Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Šéfkuchař Jan Punčochář: Udit se dá všechno. I máslo!

Šéfkuchařem ve vyhlášené restauraci Le Terroir se stal Jan Punčochář už ve 23 letech. Za jeho desetiletého působení restaurace opakovaně získala michelinské ocenění Bib Gourmand. Dnes tento originální kuchař čaruje v kuchyni restaurace Grand Cru, která se rychle stala populární mimo jiné i proto, že tu dělají výborné uzené speciality.

Veterinární správa odhalila nedostatky v pražských restauracích

Praha - Městská veterinární správa v Praze v dubnu odhalila závažné nedostatky v 17 stravovacích zařízeních z celkem 51 kontrolovaných provozoven. Pokuty překročily 100 tisíc korun, sdělila Státní veterinární správa (SVS). Inspektoři na území Prahy nechali odstranit 280 kilogramů masa vykazujícího takzvané smyslové odchylky nebo masa neznámého původu.

Veterinární správa odhalila nedostatky v pražských restauracích

Praha - Městská veterinární správa v Praze v dubnu odhalila závažné nedostatky v 17 stravovacích zařízeních z celkem 51 kontrolovaných provozoven. Pokuty překročily 100.000 korun, sdělila Státní veterinární správa (SVS). Inspektoři na území Prahy nechali odstranit 280 kg masa vykazujícího takzvané smyslové odchylky nebo masa neznámého původu.

Tržnice na Zelném trhu příští rok otevře. Podívejte se, jak bude vypadat

Brno /FOTOGALERIE/ – Markéta Procházková chodila na brněnský Zelný trh pravidelně nakupovat čerstvé ovoce a zeleninu od farmářů. Pro další potraviny ale musela do některého z velkých supermarketů. „V okolí Zelného trhu jsem nepořídila žádné kvalitní maso nebo uzeniny," popsala Procházková.

Produkce masa a nákup mléka v Česku v 1. čtvrtletí vzrostly

Praha - Produkce masa v Česku v 1. čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostla o 1,1 procenta a nákup mléka o 3,6 procenta. Ceny klesly, u mléka a jatečných prasat o více než desetinu. Pouze u jatečného skotu byly ceny proti loňsku vyšší. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad. Loni produkce masa po 11 letech poklesu vzrostla o 0,8 procenta, mléka vykoupeného od českých zemědělců bylo meziročně víc o 1,3 procenta.

Špekáček je ryze československá specialita

Liberecký kraj - A nezapomeň koupit špekáčky! Není snad rodiny, kde by tohle v poslední dubnový den nezaznělo. K pálení ohňů špekáček prostě patří. A nutně nemusí jít o špekem prorostlé kousky uzeniny

Úřad Evropské unie zasáhl proti obchodníkům s koňským masem, zatkl 26 lidí

Nizozemsko – Evropský úřad Eurojust zasáhl proti síti obchodníků s koňským masem a v sedmi zemích zatkl 26 lidí. Podle policejních orgánů se zadržení podíleli na tom, že se v letech 2010 až 2013 dostalo k zákazníkům potenciálně závadné maso z celkem 4700 zvířat, které nebylo určeno ke konzumaci.

Maso se salmonelou v Sadské byl velký omyl. Zřejmě mrazíren

Sadská - Některá média včetně veřejnoprávní televize 
v pátek odpoledne přinesla informaci, že na českém trhu se objevilo kuřecí maso obsahující salmonelu. Mezi firmami, kde se kontaminované maso mělo objevit, byla jmenovaná 
i firma LUKUL ze Sadské na Nymbursku.

Hledají peníze pro zemědělce

Místní akční skupina (MAS) Hrubý Jeseník chce pomoci zemědělcům z našeho okresu získat dotace z Programu rozvoje venkova.

Jak to chodí v restauraci? Rozhoduje příprava

Kroměříž – Velkou zkušeností pro mě byl den s profesionálním kuchařem v mé oblíbené kroměřížské restauraci U Bruna, kam se jinak vždy ráda zastavím na dobré jídlo. I proto jsem neváhala a domluvila se s tamním šéfkuchařem a zároveň majitelem restaurace Lukášem Pištělákem, jestli by mi neukázal několik svých fíglů a také to, jak to vlastně v kuchyni takové restaurace chodí.

Kaufland je partnerem hokejového MS. Láká na soutěž o vstupenky i hokejové maso

Praha – Obchodní řetězec Kaufland se stal oficiálním partnerem MS v ledním hokeji 2015 v Praze a Ostravě a speciálně pro tuto příležitost připravil novou kampaň nazvanou Z lásky k hokeji. Na webových a facebookových stránkách najdou fanoušci soutěž o vstupenky, a to jak na zápasy o postup, tak i na samotné finále.

Rodokmen masa už pro zákazníka není tajný

Praha – Víme dost o tom, co vlastně jíme? Od začátku dubna by se měla informovanost spotřebitelů ještě zvýšit. Od středy už výrobci musejí uvádět zemi původu u vepřového, drůbežího, skopového a kozího masa. Tato povinnost zatím platila jen u hovězího masa, ovoce, zeleniny a olivového oleje.

Světové ceny potravin klesly na téměř pětileté minimum

Řím - Světové ceny potravin v březnu meziměsíčně klesly o zhruba 1,5 procenta, a dostaly se tak na nejnižší úroveň za téměř pět let. Dodávky většiny potravinářských komodit, včetně obilnin a masa, totiž zůstaly na vysoké úrovni. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešní zprávy Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Barbora Hernychová: Bio není o dietě

Bio je něco jako mantra dneška. Setkáte se s ním na každém kroku. Přesto má mnoho lidí poměrně mlhavou představu o tom, co přesně vlastně bio je. Mnozí se například domnívají, že biostrava je automaticky dietní nebo že „bio" a „maso" nejde dohromady. To je ale omyl. Jak říká Barbora Hernychová z firmy Probio, která se výrobou biopotravin zabývá již léta, můžete mít bioklobásku, biočokoládu, biochipsy, nebo dokonce třeba biotričko.

Etikety nám napoví, odkud pochází maso, které jíme

Jižní Čechy –  České zboží láká. Poznali to i obchodníci, kteří někdy pod označením český výrobek prodávají i takové potraviny, co k nám putovaly tisíce kilometrů. Podle nového nařízení EU se zákazníci dozvědí, odkud zvíře pocházelo, kde bylo vykrmeno a také poraženo.

Od zítřka musí mít vepřové rodokmen

Jižní Čechy – České zboží láká. Poznali to i obchodníci, kteří někdy pod označením český výrobek prodávají i takové potraviny, co k nám putovaly tisíce kilometrů. „K tomu, aby i takové jídlo mohlo být označeno za český výrobek, stačilo, aby je u nás někdo naporcoval a přebalil," vysvětlila ředitelka Regionální agrární komory Jihočeského kraje (RAK JK) Hana Šťastná.

Cholesterol ve vejcích? Zdravým lidem neuškodí

Míchaná vajíčka, omelety, sázená vejce. Takové jsou úpravy vajec, které patří v Česku k těm nejoblíbenějším. Vejce ale také působí jako emulgátor a spojuje jednotlivé ingredience pokrmů. Bez nich by mnohé neměly tu správnou konzistenci. „Vejce je v dnešní době v kuchyni často opomíjenou potravinou. 
A neprávem. Vždyť řada světových kuchyní obsahuje významné národní recepty, jejichž základem jsou vejce," říká šéfkuchař pražské restaurace Suterén Richard Šusta.

Začátek soutěže odstartoval pobyt v Aquapalace Čestlice

Tachov, Praha – Vše začalo dvoudenním setkáním v Aquapalace Čestlice, kam byla Monika Michlová pozvána koncem února jako finalistka reality show Fit s Deníkem. Setkání se zúčastnilo dalších třináct žen vždy z jiného kraje České republiky.

Od zítřka musí mít vepřové rodokmen

Jižní Čechy – České zboží láká. Poznali to i obchodníci, kteří někdy pod označením český výrobek prodávají i takové potraviny, co k nám putovaly tisíce kilometrů. „K tomu, aby i takové jídlo mohlo být označeno za český výrobek, stačilo, aby je u nás někdo naporcoval a přebalil," vysvětlila ředitelka Regionální agrární komory Jihočeského kraje (RAK JK) Hana Šťastná.

DENÍK RADÍ: Cholesterol ve vejcích? Zdravým lidem neuškodí

Praha /INFOGRAFIKA/ – Míchaná vajíčka, omelety, sázená vejce. Takové jsou úpravy vajec, které patří v Česku k těm nejoblíbenějším. Vejce ale také působí jako emulgátor a spojuje jednotlivé ingredience pokrmů. Bez nich by mnohé neměly tu správnou konzistenci. „Vejce je v dnešní době v kuchyni často opomíjenou potravinou. 
A neprávem. Vždyť řada světových kuchyní obsahuje významné národní recepty, jejichž základem jsou vejce," říká šéfkuchař pražské restaurace Suterén Richard Šusta.

Velikonoční recepty

Svátky jara se blíží. Inspirujte se tradičními recepty a jejich variantami. Jsou plné zdraví a síly.

Guláš fest ovládli myslivci. Nabídli maso z divočáka a muflona

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Hodina a deset minut stačila amatérským kuchařům, aby prodali všech sto padesát porcí kančího guláše, které v sobotu uvařili na Guláš festu v Lužánkách. Soutěže o nejlepší guláš uvařený na ohni v kotlíku se zúčastnilo celkem osm týmů. „Museli jsme potom bohužel lidi odmítat, protože guláš prostě došel. Byl speciální tím, že jsme do něj přidali osvědčené ingredience, které však musím držet v tajnosti," sdělil jeden z kuchařů Lubomír Uličník.

Jeseníky jako prestižní značka

Co spojuje med, sýry, ubytování nebo šperky s ovčím rounem a ponožkami či paličkovanou krajkou? Je to prestižní značka JESENÍKY originální produkt®, kterou získávají výhradně místní producenti a poskytovatelé služeb.

Laoské turistické středisko nabízí Číňanům k jídlu tygry, medvědy

Bangkok - Turistické středisko v severozápadním Laosu, které se zaměřuje na čínské návštěvníky, se stalo místem, kde si hosté mohou k jídlu dopřát celou škálu ohrožených zvířat - včetně tygřího masa či medvědích tlapek. S odvoláním na zprávu ekologické skupiny o tom dnes informovala agentura AFP.

Třináct Filipínců je v péči lékařů po požití psa se vzteklinou

Manila – Do péče lékařů se dostala skupina 13 osob na Filipínách poté, co jedli maso psa, u něhož se později prokázala nákaza vzteklinou. Zdravotnické úřady odhalily nebezpečí, které čtyřem dospělým a devíti dětem hrozí, při prověřování informací o údajném výskytu vztekliny na předměstí města Zamboaga. Oznámila to dnes agentura AFP s odvoláním na ředitele městské veterinární správy Maria Arriolu.

V Pákistánu zabavili pašerákům dvě tuny želvího masa

Karáčí – Pákistánští celníci zabavili minulý týden v přístavu v Karáčí rekordní zásilku želvího masa určenou zřejmě čínským zákazníkům. Informovala o tom agentura AFP. V kontejneru, který měl převážet ryby, bylo 1,9 tuny sušeného masa z chráněného druhu sladkovodních želv. Celkem bylo zabito odhadem 4000 zvířat.

Po svých ztracených věcech 
se lidé většinou nepídí

Střední Čechy - Lékařský kufřík, mrazák, basy od piv nebo maso na ovar. Někdy se úředníci ve ztrátách a nálezech musí divit, co všechno lidi dokážou ztratit. Podobné rarity ale nálezci přináší jen jednou za čas. Stálicí jsou hlavně klíče. Podle nového občanského zákoníka se musí věci skladovat místo šesti měsíců tři roky.

Obézní děti potřebují pohyb

Pokud není dítě nemocné, příčiny jeho tloušťky bývají obvykle dvě. Nevhodný jídelníček a nedostatek tělesných aktivit.

Vyhrajte menu z telecího masa pro dva!

Choltice - Zámecká restaurace v Cholticích zve čtenáře Chrudimského deníku k ochutnávce pokrmů připravených z telecího masa. To je požadováno za maso dietní, i když dietetický význam závisí hlavně na jeho úpravě.

Novostrašečtí odmítli zaplatit statisíce. V MAS skončili

Nové Strašecí – Záhadné navýšení poplatků a s nimi spojené výdaje přesahující tři sta tisíc korun a také neserióznost. To jsou hlavní důvody, proč se rozhodli ukončit zastupitelé Nového Strašecí po pěti měsících členství v Místní akční skupině Rakovnicko.