
Známka pro školní jídelny? Nejčastěji dvojka až trojka...
Děti jedí hodně často maso a málo zeleniny. Také nabídka nápojů je nedostatečná. Odborníci to chtějí změnit. Alespoň ve školním stravování.
Děti jedí hodně často maso a málo zeleniny. Také nabídka nápojů je nedostatečná. Odborníci to chtějí změnit. Alespoň ve školním stravování.
Kouření, alkohol, málo pohybu. To jsou běžné neduhy, které trápí českou populaci. O zdravém životním stylu jsme si během Dne zdraví v centru pro seniory Život 90 povídali s výživovým poradcem Robertem Žižkou. Kromě uzenin, které jsou podle něj zdaleka nejškodlivější, by lidé měli z jídelníčku vyřadit i maso obecně.
Praha /ROZHOVOR/ - Kouření, alkohol, málo pohybu. To jsou běžné neduhy, které trápí českou populaci. O zdravém životním stylu jsme si během Dne zdraví v centru pro seniory Život 90 povídali s výživovým poradcem Robertem Žižkou. Kromě uzenin, které jsou podle něj zdaleka nejškodlivější, by lidé měli z jídelníčku vyřadit i maso obecně.
Praha/Holešov (Kroměřížsko) - V kuřecím mase z Polska prodávaném v obchodě na Kroměřížsku byly zakázané látky zadržující vodu. Zákazníci tak byli klamáni, protože místo masa kupovali vodu. Vyplývá to z dnes zveřejněných informací české Státní veterinární správy. Veterináři prověří vzorky masa od stejného dovozce odebrané v dalších obchodech.
Rakovník – Zhodnocení minulého roku z hlediska produkce rostlinné výroby a chmele, problémy se suchem, zákon o prodeji zemědělské půdy, pokles cen komodit a mnoho dalšího zaznělo na valné hromadě Okresní agrární komory v Rakovníku.
Ústecký kraj – Dva cejni, ulovení pod střekovskými zdymadly v Ústí nad Labem, byli plní nebezpečných chemických látek. Zjistila to studie ekologické organizace Arnika, která nechala jejich maso podrobit analýze.
Teplicko - Dva cejni, ulovení pod střekovskými zdymadly, byli plní nebezpečných chemických látek. Zjistila to studie ekologické organizace Arnika, která nechala jejich maso podrobit analýze.
Ústí nad Labem - Dva cejni, ulovení pod střekovskými zdymadly, byli plní nebezpečných chemických látek. Zjistila to studie ekologické organizace Arnika, která nechala jejich maso podrobit analýze.
Brno - Maso z krajty, medvěda či krokodýla, hmyzí restaurace, molekulární kuchyně a řada dalších gastronomických specialit. Do Brna zavítá poprvé kulinářský Bosh Fresh festival, jehož hlavní tváří je známý kuchař Zdeněk Pohlreich. Zájemci o kvalitní jídlo a pití mohou akci navštívit sedmého a osmého května v areálu koupaliště Riviéra.
Brno – Snězte do půlhodiny dvoukilový burger a máte ho zadarmo. Čím dál víc restaurací v Brně podobně láká zákazníky na výzvy pro jedlíky. Akce si získávají oblibu, pro lidi je to zážitek.
Praha /ROZHOVOR/ - Po celý rok rozdává radost kolemjdoucím na Petříně a v ulicích Prahy. V době Velikonoc pak hlavně rozhřešení u zpovědí. Získat ho ovšem není tak jednoduché. Nestačí jen přijít do kostela a přednést svůj hřích. O velikonočních zpovědích, andělech s pivem, půstu a hlavně významu Velikonoc pro věřící i nevěřící jsme si povídali s františkánským knězem od Panny Marie Sněžné Antonínem Klaretem Dąbrowskim.
Plzeňsý kraj - Deník oslovil uznávané kuchaře, pekaře, cukráře a sládky z regionu, aby se podělili se čtenáři o své recepty na sváteční menu.
Halina Pawlowská je nejen vynikající spisovatelka a scenáristka, ale i kuchařka. O všech jmenovaných vášních navíc dokáže poutavě vyprávět…
Praha - Obchodník pražské tržnice Sapa, u kterého Státní veterinární správa (SVS) a policie na konci února objevila čtyři tuny kazícího se masa, opět prodával maso neznámého původu. Kvůli ohrožení zdraví spotřebitelů byla nařízena likvidace 1,8 tuny masa. Informoval o tom mluvčí SVS Petr Pejchal.
Západní Čechy - Deník oslovil uznávané kuchaře, pekaře, cukráře a sládky z regionu, aby se podělili se čtenáři o své recepty na sváteční menu.
Mezi pokrmy, bez kterých si lidé dříve Velikonoce nedokázali představit, patřilo i různě upravené skopové či jehněčí maso. Platí to i dnes?
Praha - Obchodník tržnice Sapa, u kterého Státní veterinární správa (SVS) a policie na konci února objevila čtyři tuny kazícího se masa, opět prodával maso neznámého původu. Kvůli ohrožení zdraví spotřebitelů byla nařízena likvidace 1,8 tuny masa. Informoval o tom mluvčí SVS Petr Pejchal. Kontroloři muže navíc podezírají, že chtěl prodávat i maso, které bylo již dříve určené k likvidaci.
Produkce jatečných prasat je ztrátová. Platí to pro celou ČR i Moravskoslezský kraj. Za současného stavu i ti nejlepší chovatelé prodělávají na každém praseti více než 600 korun. Deníku to potvrdil Jan Stibal, ředitel Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě
Linec – Žáci a žákyně čtvrté třídy obchodní akademie ve Freistadtu absolvovali v Londýně dvoutýdenní praxi u vybraných firem v oblasti informačních technologií a obchodní správy.
Havlíčkův Brod – Podpora a rozvoj drobných podnikatelů, obnova zeleně, přirozených krajinných prvků či modernizace hasičských zbrojnic.
Bohumín - Až 100 milionů korun dotací budou moci čerpat obce a města Místní akční skupiny Bohumínsko ze tří evropských operačních programů.
Prostějov – Zdravá výživa je základem pro udržení správného fungování a zdraví našeho organismu. Pokud jsme se rozhodli redukovat přebytečné kilogramy tuku, je důležité si uvědomit, že neexistuje univerzální rada či dieta, jak toho dosáhnout. Každý z nás je individualita a jeho cesta k dosažení cíle (shodit přebytečná kila) bude jiná.
Kounov /FOTOGALERIE/ - Jedna z mála zemědělských firem, která má živočišnou výrobu, je Probios Kounov. Jako jediní na Rakovnicku tam chovají krůty. Mají vlastní chov i porážku. Dalo by se říci, že je to stav přímo ideální. Co ve firmě vyroste, hned vedle se porazí a zpracuje a lidé tam mají čerstvé maso,s jasným původem, které vyrostlo „doma."
Kamenný Újezd - Šest set dvacet kilogramů masa leželo u cesty
Kounov – Jedna z mála zemědělských firem, která má živočišnou výrobu, je Probios Kounov. Jako jediní na Rakovnicku tu chovají krůty. Mají vlastní chov i porážku. Dalo by se říci, že je to stav přímo ideální. Co ve firmě vyroste, hned vedle se porazí a zpracuje a lidé tam mají čerstvé maso,s jasným původem, které vyrostlo „doma."
Veverská Bítýška /REPORTÁŽ/ – Skupiny hodujících lidí, stánky s masnými výrobky a u nich fronty nedočkavých milovníků uzenin. Hrad Veveří nad Brněnskou přehradou ožil čtvrtým ročníkem Slavností moravského uzeného. Své výrobky tam o víkendu představilo šest uzenářů z regionu. Přilákaly asi čtyři tisíce lidí.
Tábor - Maskot Zoo Tábor tygr Rocky oslaví o víkendu své páté narozeniny. Se svou oslavou se v sobotu 5. března přidá také šestiletá lvice Elsa. Od ošetřovatelů obě šelmy dostanou speciální dort - místo šlehačky a krému mu bude dominovat pořádný kus masa. Rocky ho rozbalí v 11 hodin a lvice Elsa ve 14 hodin.
Špína v kuchyni, plesnivé nebo prošlé potraviny, zapáchající maso, ovadlá zelenina či ředění alkoholu.
Praha /FOTOGALERIE/ - Nelegální kšefty s masem - nikoli s „bílým masem", jak se někdy přeneseně říká, ale opravdu se zvířecí svalovinou neznámého původu - zarazili pražští policisté z kriminální služby, kteří mají pod palcem sledování dění ve vietnamské tržnici Sapa na jižním okraji metropole. V pondělí o tom informoval Jan Daněk z ředitelství pražské policie.
Praha - V pražské tržnici Sapa prodával muž maso přímo z dodávky na ulici, doma měl čtyři tuny částečně již zřejmě kazícího se masa. Další maso od tohoto muže se našlo u prodejců v Sapě. Na svých webech to dnes oznámily policie a Státní veterinární správa. Obchodníci neměli registraci pro nakládání s masem a nezajistili nutné hygienické podmínky, takže porušili zákon. Hrozí jim pokuta až 50 milionů korun.
Působilo to jako krutý výsměch. Byl Světový den luskounů a sociální sítě se hemžily příspěvky o nutnosti je chránit. Všude možně po světě, včetně pražské zoo, se konaly akce, které upozorňovaly na nelegální obchod s jejich masem a šupinami. A u silnice poblíž kamerunského městečka Pouma, kudy jsme zrovna projížděli, visel na drátěném oku ještě živý luskoun. Zoufalý pohled!
Mařeničky - Trichinelóza, kterou způsobují larvy svalovce, je přenosná na člověka. V kraji se nákaza objevila po čtyřech letech.
Táborsko - Na Táborsku jsou registrované čtyři místní akcční skupiny, které malým vesnicím pomáhá k získání dotací na rozvoj. Za stát teď zaskakuje kraj.
Černá v Pošumaví - Mrtvé, stažené z kůže, s ořezaným masem. V takovém stavu nalezli majitelé svého jagdteriéra a minibulteriéra tři týdny poté, co se jim čistokrevní a vycvičení psi v lednu zaběhli v okolí osady Mokrá nedaleko Černé v Pošumaví.
Černá v Pošumaví - Mrtvé, stažené z kůže, s ořezaným masem. V takovém stavu nalezli majitelé svého jagdteriéra a minibulteriéra tři týdny poté, co se jim čistokrevní a vycvičení psi v lednu zaběhli v okolí osady Mokrá nedaleko Černé v Pošumaví.
Mokrá - Mrtvé, stažené z kůže, s ořezaným masem. V takovém stavu nalezli majitelé svého jagdteriéra a minibulteriéra tři týdny poté, co se jim čistokrevní a vycvičení psi v lednu zaběhli v okolí osady Mokrá nedaleko Černé v Pošumaví.
Novobydžovsko - Dostat se z Chlumce nad Cidlinou do Nového Bydžova na kole, či pěšky, je pro mnohé obyvatele těchto měst a přilehlých obcí čím dál větší problém. Pro svoji cestu totiž musí použít velmi frekventovanou komunikaci.
Prostějov /SERIÁL/ – Prostějovský deník ve spolupráci s Agel Sport Clinic už zná jména pětice statečných žen, které se rozhodly zatočit s kily, změnit svůj životní styl a účastnit se programu redukce váhy v hodnotě pěti tisíc korun. Výherkyně se budou po tři měsíce ve spolupráci s nejrůznějšími odborníky snažit o změnu svého životního stylu.
Praha - Více než čtvrtina v loňském roce zkontrolovaných pražských restaurací loni pochybila, nejčastějším prohřeškem přitom byly chybějící nebo neúplné informace o původu a datu použitelnosti masa. Praha je tak na tom hůře než republikový průměr, kde se chyby zjistily přibližně u sedminy kontrol. Sdělil to mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal.
Milevsko - Místní akční skupina Střední Povltaví připravuje plán rozvoje vzdělávání.
Písecko - Řídící orgán místních akčních skupin Ministerstvo pro místní rozvoj s penězi vyčkává.
Praha /ROZHOVOR/ - Tomáš Hudera má řezničinu v krvi. Oba jeho dědové se jí živili a on je třetím majitelem jejich společnosti Hudera a syn. Ačkoliv má dva dospělé syny, v práci mu více pomáhá synovec. V tomto období mívali řezníci dříve plno práce se zabíjačkami, nyní už se tradičních porážek tolik nedělá.
Hrobčice - Čínská společnost Shanghai Maling, která v Hrobčicích vyrábí masové konzervy, je v úpadku. Začátkem února ho vyhlásil Městský soud v Praze, vyplývá z údajů v insolvenčním rejstříku.
Němčičky /REPORTÁŽ/ – Od kouřících kotlů si dává odstup. Sleduje dění okolo a pojídá kousky masa. Brňan Michal Fait přijel do Vinařského dvora v Němčičkách s otcem, v sobotu dopoledne jsou společně jedněmi v zástupu návštěvníků vinařské zabijačky.
Zlínsko - Libor Fojtík z Nedašovy Lhoty je nadšený myslivec. Svůj koníček a jak sám říká i obrovskou vášeň se přitom snaží kombinovat s prací tesaře.
Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ – Pochutnat si na tlačence, jitrnicích a jelitech, zahřát se ovarovou polévkou a na závěr vše spláchnout domácí pálenkou. Zabijačka doma vypaseného pašíka je pro většinu rodin velká sláva. Mnohým ale příjemnou atmosféru narušují vyhlášky a omezení. Například produkty ze svého prasete nemohou nabízet svým sousedům a známým. Sníst je mohou pouze se svou rodinou. Ministerstvo zemědělství proto nyní plánuje uvolnění podmínek.
Lipník nad Bečvou – Dva muže, kteří mají na svém kontě majetkovou trestnou činnost, dopadli v těchto dnech policisté z Lipníku nad Bečvou. Oba po sobě zanechali škodu v řádech desítek tisíc korun a hrozí jim až tři roky vězení.
Úpicko - Obecně prospěšná společnost Místní akční skupina (MAS) Království Jestřebí hory právě dokončuje dokument, který má přispět k rozvoji celého regionu.
Valašském Meziříčí – Masokombinát MP Krásno ve Valašském Meziříčí, který patří ke čtyřem největším zpracovatelům masa v republice, prodá denně přes sto tun masných výrobků a 15 tun masa. Podle ředitele Karla Pilčíka mají lidé v posledních letech zájem zejména o výrobky s vysokým podílem masa. Jsou poctivě udělané, s elegancí, je vidět, že část populace se dívá, kolik výrobek obsahuje masa a co v něm vůbec je, řekl ředitel.
Vyškovsko – Rozhoduje možnost získání dotací i vysoká poptávka po drůbežím mase. V Drysicích se díky tomu chystá rozšíření chovu kuřat. V areálu se chce majitel dostat v horizontu několika let až na kapacitu sta tisíce kusů. Do června letošního roku hodlá počet navýšit na 40 tisíc kuřat. „A to ze současných zhruba čtyřiadvaceti tisíc. Chov by vůbec nešel dělat bez dotací. Pokud se budeme chtít dostat na sto tisíc, musíme rozšířit objekt, a to bez dotací nepůjde. I tak je chov drůbeže stále nejrychlejším způsobem, jak můžu vydělat," poznamenal majitel firmy Lucidum Millenio Piotr Krzysztof Sowa.