Kachní prsa jsou připravená za chvíli a nabízejí perfektní plnou chuť. Připravte si k nim teplý salát ze zelí a křupavých kousků cibule a anglické slaniny. Můžete si na něm pochutnat i jen tak, bez masa. Salát chutná dokonce i studený.
Části zpracovatelů a prodejců masa v ČR v prvním čtvrtletí klesaly prodeje. Podle firem to způsobuje hlavně růst cen a změny v nákupním chování zákazníků. Prodeje firmám většinou rostou na Velikonoce, na které připravují speciální nabídky. Roste zájem například o jehněčí maso. Větší růst prodejů očekávají podniky se začátkem grilovací sezony. Vyplývá to z vyjádření prodejců masa pro ČTK.
/FOTO, VIDEO/ Vlastnit rybářství byl sen Radka Slavíka od dětství a nyní v dospělosti si ho plní. V Žumberku na Chrudimsku vybudoval společně se svým otcem Radkem sádky, ve kterých chová běžné, ale i netradiční druhy ryb od násady až po dospělé kusy. Slavíkovi své rybí království vybudovali na zelené louce a stále se rozrůstá. Slavík chová i v Česku nepříliš známou pálii, křížence sivena amerického s arktickým. Její maso je hutnější a tučnější, maximálně se přibližuje k lososovi. Další zdejší výjimečnou rybou je jeseter sibiřský.
Hlavička, sekanice anebo svítek. Pod třemi různými názvy se ukrývá velikonoční nádivka, která by v těchto dnech neměla chybět na žádném svátečním stole. Vyzkoušejte některé z mnoha více či méně tradičních receptů, které nám poslali zejména čtenáři Deníku.
Australský potravinářský start-up Vow dokázal vytvořit masovou kuličku z mamutí DNA. Od ambiciózního projektu si slibuje, že se upravené stravovací návyky stanou díky umělému masu šetrnějšími k planetě.
/FOTO, VIDEO/ Bojovali jako lvi. Vytvořili skvělé americké menu, obsloužili třicet hostů v přísném časovém limitu. Zvládli i netradiční objednávky tajných návštěvníků. Vaření ve vyhlášené Pohlreichově restauraci si užili. Přesto do dalšího kola nepostoupili.
Tuňáková kolečka, mrkvové suchary, měkké kachní plátky či játrová srdíčka s kelpou a petrželkou. Zatímco chuťové pohárky člověka by tyto produkty úplně nepotěšily, čtyřnozí parťáci se po nich můžou utlouct. Veškeré domácí pečené pamlsky, suchary a piškoty vznikají v liberecké pekárně.
Dal o sobě znovu vědět. Recidivista a výtržník David Kuřítko z Jihlavy, který je známý například tím, že v Jihlavě na hokejovém zápase napadl rozhodčího, nyní čelí dalšímu obvinění. Potom, co si odseděl dva roky za krádeže v Rakousku, musí nyní před jihlavským soudem vysvětlovat, jak je to s masem pro provozovnu Kosteleckých uzenin. Měl totiž zpronevěřit maso za statisíce korun. Hrozí mu za to trest od jednoho do pěti let nebo peněžitý trest.
/AUDIO/ Pokuta až 200 tisíc korun hrozí ženě z Otrokovic, která opakovaně bezdůvodně volala policistům a záchranářům na linku tísňového volání. Ve svých telefonátech se policistů ptala také třeba na to, zda mají rádi bílé maso. Chovala se také agresině a nešetřila vulgaritami.
/FOTO, VIDEO/ Pracovníci Krajské veterinární správy Středočeského kraje (KVS) bilancovali v uplynulých dnech loňský rok. Ten byl poměrně náročný a nezřídka je přivedl i na Benešovsko. Po období, který silně ovlivnily covidové restrikce, se život začal vracet do normálu. To se projevilo i na práci KVS.
/FOTO, VIDEO/ Pracovníci Krajské veterinární správy Středočeského kraje (KVS) bilancovali v uplynulých dnech loňský rok. Po období, který silně ovlivnily covidové restrikce, se život začal vracet do normálu. To se projevilo i na práci KVS.
/FOTO, VIDEO/ Pracovníci Krajské veterinární správy Středočeského kraje (KVS) bilancovali v uplynulých dnech loňský rok. Po období, který silně ovlivnily covidové restrikce, se život začal vracet do normálu. To se projevilo i na práci KVS.
/FOTO, VIDEO/ Pracovníci Krajské veterinární správy Středočeského kraje (KVS) bilancovali v uplynulých dnech loňský rok. Po období, který silně ovlivnily covidové restrikce, se život začal vracet do normálu. To se projevilo i na práci KVS.
/FOTO, VIDEO/ Pracovníci Krajské veterinární správy Středočeského kraje (KVS) bilancovali v uplynulých dnech loňský rok. Po období, který silně ovlivnily covidové restrikce, se život začal vracet do normálu. To se projevilo i na práci KVS.
/FOTO, VIDEO/ Pracovníci Krajské veterinární správy Středočeského kraje (KVS) bilancovali v uplynulých dnech loňský rok. Po období, který silně ovlivnily covidové restrikce, se život začal vracet do normálu. To se projevilo i na práci KVS.
/FOTO, VIDEO/ Pracovníci Krajské veterinární správy Středočeského kraje (KVS) bilancovali v uplynulých dnech loňský rok. Po období, který silně ovlivnily covidové restrikce, se život začal vracet do normálu. To se projevilo i na práci KVS.
/FOTO, VIDEO/ Pracovníci Krajské veterinární správy Středočeského kraje (KVS) bilancovali v uplynulých dnech loňský rok. Po období, který silně ovlivnily covidové restrikce, se život začal vracet do normálu. To se projevilo i na práci KVS.
/FOTO, VIDEO/ Pracovníci Krajské veterinární správy Středočeského kraje (KVS) bilancovali v uplynulých dnech loňský rok. Po období, který silně ovlivnily covidové restrikce, se život začal vracet do normálu. To se projevilo i na práci KVS.
/FOTO, VIDEO/ Pracovníci Krajské veterinární správy Středočeského kraje (KVS) bilancovali v uplynulých dnech loňský rok. Po období, který silně ovlivnily covidové restrikce, se život začal vracet do normálu. To se projevilo i na práci KVS.
Kombinaci vepřové panenky a omáčky, v niž nechybí špenát nebo paprika, odolá málokdo. Poněkud delší seznam ingrediencí vyvažuje velice snadný postup přípravy. Zhruba za půl hodiny máte hotový vydatný oběd či lehkou večeři.
Vojenské lesy a statky ČR (VLS) spustily e-shop s nabídkou zvěřiny a biohovězího masa ze Šumavy. Nabídka je určená jak domácnostem, tak i velkoodběratelům, především restauracím a cateringovým společnostem. Vedle dvou výdejních míst na Českokrumlovsku si zákazníci mohou nechat produkty dopravit také do Prahy, kde výdej nově funguje v sídle státního podniku v Dejvicích.
Příjezd pojízdné prodejny je na menších vesnicích společenskou událostí. Tam, kde chybí obchod, je to vzácná příležitost probrat místní dění. „Když přijedeme, už na nás čeká hlouček lidí a povídají si. Smějí se a je tam příjemná atmosféra,“ vysvětluje prodavačka Jana, která jezdí s pojízdnou prodejnou z Kunčic u Letohradu na Ústeckoorlicku.
Obědová menu jsou dražší. Takovou realitu pocítili lidé, kteří chodí na obědy do prostějovských restaurací. Průměrná cena se pohybuje mezi 130 až 150 korunami. Ve srovnání se zbytkem republiky se Prostějov drží na spodní hladině.
Příjezd pojízdné prodejny je na menších vesnicích společenskou událostí. Tam, kde chybí obchod, je to vzácná příležitost probrat místní dění. „Když přijedeme, už na nás čeká hlouček lidí a povídají si. Smějí se a je tam příjemná atmosféra,“ vysvětluje prodavačka Jana, která jezdí s pojízdnou prodejnou z Kunčic u Letohradu.
/VIDEO/ Řezník žádný a nejbližší obchod s čerstvým masem je přinejlepším v sousední vesnici. To je scénář, který znají hned v několika obcích na Třebíčsku. Přesto jejich obyvatelé nemusí nikam cestovat a kuřecí prsa či uzené klobásy si mohou dopřát díky pojízdným prodejnám. Jenže o prodejny na kolečkách je paradoxně takový zájem, že nestíhají zajíždět do všech obcí, které o ně mají zájem.
„Dobrý den, máte nožičky? Žebra? Vysoký roštěnec za tuhle cenu, to je nádhera!“ Prodavačka Tereza Zemanova se musí v pojízdné prodejně otáčet. Masna na kolečkách Petra Záruby brouzdá po celém okrese Ústí nad Labem.
Jaroslav Němec, který je známý jako maxijedlík z Bystrého u Poličky, zabodoval v sobotu na jižní Moravě. Vyhrál tam soutěž o nejlepší domácí uzené a získal tak Putovní pohár hejtmana Jihomoravského kraje. Se čtenáři Deníku se podělil o vítězný recept, podívejte se.
Nenarodila se do rodiny vegetariánů ani mezi nimi nevyrostla, přesto už několik let svůj jídelníček dobrovolně redukuje o maso. „Maso mi chutná. Ale téměř ho nekupuji, stravuji se převážně vegetariánsky. Maso jím na návštěvách, případně pokud ho dostanu darem nebo jako zbytky po obědě do krabičky,“ popisuje Lucie Reinišová.
Síla, majestátní vzhled i odhodlání, s jakým si chrání své území jako pravý král, vynesly lva na pomyslný trůn v říši zvířat. Jeho řev, nesoucí se savanou, je slyšet až osm kilometrů daleko a je důrazným varováním pro všechny vetřelce. Lev, vážící dvě stě padesát kilogramů, dokáže spořádat na posezení až čtyřicet pět kilo masa. Jako jediná kočkovitá šelma žije a loví ve smečkách.
Zájem o slepice i kuřata stoupá. Jen za leden jich líhně prodaly tisíce. Prodejci drůbeže na Vysočině sotva stačí pokrýt objednávky. K návratu k domácímu chovu slepic vede rostoucí cena masa a vajec. Ale zájemci se musí smířit s faktem, že i ceny slípek rostou.
/FOTO, VIDEO/ Správná podoba masopustu se po staletí předávala z pokolení na pokolení. V Sudetech, kde původní folklor a lidové zvyky po válce vymizely kvůli odsunu německých obyvatel, začínají místní znovu objevovat kouzlo a smysl masopustních tradic.
Chov koz se netěší takové popularitě jako chov ovcí. Možná proto, že kozy provází pověst drancovatelů zahrádek. A není to tak daleko od pravdy. Kozy totiž rády okusují stromky a keře, které jsou pro ně pamlskem.
Máme pro vás tip na výborný oběd nebo večeři. Aby jídlo bylo na stole včas, vyplatí se s vařením začít dřív. Postup ale není složitý, nejvíce času zabere dušení masa. Výsledek však stojí za to, pochutná si celá rodina.
Masopust je třídenní svátek a slavnostní období mezi Vánocemi a postní dobou. Je potřeba si ho pořádně užít a „nadlábnout se do foroty“. Tedy pořádně naplnit břich, tak aby byl připraven na hubenou postní dobu, která nadchází. Češi si to umějí udělat pořádně hezké a tučné a neváhají u oslav lámat rekordy.
Masopust je nejveselejší svátek roku a slaví se také dobrým jídlem. Předci to měli dobře vymyšleno – dojídali totiž zásoby z minulé sezony a chystali se na čtyřicetidenní půst, kdy se neměli dotknout žádného masa.
/FOTO/ Obava z působení traviče zvýšila pozornost u pejskařů v Boskovicích na Blanensku. Prostřednictvím sociálních sítí se mezi nimi šíří zprávy o podezřelém úhynu psa, poházených kouscích uzeniny a masa. Ačkoliv příznaky u mrtvého zvířete naznačovaly otravu například jedem na hlodavce, pitvu a chemické rozbory u něj majitel kvůli vysoké ceně udělat nenechal. Kusy klobás podle informací Deníku nikdo nezkoumal, protože nebyly ohlášené a z místa zmizely.
Obava z působení traviče zvýšila pozornost u pejskařů v Boskovicích na Blanensku. Prostřednictvím sociálních sítí se mezi nimi šíří zprávy o podezřelém úhynu psa, poházených kouscích uzeniny a masa. Ačkoliv příznaky u mrtvého zvířete naznačovaly otravu například jedem na hlodavce, pitvu a chemické rozbory u něj majitel kvůli vysoké ceně udělat nenechal. Kusy klobás podle informací Deníku nikdo nezkoumal, protože nebyly ohlášené a z místa zmizely.
Nový výzkum ukázal, že na mořských plodech si pochutnávali už neandrtálci před 90 tisíci lety. Na pobřeží v Portugalsku lovili kraby, které si opékali na ohni a jedli jejich vařené maso. Záliba v krabím masu dokládá, že naši předchůdci byli pravděpodobně chytřejší, než si vědci původně mysleli.
U přípravy tohoto jídla se možná trochu zapotíte, ale odměna stojí za to. Rolku samozřejmě můžete plnit i jinými ingrediencemi, kterým dáváte přednost. Tak do toho. Doufám, že bude chutnat.
Když jednou ochutnáte vietnamskou polévku pho, oblíbíte si ji. A teď je na ni ideální počasí. Silný vývar ochucený zcela jinak, než jsme zvyklí. Dali byste si raději Pho Bo (hovězí), nebo Pho Ga (drůbeží)?
Leden je měsíc, který celosvětově patří výzvě Veganuary. Nabízí možnost během 30 dní vyzkoušet jíst více veganským způsobem. Asi nejznámějším českým veganem, tedy vyznavačem čistě rostlinné stravy, je Ben Cristovao, zpěvák, textař a tanečník, který nás reprezentoval v roce 2021 v hudební soutěži Eurovision Song Contest. Proč se on rozhodl už nikdy nevzít maso do úst?
Hned tři případy pro psy nebezpečné Aujeszkyho choroby zaznamenali v uplynulých týdnech veterináři. Jeden z nich se stal na pražské Zbraslavi. Na onemocnění pocházející od prasat neexistuje pro psy žádný lék ani vakcína a smrt přichází velice rychle. Psi se podle Státní veterinární správy (SVS) s největší pravděpodobností nakazili od černé zvěře, se kterou se dostali do kontaktu během lovu.
Tak málo sněhu jako o posledních vánočních prázdninách v Rakousku - od 24. prosince do 8. ledna - nebylo od roku 1961, uvedla Geosphere Austria. Sněhem bylo pokryto průměrně jen 35 % plochy země. V posledních 30 letech to bylo průměrně 70 %.
Neobejde se bez něj žádná rodinná oslava (silvestrovská už vůbec ne), existují na něj tisíce receptů a je prý českým vynálezem. Řeč je o obloženém chlebíčku. Je čas chystat ty nejlepší na silvestrovský mejdan!
Nevesele mohou vánoční svátky skončit pro ty, kdo se snaží dojíst všechny dobroty, nachystané na Štědrý den. Nejen kvůli špatné přípravě pokrmů nebo nevhodnému skladování kulinářských skvostů může jídlo způsobit nemalé zažívací obtíže. Každá potravina má prostě svou trvanlivost a tu je dobré respektovat.