Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Maso. Ilustrační snímek

Češi v době drahoty šetří, kupují méně masa. Prodejci vyhlížejí grilovací sezonu

Části zpracovatelů a prodejců masa v ČR v prvním čtvrtletí klesaly prodeje. Podle firem to způsobuje hlavně růst cen a změny v nákupním chování zákazníků. Prodeje firmám většinou rostou na Velikonoce, na které připravují speciální nabídky. Roste zájem například o jehněčí maso. Větší růst prodejů očekávají podniky se začátkem grilovací sezony. Vyplývá to z vyjádření prodejců masa pro ČTK.

Rybářství je v Žumberku otevřeno od roku 2019. Ryby je možné objednat i s dovozem.

Chová i vzácného jesetera a pálii. Rybář Radek Slavík ze Žumberka si plní sen

/FOTO, VIDEO/ Vlastnit rybářství byl sen Radka Slavíka od dětství a nyní v dospělosti si ho plní. V Žumberku na Chrudimsku vybudoval společně se svým otcem Radkem sádky, ve kterých chová běžné, ale i netradiční druhy ryb od násady až po dospělé kusy. Slavíkovi své rybí království vybudovali na zelené louce a stále se rozrůstá. Slavík chová i v Česku nepříliš známou pálii, křížence sivena amerického s arktickým. Její maso je hutnější a tučnější, maximálně se přibližuje k lososovi. Další zdejší výjimečnou rybou je jeseter sibiřský.

David Kuřítko z Jihlavy (na archivním snímku).

Tuny masa pro Kostelecké uzeniny si měl řidič z Jihlavy nechávat pro sebe

Dal o sobě znovu vědět. Recidivista a výtržník David Kuřítko z Jihlavy, který je známý například tím, že v Jihlavě na hokejovém zápase napadl rozhodčího, nyní čelí dalšímu obvinění. Potom, co si odseděl dva roky za krádeže v Rakousku, musí nyní před jihlavským soudem vysvětlovat, jak je to s masem pro provozovnu Kosteleckých uzenin. Měl totiž zpronevěřit maso za statisíce korun. Hrozí mu za to trest od jednoho do pěti let nebo peněžitý trest.

Na e-shopu si zájemci šumavskou zvěřinu vyberou, v Praze pak vyzvednou.

Šumavskou zvěřinu vojenské lesy dopraví i do Prahy, výdejna je v Dejvicích

Vojenské lesy a statky ČR (VLS) spustily e-shop s nabídkou zvěřiny a biohovězího masa ze Šumavy. Nabídka je určená jak domácnostem, tak i velkoodběratelům, především restauracím a cateringovým společnostem. Vedle dvou výdejních míst na Českokrumlovsku si zákazníci mohou nechat produkty dopravit také do Prahy, kde výdej nově funguje v sídle státního podniku v Dejvicích.

Příjezd pojízdné prodejny je na menších vesnicích společenskou událostí

Za den ujede i 190 kilometrů. Je to kočovný život, říká žena z pojizdné masny

Příjezd pojízdné prodejny je na menších vesnicích společenskou událostí. Tam, kde chybí obchod, je to vzácná příležitost probrat místní dění. „Když přijedeme, už na nás čeká hlouček lidí a povídají si. Smějí se a je tam příjemná atmosféra,“ vysvětluje prodavačka Jana, která jezdí s pojízdnou prodejnou z Kunčic u Letohradu na Ústeckoorlicku. 

Obědové menu. Ilustrační foto

Meníčka v Prostějově podražila. Do stovky už se nenajíte

Obědová menu jsou dražší. Takovou realitu pocítili lidé, kteří chodí na obědy do prostějovských restaurací. Průměrná cena se pohybuje mezi 130 až 150 korunami. Ve srovnání se zbytkem republiky se Prostějov drží na spodní hladině.

Příjezd pojízdné prodejny je na menších vesnicích společenskou událostí.

Za den i 190 kilometrů. Je to kočovný život, říká prodavačka z pojízdné masny

Příjezd pojízdné prodejny je na menších vesnicích společenskou událostí. Tam, kde chybí obchod, je to vzácná příležitost probrat místní dění. „Když přijedeme, už na nás čeká hlouček lidí a povídají si. Smějí se a je tam příjemná atmosféra,“ vysvětluje prodavačka Jana, která jezdí s pojízdnou prodejnou z Kunčic u Letohradu.

Pojízdné prodejny na Třebíčsku stále fungují. Lidem šetří cestu za hranice obcí.

Kuře i klobásy: pojízdné prodejny na Třebíčsku dál fungují, mají svou klientelu

/VIDEO/ Řezník žádný a nejbližší obchod s čerstvým masem je přinejlepším v sousední vesnici. To je scénář, který znají hned v několika obcích na Třebíčsku. Přesto jejich obyvatelé nemusí nikam cestovat a kuřecí prsa či uzené klobásy si mohou dopřát díky pojízdným prodejnám. Jenže o prodejny na kolečkách je paradoxně takový zájem, že nestíhají zajíždět do všech obcí, které o ně mají zájem.

Lví dvojčata Anoona a Akashinga odjela z Brna do polských zoo.

Při řevu krále zvířat tuhne krev žilách. Kde všude v českých zoo lze vidět lva

Síla, majestátní vzhled i odhodlání, s jakým si chrání své území jako pravý král, vynesly lva na pomyslný trůn v říši zvířat. Jeho řev, nesoucí se savanou, je slyšet až osm kilometrů daleko a je důrazným varováním pro všechny vetřelce. Lev, vážící dvě stě padesát kilogramů, dokáže spořádat na posezení až čtyřicet pět kilo masa. Jako jediná kočkovitá šelma žije a loví ve smečkách.

Masopustní dobroty. Ilustrační snímek

Rekordní masopustní dobroty: Klobása z 21 druhů masa i tlačenka dlouhá 27 metrů

Masopust je třídenní svátek a slavnostní období mezi Vánocemi a postní dobou. Je potřeba si ho pořádně užít a „nadlábnout se do foroty“. Tedy pořádně naplnit břich, tak aby byl připraven na hubenou postní dobu, která nadchází. Češi si to umějí udělat pořádně hezké a tučné a neváhají u oslav lámat rekordy. 

Úhyn teriéra Rexe v Boskovicích řeší policie. Stejně jako kusy masa na veřejných prostranstvích. Činnost traviče neprokázala.

Rex byl členem rodiny, je pryč. Lidé v Boskovicích mají obavu z traviče psů

/FOTO/ Obava z působení traviče zvýšila pozornost u pejskařů v Boskovicích na Blanensku. Prostřednictvím sociálních sítí se mezi nimi šíří zprávy o podezřelém úhynu psa, poházených kouscích uzeniny a masa. Ačkoliv příznaky u mrtvého zvířete naznačovaly otravu například jedem na hlodavce, pitvu a chemické rozbory u něj majitel kvůli vysoké ceně udělat nenechal. Kusy klobás podle informací Deníku nikdo nezkoumal, protože nebyly ohlášené a z místa zmizely.

Úhyn teriéra Rexe v Boskovicích řeší policie. Stejně jako kusy masa na veřejných prostranstvích. Činnost traviče neprokázala.

Boskovice mají strach z traviče. Zvracel krev, popsal majitel uhynulého psa

Obava z působení traviče zvýšila pozornost u pejskařů v Boskovicích na Blanensku. Prostřednictvím sociálních sítí se mezi nimi šíří zprávy o podezřelém úhynu psa, poházených kouscích uzeniny a masa. Ačkoliv příznaky u mrtvého zvířete naznačovaly otravu například jedem na hlodavce, pitvu a chemické rozbory u něj majitel kvůli vysoké ceně udělat nenechal. Kusy klobás podle informací Deníku nikdo nezkoumal, protože nebyly ohlášené a z místa zmizely.

Ben Cristovao, zpěvák, textař a tanečník, který nás reprezentoval v roce 2021 v hudební soutěži Eurovision Song Contest.

Zpěvák Ben Cristovao odmítl kamarádovu výzvu zabít zvíře. Od té doby je veganem

Leden je měsíc, který celosvětově patří výzvě Veganuary. Nabízí možnost během 30 dní vyzkoušet jíst více veganským způsobem. Asi nejznámějším českým veganem, tedy vyznavačem čistě rostlinné stravy, je Ben Cristovao, zpěvák, textař a tanečník, který nás reprezentoval v roce 2021 v hudební soutěži Eurovision Song Contest. Proč se on rozhodl už nikdy nevzít maso do úst?

Ilustrační snímek

Noční můra pejskařů? Na chorobu prasat neexistuje lék, smrt přichází rychle

Hned tři případy pro psy nebezpečné Aujeszkyho choroby zaznamenali v uplynulých týdnech veterináři. Jeden z nich se stal na pražské Zbraslavi. Na onemocnění pocházející od prasat neexistuje pro psy žádný lék ani vakcína a smrt přichází velice rychle. Psi se podle Státní veterinární správy (SVS) s největší pravděpodobností nakazili od černé zvěře, se kterou se dostali do kontaktu během lovu.

Koza v kufru na letišti...

Od sousedů: Kozlí maso v kufru. Voříšek utekl na letišti

Tak málo sněhu jako o posledních vánočních prázdninách v Rakousku - od 24. prosince do 8. ledna - nebylo od roku 1961, uvedla Geosphere Austria. Sněhem bylo pokryto průměrně jen 35 % plochy země. V posledních 30 letech to bylo průměrně 70 %.

Dojíst všechny vánoční zbytky za každou cenu se nemusí vyplatit

Otravy z vánočních zbytků: Kdy vyhodit zbylý salát a jak je to s řízky

Nevesele mohou vánoční svátky skončit pro ty, kdo se snaží dojíst všechny dobroty, nachystané na Štědrý den. Nejen kvůli špatné přípravě pokrmů nebo nevhodnému skladování kulinářských skvostů může jídlo způsobit nemalé zažívací obtíže. Každá potravina má prostě svou trvanlivost a tu je dobré respektovat.