Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Porce na talíři vypadá lákavě. Jedlíci si mohou k salátu dát pečivo, ale vydatnost mu dodají právě konzervované fazole.

Co takhle dietní salát? Ten z tlačenky je vynikající

/ROMČINA ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Tento recept jsem si vymyslela už před takovými patnácti lety a zveřejnila ho na jednom z kulinářských serverů. Musím říci, že měl velký úspěch, a proto se s vámi o něj podělím.

Téměř tři čtvrtiny čtenářů v anketě Deníku tvrdí, že již omezují nebo jsou ochotni omezit spotřebu masa

Anketa Deníku: Masožroutů ubývá, Češi omezují spotřebu. Roste obliba drůbežího

Maso z jejich jídelníčku škrtají z přesvědčení pro své zdraví, ve snaze ušetřit, ale možná i kvůli ochraně planety. Téměř tři čtvrtiny čtenářů v anketě Deníku tvrdí, že již omezují nebo jsou ochotni omezit spotřebu masa. Do poloviny týdne hlasovalo zhruba čtyři a půl tisíce lidí. Další tak mohou stále učinit ve webovém dotazníku k seriálu Udržitelnost. Vyjádřit se hlasem mohou také k otázkám kolem energií a běžného života v rodinách či zaměstnání.

Bourání masa, výroba tlačenky, jitrnic a sekané či představení připraveného regionálního výrobku. To byly úkoly, s nimiž se musela vypořádat soutěžní družstva během 14. Přehlídky odborných dovedností oboru řezník – uzenář ve Valašském Meziříčí; duben 2022

V Meziříčí se soutěžilo v bourání masa i výrobě tlačenky

Bourání masa, výroba tlačenky, jitrnic a sekané, ale také představení připraveného regionálního výrobku. To byly úkoly, s nimiž se musela vypořádat soutěžní družstva během dvoudenní 14. Přehlídky odborných dovedností oboru řezník – uzenář.

Váránasí je zajímavou gastronomickou destinací.

Váránasí: Indické město, kde je maso tabu

Váránasí není jen duchovním centrem Indie, ale také zajímavou gastronomickou destinací. Obyvatelé města o velikosti Prahy, ležícího na břehu Gangy, se totiž stravují výhradně vegetariánsky. Po dlouhá staletí byla Indie zemí, kde bylo maso určené jen pro privilegované kasty a drtivá většina obyvatel se stravovala vegetariánsky. To se v posledních letech mění a spotřeba masa v druhé nejlidnatější zemi světa (přes 1,2 miliardy obyvatel) pozvolna roste. Přesto má Indie stále nejvyšší procento vegetariánů na světě. A také řadu měst, v nichž jsou prodej a konzumace této potraviny zakázány. Více se dozvíte z článku, který vyšel v časopisu Gurmet.

Nábřeží gurmánů v Hradci Králové 7. 5. 2022.

Nábřeží vonělo masem, ale i levandulí. Lidé zkusili cvrčky i džem se šampaňským

/VIDEO, FOTO/ Náplavka patřila v sobotu 7. května gurmánům. "Jídelní lístek" nabízel maso z grilu, palačinky, sýry, zmrzlinu, oříšky, polentu, paštiky, burgery, belgické hranolky, arménské speciality, balkánská a asijská jídla, koření, sirupy, víno, pivo, drinky, limonády, mošty, kávu, cvrčky, výrobky z levandule či speciální marmelády.

Kuřecí maso opět zdražuje.

Nejvyšší marže? Řetězce si je dávají u masa či salámů, říkají odborníci

Obchodníci odírají zemědělce, tvrdí v posledních týdnech ministerstvo zemědělství. Slovní válka s řetězci, kterou nedávno spustil šéf resortu zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), znovu otevřela debatu o tom, co je přípustná marže a co nikoliv. Ministerstvo argumentovalo výsledky kontroly, při nichž obchodník prodával salám s obchodní přirážkou kolem 250 procent. Toto tvrzení ovšem úředníci konkrétně nedoložili. „Je to jeden z velkých řetězců, který ale nebudeme jmenovat,“ uvedl na dotaz Deníku mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Jídlo ve veganské restauraci Loving Hut

Utopenec z fazolí, losos z mrkve. O alternativy masa bude zájem i kvůli cenám

Do menší misky drtí Lucie Růžková hnědou, vcelku slizkou kostku, která se drcením z jednolitého bloku rozpadá na větší zrna. „Tempeh jsou fermentované sojové boby. Já mám zauzenou variantu, proto je bloček hnědý. Jinak má tempeh barvu bílou,“ líčí kuchařka. Nadrolenou hmotu sype do rozpáleného rendlíku, kde už zlátne cibulka. „Krátce to zasmažím, sůl, pepř a to stačí. Až to vychladne, rozemelu to tyčovým mixérem a je hotovo,“ popisuje Růžková vznik hmoty, která poslouží jako náplň do bramborových knedlíků.

Recept Martina Škody

Topinky s grilovaným kuřecím a křenovo-brusinkovým dipem podle Martina Škody

Do letního speciálu Deníku Jak chutná Česko sbíráme recepty čtenářů a přispěvatelů. Z online kuchařky budete moci v létě vybírat i vy. Jeden z receptů nám poskytl Martin Škoda, autor knihy Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby. Zkuste si uvařit podle něj. Děkujeme Martinu Škodovi za tip a recept.

Mezinárodní vesmírná stanice.

Astronauti ve vesmíru vypěstovali maso. Experti však poukazují na rizika

Do kosmu s sebou vezli buňky, zpět na Zemi už steak. Astronauti z mise společnost Space X se ve vesmíru pokusili uměle vypěstovat maso a experiment se jim vydařil. Firma, která pokus připravila, věří, že se se astronauti v blízké budoucnosti na misích uživí právě takto vzniklým jídlem. 

Zdeněk, Láďa a Míša Absolonovi a strýc Ervín.

Nikdo mu nechtěl uvařit dršťkovou polévku. A tak se zrodil podnikatelský nápad

Řezník. Pro mnohé starší symbol dávných časů, kdy maso od řezníka nebylo jednoduché sehnat. Tedy takzvaně to lepší maso. A také to, že řezník se měl vždycky dobře. Dobře se mají jistě i Absolonovi ze středních Čech. Nestěžují si. Jsou řeznickou rodinou a jsou na to pyšní. Ale na „podpultovky“ si tu nehrají. Jen mají svoji práci rádi a dělají ji s láskou. Výrobní prostory mají v Dlouhé Lhotě u Benešova ve středních Čechách. A platí tu, že řezničinou se tu žije takřka non stop. Maso a vše s ním spojené tu je prodchnuté už odedávna. Ostatně celou historii řezničiny v této rodině popisuje Zdeněk Absolon.

Strčit maso před vařením pod kohoutek není nejlepší nápad.

Musí se maso před vařením mýt? Není to nejlepší nápad

„Maso nejprve očistíme a pak…“ Očistíme v kuchařských pokynech obvykle představuje okrájení šlach, blan, části kostí nebo jejich zbytků, kůže, případně dodrání špatně otrhaného peří. Rozhodně to ale není „omyjeme“, ačkoli je o tom řada z nás skálopevně přesvědčená. Takže až příště někoho uvidíme, jak se chystá strčit steak nebo celé kuře pod kohoutek, můžeme mu rovnou začít vysvětlovat, že to není dobrý nápad. Nejen kvůli úpravě, ale především kvůli hygieně. Tady je pět hlavních důvodů.

Slevy v obchodech, ilustrační foto

Zbraň proti drahotě. Slevové akce lidem zlevňují nákupy až o třetinu

Vlna zdražování, kterou koncem loňského roku rozjel cenový skok u energií, se přelévá i na citlivou položku potravin. Stále víc lidí teď musí „otočit každou korunu“, a proto při nákupech šetří, kde se dá. Základem pro ně stále zůstává využívání oblíbených slevových akcí v obchodech. Podle analýz České distribuční, která je největším distributorem akčních letáků v Česku, činí teď průměrná sleva v těchto akcích 30 procent obvyklé ceny.

Vojtěch Václavík provozuje několik úspěšných restaurací

Kuře není žádná nuda. Nové rady promění jídlo za 100 korun v delikatesu

Přestože do gastronomického byznysu vstoupil Vojtěch Václavík v náročné době, jeho podniky dnes slaví úspěch. K prvnímu bistru Kro Kitchen na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad brzy přibyly další tři podniky. V čem tkví tajemství jeho úspěchu? To je vlastně ideální otázka na začátek rozhovoru pro časopis Gourmet.

Slepice - Ilustrační foto

Za drůbež si připlatíme. Náklady na chov jdou v kraji astronomicky nahoru

Náklady chovatelů drůbeže v Pardubickém kraji jdou v posledních měsících závratně nahoru. Zvyšuje se cena obilí, nafty, elektřiny a plynu, což navyšuje konečnou cenu kuřat na našem trhu. Zemědělci sami cenu neovlivní a obávají se, že bude hůř. Mnozí z nich uvažují, že s chovem skončí.

Když bude mít v lednici vše své stálé místo, budete mít lepší přehled, jaké potraviny v ní máte.

Neplýtvat jídlem je trend posledních let. Nastolte v lednici řád

Vše v lednici by mělo mít stálé místo. Díky tomu budete mít lepší přehled o tom, jaké potraviny se v ní nacházejí (a jestli docházejí), navíc vydrží déle čerstvé. Lednice by měla být nastavena na teplotu kolem 4–5°C a zaplněna do tří čtvrtin, aby v ní mohl správně cirkulovat vzduch. Do spodní části, kde je teplota nejnižší (moderní přístroje tu mají tzv. nulovou nebo fresh zónu), patří čerstvé, dobře zabalené maso.

Maso. Ilustrační snímek

Rodinné grilovačky výrazně podraží. Ceny masa letí v Česku nahoru

Sluníčko, parta přátel, pohoda, na grilu se chystá vynikající steak, krkovička nebo kuřecí prsa naložená v marinádě. Také to milujete? Tak se připravte, letos si za grilovačku připlatíte. Do peněženek sáhneme hlouběji také při vaření, zdraží svíčková i řízky. Ceny masa totiž v poslední době výrazně stoupají.

Pro psy je Aujeszkyho choroba smrtelná

Pozor na nemoc, která děsí každého pejskaře. Zvíře nemá šanci přežít

Psi mohou trpět celou řadou nemocí. Existuje ale jedna, která je obzvlášť zákeřná. Smrt navíc přichází velmi rychle, doslova v rámci hodin. Strašák všech pejskařů má jméno Aujeszkyho choroba. Přenáší ji divoká prasata a letos už Státní veterinární správa (SVS) eviduje dva případy nakažených psů. Jeden zemřel, druhého musel veterinář utratit.

Kloučkovo řeznictví a uzenářství

Řezník Klouček miluje maso a sladké. Na masožravce prý přeučí i vegetariány

Domluvit se s ním na rozhovoru není jednoduché. Je pořád v letu. Vlastní řeznickou firmu a většinou v ní pobíhá v bílém triku a bílých kalhotách, protože třeba zaskakuje i za svého syna, který se zrovna pořezal. A i když už Karel Klouček usedne ke stolu, kde voní káva, šance na to se něco zeptat, je stejně malá. Mluví, mluví a mluví. A do toho mu často zvoní telefon.

Sériový vrah a kanibal Alexandr Vladimirovič Byčkov u Krajského soudu Penzenské oblasti v den vynesení rozsudku, 22. března 2013

Říkal si Rambo a měl odpornou zálibu. Alexandr Byčkov své oběti jedl

S jistou dávkou sebeironie si říkal „Sušený Rambo“ nebo „Pytlák“. Když na učilišti před spolužáky vyzkoušel, jak chutnají syrové ryby a mražené maso, začali mu přezdívat „Predátor“. Jenom u rybího masa ale nezůstal. Z Alexandra Vladimiroviče Byčkova se stal sériový vrah a kanibal.

Maso - Ilustrační foto

Českého masa máme více. Soběstační ale stále nejsme

Loni čeští zemědělci vyprodukovali 466 856 tun masa, což bylo o 2,6 procenta více než v předchozím roce. „Výroba masa nepřetržitě roste čtvrtým rokem. V roce 2021 nejvíce vzrostla výroba drůbežího masa následovaná vepřovým. Hovězího bylo stejně jako přede dvěma lety,“ uvedl ředitel odboru statistiky Českého statistického úřadu (ČSÚ) Radek Matějka. 

Celníci při kontrole. Ilustrační foto.

Maso bez dokladů a neznámého původu. Přes půl tuny ho skončilo ve spalovně

V Pardubickém kraji celníci od počátku roku zabavili přes půl tuny závadného masa. Nešlo o to, že by bylo zkažené, převážející dopravní firmy i fyzické osoby však při kontrolách nebyly schopny prokázat původ zboží, neměly k němu žádné doklady. Veškeré takové maso skončilo podle celníků ve spalovně, přepravním firmám hrozí tučné pokuty.

Spaghetti Bolognese

Spaghetti bolognese. Recept, který si zamilujete

Špagety jsou v kuchyni vítané. Nejenže dokonale nasytí a pochutnají si na nich děti i dospělí, ale lze je připravit na mnoho způsobů. Kombinaci mletého masa s rajčatovou omáčkou prostě nejde odolat. 

Představa mořské panny z fantasy příběhů. Ilustrační snímek

Vědci zkoumají záhadnou mumii. Vypadá jako mořská panna

Tvář je téměř lidská, nohy ale chybí a místo nich je ocas. Japonští vědci nyní zkoumají mumii, která svým tvarem připomíná mořskou pannu. Tvor byl údajně vyloven v Tichém oceánu v osmnáctém století. Odborníci uklidňují, že jde jen o fámu a mumie skutečnou mořskou pannou rozhodně není. I tak je ale záhadná.

V přepravní části se nacházela tuna masa, od kterého řidič ani závozník neměli žádné dokumenty.

Celníci u Poděbrad zastavili dodávku s podezřelým masem. Údajně ovčím

Ve středu odpoledne zastavila hlídka celníků na odpočívadle D11 u Vrbové Lhoty dodávku mířící k Praze. V přepravní části se nacházela tuna masa, ke kterému řidič ani závozník neměli žádné dokumenty. Tvrdili, že jde o ovčí maso, které vezou z nedalekých Dymokur do jedné pražské firmy.

Chov prasat - Ilustrační foto

Polsko snížením DPH zabíjí vepřové výrobky Made in Czech

Chrochtání, které zní tři dekády z chovné stanice prasat ve Zlíči nedaleko České Skalice na Náchodsku, možná brzy utichne. Zdejší podnik totiž dlouhodobě není schopen konkurovat nízkým cenám vepřového ze zahraničí. Posledním hřebíčkem do rakve je dle jednatele zlíčské firmy Tomáše Balcara snížení DPH na potraviny v nedalekém Polsku.

Ilustrační foto.

Otrávený salám u školky? V Hlinsku se bojí dalšího traviče psů

Pejskaře i rodiče malých dětí nabádá k ostražitosti Pavel Rakušan z Hlinska. Pár kroků od branky do školky v ulici Budovatelů totiž nalezl kus loveckého salámu, na němž jsou zřetelné tři otvory po vpichu. "Kus odhozené uzeniny bych přisoudil školákovi, kterému nechutná jako součást svačiny, ale tři dírky, z nichž jedna byla napříč salámem, to je nevysvětlitelné," řekl Rakušan. Je přesvědčen, že v místě, kde lidé venčí psy, se prochází i travič.