Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Přestávají lidé kupovat maso?

Zvyky Čechů se mění, ze stolů pozvolna mizí maso. Kvůli zdraví i etice

Knedlo, zelo, seitan. Nebo knedlo, zelo, tofu. Než národní klasiku nahradí její rostlinná verze, potrvá to nejspíš ještě dlouho. Odklon Čechů od masité stravy je zatím pozvolný, rozhodně ale stále výraznější. Podle posledních průzkumů vědomě omezuje maso v jídelníčku až pětina obyvatel. Označují se za takzvané flexitariány.

Postavit zemědělskou farmu není lehké. I další problémy řeší majitel zemědělské společnosti Rhea Holding Dešná Josef Kolář.

Farmář těžký chleba má. Josef Kolář s problémy chodí spát i s nimi vstává

Majitel zemědělské společnosti Rhea Holding Dešná Josef Kolář musí denně řešit řadu úskalí kromě toho, že zaměstnává na 500 lidí, moc dobře ví, že chovatelství dávno není ziskovým oborem, svoje aktivity tak rozděluje do více sektorů, aby odvětví mohl dotovat. Jak sám říká, každý den s problémy usíná a ráno se s nimi zase probouzí.

Řeznictví Stejskal v Chotěboři.

Od koláčků k masu: historie Stejskalových uzenin se píše už téměř sto let

/FOTOGALERIE/ Řeznické řemeslo se v rodu Stejskalů z Chotěboře dědí už po čtyři generace. Stejně jako jméno František. „Kořeny ale máme pekařské. Možná právě proto nám tolik chutná sladké,“ směje se majitel firmy František Stejskal, toho jména třetí. Kladný vztah ale samozřejmě mají i k masu. Svědčí o tom například i nedávno získané ocenění Vysočina regionální produkt.

Plexisklové telefonní polokabiny (tzv. mušle) v Praze, 1987

Poslední telefonní budka končí. Historik: Stály se na ně fronty jak na maso

V České republice ve čtvrtek dopoledne skončí jedna technologická éra trvající více než sto let. V obci Hlubyně na Příbramsku dojde k demontáži a následné ekologické likvidaci poslední telefonní budky. Přitom ještě před dvaceti lety jich bylo funkčních přes třicet tisíc, poté zejména nástupem mobilních telefonů nastal jejich útlum. Podle historika Jana Kramáře, vedoucího oddělení správy sbírkového fondu Poštovního muzea, jsou v Česku spojené především s obdobím socialismu.

Igor Bukovský se správnou životosprávou zabývá už třicet let.

Igor Bukovský: Jídlo a morálka jsou propojené

Všichni se zaklínají správnou výživou, ale jen málokdo tomuto složitému tématu skutečně rozumí. Jedním z největších odborníků v této oblasti je Igor Bukovský. Slovenský lékař a autor mnoha knih – třeba Návodu na přežití pro muže a Návodu na přežití pro ženu, jichž se dohromady prodal už milion výtisků – se problematikou životosprávy zabývá už třicet let.

Rodinná Farma Škodovi rozváží steaky a hovězí masné výrobky až k lidem domů na Vysočině a jižní Moravě. Mají vlastní chov mladých býků plemene Aberdeen Angus. Na snímku jednatel Vítězslav Škoda.

Steaky dováží lidem téměř až na gril. Důvěra je základ, říká farmář

Vývoz světově proslulého hovězího pozastavila Argentina. To však milovníkům steaků u nás vadit nemusí. České vyzrálé maso plemene Aberdeen Angus rozváží až do domácností na Vysočině a jižní Moravě například rodinná Farma Škodovi. Za pandemie se víc přiblížila zákazníkům. „S prodáváním masa na tradičních stanovištích ve městech a obcích je konec. Lidé jsou rádi, když k nim dorazí náš poslíček a třeba s nimi i prohodí pár slov,“ povídá farmář Vítězslav Škoda.

Jan Fiala

Život podle Celticu. Fanoušek na Moravě "převlékl" hospodu i místní tým

V těle mu dost možná koluje i zelenobílá krev. Fotbalový příznivec Jan Fiala totiž propadl vášni jménem Celtic Glasgow. Přestože pár let žil ve Velké Británii, dosud jeho stadion nenavštívil. Aspoň menší kopii slavného klubu ze Skotska ale vybudoval v Újezdu u Boskovic. Kromě fotbalu holduje také masu, díky němuž se zapsal i do České knihy rekordů.

Jan Fiala

Život podle Celticu. Fanoušek na Moravě "převlékl" hospodu i místní tým

V těle mu dost možná koluje i zelenobílá krev. Fotbalový příznivec Jan Fiala totiž propadl vášni jménem Celtic Glasgow. Přestože pár let žil ve Velké Británii, dosud jeho stadion nenavštívil. Aspoň menší kopii slavného klubu ze Skotska ale vybudoval v Újezdu u Boskovic. Kromě fotbalu holduje také masu, díky němuž se zapsal i do České knihy rekordů.

Jan Fiala

Život podle Celticu. Fanoušek na Moravě "převlékl" hospodu i místní tým

V těle mu dost možná koluje i zelenobílá krev. Fotbalový příznivec Jan Fiala totiž propadl vášni jménem Celtic Glasgow. Přestože pár let žil ve Velké Británii, dosud jeho stadion nenavštívil. Aspoň menší kopii slavného klubu ze Skotska ale vybudoval v Újezdu u Boskovic. Kromě fotbalu holduje také masu, díky němuž se zapsal i do České knihy rekordů.

Jan Fiala

Život podle Celticu. Fanoušek na Moravě "převlékl" hospodu i místní tým

V těle mu dost možná koluje i zelenobílá krev. Fotbalový příznivec Jan Fiala totiž propadl vášni jménem Celtic Glasgow. Přestože pár let žil ve Velké Británii, dosud jeho stadion nenavštívil. Aspoň menší kopii slavného klubu ze Skotska ale vybudoval v Újezdu u Boskovic. Kromě fotbalu holduje také masu, díky němuž se zapsal i do České knihy rekordů.

Jan Fiala

Život podle Celticu. Fanoušek na Moravě "převlékl" hospodu i místní tým

V těle mu dost možná koluje i zelenobílá krev. Fotbalový příznivec Jan Fiala totiž propadl vášni jménem Celtic Glasgow. Přestože pár let žil ve Velké Británii, dosud jeho stadion nenavštívil. Aspoň menší kopii slavného klubu ze Skotska ale vybudoval v Újezdu u Boskovic. Kromě fotbalu holduje také masu, díky němuž se zapsal i do České knihy rekordů.

Jan Fiala

Život podle Celticu. Fanoušek na Moravě "převlékl" hospodu i místní tým

V těle mu dost možná koluje i zelenobílá krev. Fotbalový příznivec Jan Fiala totiž propadl vášni jménem Celtic Glasgow. Přestože pár let žil ve Velké Británii, dosud jeho stadion nenavštívil. Aspoň menší kopii slavného klubu ze Skotska ale vybudoval v Újezdu u Boskovic. Kromě fotbalu holduje také masu, díky němuž se zapsal i do České knihy rekordů.

Jan Fiala

Život podle Celticu: hospodu i fotbalisty Fiala z Újezdu oblékl do jeho barev

V těle mu dost možná koluje i zeleno-bílá krev. Fotbalový příznivec Jan Fiala totiž propadl vášni jménem Celtic Glasgow. Přestože pár let žil ve Velké Británii, dosud jeho stadion nenavštívil. Aspoň menší kopii slavného klubu ze Skotska ale vybudoval v Újezdu u Boskovic. Kromě fotbalu holduje také masu, díky němuž se zapsal i do České knihy rekordů.

Olin Bezchleba

Paštika nemusí být jen levná „nouzovka“. Rodinná konzervárna sází na kvalitu

Bezchlebovu rodinnou konzervárnu Via Delicia najdete v Zábřehu. Jedná se o malou manufakturu, založil ji Olin Bezchleba v roce 2011 po 18 letech působení v gastronomii a potravinářském průmyslu. K založení vlastní značky Via Delicia ho přivedla inspirace francouzskými lokálními trhy, které poznal během svého působení ve Francii, a především nález staré knihy o zavařování z roku 1925. Její majitelka, zřejmě hospodyně ze statku, si do ní pečlivě zapisovala své poznatky a recepty. 

Maxijedlík Jaroslav Němec slupl půlmetrovou pizzu. Za devět minut.

VIDEO: Další rekord. Maxijedlík Němec slupl půlmetrovou pizzu za devět minut

Když se Jaroslav Němec z Bystrého na Svitavsku pustí do jídla, vždy to stojí za to. Padají rekordy. Není vybíravý a jeho apetit je famózní. Červi, tatranky, jitrnice, zkvašení sledi nebo vejce natvrdo. V sobotu přidal v boskovické pizzerii Heart další rekordní zářez. Poradil si totiž s pizzou o průměru přes půl metru. Na pětačtyřiceticentimetrovou variantu italské pochoutky tam přitom běžně chodí rodiny.

Robert Zelený na Tiskové konferenci, kde převzal ocenění pro Českou českou biopotravinu roku 2020.

Nesnažíme se přírodu ovládnout, ale napodobovat ji, vzkazují ze statku Mitrov

Sušené maso z Mitrovského dvora se stalo absolutním vítězem v soutěži Česká biopotravina roku 2020. Přinášíme vám rozhovor s Robertem Zeleným a Karlem Kalným ze Statku Mitrov. Pány bychom směle mohli titulovat jako BIO vizionáře, kteří se neváhají inspirovat v zahraničí a pandemii vnímají jako výzvu.

Maxijedlík Jaroslav Němec slupl půlmetrovou pizzu. Za devět minut.

VIDEO: Maxijedlík Němec slupl v Boskovicích půlmetrovou pizzu za devět minut

/FOTOGALERIE/ Když se Jaroslav Němec z Bystrého na Svitavsku pustí do jídla, vždy to stojí za to. Padají rekordy. Není vybíravý a jeho apetit je famózní. Červi, tatranky, jitrnice, zkvašení sledi nebo vejce natvrdo. V sobotu přidal v boskovické pizzerii Heart další rekordní zářez. Poradil si totiž s pizzou o průměru přes půl metru. Na pětačtyřiceticentimetrovou variantu italské pochoutky tam přitom běžně chodí rodiny.

Jan Nesládek.

Jan Nesládek: Umět nakrájet šunku je dost opomíjený zásadní detail

Dělat řemeslo poctivě se vyplácí. Platí to bezesporu v případě Jana Nesládka, který před dvěma lety pověsil na hřebík kuchařskou zástěru a vyměnil ji za tu řeznickou. Jeho řeznictví a uzenářství v Sedlci, které provozuje spolu s manželkou, si v průběhu dvou let už stihlo vydobýt své místo na slunci. Místní i přespolní tu rádi vystojí frontu, aby dostali kvalitní maso či některou z vyhlášených zabíjačkových specialit, paštik a uzenin. Řeznictví a uzenářství Jan Nesládek je na Kutnohorsku už zkrátka pojem. I v tak Bohem zapomenuté malé uličce se totiž dají sehnat takové věci jako je telecí T-bone steak či pravá italská mortadella.

Štika na smetaně

Svůj život zasvětil rybám. Vyzkoušejte recepty z nové knihy Miloše Štěpničky

Když se kuchař věnuje jednomu gastronomickému zaměření většinu života, musí už něco umět a měl by vynikat. Miloš Štěpnička je přesně ten případ, kdy se dlouholetá praxe projevuje jak v umění „u plotny“, tak v předávání zkušeností. Původně byl vychovatelem na zemědělském učilišti, ale učarovaly mu ryby. Proto si později otevřel obchod s vyhlášenými rybími specialitami v jihočeských Vodňanech, kde má rybářství silnou tradici. O značném množství druhů vyuzených ryb, rozmanitých rybích salátech a stovce receptur na rybí konzervy se nesly zvěsti široko daleko.

Tradiční oblečení Inuitů

Život v drsných podmínkách nutil předky Eskymáků ke krutostem

I když jsme si letošní nezvyklou sněhovou nadílku užívali, žít stále obklopeni sněhem a ledem si asi jen těžko dokážeme představit. Eskymáci či Inuité žijí v mrazivých oblastech Arktidy tisíce let. I když tu nemohou pěstovat rostliny ani chovat zvířata, dokázali si tito tmavovlasí lidé malého vzrůstu vlastními silami a intelektem s drsnou přírodou poradit.

Jehněčí a kůzlečí maso by na velikonoční tabuli nemělo chybět, stejně tak jako nádivka a červené víno.

Velikonoční recepty: jehněčí pečeně lze udělat čtyřikrát jinak

K Velikonocům patří spousta tradic a mnohé z nich mají oporu i v gastronomii. Výrazným starodávným symbolem je beránek, pečený na otevřeném ohni, ochucený solí a česnekem. Ale také grilovaná jehněčí pečeně. Na stole by samozřejmě nemělo chybět červené víno. V dnešní době se můžete od původního jídla klidně vzdálit, například tím, že jehněčí zaměníte za kůzlečí a upečete ho na kostech. Zkuste oživit vaši velikonoční tabuli!

Jestli vám to v posteli momentálně skřípe, věnujte pozornost tomu, co jíte. Jídlo má totiž na sex mnohem větší vliv, než se zdá.

Špatný sex? Možná pijete moc kávy. Co jíst, aby vám to v ložnici klapalo?

Lásku si lze jen těžko představit bez sexu. Pokud vám to v posteli momentálně skřípe, věnuje pozornost tomu, co jíte. Jídlo má totiž na sex mnohem větší vliv, než by se mohlo zdát. Významně ovlivňuje vaše libido, míru vaší vzrušivosti a má vliv i na orgasmus. Vybrali jsme nejčastější problémy, s kterými se páry v sexu potýkají, a rozebrali je z pohledu tradiční čínské medicíny, ale i západní vědy. A poradíme, co změnit v kuchyni, aby vám to lépe fungovalo i v ložnici.

Ilustrační foto.

Ruský boršč

Připravte si doma jarní pokrmy, o které se s vámi za téměř deset let podělili čtenáři Deníku. Vyzkoušejte recepty, které jsou považovány za  "rodinné stříbro"

Steak z vepřové krkovičky

Vepřo, knedlo, zelo trochu jinak

Připravte si doma jarní pokrmy, o které se s vámi za téměř deset let podělili čtenáři Deníku. Vyzkoušejte recepty, které jsou považovány za  "rodinné stříbro"

Veronika Petráková

Jídlo je pro mě především zážitek, říká nadšená kuchařka

Veronika Petráková žije v Kladně a je maminkou dvou malých dětí. Jejím velkým koníčkem je vaření a jídlo samotné. Jak s oblibou říká dobré jídlo je pro ni především zážitek, za kterým ráda i cestuje. Ovšem jsou i potraviny, které byste u Veroniky hledali marně. Důvod je prostý, snaží se vařit pestře a především kvalitně.

Ilustrační foto

Opilá žena v Přerově zaútočila na přítele sekáčkem na maso

V alkoholovém opojení ztratila veškeré zábrany jednačtyřicetiletá žena, která napadla sekáčkem na maso svého o dva roky staršího přítele. K útoku, který se naštěstí obešel bez vážnějších následků na lidském zdraví, došlo v sobotu odpoledne v jednom z bytů ve východní části Přerova.

Chovatel Luboš Marek dal jména pouze pštrosím samcům. Zde je Evžen, v jiném výběhu je Matěj.

Mladí pštrosi kradou jako straky, říká chovatel emu v Chlumci

Zahradu plnou zvířat má pro radost Luboš Marek z Chlumce. Člověk si tam připadá jako v malé zoologické zahradě. Kromě dvou psů se chovatel stará o králíky, kamerunské ovečky a drůbež. Drůbež je však značně početná a především rozmanitá.