Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Na kurzu v Moravanech se lidé učili vykostit křepelku a připravit roastbeaf

Moravany /FOTOGALERIE/ - Škola zážitkového vaření Kuliner v Moravanech pořádala již několikátý kurz vaření s oblíbeným lektorem Daliborem Navrátilem zaměřený na přípravu pokrmů z masa. Připravovala se například delikátní pečená křepelka s kaštany nebo farmářské kuře s lanýžovou nádivkou. Kuchaři a kuchařky z řad veřejnosti i profesionálů se naučili vykostit křepelku nebo správně připravit vynikající roastbeaf. Odnesli si také receptury jídel pro své blízké a přátele a mnoho cenných rad.

Veterináři zjistili pochybení u 9 procent dovezených potravin

Praha - Státní veterinární správa (SVS) letos provedla více než 1300 kontrol dovezených potravin v místě určení zásilky. Pochybení zjistila u devíti procent z nich. Tři čtvrtiny chyb se týkaly nenahlášení dovozu podle zákonů. V některých případech provozovatel klamal spotřebitele, nebo v jídle byly nalezeny patogenní organismy. Veterináři nařídili likvidaci tuny masa a pozastavili prodej zhruba 45 tun živočišných výrobků. Navržené pokuty jsou v řádu stovek tisíc korun, řekl dnes mluvčí SVS Petr Pejchal. Příjemci dovezených potravin živočišného původu je musí veterinářům den předem nahlašovat.

Kuchař Petr Ocknecht: Veškerý hmyz je výživově hodnotnější než maso

Březnice /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Listový salát s restovanými moučnými červy, cvrčci na másle či hmyzí dezert. Na podobných lahůdkách od nejzkušenějšího kuchaře jedlého hmyzu v České republice Petra Ocknechta si pochutnali odvážní labužníci v Březnici na Příbramsku. A sešlo se jich téměř dvě stě. 

Růst cen zpomalil. Zlevnilo mléko a maso, zdražila zelenina

Praha - Meziroční růst spotřebitelských cen v březnu zpomalil na 0,3 procenta z 0,5 procenta v únoru. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Důvodem byly hlavně levnější pohonné hmoty. Rostly naopak ceny alkoholu a tabáku. Analytici podobný vývoj očekávali.

Petr Ocknecht: Veškerý hmyz je výživově hodnotnější než maso

Březnice - Listový salát s restovanými moučnými červy, cvrčci na másle či hmyzí dezert. Na podobných lahůdkách od nejzkušenějšího kuchaře jedlého hmyzu u nás Petra Ocknechta si v pátek pochutnali odvážní labužníci v Březnici. A sešlo se jich téměř dvě stě. 

Lékař, který jí maso, kouří a pije alkohol, v otázce zdravé výživy moc neporadí

Praha /ROZHOVOR/ - Kouření, alkohol, málo pohybu. To jsou běžné neduhy, které trápí českou populaci. O zdravém životním stylu jsme si během Dne zdraví v centru pro seniory Život 90 povídali s výživovým poradcem Robertem Žižkou. Kromě uzenin, které jsou podle něj zdaleka nejškodlivější, by lidé měli z jídelníčku vyřadit i maso obecně.

V mase z Polska našli veterináři zakázané látky. Lidé kupovali místo masa vodu

Praha/Holešov (Kroměřížsko) - V kuřecím mase z Polska prodávaném v obchodě na Kroměřížsku byly zakázané látky zadržující vodu. Zákazníci tak byli klamáni, protože místo masa kupovali vodu. Vyplývá to z dnes zveřejněných informací české Státní veterinární správy. Veterináři prověří vzorky masa od stejného dovozce odebrané v dalších obchodech.

Arnika: Ryby z Labe nejsou k jídlu

Ústecký kraj – Dva cejni, ulovení pod střekovskými zdymadly v Ústí nad Labem, byli plní nebezpečných chemických látek. Zjistila to studie ekologické organizace Arnika, která nechala jejich maso podrobit analýze.

Arnika: Ryby v Labi obsahují jed

Teplicko - Dva cejni, ulovení pod střekovskými zdymadly, byli plní nebezpečných chemických látek. Zjistila to studie ekologické organizace Arnika, která nechala jejich maso podrobit analýze.

Arnika: Ryby v Labi i Odře obsahují jed

Ústí nad Labem - Dva cejni, ulovení pod střekovskými zdymadly, byli plní nebezpečných chemických látek. Zjistila to studie ekologické organizace Arnika, která nechala jejich maso podrobit analýze.

Gastronomický festival nabídne hmyz nebo krajtí maso, lidé zvolí restauraci roku

Brno - Maso z krajty, medvěda či krokodýla, hmyzí restaurace, molekulární kuchyně a řada dalších gastronomických specialit. Do Brna zavítá poprvé kulinářský Bosh Fresh festival, jehož hlavní tváří je známý kuchař Zdeněk Pohlreich. Zájemci o kvalitní jídlo a pití mohou akci navštívit sedmého a osmého května v areálu koupaliště Riviéra.

Kněz: Velikonoce jsou nejen krásou pro oči, zdůrazňují vítězství dobra nad zlem

Praha /ROZHOVOR/ - Po celý rok rozdává radost kolemjdoucím na Petříně a v ulicích Prahy. V době Velikonoc pak hlavně rozhřešení u zpovědí. Získat ho ovšem není tak jednoduché. Nestačí jen přijít do kostela a přednést svůj hřích. O velikonočních zpovědích, andělech s pivem, půstu a hlavně významu Velikonoc pro věřící i nevěřící jsme si povídali s františkánským knězem od Panny Marie Sněžné Antonínem Klaretem Dąbrowskim.

Ať vám Velikonoce chutnají...

Plzeňsý kraj - Deník oslovil uznávané kuchaře, pekaře, cukráře a sládky z regionu, aby se podělili se čtenáři o své recepty na sváteční menu.

Obchodník v Sapě opět prodával maso neznámého původu

Praha - Obchodník pražské tržnice Sapa, u kterého Státní veterinární správa (SVS) a policie na konci února objevila čtyři tuny kazícího se masa, opět prodával maso neznámého původu. Kvůli ohrožení zdraví spotřebitelů byla nařízena likvidace 1,8 tuny masa. Informoval o tom mluvčí SVS Petr Pejchal.

Ať vám Velikonoce chutnají...

Západní Čechy - Deník oslovil uznávané kuchaře, pekaře, cukráře a sládky z regionu, aby se podělili se čtenáři o své recepty na sváteční menu.

Obchodník v Sapě opět prodával maso neznámého původu

Praha - Obchodník tržnice Sapa, u kterého Státní veterinární správa (SVS) a policie na konci února objevila čtyři tuny kazícího se masa, opět prodával maso neznámého původu. Kvůli ohrožení zdraví spotřebitelů byla nařízena likvidace 1,8 tuny masa. Informoval o tom mluvčí SVS Petr Pejchal. Kontroloři muže navíc podezírají, že chtěl prodávat i maso, které bylo již dříve určené k likvidaci.

Prasat ubývá i v našem kraji, ceny jsou nízké, chov je ztrátový

Produkce jatečných prasat je ztrátová. Platí to pro celou ČR i Moravskoslezský kraj. Za současného stavu i ti nejlepší chovatelé prodělávají na každém praseti více než 600 korun. Deníku to potvrdil Jan Stibal, ředitel Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě

Žáci od sousedů praktikovali v Londýně

Linec – Žáci a žákyně čtvrté třídy obchodní akademie 
ve Freistadtu absolvovali v Londýně dvoutýdenní praxi u vybraných firem v oblasti informačních technologií a obchodní správy.

Odborníci jednali o rozvoji obcí

Havlíčkův Brod – Podpora a rozvoj drobných podnikatelů, obnova zeleně, přirozených krajinných prvků či modernizace hasičských zbrojnic.

Jak vyzrát na zdravý životní styl?

Prostějov – Zdravá výživa je základem pro udržení správného fungování a zdraví našeho organismu. Pokud jsme se rozhodli redukovat přebytečné kilogramy tuku, je důležité si uvědomit, že neexistuje univerzální rada či dieta, jak toho dosáhnout. Každý z nás je individualita a jeho cesta k dosažení cíle (shodit přebytečná kila) bude jiná.

Místo čerstvého chlazeného masa lidé často kupují rozmrazené z Polska

Kounov /FOTOGALERIE/ - Jedna z mála zemědělských firem, která má živočišnou výrobu, je Probios Kounov. Jako jediní na Rakovnicku tam chovají krůty. Mají vlastní chov i porážku. Dalo by se říci, že je to stav přímo ideální. Co ve firmě vyroste, hned vedle se porazí a zpracuje a lidé tam mají čerstvé maso,s jasným původem, které vyrostlo „doma."

Místo čerstvého chlazeného masa často kupujeme rozmrazené z Polska

Kounov – Jedna z mála zemědělských firem, která má živočišnou výrobu, je Probios Kounov. Jako jediní na Rakovnicku tu chovají krůty. Mají vlastní chov i porážku. Dalo by se říci, že je to stav přímo ideální. Co ve firmě vyroste, hned vedle se porazí a zpracuje a lidé tam mají čerstvé maso,s jasným původem, které vyrostlo „doma."

Jedlík zhltal půl kila ovaru. Za minutu a půl

Veverská Bítýška /REPORTÁŽ/ – Skupiny hodujících lidí, stánky s masnými výrobky a u nich fronty nedočkavých milovníků uzenin. Hrad Veveří nad Brněnskou přehradou ožil čtvrtým ročníkem Slavností moravského uzeného. Své výrobky tam o víkendu představilo šest uzenářů z regionu. Přilákaly asi čtyři tisíce lidí.

Maskot Zoo Tábor oslaví páté narozeniny, o rok více si připomene i lvice Elsa

Tábor - Maskot Zoo Tábor tygr Rocky oslaví o víkendu své páté narozeniny. Se svou oslavou se v sobotu 5. března přidá také šestiletá lvice Elsa. Od ošetřovatelů obě šelmy dostanou speciální dort - místo šlehačky a krému mu bude dominovat pořádný kus masa. Rocky ho rozbalí v 11 hodin a lvice Elsa ve 14 hodin.

Veterináři nechají zničit tuny pochybného masa

Praha /FOTOGALERIE/ - Nelegální kšefty s masem - nikoli s „bílým masem", jak se někdy přeneseně říká, ale opravdu se zvířecí svalovinou neznámého původu - zarazili pražští policisté z kriminální služby, kteří mají pod palcem sledování dění ve vietnamské tržnici Sapa na jižním okraji metropole. V pondělí o tom informoval Jan Daněk z ředitelství pražské policie.

Muž v Praze prodával maso z auta. Doma měl 4 tuny kazícího se masa

Praha - V pražské tržnici Sapa prodával muž maso přímo z dodávky na ulici, doma měl čtyři tuny částečně již zřejmě kazícího se masa. Další maso od tohoto muže se našlo u prodejců v Sapě. Na svých webech to dnes oznámily policie a Státní veterinární správa. Obchodníci neměli registraci pro nakládání s masem a nezajistili nutné hygienické podmínky, takže porušili zákon. Hrozí jim pokuta až 50 milionů korun.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Světový den luskounů naruby

Působilo to jako krutý výsměch. Byl Světový den luskounů a sociální sítě se hemžily příspěvky o nutnosti je chránit. Všude možně po světě, včetně pražské zoo, se konaly akce, které upozorňovaly na nelegální obchod s jejich masem a šupinami. A u silnice poblíž kamerunského městečka Pouma, kudy jsme zrovna projížděli, visel na drátěném oku ještě živý luskoun. Zoufalý pohled!

Zaběhlé psy našli bez kůže a masa

Černá v Pošumaví - Mrtvé, stažené z kůže, s ořezaným masem. V takovém stavu nalezli majitelé svého jagdteriéra a minibulteriéra tři týdny poté, co se jim čistokrevní a vycvičení psi v lednu zaběhli v okolí osady Mokrá nedaleko Černé v Pošumaví.

Zaběhlé psy našli bez kůže a masa

Černá v Pošumaví - Mrtvé, stažené z kůže, s ořezaným masem. V takovém stavu nalezli majitelé svého jagdteriéra a minibulteriéra tři týdny poté, co se jim čistokrevní a vycvičení psi v lednu zaběhli v okolí osady Mokrá nedaleko Černé v Pošumaví.