Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Zpěvák Pavel Novák v "gastrorozhovoru" pro Deník

Pavel Novák o jídle, lásce k plesnivému masu i oblíbené pochoutce svého táty

Jaké jídlo měl nejradši jeho otec, zpěvák Pavel Novák? Co si dá vždycky jako první, když přijede z Turecka do Česka, syn Filip? A kdy vznikl nápad představit oblíbené recepty rodiny Novákovy on-line prostřednictvím Pavlovy bigbítové kuchyně? Známý přerovský zpěvák Pavel Novák nedá podle svých slov dopustit na tradiční českou kuchyni, ale nepohrdne ani asijskými specialitami.

Markéta Chovancová, autorka kuchařky Markéta v troubě, s dcerou.

Recepty se mají šířit, aby udělaly radost, říká foodblogerka Markéta Chovancová

S vařením a pečením Markéta Chovancová začala, až když měla vlastní domácnost. Dnes oblíbenou foodblogerku sledují na jejím instagramovém blogu Markéta v troubě tisíce lidí, které inspiruje svými recepty, sestavenými z běžně dostupných surovin a popsanými tak srozumitelně, aby podle nich zvládli vařit a péct úplně všichni. Markéta má krásnou rodinu, tři děti a postavu štíhlou jako modelka, i když říká, že bez kousku kvalitní čokolády a marmelády si neumí představit den. Loni vydala úspěšnou kuchařku a těší se, co nového jí osud přinese.

Kontrola v pražské Sapě, 14. 6. 2022.

VIDEO: Celníci a policie vtrhli do tržnice Sapa. Odhalili závadné maso i padělky

/FOTOGALERIE/ Padělané značkové zboží i závadné maso. To odhalily desítky policistů ze čtvrtého policejního obvodu společně s policisty z cizinecké policie, pracovníky celní správy, Státní veterinární správy a také ze Státní potravinářské a zemědělské inspekce. V úterý ráno udělali zátah v tržnici Sapa v pražské Libuši.

Kontrola v pražské Sapě, 14. 6. 2022.

VIDEO: Celníci a policie vtrhli do tržnice Sapa. Odhalili závadné maso i padělky

Padělané značkové zboží i závadné maso. To odhalily desítky policistů ze čtvrtého policejního obvodu společně s policisty z cizinecké policie, pracovníky celní správy, Státní veterinární správy a také ze Státní potravinářské a zemědělské inspekce. V úterý ráno udělali zátah v tržnici Sapa v pražské Libuši.

Šéfkuchař Pavel Pospíšil

Nešvar české gastronomie? Okrádání lidí, říká první Čech s michelinskou hvězdou

Pavel Pospíšil je vůbec první český kuchař, který kdy získal michelinskou hvězdu. Rodák ze Zlína se do prestižního gastronomického průvodce dostal v roce 1980, po jedenácti letech emigrace v Německu. V rozhovoru pro Deník přiznává, že michelinská hvězda pro něj byla přítěží. „Hvězda totiž byla brzdou pro normální lidi. Řekli si, že ten podnik má hvězdu, tak tam přeci nepůjdou, protože to bude drahé,“ krčí rameny Pospíšil.

Katrin Vorreiterová, koordinátorka pro Českou republiku světového hnutí Animal Save Movement.

Bojovnice za práva zvířat: Záběry z Hrabětic? Chuť na řízek člověka přejde

Brutální video ukazující kruté zacházení se zvířaty na jatkách v Hraběticích na Znojemsku, zveřejněné v tomto týdnu hnutím Zvířata nejíme a následný protest aktivistů z celé republiky na místě vyvolal u mnoha lidí vlnu emocí. „Hrabětice nejsou výjimka, podobnému zacházení jsou vystavena zvířata na mnoha místech u nás i ve světě,“ říká Katrin Vorreiterová, koordinátorka pro Českou republiku světového hnutí Animal Save Movement.

Takzvaná BARF (bones and raw) strava nehraje na líbivé obaly ani granule v různých tvarech a barvách, ale předkládá psů čisté maso, zeleninu a bylinky.

Syrová psí hostina? BARF je alchymie, neobejde se bez zkušeností i mrazáku

Pařátek, stažená kachní hlava, plovák, žebro, syrové ryby i s očima. To, co chovatelka Jana Kozlová vyskládává do velké plechové misky, je pro člověka možná nevábná podívaná, pro psy ale spouštěč chuťových buněk. Takzvaná BARF (bones and raw) strava nehraje na líbivé obaly ani granule v různých tvarech a barvách, ale předkládá psům čisté maso, zeleninu a bylinky. „Je to způsob výživy, který spočívá v myšlence co nejvíce se přiblížit přirozené stravě psa, jako kdyby žil divoce v přírodě,“ vysvětluje.

Mistr kuchař Václav Šmerda ze Svitav vaří už přes 50 let  a učí budoucí kuchaře.

Kuchař v šortkách? Tak to odjíždím, říká Šmerda, který vařil prezidentům i králi

Odmalička se pohyboval v kuchyni, vyrostl v rodině cukrářů a kuchařů, vařil pro prezidenty i španělského krále. VÁCLAV ŠMERDA ze Svitav už od roku 1985 nosí titul Mistr kuchař. Ani v 70 letech nezahálí, učí budoucí kuchaře v odborné škole v Poličce a rád doma napeče i vánoční cukroví. Nestor české kuchyně je držitelem mnoha prestižních ocenění a má za sebou soutěže po celém světě.

S větším rozšiřováním grilů, a to i těch veřejných, stoupá i úroveň grilovací kultury

Buřty v parku či na náměstí. Městské grilování je čím dál populárnější

Říká si pipMaster a jeho pořady o grilování mají na youtube takřka sedmdesát tisíc sledujících. David Kubricht však ví, že ne každý disponuje grilem či zahradou, kde by si oblíbenou kratochvíli užil. I proto kvituje, že v České republice vzniká čím dál více míst, kde lidé mohou využít bezplatný piknikový plac osazený grilem či ohništěm.

Porce na talíři vypadá lákavě. Jedlíci si mohou k salátu dát pečivo, ale vydatnost mu dodají právě konzervované fazole.

Co takhle dietní salát? Ten z tlačenky je vynikající

/ROMČINA ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Tento recept jsem si vymyslela už před takovými patnácti lety a zveřejnila ho na jednom z kulinářských serverů. Musím říci, že měl velký úspěch, a proto se s vámi o něj podělím.

Téměř tři čtvrtiny čtenářů v anketě Deníku tvrdí, že již omezují nebo jsou ochotni omezit spotřebu masa

Anketa Deníku: Masožroutů ubývá, Češi omezují spotřebu. Roste obliba drůbežího

Maso z jejich jídelníčku škrtají z přesvědčení pro své zdraví, ve snaze ušetřit, ale možná i kvůli ochraně planety. Téměř tři čtvrtiny čtenářů v anketě Deníku tvrdí, že již omezují nebo jsou ochotni omezit spotřebu masa. Do poloviny týdne hlasovalo zhruba čtyři a půl tisíce lidí. Další tak mohou stále učinit ve webovém dotazníku k seriálu Udržitelnost. Vyjádřit se hlasem mohou také k otázkám kolem energií a běžného života v rodinách či zaměstnání.

Bourání masa, výroba tlačenky, jitrnic a sekané či představení připraveného regionálního výrobku. To byly úkoly, s nimiž se musela vypořádat soutěžní družstva během 14. Přehlídky odborných dovedností oboru řezník – uzenář ve Valašském Meziříčí; duben 2022

V Meziříčí se soutěžilo v bourání masa i výrobě tlačenky

Bourání masa, výroba tlačenky, jitrnic a sekané, ale také představení připraveného regionálního výrobku. To byly úkoly, s nimiž se musela vypořádat soutěžní družstva během dvoudenní 14. Přehlídky odborných dovedností oboru řezník – uzenář.

Váránasí je zajímavou gastronomickou destinací.

Váránasí: Indické město, kde je maso tabu

Váránasí není jen duchovním centrem Indie, ale také zajímavou gastronomickou destinací. Obyvatelé města o velikosti Prahy, ležícího na břehu Gangy, se totiž stravují výhradně vegetariánsky. Po dlouhá staletí byla Indie zemí, kde bylo maso určené jen pro privilegované kasty a drtivá většina obyvatel se stravovala vegetariánsky. To se v posledních letech mění a spotřeba masa v druhé nejlidnatější zemi světa (přes 1,2 miliardy obyvatel) pozvolna roste. Přesto má Indie stále nejvyšší procento vegetariánů na světě. A také řadu měst, v nichž jsou prodej a konzumace této potraviny zakázány. Více se dozvíte z článku, který vyšel v časopisu Gurmet.

Nábřeží gurmánů v Hradci Králové 7. 5. 2022.

Nábřeží vonělo masem, ale i levandulí. Lidé zkusili cvrčky i džem se šampaňským

/VIDEO, FOTO/ Náplavka patřila v sobotu 7. května gurmánům. "Jídelní lístek" nabízel maso z grilu, palačinky, sýry, zmrzlinu, oříšky, polentu, paštiky, burgery, belgické hranolky, arménské speciality, balkánská a asijská jídla, koření, sirupy, víno, pivo, drinky, limonády, mošty, kávu, cvrčky, výrobky z levandule či speciální marmelády.

Kuřecí maso opět zdražuje.

Nejvyšší marže? Řetězce si je dávají u masa či salámů, říkají odborníci

Obchodníci odírají zemědělce, tvrdí v posledních týdnech ministerstvo zemědělství. Slovní válka s řetězci, kterou nedávno spustil šéf resortu zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), znovu otevřela debatu o tom, co je přípustná marže a co nikoliv. Ministerstvo argumentovalo výsledky kontroly, při nichž obchodník prodával salám s obchodní přirážkou kolem 250 procent. Toto tvrzení ovšem úředníci konkrétně nedoložili. „Je to jeden z velkých řetězců, který ale nebudeme jmenovat,“ uvedl na dotaz Deníku mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Jídlo ve veganské restauraci Loving Hut

Utopenec z fazolí, losos z mrkve. O alternativy masa bude zájem i kvůli cenám

Do menší misky drtí Lucie Růžková hnědou, vcelku slizkou kostku, která se drcením z jednolitého bloku rozpadá na větší zrna. „Tempeh jsou fermentované sojové boby. Já mám zauzenou variantu, proto je bloček hnědý. Jinak má tempeh barvu bílou,“ líčí kuchařka. Nadrolenou hmotu sype do rozpáleného rendlíku, kde už zlátne cibulka. „Krátce to zasmažím, sůl, pepř a to stačí. Až to vychladne, rozemelu to tyčovým mixérem a je hotovo,“ popisuje Růžková vznik hmoty, která poslouží jako náplň do bramborových knedlíků.

Recept Martina Škody

Topinky s grilovaným kuřecím a křenovo-brusinkovým dipem podle Martina Škody

Do letního speciálu Deníku Jak chutná Česko sbíráme recepty čtenářů a přispěvatelů. Z online kuchařky budete moci v létě vybírat i vy. Jeden z receptů nám poskytl Martin Škoda, autor knihy Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby. Zkuste si uvařit podle něj. Děkujeme Martinu Škodovi za tip a recept.

Mezinárodní vesmírná stanice.

Astronauti ve vesmíru vypěstovali maso. Experti však poukazují na rizika

Do kosmu s sebou vezli buňky, zpět na Zemi už steak. Astronauti z mise společnost Space X se ve vesmíru pokusili uměle vypěstovat maso a experiment se jim vydařil. Firma, která pokus připravila, věří, že se se astronauti v blízké budoucnosti na misích uživí právě takto vzniklým jídlem. 

Zdeněk, Láďa a Míša Absolonovi a strýc Ervín.

Nikdo mu nechtěl uvařit dršťkovou polévku. A tak se zrodil podnikatelský nápad

Řezník. Pro mnohé starší symbol dávných časů, kdy maso od řezníka nebylo jednoduché sehnat. Tedy takzvaně to lepší maso. A také to, že řezník se měl vždycky dobře. Dobře se mají jistě i Absolonovi ze středních Čech. Nestěžují si. Jsou řeznickou rodinou a jsou na to pyšní. Ale na „podpultovky“ si tu nehrají. Jen mají svoji práci rádi a dělají ji s láskou. Výrobní prostory mají v Dlouhé Lhotě u Benešova ve středních Čechách. A platí tu, že řezničinou se tu žije takřka non stop. Maso a vše s ním spojené tu je prodchnuté už odedávna. Ostatně celou historii řezničiny v této rodině popisuje Zdeněk Absolon.

Strčit maso před vařením pod kohoutek není nejlepší nápad.

Musí se maso před vařením mýt? Není to nejlepší nápad

„Maso nejprve očistíme a pak…“ Očistíme v kuchařských pokynech obvykle představuje okrájení šlach, blan, části kostí nebo jejich zbytků, kůže, případně dodrání špatně otrhaného peří. Rozhodně to ale není „omyjeme“, ačkoli je o tom řada z nás skálopevně přesvědčená. Takže až příště někoho uvidíme, jak se chystá strčit steak nebo celé kuře pod kohoutek, můžeme mu rovnou začít vysvětlovat, že to není dobrý nápad. Nejen kvůli úpravě, ale především kvůli hygieně. Tady je pět hlavních důvodů.

Slevy v obchodech, ilustrační foto

Zbraň proti drahotě. Slevové akce lidem zlevňují nákupy až o třetinu

Vlna zdražování, kterou koncem loňského roku rozjel cenový skok u energií, se přelévá i na citlivou položku potravin. Stále víc lidí teď musí „otočit každou korunu“, a proto při nákupech šetří, kde se dá. Základem pro ně stále zůstává využívání oblíbených slevových akcí v obchodech. Podle analýz České distribuční, která je největším distributorem akčních letáků v Česku, činí teď průměrná sleva v těchto akcích 30 procent obvyklé ceny.

Vojtěch Václavík provozuje několik úspěšných restaurací

Kuře není žádná nuda. Nové rady promění jídlo za 100 korun v delikatesu

Přestože do gastronomického byznysu vstoupil Vojtěch Václavík v náročné době, jeho podniky dnes slaví úspěch. K prvnímu bistru Kro Kitchen na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad brzy přibyly další tři podniky. V čem tkví tajemství jeho úspěchu? To je vlastně ideální otázka na začátek rozhovoru pro časopis Gourmet.

Slepice - Ilustrační foto

Za drůbež si připlatíme. Náklady na chov jdou v kraji astronomicky nahoru

Náklady chovatelů drůbeže v Pardubickém kraji jdou v posledních měsících závratně nahoru. Zvyšuje se cena obilí, nafty, elektřiny a plynu, což navyšuje konečnou cenu kuřat na našem trhu. Zemědělci sami cenu neovlivní a obávají se, že bude hůř. Mnozí z nich uvažují, že s chovem skončí.

Když bude mít v lednici vše své stálé místo, budete mít lepší přehled, jaké potraviny v ní máte.

Neplýtvat jídlem je trend posledních let. Nastolte v lednici řád

Vše v lednici by mělo mít stálé místo. Díky tomu budete mít lepší přehled o tom, jaké potraviny se v ní nacházejí (a jestli docházejí), navíc vydrží déle čerstvé. Lednice by měla být nastavena na teplotu kolem 4–5°C a zaplněna do tří čtvrtin, aby v ní mohl správně cirkulovat vzduch. Do spodní části, kde je teplota nejnižší (moderní přístroje tu mají tzv. nulovou nebo fresh zónu), patří čerstvé, dobře zabalené maso.

Maso. Ilustrační snímek

Rodinné grilovačky výrazně podraží. Ceny masa letí v Česku nahoru

Sluníčko, parta přátel, pohoda, na grilu se chystá vynikající steak, krkovička nebo kuřecí prsa naložená v marinádě. Také to milujete? Tak se připravte, letos si za grilovačku připlatíte. Do peněženek sáhneme hlouběji také při vaření, zdraží svíčková i řízky. Ceny masa totiž v poslední době výrazně stoupají.