Z patnácti na dvanáct procent klesla sazba daně z přidané hodnoty na potraviny se začátkem roku. Zatímco obchodní řetězce napříč Jihomoravským krajem informují o snížení cen, ekonomové upozorňují, že obchodníci si pro úpravu stále ponechávají prostor. Rozdíl je však již nyní patrný například u masa nebo mléčných výrobků.
Z patnácti na dvanáct procent klesla sazba daně z přidané hodnoty na potraviny se začátkem roku. Zatímco obchodní řetězce napříč Jihomoravským krajem informují o snížení cen, ekonomové upozorňují, že obchodníci si pro úpravu stále ponechávají prostor. Rozdíl je však již nyní patrný například u masa nebo mléčných výrobků.
Z patnácti na dvanáct procent klesla sazba daně z přidané hodnoty na potraviny se začátkem roku. Zatímco obchodní řetězce napříč Jihomoravským krajem informují o snížení cen, ekonomové upozorňují, že obchodníci si pro úpravu stále ponechávají prostor. Rozdíl je však již nyní patrný například u masa nebo mléčných výrobků.
Z patnácti na dvanáct procent klesla sazba daně z přidané hodnoty na potraviny se začátkem roku. Zatímco obchodní řetězce napříč Jihomoravským krajem informují o snížení cen, ekonomové upozorňují, že obchodníci si pro úpravu stále ponechávají prostor. Rozdíl je však již nyní patrný například u masa nebo mléčných výrobků.
Z patnácti na dvanáct procent klesla sazba daně z přidané hodnoty na potraviny se začátkem roku. Zatímco obchodní řetězce napříč Jihomoravským krajem informují o snížení cen, ekonomové upozorňují, že obchodníci si pro úpravu stále ponechávají prostor. Rozdíl je však již nyní patrný například u masa nebo mléčných výrobků.
Vánoce jsou šťastně za námi. Štědrovečerní večeře chutnala všem a mísa na bramborový salát je opět umytá, uklizená a připravená pro další slavnostní příležitost. Jen ty řízky, kterých jste zase usmažili víc, než jste původně plánovali, jsou ještě stále nějaké v lednici. Jak je správně ohřát, abyste si na nich pochutnali stejně, jakoby se právě dosmažily? Co udělat, aby strouhanka na řízku nebyla vlhká a nebo řízek tvrdý a vysušený?
Chlebíčky nesmí chybět na žádné české slavnostní tabuli. Pojďte si s Deníkem připravit tuto neodmyslitelnou součást silvestra a podívejte se, jak ji správně ozdobit. Gastronaut Pavel Maurer pro Deník také zabředl do palčivé otázky týkající se vajíčkového chlebíčku. Má se jíst od vajíčka, či od šunky?
/FOTO/ Právě končící rok 2023 byl pro ústeckou zoo ve znamení zvířecího babyboomu. Během roku se tam narodilo hodně zvířat, v článku přinášíme výčet některých z nich.
Možnosti nákupu masa a uzenin v Jindřichově Hradci jsou pestřejší. Do města totiž od minulého týdne nově zajíždí masna na kolečkách. V bílé dodávce si zájemci mohou nakoupit jak čerstvé maso, tak i nejrůznější salámy, tlačenky, párky, klobásy a další uzenářské výrobky. Vše navíc bez lepku. Pojízdnou masnu vypravuje rodinná firma Marečkových z Vysočiny, která funguje už 33 let.
/VIDEO/ Přistupte blíže a ochutnejte tradičního vánočního psa, láká kolemjdoucí vysoký muž v řeznické zástěře potřísněné krví. Několik zvědavců se na rohu brněnské Masarykovy a Orlí ulice skutečně zastavuje a pozoruje, co se bude dít dál.
Evropská komise představila reformu pravidel pro přepravu živých zvířat. Nadšení z ní nejsou ochránci zvířat, ani zemědělci. První skupině pravidla přijdou nedostatečná, chovatelé zase upozorňují na to, že je to další hřebíček do rakve konkurenceschopnosti proti levnější produkci z jiných kontinentů. Upozorňují, že domácí spotřebitel chce hlavně nízkou cenu, bez ohledu na kvalitu. Musejí proto hledat jiná odbytiště a bez prodejů do jiných zemí se neobejdou.
Uzeninami a masem plně naložený náklaďák známé regionální firmy Makovec zastavil provoz na železniční trati mezi Olomoucí a Kostelcem na Hané. V pondělí odpoledne se nevešel pod most na silnici spojující Smržice s Kaplí na Prostějovsku.
Nasytit chudší část lidstva a dostat do jejich jídelníčku maso v koncentrované podobě. To byl záměr jednoho z nadaných lékárníků Justuse von Liebiga. Díky němu si dnes z malé kostičky a z vody můžeme připravit masový vývar. Pokud do takového bujónu nic nepřidáme, hlad příliš nezažene. Chuť masa ale umí napodobit báječně. Tak tedy, jak to se vznikem bujónu vlastně bylo? Jak se stalo, že se jeho používání masově rozšířilo po celém světě?
Mražené kachní maso, celých tisíc kilogramů. To je jeden z prozatím posledních velkých „úlovků“ kontrol celníků na dálnici D8 na Litoměřicku. Také tentokrát se potraviny musely zničit, protože je převáželo auto v nevyhovující teplotě.
Houževnatec jedlý je chorošovitá houba, která se může na první pohled zdát jako neatraktivní a obyčejný porost na exotických stromech a kmenech. Když však řekneme její japonský název „shiitake“, někteří možná zpozorní. Důvod? Především v přírodním léčitelství, ale i ve zdravotnictví se svými účinky shiitake osvědčila jako velká pomoc při mnoha zdravotních problémech. A recepty s využitím shiitake? Mohou být opravdu pochoutkou.
/ANKETA/ Státní potravinářská inspekce (SZPI) během své kontroly ve zlínské provozovně Riva Kebab na náměstí Práce zjistila, že hovězí kebab obsahoval krůtí a kuřecí maso. Podle provozovatele byla chyba na straně dodavatele.
/FOTO, VIDEO/ Dříve voněly v sezoně domácích zabijaček jitrnice, jelítka a ovar hlavně na vesnicích skoro od každé chalupy, dneska mají pašíka v chlívku málokde. A není divu. Pořizovací cena selete je až dva a půl tisíce korun. Vepřík přitom musí třikrát denně jíst, aby hezky přibíral na váze, a chlívek si sám taky neuklidí. Tradice domácích zabijaček přesto na Kladensku nezaniká.
Z legendy o soucitném svatém Martinovi se postupně stala pouze krutá tradice svatomartinských hus k jídlu. Tak vnímá svatomartinské hody a další akce spjaté s touto událostí mladý Brňan Petr Michalec, který se v sobotu účastní takzvané piety za svatomartinské husy. Zároveň je členem organizace zaměřené na ochranu zvířat Obraz, konkrétně její brněnské pobočky. „Vnímáme zvířata jako bytosti s vlastními právy a vlastními zájmy. Zvířata cítí. Proto nepovažujeme za správné, když je lidé, nebál bych se říct otročí,“ vypráví mladý aktivista, zatímco kolemjdoucím rozdává informační letáčky o tom, proč je lepší maso nejíst a zvolit spíše rostlinné alternativy.
V útlé sympatické dívce byste jen těžko hledali budoucí řeznici. A přesto se devatenáctiletá Anna Kachtíková učí tomuto oboru na škole ve Valašském Meziříčí s potřebným zápalem. Že je opravdu šikovná, dokazuje úspěch v rámci 13. ročníku Tradiční konference zpracovatelů masa. Zde Anna dostala cenu pro Nejlepší žákyni oboru řezník-uzenář v republice.
/FOTO, VIDEO/ Kruté tradice nemají smysl, nejsem ničí oběd nebo jeden oběd rovná se desítkám tisíc životů stojí během sobotního poledne na barevných transparentech obránců zvířat, kteří symbolicky u brněnské restaurace Potrefená husa poblíž Zelného trhu protestují proti krutému zacházení s husami v době aktuálních svatomartinských hodů.
Hádka v kuchyni panelového domu v Hradci Králové skončila napadením. Pětapadesátiletá žena na svého partnera zaútočila sekáčkem na maso. V minulosti byla již jednou odsouzena za těžké ublížení na zdraví a jednou za pokus vraždy. V červnu 2021 byla propuštěna z vězení.
Husa je pokrm, který by na stole na svátek sv. Martina neměl chybět. I když v posledních letech představuje opravdu nemalé náklady, letos dáte v restauraci za jednu porci od 350 do 600 korun. Husu si ale můžete upéct i doma. O pár triků a rad jsme poprosili vyhlášeného šéfkuchaře Martina Jiskru. Ve videu vám poradí, jak se s pečením husičky poprat.
/FOTO, VIDEO/ Svatý Martin je víc než s první sněhovou nadílkou spojován s dozlatova vypečenou husou, mladým vínem a kynutými martinskými rohlíčky. Koho odrazují vysoké ceny v restauracích, může si připravit svatomartinské menu doma. Ovšem ani v tomto případě nelze hovořit o levném jídle. Mnozí dávají přednost místo husy kachně, ta má vedle mnohem nižší ceny navíc šťavnatější maso. V našem článku přinášíme fotografie z domácí porážky a kuchyňské přípravy husy a nejlepší recepty na svatomartinské delikatesy. Pozor, některé snímky jsou jen pro otrlé.
Až tříletý pobyt za mřížemi hrozí třem ženám a jednomu muži ve věku od 25 do 46 let z obcí na Hodonínsku a Uherskohradišťsku. Koncem minulého týdne společně kradli v prodejně ve Zlíně. Odnesli si zboží za téměř čtyři tisíce korun, o krádež dalších potravin za více než 22 tisíc korun se pokusili.
Mořské plody, drůbež a ryby. Celkem 350 kilogramů nedostatečně chlazených potravin odhalila společná kontrola celníků a veterinárních inspektorů na dálnici D8 nedaleko Siřejovic na Litoměřicku.
Jestliže jste zvyklí používat při vaření vývaru bujonovou kostku, jistě vás bude zajímat, že si ji můžete připravit i doma, a to ze zbytků. A důvod? S kupovaným bujonem se zkrátka nedá srovnat. Domácí bujon navíc dodá vývarům nejen požadované aroma, ale působí i jako lék. Jak si snadno připravit domácí bujon, vývar ze zbytků a proč vývar denně i pít?
Přes tři sta nákaz salmonelou už mělo v šestnácti zemích způsobit kuřecí maso pocházející z Polska a Rakouska. Upozornili na to odborníci z Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí. Česko mezi postiženými zeměmi není, zdejší inspektoři maso bedlivě sledují.
Stovky lidí se sjedou v sobotu 28. října do Boletic, aby si užily výlov tamního rybníka a s ním spojený doprovodný program. Kromě zábavy pro celou rodinu je budou čekat i prodejní stánky. Rybáři Vojenských lesů a statků nabídnou čerstvé ryby, kromě kaprů to budou pstruzi, štiky, okouni či candáti, ke koupi bude i hovězí a zvěřina ze šumavských lesů a luk. Deník zjistil, co a za kolik bude v nabídce.
Desítky kilogramů jídla vyhodí průměrný Čech rok co rok do popelnice. Průzkum brněnské Mendelovy univerzity dospěl k závěru, že například běžný obyvatel moravské metropole odnese do kontejneru přes 37 kilo potravin: nejvíc ovoce, zeleniny a pečiva. Plýtvání jídlem naše babičky považovaly za hřích: na jídlo se muselo tvrdě vydělávat a taky stálo hodně práce, než se octlo na stole.
Jak ušetřit? Na jídle se dá ušetřit nejvíc, říkaly naše babičky (i matky). Víme to i my. K šetření mohou vést dvě cesty: vyhledávat co nejlevnější věci, nebo nakupovat a vařit s rozmyslem, jako šachista. Na dva až tři tahy dopředu. První cesta opravdu není rozumná – konzumování levných, tedy nekvalitních potravin plných náhražek a výplní je hazard se zdravím. Navíc nijak neuspokojí přirozenou touhu po dobrém jídle. Druhá cesta je tak trochu návratem k hospodaření našich babiček. Znaly hodnotu kvalitních potravin a uměly je využít a spotřebovat do poslední kůstky a výhonku. Podívejte se na praktické tipy, jak zbytečně neplýtvat jídlem.
Začíná podzim, a to je čas, kdy se tělo před nadcházejícími sychravými a chladnými dny může posílit maso s minimem tuku a dostatkem bílkovin, vitaminů a minerálů. To je právě divočina, kterou při nadcházejících honech budou mít na stole zejména příbuzní a známí myslivců. Přitom srnčí, kančí, mufloní nebo daňčí maso se dá sehnat celoročně na celém území Pardubického kraje. Nabízí ho nejen Lesy ČR, Vojenské lesy a statky ve svých honitbách, ale i soukromníci.
Pečená kachnička se zelím a knedlíkem je pochoutka, které dokáže odolat jen málokdo. Mít vlastní kachní maso z domácího chovu přitom není až tak složité, jak si možná myslíte. Jak tedy chovat kachny, čím je krmit a jak dlouho trvá, než se vykrmí? Podle Petry Vogelové je chov kachen jednoduchý. Kachničky se o sebe postarají téměř samy. Na vás je jen vydatná krmě a vybírání vajíček. Abyste ale měli aktivní a zdravou kachní drobotinu, musíte dodržet několik věcí.
Obec Sedlnice byla známá nejen netradičními akcemi, které se zde konaly, ale také díky společnosti Gurmán Sedlnice, již hojně navštěvovali milovníci dobrého masa i jídla z širokého okolí. Nyní firma skončila. Za viníky označuje ceny energií a situaci na trhu.
Většina padlých mobilizovaných Rusů nebyla na frontě na Ukrajině ani pět měsíců, uvedl investigativní portál Važnyje istorii. Ten přezkoumal informace o 3000 zemřelých Rusech povolaných do zbraně na základě mobilizačního zákona z loňského září, o jejichž smrti se informovalo v otevřených zdrojích. Portál podotkl, že údaj 3000 mrtvých neodpovídá skutečnému počtu obětí v řadách mobilizovaných, který bude patrně vyšší.
Víte, že v zimě jsou mořské ryby nejchutnější? Dáme vám pár tipů, které z nich jsou cenově dostupné a zároveň velmi chutné i nutričně významné. A připomeneme si i českou rybníkářskou klasiku. Vyzkoušejte s Deníkem recepty s nenáročnou přípravou. Chuť ryb nejlépe vynikne, když si úpravu nebudete zbytečně komplikovat. Zkrátka – dejte jim jen trochu tepla a není co zkazit.
Kontroloři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce zjistili při kontrole v mostecké prodejně Tesco, že se tam o prázdninách prodávalo balené kuřecí maso, ve kterém byla rozborem v laboratoři zjištěna přítomnost patogenní bakterie Salmonella Infantis. Ta může způsobit onemocnění zvané obecně salmonelóza. Možná má toto maso ještě někdo doma v zamrazeném stavu v ledničce. Pozor na něj.
V policejní cele skončil devětadvacetiletý muž, který v neděli brzy ráno pod vlivem alkoholu naboural do rodinného domu v obci Brumov-Bylnice na Zlínsku. Od nehody chtěl následně ujet, když mu v tom bránil majitel domu, vyhrožoval mu zabitím, držel při tom v ruce sekáček na maso.
Namačkaní jeden na druhého, bez vody v horkých dnech, stojící ve vlastních výkalech a cesta, která končí krutou smrtí. Jednou ze snah ochránců zvířat v celé Evropě je vymoci zákaz dálkových transportů hospodářských zvířat. Miliony jich ročně putují do Asie či Afriky. „Hodně často jejich cesta končí rituální porážkou a pomalou útrpnou smrtí,“ konstatuje koordinátor kampaně Lepší zákony pro zvířata organizace Obraz - Obránci zvířat Pavel Buršík.
Mysleli jste si, že v paneláku nemůžete farmařit? Petra Vogelová s manželem Alešem vás vyvedou z omylu. Pěstovat zeleninu a chovat domácí zvířata je totiž podle nich možné i v bytovkách a panelových domech. Pokud trošku porušíte zaběhnutá pravidla, můžete tak být částečně soběstační, stejně jako to dokázali oni. Jaká zvířata v bytě chovali a co všechno se jim podařilo vypěstovat?
Obyvatelé jindřichohradeckých Zbuzan a Sládkova kopce se ve středu 13. září dočkali návratu své prodejny potravin. Ta byla kvůli kompletní rekonstrukci několik měsíců zavřená. Odměnou však pro zákazníky je, že nyní mají moderní prodejnu, kde si mohou nakoupit 24 hodin denně sedm dní v týdnu (24/7).
/FOTO/ Drůbeží, kachní maso, navíc ještě mořské plody. Více než 330 kilogramů. Takový náklad vezl 38letý cizinec z pražské tržnice Sapa do restaurace na Litoměřicku. Jenže… V teple. V autě bylo 13 stupňů Celsia. Do kuchyně restaurace naštěstí náklad nedorazil, maso, které mohlo být pro lidi nebezpečné, odhalili při kontrole celníci.
Obrovského hafana, který může mít i přes metrák živé váhy, jen tak někdo doma nemá. Ovšem Marie Lokingová v Horní Hraničné na Chebsku se stará o anatolské pastevecké psy, a má jich rovnou patnáct. Většina těchto kangalů se potulovala ve volné přírodě, když je tam původní majitele nechali na pospas osudu. Deník pátral po skoro neuvěřitelném příběhu obřích pasteveckých psů.
Když si dáváte v restauraci steak nebo si kupujete hovězí na tatarák, je velká pravděpodobnost, že maso pochází z jedince plemene Aberdeen Angus. Jestli chcete vidět výstavní kousky tohoto plemene, můžete zdarma zajít o nadcházejícím víkendu na Výstaviště České Budějovice. V sobotu se předvedou telata, krávy i býci v rámci programu pro celé rodiny, chybět nebudou stánky s hamburgery nebo zábavou pro děti.
/FOTO/ Mnohem vyšší teploty, než je bezpečné, byly v autě, které převáželo více než čtvrt tuny masa a párků. Odhalila ho kontrola veterinářů a celníků na dálnici D8 u čerpací stanice poblíž Siřejovic na Litoměřicku. V době kontroly bylo chlazení dokonce vypnuté, řidič neměl k nákladu žádné doklady. Pokud by se náklad dostal k zákazníkům, hrozilo by ohrožení zdraví lidí.
/FOTO/ Mnohem vyšší teploty, než je bezpečné, byly v autě, které převáželo více než čtvrt tuny masa a párků. Odhalila ho kontrola veterinářů a celníků na dálnici D8 u čerpací stanice poblíž Siřejovic na Litoměřicku. V době kontroly bylo chlazení dokonce vypnuté, řidič neměl k nákladu žádné doklady. Pokud by se náklad dostal k zákazníkům, hrozilo by ohrožení zdraví lidí.
Vysočina má nové regionální produkty. Jsou jimi pivo z Telče a maso z Otína u Luk nad Jihlavou. Zákazníkům značka sděluje, že kupují zboží s prověřeným původem z Vysočiny.
Vykuchám vás jako ryby. Zničím vás jako Vietnam. Těmito slovy vyhrožoval strážníkům minulý týden sedmadvacetiletý muž na východě Brna. Ve vypjatou chvíli se navíc vyzbrojil nožem a sekáčkem na maso a byl připravený zaútočit. Dramatické okamžiky vyvolala u muže frustrace ze svého zdravotního stavu a také pocit, že mu žádný lékař nedokázal pomoci. Posilněný alkoholem nejdříve napadl své rodiče, kteří zavolali na linku 156.
Měl to být příjemný den strávený pozorováním úchvatného nebeského divadla. Místo toho se letecká show na základně Ramstein v Německu 28. srpna 1988 změnila v jednu z nejhorších podobných katastrof v dějinách. Před 35 lety se tam srazily letouny italských pilotů. Hořící stroje pak při dopadu na zem zabily desítky diváků. Tím ale peklo neskončilo. Nastal chaos a zranění čekali celé hodiny na pomoc.