Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Na Českolipsku někdo trýznivým způsobem zabil koně, odřezával maso zaživa

Česká Lípa – Neznámý pachatel zřejmě kvůli masu trýznivým způsobem zabil na pastvině na Českolipsku jezdeckého koně majitele z Kravař. Policie před pachatelem varuje další chovatele koní a žádá při pátrání o spolupráci veřejnost. Informovala o tom mluvčí policie Ivana Baláková. Pachateli hrozí až tři roky vězení.

Počty kuřat na maso se snižují, loni jich ubylo 25 milionů

Praha – Počty kuřat chovaných na maso loni v tuzemsku klesly o necelých 25 milionů kusů. Uvádí to Zpráva o činnosti v oblasti ochrany zdraví zvířat v roce 2014, kterou dnes zveřejnila Státní veterinární správa (SVS). Loni podle ní bylo v Česku 120,973 milionu masných kuřat, zatímco o rok dříve 145,257 milionu. Celkem bylo loni chováno a zkontrolováno 133,871 milio­nu kurů.

Boj o syna: Italský soud rozhodoval, zda je pro dítě lepší maso či veganství

Řím – Až u soudu skončil v Itálii spor rozvedených rodičů o to, jaká výživa je nejlepší pro jejich společného potomka. Soud měl rozhodnout o tom, zda je pro dvanáctiletého hocha zdravější přístup matky, která prosazuje makrobiotickou stravu, nebo otce, který dává přednost tradiční italské kuchyni. Soudce v severoitalském městě Bergamo nakonec vyřešil případ šalamounsky, napsal místní list L'Eco di Bergamo.

Místní a sezonní jídlo je tajemstvím kuchaře

Praha /ROZHOVOR/ - Na jeden den se proměnila část Prahy v rakouské Štýrsko. Nedaleko Pražského hradu se totiž minulý týden sešli všichni příznivci Rakouska, aby si připomněli tuto spolkovou zemi. Na zvláštní pozvání přijel i jeden z nejlepších štýrských kuchařů Peter Pichler. Pro hosty si připravil několik receptů, kde připomínali jeho domovinu.

Brno vybuduje po městě grill pointy - místa pro barbecue s přáteli

Brno - Dobré maso na grilu, kvalitní víno v ruce a společnost několika přátel. Tak si mnoho Brňanů představuje příjemně strávené letní odpoledne. Většina lidí ale nemá vlastní zahradu, na které může podobnou akci uspořádat. „Musíme se proto spokojit s grilováním na terase u našeho bytu. Není to ale ideální," připustila například pětadvacetiletá Brňanka Hana Ručková.

Posezení u městského grilu v Brně? Už letos v létě

Brno - Dobré maso na grilu, kvalitní víno v ruce a společnost několika přátel. Tak si mnoho Brňanů představuje příjemně strávené letní odpoledne. Většina lidí ale nemá vlastní zahradu, na které může podobnou akci uspořádat. „Musíme se proto spokojit s grilováním na terase u našeho bytu. Není to ale ideální," připustila například pětadvacetiletá Brňanka Hana Ručková.

Posezení u městského grilu? Už letos v létě

Brno - Dobré maso na grilu, kvalitní víno v ruce a společnost několika přátel. Tak si mnoho Brňanů představuje příjemně strávené letní odpoledne. Většina lidí ale nemá vlastní zahradu, na které může podobnou akci uspořádat. „Musíme se proto spokojit s grilováním na terase u našeho bytu. Není to ale ideální," připustila například pětadvacetiletá Brňanka Hana Ručková.

Ukradené maso snědli, sudy prodali

Bílina -  Policisté po měsíčním intenzivním vyšetřování objasnili případ vloupání do skladu, ke kterému došlo v polovině dubna poblíž města Bíliny.

Polský poník darovaný k prvnímu přijímání málem skončil na maso

Poznaň – I když jsou v Polsku oblíbeným exkluzivním dárkem k prvnímu přijímání bílí poníci, ne vždy jde o šťastnou volbu. Polská média informují o případu, kdy rodina malé dívky dva dny po prvním přijímání bílého poníka jménem Lili předala obchodníkovi, který koně překupuje na maso. Život Lili zachránila nadace, jež vykupuje koně určené na porážku.

Šéf příbramského masokombinátu: Desítky milionů na opravy stačit nebudou

Příbram /ROZHOVOR/ – Víc než rok poté, co se příbramský masokombinát dostal do finančních potíží a musel tak propustit zhruba tři stovky zaměstnanců, se provoz znovu probouzí k životu. Provozovatelem je původně plzeňská společnost Zeman – maso, uzeniny. Za maloobchod a výrobní provozy v Příbrami zodpovídá Eduard Koranda, který poskytl Příbramskému deníku rozhovor.

Dobroty z grilu

Sezona letního posezení na zahradě začíná a grilované laskominy k němu neodmyslitelně patří. Tady jsou naše tipy na skvělé pohoštění.

Šéf příbramského masokombinátu: Desítky milionů na opravy stačit nebudou

Příbram /ROZHOVOR/ – Víc než rok poté, co se příbramský masokombinát dostal do finančních potíží a musel tak propustit zhruba tři stovky zaměstnanců, se provoz znovu probouzí k životu. Provozovatelem je původně plzeňská společnost Zeman – maso, uzeniny. Za maloobchod a výrobní provozy v Příbrami zodpovídá Eduard Koranda, který poskytl Příbramskému deníku rozhovor.

Šéfkuchař Jan Punčochář: Udit se dá všechno. I máslo!

Šéfkuchařem ve vyhlášené restauraci Le Terroir se stal Jan Punčochář už ve 23 letech. Za jeho desetiletého působení restaurace opakovaně získala michelinské ocenění Bib Gourmand. Dnes tento originální kuchař čaruje v kuchyni restaurace Grand Cru, která se rychle stala populární mimo jiné i proto, že tu dělají výborné uzené speciality.

Veterinární správa odhalila nedostatky v pražských restauracích

Praha - Městská veterinární správa v Praze v dubnu odhalila závažné nedostatky v 17 stravovacích zařízeních z celkem 51 kontrolovaných provozoven. Pokuty překročily 100 tisíc korun, sdělila Státní veterinární správa (SVS). Inspektoři na území Prahy nechali odstranit 280 kilogramů masa vykazujícího takzvané smyslové odchylky nebo masa neznámého původu.

Veterinární správa odhalila nedostatky v pražských restauracích

Praha - Městská veterinární správa v Praze v dubnu odhalila závažné nedostatky v 17 stravovacích zařízeních z celkem 51 kontrolovaných provozoven. Pokuty překročily 100.000 korun, sdělila Státní veterinární správa (SVS). Inspektoři na území Prahy nechali odstranit 280 kg masa vykazujícího takzvané smyslové odchylky nebo masa neznámého původu.

Tržnice na Zelném trhu příští rok otevře. Podívejte se, jak bude vypadat

Brno /FOTOGALERIE/ – Markéta Procházková chodila na brněnský Zelný trh pravidelně nakupovat čerstvé ovoce a zeleninu od farmářů. Pro další potraviny ale musela do některého z velkých supermarketů. „V okolí Zelného trhu jsem nepořídila žádné kvalitní maso nebo uzeniny," popsala Procházková.

Produkce masa a nákup mléka v Česku v 1. čtvrtletí vzrostly

Praha - Produkce masa v Česku v 1. čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostla o 1,1 procenta a nákup mléka o 3,6 procenta. Ceny klesly, u mléka a jatečných prasat o více než desetinu. Pouze u jatečného skotu byly ceny proti loňsku vyšší. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad. Loni produkce masa po 11 letech poklesu vzrostla o 0,8 procenta, mléka vykoupeného od českých zemědělců bylo meziročně víc o 1,3 procenta.

Špekáček je ryze československá specialita

Liberecký kraj - A nezapomeň koupit špekáčky! Není snad rodiny, kde by tohle v poslední dubnový den nezaznělo. K pálení ohňů špekáček prostě patří. A nutně nemusí jít o špekem prorostlé kousky uzeniny

Úřad Evropské unie zasáhl proti obchodníkům s koňským masem, zatkl 26 lidí

Nizozemsko – Evropský úřad Eurojust zasáhl proti síti obchodníků s koňským masem a v sedmi zemích zatkl 26 lidí. Podle policejních orgánů se zadržení podíleli na tom, že se v letech 2010 až 2013 dostalo k zákazníkům potenciálně závadné maso z celkem 4700 zvířat, které nebylo určeno ke konzumaci.

Maso se salmonelou v Sadské byl velký omyl. Zřejmě mrazíren

Sadská - Některá média včetně veřejnoprávní televize 
v pátek odpoledne přinesla informaci, že na českém trhu se objevilo kuřecí maso obsahující salmonelu. Mezi firmami, kde se kontaminované maso mělo objevit, byla jmenovaná 
i firma LUKUL ze Sadské na Nymbursku.

Hledají peníze pro zemědělce

Místní akční skupina (MAS) Hrubý Jeseník chce pomoci zemědělcům z našeho okresu získat dotace z Programu rozvoje venkova.

Jak to chodí v restauraci? Rozhoduje příprava

Kroměříž – Velkou zkušeností pro mě byl den s profesionálním kuchařem v mé oblíbené kroměřížské restauraci U Bruna, kam se jinak vždy ráda zastavím na dobré jídlo. I proto jsem neváhala a domluvila se s tamním šéfkuchařem a zároveň majitelem restaurace Lukášem Pištělákem, jestli by mi neukázal několik svých fíglů a také to, jak to vlastně v kuchyni takové restaurace chodí.

Kaufland je partnerem hokejového MS. Láká na soutěž o vstupenky i hokejové maso

Praha – Obchodní řetězec Kaufland se stal oficiálním partnerem MS v ledním hokeji 2015 v Praze a Ostravě a speciálně pro tuto příležitost připravil novou kampaň nazvanou Z lásky k hokeji. Na webových a facebookových stránkách najdou fanoušci soutěž o vstupenky, a to jak na zápasy o postup, tak i na samotné finále.

Rodokmen masa už pro zákazníka není tajný

Praha – Víme dost o tom, co vlastně jíme? Od začátku dubna by se měla informovanost spotřebitelů ještě zvýšit. Od středy už výrobci musejí uvádět zemi původu u vepřového, drůbežího, skopového a kozího masa. Tato povinnost zatím platila jen u hovězího masa, ovoce, zeleniny a olivového oleje.

Světové ceny potravin klesly na téměř pětileté minimum

Řím - Světové ceny potravin v březnu meziměsíčně klesly o zhruba 1,5 procenta, a dostaly se tak na nejnižší úroveň za téměř pět let. Dodávky většiny potravinářských komodit, včetně obilnin a masa, totiž zůstaly na vysoké úrovni. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešní zprávy Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Barbora Hernychová: Bio není o dietě

Bio je něco jako mantra dneška. Setkáte se s ním na každém kroku. Přesto má mnoho lidí poměrně mlhavou představu o tom, co přesně vlastně bio je. Mnozí se například domnívají, že biostrava je automaticky dietní nebo že „bio" a „maso" nejde dohromady. To je ale omyl. Jak říká Barbora Hernychová z firmy Probio, která se výrobou biopotravin zabývá již léta, můžete mít bioklobásku, biočokoládu, biochipsy, nebo dokonce třeba biotričko.

Etikety nám napoví, odkud pochází maso, které jíme

Jižní Čechy –  České zboží láká. Poznali to i obchodníci, kteří někdy pod označením český výrobek prodávají i takové potraviny, co k nám putovaly tisíce kilometrů. Podle nového nařízení EU se zákazníci dozvědí, odkud zvíře pocházelo, kde bylo vykrmeno a také poraženo.

Od zítřka musí mít vepřové rodokmen

Jižní Čechy – České zboží láká. Poznali to i obchodníci, kteří někdy pod označením český výrobek prodávají i takové potraviny, co k nám putovaly tisíce kilometrů. „K tomu, aby i takové jídlo mohlo být označeno za český výrobek, stačilo, aby je u nás někdo naporcoval a přebalil," vysvětlila ředitelka Regionální agrární komory Jihočeského kraje (RAK JK) Hana Šťastná.