Plumlov – Myslivci s loveckými psy, myslivci u stánku s pečeným divočákem. Myslivci na pódiu. Sobota zkrátka v Plumlově patřila myslivcům a jejich Hubertským slavnostem. Organizátoři z řad pracovníků zdejšího zámku si připravili pro ně i pro širokou veřejnost program trvající celé odpoledne a část večera.
Praha - Chovatelé prasat se bojí zavírání chovů. Prodejní cena vepřového je nižší než náklady a obchodní řetězce preferují levné dotované maso z ciziny. Na dnešní tiskové konferenci to řekl prezident Agrární komory ČR Miroslav Toman.
Londýn - Je známo, že po nadměrné konzumaci alkoholu mají lidé tendenci dělat věci, které ve střízlivém stavu nedělají. Platí to i pro vegetariány: jak zjistil britský průzkum, někteří z nich jsou pod vlivem alkoholu ochotni spáchat stravovací hřích… a sníst maso, napsal zpravodajský server Fox News. V průzkumu britského internetového serveru VoucherCodesPro 37 procent dotázaných vegetariánů připustilo, že jedí maso poté, co toho příliš mnoho vypili.
Brno - V Brně se na konci září otevřela nová židovská restaurace Stern v košer stylu. Jde o jeden z prvních takových podniků na Moravě. Přiblížit tu chtějí i židovskou kulturu.
Praha - Značně kuriózně si počínal zadlužený muž z pomezí pražských Vinohrad a Žižkova, která neunesl návštěvu exekutora. Nejprve prolil vlastní krev - opakovaně totiž vyhrožoval sebevraždou a opakovaně si způsobil zranění - a následně paličkou na maso ublížil i zasahujícímu policistovi. O okolnostech incidentu, k němuž v Krkonošské došlo již ve čtvrtek dopoledne, informoval v pondělí Jan Daněk z ředitelství pražské policie.
Hovězí, drůbež či vepřové nebo třeba kapr a pstruh. Na těchto druzích masa si tradičně pochutnáváme a ani nás nenapadne, že si můžeme dát i něco jiného.
Ostrava /INFOGRAFIKA/ - Hovězí, drůbež či vepřové nebo třeba kapr a pstruh. Na těchto druzích masa si tradičně pochutnáváme a ani nás nenapadne, že si můžeme dát i něco jiného.
Malá Bystřice - Celodenní program zaměřený na propagaci Valašska, tradičního pastevectví ovcí a podporu místních zemědělců a producentů potravin nabídly v sobotu (10. 10.) Podzimní ovčácké slavnosti v Malé Bystřici na Vsetínsku. Uskutečnily se na prostranství kolem hospody Na Santově.
Praha - Veterináři od začátku roku do začátku října zkontrolovali zvěřinu v 1200 stravovacích zařízení. Pochybení našli v pěti procentech případů, nejčastěji šlo o chybějící doklady o původu masa. Pokuty za prohřešky činily téměř 200.000 korun, sdělil dnes mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal.
Maršov u Úpice - Místní kulturní dům hostil v minulém týdnu setkání zakladatelů Místní akční skupiny Království Jestřebí hory. Hlavním tématem jednání byla spolupráce svazků a jednotlivých obcí v novém programovém období, které se v současné době rozjíždí.
Paříž - Podezřelý zápach o dvě hodiny zpozdil páteční rychlovlak TGV mezi Bruselem a jihofrancouzským městem Marseille; nakonec se ukázalo, že na palubě soupravy byl zapomenutý balíček s masem. Dnes o tom informovala agentura DPA.
Zlínský kraj – 946 milionů korun, tedy necelou miliardu. O takovou obrovskou částku připravili podvodníci český stát kvůli daňovým pletichám. Je zde i dobrá zpráva. Spadla klec. Podle kriminalistů odkrytím této činnosti zachránili státu další stovky milionů korun. 314 milionů.
Cvikov - Je to už tradice. V pátek se sejdou a v jídelně místní základní školy začnou připravovat zabijačkové hody pro veřejnost, aby na jarmarku ve Cvikově bylo celý den co jíst.
Košíky – Gulášů srnčího, kančího, hovězího, segedínského a slovenského speciálu se dočkaly chuťové buňky těch, kteří v sobotu odpoledne zamířili do Obecnice v Košíkách. Konal se tam čtvrtý ročník oblíbené soutěže ve vaření gulášů – Gulášpárty.
Děčín – Již téměř jasno mají hygienici v případu hromadných zažívacích problémů na děčínském internátu. S největší pravděpodobností za to mohlo maso v guláši, který měly děti k večeři.
Jihlava – Víte, jak chutná káva ve tmě, jak si vybrat z jídelního lístku, když máte zakryté oči, jak ukrojit kousek zákusku poslepu a nestrčit si do pusy prázdnou vidličku a jak se chodí po hrbolatém chodníku a točitých schodech se zakrytýma očima?
Hanušovice - Výrobky, služby a zážitky se mohou opět ucházet o udělení značky Jeseníky originální produkt. Koordinátor značení, Místní akční skupina (MAS) Horní Pomoraví vyhlásila výzvy pro podávání žádosti. Zájemci o označení originálních jesenických služeb se mohou hlásit do 27. září a výrobci jedinečných, tradičních řemeslných i potravinářských produktů do 4. října.
Dříve se na vesnicích běžně chovala domácí zvířata od slepic přes kozy až po krávy. Postupně jich začalo ubývat a dnes se vytrácí i těch posledních pár kohoutů, kteří ráno kokrhají do oken.
Železné hory - Místní akční skupina (MAS) Železnohorský region se zúčastnila se svým produktem Gurmánská stezka národního kola evropské soutěže EDEN (Europe Destination of ExcelleNce) na téma Lokální gastronomie. S tímto produktem postoupila mezi pětici finalistů.
Vysoké Mýto /Krátce/ – Vysokomýtští strážníci společně s policií řešili nedávno sousedskou hádku dvou rodin ve Fibichově ulici, která vyvrcholila fyzickým útokem. Poškozenou po slovní výměně názorů ohledně chování dětí napadly tři její sousedky.
Společnost VOMA, s. r. o. se zabývá produkcí masa a masných výrobků již od roku 1992. Tehdy došlo k první radikální přestavbě provozovny a prodejny v Moravské ulici v Uherském Brodě, k vybavení novými technologiemi a k získání prvních certifikátů kvality.
Blansko – Farmářské trhy, které se na náměstí Republiky v Blansku konají jednou za čtrnáct dní, přilákaly včera opět davy návštěvníků. Ti čekali ve frontách především na maso, ovoce, zeleninu a čerstvé pečivo.
Orlickoústecko – MAS ORLICKO, z.s. upozorňuje, že první výzvy nového dotačního období jsou tu. Do druhé poloviny září mohou předkládat první žádosti o dotace na modernizaci zemědělských podniků zemědělští podnikatelé, do konce října potom mikropodniky s méně než deseti zaměstnanci.
Jižní Čechy - Každý týden se po rozhlasových vlnách vydáte za jedním hasičským sborem a můžete mu pomoci vyhrát velkou veselici pro celou obec plnou hudby, grilovaného masa a piva za 100 tisíc korun. Jihočeský vítěz také postoupí do finálového celorepublikového klání, ve kterém se utká o hasičské vybavení za stovky tisíc korun!
Stále oblíbenější a modernější je stravovat se vegetariánsky, vegansky nebo dokonce podle zásad raw stravy vitariánsky. Živá, syrová a raw jsou synonyma pro rostlinné potraviny, které lidé upravují maximální teplotou do čtyřiceti dvou stupňů. Nejčastěji k přípravě jídel používají čerstvou zeleninu, ovoce nebo oříšky a klíčky.
Frýdek-Místek - Farmářské trhy na místeckém náměstí Svobody jsou mezi lidmi velice oblíbené. Ani současné tropické teploty neodrazují zákazníky od nakupování masných výrobků. Pro prodejce to ovšem znamená, že musejí dávat velký pozor, jestli jim dobře funguje chlazení.
Otrokovice – V hrdle vám vysychalo při sebemenší chůzi. Připadali jste si jako spíš topinky na rozehřáté pánvičce, jako šťavnaté maso na roštu. I v takových podmínkách ale fotbalisté Viktorie Otrokovice dokázali ve svém prvním zápase v MSFL otočit zápas s Hlučínem z 0:2 na 3:2.
Žďársko – Téměř stovku případů onemocnění salmonelózou už evidují epidemiologové na Žďársku. K nárůstu letošního počtu nemocných došlo zejména v posledních týdnech.
Příbram /ROZHOVOR/ – Výlety s dětmi ze slabších rodin, rehabilitační výlet se seniory. I tak může vypadat léto s Farní charitou Příbram. Jejím ředitelem je přes půl roku Jiří Kala, který ve funkci pokračuje po současné místostarostce Aleně Ženíškové.
Plzeň - Nejdřív zábava a potom fotbal? Hráči Maccabi Tel Aviv, kteří dnes vyzvou fotbalisty Plzně v odvetě Ligy mistrů, měli na západě Čech nabitý program. Kromě tradičního tréninku totiž zamířili také do pivovaru.
Plzeň – Již ve středu večer se plzeňští fotbalisté mohou přiblížit vytoužené účasti v Lize mistrů. Na programu je odvetný zápas 3. předkola soutěže, v němž budou domácí hájit nadějný náskok 2:1 ze zápasu v Izraeli.
Folmava – Čtyři dny se ukrýval vysílený a hladový raroh velký ve stromech nedaleko domu Olgy Böhmové ve Folmavě. Jak se později ukázalo, dravec patři do do přírodního parku dravců v Bavorsku, kde ho napadl jestřáb, a raroh uletěl až do Folmavy a netrefil zpět domů.
Praha - Produkce masa v Česku ve druhém čtvrtletí meziročně klesla o 0,7 procenta, nákup mléka naopak o 4,7 procenta stoupl. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad. Ceny zemědělských výrobců proti loňsku většinou klesly, pouze u jatečného skotu byly vyšší. U mléka a jatečných prasat se ceny propadly o více než desetinu.
Bernartice (Písecko) - Mražené maso ve státních skladech určené pro krizové situace by mohla částečně nahradit živá zvířata. V rezervách by se mohla objevit už v roce 2017. Dnes to novinářům řekl předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr. Správa začala spolupracovat na projektu tzv. živého stáda s Agrární komorou ČR. Nyní například platí správa za dodávku, skladování a ochraňování 500 tun mraženého masa 46,4 milionu korun za tři roky. Stádo by mělo tyto náklady snížit.
Velké Karlovice /FOTOGALERIE/ - K letním měsícům neodmyslitelně patří grilování. Šéfkuchař wellness hotelu Horal ve Velkých Karlovicích Jaroslav Orság si ho o prázdninách užívá opravdu dosyta. U grilu tráví čas nejen „v práci", ale také ve chvílích volna s přáteli či rodinou.
Rybí maso může podle vědců zmírnit negativní účinek jedovatého kadmia v lidském organismu. Ukázal to výzkum Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Zabýval se především reakcí lidských jaterních buněk na kadmium, řekla mediální zástupkyně fakulty Gabriela Bechynská. Kadmium je Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny označován jako kancerogenní látka, tedy vyvolávající rakovinu. Jeho sloučeniny mají toxické účinky na ledviny a játra.
Řeznictví H+H je již několik let na Novojičínsku pojmem. Zákazníci mají jistotu, že ve všech sedmadvaceti kmenových prodejnách najdou kvalitu a tradiční formy zpracování masa a uzenin.
Jastarnia (Polsko) - Obliby tradičních regionálních specialit chtěl využít jistý majitel restaurace z polské Helské kosy, který plánoval servírovat hostům jídla z tuleního masa. Novinka ale rozčílila ochránce zvířat i turisty, informují polská média. Milovníci nezvyklých gastronomických zážitků nakonec tulení speciality neochutnají.
Nejdek - Nejdečtí policisté vypátrali a následně zadrželi dvaapadesátiletého místního muže, který má nyní na svědomí přečin krádeže a porušování domovní svobody. Vše souviselo s krádeží masa a kolečka.
Praha - Počet kachen chovaných v Česku meziročně k začátku dubna vzrostl o polovinu na 589.593. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. O rok dříve šlo o 393.187 kachen. Nárůst vykazují i celoroční statistiky, které ČTK poskytl státní podnik Mezinárodní testování drůbeže (MTD) v Ústrašicích. Podle nich se loni vylíhlo meziročně skoro o tři miliony kachen víc, celkově 12,46 milionu, většina se ale vyveze do zahraničí.
Brno - Jídlo z regionálních potravin připravené špičkovými brněnskými kuchaři. To už pátým rokem nabízí gastronomický festival Jídlo z blízka, který začíná už ve čtvrtek 16. července. S plným břichem pak můžou Brňané vyrazit i na doprovodné akce. Festival končí až příští neděli.
Státní veterinární správa (SVS) při kontrole prodejny masa a uzenin v Bruntále natrefila na zásilku kuřecích řízků, která obsahovala bakterie Salmonelly enteritidis.
Praha - V kuřecích prsních řízcích z Polska, které distribuovala prodejna masa a uzenin Jantar v Bruntále, nalezli veterináři bakterie salmonely. Zásilka 210 kg kuřecího masa je již prodaná, přesto ji mohou mít zákazníci ještě v mrazácích, upozornil dnes mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.
Železné hory - Letních prázdninových akcí v Železnohorském regionu je více než dost. Z množství pozvánek na výlety po našem regionu vybíráme pozvánku na prázdninové putování po Formanské stezce, které je spojeno i se soutěží o zajímavé ceny.