Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Růst dovozu polských potravin do ČR loni zpomalil, hlavně u masa

Praha – Růst dovozů potravin z Polska do Česka loni mírně zpomalil, což bylo patrné zejména u masných výrobků. Naopak o pětinu vzrostl dovoz polského ovoce a zeleniny. Svoji pozici největšího dovozce potravin do Česka upevnilo Německo. Dovozy ze Slovenska meziročně klesly. Vyplývá to z analýzy, kterou pro ČTK vypracoval Český statistický úřad. Zejména import polských masných výrobků podle analytičky ČSÚ Drahomíry Dubské i Potravinářské komory nejspíše ovlivnily nedávné mediální kauzy.

Rybí prsty z Polska obsahovaly o 9 procent méně masa, než uvádí obal

Brno – Rybí prsty původem z Polska obsahovaly o devět procent méně masa z mořských ryb, než výrobce deklaroval na obale, zjistila analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Falšované rybí prsty nabízela společnost Ahold v prodejnách Albert, sdělil dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Zájem o skopové a kůzlečí roste před Velikonocemi několikanásobně

Praha – Zájem o jehněčí a kůzlečí maso roste v Česku v období Velikonoc proti běžnému roku až několikanásobně. Z dlouhodobého hlediska však stagnuje a se spotřebou okolo 0,4 kilogramu na osobu ročně zůstává toto maso okrajovou záležitostí. Výrazně však roste výroba produktů z kozího mléka, vyplývá ze statistik, vyjádření Svazu chovatelů ovcí a koz a obchodníků.

Jehněčí a kopřivy, to je výborné velikonoční menu, říká šéfkuchař

Semice - Jaro a jarní příroda skýtá mnoho možností, jak si zpestřit jídelníček. Slavnostní velikonoční oběd by měl podle šéfkuchaře Tomáše Reisingera, který je známý tím, že 
k vaření v maximální míře využívá místní a sezónní zdroje, obsahovat právě jarní byliny, jehněčí či první jarní zeleninu.

Muzeum provoněné masem

Cítíte tu vůni masa? Cítíte tu vůni klobás, salámů, tlačenek a dalších řeznických specialit? Moje čichové buňky, když se k něčemu takovému dostanou, mají vždy svátek. Stávám se neřízenou střelou. Zřejmě se ale najde dost těch, kteří jsou na tom stejně.

Pátek bez masa? V restauracích na Břeclavsku risk

Břeclavsko – Jídelníček na páteční den jen s bezmasými jídly? V drtivé většině restaurací v regionu by zakroutili hlavou. Přestože stará křesťanská tradice velí nejíst na Velký pátek žádné maso, obyvatelé Břeclavska to příliš nedodržují. S výjimkou věřících a těch, kteří ctí tradice.

O francouzích se traduje, že jí koňské maso, šneky a žáby, to vyvracet netřeba

Každá země má své stálé stereotypy. O některé se říká, že její obyvatelé pojídají psí maso (viz reklama o páru, který má velkého psa, dají ho pohlídat kuchaři s konečným záběrem na pochutnávajícího si přítele, protože kuchař byl z Vietnamu a pochopil gesto podání psa, jako přinesení požadovaného pokrmu k servírování), o jiné zas, že jsou to žabožrouti, protože si dopřávají žabí stehýnka (nebojte, není to nic strašného, chutná to jako kuře), a o další, že je to pivní národ. U té bych se ráda zastavila, protože se má nejdřív mést před vlastním prahem.

Turisty do regionu přiláká i hra

Heřmanův Městec - Místní akční skupina (MAS) Železnohorský region rozšířila své pole působnosti i na Chrudim. „Pro obě strany je to výhodné. Naši výrobci se dostanou k chrudimským obchodníkům a do místních restaurací a naopak chrudimští výrobci se dostanou na naše propagační akce," říká odborný poradce sdružení Kateřina Korejtková.

Turisty do regionu přiláká i hra

Heřmanův Městec - Místní akční skupina (MAS) Železnohorský region rozšířila své pole působnosti i na Chrudim. „Pro obě strany je to výhodné. Naši výrobci se dostanou k chrudimským obchodníkům a do místních restaurací a naopak chrudimští výrobci se dostanou na naše propagační akce," říká odborný poradce sdružení Kateřina Korejtková.

Sedm kočičích přání

Hebký kožíšek, tiché předení, rozkošnické rozvalování – už samotný pohled na toto zvíře navodí pocit klidu  a pohody. Co dělá kočky spokojenými?

V neděli startuje nováček mezi běhy

Náchodsko – Na tuto neděli se připravuje premiérový závod Běhu Babiččiným údolím. Ten je otevřen pro celou rodinu, a podle toho také pořadatelé (Centrum rozvoje Česká Skalice, MAS mezi Úpou a Metují a SK Nové Město nad Metují) k celé akci přistoupili.

Počty koz rostou. Kvůli zájmu o maso

Brno – Chovat ovce nebo kozy se stává oblíbenou obživou, od roku 2000 se neustále zvyšuje počet těchto zvířat. Zatímco před čtrnácti lety se u nás chovalo kolem 80 tisíců koz a ovcí, loni to bylo podle Českého statistického úřadu přes 240 tisíc. A přibývá i chovatelů.

Řezník Dolejší si drží rodinné recepty, uspěl i v soutěži

Davle /ROZHOVOR/ - Jednou ze středočeských firem, která získala ocenění Potravinářský výrobek Středočeského kraje 2013, se stalo Řeznictví a uzenářství U Dolejších v Davli. Se svým produktem Hovězí maso v pepři uspěli v kategorii Masné výrobky.

Boleslav Polívka jako Šajlok znovu usiluje o libru masa

Brno - Očekávaný divácký tahák v podobě návratu herce Boleslava Polívky nabídne Městské divadlo Brno. Známý mim se tak znovu představí na scéně, na níž v minulosti už dvakrát účinkoval. Shakespearovu komedii Kupec benátský nastudoval pro Hudební scénu režisér Stanislav Moša.

Boleslav Polívka jako Šajlok znovu usiluje o libru masa

Brno - Očekávaný divácký tahák v podobě návratu herce Boleslava Polívky nabídne Městské divadlo Brno. Známý mim se tak znovu představí na scéně, na níž v minulosti už dvakrát účinkoval. Shakespearovu komedii Kupec benátský nastudoval pro Hudební scénu režisér Stanislav Moša.

VIDEO: Velkou Lhotu provoněly vepřové speciality

Velká Lhota – Nebylo snad nikoho, koho by v sobotu od přehradní nádrže Bystřička neodvedla vůně zabijačky. Zbavit se Pavlovova reflexu nešlo ani při představě, že dostat se ke zdroji vůně znamená vyšplhat se do strmého kopce.

Veterináři odhalili v Praze 9 nelegální porcovnu drůbeže

Praha - Víte co jíte? Je maso, zakoupené ve vašem obchodě v pořádku, nebo pochází z ilegální a nehygienické porcovny? Právě takovou tento týden odhalili inspektoři Státní veterinární správy (SVS) v Praze 9. Podnikatel tam bez povolení zpracovával drůbeží maso z Polska.

Veterináři odhalili v Praze 9 nelegální porcovnu drůbeže

Praha - Veterinární inspektoři odhalili v Praze 9 nelegální porcovnu a obchod s drůbežím masem. Informoval o tom mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben. Tamní podnikatel boural a prodával drůbeží maso a další živočišné produkty dovezené z Polska, aniž by k tomu měl oprávnění, navíc v neschválených prostorech. Hrozí mu pokuta v řádu statisíců korun.

Trojkrálík

Recept nám poslala Helena Žilová, Heřmanovice.

Zaječí maso na talíři? Zájem je spíš o divočáky

Hodonínsko - Jsou malí, chlupatí, mají dlouhá ouška a vypadají jako z plyše. Když je dobrý rok, samice zvaná zaječka jich může porodit až patnáct. Přežít je pro ně ale velmi těžké. Zajíčky ohrožují lidé, dravci či zemědělská technika. Dospělí zajíci zase často končí pod koly aut. Mohou za to i jejich hormony. A myslivci počítají ztráty.

Zaječí maso na talíři? Zájem je spíš o divočáky

Hodonínsko - Jsou malí, chlupatí, mají dlouhá ouška a vypadají jako z plyše. Když je dobrý rok, samice zvaná zaječka jich může porodit až patnáct. Přežít je pro ně ale velmi těžké. Zajíčky ohrožují lidé, dravci či zemědělská technika. Dospělí zajíci zase často končí pod koly aut. Mohou za to i jejich hormony. A myslivci počítají ztráty.

Ministerstvo varuje před nebezpečným mlýnkem. Do masa se z něj uvolňuje kov

Praha - Ministerstvo zdravotnictví varuje spotřebitele před používáním mlýnku na maso značky Höffner, který byl vyroben v Číně. Laboratorní testy totiž zjistily, že při mletí se z povrchu mlýnku uvolňují kousky kovu, které mohou při následném polknutí lidem poranit ústa nebo trávicí ústrojí, sdělil hlavní hygienik Vladimír Valenta.

BUDETE-LI VYRÁBĚT KVALITNĚ, NEMUSÍTE SE O PRÁCI OBÁVAT

Grilovací sezóna, Velikonoce, počasí jako stvořené pro ohýnek, ale stále se na nás valí varování o „nebezpečných éčkách", nízkém obsahu masa, namletých kůžích a nekvalitních výrobcích. Složení uváděné výrobci na obalu je často nečitelné a u lahůdkářského pultu nedohledatelné. Tak co si tedy vlastně dát na ohýnek?

Řeší, co region potřebuje, aby na to žádali peníze

Nové Město nad Metují – Ve Spech u Nového Města nad Metují postavili klubovnu za celkem dva a půl milionu korun, aby se tam obyvatelé mohli setkávat a pořádat nejrůznější akce od sportovních až po kulturní. U Základní školy Komenského v Novém Městě upravují školní pozemek, aby na něm vytvořili malou stráň se zahradou a jezírkem, kde se žáci budou podílet na údržbě a sledovat změny přírody.

Uvařme si o víkendu: Slepička na divoko se šalvějí pomalu dušená

Chrudimsko - Kulinářské rubriky patří k nejoblíbenějším, vždyť Češi jsou pověstni svou náklonností k dobrému jídlu. Dnes už potřetí připravujeme jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní jsou připraveny z poctivých surovin Dejme Pavlovi slovo:

Nováček mezi veřejnými běhy je určen úplně pro každého

Náchodsko – Na první dubnovou neděli se připravuje premiérový závod Běhu Babiččiným údolím. Ten je otevřen pro celou rodinu, a podle toho také pořadatelé (Centrum rozvoje Česká Skalice, MAS mezi Úpou a Metují a SK Nové Město nad Metují) k celé akci přistoupili.

Šla do obchodu pro maso bez úmyslu jej zaplatit

Uherské Hradiště – Obstarat si několik kusů masa za každou cenu nejspíš potřebovala mladá žena z Otrokovic, která za tímto účelem navštívila v neděli odpoledne jeden z Hradišťských supermarketů.

Tygr dostává deset kilo masa denně. V přírodě by toho ulovil více

Praha /REPORTÁŽ/ - Ačkoli kalendář ukazuje únorový všední den a je právě dopolední čas, po zoologické zahradě v Praze se prochází několik návštěvníků. Já jdu tentokrát na návštěvu za tygry. A vzhledem k tomu, že panuje zimní roční období, vybírám si ty, kteří chladné počasí milují.

Malajsijské letadlo zmizelé v Asii prý mělo opravované křídlo

Kuala Lumpur - Malajsijské letadlo, které zmizelo na trase z Malajsie do Číny, prý mělo v minulosti poškozené křídlo. Oznámil to dnes malajsijský list The Star s odvoláním na společnost Malaysia Airlines (MAS), které boeing patřil. Početnému pátracímu týmu se zatím nepodařilo najít trosky, ačkoli od nehody uplynulo více než 36 hodin.

Tygr dostává deset kilo masa denně. V přírodě by toho ulovil více

Praha /REPORTÁŽ/ - Ačkoli kalendář ukazuje únorový všední den a je právě dopolední čas, po zoologické zahradě v Praze se prochází několik návštěvníků. Já jdu tentokrát na návštěvu za tygry. A vzhledem k tomu, že panuje zimní roční období, vybírám si ty, kteří chladné počasí milují.

Nad čuníky v Karlovarském kraji se smráká

Karlovarský kraj - Zcela na chvostu zůstává Karlovarský kraj v produkci masa. V celém Česku se ho od místních zemědělců dostane na stůl ke spotřebitelům nejméně. Zatímco produkce hovězího je vzhledem k velikosti a možnostem kraje lehce podprůměrná, chov prasat farmáři prakticky vzdali. Nevyplatil se jim a prodělali by takříkajíc kalhoty. A kdysi vyhlášené vepříny, jako například v Odeři, tak patrně definitivně zmizely.

Muzeum v Hustopečích přijímá první nahrávky, sběr záznamů stále trvá

Hranicko – Prozatím menší zájem veřejnosti doprovází vyhlášený sběr audiovizuálních záznamů, ze kterých bude sestávat filmová část nového muzea v Hustopečích nad Bečvou. Propagátoři hlásí první zájemce a možnost zapůjčit materiál za muzejními účely prodloužili z konce února až do poloviny dubna.

Nad čuníky v regionu se smráká

Karlovarský kraj - Zcela na chvostu zůstává Karlovarský kraj v produkci masa. V celém Česku se ho od místních zemědělců dostane na stůl ke spotřebitelům nejméně. Zatímco produkce hovězího je vzhledem k velikosti a možnostem kraje lehce podprůměrná, chov prasat farmáři prakticky vzdali. Nevyplatil se jim a prodělali by takříkajíc kalhoty. A kdysi vyhlášené vepříny, jako například v Odeři, tak patrně definitivně zmizely.

V příštím roce se má výrazně rozšířit značení původu masa

Praha – Od dubna příštího roku by se mělo výrazně rozšířit značení původu u baleného masa. Na tiskové konferenci to dnes uvedl ředitelem právního a zahraničního odboru Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Petr Čejka. Podobným způsobem, jako se nyní značí hovězí, by se podle nového nařízení EU mělo označovat vepřové, drůbeží, skopové a kozí maso. Ze značení by se měl spotřebitel dozvědět, odkud zvíře pocházelo a kde bylo poraženo.

Soukeník obsadily na týden slávistky, slušelo jim to

Fotbalistky Slavie Praha nabíraly sílu v uplynulém týdnu v tréninkovém areálu Spartaku FK MAS S. Ústí.Trenér Martin Svoboda odjížděl domů navýsost spokojený. Fotografie z posledního tréninku na soustředění najdete ve fotogalerii.

Skopové na talíři. Europoslanci chtějí znát, odkud pochází

Praha – Stejné značení ostatních druhů masa, jakým se dnes označuje hovězí. S takovým požadavkem přišli v minulých dnech europoslanci. Podle nich by měla Evropská unie zavést stejně přísná kritéria značení i u čerstvého, chlazeného a zmrazeného vepřového, skopového, kozího i drůbežího masa.

Je kvalitní a chutná. Poličan z Prostějovska získal Klasu

Prostějov – Zaručuje domácí původ a kvalitu potravin a nyní ji vlastní i regionální výrobce. Certifikát Národní značky kvality Klasa si ve středu na Mezinárodním potravinářském veletrhu Salima v Brně převzala firma Makovec, která vyrábí maso a masné výrobky ve svých třech závodech v Kostelci na Hané, Smržicích a Držovicích. Značku kvality převzal zástupce společnosti z rukou náměstkyně ministra Jaroslavy Beneš Špalkové a ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu Martina Šebestyána.