a hospodách, které si postupně zjištuji.

Tradiční posvícení v Příložanech

Hasiči v Příložanech připravili posezení na závěr sezóny

V sobotu 26. září 2020 uspořádal SDH Příložany po své členy, občany a pozvané hosty posezení na závěr hasičské sezóny. Večerní posezení se uskutečnilo v kulturní místnosti, kde se zhodnotila celá sezóna hasičského závodního družstva, které znovu soutěžilo v Okresní lize Třebíčska a v konečném bilancování se tentokrát našim hasičům nedařilo tak jako v těch předešlých ročnících a skončili až na sedmnáctém místě s počtem bodů sedmadvacet z devětatřiceti bodovaných družstev a devíti závodů.

Irina Juřinová s maminkou v roce 1937.

Karbanátky z lidského masa, mrtvé dítě na okně. To byla děsivá zima v Leningradu

Před devětasedmdesáti lety 8. září 1941 zahájila německá nacistická vojska obléhání Leningradu (dnes Petrohrad). Blokáda trvala neuvěřitelných 29 měsíců do konce ledna 1944. V obleženém městě zemřelo skoro milion lidí hlady. Jedná se o nejdelší a nejkrutější obléhání města v historii válek. Tehdy jedenáctiletá Irina Juřinová přežila se svou babičkou v Leningradu nejtvrdší zimu blokády. Její vzpomínky zaznamenali studenti z pražského gymnázia Evolution Jižní Město, kteří se zapojili do projektu Příběhy našich sousedů.

Na Vlašimské vidličce zvítězil v pojídání bramborových knedlíků Jaroslav Němec.

Maxijedlík si odnesl z Vlašimi další dvě vítězství

/FOTOGALERIE/ Na sobotní akci Vlašimská vidlička vyhrál Maxijedlík Jaroslav Němec hned dvě soutěže. Tím prvním bylo klání v pojídání bramborových knedlíků se zelím a cibulkou usmaženou na sádle. Podařilo se mu udělat rekord, když během pěti minut zvládl 19 kusů. Dále vyhrál soutěž o nejlepší recept v internetovém hlasování se svou bábovkou s vaječným koňakem. 

Mitrovský dvůr se na trh s biopotravinami poprvé zapsal v roce 2015. Zaměřují se tam především na masné produkty z celoročně volně paseného hovězího skotu plemene Aberdeen Angus.

Nejlepší českou biopotravinou je sušené maso z Mitrovského dvora na Žďársku

První cena v celorepublikové soutěži Česká biopotravina putuje letos na Vysočinu. Mitrovský dvůr ze Žďárska zabodoval se svým sušeným hovězím masem. „Sušené maso vyrábíme přibližně pět let, kdy jsme pořídili speciální udírnu, která nám umožňuje sušení studeným kouřem. Jako bio výrobek jsme tento produkt certifikovali letos,“ nechala se slyšet spolumajitelka firmy Jana Kalná.  

... a v ní byl člověk...

Sousedka přežila dva dny v ledu

Linec - OÖN popsaly, jak jen lehce oblečená asi 30letá Ruska žijící v Německu spadla u Zermattu ve Waliských Alpách ve Švýcarsku do trhliny v ledovci a v teplotě pod bodem mrazu přežila skoro celé dva dny a dvě noci.

Mumifikovaná štěňata zmrzlá ve věčném sibiřském ledu odhalují nejedno tajemství o naší minulosti

Vzkaz z doby ledové: vědci znají poslední večeři štěněte nalezeného na Sibiři

Štěně z doby ledové, nalezené v sibiřském permafrostu, jedlo krátce před svou smrtí maso z jednoho z posledních srstnatých nosorožců. Vědci to zjistili při pitvě štěněcích ostatků, když v žaludku zvířete objevili nestrávené části kůže se žlutou srstí. Původně se domnívali, že štěně sežvýkalo maso z jeskynního lva, analýza DNA však ukázala na jiný živočišný druh. Ten přitom byl v té době už těsně před vyhynutím.

Před dlouhou poutí.

Pěší protest zbožné sousedky

Linec - Pastorální asistentka Margit Schmidingerová (55) z Ottnangu vyrazí 5. září od mírového památníku v Bachu u Schwanenstadtu k pěší pouti do Říma, kam chce dorazit začátkem listopadu.

Zajíc. Ilustrační foto.

Lesníci nabízejí zvěřinu. Na Českolipsku jsou dvě výdejní místa

Z lesa na stůl. Tak zní název nového společného projektu Lesů České republiky a Vojenských lesů a statků. Jeho účelem je zvýšit konzumaci zvěřiny a vyvrátit mýty s ní spojené. Vznikla tak síť 65 prodejních míst po celé republice, z nichž se dvě nacházejí i na Českolipsku.

Ilustrační foto.

Z lesa na stůl: Státní lesy chtějí zvýšit zájem domácností o zvěřinu

Zvýšit zájem českých spotřebitelů o konzumaci zvěřiny má společný projekt Lesů České republiky a Vojenských lesů a statků ČR – Z lesa na stůl. Oba podniky představují síť 65 prodejních míst po celé republice, kde si mohou maloodběratelé prvotřídní zvěřinu od 6. srpna koupit. Více na www.zlesanastul.cz.

Nově otevřená restaurace Stračena Garden ve Svinově, 8. srpna 2020 v Ostravě. Šéfkuchař David Mecko.

PODÍVEJTE SE: Léto s vůní steaků. V Ostravě je dělají na formuli 1 mezi grily

/FOTOGALERIE/ Síť podniků, kde mohou připravit steaky na špičkových strojích, se rozrůstá. V Ostravě už jsou čtyři. Po Bernies, Gókaná Sushi Baru a Radegastovně si lidé mohou vychutnat prvotřídní steak z josperu, zvaného kuchařská formule 1, také v nově otevřené Stračeně Garden ve Svinově. Luxusní zahradní terasa s otevřenou kuchyní se tam otevřela na konci minulého týdne.

Při prohlídce bytu Karla Denkeho čekala policisty hrůzná podívaná

Postrach tuláků. Pruský kanibal vraždil bezdomovce, jejich maso jedl i prodával

V domovské obci hrál během bohoslužeb v kostele na varhany a mezi sousedy byl oblíbený. "Papa Denke", "Vater Denke" ("táta" či "otec" Denke) říkali lidé, když o něm mluvili. Chválili si jeho velkorysost, starostlivost a nesobeckou péči o druhé. Jenže Karl Denke měl i druhou tvář - tvář sériového vraha a kanibala, za nímž zůstaly desítky mrtvých a snědených tuláků. Od narození zapomenutého lidojeda uplynulo 150 let. 

Občerstvení na koupališti

Párek a burger jsou nejoblíbenější. Na koupalištích se však daří i kuskusu

Venku je parno, slunce svítí, obloha bez mráčku. Ideální čas vyrazit k vodě. Jak však zahnat hlad? Zkuste to zdravě. Bufety na některých koupalištích už svou nabídku přizpůsobily, a tak se na ní objevila i zdravější jídla, než jsou párek v rohlíku a hranolky. Ty však stále zůstávají stálicemi, které najdete takřka všude a mnoho lidí je má s letními radovánkami spojené. 

Po koronaviru se objevil v Mongolsku i dýmějový mor.

V Mongolsku se objevil dýmějový mor. Zemřel chlapec, který snědl sviště

Čína zvýšila na třetí stupeň varování přes výskytem dýmějového moru ve městě Bayan Nur v čínské autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko. Po patnáctiletém chlapci, jenž byl hospitalizován jako první, se objevily další případy nákazy touto nemocí. Podle britského bulvárního deníku Mirror souvisí všechny tří případy s konzumací syrových svišťů. Čína proto zakázala lov a požívání zvířat, která by mohla být infikována.

Chovatel Jaroslav Jasínek

Mladý lev se potatil, jeho sestra je celá máma, říká chovatel

/ROZHOVOR/ - Ještě ho ani nemusí vidět, ale už vědí, že přišel. Hlavy neomylně natočí a oči upřou na bod, odkud se objeví. Brněnská lví rodina pozná příchod chovatele Jaroslava Jasinka již zdálky. Jak by ne, když je Jasinek, dlouholetý chovatel šelem v brněnské zoo, jedním z týmu, který o krále zvířat v Brně denně pečuje. „