
V hospodě U Henzlů vonělo domácí uzené
Dobrá – V pořadí již čtvrtý ročník tradičního Uzenobraní se konal v sobotu večer v hospodě U Henzlů v obci Dobrá u Přibyslavi.
Dobrá – V pořadí již čtvrtý ročník tradičního Uzenobraní se konal v sobotu večer v hospodě U Henzlů v obci Dobrá u Přibyslavi.
Region – Malá šelma jedináček si chce hrát. Znamená to spoustu šrámů a jizev, po rukách i po těle. Ale mně ty mé nevadí, každá z nichmá svůj příběh.
České Heřmanice – V kulturním domě v Českých Heřmanicích se za účasti hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického uskutečnil závěrečný workshop a konference k projektu MAS jako nástroj spolupráce obcí, který pořádalo Sdružení místních samospráv ČR za účasti starostů a manažerů Místních akčních skupin Pardubického a Královéhradeckého kraje.
Vyškovsko – Jediné místo, kde by mohli v Šaraticích pořádat vesnickou zabijačku, je podle starosty Karla Kaloudy snad jen školní kuchyně. A to se, jak poukazuje, zrovna moc nehodí. Čerstvý ovar nebo tlačenku přímo vytažené z kotle si tak Šaratičtí ani letos nekoupí. Stejně jako řada dalších přestala obec kvůli stále přísnějším hygienickým pravidlům zhruba před třemi lety veřejnou zabijačku pořádat.
Vyškovsko – Jediné místo, kde by mohli v Šaraticích pořádat vesnickou zabijačku, je podle starosty Karla Kaloudy snad jen školní kuchyně. A to se, jak poukazuje, zrovna moc nehodí. Čerstvý ovar nebo tlačenku přímo vytažené z kotle si tak Šaratičtí ani letos nekoupí. Stejně jako řada dalších přestala obec kvůli stále přísnějším hygienickým pravidlům zhruba před třemi lety veřejnou zabijačku pořádat.
Montevideo - „V Uruguayi se vegetariánům smějí, považují je za blázny," povzdychne si Laura Lacurciaová, které bylo zvířat líto, a tak vyřadila maso ze svého jídelníčku. V zemi, která patří mezi největší vývozce masa, je vegetariánství křížová cesta, píše agentura AFP.
Rožmitál - Krajské informační středisko Středočeského kraje a Místní akční skupina Podbrdsko zvou na seminář k Chráněné krajinné oblasti Brdy. Koná se v pondělí 23. listopadu od 17 hodin v rožmitálském společenském centru.
Odvážná žena, která se sbalila a odjela do Afriky bojovat proti mezinárodní mafii, jež obchoduje se slonovinou a masem divokých zvířat, nebojuje zbraněmi. Hanka Böhme se postavila násilí a chamtivosti čelem těmi nejčistšími prostředky. Na stopu ilegálním lovcům se vydala pouze se svou fenkou Camou.
Jižní Morava - Šunka, slanina nebo párky způsobují rakovinu trávicího traktu. S takovým závěrem nedávno přišla Světová zdravotnická organizace (WHO). Zařadila tak uzeniny na stejnou úroveň jako například tabák nebo azbest. Podle zprávy organizace i dva plátky slaniny denně zvyšují riziko rakoviny tlustého střeva o osmnáct procent.
Chotěboř – Propagace i v mezinárodním měřítku.
Tyto fotografie jsme z Kamerunu dostali už před čtvrt rokem a od té doby jsem váhal, zda je zveřejnit. Při pohledu na ně musí snad každého obejít hrůza. Ledová, svírající hrůza. Zachycují haldu gorilího masa zabaveného pytlákům a jednoho ze strážců rezervace Dja, který ze země zvedá uříznutou gorilí paži.
Klatovsko – Přinášíme další díl seriálu o zajímavostech regionu, v němž nahlížíme do novin starých sto i více let, abychom zjistili, co zajímavého se psalo v minulosti.
Sokolovsko – Maso, ryby, klobásy nebo třeba sýry. To vše patří zcela nepochybně do udírny. Podzim a začátek zimy jsou přitom naprosto vhodná období pro roztopení v udírně. A své o tom vědí i lidé na Sokolovsku.
Hradec Králové - Místní organizace Svazu důchodců České republiky (SDČR) v Hradci Králové a Krajská rada SDČR vyvíjejí velmi bohatou činnost, však také mají v kraji asi dva tisíce členů. Rekreační komise, vedená paní Čapkovou a Petříkovou, navázala úzké kontakty například s wellness střediskem MAS v Sezimově Ústí, kde pořádají týdenní rekreační pobyty.
Praha - Produkce masa v Česku ve třetím čtvrtletí meziročně klesla o dvě procenta. Nákup mléka naopak stoupl o 2,8 procenta. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad. Ceny zemědělských výrobců se oproti loňsku zvýšily pouze u jatečného skotu. Ceny mléka se meziročně propady o více než 20 procent.
Uherské Hradiště /ROZHOVOR/ - S příběhy tisíce a jedné noci se do Maroka, země na severozápad Afriky, vydalo volné sdružení divadelníků, které si říká KočéBR. Jejím členem je i Vojtěch Johaník mladší (na snímku vlevo nahoře), rodák ze Slovácka. V Maroku strávila parta třinácti herců skoro tři týdny a najezdila tři tisíce kilometrů. Hráli, kde se dalo, a spali pod širákem i u místních lidí.
Modrá – Druhý ročník rybářových žní spojený s oslavou třetího výročí od zpřístupnění botanické a sladkovodní expozice Živá voda na Modré, se uskutečnil ve středu, v Den vzniku samostatného československého státu, pod pořadatelskou taktovkou provozovatelů areálu.
Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes zařadila uzeniny jako je šunka, slanina či párky na seznam prokázaných karcinogenů. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), která je součástí WHO, došla k závěru, že tyto masné výrobky mohou způsobovat rakovinu trávicího traktu. Uzeniny se tak ocitly ve stejné skupině karcinogenů, kde figuruje například tabák či azbest. Podle IARC rakovinu pravděpodobně způsobuje i nezpracované červené maso, pro toto tvrzení však zatím neexistují nezvratné důkazy.
Mikulčice – Gurmáni z Mikulčic v pátek připravovali na sobotní osmý ročník zabijačky vepřové pochoutky. „Uvařili jsme několik kilogramů kolen, vepřových hlav, srdíček, jazyků, ledvinek a teď budeme dělat tlačenku. Kromě libového masa do ní dáváme i lalok, aby se promastila. Jde také o mozaiku, aby byla pěkná na řezu. Přidáváme česnek, cibuli a vývar, posolíme a okořeníme pepřem. Chuť tlačence dodá i majoránka. Pak všechno promícháme a natlačíme do papírových tlačenkových střev. Plánujeme asi čtyřicet kusů dvoukilových tlačenek," popsal výrobu prezident Gurmánů Vít Pavka.
Pelhřimovsko – Dančí kýta na smetaně s brusinkami, srnčí gulášek, pečený bažant po staročesku, steak z jeleního hřbetu nebo nudličky z kančí panenky.
Plumlov – Myslivci s loveckými psy, myslivci u stánku s pečeným divočákem. Myslivci na pódiu. Sobota zkrátka v Plumlově patřila myslivcům a jejich Hubertským slavnostem. Organizátoři z řad pracovníků zdejšího zámku si připravili pro ně i pro širokou veřejnost program trvající celé odpoledne a část večera.
Praha - Chovatelé prasat se bojí zavírání chovů. Prodejní cena vepřového je nižší než náklady a obchodní řetězce preferují levné dotované maso z ciziny. Na dnešní tiskové konferenci to řekl prezident Agrární komory ČR Miroslav Toman.
Londýn - Je známo, že po nadměrné konzumaci alkoholu mají lidé tendenci dělat věci, které ve střízlivém stavu nedělají. Platí to i pro vegetariány: jak zjistil britský průzkum, někteří z nich jsou pod vlivem alkoholu ochotni spáchat stravovací hřích… a sníst maso, napsal zpravodajský server Fox News. V průzkumu britského internetového serveru VoucherCodesPro 37 procent dotázaných vegetariánů připustilo, že jedí maso poté, co toho příliš mnoho vypili.
Brno - V Brně se na konci září otevřela nová židovská restaurace Stern v košer stylu. Jde o jeden z prvních takových podniků na Moravě. Přiblížit tu chtějí i židovskou kulturu.
Praha - Značně kuriózně si počínal zadlužený muž z pomezí pražských Vinohrad a Žižkova, která neunesl návštěvu exekutora. Nejprve prolil vlastní krev - opakovaně totiž vyhrožoval sebevraždou a opakovaně si způsobil zranění - a následně paličkou na maso ublížil i zasahujícímu policistovi. O okolnostech incidentu, k němuž v Krkonošské došlo již ve čtvrtek dopoledne, informoval v pondělí Jan Daněk z ředitelství pražské policie.
Hovězí, drůbež či vepřové nebo třeba kapr a pstruh. Na těchto druzích masa si tradičně pochutnáváme a ani nás nenapadne, že si můžeme dát i něco jiného.
Ostrava /INFOGRAFIKA/ - Hovězí, drůbež či vepřové nebo třeba kapr a pstruh. Na těchto druzích masa si tradičně pochutnáváme a ani nás nenapadne, že si můžeme dát i něco jiného.
Malá Bystřice - Celodenní program zaměřený na propagaci Valašska, tradičního pastevectví ovcí a podporu místních zemědělců a producentů potravin nabídly v sobotu (10. 10.) Podzimní ovčácké slavnosti v Malé Bystřici na Vsetínsku. Uskutečnily se na prostranství kolem hospody Na Santově.
Praha - Veterináři od začátku roku do začátku října zkontrolovali zvěřinu v 1200 stravovacích zařízení. Pochybení našli v pěti procentech případů, nejčastěji šlo o chybějící doklady o původu masa. Pokuty za prohřešky činily téměř 200.000 korun, sdělil dnes mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal.
Sokolov – Policisté z obvodního oddělení ze Sokolova obvinili z krádeže 34 letého muže.
Maršov u Úpice - Místní kulturní dům hostil v minulém týdnu setkání zakladatelů Místní akční skupiny Království Jestřebí hory. Hlavním tématem jednání byla spolupráce svazků a jednotlivých obcí v novém programovém období, které se v současné době rozjíždí.
Paříž - Podezřelý zápach o dvě hodiny zpozdil páteční rychlovlak TGV mezi Bruselem a jihofrancouzským městem Marseille; nakonec se ukázalo, že na palubě soupravy byl zapomenutý balíček s masem. Dnes o tom informovala agentura DPA.
Skuhrov – Kvalitní české suroviny bez přidaných glutamátů a poctivá domácí výroba.
Zlínský kraj – 946 milionů korun, tedy necelou miliardu. O takovou obrovskou částku připravili podvodníci český stát kvůli daňovým pletichám. Je zde i dobrá zpráva. Spadla klec. Podle kriminalistů odkrytím této činnosti zachránili státu další stovky milionů korun. 314 milionů.
Cvikov - Je to už tradice. V pátek se sejdou a v jídelně místní základní školy začnou připravovat zabijačkové hody pro veřejnost, aby na jarmarku ve Cvikově bylo celý den co jíst.
Košíky – Gulášů srnčího, kančího, hovězího, segedínského a slovenského speciálu se dočkaly chuťové buňky těch, kteří v sobotu odpoledne zamířili do Obecnice v Košíkách. Konal se tam čtvrtý ročník oblíbené soutěže ve vaření gulášů – Gulášpárty.
Děčín – Již téměř jasno mají hygienici v případu hromadných zažívacích problémů na děčínském internátu. S největší pravděpodobností za to mohlo maso v guláši, který měly děti k večeři.
Mladoboleslavsko - V regionu vznikla nová místní akční skupina (MAS) a má se čile k světu. Už získala i první dotaci
Žďár nad Sázavou - I v září mohou lidé ve Žďáře nakoupit na farmářském trhu. Koná se v sobotu 19. září od 8 do 11.30 hodin na náměstí Republiky.
Jihlava – Víte, jak chutná káva ve tmě, jak si vybrat z jídelního lístku, když máte zakryté oči, jak ukrojit kousek zákusku poslepu a nestrčit si do pusy prázdnou vidličku a jak se chodí po hrbolatém chodníku a točitých schodech se zakrytýma očima?
Hanušovice - Výrobky, služby a zážitky se mohou opět ucházet o udělení značky Jeseníky originální produkt. Koordinátor značení, Místní akční skupina (MAS) Horní Pomoraví vyhlásila výzvy pro podávání žádosti. Zájemci o označení originálních jesenických služeb se mohou hlásit do 27. září a výrobci jedinečných, tradičních řemeslných i potravinářských produktů do 4. října.
Dříve se na vesnicích běžně chovala domácí zvířata od slepic přes kozy až po krávy. Postupně jich začalo ubývat a dnes se vytrácí i těch posledních pár kohoutů, kteří ráno kokrhají do oken.
Železné hory - Místní akční skupina (MAS) Železnohorský region se zúčastnila se svým produktem Gurmánská stezka národního kola evropské soutěže EDEN (Europe Destination of ExcelleNce) na téma Lokální gastronomie. S tímto produktem postoupila mezi pětici finalistů.
Vysoké Mýto /Krátce/ – Vysokomýtští strážníci společně s policií řešili nedávno sousedskou hádku dvou rodin ve Fibichově ulici, která vyvrcholila fyzickým útokem. Poškozenou po slovní výměně názorů ohledně chování dětí napadly tři její sousedky.
Společnost VOMA, s. r. o. se zabývá produkcí masa a masných výrobků již od roku 1992. Tehdy došlo k první radikální přestavbě provozovny a prodejny v Moravské ulici v Uherském Brodě, k vybavení novými technologiemi a k získání prvních certifikátů kvality.
Blansko – Farmářské trhy, které se na náměstí Republiky v Blansku konají jednou za čtrnáct dní, přilákaly včera opět davy návštěvníků. Ti čekali ve frontách především na maso, ovoce, zeleninu a čerstvé pečivo.
Orlickoústecko – MAS ORLICKO, z.s. upozorňuje, že první výzvy nového dotačního období jsou tu. Do druhé poloviny září mohou předkládat první žádosti o dotace na modernizaci zemědělských podniků zemědělští podnikatelé, do konce října potom mikropodniky s méně než deseti zaměstnanci.
Jižní Čechy - Každý týden se po rozhlasových vlnách vydáte za jedním hasičským sborem a můžete mu pomoci vyhrát velkou veselici pro celou obec plnou hudby, grilovaného masa a piva za 100 tisíc korun. Jihočeský vítěz také postoupí do finálového celorepublikového klání, ve kterém se utká o hasičské vybavení za stovky tisíc korun!
Stále oblíbenější a modernější je stravovat se vegetariánsky, vegansky nebo dokonce podle zásad raw stravy vitariánsky. Živá, syrová a raw jsou synonyma pro rostlinné potraviny, které lidé upravují maximální teplotou do čtyřiceti dvou stupňů. Nejčastěji k přípravě jídel používají čerstvou zeleninu, ovoce nebo oříšky a klíčky.
Frýdek-Místek - Farmářské trhy na místeckém náměstí Svobody jsou mezi lidmi velice oblíbené. Ani současné tropické teploty neodrazují zákazníky od nakupování masných výrobků. Pro prodejce to ovšem znamená, že musejí dávat velký pozor, jestli jim dobře funguje chlazení.