Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Inspekce odhalila v řetězcích další falšované masné výrobky

Brno - Několik dalších falšovaných masných výrobků odhalily kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v českých obchodech. Buď byla ve výrobku voda, kterou výrobce neuvedl na obale, nebo šlo o záměnu druhu masa. Někteří výrobci také používají méně masa, než píšou na obalech. Inspektoři nacházejí falšované masné výrobky ve všech supermarketech a intenzivně se věnují tomuto segmentu potravin, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Pavel Kopřiva.

Nižší odvody a daně. Jurečka chce ulevit chovatelům

Sedláci, kteří se potýkají s výrazným propadem cen mléka a masa, by měli platit nižší odvody státu a daně. S tímto návrhem půjde příští týden do vlády ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Poklesem cen u vepřového a mléka by se měla na žádost Česka už brzy zabývat i Evropská rada.

Veterináři zadrželi zapáchající maso směřující do tržnice Sapa

Praha - Státní veterinární správa (SVS) zadržela ve středu při kontrole vozidla zásilku 170 kilogramů masa, vnitřností, krve a masných výrobků směřující do pražské tržnice Sapa. Produkty zapáchaly a jevily smyslové změny. Přepravce nedodržel povolenou teplotu masa a navíc neměl žádné doklady o původu masa. Nyní ho bude muset na své náklady nechat zlikvidovat, o pokutě rozhodne správní řízení. Informoval o tom mluvčí SVS Petr Pejchal.

Mražené ryby: Místo masa je voda

Praha – V obchodech se podle zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) objevuje nezvykle velké množství mražených ryb, které obsahují výrazně více vody, než deklarují výrobci na obalu. 
I proto se tomuto sortimentu hodlá inspekce věnovat v následujících měsících intenzivněji. Inspekce to oznámila dnes.

Co je štiplavé, to je zdravé

Ředkvička se výborně hodí do jakéhokoliv zeleninového salátu, je výborná k masu i do remulác k nejrůznějším úpravám ryb. Z čerstvě sklizených ředkviček využijete i nať na chutnou jarní polévku.

Inspekce zjistila salmonelu v mase z Lidlu

Olomoucký kraj – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI ) odhalila salmonelu v mletém mase původem z Polska, které prodával obchodní řetězec Lidl. Na pultech už potravina s datem použitelnosti do 30. dubna není.

Inspekce zjistila salmonelu v mase z Lidlu

Olomoucký kraj – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI ) odhalila salmonelu v mletém mase původem z Polska, které prodával obchodní řetězec Lidl. Na pultech už potravina s datem použitelnosti do 30. dubna není.

Kapacity venkovských školek už nestačí. Dětí stále přibývá

Valašsko - Naděžda Báborovská vozí svého čtyřletého syna Adama do školy v Hutisku-Solanci. „Je to vyhovující školka. O děti je dobře postaráno. Nevím, jak bych situaci bez školky zvládla. Mám sice možnost hlídání u prarodičů, ale vždycky je lepší, když si děti mohou spolu hrát," konstatuje Báborovská.

Produkce masa se v 1. čtvrtletí mírně zvýšila, více bylo i mléka

Praha - Produkce masa v Česku v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 0,6 procenta na 109.577 tun. Nákup mléka byl vyšší o 4,1 procenta na 625 milionů litrů. Kromě cen jatečného skotu, které se meziročně téměř nezměnily, ale ceny klesly, u mléka se propadla zhruba o šestinu. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Na prvního máje slavili Řekové Velikonoce

Brno /REPORTÁŽ/ – Vůně pečeného masa a pestrá středomořská hudba se nesly včera po poledni Sokolskou ulicí v centru Brna. V tamní řecké restauraci Ellas totiž majitelé pořádali tradiční oslavy velikonočních svátků. „V Řecku jsou především kvůli křesťanství velice významné, lidé se na ně připravují týdny předem velice poctivě," vysvětluje za hostitelskou restauraci Lenka Apostolopoulou.

Vimperská masna chce obnovit jatka a prodávat vlastní maso

Vimperk (Prachaticko) - Vimperská masna chce obnovit porážku vepřového a hovězího dobytka a prodávat vlastní maso. Hodlá se více zaměřit na výrobu výběrových uzenin. Maso i uzeniny by opět chtěla prodávat také ve vlastních prodejnách. Měl by se také navýšit počet zaměstnanců. Do roka chceme zdvojnásobit výrobu, řekl ředitel masny Jaromír Kloud, který je ve Vimperku od února.

Neregistrovaný chov dodával zboží na trhy do Prahy

Praha - Veterináři odhalili neregistrovaný chov drůbeže na Jičínsku. Provozovatel navíc nedodržoval hygienické předpisy. Nyní mu hrozí pokuta až 300 tisíc korun, sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. Podle něho firma dodávala zboží na pražské farmářské trhy, jméno společnosti však nesdělil.

Hygienici varují před nákazami z nedostatečné úpravy jídla

Brno - Jihomoravští hygienici s příchodem tepla nabádají, aby lidé více dbali na zpracování potravin při grilování. Při nedostatečné tepelné úpravě masa, ale i při neomytí zeleniny nebo neuchování mléčných a mražených výrobků v chladu se lidé konzumací vystavují zdravotním problémům. Hrozí jim průjem, teplota, zvracení, ale i dehrydratace, řekla dnes novinářům ředitelka odboru hygieny a výživy jihomoravské hygienické stanice Jana Laštovičková. V některých případech může nastat i smrt.

Na kurzu v Moravanech se lidé učili vykostit křepelku a připravit roastbeaf

Moravany /FOTOGALERIE/ - Škola zážitkového vaření Kuliner v Moravanech pořádala již několikátý kurz vaření s oblíbeným lektorem Daliborem Navrátilem zaměřený na přípravu pokrmů z masa. Připravovala se například delikátní pečená křepelka s kaštany nebo farmářské kuře s lanýžovou nádivkou. Kuchaři a kuchařky z řad veřejnosti i profesionálů se naučili vykostit křepelku nebo správně připravit vynikající roastbeaf. Odnesli si také receptury jídel pro své blízké a přátele a mnoho cenných rad.

Veterináři zjistili pochybení u 9 procent dovezených potravin

Praha - Státní veterinární správa (SVS) letos provedla více než 1300 kontrol dovezených potravin v místě určení zásilky. Pochybení zjistila u devíti procent z nich. Tři čtvrtiny chyb se týkaly nenahlášení dovozu podle zákonů. V některých případech provozovatel klamal spotřebitele, nebo v jídle byly nalezeny patogenní organismy. Veterináři nařídili likvidaci tuny masa a pozastavili prodej zhruba 45 tun živočišných výrobků. Navržené pokuty jsou v řádu stovek tisíc korun, řekl dnes mluvčí SVS Petr Pejchal. Příjemci dovezených potravin živočišného původu je musí veterinářům den předem nahlašovat.

Kuchař Petr Ocknecht: Veškerý hmyz je výživově hodnotnější než maso

Březnice /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Listový salát s restovanými moučnými červy, cvrčci na másle či hmyzí dezert. Na podobných lahůdkách od nejzkušenějšího kuchaře jedlého hmyzu v České republice Petra Ocknechta si pochutnali odvážní labužníci v Březnici na Příbramsku. A sešlo se jich téměř dvě stě. 

Růst cen zpomalil. Zlevnilo mléko a maso, zdražila zelenina

Praha - Meziroční růst spotřebitelských cen v březnu zpomalil na 0,3 procenta z 0,5 procenta v únoru. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Důvodem byly hlavně levnější pohonné hmoty. Rostly naopak ceny alkoholu a tabáku. Analytici podobný vývoj očekávali.

Petr Ocknecht: Veškerý hmyz je výživově hodnotnější než maso

Březnice - Listový salát s restovanými moučnými červy, cvrčci na másle či hmyzí dezert. Na podobných lahůdkách od nejzkušenějšího kuchaře jedlého hmyzu u nás Petra Ocknechta si v pátek pochutnali odvážní labužníci v Březnici. A sešlo se jich téměř dvě stě. 

Lékař, který jí maso, kouří a pije alkohol, v otázce zdravé výživy moc neporadí

Praha /ROZHOVOR/ - Kouření, alkohol, málo pohybu. To jsou běžné neduhy, které trápí českou populaci. O zdravém životním stylu jsme si během Dne zdraví v centru pro seniory Život 90 povídali s výživovým poradcem Robertem Žižkou. Kromě uzenin, které jsou podle něj zdaleka nejškodlivější, by lidé měli z jídelníčku vyřadit i maso obecně.

V mase z Polska našli veterináři zakázané látky. Lidé kupovali místo masa vodu

Praha/Holešov (Kroměřížsko) - V kuřecím mase z Polska prodávaném v obchodě na Kroměřížsku byly zakázané látky zadržující vodu. Zákazníci tak byli klamáni, protože místo masa kupovali vodu. Vyplývá to z dnes zveřejněných informací české Státní veterinární správy. Veterináři prověří vzorky masa od stejného dovozce odebrané v dalších obchodech.

Arnika: Ryby z Labe nejsou k jídlu

Ústecký kraj – Dva cejni, ulovení pod střekovskými zdymadly v Ústí nad Labem, byli plní nebezpečných chemických látek. Zjistila to studie ekologické organizace Arnika, která nechala jejich maso podrobit analýze.

Arnika: Ryby v Labi obsahují jed

Teplicko - Dva cejni, ulovení pod střekovskými zdymadly, byli plní nebezpečných chemických látek. Zjistila to studie ekologické organizace Arnika, která nechala jejich maso podrobit analýze.

Arnika: Ryby v Labi i Odře obsahují jed

Ústí nad Labem - Dva cejni, ulovení pod střekovskými zdymadly, byli plní nebezpečných chemických látek. Zjistila to studie ekologické organizace Arnika, která nechala jejich maso podrobit analýze.

Gastronomický festival nabídne hmyz nebo krajtí maso, lidé zvolí restauraci roku

Brno - Maso z krajty, medvěda či krokodýla, hmyzí restaurace, molekulární kuchyně a řada dalších gastronomických specialit. Do Brna zavítá poprvé kulinářský Bosh Fresh festival, jehož hlavní tváří je známý kuchař Zdeněk Pohlreich. Zájemci o kvalitní jídlo a pití mohou akci navštívit sedmého a osmého května v areálu koupaliště Riviéra.

Kněz: Velikonoce jsou nejen krásou pro oči, zdůrazňují vítězství dobra nad zlem

Praha /ROZHOVOR/ - Po celý rok rozdává radost kolemjdoucím na Petříně a v ulicích Prahy. V době Velikonoc pak hlavně rozhřešení u zpovědí. Získat ho ovšem není tak jednoduché. Nestačí jen přijít do kostela a přednést svůj hřích. O velikonočních zpovědích, andělech s pivem, půstu a hlavně významu Velikonoc pro věřící i nevěřící jsme si povídali s františkánským knězem od Panny Marie Sněžné Antonínem Klaretem Dąbrowskim.

Ať vám Velikonoce chutnají...

Plzeňsý kraj - Deník oslovil uznávané kuchaře, pekaře, cukráře a sládky z regionu, aby se podělili se čtenáři o své recepty na sváteční menu.

Obchodník v Sapě opět prodával maso neznámého původu

Praha - Obchodník pražské tržnice Sapa, u kterého Státní veterinární správa (SVS) a policie na konci února objevila čtyři tuny kazícího se masa, opět prodával maso neznámého původu. Kvůli ohrožení zdraví spotřebitelů byla nařízena likvidace 1,8 tuny masa. Informoval o tom mluvčí SVS Petr Pejchal.

Ať vám Velikonoce chutnají...

Západní Čechy - Deník oslovil uznávané kuchaře, pekaře, cukráře a sládky z regionu, aby se podělili se čtenáři o své recepty na sváteční menu.

Obchodník v Sapě opět prodával maso neznámého původu

Praha - Obchodník tržnice Sapa, u kterého Státní veterinární správa (SVS) a policie na konci února objevila čtyři tuny kazícího se masa, opět prodával maso neznámého původu. Kvůli ohrožení zdraví spotřebitelů byla nařízena likvidace 1,8 tuny masa. Informoval o tom mluvčí SVS Petr Pejchal. Kontroloři muže navíc podezírají, že chtěl prodávat i maso, které bylo již dříve určené k likvidaci.

Prasat ubývá i v našem kraji, ceny jsou nízké, chov je ztrátový

Produkce jatečných prasat je ztrátová. Platí to pro celou ČR i Moravskoslezský kraj. Za současného stavu i ti nejlepší chovatelé prodělávají na každém praseti více než 600 korun. Deníku to potvrdil Jan Stibal, ředitel Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě

Žáci od sousedů praktikovali v Londýně

Linec – Žáci a žákyně čtvrté třídy obchodní akademie 
ve Freistadtu absolvovali v Londýně dvoutýdenní praxi u vybraných firem v oblasti informačních technologií a obchodní správy.

Odborníci jednali o rozvoji obcí

Havlíčkův Brod – Podpora a rozvoj drobných podnikatelů, obnova zeleně, přirozených krajinných prvků či modernizace hasičských zbrojnic.