Praha - Finanční správa dosud v rámci daně z přidané hodnoty odhalila 36 podvodů za jednu miliardu korun, které se týkaly obchodů s masem. Trh s masem se tak stává z pohledu podvodů na DPH značně rizikovým, uvedla dnes v tiskové zprávě Finanční správa. Ministerstvo financí má proto v plánu zavést přenesenou daňovou povinnost z prodejce na odběratele i na obchody s masem.
Praha – Původ potravin je při nákupu jedním z rozhodujících faktorů pro tři čtvrtiny zákazníků (77 procent). Nejvíce Čechy zajímá původ u ovoce a zeleniny, masa a mléčných výrobků. Čeští spotřebitelé se přitom nejvíce vyhýbají polským výrobkům, běžně je nekupuje 37 procent z nich. Vyplývá to z průzkumu společnosti MasterCard.
Praha – Veterináři potvrdili Aujeszkyho chorobu u uhynulého loveckého psa z Bohuňovic na Olomoucku, který se zřejmě nakazil od divokých prasat. „Myslivci by proto neměli pouštět zvířata do kontaktu s divočáky," uvedl v dnešní tiskové zprávě mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. Podle něho je u divočáků onemocnění rozšířené a s chorobnými viry se setkala přibližně třetina zvířat. Jejich syrovým masem by se tak neměli psi ani krmit, dodal.
Kolínsko – Máme za sebou nejkrásnější období roku, ale také období přejídání se. Nyní přišla doba, kdy se mnozí z nás zahledí na váhu, nakoupí cvičební úbory a vydají se do posiloven a tělocvičen. Navíc nasadí drastické diety. O tom, jak je vhodné s upravováním jídelníčku a se sportem začít, jsme hovořili se Zuzanou Víznerovou, která se správným stravováním a sportem zabývá.
Brno – Pravoslavná vánoční večeře má dvanáct chodů, je bezmasá a obsahuje sladká i slaná jídla. Mezi podávanými pokrmy se můžou objevit například sušené houby se zelím, nebo vareniky. „Jsou to plněné těstové taštičky, mohou být připravované jako sladké i slané jídlo," přiblížila provozovatelka ruské restaurace Samovar Natalja Bajkalová. Narození Krista oslavují pravoslavní věřící ve středu.
Praha – „Přece si kvůli svatbě nepůjdu koupit do obchodu maso, když ho mám plný mrazák. Přesto ho teď nesmím na té svatbě podávat," uvedl ekologický zemědělec a zároveň prezident Společnosti mladých agrárníků ČR Petr Mahr. Naráží na současnou právní úpravu, podle níž nesmějí být produkty z domácí porážky distribuovány mimo domácnost, v níž se porážka koná.
Opavská radnice spolu s Místní akční skupinou (MAS) Opavsko a MAS Hlučínsko iniciovalo vznik spolku Turistická oblast Opavské Slezsko. Má zkvalitnit cestovní ruch a turistické zázemí na Opavsku.
Veselí nad Moravou – Vzhledem ke změnám v zákoně a organizačním záležitostem přistoupí Veselí nad Moravou k místní akční skupině (MAS) Horňácko a Ostrožsko.
Rakovník – Za Kamilem Březinou, vyučujícím chemie na Gymnáziu Zikmunda Wintra v Rakovníku, jsme přišli s drzou otázkou, zda je třeba v obchodech utrácet velké peníze za pyrotechniku.
Praha /INFOGRAFIKA/ – Celá třetina Čechů vyhazuje jídlo a přiznává, že minimálně několikrát do měsíce i potraviny, které nebyly vůbec použity. Špatné uchovávání přebytků z vaření, nedostatečná kontrola data spotřeby, příliš velké nákupy a zkažené potraviny, které se nestihnou spotřebovat. To jsou důvody, proč končí nakoupené a nevyužité jídlo v odpadcích.
Brno /REPORTÁŽ/ – Někdo si čtyřiadvacátého prosince užívá vánoční pohody doma a v teple, stovky Brňanů už tradičně ale míří do brněnské zoologické zahrady přihlížet komentovanému krmení zvířat. „Letos dorazilo dva tisíce lidí," zhodnotila mluvčí ZOO Monika Brindzáková.
Vánoce bez kapra či řízku si dokáže představit málokdo. I hlíva ústřičná nebo celer ale mohou chutnat jako maso. Stačí vědět, jak je správně připravit.
Vánoční svátky jsou pro nás svátkem klidu, pokoje a obdarovávání. Pod stromeček proto dáváme dárky nejen pro své rodiče, partnery a děti, ale také pro naše domácí čtyřnohé přátele. V tyto dny se jim snažíme přilepšit i nějakou laskominou nebo větší porcí masa. Ale právě tady děláme největší chybu a svým zvířecím miláčkům zaděláváme na pozdější potíže.
Praha - Celkem tři tisíce porcí rybí polévky nabídnou kuchaři na Štědrý den na Staroměstském i Václavském náměstí v Praze. Lidé bez domova, potřební, ale i návštěvníci Vánočních trhů v centru města mohou ochutnat tradiční štědrovečerní pokrm od 11 hodin. Originální recept obsahuje také karamel a koňak.
Hranice – Místní akční skupina (MAS) Hranicko získala osvědčení o standardizaci Ministerstva zemědělství. „ U Standardů MAS je kladen důraz na to, aby byla otevřeným místním partnerstvím a aby všechny její činnosti byly maximálně transparentní a nediskriminační," uvedl manažer MAS Hranicko František Kopecký.
Roudnice nad Labem - Sedmnáct starostů z 23 obcí ze Svazku obcí Podřipska v pátek na valné hromadě v zasedací místnosti městského úřadu rokovalo nejen o standardních otázkách souvisejících s koncem roku, ale také o přípravě projektů, které se spustí v novém období. Významnou a rozhodující roli přitom bude mít Místní akční skupina Podřipsko.
Dvůr Králové - Půlmilionovou vratnou půjčku poskytlo jako finanční výpomoc město Dvůr Králové n. L. prostřednictví veřejnoprávní smlouvy Místní akční skupině (MAS) Královédvorsko.
Jižní Morava - Kapra na štědrovečerních stolech mnoha Jihomoravanů pomalu střídají mořské ryby, nebo sladkovodní s málo kostmi. Lidé si je kupují kvůli chuti ale i menšímu množství kostí. Ti, kdo tradici smaženého kapra s bramborovým salátem stále dodržují, si čím dál častěji kupují rybu už naporcovanou. Za službu navíc si ovšem zákazníci připlatí. Cena filetů může být až třikrát vyšší než cena živého kapra.
Teplice - Povedené zaměstnance měl majitel firmy, která má sídlo v Teplicích. Koncem srpna si 59letý muž opatřil duplikát klíče od skladu a v průběhu několika následujících dnů společně s 25letým komplicem postupně z mrazících boxů odcizili osm desítek balení mraženého masa.
Hranice – Místní akční skupina (MAS) požádala zastupitele města o půjčku na předfinancování projektu s názvem Místní akční plán pro rozvoj vzdělávání (MAP), který evropskými dotacemi podpoří Ministerstvo školství v rámci Operačního programu VVV.
Mělnicko - Už čtyři měsíce dělá Jiřina Horká ze známého cirkusového rodu Berousků mámu dvěma koťatům lva pustinného. Říká jim kluci. Jména zatím nemají, až na sklonku zimy bude jasné, co bílá lvíčata čeká. „Může to být například drezúra nebo pobyt v některé ze zoologických zahrad v cizině," vysvětlila Jiřina Horká.
Praha – Před konzumací masných výrobků varuje nejen Světová zdravotnická organizace, která je nedávno zařadila na seznam prokázaných karcinogenů. Jako nebezpečné či falšované pranýřuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) konkrétní salámy, klobásy, párky či opracovaná masa. Rizikové jsou zejména výrobky od tuzemských masokombinátů a uzenářů, vyplývá ze záznamů portálu Potraviny na pranýři.
Tábor - Pětadvacátník Rubikon v sobotu všem v sále své domovské scény v táborském Domě armády dokázal, že rozhodně ještě nepatří do starého železa a diváky dokáže rozesmát stejně tak dobře, jako dřív. Herci si pro diváky připravili nejen pětici zábavných scének, ale také situační konverzační komedii A co sado maso? K narozeninám Rubikonu popřáli místostarostka Tábora Kateřina Bláhová, ředitel Divadla Oskara Nedbala Karel Daňhel i vedoucí Domu armády Zdeněk Chuda a další.
České Heřmanice – V kulturním domě v Českých Heřmanicích se za účasti hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického uskutečnil závěrečný workshop a konference k projektu MAS jako nástroj spolupráce obcí, který pořádalo Sdružení místních samospráv ČR za účasti starostů a manažerů Místních akčních skupin Pardubického a Královéhradeckého kraje.
Vyškovsko – Jediné místo, kde by mohli v Šaraticích pořádat vesnickou zabijačku, je podle starosty Karla Kaloudy snad jen školní kuchyně. A to se, jak poukazuje, zrovna moc nehodí. Čerstvý ovar nebo tlačenku přímo vytažené z kotle si tak Šaratičtí ani letos nekoupí. Stejně jako řada dalších přestala obec kvůli stále přísnějším hygienickým pravidlům zhruba před třemi lety veřejnou zabijačku pořádat.
Vyškovsko – Jediné místo, kde by mohli v Šaraticích pořádat vesnickou zabijačku, je podle starosty Karla Kaloudy snad jen školní kuchyně. A to se, jak poukazuje, zrovna moc nehodí. Čerstvý ovar nebo tlačenku přímo vytažené z kotle si tak Šaratičtí ani letos nekoupí. Stejně jako řada dalších přestala obec kvůli stále přísnějším hygienickým pravidlům zhruba před třemi lety veřejnou zabijačku pořádat.
Montevideo - „V Uruguayi se vegetariánům smějí, považují je za blázny," povzdychne si Laura Lacurciaová, které bylo zvířat líto, a tak vyřadila maso ze svého jídelníčku. V zemi, která patří mezi největší vývozce masa, je vegetariánství křížová cesta, píše agentura AFP.
Rožmitál - Krajské informační středisko Středočeského kraje a Místní akční skupina Podbrdsko zvou na seminář k Chráněné krajinné oblasti Brdy. Koná se v pondělí 23. listopadu od 17 hodin v rožmitálském společenském centru.
Odvážná žena, která se sbalila a odjela do Afriky bojovat proti mezinárodní mafii, jež obchoduje se slonovinou a masem divokých zvířat, nebojuje zbraněmi. Hanka Böhme se postavila násilí a chamtivosti čelem těmi nejčistšími prostředky. Na stopu ilegálním lovcům se vydala pouze se svou fenkou Camou.
Jižní Morava - Šunka, slanina nebo párky způsobují rakovinu trávicího traktu. S takovým závěrem nedávno přišla Světová zdravotnická organizace (WHO). Zařadila tak uzeniny na stejnou úroveň jako například tabák nebo azbest. Podle zprávy organizace i dva plátky slaniny denně zvyšují riziko rakoviny tlustého střeva o osmnáct procent.
Tyto fotografie jsme z Kamerunu dostali už před čtvrt rokem a od té doby jsem váhal, zda je zveřejnit. Při pohledu na ně musí snad každého obejít hrůza. Ledová, svírající hrůza. Zachycují haldu gorilího masa zabaveného pytlákům a jednoho ze strážců rezervace Dja, který ze země zvedá uříznutou gorilí paži.
Klatovsko – Přinášíme další díl seriálu o zajímavostech regionu, v němž nahlížíme do novin starých sto i více let, abychom zjistili, co zajímavého se psalo v minulosti.
Sokolovsko – Maso, ryby, klobásy nebo třeba sýry. To vše patří zcela nepochybně do udírny. Podzim a začátek zimy jsou přitom naprosto vhodná období pro roztopení v udírně. A své o tom vědí i lidé na Sokolovsku.
Hradec Králové - Místní organizace Svazu důchodců České republiky (SDČR) v Hradci Králové a Krajská rada SDČR vyvíjejí velmi bohatou činnost, však také mají v kraji asi dva tisíce členů. Rekreační komise, vedená paní Čapkovou a Petříkovou, navázala úzké kontakty například s wellness střediskem MAS v Sezimově Ústí, kde pořádají týdenní rekreační pobyty.
Praha - Produkce masa v Česku ve třetím čtvrtletí meziročně klesla o dvě procenta. Nákup mléka naopak stoupl o 2,8 procenta. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad. Ceny zemědělských výrobců se oproti loňsku zvýšily pouze u jatečného skotu. Ceny mléka se meziročně propady o více než 20 procent.
Uherské Hradiště /ROZHOVOR/ - S příběhy tisíce a jedné noci se do Maroka, země na severozápad Afriky, vydalo volné sdružení divadelníků, které si říká KočéBR. Jejím členem je i Vojtěch Johaník mladší (na snímku vlevo nahoře), rodák ze Slovácka. V Maroku strávila parta třinácti herců skoro tři týdny a najezdila tři tisíce kilometrů. Hráli, kde se dalo, a spali pod širákem i u místních lidí.
Modrá – Druhý ročník rybářových žní spojený s oslavou třetího výročí od zpřístupnění botanické a sladkovodní expozice Živá voda na Modré, se uskutečnil ve středu, v Den vzniku samostatného československého státu, pod pořadatelskou taktovkou provozovatelů areálu.
Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes zařadila uzeniny jako je šunka, slanina či párky na seznam prokázaných karcinogenů. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), která je součástí WHO, došla k závěru, že tyto masné výrobky mohou způsobovat rakovinu trávicího traktu. Uzeniny se tak ocitly ve stejné skupině karcinogenů, kde figuruje například tabák či azbest. Podle IARC rakovinu pravděpodobně způsobuje i nezpracované červené maso, pro toto tvrzení však zatím neexistují nezvratné důkazy.
Mikulčice – Gurmáni z Mikulčic v pátek připravovali na sobotní osmý ročník zabijačky vepřové pochoutky. „Uvařili jsme několik kilogramů kolen, vepřových hlav, srdíček, jazyků, ledvinek a teď budeme dělat tlačenku. Kromě libového masa do ní dáváme i lalok, aby se promastila. Jde také o mozaiku, aby byla pěkná na řezu. Přidáváme česnek, cibuli a vývar, posolíme a okořeníme pepřem. Chuť tlačence dodá i majoránka. Pak všechno promícháme a natlačíme do papírových tlačenkových střev. Plánujeme asi čtyřicet kusů dvoukilových tlačenek," popsal výrobu prezident Gurmánů Vít Pavka.