Ústí nad Labem - Výroba masa bez drůbežího v Ústeckém kraji loni meziročně klesla o 3,9 procenta na 1992 tun. Celorepublikový pokles ve výrobě činil 2,7 procenta. Meziročně stoupla v regionu jen produkce skopového a kozího masa, kde Ústecký kraj obsadil druhé místo za Pardubickým. Vyplývá to ze zveřejněných údajů ústecké krajské pobočky Českého statistického úřadu (ČSÚ).
Řecká kuchyně je bohatá a velmi chutná. Je proto trochu s podivem, že se jejím symbolem stal tak jednoduchý pokrm jako tzatziki. V Řecku se zpravidla podávají jako příloha, ale dají se servírovat samostatně. Ideální jsou v letních měsících ke grilovanému masu.
Bukovany – Kvalitní červená paprika, pořádné maso, víno, tajné přísady a dávka kulinářského umění. Tak by měla vypadat příprava poctivého guláše. Alespoň podle Karla Novotného. On a jeho tým ze Žádovic se ve čtvrtek zúčastnil gurmánského klání Bukovanský gulášek. O nejlepší pokrm bojoval proti dalším dvanácti skupinám
Před deseti lety jsme nevstupovali do Evropské unie sami. Doprovázela nás řada zemí, mezi nimi i Maďarsko. Maďarská kuchyně je vyhlášená po celém světě a není sporu o to, který pokrm je jejím symbolem. Správně, je to pravý maďarský guláš.
Krásný Les (Frýdlantsko) /VIDEO/ - Velice smutný případ nyní řeší pracovníci útulku Azyl Pes Krásný Les na Frýdlantsku. V úterý odebrali devítiletou fenku rotvajlera Cayu majitelce v Jiřetíně pod Bukovou.
Jablonecko, Krásný Les (Frýdlantsko) - Velice smutný případ nyní řeší pracovníci útulku Azyl Pes Krásný Les na Frýdlantsku. V úterý odebrali devítiletou fenku rotvajlera Cayu majitelce v Jiřetíně pod Bukovou.
Hradec Králové /FOTO/ - Málokoho by těšilo zůstávat pod střechou, když jasná obloha a příjemné teploty přímo vybízejí k posezení venku. K takovému způsobu trávení volného času patří i sklenka dobrého vína nebo vůně grilovaného masa. Co zájemcům o grilování a pikniky letos nabízí Hradec Králové a okolí?
Hradec Králové /FOTO/ – Málokoho by těšilo zůstávat pod střechou, když jasná obloha a příjemné teploty přímo vybízejí k posezení venku. K takovému způsobu trávení volného času patří i sklenka dobrého vína nebo vůně grilovaného masa. Co zájemcům o grilování a pikniky letos nabízí Hradec Králové a okolí?
Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Před deseti lety jsme nevstupovali do Evropské unie sami. Doprovázela nás řada zemí, mezi nimi i Maďarsko. Maďarská kuchyně je vyhlášená po celém světě a není sporu o to, který pokrm je jejím symbolem. Správně, je to pravý maďarský guláš.
Chrudimsko - Dnes opět připravujeme jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní jsou připraveny z poctivých surovin. Dejme Pavlovi slovo:
Český Těšín - Supermarket Billa v Českém Těšíně nabízel lasagne s koňským masem místo uvedeného hovězího. Výrobek byl navíc prošlý, pocházel ze šarže zakázané už na začátku loňského roku.
Praha - Výroba masa v Česku se v letošním prvním čtvrtletí meziročně snížila o 0,9 procenta na 107.714 tun. Mírně stoupla pouze produkce hovězího masa. Nákup mléka klesl o 0,3 procenta na 579,4 milionu litrů. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.
Po dvaceti letech budou mít lidé ve čtvrtek 1. května možnost navštívit podzemí bývalého Stalinova pomníku v Praze na Letné. Při komentovaných prohlídkách se od historika dozví podrobnosti o vzniku pomníku, kterému se přezdívalo fronta na maso, i tajemstvím obestřené okolnosti jeho likvidace.
Rabštejnská Lhota - Pavel Novák z Rabštejnské Lhoty nasadil do svého vlastního rybníka na tři stovky chovných kapříků. Na podzimní výlov vykrmených ztěžklých ryb se ale pomalu přestává těšit. Zhruba padesát kaprů mu už totiž stačil sežrat věčně hladový a neodbytný norek americký, který se usadil právě u jeho rybníka.
Brno – Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalila lososí nugety z Polska, které obsahovaly o polovinu rybího masa méně, než bylo uvedeno na obale. Výrobce tím uváděl spotřebitele v omyl, informoval dnes mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Závadná šarže obsahovala přes 2000 spotřebitelských balení.
Je krásný den a my máme volno. Jak to využít? Pro nás naneštěstí si musíme vyprat prádlo. Začínáme napouštět horkou vodu do vaničky a jde se na to. Každá máme nachystáno zhruba osm až deset kilo prádla. Ještě mýdlo se značkou jelena a vše je připraveno.
/SERIÁL TÝDENÍKU/ - Je krásný den a my máme volno. Jak to využít? Pro nás naneštěstí si musíme vyprat prádlo. Začínáme napouštět horkou vodu do vaničky a jde se na to. Každá máme nachystáno zhruba osm až deset kilo prádla. Ještě mýdlo se značkou jelena a vše je připraveno.
Bukurešť - Rumunská protikorupční prokuratura (DNA) vyzvala k zatčení pravicového opozičního poslance Florina Popeska, kterého obvinila, že se během předloňské předvolební kampaně snažil koupit hlasy voličů rozdáním 70 tun drůbežího masa. Informovala o tom agentura Mediafax.
Praha – Růst dovozů potravin z Polska do Česka loni mírně zpomalil, což bylo patrné zejména u masných výrobků. Naopak o pětinu vzrostl dovoz polského ovoce a zeleniny. Svoji pozici největšího dovozce potravin do Česka upevnilo Německo. Dovozy ze Slovenska meziročně klesly. Vyplývá to z analýzy, kterou pro ČTK vypracoval Český statistický úřad. Zejména import polských masných výrobků podle analytičky ČSÚ Drahomíry Dubské i Potravinářské komory nejspíše ovlivnily nedávné mediální kauzy.
Brno – Rybí prsty původem z Polska obsahovaly o devět procent méně masa z mořských ryb, než výrobce deklaroval na obale, zjistila analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Falšované rybí prsty nabízela společnost Ahold v prodejnách Albert, sdělil dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
Praha – Zájem o jehněčí a kůzlečí maso roste v Česku v období Velikonoc proti běžnému roku až několikanásobně. Z dlouhodobého hlediska však stagnuje a se spotřebou okolo 0,4 kilogramu na osobu ročně zůstává toto maso okrajovou záležitostí. Výrazně však roste výroba produktů z kozího mléka, vyplývá ze statistik, vyjádření Svazu chovatelů ovcí a koz a obchodníků.
Semice - Jaro a jarní příroda skýtá mnoho možností, jak si zpestřit jídelníček. Slavnostní velikonoční oběd by měl podle šéfkuchaře Tomáše Reisingera, který je známý tím, že k vaření v maximální míře využívá místní a sezónní zdroje, obsahovat právě jarní byliny, jehněčí či první jarní zeleninu.
Cítíte tu vůni masa? Cítíte tu vůni klobás, salámů, tlačenek a dalších řeznických specialit? Moje čichové buňky, když se k něčemu takovému dostanou, mají vždy svátek. Stávám se neřízenou střelou. Zřejmě se ale najde dost těch, kteří jsou na tom stejně.
Břeclavsko – Jídelníček na páteční den jen s bezmasými jídly? V drtivé většině restaurací v regionu by zakroutili hlavou. Přestože stará křesťanská tradice velí nejíst na Velký pátek žádné maso, obyvatelé Břeclavska to příliš nedodržují. S výjimkou věřících a těch, kteří ctí tradice.
Každá země má své stálé stereotypy. O některé se říká, že její obyvatelé pojídají psí maso (viz reklama o páru, který má velkého psa, dají ho pohlídat kuchaři s konečným záběrem na pochutnávajícího si přítele, protože kuchař byl z Vietnamu a pochopil gesto podání psa, jako přinesení požadovaného pokrmu k servírování), o jiné zas, že jsou to žabožrouti, protože si dopřávají žabí stehýnka (nebojte, není to nic strašného, chutná to jako kuře), a o další, že je to pivní národ. U té bych se ráda zastavila, protože se má nejdřív mést před vlastním prahem.
Heřmanův Městec - Místní akční skupina (MAS) Železnohorský region rozšířila své pole působnosti i na Chrudim. „Pro obě strany je to výhodné. Naši výrobci se dostanou k chrudimským obchodníkům a do místních restaurací a naopak chrudimští výrobci se dostanou na naše propagační akce," říká odborný poradce sdružení Kateřina Korejtková.
Heřmanův Městec - Místní akční skupina (MAS) Železnohorský region rozšířila své pole působnosti i na Chrudim. „Pro obě strany je to výhodné. Naši výrobci se dostanou k chrudimským obchodníkům a do místních restaurací a naopak chrudimští výrobci se dostanou na naše propagační akce," říká odborný poradce sdružení Kateřina Korejtková.
Náchodsko – Na tuto neděli se připravuje premiérový závod Běhu Babiččiným údolím. Ten je otevřen pro celou rodinu, a podle toho také pořadatelé (Centrum rozvoje Česká Skalice, MAS mezi Úpou a Metují a SK Nové Město nad Metují) k celé akci přistoupili.
Brno – Chovat ovce nebo kozy se stává oblíbenou obživou, od roku 2000 se neustále zvyšuje počet těchto zvířat. Zatímco před čtrnácti lety se u nás chovalo kolem 80 tisíců koz a ovcí, loni to bylo podle Českého statistického úřadu přes 240 tisíc. A přibývá i chovatelů.
Davle /ROZHOVOR/ - Jednou ze středočeských firem, která získala ocenění Potravinářský výrobek Středočeského kraje 2013, se stalo Řeznictví a uzenářství U Dolejších v Davli. Se svým produktem Hovězí maso v pepři uspěli v kategorii Masné výrobky.
Brno - Očekávaný divácký tahák v podobě návratu herce Boleslava Polívky nabídne Městské divadlo Brno. Známý mim se tak znovu představí na scéně, na níž v minulosti už dvakrát účinkoval. Shakespearovu komedii Kupec benátský nastudoval pro Hudební scénu režisér Stanislav Moša.
Brno - Očekávaný divácký tahák v podobě návratu herce Boleslava Polívky nabídne Městské divadlo Brno. Známý mim se tak znovu představí na scéně, na níž v minulosti už dvakrát účinkoval. Shakespearovu komedii Kupec benátský nastudoval pro Hudební scénu režisér Stanislav Moša.
Velká Lhota – Nebylo snad nikoho, koho by v sobotu od přehradní nádrže Bystřička neodvedla vůně zabijačky. Zbavit se Pavlovova reflexu nešlo ani při představě, že dostat se ke zdroji vůně znamená vyšplhat se do strmého kopce.
Praha - Víte co jíte? Je maso, zakoupené ve vašem obchodě v pořádku, nebo pochází z ilegální a nehygienické porcovny? Právě takovou tento týden odhalili inspektoři Státní veterinární správy (SVS) v Praze 9. Podnikatel tam bez povolení zpracovával drůbeží maso z Polska.
Praha - Veterinární inspektoři odhalili v Praze 9 nelegální porcovnu a obchod s drůbežím masem. Informoval o tom mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben. Tamní podnikatel boural a prodával drůbeží maso a další živočišné produkty dovezené z Polska, aniž by k tomu měl oprávnění, navíc v neschválených prostorech. Hrozí mu pokuta v řádu statisíců korun.
Svitavy - /POCTIVÁ KUCHYNĚ/ Kulinářské rubriky patří k nejoblíbenějším, vždyť Češi jsou pověstni svou náklonností k dobrému jídlu. Dnes už potřetí připravujeme jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem.
Hodonínsko - Jsou malí, chlupatí, mají dlouhá ouška a vypadají jako z plyše. Když je dobrý rok, samice zvaná zaječka jich může porodit až patnáct. Přežít je pro ně ale velmi těžké. Zajíčky ohrožují lidé, dravci či zemědělská technika. Dospělí zajíci zase často končí pod koly aut. Mohou za to i jejich hormony. A myslivci počítají ztráty.
Hodonínsko - Jsou malí, chlupatí, mají dlouhá ouška a vypadají jako z plyše. Když je dobrý rok, samice zvaná zaječka jich může porodit až patnáct. Přežít je pro ně ale velmi těžké. Zajíčky ohrožují lidé, dravci či zemědělská technika. Dospělí zajíci zase často končí pod koly aut. Mohou za to i jejich hormony. A myslivci počítají ztráty.
Praha - Ministerstvo zdravotnictví varuje spotřebitele před používáním mlýnku na maso značky Höffner, který byl vyroben v Číně. Laboratorní testy totiž zjistily, že při mletí se z povrchu mlýnku uvolňují kousky kovu, které mohou při následném polknutí lidem poranit ústa nebo trávicí ústrojí, sdělil hlavní hygienik Vladimír Valenta.
Grilovací sezóna, Velikonoce, počasí jako stvořené pro ohýnek, ale stále se na nás valí varování o „nebezpečných éčkách", nízkém obsahu masa, namletých kůžích a nekvalitních výrobcích. Složení uváděné výrobci na obalu je často nečitelné a u lahůdkářského pultu nedohledatelné. Tak co si tedy vlastně dát na ohýnek?