
Dvě stovky mrtvých a mnoho zraněných. Bolevec vzpomíná na nejhorší katasstrofu
25. květen roku 1917. Den, který se zapsal do dějin Škodových závodů, Plzně, širokého okolí, rakouskouherského mocnářství i celé Evropy.
25. květen roku 1917. Den, který se zapsal do dějin Škodových závodů, Plzně, širokého okolí, rakouskouherského mocnářství i celé Evropy.
Těstoviny, v našem případě penne, se hodí k obědu i k večeři. Díky masu, zelenině a sýrové omáčce se strávník nasytí a ještě si pochutná.
/FOTO, VIDEO/ Reportér Deníku obědval s Lenkou Kocmanovou Taussigovou v její oblíbené mexické restauraci. Ptal se jí na její vztah k jídlu.
/ROMČINA ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Tento recept jsem si vymyslela už před takovými patnácti lety a zveřejnila ho na jednom z kulinářských serverů. Musím říci, že měl velký úspěch, a proto se s vámi o něj podělím.
Maso z jejich jídelníčku škrtají z přesvědčení pro své zdraví, ve snaze ušetřit, ale možná i kvůli ochraně planety. Téměř tři čtvrtiny čtenářů v anketě Deníku tvrdí, že již omezují nebo jsou ochotni omezit spotřebu masa. Do poloviny týdne hlasovalo zhruba čtyři a půl tisíce lidí. Další tak mohou stále učinit ve webovém dotazníku k seriálu Udržitelnost. Vyjádřit se hlasem mohou také k otázkám kolem energií a běžného života v rodinách či zaměstnání.
Ochutnat pokrmy z celého světa, a přitom zůstat na Výstavišti v Kroměříži. To nabízí svým návštěvníkům Mňam! Gastrofestival, který se uskuteční už v neděli 22. května.
Bourání masa, výroba tlačenky, jitrnic a sekané, ale také představení připraveného regionálního výrobku. To byly úkoly, s nimiž se musela vypořádat soutěžní družstva během dvoudenní 14. Přehlídky odborných dovedností oboru řezník – uzenář.
Váránasí není jen duchovním centrem Indie, ale také zajímavou gastronomickou destinací. Obyvatelé města o velikosti Prahy, ležícího na břehu Gangy, se totiž stravují výhradně vegetariánsky. Po dlouhá staletí byla Indie zemí, kde bylo maso určené jen pro privilegované kasty a drtivá většina obyvatel se stravovala vegetariánsky. To se v posledních letech mění a spotřeba masa v druhé nejlidnatější zemi světa (přes 1,2 miliardy obyvatel) pozvolna roste. Přesto má Indie stále nejvyšší procento vegetariánů na světě. A také řadu měst, v nichž jsou prodej a konzumace této potraviny zakázány. Více se dozvíte z článku, který vyšel v časopisu Gurmet.
/FOTO/ Lákavá je cena i kvalita. Na farmě je možné ochutnat čerstvé kravské mléko, domácí sýry, maso z vykrmeného pašíka nebo pštrosí vejce
Ačkoli byly prehistorické dýky, pohřbívané spolu se starověkými válečníky, dlouho považovány za pouhé ceremoniální předměty bez praktického užitku, sloužily ve skutečnosti k porážení zvířat. Ukázala to nová studie.
/VIDEO, FOTO/ Náplavka patřila v sobotu 7. května gurmánům. "Jídelní lístek" nabízel maso z grilu, palačinky, sýry, zmrzlinu, oříšky, polentu, paštiky, burgery, belgické hranolky, arménské speciality, balkánská a asijská jídla, koření, sirupy, víno, pivo, drinky, limonády, mošty, kávu, cvrčky, výrobky z levandule či speciální marmelády.
Obchodníci odírají zemědělce, tvrdí v posledních týdnech ministerstvo zemědělství. Slovní válka s řetězci, kterou nedávno spustil šéf resortu zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), znovu otevřela debatu o tom, co je přípustná marže a co nikoliv. Ministerstvo argumentovalo výsledky kontroly, při nichž obchodník prodával salám s obchodní přirážkou kolem 250 procent. Toto tvrzení ovšem úředníci konkrétně nedoložili. „Je to jeden z velkých řetězců, který ale nebudeme jmenovat,“ uvedl na dotaz Deníku mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.
Do menší misky drtí Lucie Růžková hnědou, vcelku slizkou kostku, která se drcením z jednolitého bloku rozpadá na větší zrna. „Tempeh jsou fermentované sojové boby. Já mám zauzenou variantu, proto je bloček hnědý. Jinak má tempeh barvu bílou,“ líčí kuchařka. Nadrolenou hmotu sype do rozpáleného rendlíku, kde už zlátne cibulka. „Krátce to zasmažím, sůl, pepř a to stačí. Až to vychladne, rozemelu to tyčovým mixérem a je hotovo,“ popisuje Růžková vznik hmoty, která poslouží jako náplň do bramborových knedlíků.
To, jakého věku se člověk dožije, dokáže kromě jeho genetických daností ovlivnit i způsob jeho stravování. Američtí vědci nyní v nové studii sestavili jídelníček, který pomůže dosáhnout dlouhověkosti.
Kvůli zvyšujícím se cenám masa musí zdražovat i řezníci. Lidé i kvůli tomu nakupují méně.
Kvůli zvyšujícím se cenám masa musí zdražovat i čeští řezníci. Raketově zdražuje hovězí i kuřecí. Lidé i kvůli tomu nakupují méně.
Do letního speciálu Deníku Jak chutná Česko sbíráme recepty čtenářů a přispěvatelů. Z online kuchařky budete moci v létě vybírat i vy. Jeden z receptů nám poskytl Martin Škoda, autor knihy Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby. Zkuste si uvařit podle něj. Děkujeme Martinu Škodovi za tip a recept.
Klasika, která nikdy neurazí a vždy zcela jistě nasytí. Dobrou chuť!
Do kosmu s sebou vezli buňky, zpět na Zemi už steak. Astronauti z mise společnost Space X se ve vesmíru pokusili uměle vypěstovat maso a experiment se jim vydařil. Firma, která pokus připravila, věří, že se se astronauti v blízké budoucnosti na misích uživí právě takto vzniklým jídlem.
Řezník. Pro mnohé starší symbol dávných časů, kdy maso od řezníka nebylo jednoduché sehnat. Tedy takzvaně to lepší maso. A také to, že řezník se měl vždycky dobře. Dobře se mají jistě i Absolonovi ze středních Čech. Nestěžují si. Jsou řeznickou rodinou a jsou na to pyšní. Ale na „podpultovky“ si tu nehrají. Jen mají svoji práci rádi a dělají ji s láskou. Výrobní prostory mají v Dlouhé Lhotě u Benešova ve středních Čechách. A platí tu, že řezničinou se tu žije takřka non stop. Maso a vše s ním spojené tu je prodchnuté už odedávna. Ostatně celou historii řezničiny v této rodině popisuje Zdeněk Absolon.
„Maso nejprve očistíme a pak…“ Očistíme v kuchařských pokynech obvykle představuje okrájení šlach, blan, části kostí nebo jejich zbytků, kůže, případně dodrání špatně otrhaného peří. Rozhodně to ale není „omyjeme“, ačkoli je o tom řada z nás skálopevně přesvědčená. Takže až příště někoho uvidíme, jak se chystá strčit steak nebo celé kuře pod kohoutek, můžeme mu rovnou začít vysvětlovat, že to není dobrý nápad. Nejen kvůli úpravě, ale především kvůli hygieně. Tady je pět hlavních důvodů.
Vlna zdražování, kterou koncem loňského roku rozjel cenový skok u energií, se přelévá i na citlivou položku potravin. Stále víc lidí teď musí „otočit každou korunu“, a proto při nákupech šetří, kde se dá. Základem pro ně stále zůstává využívání oblíbených slevových akcí v obchodech. Podle analýz České distribuční, která je největším distributorem akčních letáků v Česku, činí teď průměrná sleva v těchto akcích 30 procent obvyklé ceny.
Přestože do gastronomického byznysu vstoupil Vojtěch Václavík v náročné době, jeho podniky dnes slaví úspěch. K prvnímu bistru Kro Kitchen na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad brzy přibyly další tři podniky. V čem tkví tajemství jeho úspěchu? To je vlastně ideální otázka na začátek rozhovoru pro časopis Gourmet.
Náklady chovatelů drůbeže v Pardubickém kraji jdou v posledních měsících závratně nahoru. Zvyšuje se cena obilí, nafty, elektřiny a plynu, což navyšuje konečnou cenu kuřat na našem trhu. Zemědělci sami cenu neovlivní a obávají se, že bude hůř. Mnozí z nich uvažují, že s chovem skončí.
Náklady chovatelů drůbeže jdou v posledních měsících závratně nahoru. Zvyšuje se cena obilí, nafty, elektřiny a plynu, což navyšuje konečnou cenu kuřat na českém trhu. Zemědělci sami cenu neovlivní a obávají se, že bude hůř. Mnozí z nich uvažují, že s chovem skončí.
Vše v lednici by mělo mít stálé místo. Díky tomu budete mít lepší přehled o tom, jaké potraviny se v ní nacházejí (a jestli docházejí), navíc vydrží déle čerstvé. Lednice by měla být nastavena na teplotu kolem 4–5°C a zaplněna do tří čtvrtin, aby v ní mohl správně cirkulovat vzduch. Do spodní části, kde je teplota nejnižší (moderní přístroje tu mají tzv. nulovou nebo fresh zónu), patří čerstvé, dobře zabalené maso.
U nás lidé chovají kolem sedmdesáti plemen králíků, celosvětově jich je asi sto. Náš výběr není reprezentativní, spíš chceme ukázat, že když se řekne králík domácí, může mít každý jinou představu.
Zřetelně zdražuje vepřové, hovězí i drůbeží maso. Menší řeznictví v regionu už ceny navýšila, větší obchody začnou cenovky upravovat zřejmě velmi brzy. Ceny mají dál strmě stoupat.
Sluníčko, parta přátel, pohoda, na grilu se chystá vynikající steak, krkovička nebo kuřecí prsa naložená v marinádě. Také to milujete? Tak se připravte, letos si za grilovačku připlatíte. Do peněženek sáhneme hlouběji také při vaření, zdraží svíčková i řízky. Ceny masa totiž v poslední době výrazně stoupají.
Takový salát může být i zajímavým a vydatným jídlem. Salát a zelenina jako odlehčení, maso jako základ a slanina s vejcem, aby to zase nebylo moc zdravé.
Psi mohou trpět celou řadou nemocí. Existuje ale jedna, která je obzvlášť zákeřná. Smrt navíc přichází velmi rychle, doslova v rámci hodin. Strašák všech pejskařů má jméno Aujeszkyho choroba. Přenáší ji divoká prasata a letos už Státní veterinární správa (SVS) eviduje dva případy nakažených psů. Jeden zemřel, druhého musel veterinář utratit.
Někdy nemáme čas na vyváření, to ale není důvod, proč bychom neměli skvěle jíst. Podle našich receptů uvaříte do půlhodinky. Vypište si suroviny, které doma chybějí, a pusťte se do práce. Recepty přinesl časopis Gurmet.
Domluvit se s ním na rozhovoru není jednoduché. Je pořád v letu. Vlastní řeznickou firmu a většinou v ní pobíhá v bílém triku a bílých kalhotách, protože třeba zaskakuje i za svého syna, který se zrovna pořezal. A i když už Karel Klouček usedne ke stolu, kde voní káva, šance na to se něco zeptat, je stejně malá. Mluví, mluví a mluví. A do toho mu často zvoní telefon.
S jistou dávkou sebeironie si říkal „Sušený Rambo“ nebo „Pytlák“. Když na učilišti před spolužáky vyzkoušel, jak chutnají syrové ryby a mražené maso, začali mu přezdívat „Predátor“. Jenom u rybího masa ale nezůstal. Z Alexandra Vladimiroviče Byčkova se stal sériový vrah a kanibal.
Krvavé útoky ve školách už se dávno neodehrávají jen na území Spojených států amerických. V posledních dvaceti letech policisté v České republice museli řešit hned několik případů vážných útoků na učitele přímo ve školách. První případ se smrtelnými následky v historii samostatného státu se stal před 18 lety.
Co kdyby vám někdo řekl, že se v klidu můžete dožít stovky a zůstat přitom zdraví? A nemusíte ani žít na některém z vybraných koutů planety, kde se tohoto věku lidé běžně dožívají.
Pohádka pro Nikyho, napůl ochrnutého hrdinu v osmiletém těle. Část třetí.
Loni čeští zemědělci vyprodukovali 466 856 tun masa, což bylo o 2,6 procenta více než v předchozím roce. „Výroba masa nepřetržitě roste čtvrtým rokem. V roce 2021 nejvíce vzrostla výroba drůbežího masa následovaná vepřovým. Hovězího bylo stejně jako přede dvěma lety,“ uvedl ředitel odboru statistiky Českého statistického úřadu (ČSÚ) Radek Matějka.
Soužití Čechů a Ukrajinců prchajících před válkou může zpříjemnit společné vaření. O víkendu si to vyzkoušeli třeba v jihomoravské Moravské Nové Vsi. Téměř sto porcí boršče tam navařila na malou improvizovanou slavnost Jana z ukrajinského Mukačeva. Do České republiky ji přivezl syn, který tady pracuje.
V Pardubickém kraji celníci od počátku roku zabavili přes půl tuny závadného masa. Nešlo o to, že by bylo zkažené, převážející dopravní firmy i fyzické osoby však při kontrolách nebyly schopny prokázat původ zboží, neměly k němu žádné doklady. Veškeré takové maso skončilo podle celníků ve spalovně, přepravním firmám hrozí tučné pokuty.
Unikátní prodej masa je k vidění ve Chválenicích na jižním Plzeňsku. Prodej masa z faremního automatu nabízí zákazníkům sortiment 24 hodin denně a to sedm dní v týdnu.
Klasika, která nesmí chybět v žádné poctivé české kuchyni, to je holandský řízek. Umíte ho správně připravit? A víte, proč se mu vlastně říká holandský?
Špagety jsou v kuchyni vítané. Nejenže dokonale nasytí a pochutnají si na nich děti i dospělí, ale lze je připravit na mnoho způsobů. Kombinaci mletého masa s rajčatovou omáčkou prostě nejde odolat.
Tvář je téměř lidská, nohy ale chybí a místo nich je ocas. Japonští vědci nyní zkoumají mumii, která svým tvarem připomíná mořskou pannu. Tvor byl údajně vyloven v Tichém oceánu v osmnáctém století. Odborníci uklidňují, že jde jen o fámu a mumie skutečnou mořskou pannou rozhodně není. I tak je ale záhadná.
Ogařisko, Dřevorubec, Ohnivák nebo Talián? Ne, nejsou to žádné chlapské přezdívky, jak by se možná mohlo někomu zdát. Jsou to názvy burgerů, které ve své restauraci v Ratiboři už sedmým rokem připravují Jakub Machálek s Michalem Kocurkem a jejich tým.
Ve středu odpoledne zastavila hlídka celníků na odpočívadle D11 u Vrbové Lhoty dodávku mířící k Praze. V přepravní části se nacházela tuna masa, ke kterému řidič ani závozník neměli žádné dokumenty. Tvrdili, že jde o ovčí maso, které vezou z nedalekých Dymokur do jedné pražské firmy.
Ve středu odpoledne zastavila hlídka celníků na odpočívadle D11 u Vrbové Lhoty dodávku mířící k Praze. V přepravní části se nacházela tuna masa, ke kterému řidič ani závozník neměli žádné dokumenty. Tvrdili, že jde o ovčí maso, které vezou z nedalekých Dymokur do jedné pražské firmy.
69letý důchodce dostal v úterý trest pět let vězení za úmyslné těžké ublížení na zdraví, napsal Volksblatt.
Chrochtání, které zní tři dekády z chovné stanice prasat ve Zlíči nedaleko České Skalice na Náchodsku, možná brzy utichne. Zdejší podnik totiž dlouhodobě není schopen konkurovat nízkým cenám vepřového ze zahraničí. Posledním hřebíčkem do rakve je dle jednatele zlíčské firmy Tomáše Balcara snížení DPH na potraviny v nedalekém Polsku.
Pejskaře i rodiče malých dětí nabádá k ostražitosti Pavel Rakušan z Hlinska. Pár kroků od branky do školky v ulici Budovatelů totiž nalezl kus loveckého salámu, na němž jsou zřetelné tři otvory po vpichu. "Kus odhozené uzeniny bych přisoudil školákovi, kterému nechutná jako součást svačiny, ale tři dírky, z nichž jedna byla napříč salámem, to je nevysvětlitelné," řekl Rakušan. Je přesvědčen, že v místě, kde lidé venčí psy, se prochází i travič.