Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Jídlo v Argentině? Levné maso, drahé pečivo

Začátek nového roku v Patagonii jsme zahájili jak jinak než cestováním. Druhého ledna jsme se vydali z městečka Trevelin více na jih a směřovali jsme k Ushuaie nejjižnějšímu městu světa.

Hranicko bude porcovat 80 milionů na rozvoj regionu

Hranice – Všichni obyvatelé hranického regionu, kteří mají zájem o to, jakým způsobem bude přerozděleno osmdesát milionů korun z evropských dotací, se mohou zúčastnit závěrečné veřejné debaty ke Strategii rozvoje regionu Hranicko 2014–2020.

Jídlo v Argentině? Levné maso, drahé pečivo

Jižní Amerika, Brno /S KÁVOU NA CESTÁCH/ - Začátek nového roku v Patagonii jsme zahájili jak jinak než cestováním. Druhého ledna jsme se vydali z městečka Trevelin více na jih a směřovali jsme k Ushuaie nejjižnějšímu městu světa.

Produkce masa v loni meziročně klesla, výkup mléka stoupl

Praha - Produkce masa v České republice se loni vrátila k meziročnímu poklesu, snížila se o 0,8 procenta na 447.651 tun. Klesla výroba vepřového, skopového, kozího a koňského masa. Mléka vykoupeného od zemědělců přibylo o 3,6 procenta na více než 2,43 miliardy litrů. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Zabijačkové hody v Cetkovicích. Lidé stáli frontu na tlačenku nebo škvarky

Cetkovice /REPORTÁŽ/ – Masové dobroty se v sobotu u kulturního domu v Cetkovicích vaří ve velkém. Hlavní menu? Zhruba tři sta padesát jitrnic, přes dvě stě jelit, čtyřicet kilogramů tlačenky nebo škvarky a vepřové sádlo. Ačkoliv si v kuchtění libují především ženy, tady mají hlavní slovo muži. Vždyť takové porcování prasete vyžaduje mužskou ruku a zkušenosti. Ty má i hlavní řezník Josef Čapka. S nožem v ruce krájí velké kusy masa, jako by to dělal každý den. „Doma jsme mívali prase a dělávali zabijačku, takže jsem na to zvyklý. Podobně jako většina mužů tady. Pomáhal jsem dělat i sádlo, škvarky nebo tlačenku. A samozřejmě jsem u toho popíjel slivovici," usmívá se Čapka. Nezapomíná dodat, že veřejná porážka se dělat nesmí. Obec proto koupila již zabitého vepře z bořitovských ja­tek.

Boskovštejnští hasiči nakrmili celou vesnici masem

Boskovštejn /REPORTÁŽ/ – Vesnička obklopená lesy, s rybníkem a bývalou tvrzí zalitá sluncem vyhlíží jako z Ladových obrázků. Skupinka lidí zvědavě postává na návsi kolem podsaditého růžolícího muže v tradičním řeznickém saku. Ten si soustředěně hledí dvou půlek vepře, zavěšených na hácích. S rozmyslem zručně odřezává kousky masa a láskyplně je klade na nedaleký stůl. Část z nich končí v rukou pomocníka, který kmitá mezi rozpálenou troubou a torzem čuníka. „Mistře, játra máme dát do ovaru, nebo péct?" ptá se poněkud nejistě, ale rázná odpověď v jadrné slovenštině nasměruje nosiče správným směrem. „Kedysi som zabijával i päťdesiatku sviní za rok. Prasa mívali ľudia v každej chalupe. Teraz robím iba dve lebo tri zabíjačky za rok," vypráví Vlastimil Lachkovič, který se společně s místním řezníkem a hospodským v jedné osobě, Tomášem Tothem, stará o to, aby vše dopadlo na výbornou. „Mohlo troška zamrznúť, ale teplota kolem desiatich stupňou je eště v poriadku," ukazuje Lachkovič k azurově modrému nebi, z kterého na zem shlíží popletené slunce, jako by ani nebyl konec ledna.

Krátké zprávy z měst

Táborsko - Co se dělo a bude dít na Táborsku v příštích dnech? Ve čtvrtek například navštíví soběslavské gymnazisty ministr Jan Mládek.

Vězení riskují kvůli masu, salámu a mandlím

Hradec Králové /LINKA 112/ - Dva kilogramy hovězího masa si nechala sedmačtyřicetiletá žena zabalit u pultu na maso v jednom obchodním domě. Kousek dál si ale balíček schovala do tašky a bez zaplacení prošla přes pokladnu. Chytili ji však pracovníci ostrahy.

PŘIPRAVTE SI TY NEJLEPŠÍ ZABIJAČKOVÉ RECEPTY V POHODLÍ DOMOVA

Zima je tradičním obdobím zabijaček, v dřívějších dobách se zabijačky konaly právě jen během mrazivých zimních měsíců. Tehdy totiž bylo možné množství sádla, masa, ale hlavně výrobků z vnitřností lépe uchovat. I proto se v tomto období na vesnicích odbývalo nejvíce svatebních hostin, při nichž nesměly chybět ovary, jitrnice, jelita a pečená masa. Dnes v době mrazáků si všechny tyhle pochoutky můžeme dopřávat po celý rok. A nemusíme si kvůli nim ani pořizovat a vykrmovat pašíka. Stačí si v řeznictví zakoupit třeba jen očištěnou půlku prasete a zabijačku si kdykoliv udělat jenom z ní, v pohodlí domova. Jak na to, prozrazuje Domácí řeznická kuchařka, kterou vydalo nakladatelství Cpress.

Polský kamion s masem boural na dálnici

Dvě jednotky profesionálních hasičů zasahovaly ve čtvrtek 28. ledna ráno na dálnici D 1 u nehody polského kamionu Volvo. Kamion vezoucí maso skončil v příkopu na pravém boku.

Kradla rum, maso i kojenecké mléko

Znojmo – Zřejmě velkou chuť na sladké měla šestašedesátiletá žena, která ve znojemském hypermarketu v ulici Dukelských bojovníků rozbalila čokoládové vajíčko, snědla je a drobnou hračku, kterou obsahovalo, schovala do kapsy. Neunikla ale pozornosti ostrahy. „Takovou krádež řešili strážníci v pondělí ráno. Odpoledne museli do téhož obchodu znovu. Sedmatřicetiletá žena se pokusila ukrást lak na nehty," informoval preventista znojemských strážníků Petr Hladký.

Pro miliony je nutné jít společně

Krkonoše - Prostřednictvím Místní akční skupiny Krkonoše může přitéct téměř 100 milionů. Je ale třeba zajistit peníze na spolufinancování.

Nesu dceři maso, hlásil muž seniorovi. V domě jej pak okradl

Poděbrady - Další, zatím téměř neznámý trik jak obrat seniora o jeho peníze, vyzkoušel zatím neznámý muž 
v poděbradské čtvrti Velké Zboží na Nymbursku. Bohužel uspěl. Policisté po podvodníkovi pátrají a o spolupráci žádají i veřejnost. Případ se stal ve čtvrtek.

Počty chovaných králíků pokračují v poklesu, loni o pět procent

Praha – Počty chovaných králíků v ČR loni znovu klesly. Podle odhadu ministerstva zemědělství se meziročně snížily o pět procent na 5,4 milionu, když ještě před deseti lety jich bylo víc než dvojnásobek. Nejvíce jich bylo v roce 1999, a to 16,8 milionu kusů. Mizí králičí farmy i malochovy, píše ministerstvo v aktuální situační a výhledové zprávě. Lidé králičí maso málo jedí, neboť je drahé. Podle ukazatelů zahraničního obchodu se přitom do Česka více masa dováží, hlavně z Číny a ze Španělska.

U DPH roste počet podvodů s masem, ministerstvo financí chce změny

Praha - Finanční správa dosud v rámci daně z přidané hodnoty odhalila 36 podvodů za jednu miliardu korun, které se týkaly obchodů s masem. Trh s masem se tak stává z pohledu podvodů na DPH značně rizikovým, uvedla dnes v tiskové zprávě Finanční správa. Ministerstvo financí má proto v plánu zavést přenesenou daňovou povinnost z prodejce na odběratele i na obchody s masem.

Původ potravin je rozhodující pro 77 procent Čechů

Praha – Původ potravin je při nákupu jedním z rozhodujících faktorů pro tři čtvrtiny zákazníků (77 procent). Nejvíce Čechy zajímá původ u ovoce a zeleniny, masa a mléčných výrobků. Čeští spotřebitelé se přitom nejvíce vyhýbají polským výrobkům, běžně je nekupuje 37 procent z nich. Vyplývá to z průzkumu společnosti MasterCard.

Veterináři potvrdili smrtelnou nemoc u psa, chytil ji od divočáka

Praha – Veterináři potvrdili Aujeszkyho chorobu u uhynulého loveckého psa z Bohuňovic na Olomoucku, který se zřejmě nakazil od divokých prasat. „Myslivci by proto neměli pouštět zvířata do kontaktu s divočáky," uvedl v dnešní tiskové zprávě mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. Podle něho je u divočáků onemocnění rozšířené a s chorobnými viry se setkala přibližně třetina zvířat. Jejich syrovým masem by se tak neměli psi ani krmit, dodal.

Zuzana Víznerová: Člověk by měl mít čas sám na sebe

Kolínsko – Máme za sebou nejkrásnější období roku, ale také období přejídání se. Nyní přišla doba, kdy se mnozí z nás zahledí na váhu, nakoupí cvičební úbory a vydají se do posiloven a tělocvičen. Navíc nasadí drastické diety. O tom, jak je vhodné s upravováním jídelníčku a se sportem začít, jsme hovořili se Zuzanou Víznerovou, která se správným stravováním a sportem zabývá. 

Bez masa. Vánoční večeře pravoslavných je striktně postní

Brno – Pravoslavná vánoční večeře má dvanáct chodů, je bezmasá a obsahuje sladká i slaná jídla. Mezi podávanými pokrmy se můžou objevit například sušené houby se zelím, nebo vareniky. „Jsou to plněné těstové taštičky, mohou být připravované jako sladké i slané jídlo," přiblížila provozovatelka ruské restaurace Samovar Natalja Bajkalová. Narození Krista oslavují pravoslavní věřící ve středu.

Domácí porážka. Maso potěší už více lidí, avšak jatka se bojí černého trhu

Praha – „Přece si kvůli svatbě nepůjdu koupit do obchodu maso, když ho mám plný mrazák. Přesto ho teď nesmím na té svatbě podávat," uvedl ekologický zemědělec a zároveň prezident Společnosti mladých agrárníků ČR Petr Mahr. Naráží na současnou právní úpravu, podle níž nesmějí být produkty z domácí porážky distribuovány mimo domácnost, v níž se porážka koná.

Zloděj ukradl z jatek 70 kg masa

Horažďovice – Pořádné hody si nejspíše udělali zatím neznámí pobertové, kteří se vloupali v době od 23. do 28. prosince do horažďovických jatek.

Češi nejčastěji vyhazují pečivo, nejméně maso

Praha /INFOGRAFIKA/ – Celá třetina Čechů vyhazuje jídlo a přiznává, že minimálně několikrát do měsíce i potraviny, které nebyly vůbec použity. Špatné uchovávání přebytků z vaření, nedostatečná kontrola data spotřeby, příliš velké nákupy a zkažené potraviny, které se nestihnou spotřebovat. To jsou důvody, proč končí nakoupené a nevyužité jídlo 
v odpadcích.

Ježíšek naděloval kusy masa nebo ryby. Při komentovaném krmení v zoo

Brno /REPORTÁŽ/ – Někdo si čtyřiadvacátého prosince užívá vánoční pohody doma a v teple, stovky Brňanů už tradičně ale míří do brněnské zoologické zahrady přihlížet komentovanému krmení zvířat. „Letos dorazilo dva tisíce lidí," zhodnotila mluvčí ZOO Monika Brindzáková.

Zvířata Vánoce neslaví, nekrmte je sladkostmi!

Vánoční svátky jsou pro nás svátkem klidu, pokoje a obdarovávání. Pod stromeček proto dáváme dárky nejen pro své rodiče, partnery a děti, ale také pro naše domácí čtyřnohé přátele. V tyto dny se jim snažíme přilepšit i nějakou laskominou nebo větší porcí masa. Ale právě tady děláme největší chybu a svým zvířecím miláčkům zaděláváme na pozdější potíže.

Kuchaři zpracují na polévku v centru Prahy 660 kilogramů rybího masa

Praha - Celkem tři tisíce porcí rybí polévky nabídnou kuchaři na Štědrý den na Staroměstském i Václavském náměstí v Praze. Lidé bez domova, potřební, ale i návštěvníci Vánočních trhů v centru města mohou ochutnat tradiční štědrovečerní pokrm od 11 hodin. Originální recept obsahuje také karamel a koňak.

MAS Hranicko získala osvědčení o standardizaci, dosáhne tak na víc dotací

Hranice – Místní akční skupina (MAS) Hranicko získala osvědčení o standardizaci Ministerstva zemědělství. „ U Standardů MAS je kladen důraz na to, aby byla otevřeným místním partnerstvím a aby všechny její činnosti byly maximálně transparentní a nediskriminační," uvedl manažer MAS Hranicko František Kopecký.

Podřipské obce dokončují strategii rozvoje

Roudnice nad Labem - Sedmnáct starostů z 23 obcí ze Svazku obcí Podřipska v pátek na valné hromadě v zasedací místnosti městského úřadu rokovalo nejen o standardních otázkách souvisejících s koncem roku, ale také o přípravě projektů, které se spustí v novém období. Významnou a rozhodující roli přitom bude mít Místní akční skupina Podřipsko.

Vánoční ryba? Lidé chtějí málo kostí. Výsadní pozici kapra proto ohrožuje losos

Jižní Morava - Kapra na štědrovečerních stolech mnoha Jihomoravanů pomalu střídají mořské ryby, nebo sladkovodní s málo kostmi. Lidé si je kupují kvůli chuti ale i menšímu množství kostí. Ti, kdo tradici smaženého kapra s bramborovým salátem stále dodržují, si čím dál častěji kupují rybu už naporcovanou. Za službu navíc si ovšem zákazníci připlatí. Cena filetů může být až třikrát vyšší než cena živého kapra.

Zaměstnanci kradli maso

Teplice - Povedené zaměstnance měl majitel firmy, která má sídlo v Teplicích. Koncem srpna si 59letý muž opatřil duplikát klíče od skladu a v průběhu několika následujících dnů společně s 25letým komplicem postupně z mrazících boxů odcizili osm desítek balení mraženého masa.

Hranicko dostane desítky milionů na lepší školy

Hranice – Místní akční skupina (MAS) požádala zastupitele města o půjčku na předfinancování projektu s názvem Místní akční plán pro rozvoj vzdělávání (MAP), který evropskými dotacemi podpoří Ministerstvo školství v rámci Operačního programu VVV.

Pro malé lví kluky je už čtyři měsíce Jiřina Horká mámou

Mělnicko - Už čtyři měsíce dělá Jiřina Horká ze známého cirkusového rodu Berousků mámu dvěma koťatům lva pustinného. Říká jim kluci. Jména zatím nemají, až na sklonku zimy bude jasné, co bílá lvíčata čeká. „Může to být například drezúra nebo pobyt v některé ze zoologických zahrad v cizině," vysvětlila Jiřina Horká.

Polský šmejd? Závadné maso pochází hlavně z Česka

Praha – Před konzumací masných výrobků varuje nejen Světová zdravotnická organizace, která je nedávno zařadila na seznam prokázaných karcinogenů. Jako nebezpečné či falšované pranýřuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) konkrétní salámy, klobásy, párky či opracovaná masa. Rizikové jsou zejména výrobky od tuzemských masokombinátů a uzenářů, vyplývá ze záznamů portálu Potraviny na pranýři.

Rubikon si ukrojil čtvrt dortu. Došlo i na sado maso

Tábor - Pětadvacátník Rubikon v sobotu všem v sále své domovské scény v táborském Domě armády dokázal, že rozhodně ještě nepatří do starého železa a diváky dokáže rozesmát stejně tak dobře, jako dřív. Herci si pro diváky připravili nejen pětici zábavných scének, ale také situační konverzační komedii A co sado maso? K narozeninám Rubikonu popřáli místostarostka Tábora Kateřina Bláhová, ředitel Divadla Oskara Nedbala Karel Daňhel i vedoucí Domu armády Zdeněk Chuda a další.