Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Prodělečný chov krokodýlů skončil. Turisty láká už jen terárium

Velký Karlov, Jevišovice – Nezájem hostů tuzemských restaurací o atraktivní, avšak poměrně drahé krokodýlí maso stojí za ukončením chovu jatečních krokodýlů na farmě ve Velkém Karlově. Tvrdí to představitelé koncernu Agrofert. Turisty dál láká do krokodýlího terária družstvo v Jevišovicích.

Táborový oběd? Devět knedlíků i kilo masa

Čeložnice /REPORTÁŽ/ – Vstávají v půl osmé ráno. Čeká je hygiena i úklid stanu. Po snídani si vyslechnou program. Někdy je náročný a vracejí se z něj uřícení, občas zranění. Tak to ale v zápalu boje chodí. A soupeřit o to, kdo je nejrychlejší, nejpřesnější, nejlépe maskovaný a má nejlepší paměť, budou i v těchto dnech.

MP Krásno v červnu oslavilo 21 let na trhu

Valašské Meziříčí - Firma zpracovávající maso. Většina smrtelníků si představí jatka a pak nějaké dílny, kde je maso zpracováváno. Kdysi to tak skutečně bylo. Platilo to i pro zpracovnu masa ve Valašském Meziříčí. Dnešek je ale zcela jiný. Zpracovatelské provozy sice zůstaly, ale to ostatní zmizelo.

Budoucnost Hranicka? Lidé řeší i bezpečné cesty

Hranicko – Dvacet až dvacet pět milionů korun ročně. Taková částka by měla připadnout Místní akční skupině (MAS) Regionu Hranicko, prostřednictvím které budou obce či jiné subjekty v příštích letech žádat o evropské peníze.

Slovensko prý omylem omezilo prodej na farmářských trzích

Bratislava - Slovenští poslanci ve snaze vytlačit nepoctivé překupníky z trhu zakázali prodej většiny potravinářských produktů na tržnicích a v prodejních stáncích. Upozornila na to Slovenská zemědělská a potravinářská komora (SPPK), podle které nový zákon zkomplikuje podnikání farmářů. Z nabídky farmářských trhů, které u Slováků získávají na popularitě, by tak mohly zmizet například domácí maso, sýry nebo mléčné produkty.

Teplejší maso a neoznačené zboží. Prodejci dostali pokuty

Třebíčsko - Maso a výrobky z něj skladované ve vyšší teplotě než jakou ukládá norma. Hned dvě taková zjištění učinili inspektoři veterinární správy při červnových kontrolách v masnách na Třebíčsku. Každému provozovateli udělili na místě pokutu.

Krokodýlí farma na Znojemsku končí, o maso není zájem

Jevišovice - Krokodýlí farma podniku Agro Jevišovice na Znojemsku končí, o maso plazů prý nebyl zájem. Uvedla to včera Česká televize. Porážet krokodýly začal podnik před rokem, na porážku poslal asi 160 zvířat. Velkou část masa se ale nepodařilo prodat, a tak skončila v kafilérii. Ztráty budou činit až statisíce korun. Firma patří do holdingu Agrofert, jehož majitelem je ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Poslali si přes 150 dopisnic

Jedním z těch, kdo byli na bojiště povoláni, byl i mladý František Prát (nar. 15. 8. 1882 ve V. Pavlovicích), který se přiženil do Němčiček do domu č. 59 (dnes novostavba Jaroslava Suského ml.). V době narukování měl doma tři malé děti předškolního věku.

Grilovat se nemusí jen maso

Kroměřížsko – I na Kroměřížsku už láká počasí řadu lidí k venkovnímu posezení s rodinou nebo přáteli spojené s grilováním. Upravit tímto způsobem se dá ledacos, většina ale dává samozřejmě přednost masu.

Zloděj vykradl sklad. Kromě peněz sebral i maso a rychlovarnou konvici

Hvozdec – Do areálu jedné z firem ve Hvozdci na Brněnsku v úterý zavítal zloděj. Majiteli způsobil téměř stotisícovou škodu. „Ve skladu odcizil řemeslnické nářadí a náčiní. V kanceláři sebral vedle finanční hotovosti i rychlovarnou konvici a z ledničky uložené maso a další potraviny," sdělil mluví jihomoravských kriminalistů Bohumil Malášek. 

Doputovalo závadné maso až na Opavsko?

Opavsko, Kralupy nad Vltavou - Společnost Bidvest, která mimo jiné vlastní opavské mrazírny, řeší další problém. Do oběhu pustila v České republice pět tun králičího masa z Číny obsahujícího zakázaný a možná i rakovinotvorný lék.

Mistři kuchaři bojovali s lososem

Karlovarský kraj - Rozdělit lososa na dvě části, odstranit hlavu, kosti, kůži, ocas a změnit rybu na dva díly. A to vše v časovém limitu deset minut. Tento úkol čekal na jedenáct účastníků regionálního kola soutěže ve filetování lososa, kteří svou dovednost včera předváděli v Karlových Varech. Nešlo ale o pouhou exhibici, ve hře byl postup do celostátního finále. Proto měli někteří z kuchařů takříkajíc nervy na pochodu.

Češi šetří hlavně nakupováním v akcích, ukázal průzkum

Praha – Aktuální cenové akce si před nákupem v supermarketu kontrolují téměř tři čtvrtiny Čechů. Na kvalitě lidé zásadně nešetří u masa a mléčných výrobků, naopak nejméně řeší kvalitu u alkoholu, nealko nápojů a sladkostí. Vyplývá to z průzkumu mezi 4000 respondenty Kupi.cz portálu, který mapuje ceny v supermarketech.

Důvěřivce vábili na maso

Velké Poříčí - Kdo by odolal, když najde ve schránce krásně pestrobarevnou pozvánku na ochutnávku pravých zabijačkových pochoutek. Při představování masných výrobků je k obědu nabízen výborný guláš.

Ital s michelinskou hvězdou připravil bramborové ravioli s masem

Brno /REPORTÁŽ/ – Jsem až překvapený, jak to bylo dobré, pochvaluje si filovaný hovězí steak Brňan Jiří Kotas, který se spolu se ženou se vydal v pátek na Špilberk food festival. Degustace vybraných jídel nabízí na akci čtrnáct vyhlášených restaurací.

Ital s michelinskou hvězdou připravil bramborové ravioli s masem

Brno /REPORTÁŽ/ – Jsem až překvapený, jak to bylo dobré, pochvaluje si filovaný hovězí steak Brňan Jiří Kotas, který se spolu se ženou se vydal v pátek na Špilberk food festival. Degustace vybraných jídel nabízí na akci čtrnáct vyhlášených restaurací.

Trend ve Vyškově? Spíš než bůček dušené maso a salát

Vyškovsko – V průběhu několika měsíců z padesáti na tři sta zdravých jídel denně. Zvyšující se zájem o lehkou stravu a čerstvé suroviny dokládá jediné. Spojení zdravý životní styl není cizí ani lidem z Vyškovska. Tvrdí to alespoň provozovatelé stravovacích zařízení. Řízek s bramborovým salátem nahrazují dušenou rybou dokonce i manuálně pracující muži. Důvody jsou různé. Zájem o své zdraví, ale i zvědavost a chuť objevovat něco nového.

Trend? Spíš než bůček dušené maso a salát

Vyškovsko – V průběhu několika měsíců z padesáti na tři sta zdravých jídel denně. Zvyšující se zájem o lehkou stravu a čerstvé suroviny dokládá jediné. Spojení zdravý životní styl není cizí ani lidem z Vyškovska. Tvrdí to alespoň provozovatelé stravovacích zařízení. Řízek s bramborovým salátem nahrazují dušenou rybou dokonce i manuálně pracující muži. Důvody jsou různé. Zájem o své zdraví, ale i zvědavost a chuť objevovat něco nového.

Festival nabídl maso, chřest i sladké

Kroměříž – Degustační předkrmy, polévky, hlavní chody, dezerty a chřest na mnoho způsobů, mohli lidé o víkendu ochutnat na Moravia food festivalu, který se konal v areálu hotelu Octárna v Kroměříži. Čtvrtý ročník gastronomického festivalu nabídl kromě delikates také doprovodný program.

Šéfkuchař Luděk Hauser: Slavné osobnosti vyhledávají obyčejná jídla

České Budějovice – Jedenačtyřicetiletý Luděk Hauser šéfuje už více než šest let kuchyni vyhlášené pivnice Masné krámy v Českých Budějovicích. K populárnímu budvarskému kroužkovanému ležáku sem můžete zajít na řadu gastroakcí: od zabijaček přes chřestové hody, „šnicly", pstruhy až po exotické menu. „Dramaturgii" vymýšlí právě Luděk Hauser.

Středy dr. Středy: Více o dietách

Východní Čechy – Pokud bojujete s přebytečnými kilogramy a řešíte tedy otázku jak zhubnout, určitě jste se setkali s několika různými dietami. V dnešní době je plný internet rad a tipů na hubnutí a v knihkupectvích je publikacím o hubnutí věnován také obrovský prostor.

Středy doktora Středy opět na scéně: Více o dietách

Východní Čechy - Pokud bojujete s přebytečnými kilogramy a řešíte tedy otázku jak zhubnout, určitě jste se setkali s několika různými dietami. V dnešní době je plný internet rad a tipů na hubnutí a v knihkupectvích je publikacím o hubnutí věnován také obrovský prostor.

Středy doktora Středy opět na scéně: Více o dietách

Východní Čechy - Pokud bojujete s přebytečnými kilogramy a řešíte tedy otázku jak zhubnout, určitě jste se setkali s několika různými dietami. V dnešní době je plný internet rad a tipů na hubnutí a v knihkupectvích je publikacím o hubnutí věnován také obrovský prostor.

Středy doktora Středy opět na scéně: Více o dietách

Východní Čechy - Pokud bojujete s přebytečnými kilogramy a řešíte tedy otázku jak zhubnout, určitě jste se setkali s několika různými dietami. V dnešní době je plný internet rad a tipů na hubnutí a v knihkupectvích je publikacím o hubnutí věnován také obrovský prostor.

Středy doktora Středy opět na scéně: Více o dietách

Východní Čechy - Pokud bojujete s přebytečnými kilogramy a řešíte tedy otázku jak zhubnout, určitě jste se setkali s několika různými dietami. V dnešní době je plný internet rad a tipů na hubnutí a v knihkupectvích je publikacím o hubnutí věnován také obrovský prostor.

Středy doktora Středy opět na scéně: Více o dietách

Východní Čechy - Pokud bojujete s přebytečnými kilogramy a řešíte tedy otázku jak zhubnout, určitě jste se setkali s několika různými dietami. V dnešní době je plný internet rad a tipů na hubnutí a v knihkupectvích je publikacím o hubnutí věnován také obrovský prostor.

Prezident má číslo 10. Morales bude kopat první ligu

La Paz – Pozdě, ale přece. Bolivijskému prezidentovi Evo Moralesovi se v 54 letech splnil sen a stal se profesionálním fotbalistou.Kontrakt na příští sezonu 
s ním podepsal prvoligový bolivijský klub Sport Boys 
z města Warnes poblíž Santa Cruz.

Grilování: jde to i zdravě?

Mnohým nešvarům se dá vyhnout a z jídla na ohni udělat pochoutku, která vám neuškodí, zvolíte-li vhodné suroviny a způsob úpravy.

GLOSA: Nejdřív se smáli, teď mají těžkou hlavu

Mám tím na mysli manažery obchodních řetězců. A taky farmáře, jejichž produkty veřejnost zpočátku vnímala velmi opatrně. Hezky balené zboží přece budí větší důvěru i chuť si ho koupit, razil svého času v televizi své neochvějné přesvědčení jistý sekční šéf obchoďáků, které se podobají jak vejce vejci.

Vladimír Palička: S masem se musíte pomazlit

Chystáte se grilovat? V tom případě zahoďte vakuově balené maso ze supermarketu, jděte k řezníkovi a nechte si ukrojit pět až šest centimetrů tlustý steak. Vynikající kuchař a odborník na grilování Vladimír Palička by vám jistě doporučil jihoamerické hovězí.

Zákazníci už na jídlo nebudou muset mžourat

Praha /INFOGRAFIKA/ – Spotřebitelé si už nebudou muset namáhat zrak, aby se dostali k informacím 
o potravinách, které právě nakupují. Za půl roku totiž vstoupí v platnost nařízení Evropské unie, podle něhož budou muset být údaje na obalech čitelnější a které zavádí povinnost informovat o zemi původu u masa. Z unijního nařízení vychází i novela zákona o potravinách, kterou včera schválili poslanci.

Je libo dobrý špekáček? Nesplňují však dřívější normy

Liberecký kraj - Doba grilování a opékání je tady. Z obchodů mimo jiné mizí i oblíbené špekáčky, které mají v Česku dlouholetou tradici. Vyrábějí se už od roku 1891, ale podle časopisu dTest jejich kvalita značně upadá, jak prokázaly provedené analýzy. Ztučněly a zvodnatěly. Normy to dovolují.

Je libo dobrý špekáček? Nesplňují však dřívější normy

Liberecký kraj - Doba grilování a opékání je tady. Z obchodů mimo jiné mizí i oblíbené špekáčky, které mají v Česku dlouholetou tradici. Vyrábějí se už od roku 1891, ale podle časopisu dTest jejich kvalita značně upadá, jak prokázaly provedené analýzy. Ztučněly a zvodnatěly. Normy to dovolují.

Je libo dobrý špekáček? Nesplňují však dřívější normy

Liberec - Doba grilování a opékání je tady. Z obchodů mimo jiné mizí i oblíbené špekáčky, které mají v Česku dlouholetou tradici. Vyrábějí se už od roku 1891, ale podle časopisu dTest jejich kvalita značně upadá, jak prokázaly provedené analýzy. Ztučněly a zvodnatěly. Normy to dovolují.

Za půl roku se v EU změní označování potravin

Praha - Za půl roku se v EU změní označování potravin. Údaje na obalech mají být čitelnější, přibude například informace o zemi původu u masa. Hosté v restauracích by se nově měli dozvědět, jaké alergeny jídlo obsahuje. V účinnost vstoupí 13. prosince letošního roku unijní nařízení, které stanoví nová pravidla pro označování potravinářských výrobků. Uvádění výživových údajů bude povinné od 13. prosince 2016. Na tiskové konferenci to dnes uvedla Potravinářská komora.

Den s regionem se letos z Valšovic stěhuje do Radíkova

Radíkov – Už sedmý ročník Dnu s regionem Hranicko chystají na sobotu 17. května rozvojové organizace Hranicka. Golfové hřiště v Radíkově bude od 9 do 16 hodin dějištěm zábavy, která bude určená dětem i dospělým.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Zbrojovka v chatrči a afričtí hajní

Z Kamerunu nám Stéphane - v současnosti velitel protipytlácké jednotky strážců rezervace Dja - poslal další zásilku aktuálních fotografií. Zaváhal jsem, jestli je vůbec prohlížet. Věděl jsem, co uvidím: mrtvá zvířata, očouzené kusy masa, hořící přístřešky pytláků, zabavené zbraně a munici.

Výroba masa v Ústeckém kraji meziročně mírně klesla

Ústí nad Labem - Výroba masa bez drůbežího v Ústeckém kraji loni meziročně klesla o 3,9 procenta na 1992 tun. Celorepublikový pokles ve výrobě činil 2,7 procenta. Meziročně stoupla v regionu jen produkce skopového a kozího masa, kde Ústecký kraj obsadil druhé místo za Pardubickým. Vyplývá to ze zveřejněných údajů ústecké krajské pobočky Českého statistického úřadu (ČSÚ).