Česká Lípa – Neznámý pachatel zřejmě kvůli masu trýznivým způsobem zabil na pastvině na Českolipsku jezdeckého koně majitele z Kravař. Policie před pachatelem varuje další chovatele koní a žádá při pátrání o spolupráci veřejnost. Informovala o tom mluvčí policie Ivana Baláková. Pachateli hrozí až tři roky vězení.
Praha – Počty kuřat chovaných na maso loni v tuzemsku klesly o necelých 25 milionů kusů. Uvádí to Zpráva o činnosti v oblasti ochrany zdraví zvířat v roce 2014, kterou dnes zveřejnila Státní veterinární správa (SVS). Loni podle ní bylo v Česku 120,973 milionu masných kuřat, zatímco o rok dříve 145,257 milionu. Celkem bylo loni chováno a zkontrolováno 133,871 milionu kurů.
Kroměříž – Už tak dost pestrý seznam předmětů v evidenci ztrát a nálezů Městské policie v Kroměříži se v minulých dnech rozrostl o další opravdu neobvyklý přírůstek.
Řím – Až u soudu skončil v Itálii spor rozvedených rodičů o to, jaká výživa je nejlepší pro jejich společného potomka. Soud měl rozhodnout o tom, zda je pro dvanáctiletého hocha zdravější přístup matky, která prosazuje makrobiotickou stravu, nebo otce, který dává přednost tradiční italské kuchyni. Soudce v severoitalském městě Bergamo nakonec vyřešil případ šalamounsky, napsal místní list L'Eco di Bergamo.
Sokolovsko – Výživoví specialisté se shodují na tom, že je pro lidské tělo prospěšná konzumace ořechů a semen. I přesto si je většina lidí dopřeje jen výjimečně.
Praha /ROZHOVOR/ - Na jeden den se proměnila část Prahy v rakouské Štýrsko. Nedaleko Pražského hradu se totiž minulý týden sešli všichni příznivci Rakouska, aby si připomněli tuto spolkovou zemi. Na zvláštní pozvání přijel i jeden z nejlepších štýrských kuchařů Peter Pichler. Pro hosty si připravil několik receptů, kde připomínali jeho domovinu.
Brno - Dobré maso na grilu, kvalitní víno v ruce a společnost několika přátel. Tak si mnoho Brňanů představuje příjemně strávené letní odpoledne. Většina lidí ale nemá vlastní zahradu, na které může podobnou akci uspořádat. „Musíme se proto spokojit s grilováním na terase u našeho bytu. Není to ale ideální," připustila například pětadvacetiletá Brňanka Hana Ručková.
Brno - Dobré maso na grilu, kvalitní víno v ruce a společnost několika přátel. Tak si mnoho Brňanů představuje příjemně strávené letní odpoledne. Většina lidí ale nemá vlastní zahradu, na které může podobnou akci uspořádat. „Musíme se proto spokojit s grilováním na terase u našeho bytu. Není to ale ideální," připustila například pětadvacetiletá Brňanka Hana Ručková.
Brno - Dobré maso na grilu, kvalitní víno v ruce a společnost několika přátel. Tak si mnoho Brňanů představuje příjemně strávené letní odpoledne. Většina lidí ale nemá vlastní zahradu, na které může podobnou akci uspořádat. „Musíme se proto spokojit s grilováním na terase u našeho bytu. Není to ale ideální," připustila například pětadvacetiletá Brňanka Hana Ručková.
Poznaň – I když jsou v Polsku oblíbeným exkluzivním dárkem k prvnímu přijímání bílí poníci, ne vždy jde o šťastnou volbu. Polská média informují o případu, kdy rodina malé dívky dva dny po prvním přijímání bílého poníka jménem Lili předala obchodníkovi, který koně překupuje na maso. Život Lili zachránila nadace, jež vykupuje koně určené na porážku.
Příbram /ROZHOVOR/ – Víc než rok poté, co se příbramský masokombinát dostal do finančních potíží a musel tak propustit zhruba tři stovky zaměstnanců, se provoz znovu probouzí k životu. Provozovatelem je původně plzeňská společnost Zeman – maso, uzeniny. Za maloobchod a výrobní provozy v Příbrami zodpovídá Eduard Koranda, který poskytl Příbramskému deníku rozhovor.
Příbram /ROZHOVOR/ – Víc než rok poté, co se příbramský masokombinát dostal do finančních potíží a musel tak propustit zhruba tři stovky zaměstnanců, se provoz znovu probouzí k životu. Provozovatelem je původně plzeňská společnost Zeman – maso, uzeniny. Za maloobchod a výrobní provozy v Příbrami zodpovídá Eduard Koranda, který poskytl Příbramskému deníku rozhovor.
Šéfkuchařem ve vyhlášené restauraci Le Terroir se stal Jan Punčochář už ve 23 letech. Za jeho desetiletého působení restaurace opakovaně získala michelinské ocenění Bib Gourmand. Dnes tento originální kuchař čaruje v kuchyni restaurace Grand Cru, která se rychle stala populární mimo jiné i proto, že tu dělají výborné uzené speciality.
Praha - Městská veterinární správa v Praze v dubnu odhalila závažné nedostatky v 17 stravovacích zařízeních z celkem 51 kontrolovaných provozoven. Pokuty překročily 100 tisíc korun, sdělila Státní veterinární správa (SVS). Inspektoři na území Prahy nechali odstranit 280 kilogramů masa vykazujícího takzvané smyslové odchylky nebo masa neznámého původu.
Praha - Městská veterinární správa v Praze v dubnu odhalila závažné nedostatky v 17 stravovacích zařízeních z celkem 51 kontrolovaných provozoven. Pokuty překročily 100.000 korun, sdělila Státní veterinární správa (SVS). Inspektoři na území Prahy nechali odstranit 280 kg masa vykazujícího takzvané smyslové odchylky nebo masa neznámého původu.
Brno /FOTOGALERIE/ – Markéta Procházková chodila na brněnský Zelný trh pravidelně nakupovat čerstvé ovoce a zeleninu od farmářů. Pro další potraviny ale musela do některého z velkých supermarketů. „V okolí Zelného trhu jsem nepořídila žádné kvalitní maso nebo uzeniny," popsala Procházková.
Východní Čechy, Pardubice /ROZHOVOR TÝDNE/ - Čestný náčelník severoamerického indiánského kmene Kikapú Miloslav Stingl procestoval 152 zemí. V zahraničí strávil 19 let. Patnáctkrát objel svět.
Východní Čechy, Pardubice /ROZHOVOR TÝDNE/ - Čestný náčelník severoamerického indiánského kmene Kikapú Miloslav Stingl procestoval 152 zemí. V zahraničí strávil 19 let. Patnáctkrát objel svět.
Praha - Produkce masa v Česku v 1. čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostla o 1,1 procenta a nákup mléka o 3,6 procenta. Ceny klesly, u mléka a jatečných prasat o více než desetinu. Pouze u jatečného skotu byly ceny proti loňsku vyšší. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad. Loni produkce masa po 11 letech poklesu vzrostla o 0,8 procenta, mléka vykoupeného od českých zemědělců bylo meziročně víc o 1,3 procenta.
Liberecký kraj - A nezapomeň koupit špekáčky! Není snad rodiny, kde by tohle v poslední dubnový den nezaznělo. K pálení ohňů špekáček prostě patří. A nutně nemusí jít o špekem prorostlé kousky uzeniny
Pardubice /ROZHOVOR/ - Čestný náčelník severoamerického indiánského kmene Kikapú procestoval 152 zemí. V zahraničí strávil 19 let. Patnáctkrát objel svět.
Nové Město na Moravě, Praha /ROZHOVOR/ – Mount Everest, na němž v sobotu zahynulo nejméně 18 lidí, zažil nejtragičtější den své historie. „Taková lavina je jako mlýnek na maso," tvrdí o sesuvu kamení a ledu horolezec Radek Jaroš, který jako první Čech zdolal všechny osmitisícovky světa.
Nizozemsko – Evropský úřad Eurojust zasáhl proti síti obchodníků s koňským masem a v sedmi zemích zatkl 26 lidí. Podle policejních orgánů se zadržení podíleli na tom, že se v letech 2010 až 2013 dostalo k zákazníkům potenciálně závadné maso z celkem 4700 zvířat, které nebylo určeno ke konzumaci.
Sadská - Některá média včetně veřejnoprávní televize v pátek odpoledne přinesla informaci, že na českém trhu se objevilo kuřecí maso obsahující salmonelu. Mezi firmami, kde se kontaminované maso mělo objevit, byla jmenovaná i firma LUKUL ze Sadské na Nymbursku.
Rožmitál – Místní akční skupina Podbrdsko bude za podpory Celostátní sítě pro zemědělství a venkov pořádat v sobotu 26. září Podbrdský farmářský a řemeslný trh. Trh se uskuteční v prostorách Podbrdského muzea v Rožmitále pod Třemšínem.
Jičín - S paličkou na maso uloženou v kabelce se vydala v úterý 14. dubna odpoledne v Jičíně osmatřicetiletá žena za svým bývalým přítelem do jeho kanceláře, kde se chtěla domluvit na finančním vyrovnání.
Kroměříž – Velkou zkušeností pro mě byl den s profesionálním kuchařem v mé oblíbené kroměřížské restauraci U Bruna, kam se jinak vždy ráda zastavím na dobré jídlo. I proto jsem neváhala a domluvila se s tamním šéfkuchařem a zároveň majitelem restaurace Lukášem Pištělákem, jestli by mi neukázal několik svých fíglů a také to, jak to vlastně v kuchyni takové restaurace chodí.
Praha – Obchodní řetězec Kaufland se stal oficiálním partnerem MS v ledním hokeji 2015 v Praze a Ostravě a speciálně pro tuto příležitost připravil novou kampaň nazvanou Z lásky k hokeji. Na webových a facebookových stránkách najdou fanoušci soutěž o vstupenky, a to jak na zápasy o postup, tak i na samotné finále.
Praha – Víme dost o tom, co vlastně jíme? Od začátku dubna by se měla informovanost spotřebitelů ještě zvýšit. Od středy už výrobci musejí uvádět zemi původu u vepřového, drůbežího, skopového a kozího masa. Tato povinnost zatím platila jen u hovězího masa, ovoce, zeleniny a olivového oleje.
Řím - Světové ceny potravin v březnu meziměsíčně klesly o zhruba 1,5 procenta, a dostaly se tak na nejnižší úroveň za téměř pět let. Dodávky většiny potravinářských komodit, včetně obilnin a masa, totiž zůstaly na vysoké úrovni. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešní zprávy Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).
Bio je něco jako mantra dneška. Setkáte se s ním na každém kroku. Přesto má mnoho lidí poměrně mlhavou představu o tom, co přesně vlastně bio je. Mnozí se například domnívají, že biostrava je automaticky dietní nebo že „bio" a „maso" nejde dohromady. To je ale omyl. Jak říká Barbora Hernychová z firmy Probio, která se výrobou biopotravin zabývá již léta, můžete mít bioklobásku, biočokoládu, biochipsy, nebo dokonce třeba biotričko.
Jižní Čechy – České zboží láká. Poznali to i obchodníci, kteří někdy pod označením český výrobek prodávají i takové potraviny, co k nám putovaly tisíce kilometrů. Podle nového nařízení EU se zákazníci dozvědí, odkud zvíře pocházelo, kde bylo vykrmeno a také poraženo.
Ústí nad Orlicí – V Měšťanském pivovaru se za účasti hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického sešla valná hromada svazku obcí Region Orlicko-Třebovsko.
Jižní Čechy – České zboží láká. Poznali to i obchodníci, kteří někdy pod označením český výrobek prodávají i takové potraviny, co k nám putovaly tisíce kilometrů. „K tomu, aby i takové jídlo mohlo být označeno za český výrobek, stačilo, aby je u nás někdo naporcoval a přebalil," vysvětlila ředitelka Regionální agrární komory Jihočeského kraje (RAK JK) Hana Šťastná.