Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Sedm kočičích přání

Hebký kožíšek, tiché předení, rozkošnické rozvalování – už samotný pohled na toto zvíře navodí pocit klidu  a pohody. Co dělá kočky spokojenými?

V neděli startuje nováček mezi běhy

Náchodsko – Na tuto neděli se připravuje premiérový závod Běhu Babiččiným údolím. Ten je otevřen pro celou rodinu, a podle toho také pořadatelé (Centrum rozvoje Česká Skalice, MAS mezi Úpou a Metují a SK Nové Město nad Metují) k celé akci přistoupili.

Počty koz rostou. Kvůli zájmu o maso

Brno – Chovat ovce nebo kozy se stává oblíbenou obživou, od roku 2000 se neustále zvyšuje počet těchto zvířat. Zatímco před čtrnácti lety se u nás chovalo kolem 80 tisíců koz a ovcí, loni to bylo podle Českého statistického úřadu přes 240 tisíc. A přibývá i chovatelů.

Řezník Dolejší si drží rodinné recepty, uspěl i v soutěži

Davle /ROZHOVOR/ - Jednou ze středočeských firem, která získala ocenění Potravinářský výrobek Středočeského kraje 2013, se stalo Řeznictví a uzenářství U Dolejších v Davli. Se svým produktem Hovězí maso v pepři uspěli v kategorii Masné výrobky.

Boleslav Polívka jako Šajlok znovu usiluje o libru masa

Brno - Očekávaný divácký tahák v podobě návratu herce Boleslava Polívky nabídne Městské divadlo Brno. Známý mim se tak znovu představí na scéně, na níž v minulosti už dvakrát účinkoval. Shakespearovu komedii Kupec benátský nastudoval pro Hudební scénu režisér Stanislav Moša.

Boleslav Polívka jako Šajlok znovu usiluje o libru masa

Brno - Očekávaný divácký tahák v podobě návratu herce Boleslava Polívky nabídne Městské divadlo Brno. Známý mim se tak znovu představí na scéně, na níž v minulosti už dvakrát účinkoval. Shakespearovu komedii Kupec benátský nastudoval pro Hudební scénu režisér Stanislav Moša.

VIDEO: Velkou Lhotu provoněly vepřové speciality

Velká Lhota – Nebylo snad nikoho, koho by v sobotu od přehradní nádrže Bystřička neodvedla vůně zabijačky. Zbavit se Pavlovova reflexu nešlo ani při představě, že dostat se ke zdroji vůně znamená vyšplhat se do strmého kopce.

Veterináři odhalili v Praze 9 nelegální porcovnu drůbeže

Praha - Víte co jíte? Je maso, zakoupené ve vašem obchodě v pořádku, nebo pochází z ilegální a nehygienické porcovny? Právě takovou tento týden odhalili inspektoři Státní veterinární správy (SVS) v Praze 9. Podnikatel tam bez povolení zpracovával drůbeží maso z Polska.

Veterináři odhalili v Praze 9 nelegální porcovnu drůbeže

Praha - Veterinární inspektoři odhalili v Praze 9 nelegální porcovnu a obchod s drůbežím masem. Informoval o tom mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben. Tamní podnikatel boural a prodával drůbeží maso a další živočišné produkty dovezené z Polska, aniž by k tomu měl oprávnění, navíc v neschválených prostorech. Hrozí mu pokuta v řádu statisíců korun.

Trojkrálík

Recept nám poslala Helena Žilová, Heřmanovice.

Zaječí maso na talíři? Zájem je spíš o divočáky

Hodonínsko - Jsou malí, chlupatí, mají dlouhá ouška a vypadají jako z plyše. Když je dobrý rok, samice zvaná zaječka jich může porodit až patnáct. Přežít je pro ně ale velmi těžké. Zajíčky ohrožují lidé, dravci či zemědělská technika. Dospělí zajíci zase často končí pod koly aut. Mohou za to i jejich hormony. A myslivci počítají ztráty.

Zaječí maso na talíři? Zájem je spíš o divočáky

Hodonínsko - Jsou malí, chlupatí, mají dlouhá ouška a vypadají jako z plyše. Když je dobrý rok, samice zvaná zaječka jich může porodit až patnáct. Přežít je pro ně ale velmi těžké. Zajíčky ohrožují lidé, dravci či zemědělská technika. Dospělí zajíci zase často končí pod koly aut. Mohou za to i jejich hormony. A myslivci počítají ztráty.

Ministerstvo varuje před nebezpečným mlýnkem. Do masa se z něj uvolňuje kov

Praha - Ministerstvo zdravotnictví varuje spotřebitele před používáním mlýnku na maso značky Höffner, který byl vyroben v Číně. Laboratorní testy totiž zjistily, že při mletí se z povrchu mlýnku uvolňují kousky kovu, které mohou při následném polknutí lidem poranit ústa nebo trávicí ústrojí, sdělil hlavní hygienik Vladimír Valenta.

BUDETE-LI VYRÁBĚT KVALITNĚ, NEMUSÍTE SE O PRÁCI OBÁVAT

Grilovací sezóna, Velikonoce, počasí jako stvořené pro ohýnek, ale stále se na nás valí varování o „nebezpečných éčkách", nízkém obsahu masa, namletých kůžích a nekvalitních výrobcích. Složení uváděné výrobci na obalu je často nečitelné a u lahůdkářského pultu nedohledatelné. Tak co si tedy vlastně dát na ohýnek?

Řeší, co region potřebuje, aby na to žádali peníze

Nové Město nad Metují – Ve Spech u Nového Města nad Metují postavili klubovnu za celkem dva a půl milionu korun, aby se tam obyvatelé mohli setkávat a pořádat nejrůznější akce od sportovních až po kulturní. U Základní školy Komenského v Novém Městě upravují školní pozemek, aby na něm vytvořili malou stráň se zahradou a jezírkem, kde se žáci budou podílet na údržbě a sledovat změny přírody.

Uvařme si o víkendu: Slepička na divoko se šalvějí pomalu dušená

Chrudimsko - Kulinářské rubriky patří k nejoblíbenějším, vždyť Češi jsou pověstni svou náklonností k dobrému jídlu. Dnes už potřetí připravujeme jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní jsou připraveny z poctivých surovin Dejme Pavlovi slovo:

Nováček mezi veřejnými běhy je určen úplně pro každého

Náchodsko – Na první dubnovou neděli se připravuje premiérový závod Běhu Babiččiným údolím. Ten je otevřen pro celou rodinu, a podle toho také pořadatelé (Centrum rozvoje Česká Skalice, MAS mezi Úpou a Metují a SK Nové Město nad Metují) k celé akci přistoupili.

Šla do obchodu pro maso bez úmyslu jej zaplatit

Uherské Hradiště – Obstarat si několik kusů masa za každou cenu nejspíš potřebovala mladá žena z Otrokovic, která za tímto účelem navštívila v neděli odpoledne jeden z Hradišťských supermarketů.

Tygr dostává deset kilo masa denně. V přírodě by toho ulovil více

Praha /REPORTÁŽ/ - Ačkoli kalendář ukazuje únorový všední den a je právě dopolední čas, po zoologické zahradě v Praze se prochází několik návštěvníků. Já jdu tentokrát na návštěvu za tygry. A vzhledem k tomu, že panuje zimní roční období, vybírám si ty, kteří chladné počasí milují.

Malajsijské letadlo zmizelé v Asii prý mělo opravované křídlo

Kuala Lumpur - Malajsijské letadlo, které zmizelo na trase z Malajsie do Číny, prý mělo v minulosti poškozené křídlo. Oznámil to dnes malajsijský list The Star s odvoláním na společnost Malaysia Airlines (MAS), které boeing patřil. Početnému pátracímu týmu se zatím nepodařilo najít trosky, ačkoli od nehody uplynulo více než 36 hodin.

Tygr dostává deset kilo masa denně. V přírodě by toho ulovil více

Praha /REPORTÁŽ/ - Ačkoli kalendář ukazuje únorový všední den a je právě dopolední čas, po zoologické zahradě v Praze se prochází několik návštěvníků. Já jdu tentokrát na návštěvu za tygry. A vzhledem k tomu, že panuje zimní roční období, vybírám si ty, kteří chladné počasí milují.

Nad čuníky v Karlovarském kraji se smráká

Karlovarský kraj - Zcela na chvostu zůstává Karlovarský kraj v produkci masa. V celém Česku se ho od místních zemědělců dostane na stůl ke spotřebitelům nejméně. Zatímco produkce hovězího je vzhledem k velikosti a možnostem kraje lehce podprůměrná, chov prasat farmáři prakticky vzdali. Nevyplatil se jim a prodělali by takříkajíc kalhoty. A kdysi vyhlášené vepříny, jako například v Odeři, tak patrně definitivně zmizely.

Muzeum v Hustopečích přijímá první nahrávky, sběr záznamů stále trvá

Hranicko – Prozatím menší zájem veřejnosti doprovází vyhlášený sběr audiovizuálních záznamů, ze kterých bude sestávat filmová část nového muzea v Hustopečích nad Bečvou. Propagátoři hlásí první zájemce a možnost zapůjčit materiál za muzejními účely prodloužili z konce února až do poloviny dubna.

Nad čuníky v regionu se smráká

Karlovarský kraj - Zcela na chvostu zůstává Karlovarský kraj v produkci masa. V celém Česku se ho od místních zemědělců dostane na stůl ke spotřebitelům nejméně. Zatímco produkce hovězího je vzhledem k velikosti a možnostem kraje lehce podprůměrná, chov prasat farmáři prakticky vzdali. Nevyplatil se jim a prodělali by takříkajíc kalhoty. A kdysi vyhlášené vepříny, jako například v Odeři, tak patrně definitivně zmizely.

V příštím roce se má výrazně rozšířit značení původu masa

Praha – Od dubna příštího roku by se mělo výrazně rozšířit značení původu u baleného masa. Na tiskové konferenci to dnes uvedl ředitelem právního a zahraničního odboru Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Petr Čejka. Podobným způsobem, jako se nyní značí hovězí, by se podle nového nařízení EU mělo označovat vepřové, drůbeží, skopové a kozí maso. Ze značení by se měl spotřebitel dozvědět, odkud zvíře pocházelo a kde bylo poraženo.

Soukeník obsadily na týden slávistky, slušelo jim to

Fotbalistky Slavie Praha nabíraly sílu v uplynulém týdnu v tréninkovém areálu Spartaku FK MAS S. Ústí.Trenér Martin Svoboda odjížděl domů navýsost spokojený. Fotografie z posledního tréninku na soustředění najdete ve fotogalerii.

Skopové na talíři. Europoslanci chtějí znát, odkud pochází

Praha – Stejné značení ostatních druhů masa, jakým se dnes označuje hovězí. S takovým požadavkem přišli v minulých dnech europoslanci. Podle nich by měla Evropská unie zavést stejně přísná kritéria značení i u čerstvého, chlazeného a zmrazeného vepřového, skopového, kozího i drůbežího masa.

Je kvalitní a chutná. Poličan z Prostějovska získal Klasu

Prostějov – Zaručuje domácí původ a kvalitu potravin a nyní ji vlastní i regionální výrobce. Certifikát Národní značky kvality Klasa si ve středu na Mezinárodním potravinářském veletrhu Salima v Brně převzala firma Makovec, která vyrábí maso a masné výrobky ve svých třech závodech v Kostelci na Hané, Smržicích a Držovicích. Značku kvality převzal zástupce společnosti z rukou náměstkyně ministra Jaroslavy Beneš Špalkové a ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu Martina Šebestyána.

Karlovarská školka v Krymské ulici zavede bezmasé dny

Karlovy Vary – Určitým kompromisem skončila snaha několika rodičů, aby děti z Mateřské školy v Krymské ulici dostávaly k jídlu více obilovin, luštěnin a zeleniny, a na druhou stranu méně masa a mléčných výrobků. Školka zavede takzvané Kytičkové dny, což znamená, že jednou týdně bude jídelníček bezmasý.

TIP NA VÍKEND: Břeclavské muzeum zasedlo do starých lavic

Břeclav – Máma mele maso. Známou větou ze školních slabikářů uvádí Městské muzeum a galerie v Břeclavi svou další tematickou výstavu, kterou tentokrát zaměřilo na školní prostředí a výuku ve třicátých a padesátých letech minulého století. K vidění je řada historických exponátů, v čase přenesou návštěvníka i dvě školní třídy se všemi náležitostmi a symboly své doby.

Vznikne další svazek obcí. Ne všechny se do něj zapojí

Třebíčsko - Podpora meziobecní spolupráce obce sobě. Tak se jmenuje nový projekt Svazu místních samospráv, který si našel cestu i na Třebíčsko. Hodlá sdružit obce pod větší města a umožnit jim lepší přístup k evropským penězům.

Vznikne další svazek obcí. Ne všechny se do něj zapojí

Třebíčsko - Podpora meziobecní spolupráce obce sobě. Tak se jmenuje nový projekt Svazu místních samospráv, který si našel cestu i na Třebíčsko. Hodlá sdružit obce pod větší města a umožnit jim lepší přístup k evropským penězům.

Školka zavede bezmasé dny

Karlovy Vary – Určitým kompromisem skončila snaha několika rodičů, aby děti z Mateřské školy v Krymské ulici dostávaly k jídlu více obilovin, luštěnin a zeleniny, a na druhou stranu méně masa a mléčných výrobků. Školka zavede takzvané Kytičkové dny, což znamená, že jednou týdně bude jídelníček bezmasý.

Veterináři: Světélkující vepřová krkovice se kazila

Vlašim - Maso zakoupené Evou Fučíkovou z Vlašimi na Benešovsku při cestě na hory u kolínského řezníka v supermarketu 21. ledna, které pak ve tmě světélkovalo, bylo zkažené. Potvrdil to mikrobiologický rozbor jeho vzorků. Ten nechali vyšetřit středočeští veterináři (KVS).