Soužití Čechů a Ukrajinců prchajících před válkou může zpříjemnit společné vaření. O víkendu si to vyzkoušeli třeba v jihomoravské Moravské Nové Vsi. Téměř sto porcí boršče tam navařila na malou improvizovanou slavnost Jana z ukrajinského Mukačeva. Do České republiky ji přivezl syn, který tady pracuje.
V Pardubickém kraji celníci od počátku roku zabavili přes půl tuny závadného masa. Nešlo o to, že by bylo zkažené, převážející dopravní firmy i fyzické osoby však při kontrolách nebyly schopny prokázat původ zboží, neměly k němu žádné doklady. Veškeré takové maso skončilo podle celníků ve spalovně, přepravním firmám hrozí tučné pokuty.
Unikátní prodej masa je k vidění ve Chválenicích na jižním Plzeňsku. Prodej masa z faremního automatu nabízí zákazníkům sortiment 24 hodin denně a to sedm dní v týdnu.
Klasika, která nesmí chybět v žádné poctivé české kuchyni, to je holandský řízek. Umíte ho správně připravit? A víte, proč se mu vlastně říká holandský?
Špagety jsou v kuchyni vítané. Nejenže dokonale nasytí a pochutnají si na nich děti i dospělí, ale lze je připravit na mnoho způsobů. Kombinaci mletého masa s rajčatovou omáčkou prostě nejde odolat.
Tvář je téměř lidská, nohy ale chybí a místo nich je ocas. Japonští vědci nyní zkoumají mumii, která svým tvarem připomíná mořskou pannu. Tvor byl údajně vyloven v Tichém oceánu v osmnáctém století. Odborníci uklidňují, že jde jen o fámu a mumie skutečnou mořskou pannou rozhodně není. I tak je ale záhadná.
Ogařisko, Dřevorubec, Ohnivák nebo Talián? Ne, nejsou to žádné chlapské přezdívky, jak by se možná mohlo někomu zdát. Jsou to názvy burgerů, které ve své restauraci v Ratiboři už sedmým rokem připravují Jakub Machálek s Michalem Kocurkem a jejich tým.
Ve středu odpoledne zastavila hlídka celníků na odpočívadle D11 u Vrbové Lhoty dodávku mířící k Praze. V přepravní části se nacházela tuna masa, ke kterému řidič ani závozník neměli žádné dokumenty. Tvrdili, že jde o ovčí maso, které vezou z nedalekých Dymokur do jedné pražské firmy.
Ve středu odpoledne zastavila hlídka celníků na odpočívadle D11 u Vrbové Lhoty dodávku mířící k Praze. V přepravní části se nacházela tuna masa, ke kterému řidič ani závozník neměli žádné dokumenty. Tvrdili, že jde o ovčí maso, které vezou z nedalekých Dymokur do jedné pražské firmy.
Chrochtání, které zní tři dekády z chovné stanice prasat ve Zlíči nedaleko České Skalice na Náchodsku, možná brzy utichne. Zdejší podnik totiž dlouhodobě není schopen konkurovat nízkým cenám vepřového ze zahraničí. Posledním hřebíčkem do rakve je dle jednatele zlíčské firmy Tomáše Balcara snížení DPH na potraviny v nedalekém Polsku.
Pejskaře i rodiče malých dětí nabádá k ostražitosti Pavel Rakušan z Hlinska. Pár kroků od branky do školky v ulici Budovatelů totiž nalezl kus loveckého salámu, na němž jsou zřetelné tři otvory po vpichu. "Kus odhozené uzeniny bych přisoudil školákovi, kterému nechutná jako součást svačiny, ale tři dírky, z nichž jedna byla napříč salámem, to je nevysvětlitelné," řekl Rakušan. Je přesvědčen, že v místě, kde lidé venčí psy, se prochází i travič.
/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Dvacet let hospodaří ve Vidhosticích u Vroutku na Podbořansku otec a syn Černíkovi. Zabývají se převážně výkrmem kuřecích a krůtích brojlerů. Po poražení míří vychlazená vakuově zabalená drůbež dle objednávek k zákazníkům po celých Čechách. V poslední době u Černíků zmodernizovali výkrmny, postavili nová jatka.
Proč si jednou za čas nedopřát pochoutky, nad kterými se vám budou sbíhat sliny a po kterých si budete utírat mastnotu z prstů i brady. Je únor, ideální doba na zabijačku. Když už ne na dvorku na venkově, tak třeba u vás doma u jídelního stolu. Podívali jsme se na několik tipů do časopisu Gurmet.
Zabijačka přilákala příznivce vepřového a pochoutek z něj připravených do vnitrobloku ulice Karla Steinera v Plzni Skvrňanech. Mistr řezník převedl bourání masa i výrobu jitrnic a dalších pochoutek, které mohli návštěvníci ochutnat i si je zakoupit.
Gulášobraní, během kterého si mohli hosté oblíbené restaurace Terasa na Poděbradech pochutnat na šesti druzích lahodného guláše, má za sebou svou olomouckou premiéru. I když se původně avizovaného gulášového klání nakonec zúčastnil jen jediný tým a vítěz byl předem jasný, porce guláše šly na dračku.
/FOTO, VIDEO/ Čtveřice lidí protestovala ve středu v obchodním centru Globus v brněnských Ivanovicích za osvobození zvířat. S cedulemi a letáky upozorňujícími na kruté zacházení s němými tvory usedli před výdejní pulty plné masa. Blokádou chtějí motivovat lidi i firmy podílející se na živočišném průmyslu k jeho ukončení.
Čtveřice lidí protestovala ve středu v obchodním centru Globus v brněnských Ivanovicích za osvobození zvířat. S cedulemi a letáky upozorňujícími na kruté zacházení s němými tvory usedli před výdejní pulty plné masa. Blokádou chtějí motivovat lidi i firmy podílející se na živočišném průmyslu k jeho ukončení.
Rozemletá cizrna, sezamová pasta tahini, citronová šťáva a česnek. Jednoduchá, a přitom okouzlující kombinace vytvářející jednu z nejpopulárnějších pomazánek světa – hummus. Chuťově výrazný miláček vegetariánů i veganů, vyslanec blízkovýchodní gastronomické kultury.
Masové dobroty firmy Výrobky od Zrcadla vznikly původně jen pro přímý prodej v restauraci předešlého majitele v severočeském Březně u Chomutova. Následně zavedenou firmu, která fungovala pět let, koupil v únoru 2020 Petr Mančík. Přestěhoval ji do Mostu, kde dál pokračuje ve výrobě zavedených receptur a přidává spousty svých novinek, se kterými získává i ocenění a ohlas u svých fanoušků.
Se zabijačkou se to má trochu jako se svatbou – buď je ve vaší režii, nebo vás na ni musí někdo pozvat. Pak je tu ještě třetí možnost: že se na ni pozvete sami. Tak jsem to musel udělat já. Ne, nejsem zase takový vyžírka – bylo to přece kvůli reportáži. A jak by asi řekli na Moravě, kam jsem se vydal až od Kladna: „Tož bylo to dobré!“
„Neví někdo, co Češi dělají s takovým množstvím masa, které nakoupí během jedné návštěvy v supermarketu? Obkládají se jím? Nebo ho možná pálí v peci, protože není normální, že jeden člověk kupuje 10 kilo masa.“ To je jen jeden z příspěvků ve facebookové skupině, v níž Poláci diskutují o nákupní horečce, která mezi Čechy v příhraničí propukla minulý týden. Tedy poté, co v Polsku kvůli nižším daním zlevnily potraviny a benzín.
Zabíjení kvůli lovu ryb a krevet na farmách, ubírání přirozeného prostředí či dokonce lovení pro maso. Tyto a další faktory ovlivňují populaci kočky rybářské, jednoho z nejvíce unikátních druhů divoce žijících koček na světě. Na Červeném seznamu je vedena jako zranitelná, v rámci ochrany a zachování druhu je chována v mnoha zoologických zahradách.
Svůj první zápas za Teplice odehrál v sobotu stoper Mohamed Tijani. Jeho velmi dobrý výkon ocenili nejen spoluhráči, ale i trenér „sklářů” Jiří Jarošík. Ten sáhl k netradiční změně v jídelníčku, hráčům naservíroval bezmasé menu. „Hráči to vzali, ale druhý den už maso být muselo, protože zrovna takový Tijani by mě asi zabil, kdyby maso v talíři nenašel,” usmíval se Jarošík.
Svůj první zápas za Teplice odehrál v sobotu stoper Mohamed Tijani. Jeho velmi dobrý výkon ocenili nejen spoluhráči, ale i trenér „sklářů” Jiří Jarošík. Ten sáhl k netradiční změně v jídelníčku, hráčům naservíroval bezmasé menu. „Hráči to vzali, ale druhý den už maso být muselo, protože zrovna takový Tijani by mě asi zabil, kdyby maso v talíři nenašel,” usmíval se Jarošík.
Rodinnou farmu Kunclův Mlýn najdete nedaleko Svatého Jána na Příbramsku v romantickém údolí potoka Brziny. Je obklopena loukami a lesy. Na chodu farmy se podílí rodina Kunclů již tři generace. Rodina hospodaří v režimu ekologického zemědělství.
Označení velryba zabiják si nevysloužily jen tak pro nic za nic. To, že jsou kosatky dravé nebezpečnými predátory, se ví již dlouho. Vědci ale doteď s jistotou nevěděli, zda si troufnou i na největšího tvora na světě, plejtváka obrovského. Nyní už mají odborníci jasno. Troufnou. Úspěšný "zátah" skupiny kosatek na plejtváka zachytili na videu.
Za svůj život má na svém kontě minimálně tisícovku zabijaček. Jaroslav Nitka ze Starého Města u Frýdku-Místku je sice vyučený řezník, ale pětadvacet let pracoval na šachtě, k řezničině se však vrátil.
Ještě před několika lety měl řezník Pavel Tichý z Nového Města nedaleko Hradce Králové jasno a věděl, že se kvůli zabijačkám prakticky každý konec a začátek roku nezastaví. Teď však nad českou tradicí zvoní umíráček.
Klasika nad klasiky – guláš je v našich končinách už po dvě staletí neodmyslitelnou součástí stravovacích návyků. Původ má v uherské pustě a v toku času se dočkal mnoha variací. V čem se od základního receptu liší ten podle Petra Voka a jakou přílohu si příště můžete dát místo okoukaného knedlíku?
Zebra, muflon, bizon či pštros. Klasické kuřecí, telecí i řízky z vepřové kotlety každoročně doplňují nabídkou neobvyklých exotických. Letošní menu již šestého ročníku Festivalu řízků v Bukovanech na Hodonínsku zpestřuje tento víkend klokaní svíčková. A má úspěch.
/FOTO/ Zebra, muflon, bizon či pštros. Klasické kuřecí, telecí i řízky z vepřové kotlety každoročně doplňují nabídkou neobvyklých exotických. Letošní menu již šestého ročníku Festivalu řízků v Bukovanech na Hodonínsku zpestřuje tento víkend klokaní svíčková.
Bambus, to je nové jméno pro bufet na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích. O provoz se stará manželská dvojice, která se poprvé viděla v Tescu a náměstí je už třetím místem, kde nabízí hostům vietnamskou kuchyni.
Indiánkám slavného spisovatele Karla Maye se často vyčítá, že nejsou autentické. Protože May na Divokém západě nikdy nebyl a jedinou divočinou, kde kdy pobýval, byly drsné Krušné hory. Kdyby ale žil dnes, jeho popis Divokého západu by možná neměl chyby. Alespoň co se fauny týče. I v Krušných horách totiž narazíte na ikonický texaský dlouhorohý skot neboli zástupce plemene texas longhorn.
Domácí zabijačka patřila odedávna zejména v zimních měsících ještě před pár desítkami let neodmyslitelně k venkovu také ve středních Čechách. Řezníci i šikovní samouci obcházeli zpravidla od prosince a v období masopustu týden co týden jednotlivá stavení, kde lidem pomáhali s porážkou vepřového, které si soukromníci poctivě podomácku vykrmili, aby si udělali zásoby na další měsíce roku.
Domácí zabijačka patřila odedávna zejména v zimních měsících ještě před pár desítkami let neodmyslitelně k venkovu také ve středních Čechách. Řezníci i šikovní samouci obcházeli zpravidla od prosince a v období masopustu týden co týden jednotlivá stavení, kde lidem pomáhali s porážkou vepřového, které si soukromníci poctivě podomácku vykrmili, aby si udělali zásoby na další měsíce roku.
Indiánkám slavného spisovatele Karla Maye se často vyčítá, že nejsou autentické. Protože May na Divokém západě nikdy nebyl a jedinou divočinou, kde kdy pobýval, byly drsné Krušné hory. Kdyby ale žil dnes, jeho popis Divokého západu by možná neměl chyby. Alespoň co se fauny týče. I v Krušných horách totiž narazíte na ikonický texaský dlouhorohý skot neboli zástupce plemene texas longhorn.
Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při každoročních zabijačkách. Také doma pořádáte tradiční hody? Pošlete nám své oblíbené recepty na zabijačkové pochoutky.
Co tak skloubit dva gastronomické trendy v jednom pokrmu? Zkuste Karaage Rice Bowl, japonskou kuřecí pochoutku vytvářející mnohovrstevnatou chuť daleké Asie ve vašich spokojených ústech.
O benefitech rostlinné stravy pro lidské zdraví není potřeba diskutovat, stejně jako o prokázané škodlivosti nezřízeného masožroutství. Pokud vám ale jde o příjem nepostradatelných esenciálních aminokyselin, ve světě burgerů stále vítězí ty masové nad jejich rostlinnými alternativami.
Josef Kužniar se narodil roku 1939. Jeho otec tehdy provozoval řeznicko-uzenářský obchod ve Svébohově nedaleko Šumperku a malý Pepíček si tatínkovo řemeslo už jako malý zamiloval a zasvětil mu celý život. Bez nadsázky lze říci, že řezníkem se stal už jako malý kluk. Láska k řeznickému řemeslu je to, z čeho se později zrodila firma MASO-PROFIT, která dodává technologie i drobné vybavení pro potravinářský průmysl.
Před téměř deseti lety byla jednou ze dvou prvních chilli omáček, které Tomáš Hinduliak vyrobil. Postupně ji zdokonalil natolik, že s ní v roce 2021 uspěl v prestižní gastronomické soutěži Great Taste Awards. Švestková chilli omáčka v pálivé verzi si z klání přirovnávaného k filmovým Oscarům odnesla ocenění v podobě jedné hvězdy.
/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.
/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.
/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.
/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.