Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Mistři kuchaři bojovali s lososem

Karlovarský kraj - Rozdělit lososa na dvě části, odstranit hlavu, kosti, kůži, ocas a změnit rybu na dva díly. A to vše v časovém limitu deset minut. Tento úkol čekal na jedenáct účastníků regionálního kola soutěže ve filetování lososa, kteří svou dovednost včera předváděli v Karlových Varech. Nešlo ale o pouhou exhibici, ve hře byl postup do celostátního finále. Proto měli někteří z kuchařů takříkajíc nervy na pochodu.

Češi šetří hlavně nakupováním v akcích, ukázal průzkum

Praha – Aktuální cenové akce si před nákupem v supermarketu kontrolují téměř tři čtvrtiny Čechů. Na kvalitě lidé zásadně nešetří u masa a mléčných výrobků, naopak nejméně řeší kvalitu u alkoholu, nealko nápojů a sladkostí. Vyplývá to z průzkumu mezi 4000 respondenty Kupi.cz portálu, který mapuje ceny v supermarketech.

Důvěřivce vábili na maso

Velké Poříčí - Kdo by odolal, když najde ve schránce krásně pestrobarevnou pozvánku na ochutnávku pravých zabijačkových pochoutek. Při představování masných výrobků je k obědu nabízen výborný guláš.

Ital s michelinskou hvězdou připravil bramborové ravioli s masem

Brno /REPORTÁŽ/ – Jsem až překvapený, jak to bylo dobré, pochvaluje si filovaný hovězí steak Brňan Jiří Kotas, který se spolu se ženou se vydal v pátek na Špilberk food festival. Degustace vybraných jídel nabízí na akci čtrnáct vyhlášených restaurací.

Ital s michelinskou hvězdou připravil bramborové ravioli s masem

Brno /REPORTÁŽ/ – Jsem až překvapený, jak to bylo dobré, pochvaluje si filovaný hovězí steak Brňan Jiří Kotas, který se spolu se ženou se vydal v pátek na Špilberk food festival. Degustace vybraných jídel nabízí na akci čtrnáct vyhlášených restaurací.

Trend ve Vyškově? Spíš než bůček dušené maso a salát

Vyškovsko – V průběhu několika měsíců z padesáti na tři sta zdravých jídel denně. Zvyšující se zájem o lehkou stravu a čerstvé suroviny dokládá jediné. Spojení zdravý životní styl není cizí ani lidem z Vyškovska. Tvrdí to alespoň provozovatelé stravovacích zařízení. Řízek s bramborovým salátem nahrazují dušenou rybou dokonce i manuálně pracující muži. Důvody jsou různé. Zájem o své zdraví, ale i zvědavost a chuť objevovat něco nového.

Trend? Spíš než bůček dušené maso a salát

Vyškovsko – V průběhu několika měsíců z padesáti na tři sta zdravých jídel denně. Zvyšující se zájem o lehkou stravu a čerstvé suroviny dokládá jediné. Spojení zdravý životní styl není cizí ani lidem z Vyškovska. Tvrdí to alespoň provozovatelé stravovacích zařízení. Řízek s bramborovým salátem nahrazují dušenou rybou dokonce i manuálně pracující muži. Důvody jsou různé. Zájem o své zdraví, ale i zvědavost a chuť objevovat něco nového.

Festival nabídl maso, chřest i sladké

Kroměříž – Degustační předkrmy, polévky, hlavní chody, dezerty a chřest na mnoho způsobů, mohli lidé o víkendu ochutnat na Moravia food festivalu, který se konal v areálu hotelu Octárna v Kroměříži. Čtvrtý ročník gastronomického festivalu nabídl kromě delikates také doprovodný program.

Šéfkuchař Luděk Hauser: Slavné osobnosti vyhledávají obyčejná jídla

České Budějovice – Jedenačtyřicetiletý Luděk Hauser šéfuje už více než šest let kuchyni vyhlášené pivnice Masné krámy v Českých Budějovicích. K populárnímu budvarskému kroužkovanému ležáku sem můžete zajít na řadu gastroakcí: od zabijaček přes chřestové hody, „šnicly", pstruhy až po exotické menu. „Dramaturgii" vymýšlí právě Luděk Hauser.

Středy dr. Středy: Více o dietách

Východní Čechy – Pokud bojujete s přebytečnými kilogramy a řešíte tedy otázku jak zhubnout, určitě jste se setkali s několika různými dietami. V dnešní době je plný internet rad a tipů na hubnutí a v knihkupectvích je publikacím o hubnutí věnován také obrovský prostor.

Středy doktora Středy opět na scéně: Více o dietách

Východní Čechy - Pokud bojujete s přebytečnými kilogramy a řešíte tedy otázku jak zhubnout, určitě jste se setkali s několika různými dietami. V dnešní době je plný internet rad a tipů na hubnutí a v knihkupectvích je publikacím o hubnutí věnován také obrovský prostor.

Středy doktora Středy opět na scéně: Více o dietách

Východní Čechy - Pokud bojujete s přebytečnými kilogramy a řešíte tedy otázku jak zhubnout, určitě jste se setkali s několika různými dietami. V dnešní době je plný internet rad a tipů na hubnutí a v knihkupectvích je publikacím o hubnutí věnován také obrovský prostor.

Středy doktora Středy opět na scéně: Více o dietách

Východní Čechy - Pokud bojujete s přebytečnými kilogramy a řešíte tedy otázku jak zhubnout, určitě jste se setkali s několika různými dietami. V dnešní době je plný internet rad a tipů na hubnutí a v knihkupectvích je publikacím o hubnutí věnován také obrovský prostor.

Středy doktora Středy opět na scéně: Více o dietách

Východní Čechy - Pokud bojujete s přebytečnými kilogramy a řešíte tedy otázku jak zhubnout, určitě jste se setkali s několika různými dietami. V dnešní době je plný internet rad a tipů na hubnutí a v knihkupectvích je publikacím o hubnutí věnován také obrovský prostor.

Středy doktora Středy opět na scéně: Více o dietách

Východní Čechy - Pokud bojujete s přebytečnými kilogramy a řešíte tedy otázku jak zhubnout, určitě jste se setkali s několika různými dietami. V dnešní době je plný internet rad a tipů na hubnutí a v knihkupectvích je publikacím o hubnutí věnován také obrovský prostor.

Prezident má číslo 10. Morales bude kopat první ligu

La Paz – Pozdě, ale přece. Bolivijskému prezidentovi Evo Moralesovi se v 54 letech splnil sen a stal se profesionálním fotbalistou.Kontrakt na příští sezonu 
s ním podepsal prvoligový bolivijský klub Sport Boys 
z města Warnes poblíž Santa Cruz.

Grilování: jde to i zdravě?

Mnohým nešvarům se dá vyhnout a z jídla na ohni udělat pochoutku, která vám neuškodí, zvolíte-li vhodné suroviny a způsob úpravy.

GLOSA: Nejdřív se smáli, teď mají těžkou hlavu

Mám tím na mysli manažery obchodních řetězců. A taky farmáře, jejichž produkty veřejnost zpočátku vnímala velmi opatrně. Hezky balené zboží přece budí větší důvěru i chuť si ho koupit, razil svého času v televizi své neochvějné přesvědčení jistý sekční šéf obchoďáků, které se podobají jak vejce vejci.

Vladimír Palička: S masem se musíte pomazlit

Chystáte se grilovat? V tom případě zahoďte vakuově balené maso ze supermarketu, jděte k řezníkovi a nechte si ukrojit pět až šest centimetrů tlustý steak. Vynikající kuchař a odborník na grilování Vladimír Palička by vám jistě doporučil jihoamerické hovězí.

Zákazníci už na jídlo nebudou muset mžourat

Praha /INFOGRAFIKA/ – Spotřebitelé si už nebudou muset namáhat zrak, aby se dostali k informacím 
o potravinách, které právě nakupují. Za půl roku totiž vstoupí v platnost nařízení Evropské unie, podle něhož budou muset být údaje na obalech čitelnější a které zavádí povinnost informovat o zemi původu u masa. Z unijního nařízení vychází i novela zákona o potravinách, kterou včera schválili poslanci.

Je libo dobrý špekáček? Nesplňují však dřívější normy

Liberecký kraj - Doba grilování a opékání je tady. Z obchodů mimo jiné mizí i oblíbené špekáčky, které mají v Česku dlouholetou tradici. Vyrábějí se už od roku 1891, ale podle časopisu dTest jejich kvalita značně upadá, jak prokázaly provedené analýzy. Ztučněly a zvodnatěly. Normy to dovolují.

Je libo dobrý špekáček? Nesplňují však dřívější normy

Liberecký kraj - Doba grilování a opékání je tady. Z obchodů mimo jiné mizí i oblíbené špekáčky, které mají v Česku dlouholetou tradici. Vyrábějí se už od roku 1891, ale podle časopisu dTest jejich kvalita značně upadá, jak prokázaly provedené analýzy. Ztučněly a zvodnatěly. Normy to dovolují.

Je libo dobrý špekáček? Nesplňují však dřívější normy

Liberec - Doba grilování a opékání je tady. Z obchodů mimo jiné mizí i oblíbené špekáčky, které mají v Česku dlouholetou tradici. Vyrábějí se už od roku 1891, ale podle časopisu dTest jejich kvalita značně upadá, jak prokázaly provedené analýzy. Ztučněly a zvodnatěly. Normy to dovolují.

Za půl roku se v EU změní označování potravin

Praha - Za půl roku se v EU změní označování potravin. Údaje na obalech mají být čitelnější, přibude například informace o zemi původu u masa. Hosté v restauracích by se nově měli dozvědět, jaké alergeny jídlo obsahuje. V účinnost vstoupí 13. prosince letošního roku unijní nařízení, které stanoví nová pravidla pro označování potravinářských výrobků. Uvádění výživových údajů bude povinné od 13. prosince 2016. Na tiskové konferenci to dnes uvedla Potravinářská komora.

Den s regionem se letos z Valšovic stěhuje do Radíkova

Radíkov – Už sedmý ročník Dnu s regionem Hranicko chystají na sobotu 17. května rozvojové organizace Hranicka. Golfové hřiště v Radíkově bude od 9 do 16 hodin dějištěm zábavy, která bude určená dětem i dospělým.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Zbrojovka v chatrči a afričtí hajní

Z Kamerunu nám Stéphane - v současnosti velitel protipytlácké jednotky strážců rezervace Dja - poslal další zásilku aktuálních fotografií. Zaváhal jsem, jestli je vůbec prohlížet. Věděl jsem, co uvidím: mrtvá zvířata, očouzené kusy masa, hořící přístřešky pytláků, zabavené zbraně a munici.

Výroba masa v Ústeckém kraji meziročně mírně klesla

Ústí nad Labem - Výroba masa bez drůbežího v Ústeckém kraji loni meziročně klesla o 3,9 procenta na 1992 tun. Celorepublikový pokles ve výrobě činil 2,7 procenta. Meziročně stoupla v regionu jen produkce skopového a kozího masa, kde Ústecký kraj obsadil druhé místo za Pardubickým. Vyplývá to ze zveřejněných údajů ústecké krajské pobočky Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Tzatziky: jednoduchá a chutná řecká klasika

Řecká kuchyně je bohatá a velmi chutná. Je proto trochu s podivem, že se jejím symbolem stal tak jednoduchý pokrm jako tzatziki. V Řecku se zpravidla podávají jako příloha, ale dají se servírovat samostatně. Ideální jsou v letních měsících ke grilovanému masu.

Nejlepší guláš připravil tým z Nechvalína

Bukovany – Kvalitní červená paprika, pořádné maso, víno, tajné přísady a dávka kulinářského umění. Tak by měla vypadat příprava poctivého guláše. Alespoň podle Karla Novotného. On a jeho tým ze Žádovic se ve čtvrtek zúčastnil gurmánského klání Bukovanský gulášek. O nejlepší pokrm bojoval proti dalším dvanácti skupinám

Pravý guláš: symbol maďarské kuchyně

Před deseti lety jsme nevstupovali do Evropské unie sami. Doprovázela nás řada zemí, mezi nimi i Maďarsko. Maďarská kuchyně je vyhlášená po celém světě a není sporu o to, který pokrm je jejím symbolem. Správně, je to pravý maďarský guláš.

Oběd pod korunami stromů? Možností nabízí Hradec dost

Hradec Králové /FOTO/ - Málokoho by těšilo zůstávat pod střechou, když jasná obloha a příjemné teploty přímo vybízejí k posezení venku. K takovému způsobu trávení volného času patří i sklenka dobrého vína nebo vůně grilovaného masa. Co zájemcům o grilování a pikniky letos nabízí Hradec Králové a okolí?

Oběd pod korunami stromů? Možností nabízí Hradec dost

Hradec Králové /FOTO/ – Málokoho by těšilo zůstávat pod střechou, když jasná obloha a příjemné teploty přímo vybízejí k posezení venku. K takovému způsobu trávení volného času patří i sklenka dobrého vína nebo vůně grilovaného masa. Co zájemcům o grilování a pikniky letos nabízí Hradec Králové a okolí?

Pravý guláš: symbol maďarské kuchyně

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Před deseti lety jsme nevstupovali do Evropské unie sami. Doprovázela nás řada zemí, mezi nimi i Maďarsko. Maďarská kuchyně je vyhlášená po celém světě a není sporu o to, který pokrm je jejím symbolem. Správně, je to pravý maďarský guláš.

Uvařme si: Sendvič s krůtím konfitem

Chrudimsko - Dnes opět připravujeme jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní jsou připraveny z poctivých surovin. Dejme Pavlovi slovo:

V lasagních z Billy bylo koňské maso

Český Těšín - Supermarket Billa v Českém Těšíně nabízel lasagne s koňským masem místo uvedeného hovězího. Výrobek byl navíc prošlý, pocházel ze šarže zakázané už na začátku loňského roku.

Výroba masa se ve čtvrtletí snížila a klesl i nákup mléka

Praha - Výroba masa v Česku se v letošním prvním čtvrtletí meziročně snížila o 0,9 procenta na 107.714 tun. Mírně stoupla pouze produkce hovězího masa. Nákup mléka klesl o 0,3 procenta na 579,4 milionu litrů. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

Po dvaceti letech se otevře podzemí bývalého Stalinova pomníku

Po dvaceti letech budou mít lidé ve čtvrtek 1. května možnost navštívit podzemí bývalého Stalinova pomníku v Praze na Letné. Při komentovaných prohlídkách se od historika dozví podrobnosti o vzniku pomníku, kterému se přezdívalo fronta na maso, i tajemstvím obestřené okolnosti jeho likvidace.

Hbité šelmě zachutnalo kapří maso

Rabštejnská Lhota - Pavel Novák z Rabštejnské Lhoty nasadil do svého vlastního rybníka na tři stovky chovných kapříků. Na podzimní výlov vykrmených ztěžklých ryb se ale pomalu přestává těšit. Zhruba padesát kaprů mu už totiž stačil sežrat věčně hladový a neodbytný norek americký, který se usadil právě u jeho rybníka.

Inspekce odhalila lososí nugety s polovičním obsahem masa

Brno – Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalila lososí nugety z Polska, které obsahovaly o polovinu rybího masa méně, než bylo uvedeno na obale. Výrobce tím uváděl spotřebitele v omyl, informoval dnes mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Závadná šarže obsahovala přes 2000 spotřebi­telských balení.

Vlčnovjanka na humanitární misi: O praní v ruce i o smlouvání na trhu

/SERIÁL TÝDENÍKU/ - Je krásný den a my máme volno. Jak to využít? Pro nás naneštěstí si musíme vyprat prádlo. Začínáme napouštět horkou vodu do vaničky a jde se na to. Každá máme nachystáno zhruba osm až deset kilo prádla. Ještě mýdlo se značkou jelena a vše je připraveno.

Rumunský poslanec se snažil kupovat hlasy za drůbeží maso

Bukurešť - Rumunská protikorupční prokuratura (DNA) vyzvala k zatčení pravicového opozičního poslance Florina Popeska, kterého obvinila, že se během předloňské předvolební kampaně snažil koupit hlasy voličů rozdáním 70 tun drůbežího masa. Informovala o tom agentura Mediafax.