Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Cholesterol ve vejcích? Zdravým lidem neuškodí

Míchaná vajíčka, omelety, sázená vejce. Takové jsou úpravy vajec, které patří v Česku k těm nejoblíbenějším. Vejce ale také působí jako emulgátor a spojuje jednotlivé ingredience pokrmů. Bez nich by mnohé neměly tu správnou konzistenci. „Vejce je v dnešní době v kuchyni často opomíjenou potravinou. 
A neprávem. Vždyť řada světových kuchyní obsahuje významné národní recepty, jejichž základem jsou vejce," říká šéfkuchař pražské restaurace Suterén Richard Šusta.

Začátek soutěže odstartoval pobyt v Aquapalace Čestlice

Tachov, Praha – Vše začalo dvoudenním setkáním v Aquapalace Čestlice, kam byla Monika Michlová pozvána koncem února jako finalistka reality show Fit s Deníkem. Setkání se zúčastnilo dalších třináct žen vždy z jiného kraje České republiky.

Od zítřka musí mít vepřové rodokmen

Jižní Čechy – České zboží láká. Poznali to i obchodníci, kteří někdy pod označením český výrobek prodávají i takové potraviny, co k nám putovaly tisíce kilometrů. „K tomu, aby i takové jídlo mohlo být označeno za český výrobek, stačilo, aby je u nás někdo naporcoval a přebalil," vysvětlila ředitelka Regionální agrární komory Jihočeského kraje (RAK JK) Hana Šťastná.

DENÍK RADÍ: Cholesterol ve vejcích? Zdravým lidem neuškodí

Praha /INFOGRAFIKA/ – Míchaná vajíčka, omelety, sázená vejce. Takové jsou úpravy vajec, které patří v Česku k těm nejoblíbenějším. Vejce ale také působí jako emulgátor a spojuje jednotlivé ingredience pokrmů. Bez nich by mnohé neměly tu správnou konzistenci. „Vejce je v dnešní době v kuchyni často opomíjenou potravinou. 
A neprávem. Vždyť řada světových kuchyní obsahuje významné národní recepty, jejichž základem jsou vejce," říká šéfkuchař pražské restaurace Suterén Richard Šusta.

Velikonoční recepty

Svátky jara se blíží. Inspirujte se tradičními recepty a jejich variantami. Jsou plné zdraví a síly.

Guláš fest ovládli myslivci. Nabídli maso z divočáka a muflona

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Hodina a deset minut stačila amatérským kuchařům, aby prodali všech sto padesát porcí kančího guláše, které v sobotu uvařili na Guláš festu v Lužánkách. Soutěže o nejlepší guláš uvařený na ohni v kotlíku se zúčastnilo celkem osm týmů. „Museli jsme potom bohužel lidi odmítat, protože guláš prostě došel. Byl speciální tím, že jsme do něj přidali osvědčené ingredience, které však musím držet v tajnosti," sdělil jeden z kuchařů Lubomír Uličník.

Jeseníky jako prestižní značka

Co spojuje med, sýry, ubytování nebo šperky s ovčím rounem a ponožkami či paličkovanou krajkou? Je to prestižní značka JESENÍKY originální produkt®, kterou získávají výhradně místní producenti a poskytovatelé služeb.

Laoské turistické středisko nabízí Číňanům k jídlu tygry, medvědy

Bangkok - Turistické středisko v severozápadním Laosu, které se zaměřuje na čínské návštěvníky, se stalo místem, kde si hosté mohou k jídlu dopřát celou škálu ohrožených zvířat - včetně tygřího masa či medvědích tlapek. S odvoláním na zprávu ekologické skupiny o tom dnes informovala agentura AFP.

Třináct Filipínců je v péči lékařů po požití psa se vzteklinou

Manila – Do péče lékařů se dostala skupina 13 osob na Filipínách poté, co jedli maso psa, u něhož se později prokázala nákaza vzteklinou. Zdravotnické úřady odhalily nebezpečí, které čtyřem dospělým a devíti dětem hrozí, při prověřování informací o údajném výskytu vztekliny na předměstí města Zamboaga. Oznámila to dnes agentura AFP s odvoláním na ředitele městské veterinární správy Maria Arriolu.

V Pákistánu zabavili pašerákům dvě tuny želvího masa

Karáčí – Pákistánští celníci zabavili minulý týden v přístavu v Karáčí rekordní zásilku želvího masa určenou zřejmě čínským zákazníkům. Informovala o tom agentura AFP. V kontejneru, který měl převážet ryby, bylo 1,9 tuny sušeného masa z chráněného druhu sladkovodních želv. Celkem bylo zabito odhadem 4000 zvířat.

Po svých ztracených věcech 
se lidé většinou nepídí

Střední Čechy - Lékařský kufřík, mrazák, basy od piv nebo maso na ovar. Někdy se úředníci ve ztrátách a nálezech musí divit, co všechno lidi dokážou ztratit. Podobné rarity ale nálezci přináší jen jednou za čas. Stálicí jsou hlavně klíče. Podle nového občanského zákoníka se musí věci skladovat místo šesti měsíců tři roky.

Obézní děti potřebují pohyb

Pokud není dítě nemocné, příčiny jeho tloušťky bývají obvykle dvě. Nevhodný jídelníček a nedostatek tělesných aktivit.

Vyhrajte menu z telecího masa pro dva!

Choltice - Zámecká restaurace v Cholticích zve čtenáře Chrudimského deníku k ochutnávce pokrmů připravených z telecího masa. To je požadováno za maso dietní, i když dietetický význam závisí hlavně na jeho úpravě.

Novostrašečtí odmítli zaplatit statisíce. V MAS skončili

Nové Strašecí – Záhadné navýšení poplatků a s nimi spojené výdaje přesahující tři sta tisíc korun a také neserióznost. To jsou hlavní důvody, proč se rozhodli ukončit zastupitelé Nového Strašecí po pěti měsících členství v Místní akční skupině Rakovnicko.

S paličkou na maso si přišel do obchodu pro alkohol

Sobůlky – Až na dva roky ve vězení může v krajním případě skončit muž, který se v uplynulých dnech vloupal do prodejny potravin v Sobůlkách. Policisté ho dopadli díky výpovědi svědka. Pachatel se k činu přiznal, potřeboval prý peníze.

Zvěřina se musí nechat uležet, aby nebyla tvrdá. V oblibě vede daněk

Jižní Morava /ANKETA/ – Se šípkovou, nebo se zelím? Milovníci zvěřiny, kteří řeší podobnou otázku jako myslivci při přípravě zastřeleného kance v oblíbeném filmu Slavnosti sněženek, v posledních dnech zpozorněli. Divokou zvěř na jižní Moravě totiž trápí paraziti. Myslivci varují lidi, aby se nepřibližovali ke krmelcům.

Veterináři odhalili na Příbramsku nelegálního prodejce masa

Příbram - Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) odhalili v minulém týdnu na Příbramsku nelegálního prodejce hovězího masa. Za nevyhovujících hygienických podmínek skladoval v igelitových taškách téměř 200 kilogramů hovězího masa určeného k prodeji. Sdělil to mluvčí SVS Petr Pejchal.

Odporný čin: ukradli koně a zabili ho pro maso

Štětice u Ražic – Odporný čin se stal v noci z pondělí na úterý ve Štěticích. Neznámí pachatelé tady z ohrady ukradli mladého zdravého koně, kterého asi o půl kilometru dál zabili. Pravděpodobně pro maso.

Evropští poslanci zaujmou postoj k mučicím praktikám CIA

Štrasburk – Evropští poslanci dnes ve Štrasburku zaujmou postoj ke zprávě Senátu USA o mučících praktikách americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) a k unijním protiteroristickým opatřením. Na programu je rovněž hlasování o označování země původu masa u zpracovaných potravin. Toto opatření, pokud by bylo zavedeno, by podle svých obhájců zvýšilo po nedávném skandálu s koňským masem důvěru spotřebitelů v potravinářské produkty.

Ve Štěticích ukradli koně a zabili ho pro maso

Štětice u Ražic – Odporný čin se stal v noci z pondělí na úterý ve Štěticích. Neznámí pachatelé tady z ohrady ukradli mladého zdravého koně, kterého asi o půl kilometru dál zabili. Pravděpodobně pro maso.

Norský losos pomůže doplnit potřebné látky

S příchodem zimy, kdy se zkracují dny, chybí lidskému organismu vitaminy ze slunečního svitu. Jak je doplnit? Buď můžeme utrácetza potravinové doplňky, nebo si můžeme dát norského lososa, což je jistě chutnější a zároveň zdravější. Jeho konzumace je totižjedním ze způsobů, jak doplnit Omega-3 nenasycené mastné kyseliny, vitaminy A, B12, D a antioxidanty.

Tomáš Cmíral: Každopádně to bude maso

Kladno - Ještě čtyři kola mají florbalisté FBC Kladno na to, aby si vylepšili své postavení po základní části druhé nejvyšší soutěže. První příležitost k tomu budou mít v sobotu večer, kdy v souboji o páté místo přivítají celek Ústí nad Labem, jenž má v tabulce stejný počet bodů, avšak lepší skóre. Výrazně se pod to podepsal první letošní vzájemný duel. Severočeši v něm spláchli FBC 7:1.

Veterinární správa našla prohřešky u více než desetiny restaurací

Praha - Veterinární inspektoři zjistili při lednových kontrolách prohřešky u více než desetiny z 542 kontrolovaných restaurací či jídelen, sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. Nedostatky se týkaly především masa a zvěřiny. Výše pokut zatím nebyla provozovatelům podniků sdělena. Pravomoc kontrolovat nakládání s potravinami živočišného původu ve stravovacích zařízeních udělila od začátku roku veterinářům novela zákona o potravinách.

Produkce masa se po 11 letech poklesu loni zvýšila

Praha - Produkce masa v České republice po 11 letech poklesu loni meziročně vzrostla o 0,8 procenta na 451.186 tun. Snížila se jen okrajová produkce koňského a kozího masa, u ostatních druhů byl nárůst. Mléka vykoupeného od českých zemědělců loni meziročně přibylo 1,3 procenta na 2,35 miliardy litrů. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Lhůta pro hlášení dovozu masa se opět zkrátí na 24 hodin

Praha - Hlášení dovozu masa a dalších živočišných produktů do Česka dva dny předem skončí, lhůta se zkrátí na dřívějších 24 hodin. Dojednali to importéři, zpracovatelé a ministerstvo zemědělství, uvedla Česká televize (ČT). Prodloužení lhůty na dva dny bylo loni počátkem října odpovědí na ruské sankce a mělo chránit před nelegálními dovozy. Obnovená kratší lhůta by měla začít platit nejpozději v dubnu.

Vesnicím chybí po skončení krumlovských jatek maso z pojízdné prodejny

Moravskokrumlovsko – Přerušení dodávek masa obyvatelům chráněného bydlení v Olbramovicích, změna dodavatele pro tamní školní jídelnu, důchodci a lidé špatně pohybliví bez pojízdné prodejny masa, na jejíž služby byli zvyklí několik let. Takové jsou také důsledky skončeného provozu v jatkách v Moravském Krumlově.

Debata o rozvoji Krnovska

Město Albrechtice - Místní akční skupina (MAS) Rozvoj Krnovska koordinuje spolupráci veřejného sektoru, neziskových organizací, podnikatelů, a všechny aktivní zájemce o dění v regionu.

„Sojový řízek mě svou chutí překvapil“

Krupka -  Vegetariánství je životní styl, který už u nás sice má své příznivce, ale rozhodně jsou zatím v menšině. I moje děti tvrdí, že nejlepší zelenina je řízek. Že by mohl být ze soji, krásně vonět a chutnat stejně dobře jako třeba z kuřete, bych až do návštěvy Tivallu jako správný masožravec také nevěřila.

Annabergem se nesla vůně ovárku a jelítek

Andělská Hora – Na pravé domácí zabijačce si o víkendu pochutnávali návštěvníci Ski areálu Annaberg nad Andělskou Horou. A dokonce si o jitrničky a jelítka i zalyžovali.

V Cetkovicích voněly jitrnice, jelita i škvarky

Cetkovice /REPORTÁŽ/ – Část velkého prasete visí v sobotu na háku u kulturního domu v Cetkovicích. Skupina místních mužů jej porcuje. S nožem v ruce se pustil do práce i Josef Čapka. „Jitrnice, jelita a další výrobky jsme chystali už den předem. Z dalšího masa, které jsme koupili a pomleli. Dnes jsme vařili především čerstvé vepřové maso na prodej," popisuje Čapka.