Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Ve vimperské masně obnovili jatka a prodávají vlastní maso

Vimperk (Prachaticko) - Vimperská masna obnovila porážku vepřového a hovězího dobytka a prodává vlastní maso. Nové vedení se víc zaměřuje na výrobu výběrových uzenin. Maso i uzeniny prodává ve vlastní prodejně. Řekl to ředitel masokombinátu Jaromír Kloud, který v podniku pracuje od letošního března.

Provozovateli skladu mraženého masa asi zmrzne úsměv na rtech

Praha – Celní úřad pro hlavní město Prahu v pondělí informoval, že ve čtvrtek 20. října nepropustil na tuzemský trh 13,5 tuny zmrazených potravin, když celníci společně s pracovníky Státní veterinární správy ČR odhalili v Horních Počernicích nelegálně provozovaný sklad zmrazených masných polotovarů pro přípravu kebabu.

Řezník Jan Baxant: Maso bereme tam, kde to stojí za to

Mladá Boleslav - Začátkem srpna otevřel vyhlášený benátecký řezník Jan Baxant svou novou pobočku v ulici U Stadionu. V kompletně zrekonstruovaném objektu našel společně s ním zázemí i další podnikatel z Benátek pekař Miroslav Merhaut. Oba pánové lákají na prvotřídní kvalitu a jejich úspěch potvrzuje fakt, že i bez jakékoliv propagace se obě provozovny hemží zákazníky. S Janem Baxantem jsme si povídali o mase, o tom, jak by mělo vypadat správné řeznictví i o tom, zda plánuje další rozšiřování svého podnikání

Solidní účast a hlavně zajímavé chutě. Lidé zkusili 70 kilo guláše

Bučovice /REPORTÁŽ/ – Šestnáct soutěžních týmů a nespočet milovníků masových kostek v kořeněné omáčce. Tak vypadalo sobotní gulášové zápolení na soutěži Marefské gulášek v bučovické místní části Marefy. Už hodinu před začátkem ochutnávky se nad celým areálem vznáší charakteristická vůně pomalu vařeného masa. „Už aby to bylo. Na guláš mám strašnou chuť, čím déle tu sedím, tím větší hlad mám," směje se od piva David Čermák z Bučovic. Dočká se.

V kavárně Ema na Florenci melou baristé tu nejlepší kávu

Praha /FOTOGRALERIE/ - Ema mele maso. Tato věta ze školního slabikáře inspirovala před třemi lety Kamila Skrbka k pojmenování espresso baru na Florenci. Uvnitř to nápadně typickými dřevěnými židličkami a vystavenými slabikáři připomíná školní třídu. Ovšem tady kafe rozhodně nedělají žádní školáci, ale opravdoví mistři v oboru. Cen už nasbírali zdejší baristé tolik, že se Ema právem řadí k těm nelepším kavárnám, které Praha má.

Výroba masa v hradeckém kraji v pololetí vzrostla o pět procent

Hradec Králové - Výroba masa v Královéhradeckém kraji v letošním prvním pololetí vzrostla o 5,1 procenta a pokračovala tak v růstu zahájeném v roce 2012. Za letošním růstem stojí zvýšení výroby vepřového masa, naopak produkce hovězího klesla. V celé ČR výroba masa v prvním pololetí proti stejnému loňskému období klesla o jedno procento, uvedla hradecká pobočka Českého statistického úřadu.

Veterináři zajistili v nelegálním skladě v Sapě 35 tun potravin

Praha - Veterináři a policie zajistili v nelegálním skladu v pražské tržnici Sapa přes 35 tun zmrazeného drůbežího masa, ryb a plodů moře. Provozovateli za nepovolené skladování živočišných produktů hrozí až milionová pokuta. V pátek o tom informoval mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Petr Pejchal. Letos veterináři Sapu kontrolovali osmkrát a udělili pokuty za skoro 200 tisíc korun.

Vůni cibule a masa doplnil kouř. V Zaječicích vařili kotlíkový guláš

Zaječice – V sobotu odpoledne hoří před zaječickou hasičskou zbrojnicí osm ohňů, které rozpalují dna kotlíků. Udeří třináctá hodina a do mnoha kilogramů oloupané cibule zakrojí nabroušené nože. Stejný osud čeká i hovězí kližku. Tak začíná soutěž ve vaření kotlíkového guláše.

Newyorčan zranil policistu sekáčkem, strážci zákona jej 18krát střelili

New York - Přímo v centru New Yorku se ve čtvrtek večer stal útok na policistu, který pak rozpoutal velkou honičku a hlasitou palbu na ulici plné lidí. Muž, který nebyl spokojen s pokutou za parkování, tam zaútočil na policistu v civilu sekáčkem na maso. Když jej zranil v obličeji, útočníka během pronásledování zasáhli další policisté celkem osmnácti výstřely. Lehce zraněni byli další dva policisté, žádný z civilistů k újmě nepřišel, informovala televize NBC.

Vodňanská drůbež zvýšila meziroční tržby na pět miliard korun

Vodňany (Písecko) - Vodňanská drůbež, největší zpracovatel drůbežího masa v České republice, loni zvýšila meziročně tržby o 3,48 procenta na pět miliard korun. Divize zpracování drůbeže koncernu Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO) dosáhla loni zisku více než 190 milionů korun. Řekla to Martina Lišková ze společnosti Vodňanská drůbež.

Inspekce: Falšovaných mléčných a masných výrobků neubývá

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) stále nachází v maloobchodní síti falšované masné a mléčné výrobky. Výrobci tento typ potravin stále falšují a dávají do masných výrobků méně masa, do mléčných méně mléčného tuku, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Právě na tyto výrobky inspekce zaměřila své kontroly, ve kterých bude pokračovat, dokud se situace nezlepší.

Jurečka: Podíl českého masa v tuzemských obchodech není ani 50 procent

Praha – Podíl českého masa v tuzemských obchodech není ani poloviční, odhaduje ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Prostor pro navýšení tohoto podílu v obchodech proto je. Jurečka to řekl na úterní tiskové konferenci, na které obchodní řetězec Albert oznámil, že bude prodávat 100 procent červeného masa (zejména vepřové a hovězí), které není ve slevě, jen z českých chovů.

Klaus: Evropa potřebuje zásadní změnu, téměř revoluci

Schwerin (Německo) - Evropa potřebuje zásadní změnu, téměř revoluci, jinak jí kvůli masové migraci hrozí zničení, je přesvědčen bývalý český prezident Václav Klaus. Na předvolební akci Alternativy pro Německo (AfD) v severoněmeckém Schwerinu v pondělí večer hovořil také o povstání mas a jasně se vymezil vůči německé kancléřce Angele Merkelové. Alternativu pro Německo, mnohými označovanou za pravicově populistickou, Klaus podpořil již po několikáté.

Spotřeba masa v Česku loni vzrostla o 4,5 procenta, méně se jedlo ryb

Praha – Spotřeba masa bez ryb v českých domácnostech se loni zvýšila o 4,5 procenta na 79,3 kilogramu na hlavu. Více se jedlo i ovoce, méně ryb. Vyplývá to z odhadu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI). Oficiální data zveřejní Český statistický úřad na podzim.

Cena prasat se odrazila ode dna. Může podražit vepřové

Cena jatečních prasat stoupá a uzenáři varují, že by mohly podražit i jejich výrobky. Podle sedláků je ale taková argumentace nesmysl. Jejím jediným důvodem má být ospravedlnění zdražování potravin a zvyšování marží obchodníků. Vina pak má zůstat právě na farmářích.

Schodek agrárního zahraničního obchodu vzrostl o 2,8 miliardy

Praha - Schodek agrárního zahraničního obchodu se v pololetí zvýšil meziročně o přibližně 2,8 miliardy korun. Do ČR se dovezly výrobky v hodnotě o necelých 11 miliard vyšší, než vyvezly. Hodnota importovaných výrobků se meziročně zvedla o 6,5 miliardy korun na 112,9 miliardy. Export rostl pomaleji, o 3,7 miliardy korun na 101,9 miliardy. Předběžná data Českého statistického úřadu dnes poskytl Zemědělský svaz ČR. Česko stále víc dováží mléko a zeleninu. Většinu záporného salda pak tvoří dovozy masa.

Co říká na stravování v rychlých občerstveních Zuzana Víznerová?

Kolínsko – Doba dovolených je v plném proudu. Právě v této době se lidé na výletech mnohdy odbývají rychlým občerstvením. Je přece mnohem rychlejší odbýt se párkem v rohlíku než zajít do restaurace. Podobná strava je na turisticky vyhledávaných místech i na koupalištích zcela běžná. Děti však podobnou stravu v některých případech vyhledávají cíleně. O stravování v rychlých občerstveních jsme hovořili s odborníkem na stravování a sportovním nadšencem Zuzanou Víznerovou.

Nutrie dostanou výjimku. Tuzemští chovatelé se jich zbavovat nemusejí

Praha – Hlodavec původem z Jižní Ameriky se u nás chová od roku 1928. Jenže nově se ocitl na seznamu invazních nepůvodních druhů, jež se mají 
v evropské přírodě potlačovat. Nařízení platí pro všechny státy EU, včetně Česka, které od srpna začalo například i na letištích detailněji kontrolovat dovoz zakázaných druhů zvířat či rostlin.

Chovatelů nutrií se redukce chovů nemá týkat

Praha - Chovatelé nutrií, kteří je mají na maso nebo kožešiny, nebudou muset postupně redukovat své chovy, přestože je nutrie na seznamu invazních nepůvodních druhů, jež se mají v evropské přírodě potlačovat. V neděli to sdělilo ministerstvo zemědělství. Podle předsedy Ústřední odborné komise chovatelů kožešinových zvířat Jana Kaplana je v ČR 200 až 250 chovatelů nutrií, kteří mají zhruba 1500 kusů těchto zvířat.

Průjmům nahrává letní grilování

Žďársko – Celkem 143 případů salmonelózy ke včerejšímu dni evidovali za letošní rok epidemiologové ve žďárském okrese. Zejména v poslední době případů onemocnění přibylo.

Výroba masa a mléka stagnuje. Výkupní ceny klesají

Produkce masa ve druhém čtvrtletí meziročně stoupla bezmála o procento na 114 669 tun. Cena v závislosti na druhu vesměs klesla. Nákup mléka se zvýšil o 1,1 procenta na 634,8 milionu litrů. Jeho cena klesla o pětinu.

Produkce masa i nákup mléka byly ve 2. čtvrtletí meziročně vyšší

Praha - Produkce masa v letošním druhém čtvrtletí meziročně stoupla o 0,9 % na 114 669 tun. Nákup mléka se zvýšil o 1,1 % na 634,7 milionu litrů, jeho cena ale klesla o zhruba pětinu. Ceny jatečných zvířat se snížily u prasat a skotu, u kuřat zůstaly téměř stejné.

Tygr Johann ukázal divákům pražské zoo dravost šelmy

Praha - V rámci oslavy Světového dne tygrů předvedl při speciálním komentovaném krmení samec tygra malajského Johann sílu a mrštnost těchto nádherných šelem. Ihned po vypuštění do výběhu zamířil neomylně ke kusu masa, které mu tentokrát chovatelé umístili až na vrchol palandy (běžně dostává krmení v expozici). Během pouhých několika vteřin k masu vyskočil a zmocnil se ho. V průběhu dne se návštěvníci také seznamovali se zajímavostmi ze života tygrů a s nebezpečím, které těmto zvířatům hrozí v přírodě.

Šestnáct miliard korun na regionální projekty. Šlechtová: Kvalitě rádi pomůžeme

Střední Čechy - Důležitým potenciálním zdrojem pro rozvoj mikroregionů jsou finance, poskytované prostřednictvím Místních akčních skupin (MAS). Jedná se o politicky nezávislá společenství občanů, neziskových organizací, soukromníků z podnikatelské sféry a veřejné správy (obcí, svazků obcí a dalších veřejnoprávních institucí).

Bez obav. Kód na mase hlídá jeho původ

Miroslav – Předtím, než se dostane křupavý nedělní řízek na svátečně prostřený stůl, zjistí hospodyně velmi snadno a pohodlně, v jakých podmínkách prase žilo a z jaké farmy pochází.

Šéfkuchař Hynek Vávra: Rybám 
v létě nejlépe svědčí grilování

Průhonice - Letní počasí, posezení u vody a ugrilované čerstvé ryby. Tak si představuje léto šéfkuchař a majitel restaurace Hliněná bašta v Průhonicích Hynek Vávra. Češi podle něj ryby preferují stále častěji. Lepší než doma na pánvi je ale lepší je připravit na zahradě na grilu.

Dnes před 150 lety v rakouské uniformě: úmorný hlad a žízeň

Východní Čechy /VÁLEČNÝ DENÍK 1866/ - Nekonečné pochody, zžíravá žízeň a hlad i dotírající nepřítel. Tak vzpomíná na válku 1866 trubač čáslavského 21. pěšího pluku hlinecký rodák Ladislav Prokop, který  v rakouské uniformě sloužil jako trubač. Křest bojovým ohněm prožil v bitvě u České Skalice.

Dnes před 150 lety v rakouské uniformě: úmorný hlad a žízeň

Východní Čechy /VÁLEČNÝ DENÍK 1866/ - Nekonečné pochody, zžíravá žízeň a hlad i dotírající nepřítel. Tak vzpomíná na válku 1866 trubač čáslavského 21. pěšího pluku hlinecký rodák Ladislav Prokop, který  v rakouské uniformě sloužil jako trubač. Křest bojovým ohněm prožil v bitvě u České Skalice.