Šéfkuchařem ve vyhlášené restauraci Le Terroir se stal Jan Punčochář už ve 23 letech. Za jeho desetiletého působení restaurace opakovaně získala michelinské ocenění Bib Gourmand. Dnes tento originální kuchař čaruje v kuchyni restaurace Grand Cru, která se rychle stala populární mimo jiné i proto, že tu dělají výborné uzené speciality.
Praha - Městská veterinární správa v Praze v dubnu odhalila závažné nedostatky v 17 stravovacích zařízeních z celkem 51 kontrolovaných provozoven. Pokuty překročily 100 tisíc korun, sdělila Státní veterinární správa (SVS). Inspektoři na území Prahy nechali odstranit 280 kilogramů masa vykazujícího takzvané smyslové odchylky nebo masa neznámého původu.
Praha - Městská veterinární správa v Praze v dubnu odhalila závažné nedostatky v 17 stravovacích zařízeních z celkem 51 kontrolovaných provozoven. Pokuty překročily 100.000 korun, sdělila Státní veterinární správa (SVS). Inspektoři na území Prahy nechali odstranit 280 kg masa vykazujícího takzvané smyslové odchylky nebo masa neznámého původu.
Brno /FOTOGALERIE/ – Markéta Procházková chodila na brněnský Zelný trh pravidelně nakupovat čerstvé ovoce a zeleninu od farmářů. Pro další potraviny ale musela do některého z velkých supermarketů. „V okolí Zelného trhu jsem nepořídila žádné kvalitní maso nebo uzeniny," popsala Procházková.
Východní Čechy, Pardubice /ROZHOVOR TÝDNE/ - Čestný náčelník severoamerického indiánského kmene Kikapú Miloslav Stingl procestoval 152 zemí. V zahraničí strávil 19 let. Patnáctkrát objel svět.
Východní Čechy, Pardubice /ROZHOVOR TÝDNE/ - Čestný náčelník severoamerického indiánského kmene Kikapú Miloslav Stingl procestoval 152 zemí. V zahraničí strávil 19 let. Patnáctkrát objel svět.
Praha - Produkce masa v Česku v 1. čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostla o 1,1 procenta a nákup mléka o 3,6 procenta. Ceny klesly, u mléka a jatečných prasat o více než desetinu. Pouze u jatečného skotu byly ceny proti loňsku vyšší. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad. Loni produkce masa po 11 letech poklesu vzrostla o 0,8 procenta, mléka vykoupeného od českých zemědělců bylo meziročně víc o 1,3 procenta.
Liberecký kraj - A nezapomeň koupit špekáčky! Není snad rodiny, kde by tohle v poslední dubnový den nezaznělo. K pálení ohňů špekáček prostě patří. A nutně nemusí jít o špekem prorostlé kousky uzeniny
Pardubice /ROZHOVOR/ - Čestný náčelník severoamerického indiánského kmene Kikapú procestoval 152 zemí. V zahraničí strávil 19 let. Patnáctkrát objel svět.
Nové Město na Moravě, Praha /ROZHOVOR/ – Mount Everest, na němž v sobotu zahynulo nejméně 18 lidí, zažil nejtragičtější den své historie. „Taková lavina je jako mlýnek na maso," tvrdí o sesuvu kamení a ledu horolezec Radek Jaroš, který jako první Čech zdolal všechny osmitisícovky světa.
Nizozemsko – Evropský úřad Eurojust zasáhl proti síti obchodníků s koňským masem a v sedmi zemích zatkl 26 lidí. Podle policejních orgánů se zadržení podíleli na tom, že se v letech 2010 až 2013 dostalo k zákazníkům potenciálně závadné maso z celkem 4700 zvířat, které nebylo určeno ke konzumaci.
Sadská - Některá média včetně veřejnoprávní televize v pátek odpoledne přinesla informaci, že na českém trhu se objevilo kuřecí maso obsahující salmonelu. Mezi firmami, kde se kontaminované maso mělo objevit, byla jmenovaná i firma LUKUL ze Sadské na Nymbursku.
Rožmitál – Místní akční skupina Podbrdsko bude za podpory Celostátní sítě pro zemědělství a venkov pořádat v sobotu 26. září Podbrdský farmářský a řemeslný trh. Trh se uskuteční v prostorách Podbrdského muzea v Rožmitále pod Třemšínem.
Jičín - S paličkou na maso uloženou v kabelce se vydala v úterý 14. dubna odpoledne v Jičíně osmatřicetiletá žena za svým bývalým přítelem do jeho kanceláře, kde se chtěla domluvit na finančním vyrovnání.
Kroměříž – Velkou zkušeností pro mě byl den s profesionálním kuchařem v mé oblíbené kroměřížské restauraci U Bruna, kam se jinak vždy ráda zastavím na dobré jídlo. I proto jsem neváhala a domluvila se s tamním šéfkuchařem a zároveň majitelem restaurace Lukášem Pištělákem, jestli by mi neukázal několik svých fíglů a také to, jak to vlastně v kuchyni takové restaurace chodí.
Praha – Obchodní řetězec Kaufland se stal oficiálním partnerem MS v ledním hokeji 2015 v Praze a Ostravě a speciálně pro tuto příležitost připravil novou kampaň nazvanou Z lásky k hokeji. Na webových a facebookových stránkách najdou fanoušci soutěž o vstupenky, a to jak na zápasy o postup, tak i na samotné finále.
Praha – Víme dost o tom, co vlastně jíme? Od začátku dubna by se měla informovanost spotřebitelů ještě zvýšit. Od středy už výrobci musejí uvádět zemi původu u vepřového, drůbežího, skopového a kozího masa. Tato povinnost zatím platila jen u hovězího masa, ovoce, zeleniny a olivového oleje.
Řím - Světové ceny potravin v březnu meziměsíčně klesly o zhruba 1,5 procenta, a dostaly se tak na nejnižší úroveň za téměř pět let. Dodávky většiny potravinářských komodit, včetně obilnin a masa, totiž zůstaly na vysoké úrovni. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešní zprávy Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).
Bio je něco jako mantra dneška. Setkáte se s ním na každém kroku. Přesto má mnoho lidí poměrně mlhavou představu o tom, co přesně vlastně bio je. Mnozí se například domnívají, že biostrava je automaticky dietní nebo že „bio" a „maso" nejde dohromady. To je ale omyl. Jak říká Barbora Hernychová z firmy Probio, která se výrobou biopotravin zabývá již léta, můžete mít bioklobásku, biočokoládu, biochipsy, nebo dokonce třeba biotričko.
Jižní Čechy – České zboží láká. Poznali to i obchodníci, kteří někdy pod označením český výrobek prodávají i takové potraviny, co k nám putovaly tisíce kilometrů. Podle nového nařízení EU se zákazníci dozvědí, odkud zvíře pocházelo, kde bylo vykrmeno a také poraženo.
Ústí nad Orlicí – V Měšťanském pivovaru se za účasti hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického sešla valná hromada svazku obcí Region Orlicko-Třebovsko.
Jižní Čechy – České zboží láká. Poznali to i obchodníci, kteří někdy pod označením český výrobek prodávají i takové potraviny, co k nám putovaly tisíce kilometrů. „K tomu, aby i takové jídlo mohlo být označeno za český výrobek, stačilo, aby je u nás někdo naporcoval a přebalil," vysvětlila ředitelka Regionální agrární komory Jihočeského kraje (RAK JK) Hana Šťastná.
Míchaná vajíčka, omelety, sázená vejce. Takové jsou úpravy vajec, které patří v Česku k těm nejoblíbenějším. Vejce ale také působí jako emulgátor a spojuje jednotlivé ingredience pokrmů. Bez nich by mnohé neměly tu správnou konzistenci. „Vejce je v dnešní době v kuchyni často opomíjenou potravinou. A neprávem. Vždyť řada světových kuchyní obsahuje významné národní recepty, jejichž základem jsou vejce," říká šéfkuchař pražské restaurace Suterén Richard Šusta.
Tachov, Praha – Vše začalo dvoudenním setkáním v Aquapalace Čestlice, kam byla Monika Michlová pozvána koncem února jako finalistka reality show Fit s Deníkem. Setkání se zúčastnilo dalších třináct žen vždy z jiného kraje České republiky.
Jižní Čechy – České zboží láká. Poznali to i obchodníci, kteří někdy pod označením český výrobek prodávají i takové potraviny, co k nám putovaly tisíce kilometrů. „K tomu, aby i takové jídlo mohlo být označeno za český výrobek, stačilo, aby je u nás někdo naporcoval a přebalil," vysvětlila ředitelka Regionální agrární komory Jihočeského kraje (RAK JK) Hana Šťastná.
Praha /INFOGRAFIKA/ – Míchaná vajíčka, omelety, sázená vejce. Takové jsou úpravy vajec, které patří v Česku k těm nejoblíbenějším. Vejce ale také působí jako emulgátor a spojuje jednotlivé ingredience pokrmů. Bez nich by mnohé neměly tu správnou konzistenci. „Vejce je v dnešní době v kuchyni často opomíjenou potravinou. A neprávem. Vždyť řada světových kuchyní obsahuje významné národní recepty, jejichž základem jsou vejce," říká šéfkuchař pražské restaurace Suterén Richard Šusta.
Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Hodina a deset minut stačila amatérským kuchařům, aby prodali všech sto padesát porcí kančího guláše, které v sobotu uvařili na Guláš festu v Lužánkách. Soutěže o nejlepší guláš uvařený na ohni v kotlíku se zúčastnilo celkem osm týmů. „Museli jsme potom bohužel lidi odmítat, protože guláš prostě došel. Byl speciální tím, že jsme do něj přidali osvědčené ingredience, které však musím držet v tajnosti," sdělil jeden z kuchařů Lubomír Uličník.
Dvorce – Za jeden provaz chtějí táhnout starostové měst a obcí našeho okresu. Snahou je spolupracovat na rozvoji regionu a prosazovat zájmy jednotlivých sídel společně.
Co spojuje med, sýry, ubytování nebo šperky s ovčím rounem a ponožkami či paličkovanou krajkou? Je to prestižní značka JESENÍKY originální produkt®, kterou získávají výhradně místní producenti a poskytovatelé služeb.
Bangkok - Turistické středisko v severozápadním Laosu, které se zaměřuje na čínské návštěvníky, se stalo místem, kde si hosté mohou k jídlu dopřát celou škálu ohrožených zvířat - včetně tygřího masa či medvědích tlapek. S odvoláním na zprávu ekologické skupiny o tom dnes informovala agentura AFP.
Hluchov – Kančí, dančí, jelení i srnčí. Vůně zvěřinových dobrot se ponese příští týden Hluchovem. Místní hospoda Na Sépce bude od čtvrtka pořádat tradiční zvěřinové hody.
Manila – Do péče lékařů se dostala skupina 13 osob na Filipínách poté, co jedli maso psa, u něhož se později prokázala nákaza vzteklinou. Zdravotnické úřady odhalily nebezpečí, které čtyřem dospělým a devíti dětem hrozí, při prověřování informací o údajném výskytu vztekliny na předměstí města Zamboaga. Oznámila to dnes agentura AFP s odvoláním na ředitele městské veterinární správy Maria Arriolu.
Karáčí – Pákistánští celníci zabavili minulý týden v přístavu v Karáčí rekordní zásilku želvího masa určenou zřejmě čínským zákazníkům. Informovala o tom agentura AFP. V kontejneru, který měl převážet ryby, bylo 1,9 tuny sušeného masa z chráněného druhu sladkovodních želv. Celkem bylo zabito odhadem 4000 zvířat.
Střední Čechy - Lékařský kufřík, mrazák, basy od piv nebo maso na ovar. Někdy se úředníci ve ztrátách a nálezech musí divit, co všechno lidi dokážou ztratit. Podobné rarity ale nálezci přináší jen jednou za čas. Stálicí jsou hlavně klíče. Podle nového občanského zákoníka se musí věci skladovat místo šesti měsíců tři roky.
Choltice - Zámecká restaurace v Cholticích zve čtenáře Chrudimského deníku k ochutnávce pokrmů připravených z telecího masa. To je požadováno za maso dietní, i když dietetický význam závisí hlavně na jeho úpravě.
Nové Strašecí – Záhadné navýšení poplatků a s nimi spojené výdaje přesahující tři sta tisíc korun a také neserióznost. To jsou hlavní důvody, proč se rozhodli ukončit zastupitelé Nového Strašecí po pěti měsících členství v Místní akční skupině Rakovnicko.
Blansko /REPORTÁŽ/ - Jak řezník porcuje víc než devadesátikilové prase, mohli na vlastní oči vidět návštěvníci tradiční zabijačky v Blansku. A také si pochutnat nejen na ovarové polévce.