
Trhy pod kontrolou: mezi prohřešky vede chybné označení původu zboží
/FOTOGALERIE/ V letošním roce se veterinární správa zaměřila na pražské trhy už téměř padesátkrát. Pokut padlo zatím devět.
/FOTOGALERIE/ V letošním roce se veterinární správa zaměřila na pražské trhy už téměř padesátkrát. Pokut padlo zatím devět.
Knedlo, zelo, seitan. Nebo knedlo, zelo, tofu. Než národní klasiku nahradí její rostlinná verze, potrvá to nejspíš ještě dlouho. Odklon Čechů od masité stravy je zatím pozvolný, rozhodně ale stále výraznější. Podle posledních průzkumů vědomě omezuje maso v jídelníčku až pětina obyvatel. Označují se za takzvané flexitariány.
Milujete šunky? A věděli jste, že složení šunek se u jednotlivých výrobců značně liší? Co by kvalitní šunka měla obsahovat, a na co byste si měli dát velký pozor, abyste neohrozili svoje zdraví? Vše se dozvíte v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.
Milujete šunky? A věděli jste, že složení šunek se u jednotlivých výrobců značně liší? Co by kvalitní šunka měla obsahovat, a na co byste si měli dát velký pozor, abyste neohrozili svoje zdraví? Vše se dozvíte v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.
Milujete šunky? A věděli jste, že složení šunek se u jednotlivých výrobců značně liší? Co by kvalitní šunka měla obsahovat, a na co byste si měli dát velký pozor, abyste neohrozili svoje zdraví? Vše se dozvíte v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.
Milujete šunky? A věděli jste, že složení šunek se u jednotlivých výrobců značně liší? Co by kvalitní šunka měla obsahovat, a na co byste si měli dát velký pozor, abyste neohrozili svoje zdraví? Vše se dozvíte v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme
Milujete šunky? A věděli jste, že složení šunek se u jednotlivých výrobců značně liší? Co by kvalitní šunka měla obsahovat, a na co byste si měli dát velký pozor, abyste neohrozili svoje zdraví? Vše se dozvíte v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme
Majitel zemědělské společnosti Rhea Holding Dešná Josef Kolář musí denně řešit řadu úskalí kromě toho, že zaměstnává na 500 lidí, moc dobře ví, že chovatelství dávno není ziskovým oborem, svoje aktivity tak rozděluje do více sektorů, aby odvětví mohl dotovat. Jak sám říká, každý den s problémy usíná a ráno se s nimi zase probouzí.
Mleté maso je pro řadu českých domácností nezanedbatelnou složkou jídelníčku. Kvalita výrobků, prodávaných v obchodních řetězcích, je však značně různorodá. Nezávislé testy odhalily, že některé produkty obsahují daleko méně masa, než deklarují na obalu.
„U nás v Čechách je namáhavé býti spisovatelem,“ říká Josef Strauss, který se s perem v ruce snad i narodil a svůj první, poněkud pohádkový příběh napsal už ve svých osmi letech.
Dodávka převážející maso v nevyhovujících podmínkách díky práci plzeňských celníků do cíle nedojela.
/FOTOGALERIE/ Řeznické řemeslo se v rodu Stejskalů z Chotěboře dědí už po čtyři generace. Stejně jako jméno František. „Kořeny ale máme pekařské. Možná právě proto nám tolik chutná sladké,“ směje se majitel firmy František Stejskal, toho jména třetí. Kladný vztah ale samozřejmě mají i k masu. Svědčí o tom například i nedávno získané ocenění Vysočina regionální produkt.
V České republice ve čtvrtek dopoledne skončí jedna technologická éra trvající více než sto let. V obci Hlubyně na Příbramsku dojde k demontáži a následné ekologické likvidaci poslední telefonní budky. Přitom ještě před dvaceti lety jich bylo funkčních přes třicet tisíc, poté zejména nástupem mobilních telefonů nastal jejich útlum. Podle historika Jana Kramáře, vedoucího oddělení správy sbírkového fondu Poštovního muzea, jsou v Česku spojené především s obdobím socialismu.
/VIDEO, FOTO/ Na první pohled nenápadná farma, která se ničím neliší od ostatních zemědělských podniků na okrese. Přece je však něčím unikátní. Farma Škodovi se totiž specializuje na vyzrálé hovězí maso, které vozí svým zákazníkům doslova až před dveře. A jejich obliba stále roste.
Všichni se zaklínají správnou výživou, ale jen málokdo tomuto složitému tématu skutečně rozumí. Jedním z největších odborníků v této oblasti je Igor Bukovský. Slovenský lékař a autor mnoha knih – třeba Návodu na přežití pro muže a Návodu na přežití pro ženu, jichž se dohromady prodal už milion výtisků – se problematikou životosprávy zabývá už třicet let.
Kuchyňský sekáček na maso vytáhl na dva mladíky v Ostravě-Mariánských Horách muž, který je napadl a oloupil na tramvajové zastávce.
Čerstvé těstoviny a hrášek. Ideální varianta pro lehký a výborný oběd. Pokud si tento recpet od foodblogerky markéty Chovancové budete chtít vylepšit, přidejte česnek, bazalkové listy, oříšku a citronovou šťávu. Pokud by někomu chybělo maso, lze použít orestovanou slaninu.
Vývoz světově proslulého hovězího pozastavila Argentina. To však milovníkům steaků u nás vadit nemusí. České vyzrálé maso plemene Aberdeen Angus rozváží až do domácností na Vysočině a jižní Moravě například rodinná Farma Škodovi. Za pandemie se víc přiblížila zákazníkům. „S prodáváním masa na tradičních stanovištích ve městech a obcích je konec. Lidé jsou rádi, když k nim dorazí náš poslíček a třeba s nimi i prohodí pár slov,“ povídá farmář Vítězslav Škoda.
V těle mu dost možná koluje i zelenobílá krev. Fotbalový příznivec Jan Fiala totiž propadl vášni jménem Celtic Glasgow. Přestože pár let žil ve Velké Británii, dosud jeho stadion nenavštívil. Aspoň menší kopii slavného klubu ze Skotska ale vybudoval v Újezdu u Boskovic. Kromě fotbalu holduje také masu, díky němuž se zapsal i do České knihy rekordů.
V těle mu dost možná koluje i zelenobílá krev. Fotbalový příznivec Jan Fiala totiž propadl vášni jménem Celtic Glasgow. Přestože pár let žil ve Velké Británii, dosud jeho stadion nenavštívil. Aspoň menší kopii slavného klubu ze Skotska ale vybudoval v Újezdu u Boskovic. Kromě fotbalu holduje také masu, díky němuž se zapsal i do České knihy rekordů.
V těle mu dost možná koluje i zelenobílá krev. Fotbalový příznivec Jan Fiala totiž propadl vášni jménem Celtic Glasgow. Přestože pár let žil ve Velké Británii, dosud jeho stadion nenavštívil. Aspoň menší kopii slavného klubu ze Skotska ale vybudoval v Újezdu u Boskovic. Kromě fotbalu holduje také masu, díky němuž se zapsal i do České knihy rekordů.
V těle mu dost možná koluje i zelenobílá krev. Fotbalový příznivec Jan Fiala totiž propadl vášni jménem Celtic Glasgow. Přestože pár let žil ve Velké Británii, dosud jeho stadion nenavštívil. Aspoň menší kopii slavného klubu ze Skotska ale vybudoval v Újezdu u Boskovic. Kromě fotbalu holduje také masu, díky němuž se zapsal i do České knihy rekordů.
V těle mu dost možná koluje i zelenobílá krev. Fotbalový příznivec Jan Fiala totiž propadl vášni jménem Celtic Glasgow. Přestože pár let žil ve Velké Británii, dosud jeho stadion nenavštívil. Aspoň menší kopii slavného klubu ze Skotska ale vybudoval v Újezdu u Boskovic. Kromě fotbalu holduje také masu, díky němuž se zapsal i do České knihy rekordů.
V těle mu dost možná koluje i zelenobílá krev. Fotbalový příznivec Jan Fiala totiž propadl vášni jménem Celtic Glasgow. Přestože pár let žil ve Velké Británii, dosud jeho stadion nenavštívil. Aspoň menší kopii slavného klubu ze Skotska ale vybudoval v Újezdu u Boskovic. Kromě fotbalu holduje také masu, díky němuž se zapsal i do České knihy rekordů.
Máte rádi česnek a cibuli? Pokud ne, s letním grilováním se držte zpátky! Plyne to z aktuálních doporučení středočeské hygienické stanice. K těm totiž zdaleka nepatří jen rada, že grilování se nesmí ukvaltovat - a je třeba dbát na to, aby se maso i uzeniny dobře propekly.
Máte rádi česnek a cibuli? Pokud ne, s letním grilováním se držte zpátky! Plyne to z aktuálních doporučení středočeské hygienické stanice. K těm totiž zdaleka nepatří jen rada, že grilování se nesmí ukvaltovat - a je třeba dbát na to, aby se maso i uzeniny dobře propekly.
Máte rádi česnek a cibuli? Pokud ne, s letním grilováním se držte zpátky! Plyne to z aktuálních doporučení středočeské hygienické stanice. K těm totiž zdaleka nepatří jen rada, že grilování se nesmí ukvaltovat - a je třeba dbát na to, aby se maso i uzeniny dobře propekly.
Máte rádi česnek a cibuli? Pokud ne, s letním grilováním se držte zpátky! Plyne to z aktuálních doporučení středočeské hygienické stanice. K těm totiž zdaleka nepatří jen rada, že grilování se nesmí ukvaltovat - a je třeba dbát na to, aby se maso i uzeniny dobře propekly.
Máte rádi česnek a cibuli? Pokud ne, s letním grilováním se držte zpátky! Plyne to z aktuálních doporučení středočeské hygienické stanice. K těm totiž zdaleka nepatří jen rada, že grilování se nesmí ukvaltovat - a je třeba dbát na to, aby se maso i uzeniny dobře propekly.
Máte rádi česnek a cibuli? Pokud ne, s letním grilováním se držte zpátky! Plyne to z aktuálních doporučení středočeské hygienické stanice. K těm totiž zdaleka nepatří jen rada, že grilování se nesmí ukvaltovat - a je třeba dbát na to, aby se maso i uzeniny dobře propekly.
/GRAF/ Celkem 7,4 tisíc tun masa vyrobili řezníci od ledna do března letošního roku na jihu Moravy. Vyplývá to z nejnovějších údajů statistiků.
V těle mu dost možná koluje i zeleno-bílá krev. Fotbalový příznivec Jan Fiala totiž propadl vášni jménem Celtic Glasgow. Přestože pár let žil ve Velké Británii, dosud jeho stadion nenavštívil. Aspoň menší kopii slavného klubu ze Skotska ale vybudoval v Újezdu u Boskovic. Kromě fotbalu holduje také masu, díky němuž se zapsal i do České knihy rekordů.
Bezchlebovu rodinnou konzervárnu Via Delicia najdete v Zábřehu. Jedná se o malou manufakturu, založil ji Olin Bezchleba v roce 2011 po 18 letech působení v gastronomii a potravinářském průmyslu. K založení vlastní značky Via Delicia ho přivedla inspirace francouzskými lokálními trhy, které poznal během svého působení ve Francii, a především nález staré knihy o zavařování z roku 1925. Její majitelka, zřejmě hospodyně ze statku, si do ní pečlivě zapisovala své poznatky a recepty.
Lze se jen dohadovat, zda travič psů pendluje Chrudimskem. Po prokázaných otravách v Chrasti se ve čtvrtek objevila návnada na zahradě domů v hlinecké Rváčovské ulici.
Když se Jaroslav Němec z Bystrého na Svitavsku pustí do jídla, vždy to stojí za to. Padají rekordy. Není vybíravý a jeho apetit je famózní. Červi, tatranky, jitrnice, zkvašení sledi nebo vejce natvrdo. V sobotu přidal v boskovické pizzerii Heart další rekordní zářez. Poradil si totiž s pizzou o průměru přes půl metru. Na pětačtyřiceticentimetrovou variantu italské pochoutky tam přitom běžně chodí rodiny.
Sušené maso z Mitrovského dvora se stalo absolutním vítězem v soutěži Česká biopotravina roku 2020. Přinášíme vám rozhovor s Robertem Zeleným a Karlem Kalným ze Statku Mitrov. Pány bychom směle mohli titulovat jako BIO vizionáře, kteří se neváhají inspirovat v zahraničí a pandemii vnímají jako výzvu.
/FOTOGALERIE/ Když se Jaroslav Němec z Bystrého na Svitavsku pustí do jídla, vždy to stojí za to. Padají rekordy. Není vybíravý a jeho apetit je famózní. Červi, tatranky, jitrnice, zkvašení sledi nebo vejce natvrdo. V sobotu přidal v boskovické pizzerii Heart další rekordní zářez. Poradil si totiž s pizzou o průměru přes půl metru. Na pětačtyřiceticentimetrovou variantu italské pochoutky tam přitom běžně chodí rodiny.
Karlovarák Marek Širl se podílí na výzkumu tzv. kultivovaného masa, tedy masa produkovaného kultivací zvířecích buněk, nikoli porážkou živého zvířete.
Dělat řemeslo poctivě se vyplácí. Platí to bezesporu v případě Jana Nesládka, který před dvěma lety pověsil na hřebík kuchařskou zástěru a vyměnil ji za tu řeznickou. Jeho řeznictví a uzenářství v Sedlci, které provozuje spolu s manželkou, si v průběhu dvou let už stihlo vydobýt své místo na slunci. Místní i přespolní tu rádi vystojí frontu, aby dostali kvalitní maso či některou z vyhlášených zabíjačkových specialit, paštik a uzenin. Řeznictví a uzenářství Jan Nesládek je na Kutnohorsku už zkrátka pojem. I v tak Bohem zapomenuté malé uličce se totiž dají sehnat takové věci jako je telecí T-bone steak či pravá italská mortadella.
Když se kuchař věnuje jednomu gastronomickému zaměření většinu života, musí už něco umět a měl by vynikat. Miloš Štěpnička je přesně ten případ, kdy se dlouholetá praxe projevuje jak v umění „u plotny“, tak v předávání zkušeností. Původně byl vychovatelem na zemědělském učilišti, ale učarovaly mu ryby. Proto si později otevřel obchod s vyhlášenými rybími specialitami v jihočeských Vodňanech, kde má rybářství silnou tradici. O značném množství druhů vyuzených ryb, rozmanitých rybích salátech a stovce receptur na rybí konzervy se nesly zvěsti široko daleko.
/FOTO, VIDEO/ Čerstvé maso, tlačenka a párky. O kousek dál krásně nazdobené perníky, valašské frgály nebo vyskládané lahve s ovocným vínem. V Blansku po pauze kvůli epidemii koronaviru odstartovaly ve čtvrtek ráno první farmářské trhy.
I když jsme si letošní nezvyklou sněhovou nadílku užívali, žít stále obklopeni sněhem a ledem si asi jen těžko dokážeme představit. Eskymáci či Inuité žijí v mrazivých oblastech Arktidy tisíce let. I když tu nemohou pěstovat rostliny ani chovat zvířata, dokázali si tito tmavovlasí lidé malého vzrůstu vlastními silami a intelektem s drsnou přírodou poradit.
K Velikonocům patří spousta tradic a mnohé z nich mají oporu i v gastronomii. Výrazným starodávným symbolem je beránek, pečený na otevřeném ohni, ochucený solí a česnekem. Ale také grilovaná jehněčí pečeně. Na stole by samozřejmě nemělo chybět červené víno. V dnešní době se můžete od původního jídla klidně vzdálit, například tím, že jehněčí zaměníte za kůzlečí a upečete ho na kostech. Zkuste oživit vaši velikonoční tabuli!
Zhruba 37 milionů korun. Tolik činila evropská dotace, s jejíž pomocí se podařilo akciové společnosti Steinex vybudovat v Kuřimi nový závod s vyspělými technologiemi zpracování masa. V současné době vyprodukuje tato společnost každý den zhruba 30 tun masa a masných výrobků.
Lásku si lze jen těžko představit bez sexu. Pokud vám to v posteli momentálně skřípe, věnuje pozornost tomu, co jíte. Jídlo má totiž na sex mnohem větší vliv, než by se mohlo zdát. Významně ovlivňuje vaše libido, míru vaší vzrušivosti a má vliv i na orgasmus. Vybrali jsme nejčastější problémy, s kterými se páry v sexu potýkají, a rozebrali je z pohledu tradiční čínské medicíny, ale i západní vědy. A poradíme, co změnit v kuchyni, aby vám to lépe fungovalo i v ložnici.
Připravte si doma jarní pokrmy, o které se s vámi za téměř deset let podělili čtenáři Deníku. Vyzkoušejte recepty, které jsou považovány za "rodinné stříbro"
Připravte si doma jarní pokrmy, o které se s vámi za téměř deset let podělili čtenáři Deníku. Vyzkoušejte recepty, které jsou považovány za "rodinné stříbro"
Veronika Petráková žije v Kladně a je maminkou dvou malých dětí. Jejím velkým koníčkem je vaření a jídlo samotné. Jak s oblibou říká dobré jídlo je pro ni především zážitek, za kterým ráda i cestuje. Ovšem jsou i potraviny, které byste u Veroniky hledali marně. Důvod je prostý, snaží se vařit pestře a především kvalitně.
V alkoholovém opojení ztratila veškeré zábrany jednačtyřicetiletá žena, která napadla sekáčkem na maso svého o dva roky staršího přítele. K útoku, který se naštěstí obešel bez vážnějších následků na lidském zdraví, došlo v sobotu odpoledne v jednom z bytů ve východní části Přerova.
Zahradu plnou zvířat má pro radost Luboš Marek z Chlumce. Člověk si tam připadá jako v malé zoologické zahradě. Kromě dvou psů se chovatel stará o králíky, kamerunské ovečky a drůbež. Drůbež je však značně početná a především rozmanitá.