
Řezníci ze Skuhrova jezdí za svými zákazníky sami. Brodsko křižují dvěma auty
Skuhrov – Kvalitní české suroviny bez přidaných glutamátů a poctivá domácí výroba.
Skuhrov – Kvalitní české suroviny bez přidaných glutamátů a poctivá domácí výroba.
Zlínský kraj – 946 milionů korun, tedy necelou miliardu. O takovou obrovskou částku připravili podvodníci český stát kvůli daňovým pletichám. Je zde i dobrá zpráva. Spadla klec. Podle kriminalistů odkrytím této činnosti zachránili státu další stovky milionů korun. 314 milionů.
Cvikov - Je to už tradice. V pátek se sejdou a v jídelně místní základní školy začnou připravovat zabijačkové hody pro veřejnost, aby na jarmarku ve Cvikově bylo celý den co jíst.
Košíky – Gulášů srnčího, kančího, hovězího, segedínského a slovenského speciálu se dočkaly chuťové buňky těch, kteří v sobotu odpoledne zamířili do Obecnice v Košíkách. Konal se tam čtvrtý ročník oblíbené soutěže ve vaření gulášů – Gulášpárty.
Děčín – Již téměř jasno mají hygienici v případu hromadných zažívacích problémů na děčínském internátu. S největší pravděpodobností za to mohlo maso v guláši, který měly děti k večeři.
Mladoboleslavsko - V regionu vznikla nová místní akční skupina (MAS) a má se čile k světu. Už získala i první dotaci
Žďár nad Sázavou - I v září mohou lidé ve Žďáře nakoupit na farmářském trhu. Koná se v sobotu 19. září od 8 do 11.30 hodin na náměstí Republiky.
Jihlava – Víte, jak chutná káva ve tmě, jak si vybrat z jídelního lístku, když máte zakryté oči, jak ukrojit kousek zákusku poslepu a nestrčit si do pusy prázdnou vidličku a jak se chodí po hrbolatém chodníku a točitých schodech se zakrytýma očima?
Hanušovice - Výrobky, služby a zážitky se mohou opět ucházet o udělení značky Jeseníky originální produkt. Koordinátor značení, Místní akční skupina (MAS) Horní Pomoraví vyhlásila výzvy pro podávání žádosti. Zájemci o označení originálních jesenických služeb se mohou hlásit do 27. září a výrobci jedinečných, tradičních řemeslných i potravinářských produktů do 4. října.
Dříve se na vesnicích běžně chovala domácí zvířata od slepic přes kozy až po krávy. Postupně jich začalo ubývat a dnes se vytrácí i těch posledních pár kohoutů, kteří ráno kokrhají do oken.
Železné hory - Místní akční skupina (MAS) Železnohorský region se zúčastnila se svým produktem Gurmánská stezka národního kola evropské soutěže EDEN (Europe Destination of ExcelleNce) na téma Lokální gastronomie. S tímto produktem postoupila mezi pětici finalistů.
Vysoké Mýto /Krátce/ – Vysokomýtští strážníci společně s policií řešili nedávno sousedskou hádku dvou rodin ve Fibichově ulici, která vyvrcholila fyzickým útokem. Poškozenou po slovní výměně názorů ohledně chování dětí napadly tři její sousedky.
Společnost VOMA, s. r. o. se zabývá produkcí masa a masných výrobků již od roku 1992. Tehdy došlo k první radikální přestavbě provozovny a prodejny v Moravské ulici v Uherském Brodě, k vybavení novými technologiemi a k získání prvních certifikátů kvality.
Blansko – Farmářské trhy, které se na náměstí Republiky v Blansku konají jednou za čtrnáct dní, přilákaly včera opět davy návštěvníků. Ti čekali ve frontách především na maso, ovoce, zeleninu a čerstvé pečivo.
Orlickoústecko – MAS ORLICKO, z.s. upozorňuje, že první výzvy nového dotačního období jsou tu. Do druhé poloviny září mohou předkládat první žádosti o dotace na modernizaci zemědělských podniků zemědělští podnikatelé, do konce října potom mikropodniky s méně než deseti zaměstnanci.
Jižní Čechy - Každý týden se po rozhlasových vlnách vydáte za jedním hasičským sborem a můžete mu pomoci vyhrát velkou veselici pro celou obec plnou hudby, grilovaného masa a piva za 100 tisíc korun. Jihočeský vítěz také postoupí do finálového celorepublikového klání, ve kterém se utká o hasičské vybavení za stovky tisíc korun!
Stále oblíbenější a modernější je stravovat se vegetariánsky, vegansky nebo dokonce podle zásad raw stravy vitariánsky. Živá, syrová a raw jsou synonyma pro rostlinné potraviny, které lidé upravují maximální teplotou do čtyřiceti dvou stupňů. Nejčastěji k přípravě jídel používají čerstvou zeleninu, ovoce nebo oříšky a klíčky.
Frýdek-Místek - Farmářské trhy na místeckém náměstí Svobody jsou mezi lidmi velice oblíbené. Ani současné tropické teploty neodrazují zákazníky od nakupování masných výrobků. Pro prodejce to ovšem znamená, že musejí dávat velký pozor, jestli jim dobře funguje chlazení.
Otrokovice – V hrdle vám vysychalo při sebemenší chůzi. Připadali jste si jako spíš topinky na rozehřáté pánvičce, jako šťavnaté maso na roštu. I v takových podmínkách ale fotbalisté Viktorie Otrokovice dokázali ve svém prvním zápase v MSFL otočit zápas s Hlučínem z 0:2 na 3:2.
Tábor - Do Kabelkového veletrhu, který v českobudějovickém IGY vypukne 2. září v 9 hodin, jsme získali další kousky od kapitánů hotelů.
Žďársko – Téměř stovku případů onemocnění salmonelózou už evidují epidemiologové na Žďársku. K nárůstu letošního počtu nemocných došlo zejména v posledních týdnech.
Příbram /ROZHOVOR/ – Výlety s dětmi ze slabších rodin, rehabilitační výlet se seniory. I tak může vypadat léto s Farní charitou Příbram. Jejím ředitelem je přes půl roku Jiří Kala, který ve funkci pokračuje po současné místostarostce Aleně Ženíškové.
Plzeň - Nejdřív zábava a potom fotbal? Hráči Maccabi Tel Aviv, kteří dnes vyzvou fotbalisty Plzně v odvetě Ligy mistrů, měli na západě Čech nabitý program. Kromě tradičního tréninku totiž zamířili také do pivovaru.
Plzeň – Již ve středu večer se plzeňští fotbalisté mohou přiblížit vytoužené účasti v Lize mistrů. Na programu je odvetný zápas 3. předkola soutěže, v němž budou domácí hájit nadějný náskok 2:1 ze zápasu v Izraeli.
Folmava – Čtyři dny se ukrýval vysílený a hladový raroh velký ve stromech nedaleko domu Olgy Böhmové ve Folmavě. Jak se později ukázalo, dravec patři do do přírodního parku dravců v Bavorsku, kde ho napadl jestřáb, a raroh uletěl až do Folmavy a netrefil zpět domů.
Praha - Produkce masa v Česku ve druhém čtvrtletí meziročně klesla o 0,7 procenta, nákup mléka naopak o 4,7 procenta stoupl. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad. Ceny zemědělských výrobců proti loňsku většinou klesly, pouze u jatečného skotu byly vyšší. U mléka a jatečných prasat se ceny propadly o více než desetinu.
Bernartice (Písecko) - Mražené maso ve státních skladech určené pro krizové situace by mohla částečně nahradit živá zvířata. V rezervách by se mohla objevit už v roce 2017. Dnes to novinářům řekl předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr. Správa začala spolupracovat na projektu tzv. živého stáda s Agrární komorou ČR. Nyní například platí správa za dodávku, skladování a ochraňování 500 tun mraženého masa 46,4 milionu korun za tři roky. Stádo by mělo tyto náklady snížit.
Velké Karlovice /FOTOGALERIE/ - K letním měsícům neodmyslitelně patří grilování. Šéfkuchař wellness hotelu Horal ve Velkých Karlovicích Jaroslav Orság si ho o prázdninách užívá opravdu dosyta. U grilu tráví čas nejen „v práci", ale také ve chvílích volna s přáteli či rodinou.
Rybí maso může podle vědců zmírnit negativní účinek jedovatého kadmia v lidském organismu. Ukázal to výzkum Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Zabýval se především reakcí lidských jaterních buněk na kadmium, řekla mediální zástupkyně fakulty Gabriela Bechynská. Kadmium je Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny označován jako kancerogenní látka, tedy vyvolávající rakovinu. Jeho sloučeniny mají toxické účinky na ledviny a játra.
Řeznictví H+H je již několik let na Novojičínsku pojmem. Zákazníci mají jistotu, že ve všech sedmadvaceti kmenových prodejnách najdou kvalitu a tradiční formy zpracování masa a uzenin.
Jastarnia (Polsko) - Obliby tradičních regionálních specialit chtěl využít jistý majitel restaurace z polské Helské kosy, který plánoval servírovat hostům jídla z tuleního masa. Novinka ale rozčílila ochránce zvířat i turisty, informují polská média. Milovníci nezvyklých gastronomických zážitků nakonec tulení speciality neochutnají.
Nejdek - Nejdečtí policisté vypátrali a následně zadrželi dvaapadesátiletého místního muže, který má nyní na svědomí přečin krádeže a porušování domovní svobody. Vše souviselo s krádeží masa a kolečka.
Praha - Počet kachen chovaných v Česku meziročně k začátku dubna vzrostl o polovinu na 589.593. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. O rok dříve šlo o 393.187 kachen. Nárůst vykazují i celoroční statistiky, které ČTK poskytl státní podnik Mezinárodní testování drůbeže (MTD) v Ústrašicích. Podle nich se loni vylíhlo meziročně skoro o tři miliony kachen víc, celkově 12,46 milionu, většina se ale vyveze do zahraničí.
Brno - Jídlo z regionálních potravin připravené špičkovými brněnskými kuchaři. To už pátým rokem nabízí gastronomický festival Jídlo z blízka, který začíná už ve čtvrtek 16. července. S plným břichem pak můžou Brňané vyrazit i na doprovodné akce. Festival končí až příští neděli.
Státní veterinární správa (SVS) při kontrole prodejny masa a uzenin v Bruntále natrefila na zásilku kuřecích řízků, která obsahovala bakterie Salmonelly enteritidis.
Slavhostice - Velmi kuriózní případ řeší v těchto dnech kopidlenští kriminalisté. Jejich výjezd dokládá fakt, že drzost některých zlodějů nezná mezí.
Praha - V kuřecích prsních řízcích z Polska, které distribuovala prodejna masa a uzenin Jantar v Bruntále, nalezli veterináři bakterie salmonely. Zásilka 210 kg kuřecího masa je již prodaná, přesto ji mohou mít zákazníci ještě v mrazácích, upozornil dnes mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.
Železné hory - Letních prázdninových akcí v Železnohorském regionu je více než dost. Z množství pozvánek na výlety po našem regionu vybíráme pozvánku na prázdninové putování po Formanské stezce, které je spojeno i se soutěží o zajímavé ceny.
Blansko /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Ve stínu stromů v rohu zámeckého parku visí na trojnožkách řada kotlíků. Party kuchařů pod nimi zatápí. Na stolech krájí hory cibule, masa a chystají koření. Druhé Blanenské zámecké Gulášobraní startuje. A sobotní dopoledne slibuje, že bude pořádný hic. U rozpálených kotlíků dvojnásobný. „Umění je uvařit guláš bez masa," směje se rozložitý chlapík v modrém triku, který míchá dřevěnou vařekou pěnící cibuli v jednom z kotlů.
Jihlava - V prvním pololetí tohoto roku již na Vysočině onemocnělo 365 lidí kampylobakteriózou, závažným průjmovým onemocněním souvisejícím s grilováním, řekla Alena Dvořáková z Krajské hygienické stanice v Jihlavě. Kampylobakterióza je infekce podobná salmonelóze, kterou vyvolávají bakterie z nedostatečně tepelně upraveného masa, hlavně drůbežího. Přes léto, kdy řada lidí griluje, každoročně případů přibývá.
Šternberk – Květiny, bylinky, dřevěné hračky, ale i ovoce a zelenina, maso nebo pečivo bylo možné nakoupit na dalších Venkovských trzích ve Šternberku na Olomoucku. V sobotu dopoledne trhovci zaplnili Hlavní náměstí.
Rychnovsko – Již čtvrtý ročník soutěže zpravodajů odstartuje na Rychnovsku v příštím roce.
Nemoc možná už trochu zapomenutá, přesto stále existující. Toxoplazmóza. Nemoc od zvířat. Jak se před ní chránit, žijeme – li v úzkém soužití se zvířaty? Na to odpovídá Petr Ježek, primář oddělení klinické mikrobiologie a parazitologie Oblastní nemocnice Příbram.
Příbram /LÉKAŘ RADÍ/ – Nemoc možná už trochu zapomenutá, přesto stále existující. Toxoplazmóza. Nemoc od zvířat. Jak se před ní chránit, žijeme – li v úzkém soužití se zvířaty? Na to odpovídá Petr Ježek, primář oddělení klinické mikrobiologie a parazitologie Oblastní nemocnice Příbram.
Grilovací sezóna jede v plném proudu. Prosluněné dny vábí k setkáním na zahradě, kde si lidé popovídají, popíjí pivo a grilují okořeněný kus masa. Patří k nim i Krnovan Karel Žák, který je skutečný grilmajstr.
Plzeň – Jamila, Nanschan a nově také Chandra. Návštěvníci, kteří vyrazí do plzeňské zoo, mohou při troše štěstí zahlédnout všechny tři levharty sněžné.
„Snažíme se hospodařit jako naši prapředci, poctivě a ohleduplně k přírodě i našim zvířatům," uvedl v minulém článku Lukáš Mališka, spolumajitel Vítkovské zemědělské s.r.o. Objasnil také, jak takový ekologický chov vypadá.
Modlany - Dřevo příjemně praskalo, počasí se po menší spršce umoudřilo a z kotlíků se linuly vůně gulášů podle duhu masa, pro které se rozhodlo šestnáct přihlášených družstev, soupeřících v uvaření nejchutnějšího kotlíkového guláše.
Hranice – Celkem pětadvacet zájemců z řad podnikatelů, starostů a zemědělců se zúčastnilo veřejné debaty ve středu 24. června. Ta měla za úkol vyřešit, inspirovat nebo navést členy Místní akční skupiny (MAS) k rozhodnutí, kam investovat peníze.
Lukáš Mališka, spolumajitel Vítkovské zemědělské s.r.o., říká: „Snažíme se hospodařit jako naši prapředci: poctivě a ohleduplně k přírodě i našim zvířatům".