Kreativ

ŠTÍTEK: maso

V sobotu se ve Cvikově sní přes 600 kilo masa

Cvikov - Je to už tradice. V pátek se sejdou a v jídelně místní základní školy začnou připravovat zabijačkové hody pro veřejnost, aby na jarmarku ve Cvikově bylo celý den co jíst.

V Košíkách vařili guláše z 90 kilo masa 
a osmi kilo hub

Košíky – Gulášů srnčího, kančího, hovězího, segedínského a slovenského speciálu se dočkaly chuťové buňky těch, kteří v sobotu odpoledne zamířili do Obecnice v Košíkách. Konal se tam čtvrtý ročník oblíbené soutěže ve vaření gulášů – Gulášpárty.

Farmáři nabídnou maso i sladké dobroty

Žďár nad Sázavou - I v září mohou lidé ve Žďáře nakoupit na farmářském trhu. Koná se v sobotu 19. září od 8 do 11.30 hodin na náměstí Republiky.

Opět se budou udělovat značky Jeseníky originální produkt

Hanušovice - Výrobky, služby a zážitky se mohou opět ucházet o udělení značky Jeseníky originální produkt. Koordinátor značení, Místní akční skupina (MAS) Horní Pomoraví vyhlásila výzvy pro podávání žádosti. Zájemci o označení originálních jesenických služeb se mohou hlásit do 27. září a výrobci jedinečných, tradičních řemeslných i potravinářských produktů do 4. října.

Inspektoři poznávali vábivé chutě a vůně Železných hor

Železné hory - Místní akční skupina (MAS) Železnohorský region se zúčastnila se svým produktem Gurmánská stezka národního kola evropské soutěže EDEN (Europe Destination of ExcelleNce) na téma Lokální gastronomie. S tímto produktem postoupila mezi pětici finalistů.

Dostala po hlavě paličkou na maso

Vysoké Mýto /Krátce/ – Vysokomýtští strážníci společně s policií řešili nedávno sousedskou hádku dvou rodin ve Fibichově ulici, která vyvrcholila fyzickým útokem. Poškozenou po slovní výměně názorů ohledně chování dětí napadly tři její sousedky.

VOMA: český výrobce masných produktů a uzenin

Společnost VOMA, s. r. o. se zabývá produkcí masa a masných výrobků již od roku 1992. Tehdy došlo k první radikální přestavbě provozovny a prodejny v Moravské ulici v Uherském Brodě, k vybavení novými technologiemi a k získání prvních certifikátů kvality.

Zemědělci i mikropodniky již mohou podávat žádosti o dotace

Orlickoústecko – MAS ORLICKO, z.s. upozorňuje, že první výzvy nového dotačního období jsou tu. Do druhé poloviny září mohou předkládat první žádosti o dotace na modernizaci zemědělských podniků zemědělští podnikatelé, do konce října potom mikropodniky s méně než deseti zaměstnanci.

Český rozhlas České Budějovice hledá Dobráky roku

Jižní Čechy - Každý týden se po rozhlasových vlnách vydáte za jedním hasičským sborem a můžete mu pomoci vyhrát velkou veselici pro celou obec plnou hudby, grilovaného masa a piva za 100 tisíc korun. Jihočeský vítěz také postoupí do finálového celorepublikového klání, ve kterém se utká o hasičské vybavení za stovky tisíc korun!

Živá strava se dere na Ostravsko

Stále oblíbenější a modernější je stravovat se vegetariánsky, vegansky nebo dokonce podle zásad raw stravy vitariánsky. Živá, syrová a raw jsou synonyma pro rostlinné potraviny, které lidé upravují maximální teplotou do čtyřiceti dvou stupňů. Nejčastěji k přípravě jídel používají čerstvou zeleninu, ovoce nebo oříšky a klíčky.

Prodejci ve vedru chladí maso i s pomocí přídavného motoru

Frýdek-Místek - Farmářské trhy na místeckém náměstí Svobody jsou mezi lidmi velice oblíbené. Ani současné tropické teploty neodrazují zákazníky od nakupování masných výrobků. Pro prodejce to ovšem znamená, že musejí dávat velký pozor, jestli jim dobře funguje chlazení.

Nováček se předvedl. Viktoria otočila zápas s Hlučínem

Otrokovice – V hrdle vám vysychalo při sebemenší chůzi. Připadali jste si jako spíš topinky na rozehřáté pánvičce, jako šťavnaté maso na roštu. I v takových podmínkách ale fotbalisté Viktorie Otrokovice dokázali ve svém prvním zápase v MSFL otočit zápas s Hlučínem z 0:2 na 3:2.

Po grilování skončili na kapačkách

Žďársko – Téměř stovku případů onemocnění salmonelózou už evidují epidemiologové na Žďársku. K nárůstu letošního počtu nemocných došlo zejména v posledních týdnech.

Maccabi si do Plzně přivezlo kuchaře i maso

Plzeň – Již ve středu večer se plzeňští fotbalisté mohou přiblížit vytoužené účasti v Lize mistrů. Na programu je odvetný zápas 3. předkola soutěže, v němž budou domácí hájit nadějný náskok 2:1 ze zápasu v Izraeli.

Žena zachránila vzácného dravce

Folmava – Čtyři dny se ukrýval vysílený a hladový raroh velký ve stromech nedaleko domu Olgy Böhmové ve Folmavě. Jak se později ukázalo, dravec patři do do přírodního parku dravců v Bavorsku, kde ho napadl jestřáb, a raroh uletěl až do Folmavy a netrefil zpět domů.

Produkce masa ve 2. čtvrtletí v Česku klesla, nákup mléka stoupl

Praha - Produkce masa v Česku ve druhém čtvrtletí meziročně klesla o 0,7 procenta, nákup mléka naopak o 4,7 procenta stoupl. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad. Ceny zemědělských výrobců proti loňsku většinou klesly, pouze u jatečného skotu byly vyšší. U mléka a jatečných prasat se ceny propadly o více než desetinu.

Živá stáda místo mraženého masa, plánuje Správa státních hmotných rezerv

Bernartice (Písecko) - Mražené maso ve státních skladech určené pro krizové situace by mohla částečně nahradit živá zvířata. V rezervách by se mohla objevit už v roce 2017. Dnes to novinářům řekl předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr. Správa začala spolupracovat na projektu tzv. živého stáda s Agrární komorou ČR. Nyní například platí správa za dodávku, skladování a ochraňování 500 tun mraženého masa 46,4 milionu korun za tři roky. Stádo by mělo tyto náklady snížit.

Jak na grilování? Inspirujte se u šéfkuchaře karlovického Horalu Orsága

Velké Karlovice /FOTOGALERIE/ - K letním měsícům neodmyslitelně patří grilování. Šéfkuchař wellness hotelu Horal ve Velkých Karlovicích Jaroslav Orság si ho o prázdninách užívá opravdu dosyta. U grilu tráví čas nejen „v práci", ale také ve chvílích volna s přáteli či rodinou.

Rybí maso může zmírnit negativní účinky kadmia, zjistil výzkum

Rybí maso může podle vědců zmírnit negativní účinek jedovatého kadmia v lidském organismu. Ukázal to výzkum Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Zabýval se především reakcí lidských jaterních buněk na kadmium, řekla mediální zástupkyně fakulty Gabriela Bechynská. Kadmium je Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny označován jako kancerogenní látka, tedy vyvolávající rakovinu. Jeho sloučeniny mají toxické účinky na ledviny a játra.

Polská restaurace chtěla nabízet jídla z tuleňů, vyvolala bouři

Jastarnia (Polsko) - Obliby tradičních regionálních specialit chtěl využít jistý majitel restaurace z polské Helské kosy, který plánoval servírovat hostům jídla z tuleního masa. Novinka ale rozčílila ochránce zvířat i turisty, informují polská média. Milovníci nezvyklých gastronomických zážitků nakonec tulení speciality neochutnají.

Počty českých kachen rostou, kupují se více čerstvé

Praha - Počet kachen chovaných v Česku meziročně k začátku dubna vzrostl o polovinu na 589.593. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. O rok dříve šlo o 393.187 kachen. Nárůst vykazují i celoroční statistiky, které ČTK poskytl státní podnik Mezinárodní testování drůbeže (MTD) v Ústrašicích. Podle nich se loni vylíhlo meziročně skoro o tři miliony kachen víc, celkově 12,46 milionu, většina se ale vyveze do zahraničí.

Gastronomický festival: jídlo letos doplní pálenka nebo pivní kvíz

Brno - Jídlo z regionálních potravin připravené špičkovými brněnskými kuchaři. To už pátým rokem nabízí gastronomický festival Jídlo z blízka, který začíná už ve čtvrtek 16. července. S plným břichem pak můžou Brňané vyrazit i na doprovodné akce. Festival končí až příští neděli.

Veterináři objevili v kuřecím mase z Polska salmonelu

Praha - V kuřecích prsních řízcích z Polska, které distribuovala prodejna masa a uzenin Jantar v Bruntále, nalezli veterináři bakterie salmonely. Zásilka 210 kg kuřecího masa je již prodaná, přesto ji mohou mít zákazníci ještě v mrazácích, upozornil dnes mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

Formanská stezka je plná zážitků, cíl má v Chrudimi

Železné hory - Letních prázdninových akcí v Železnohorském regionu je více než dost. Z množství pozvánek na výlety po našem regionu vybíráme pozvánku na prázdninové putování po Formanské stezce, které je spojeno i se soutěží o zajímavé ceny.

Blansko: v zámeckém parku bublaly guláše. Nejlepší uvařila Kolejová

Blansko /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Ve stínu stromů v rohu zámeckého parku visí na trojnožkách řada kotlíků. Party kuchařů pod nimi zatápí. Na stolech krájí hory cibule, masa a chystají koření. Druhé Blanenské zámecké Gulášobraní startuje. A sobotní dopoledne slibuje, že bude pořádný hic. U rozpálených kotlíků dvojnásobný. „Umění je uvařit guláš bez masa," směje se rozložitý chlapík v modrém triku, který míchá dřevěnou vařekou pěnící cibuli v jednom z kotlů.

Grilování může skončit průjmy, na Vysočině letos postihly 365 lidí

Jihlava - V prvním pololetí tohoto roku již na Vysočině onemocnělo 365 lidí kampylobakteriózou, závažným průjmovým onemocněním souvisejícím s grilováním, řekla Alena Dvořáková z Krajské hygienické stanice v Jihlavě. Kampylobakterióza je infekce podobná salmonelóze, kterou vyvolávají bakterie z nedostatečně tepelně upraveného masa, hlavně drůbežího. Přes léto, kdy řada lidí griluje, každoročně případů přibývá.

Centrum Šternberka zaplnily tradiční trhy

Šternberk – Květiny, bylinky, dřevěné hračky, ale i ovoce a zelenina, maso nebo pečivo bylo možné nakoupit na dalších Venkovských trzích ve Šternberku na Olomoucku. V sobotu dopoledne trhovci zaplnili Hlavní náměstí.

Kde hrozí toxoplazmóza? Třeba z neomyté zeleniny

Nemoc možná už trochu zapomenutá, přesto stále existující. Toxoplazmóza. Nemoc od zvířat. Jak se před ní chránit, žijeme – li v úzkém soužití se zvířaty? Na to odpovídá Petr Ježek, primář oddělení klinické mikrobiologie a parazitologie Oblastní nemocnice Příbram.

Kde hrozí toxoplazmóza? Třeba z neomyté zeleniny

Příbram /LÉKAŘ RADÍ/ – Nemoc možná už trochu zapomenutá, přesto stále existující. Toxoplazmóza. Nemoc od zvířat. Jak se před ní chránit, žijeme – li v úzkém soužití se zvířaty? Na to odpovídá Petr Ježek, primář oddělení klinické mikrobiologie a parazitologie Oblastní nemocnice Příbram.

Karel Žák prozradil jak grilují a udí mistři oboru

Grilovací sezóna jede v plném proudu. Prosluněné dny vábí k setkáním na zahradě, kde si lidé popovídají, popíjí pivo a grilují okořeněný kus masa. Patří k nim i Krnovan Karel Žák, který je skutečný grilmajstr.

Kotě levharta už žere maso

Plzeň – Jamila, Nanschan a nově také Chandra. Návštěvníci, kteří vyrazí do plzeňské zoo, mohou při troše štěstí zahlédnout všechny tři levharty sněžné.

Nejlepší guláš měli myslivci

Modlany - Dřevo příjemně praskalo, počasí se po menší spršce umoudřilo a z kotlíků se linuly vůně gulášů podle duhu masa, pro které se rozhodlo šestnáct přihlášených družstev, soupeřících v uvaření nejchutnějšího kotlíkového guláše.