Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Provozovna masné výroby v Tišnově na Brněnsku.

Maso vedle dlažebních kostek. Podívejte se, co nacházejí jihomoravští veterináři

/FOTO/ Podlahy a stěny plošně pokryté starším masem. I takto vypadala provozovna masné výroby v Tišnově na Brněnsku, kde podnikatel připravoval maso pro výrobu kebabu. Za závažné nedostatky, které zjistila jihomoravská krajská veterinární správa při kontrole v provozní hygieně, dostala provozovna pokutu devadesát tisíc korun.

Provozovna masné výroby v Tišnově na Brněnsku.

Staré maso všude kolem: nahlédněte do zavřené výrobny masa do kebabů v Tišnově

Podlaha a stěny zalepené starým masem, špinavé nádobí a odpadky. To našli v tišnovské přípravně masa do kebabů kontroloři Státní veterinární správy. Podle zjištění ČTK, která o kauze informovala jako první, byl provozovatelem výrobny Cumaali Çiçek. Za porušení předpisů dostal téměř statisícovou pokutu a podnik uzavřel.

Automat na biohovězí z Krkonoš.

Je libo paštiku, guláš či vývar? V Liberci je automat na biohovězí z Krkonoš

V podhůří Krkonoš se přibližně na 320 hektarech půdy pase skot v ekologickém zemědělství, kterému se věnuje firma Zemex. Jejím cílem je produkce kvalitní a hodnotné biosuroviny, která je získávána s nejvyšším respektem a úctou k chovaným zvířatům a k okolní přírodě. Maso a výrobky z něj nabízí buď v Rokytnici nad Jizerou, kde sídlí, nebo přes e-shop. A jelikož se v poslední době jejich okruh zákazníků ustálil a příliš se nerozšiřuje, rozhodli se po inspiraci u kolegů rozšířit možnosti prodeje. A tak se před pár dny objevil v městě pod Ještědem automat na biohovězí.

Burger Street Festival. Ilustrační foto

Mňam! U Šantovky se rozvoní festival burgerů. Na co všechno láká

První jarní Burger Street Festival proběhne od pátku 28. do neděle 30. dubna u Galerie Šantovka v Olomouci. Návštěvníci budou vybírat z nabídky patnácti podniků. Zřejmě největší specialitou bude burger GRIG, který místo klasického hovězího obsahuje maso tvořené bílkovinou z ekologicky chovaného brouka potemníka.

Namísto těsta slouží jako korpus pro meatzu maso.

Místo těsta flák masa nebo mleté. Meatza dobývá kuchyně keto a paleo diet

Milovníci tradiční italské pizzy šílí, jak někdo může provést s jejich oblíbeným receptem něco takového, jako je udělat ji z masa, úplně bez těsta. Naproti tomu zastánci nízkosacharidových diet, jako jsou keto či paleo dieta, si pochoutku přecpanou bílkovinami nemohou vynachválit. Odborníci na výživu upozorňují, že udělat si jednou za čas meatzu určitě není problém, ale dlouhodobé stravování s nedostatkem sacharidů podle nich ohrožuje zdraví.

Párek v rohlíku

Oběd v zoo? V Brně mění občerstvení, polotovary nahradí kvalitní jídla pod 100

V brněnské zoo se už letos v létě návštěvníci nají jinak než doposud. Zoologická zahrada chce do nabídky občerstvení zařadit více zdravých jídel, včetně těch bezlepkových a veganských. Hledá proto nové provozovatele několika stánků i zděných provozoven, včetně restaurace u Tygra. Preferovat by měli sezónní a regionální suroviny i výrobce, ale i doposud chybějící možnost platby kartou.

Hranolky. Ilustrační foto.

Snaha o zdravější občerstvení v brněnské zoo: Hranolky zachovat, říká návštěvník

/ANKETA/ V brněnské zoo se už letos v létě návštěvníci nají jinak než doposud. Zoologická zahrada chce do nabídky občerstvení zařadit více zdravých jídel, včetně těch bezlepkových a veganských. Hledá proto nové provozovatele několika stánků i zděných provozoven, včetně restaurace u Tygra. Preferovat by měli sezónní a regionální suroviny i výrobce, ale i doposud chybějící možnost platby kartou.

Ani déšť neodradil návštěvníky od účasti na 1. ročníku Mistrovství Chodska v pečení prasat. Obrovská účast organizátory mile překvapila.

Domažlicemi se linula vůně pečených prasat. Navzdory dešti přilákala stovky lidí

Ani deštivé počasí nezkazilo historicky 1. ročník Mistrovství Chodska v pečení prasat. Přestože mrholilo, chvílemi i silněji pršelo, milovníci jídla si akci nenechali ujít a do prostorů sokoliště v Domažlicích jich proudily celé davy. Však na ně taky čekalo deset pečených čuníků, od nichž se vůně linula až do postranních ulic.

Kuřecí je v Česku jedním z nejvíce konzumovaných druhů masa. Ilustrační foto

Řetězce nabízí kuřecí maso s nemocí, tvrdí aktivisté. Obchody se cítí v pasti

Až 96 procent kuřecího masa v českých supermarketech má pocházet od nemocných zvířat. Tvrdí to organizace Obraz – Obránci zvířat, která na mase z řetězců provedla vlastní výzkum. Kuřecí podle ní vykazuje známky takzvané nemoci bílých vláken, která mimo jiné ukazuje na bezútěšné podmínky velkochovů, ve kterých brojlerová kuřata žijí. Státní veterinární správa závěry ochránců zvířat nepodpořila ani nevyvrátila. Ochránci vyzývají obchodní řetězce, aby lépe vybíraly dodavatele. Řetězce kontrují, že mají omezené možnosti. Změnu by podle nich uspíšil širší proces spojený s jiným způsobem přerozdělování dotací.

Kuřecí je v Česku jedním z nejvíce konzumovaných druhů masa. Ilustrační foto

Řetězce nabízí kuřecí maso s nemocí, tvrdí aktivisté. Obchody se cítí v pasti

Až 96 procent kuřecího masa v českých supermarketech má pocházet od nemocných zvířat. Tvrdí to organizace Obraz – Obránci zvířat, která na mase z řetězců provedla vlastní výzkum. Kuřecí podle ní vykazuje známky takzvané nemoci bílých vláken, která mimo jiné ukazuje na bezútěšné podmínky velkochovů, ve kterých brojlerová kuřata žijí. Státní veterinární správa závěry ochránců zvířat nepodpořila ani nevyvrátila. Ochránci vyzývají obchodní řetězce, aby lépe vybíraly dodavatele. Řetězce kontrují, že mají omezené možnosti. Změnu by podle nich uspíšil širší proces spojený s jiným způsobem přerozdělování dotací.

Zdražení krmiv pro psy jejich majitelé málokdy řeší šetřením na svých svěřencích. Ilustrační snímek.

Místo kabelky nový pelech. Pejskaři z Brněnska často šetří raději na sobě

/TÉMA DENÍKU/ Až o třetinu za rok zdražilo podle Kateřiny Krupíkové krmivo pro její fenku maďarského ohaře. Tu začala před dvěma lety namísto granulí krmit masem. Důvody byly zdravotní. Měsíční várka masa ji vycházela zhruba jako granule, které do té doby kupovala, a to okolo dvanácti set korun měsíčně. Když však stejnou objednávku platila po roce, zjistila, že měsíční útrata ji vyjde zhruba o tři stovky dráž.

Maso. Ilustrační snímek

Češi v době drahoty šetří, kupují méně masa. Prodejci vyhlížejí grilovací sezonu

Části zpracovatelů a prodejců masa v ČR v prvním čtvrtletí klesaly prodeje. Podle firem to způsobuje hlavně růst cen a změny v nákupním chování zákazníků. Prodeje firmám většinou rostou na Velikonoce, na které připravují speciální nabídky. Roste zájem například o jehněčí maso. Větší růst prodejů očekávají podniky se začátkem grilovací sezony. Vyplývá to z vyjádření prodejců masa pro ČTK.

Rybářství je v Žumberku otevřeno od roku 2019. Ryby je možné objednat i s dovozem.

Chová i vzácného jesetera a pálii. Rybář Radek Slavík ze Žumberka si plní sen

/FOTO, VIDEO/ Vlastnit rybářství byl sen Radka Slavíka od dětství a nyní v dospělosti si ho plní. V Žumberku na Chrudimsku vybudoval společně se svým otcem Radkem sádky, ve kterých chová běžné, ale i netradiční druhy ryb od násady až po dospělé kusy. Slavíkovi své rybí království vybudovali na zelené louce a stále se rozrůstá. Slavík chová i v Česku nepříliš známou pálii, křížence sivena amerického s arktickým. Její maso je hutnější a tučnější, maximálně se přibližuje k lososovi. Další zdejší výjimečnou rybou je jeseter sibiřský.

David Kuřítko z Jihlavy (na archivním snímku).

Tuny masa pro Kostelecké uzeniny si měl řidič z Jihlavy nechávat pro sebe

Dal o sobě znovu vědět. Recidivista a výtržník David Kuřítko z Jihlavy, který je známý například tím, že v Jihlavě na hokejovém zápase napadl rozhodčího, nyní čelí dalšímu obvinění. Potom, co si odseděl dva roky za krádeže v Rakousku, musí nyní před jihlavským soudem vysvětlovat, jak je to s masem pro provozovnu Kosteleckých uzenin. Měl totiž zpronevěřit maso za statisíce korun. Hrozí mu za to trest od jednoho do pěti let nebo peněžitý trest.

Na e-shopu si zájemci šumavskou zvěřinu vyberou, v Praze pak vyzvednou.

Šumavskou zvěřinu vojenské lesy dopraví i do Prahy, výdejna je v Dejvicích

Vojenské lesy a statky ČR (VLS) spustily e-shop s nabídkou zvěřiny a biohovězího masa ze Šumavy. Nabídka je určená jak domácnostem, tak i velkoodběratelům, především restauracím a cateringovým společnostem. Vedle dvou výdejních míst na Českokrumlovsku si zákazníci mohou nechat produkty dopravit také do Prahy, kde výdej nově funguje v sídle státního podniku v Dejvicích.

Příjezd pojízdné prodejny je na menších vesnicích společenskou událostí

Za den ujede i 190 kilometrů. Je to kočovný život, říká žena z pojizdné masny

Příjezd pojízdné prodejny je na menších vesnicích společenskou událostí. Tam, kde chybí obchod, je to vzácná příležitost probrat místní dění. „Když přijedeme, už na nás čeká hlouček lidí a povídají si. Smějí se a je tam příjemná atmosféra,“ vysvětluje prodavačka Jana, která jezdí s pojízdnou prodejnou z Kunčic u Letohradu na Ústeckoorlicku. 

Obědové menu. Ilustrační foto

Meníčka v Prostějově podražila. Do stovky už se nenajíte

Obědová menu jsou dražší. Takovou realitu pocítili lidé, kteří chodí na obědy do prostějovských restaurací. Průměrná cena se pohybuje mezi 130 až 150 korunami. Ve srovnání se zbytkem republiky se Prostějov drží na spodní hladině.

Příjezd pojízdné prodejny je na menších vesnicích společenskou událostí.

Za den i 190 kilometrů. Je to kočovný život, říká prodavačka z pojízdné masny

Příjezd pojízdné prodejny je na menších vesnicích společenskou událostí. Tam, kde chybí obchod, je to vzácná příležitost probrat místní dění. „Když přijedeme, už na nás čeká hlouček lidí a povídají si. Smějí se a je tam příjemná atmosféra,“ vysvětluje prodavačka Jana, která jezdí s pojízdnou prodejnou z Kunčic u Letohradu.

Pojízdné prodejny na Třebíčsku stále fungují. Lidem šetří cestu za hranice obcí.

Kuře i klobásy: pojízdné prodejny na Třebíčsku dál fungují, mají svou klientelu

/VIDEO/ Řezník žádný a nejbližší obchod s čerstvým masem je přinejlepším v sousední vesnici. To je scénář, který znají hned v několika obcích na Třebíčsku. Přesto jejich obyvatelé nemusí nikam cestovat a kuřecí prsa či uzené klobásy si mohou dopřát díky pojízdným prodejnám. Jenže o prodejny na kolečkách je paradoxně takový zájem, že nestíhají zajíždět do všech obcí, které o ně mají zájem.