Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Dobře grilovat znamená s chutí si vyzkoušet různé věci

Východní Čechy, Litomyšl - Dlouhé  a teplé večery svádějí  k posezení s rodinou a přáteli. Nemusí zůstat jen u skleničky. Je na čase vytáhnout gril a pochlubit se kuchařským uměním. Připravit skvělé jídlo na ohni zvládnou i ti, kteří si u plotny či trouby příliš nevěří.

Potravinové skandály v Číně odtud možná "vyženou" milionáře

Šanghaj - Zkažené maso, rýže s jedovatými prvky a znečištěná minerální voda - skandály s potravinami neberou v Číně konce. Mnoho bohatých Číňanů chce prý kvůli tomu již opustit zemi. Je tímto závadným jídlem ohrožena také Evropa a další části světa? Tuto otázku klade agentura DPA poté, co v nové kauze čelí čínská potravinářská společnost Shanghai Husi Food obvinění, že dodávala maso s prošlou lhůtou trvanlivosti tamějším řetězcům rychlého občerstvení, včetně firem McDonald's a KFC.

Na začátku války stála husa tři koruny, za rok už 150

Chrášťany – /100. VÝROČÍ OD ZAČÁTKU 1. SVĚTOVÉ VÁLKY/ Husa za tři koruny, kilogram masa za korunu, za vejce lidé zaplatili čtyři haléře a za kilo mouky dvacet haléřů. Takové byly podle zjištění chrášťanského kronikáře Františka Landy ceny na začátku první světové války.

Dobře grilovat znamená s chutí zkoušet

Litomyšl - Dlouhé a teplé večery svádějí k posezení s rodinou a přáteli. Nemusí zůstat jen u skleničky. Je na čase vytáhnout gril a pochlubit se kuchařským uměním.

Cizinka bez povolení vezla tašku plnou kachních hlav

Ústecký kraj - Kontrola příslušníků cizinecké policie skončila velmi netradičně. Policisté při kontrole dokladů ve vlaku z Budapešti našli u čtyřiapadesátileté cizinky ne příliš voňavé zavazadlo.

V Číně zadrželi pět osob kvůli skandálu s prošlým masem

Šanghaj – Šanghajská policie zadržela pět lidí v rámci vyšetřování čínské potravinářské společnosti Shanghai Husi Food. Ta čelí obvinění, že dodávala maso s prošlou lhůtou trvanlivosti řetězcům rychlého občerstvení, včetně firem McDonald's a KFC. Mezi zadrženými je i šéf společnosti Shanghai Husi Food, napsala agentura Reuters.

Americké fastfoody v Číně prý používaly prošlé maso

Peking - Americké řetězce rychlého občerstvení McDonald's, KFC a Pizza Hut v Číně nyní čelí skandálu, že do svých výrobků zpracovávaly prošlé maso. Hovězí a kuřecí s údajně prošlou lhůtou trvanlivosti jim prý dodávala místní společnost Husi Food, informují zahraniční média. Firmy uvedly, že s uvedenou dodavatelskou firmou ukončí okamžitě spolupráci; čínským zákazníkům se omluvily.

Zdražení potravin v posledním roce pocítilo 96 procent Čechů

Praha - Zdražení potravin během posledního roku pocítilo 96 procent nakupujících v Česku. Nejvíce podle nich zdražily mléčné výrobky a maso. Vyplývá to z průzkumu portálu Kupi.cz, který srovnává ceny v obchodních řetězcích. Nejvíce lidé vnímají zdražení u mléčných výrobků, uvedlo bezmála devět z deseti uživatelů serveru.

Soběstačnost Česka u potravin živočišného původu loni vzrostla

Praha - Potravinová soběstačnost České republiky u všech hlavních živočišných komodit se v loňském roce zvýšila o jednotky procent, vyplývá to z údajů, které poskytlo ministerstvo zemědělství (MZe). Naopak se dále výrazně snížila soběstačnost země u brambor či čerstvého ovoce. Svůj podíl na zlepšování bilance má podle MZe mimo jiné zlepšující se nákupní patriotismus Čechů.

Hlinsko podpoří živnostníky

Hlinsko - Regionální výrobci na Hlinecku se mohou dočkat větší propagace svých tradičních výrobků a služeb. Místní akční skupina (MAS) Hlinecko zavedla certifikát Kvalita z Hlinecka a místní zastupitelé tuto akci podpořili částkou sto tisíc korun z městského rozpočtu.

Z prasečí hmoty kouzlily jídelny i svíčkovou

Jižní Morava /LETNÍ RETRO/ - Hýčkat si svého řezníka, nerozházet si prodavačku v místních potravinách. Takové bylo před revolucí nepsané pravidlo Jihomoravanů. Nebo alespoň každého, kdo chtěl občas obohatit rodinný jídelníček o kus lepšího salámu nebo libový kus hovězího. Voňavému i tomu méně voňavému masu, řízkům a uzeninám, se věnuje další díl seriálu Deníku Rovnost Letní retro.

Hlinsko podpoří živnostníky

Hlinsko - Regionální výrobci na Hlinecku se mohou dočkat větší propagace svých tradičních výrobků a služeb. Místní akční skupina (MAS) Hlinecko zavedla certifikát Kvalita z Hlinecka a místní zastupitelé tuto akci podpořili částkou sto tisíc korun z městského rozpočtu.

Čechům už zase začalo chutnat polské jídlo

Praha /INFOGRAFIKA/ – Aféry s polskými potravinami odezněly a Češi se 
k nim začínají postupně vracet. Potvrzují to i statistici, kteří za první čtyři měsíce letošního roku zaznamenali jejich výrazně vyšší dovoz. „Dovozy potravin z Polska letos opět nabírají na tempu," zhodnotila čísla analytička Českého statistického úřadu Drahomíra Dubská.

Prodělečný chov krokodýlů skončil. Turisty láká už jen terárium

Velký Karlov, Jevišovice – Nezájem hostů tuzemských restaurací o atraktivní, avšak poměrně drahé krokodýlí maso stojí za ukončením chovu jatečních krokodýlů na farmě ve Velkém Karlově. Tvrdí to představitelé koncernu Agrofert. Turisty dál láká do krokodýlího terária družstvo v Jevišovicích.

Táborový oběd? Devět knedlíků i kilo masa

Čeložnice /REPORTÁŽ/ – Vstávají v půl osmé ráno. Čeká je hygiena i úklid stanu. Po snídani si vyslechnou program. Někdy je náročný a vracejí se z něj uřícení, občas zranění. Tak to ale v zápalu boje chodí. A soupeřit o to, kdo je nejrychlejší, nejpřesnější, nejlépe maskovaný a má nejlepší paměť, budou i v těchto dnech.

MP Krásno v červnu oslavilo 21 let na trhu

Valašské Meziříčí - Firma zpracovávající maso. Většina smrtelníků si představí jatka a pak nějaké dílny, kde je maso zpracováváno. Kdysi to tak skutečně bylo. Platilo to i pro zpracovnu masa ve Valašském Meziříčí. Dnešek je ale zcela jiný. Zpracovatelské provozy sice zůstaly, ale to ostatní zmizelo.

Budoucnost Hranicka? Lidé řeší i bezpečné cesty

Hranicko – Dvacet až dvacet pět milionů korun ročně. Taková částka by měla připadnout Místní akční skupině (MAS) Regionu Hranicko, prostřednictvím které budou obce či jiné subjekty v příštích letech žádat o evropské peníze.

Slovensko prý omylem omezilo prodej na farmářských trzích

Bratislava - Slovenští poslanci ve snaze vytlačit nepoctivé překupníky z trhu zakázali prodej většiny potravinářských produktů na tržnicích a v prodejních stáncích. Upozornila na to Slovenská zemědělská a potravinářská komora (SPPK), podle které nový zákon zkomplikuje podnikání farmářů. Z nabídky farmářských trhů, které u Slováků získávají na popularitě, by tak mohly zmizet například domácí maso, sýry nebo mléčné produkty.

Teplejší maso a neoznačené zboží. Prodejci dostali pokuty

Třebíčsko - Maso a výrobky z něj skladované ve vyšší teplotě než jakou ukládá norma. Hned dvě taková zjištění učinili inspektoři veterinární správy při červnových kontrolách v masnách na Třebíčsku. Každému provozovateli udělili na místě pokutu.

Krokodýlí farma na Znojemsku končí, o maso není zájem

Jevišovice - Krokodýlí farma podniku Agro Jevišovice na Znojemsku končí, o maso plazů prý nebyl zájem. Uvedla to včera Česká televize. Porážet krokodýly začal podnik před rokem, na porážku poslal asi 160 zvířat. Velkou část masa se ale nepodařilo prodat, a tak skončila v kafilérii. Ztráty budou činit až statisíce korun. Firma patří do holdingu Agrofert, jehož majitelem je ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Poslali si přes 150 dopisnic

Jedním z těch, kdo byli na bojiště povoláni, byl i mladý František Prát (nar. 15. 8. 1882 ve V. Pavlovicích), který se přiženil do Němčiček do domu č. 59 (dnes novostavba Jaroslava Suského ml.). V době narukování měl doma tři malé děti předškolního věku.

Grilovat se nemusí jen maso

Kroměřížsko – I na Kroměřížsku už láká počasí řadu lidí k venkovnímu posezení s rodinou nebo přáteli spojené s grilováním. Upravit tímto způsobem se dá ledacos, většina ale dává samozřejmě přednost masu.

Zloděj vykradl sklad. Kromě peněz sebral i maso a rychlovarnou konvici

Hvozdec – Do areálu jedné z firem ve Hvozdci na Brněnsku v úterý zavítal zloděj. Majiteli způsobil téměř stotisícovou škodu. „Ve skladu odcizil řemeslnické nářadí a náčiní. V kanceláři sebral vedle finanční hotovosti i rychlovarnou konvici a z ledničky uložené maso a další potraviny," sdělil mluví jihomoravských kriminalistů Bohumil Malášek. 

Doputovalo závadné maso až na Opavsko?

Opavsko, Kralupy nad Vltavou - Společnost Bidvest, která mimo jiné vlastní opavské mrazírny, řeší další problém. Do oběhu pustila v České republice pět tun králičího masa z Číny obsahujícího zakázaný a možná i rakovinotvorný lék.

Mistři kuchaři bojovali s lososem

Karlovarský kraj - Rozdělit lososa na dvě části, odstranit hlavu, kosti, kůži, ocas a změnit rybu na dva díly. A to vše v časovém limitu deset minut. Tento úkol čekal na jedenáct účastníků regionálního kola soutěže ve filetování lososa, kteří svou dovednost včera předváděli v Karlových Varech. Nešlo ale o pouhou exhibici, ve hře byl postup do celostátního finále. Proto měli někteří z kuchařů takříkajíc nervy na pochodu.

Češi šetří hlavně nakupováním v akcích, ukázal průzkum

Praha – Aktuální cenové akce si před nákupem v supermarketu kontrolují téměř tři čtvrtiny Čechů. Na kvalitě lidé zásadně nešetří u masa a mléčných výrobků, naopak nejméně řeší kvalitu u alkoholu, nealko nápojů a sladkostí. Vyplývá to z průzkumu mezi 4000 respondenty Kupi.cz portálu, který mapuje ceny v supermarketech.

Důvěřivce vábili na maso

Velké Poříčí - Kdo by odolal, když najde ve schránce krásně pestrobarevnou pozvánku na ochutnávku pravých zabijačkových pochoutek. Při představování masných výrobků je k obědu nabízen výborný guláš.

Ital s michelinskou hvězdou připravil bramborové ravioli s masem

Brno /REPORTÁŽ/ – Jsem až překvapený, jak to bylo dobré, pochvaluje si filovaný hovězí steak Brňan Jiří Kotas, který se spolu se ženou se vydal v pátek na Špilberk food festival. Degustace vybraných jídel nabízí na akci čtrnáct vyhlášených restaurací.

Ital s michelinskou hvězdou připravil bramborové ravioli s masem

Brno /REPORTÁŽ/ – Jsem až překvapený, jak to bylo dobré, pochvaluje si filovaný hovězí steak Brňan Jiří Kotas, který se spolu se ženou se vydal v pátek na Špilberk food festival. Degustace vybraných jídel nabízí na akci čtrnáct vyhlášených restaurací.

Trend ve Vyškově? Spíš než bůček dušené maso a salát

Vyškovsko – V průběhu několika měsíců z padesáti na tři sta zdravých jídel denně. Zvyšující se zájem o lehkou stravu a čerstvé suroviny dokládá jediné. Spojení zdravý životní styl není cizí ani lidem z Vyškovska. Tvrdí to alespoň provozovatelé stravovacích zařízení. Řízek s bramborovým salátem nahrazují dušenou rybou dokonce i manuálně pracující muži. Důvody jsou různé. Zájem o své zdraví, ale i zvědavost a chuť objevovat něco nového.

Trend? Spíš než bůček dušené maso a salát

Vyškovsko – V průběhu několika měsíců z padesáti na tři sta zdravých jídel denně. Zvyšující se zájem o lehkou stravu a čerstvé suroviny dokládá jediné. Spojení zdravý životní styl není cizí ani lidem z Vyškovska. Tvrdí to alespoň provozovatelé stravovacích zařízení. Řízek s bramborovým salátem nahrazují dušenou rybou dokonce i manuálně pracující muži. Důvody jsou různé. Zájem o své zdraví, ale i zvědavost a chuť objevovat něco nového.

Festival nabídl maso, chřest i sladké

Kroměříž – Degustační předkrmy, polévky, hlavní chody, dezerty a chřest na mnoho způsobů, mohli lidé o víkendu ochutnat na Moravia food festivalu, který se konal v areálu hotelu Octárna v Kroměříži. Čtvrtý ročník gastronomického festivalu nabídl kromě delikates také doprovodný program.

Šéfkuchař Luděk Hauser: Slavné osobnosti vyhledávají obyčejná jídla

České Budějovice – Jedenačtyřicetiletý Luděk Hauser šéfuje už více než šest let kuchyni vyhlášené pivnice Masné krámy v Českých Budějovicích. K populárnímu budvarskému kroužkovanému ležáku sem můžete zajít na řadu gastroakcí: od zabijaček přes chřestové hody, „šnicly", pstruhy až po exotické menu. „Dramaturgii" vymýšlí právě Luděk Hauser.

Středy dr. Středy: Více o dietách

Východní Čechy – Pokud bojujete s přebytečnými kilogramy a řešíte tedy otázku jak zhubnout, určitě jste se setkali s několika různými dietami. V dnešní době je plný internet rad a tipů na hubnutí a v knihkupectvích je publikacím o hubnutí věnován také obrovský prostor.