Je znám jako skvělý vypravěč a popularizátor vědy, ale také jako zkušený paleontolog a znalec přírody. Kromě vědecké práce považuje Václav Ziegler za své největší úspěchy vyhlášení pěti chráněných krajinných oblastí a nalezení části kostry dinosaura nedaleko Kutné Hory. Nyní přijel do Plzně podpořit unikátní výstavu obrazů Pravěk štětcem, tužkou a uhlem a zároveň připomenout všem zájemcům o prehistorii, jak významným územím jsou západní Čechy.
Je znám jako skvělý vypravěč a popularizátor vědy, ale také jako zkušený paleontolog a znalec přírody. Za své největší úspěchy, kromě vědecké práce, považuje vyhlášení pěti chráněných krajinných oblastí, konkrétně Kokořínska, Křivoklátska, Blaníku, Broumovska a rozšíření Českého ráje a nalezení části kostry dinosaura nedaleko Kutné Hory. Václav Ziegler přijel do Plzně podpořit unikátní výstavu obrazů Pravěk štětcem, tužkou a uhlem a zároveň připomenout všem zájemcům o prehistorii, jak významným územím z pohledu paleontologie je Plzeňsko a celé západní Čechy.
Paličkou na maso ubil svého kamaráda Pavla pětatřicetiletý Tomáš M. z Ostravy. Důvodem bylo zřejmě jeho podezření, že známý je pedofil. Na samotný útok si ale Tomáš M. nepamatuje. Proto v rámci obhajoby ve stylu: „Co si nepamatuji, to se nestalo,“ prohlásil, že se necítí být vinen.
Kam v Olomouci na výjimečný burger? Nejoblíbenější olomoucké burgrárny představujeme ve vychuceném seriálu Deníku "Olomouc v bulce". V druhém díle jsme se vypravili do Smashin` Machine v Sokolské ulici, kde kde se na rozplácnuté maso v bulce čeká při hraní Pac-mana.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Další ročník dvoudenního zaměstnaneckého Foxconn Street Food Festivalu začal v pondělí 27. května v Kutné Hoře. Letošní menu obsahuje: phad thai s kuřecím/robi masem, burritos s kuřecím/robi masem, mini burger s trhaným hovězím, alsaské zelí s masem a klobásou, řecký salát s olivami, kunětickou zmrzlinu, pleskavici s křehoušem, pelmeně plněné tvarohem, fish and chips či panna cottu s malinami.
Více než padesát druhů burgerů nabídne od pátku do neděle zlínský Burger Street Festival. Okolí obchodního centra Čepkov ve Zlíně provoní nejen tato pochoutka v různých variacích, ale také quesadilly, grilovaná žebra, sušené maso nebo belgické hranolky. Milovníci sladkého mohou ochutnat waffle nebo makronky.
/FOTO, VIDEO/ Burger, jehož příprava zabere čtyři dny i maso flambované ve whisky nebo dračí ovoce. V Brně začal Burger street festival, trvat bude až do neděle.
Scénu jako z italského filmu, mohli naživo sledovat občané Olomoucké ulice v Prostějově. Vášnivý večerní slovní incident mezi druhem a družkou, přerostl ve vzájemné napadení. Žena praštila muže paličkou na maso, ten jí na oplátku trefil rukou do hlavy.
Kam v Olomouci na výjimečný burger? Nejoblíbenější olomoucké burgrárny představujeme ve vychuceném seriálu Deníku "Olomouc v bulce". V prvním díle jsme se vypravili na třídu 1. máje, kde v sousedství legendární Ponorky láká milovníky masa v housce Bugr Burger.
„Nechte nás vyrábět kvalitní potraviny nejen pro Evropu, ale pro celý svět! Pojďme pro naši produkci najít nová odbytiště. Čeští zemědělci jsou velmi schopní, dokázali za posledních dvacet let udělat neuvěřitelný skok ve výnosech, v přírůstcích a celkové výrobě masa i mléka, a také v jejich kvalitě. Jenom naše zemědělská akciová společnost s devadesáti zaměstnanci je schopná mlékem, masem a obilím uživit sto tisíc lidí.“ To jsou slova Ing. Pavla Baxy, který už čtvrtým rokem stojí v čele zemědělské společnosti Příkosická zemědělská, a. s. Tento muž má nejen vzdělání v oboru, ale také léta praxe a na zkušené byl dvakrát i ve Spojených státech.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Vůně lákající chuťové pohárky a všudypřítomné fronty. Tak by se dal shrnout druhý ročník gastrofestivalu v Uherském Hradišti. Na Masarykově náměstí se konala dvoudenní kulinářská akce nazvaná Cesta kolem světa. Návštěvníci mohli na jednom místě ochutnat pochoutky různých kuchyní ze všech koutů planety. Padl dokonce rekord v pojídání prasečích uší.
Navštívit tradiční trhy, nakoupit u regionálních prodejců, farmářů a ochutnat něco nového, to budu moci lidé, kteří v sobotu 4. května přijdou na olomouckou tržnici. Se specialitami z texaské udírny tam dorazí také pražská restaurace Big Smokers.
/VIDEO, FOTO/ Do celé Evropy míří z hradeckého Březhradu sušené maso z firmy Fine Gusto Nature. Suší a udí tady špičkové maso. Zákazníky jednoho z největších producentů stále populárnější pochoutky ve střední Evropě je i řada armád. Zprostředkovaně i ta ukrajinská.
Hovězí nebo raději kachní? Víkend u olomoucké Šantovky patří burgerům a letos poprvé i šťavnatým baštám pro čtyřnohé chlupáče. Burgery pro psy na festivalu servírují v několika variantách.
/VIDEO/ Květiny, zelenina, ale i něco něco na zub. Tradiční výstava Zahrada se v Havlíčkově Brodě letos koná už po devětadvacáté. Každý rok na ni míří tisíce návštěvníků z celého kraje.
Modernizaci chovu prasat ve Ctidružicích dokončila v těchto dnech Zemědělská společnost Jiřice u Miroslavi, která je členem Rhea Holding. Původní farma nevyhovovala současným požadavkům, vedení firmy proto rozhodlo o její modernizaci. Nová výkrmna prasat nahrazuje několik původních budov v areálu.
Začátkem dubna vyrazil Deník do Polska a srovnal ceny základních potravin v Polsku a v Česku v totožném řetězci. Po zvýšení daně na některé potraviny o 5 procent tak stoupla i cena některých výrobků. Ačkoliv některé výrobky už jsou cenově srovnatelné s těmi u nás, Čechy stále láká především odlišný sortiment nebo větší výběr produktů.
/VIDEO/ Začátkem dubna vyrazil Deník do Polska a srovnal ceny základních potravin v Polsku a v Česku v totožném řetězci. Po zvýšení daně na některé potraviny o 5 procent tak stoupla i cena některých výrobků. Ačkoliv některé výrobky už jsou cenově srovnatelné s těmi u nás, Čechy stále láká především odlišný sortiment nebo větší výběr produktů.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce při kontrole konzervárny ve Velkém Šenově zjistila, že maďarský guláš obsahuje méně masa, než stálo na etiketě. Výrobek měl obsahovat maso zhruba z poloviny celkové hmotnosti, ukázalo se ale, že je v něm masa přibližně jen třetina. Nebylo to poprvé, kdy na něco podobného v šenovské konzervárně přišla.
/VIDEO/ Začátkem dubna vyrazil Deník do Polska a srovnal ceny základních potravin v Polsku a v Česku v totožném řetězci. Po zvýšení daně na některé potraviny o 5 procent tak stoupla i cena některých výrobků. Ačkoliv některé výrobky už jsou cenově srovnatelné s těmi u nás, Čechy stále láká především odlišný sortiment nebo větší výběr produktů.
/VIDEO/ Začátkem dubna vyrazil Deník do Polska a srovnal ceny základních potravin v Polsku a v Česku v totožném řetězci. Po zvýšení daně na některé potraviny o 5 procent tak stoupla i cena některých výrobků. Ačkoliv některé výrobky už jsou cenově srovnatelné s těmi u nás, Čechy stále láká především odlišný sortiment nebo větší výběr produktů.
Začátkem dubna vyrazil Deník do Polska a srovnal ceny základních potravin v Polsku a v Česku v totožném řetězci. Po zvýšení daně na některé potraviny o 5 procent tak stoupla i cena některých výrobků. Ačkoliv některé výrobky už jsou cenově srovnatelné s těmi u nás, Čechy stále láká především odlišný sortiment nebo větší výběr produktů.
Milovníci dobrého jídla připravte si své chuťové buňky, již ve čtvrtek 25. dubna se v Holešovické tržnici rozvoní druhý ročník festivalu Pastrami Pop-up vol. II. Hlavní hvězdou je lahůdka pastrami, která bude servírovaná jak v klasické podobě sendviče, tak ve variantě pastrami burgeru či tacos.
/VIDEO/ Proslavili se hlavně díky Francii a její kuchyni. A také jako delikatesa spojená s degustací vína. Řeč je o šnecích, kteří se jako pochoutka začínají prosazovat také v České republice. Jedna ze tří největších šnecích farem v zemi se nachází ve Vlkoši. Už deset let tam šneky chová farmář Jiří Szotkowski. Za sezonu jsou jich až tři tuny.
Inspektorky Státní veterinární správy z Jihomoravského kraje odhalily při kontrole restaurace v na Znojemsku několik závažných pochybení. Jednalo se o skladování masa neznámého původu či s překročeným datem použitelnosti. Část surovin provozovatel skladoval v nevhodné teplotě nebo bez označení.
„Víťo, přestaň, vždyť jsem ti nic neudělala,“ žadonila žena poté, co ji měl její bývalý partner napadnout paličkou na maso. Incident se odehrál v půlce loňského srpna v Břeclavi, muž měl oběti rovněž pořezat krk a zlomit čelist. Případem pokusu o vraždu se v úterý zabýval brněnský krajský soud.
/FOTO/ Bezmála půl tuny masa, převáženého v nevyhovujících podmínkách, objevili celníci při běžné kontrole na dálnici D8 u Lovosic. Dál tento náklad nepustili přivolaní veterinární inspektoři.
/FOTO/ Bezmála půl tuny masa, převáženého v nevyhovujících podmínkách, objevili celníci při běžné kontrole na dálnici D8 u Lovosic. Dál tento náklad nepustili přivolaní veterinární inspektoři.
/FOTO/ Bezmála půl tuny masa a dalších potravin (kuře, kachny, krevety, tuňák), převáženého v nevyhovujících podmínkách, objevili celníci při běžné kontrole na dálnici D8 u Lovosic. Dál tento náklad nepustili přivolaní veterinární inspektoři. Cílová stanice byla Teplicko, místní zpracovatelé v oblasti gastronomie v Teplicích a Bílině.
Mrazák je dnes naprosto běžnou součástí domácností. Ty obří pro velkou rodinu, která má ráda zásoby, i ty relativně malé, jejichž dva šuplíky tvoří součást velké chladničky, mají jedno společné. Minus 18 stupňů Celsia, které v nich vládnou, vyřeší nejen dlouhodobé uchovávání sezonních surovin, ale taky ukončí plýtvání jídlem. Mrazák ale umí ještě něco navíc.
Drobná smržovitá houbička se zprohýbaným podlouhlým kloboučkem, voňavá, mimořádně dobrá, a také čím dál vzácnější. Taková je kačenka česká (latinsky verpa bohemica), která zpravidla otevírá houbařskou sezonu - roste už od března a místa, kde se vyskytuje, drží většina houbařů v naprosté tajnosti.
V roce 2023 bylo v Rakousku podle oficiální zprávy ukradeno o deset procent víc bicyklů než předloni - 18 566, z toho 60 % deliktů se stalo v hlavních městech spolkových zemí.
V centru Olomouce během roku skončila v pořadí třetí prodejna masa a uzenin. V tomto týdnu zavřela provozovnu v Legionářské ulici společnost Makovec. Stěhuje se jinam.
Když si ve Vodňanské drůbeži dají nějaké zaměstnankyně řízek do kalhotek nebo do podprsenky, tak to je například práce toho policisty. Tak odbyl expremiér Andrej Babiš novinářský dotaz, zda může potvrdit, že holding Agrofert zaměstnává bývalé policisty. A na sociálních sítích se strhla lavina. Výrok se stal na internetu terčem vtipů. A dokonce i inspirací pro skládání písní.
Je středobodem života vesnice, poskytuje prostor pro přátelské sousedské setkávání i vážné rozpravy nad půllitrem zlatavého pěnivého moku. Hospoda představuje centrum veškerého dění. A jedno podobné místo vzniká i v malebném Kryštofově Údolí u Liberce.
Rychlejší nárůst svalové hmoty není žádoucí jen u milovníků posiloven. Větší přibývání masa vítají také chovatelé hospodářských zvířat. A podobně jako u kulturistů je toho u zvířat možné dosáhnout podáváním anabolik – steroidů. V Evropě jde o zakázanou praxi kvůli ochraně zdraví, kterou hlídají veterinární kontroly. Přesto vědci mají podezření, že důmyslnější koktejly stimulantů mohou testy projít. V Brně proto vyvíjejí novou metodu, která je odhalí.
Jihokorejští vědci vytvořili revoluční hybridní rýži. Má změnit budoucnost potravinářství. Unikátní produkt, bohatý na bílkoviny, slibuje ekologickou a udržitelnou alternativu k hovězímu masu a má pomoci v boji s nedostatkem jídla i dalšími problémy.
/ROZHOVOR/ Václav Hanzal hospodaří v Želči na Žatecku na 350 hektarech orné půdy, pastvin a chmelnic, v českých poměrech je s touto rozlohou menším farmářem. Pěstuje řadu plodin, chová hovězí dobytek na maso. Získal několikrát ocenění Zemědělec roku Ústeckého kraje. Nedávno spolu s německými zemědělci protestoval na hraničním přechodu Hora Sv. Šebestiána, před pár dny vyjadřoval svůj nesouhlas se současnou situací v resortu v Praze.
/FOTO, VIDEO/ Zvěřina je zdravá a ekologická potravina a lesy jsou zvěře plné. S touto myšlenkou se státní podnik Lesy České republiky rozhodl, že otevře středisko zpracování zvěřiny a masné výroby v Krušných horách, v obci Klíny na Mostecku. Jedná se o první zařízení tohoto druhu v zemi.
K masopustní zabijačce u obchodního centra Area Bory patřily i ukázky výroby tradičních pochutin, řezník Radek Janout prozradil i část ze svých receptur.
/FOTO/ Stále více měst a obcí navštěvuje pojízdná prodejna nabízející maso a uzeniny. Řeznictví Mareček z Třeště má čerstvě dvě rozvozová auta, díky kterým může svůj sortiment nabídnout více zákazníkům.
Čeští důchodci trpí zejména kvůli vysokým cenám potravin. Od nedostatku peněz mnohé z nich neochránily ani četné valorizace. Pomohly těm s vyššími důchody, nízkopříjmovým seniorům jen nepatrně, říká v rozhovoru pro Deník předsedkyně Rady seniorů ČR Lenka Desatová.
Veterinární inspektoři společně s celníky při kontrolách odhalili přepravu masa v nevyhovujících teplotních podmínkách. Téměř 160 kilogramů potravin muselo být zlikvidováno.
/FOTO, VIDEO/ Maso, které pochází výhradně z českých chovů, bez chemie, ručně opracované a naložené v domácích marinádách. Za vznikem libereckého jerky stojí dva letití kamarádi z Liberce Tomáš Zvára a Jaroslav Hájek.
/FOTO/ Komentovaná krmení šelem či tuleňů asi viděl nejeden návštěvník ústecké zoologické zahrady, ale co takové krmení dravých piraň? Zajímá vás, jak to vypadá, když se hromada malých rybiček se zuby ostrými jako žiletka vrhne na svou kořist? Podívejte se na naše video.
/FOTO, VIDEO/ Umí nejlepší jitrnice. Tak rozhodli návštěvníci nedávných masopustních trhů v Žatci a na zámku Červený Hrádek. Maso a výrobky Martina Řeřichy ale lidé jedí už více než tři desítky let. Dnes si pro ně chodí do Řeznictví Chomutov, které je v Palackého ulici za obchodním centrem.
Kuřecí a kachní maso, také krevety. To byl náklad, který v minulých dnech kontrolovala na dálnici D8 u Řehlovic mobilní hlídka celníků. Zboží na místo určení, do Chomutova a Ústí nad Labem, už nedorazí. Chyběly k němu totiž doklady, navíc přetížené vozidlo nemělo chladicí zařízení.
Pavlína Cvrčková z Liberce má ráda uzené maso, a tak se rozhodla, že si vyrobí pojízdnou udírnu ze dřeva s dýmboxem. Vyšla ji na pouhých 5000 korun. Se stavbou jí pomohli kamarádi, část materiálu použila ze sběrného dvora. Na svou novou udírnu nedá dopustit, maso z ní má lahodnou chuť.