Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Výroba masa v Ústeckém kraji meziročně mírně klesla

Ústí nad Labem - Výroba masa bez drůbežího v Ústeckém kraji loni meziročně klesla o 3,9 procenta na 1992 tun. Celorepublikový pokles ve výrobě činil 2,7 procenta. Meziročně stoupla v regionu jen produkce skopového a kozího masa, kde Ústecký kraj obsadil druhé místo za Pardubickým. Vyplývá to ze zveřejněných údajů ústecké krajské pobočky Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Tzatziky: jednoduchá a chutná řecká klasika

Řecká kuchyně je bohatá a velmi chutná. Je proto trochu s podivem, že se jejím symbolem stal tak jednoduchý pokrm jako tzatziki. V Řecku se zpravidla podávají jako příloha, ale dají se servírovat samostatně. Ideální jsou v letních měsících ke grilovanému masu.

Nejlepší guláš připravil tým z Nechvalína

Bukovany – Kvalitní červená paprika, pořádné maso, víno, tajné přísady a dávka kulinářského umění. Tak by měla vypadat příprava poctivého guláše. Alespoň podle Karla Novotného. On a jeho tým ze Žádovic se ve čtvrtek zúčastnil gurmánského klání Bukovanský gulášek. O nejlepší pokrm bojoval proti dalším dvanácti skupinám

Pravý guláš: symbol maďarské kuchyně

Před deseti lety jsme nevstupovali do Evropské unie sami. Doprovázela nás řada zemí, mezi nimi i Maďarsko. Maďarská kuchyně je vyhlášená po celém světě a není sporu o to, který pokrm je jejím symbolem. Správně, je to pravý maďarský guláš.

Oběd pod korunami stromů? Možností nabízí Hradec dost

Hradec Králové /FOTO/ - Málokoho by těšilo zůstávat pod střechou, když jasná obloha a příjemné teploty přímo vybízejí k posezení venku. K takovému způsobu trávení volného času patří i sklenka dobrého vína nebo vůně grilovaného masa. Co zájemcům o grilování a pikniky letos nabízí Hradec Králové a okolí?

Oběd pod korunami stromů? Možností nabízí Hradec dost

Hradec Králové /FOTO/ – Málokoho by těšilo zůstávat pod střechou, když jasná obloha a příjemné teploty přímo vybízejí k posezení venku. K takovému způsobu trávení volného času patří i sklenka dobrého vína nebo vůně grilovaného masa. Co zájemcům o grilování a pikniky letos nabízí Hradec Králové a okolí?

Pravý guláš: symbol maďarské kuchyně

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Před deseti lety jsme nevstupovali do Evropské unie sami. Doprovázela nás řada zemí, mezi nimi i Maďarsko. Maďarská kuchyně je vyhlášená po celém světě a není sporu o to, který pokrm je jejím symbolem. Správně, je to pravý maďarský guláš.

Uvařme si: Sendvič s krůtím konfitem

Chrudimsko - Dnes opět připravujeme jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní jsou připraveny z poctivých surovin. Dejme Pavlovi slovo:

V lasagních z Billy bylo koňské maso

Český Těšín - Supermarket Billa v Českém Těšíně nabízel lasagne s koňským masem místo uvedeného hovězího. Výrobek byl navíc prošlý, pocházel ze šarže zakázané už na začátku loňského roku.

Výroba masa se ve čtvrtletí snížila a klesl i nákup mléka

Praha - Výroba masa v Česku se v letošním prvním čtvrtletí meziročně snížila o 0,9 procenta na 107.714 tun. Mírně stoupla pouze produkce hovězího masa. Nákup mléka klesl o 0,3 procenta na 579,4 milionu litrů. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

Po dvaceti letech se otevře podzemí bývalého Stalinova pomníku

Po dvaceti letech budou mít lidé ve čtvrtek 1. května možnost navštívit podzemí bývalého Stalinova pomníku v Praze na Letné. Při komentovaných prohlídkách se od historika dozví podrobnosti o vzniku pomníku, kterému se přezdívalo fronta na maso, i tajemstvím obestřené okolnosti jeho likvidace.

Hbité šelmě zachutnalo kapří maso

Rabštejnská Lhota - Pavel Novák z Rabštejnské Lhoty nasadil do svého vlastního rybníka na tři stovky chovných kapříků. Na podzimní výlov vykrmených ztěžklých ryb se ale pomalu přestává těšit. Zhruba padesát kaprů mu už totiž stačil sežrat věčně hladový a neodbytný norek americký, který se usadil právě u jeho rybníka.

Inspekce odhalila lososí nugety s polovičním obsahem masa

Brno – Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalila lososí nugety z Polska, které obsahovaly o polovinu rybího masa méně, než bylo uvedeno na obale. Výrobce tím uváděl spotřebitele v omyl, informoval dnes mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Závadná šarže obsahovala přes 2000 spotřebi­telských balení.

Vlčnovjanka na humanitární misi: O praní v ruce i o smlouvání na trhu

/SERIÁL TÝDENÍKU/ - Je krásný den a my máme volno. Jak to využít? Pro nás naneštěstí si musíme vyprat prádlo. Začínáme napouštět horkou vodu do vaničky a jde se na to. Každá máme nachystáno zhruba osm až deset kilo prádla. Ještě mýdlo se značkou jelena a vše je připraveno.

Rumunský poslanec se snažil kupovat hlasy za drůbeží maso

Bukurešť - Rumunská protikorupční prokuratura (DNA) vyzvala k zatčení pravicového opozičního poslance Florina Popeska, kterého obvinila, že se během předloňské předvolební kampaně snažil koupit hlasy voličů rozdáním 70 tun drůbežího masa. Informovala o tom agentura Mediafax.

Růst dovozu polských potravin do ČR loni zpomalil, hlavně u masa

Praha – Růst dovozů potravin z Polska do Česka loni mírně zpomalil, což bylo patrné zejména u masných výrobků. Naopak o pětinu vzrostl dovoz polského ovoce a zeleniny. Svoji pozici největšího dovozce potravin do Česka upevnilo Německo. Dovozy ze Slovenska meziročně klesly. Vyplývá to z analýzy, kterou pro ČTK vypracoval Český statistický úřad. Zejména import polských masných výrobků podle analytičky ČSÚ Drahomíry Dubské i Potravinářské komory nejspíše ovlivnily nedávné mediální kauzy.

Rybí prsty z Polska obsahovaly o 9 procent méně masa, než uvádí obal

Brno – Rybí prsty původem z Polska obsahovaly o devět procent méně masa z mořských ryb, než výrobce deklaroval na obale, zjistila analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Falšované rybí prsty nabízela společnost Ahold v prodejnách Albert, sdělil dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Zájem o skopové a kůzlečí roste před Velikonocemi několikanásobně

Praha – Zájem o jehněčí a kůzlečí maso roste v Česku v období Velikonoc proti běžnému roku až několikanásobně. Z dlouhodobého hlediska však stagnuje a se spotřebou okolo 0,4 kilogramu na osobu ročně zůstává toto maso okrajovou záležitostí. Výrazně však roste výroba produktů z kozího mléka, vyplývá ze statistik, vyjádření Svazu chovatelů ovcí a koz a obchodníků.

Jehněčí a kopřivy, to je výborné velikonoční menu, říká šéfkuchař

Semice - Jaro a jarní příroda skýtá mnoho možností, jak si zpestřit jídelníček. Slavnostní velikonoční oběd by měl podle šéfkuchaře Tomáše Reisingera, který je známý tím, že 
k vaření v maximální míře využívá místní a sezónní zdroje, obsahovat právě jarní byliny, jehněčí či první jarní zeleninu.

Muzeum provoněné masem

Cítíte tu vůni masa? Cítíte tu vůni klobás, salámů, tlačenek a dalších řeznických specialit? Moje čichové buňky, když se k něčemu takovému dostanou, mají vždy svátek. Stávám se neřízenou střelou. Zřejmě se ale najde dost těch, kteří jsou na tom stejně.

Pátek bez masa? V restauracích na Břeclavsku risk

Břeclavsko – Jídelníček na páteční den jen s bezmasými jídly? V drtivé většině restaurací v regionu by zakroutili hlavou. Přestože stará křesťanská tradice velí nejíst na Velký pátek žádné maso, obyvatelé Břeclavska to příliš nedodržují. S výjimkou věřících a těch, kteří ctí tradice.

O francouzích se traduje, že jí koňské maso, šneky a žáby, to vyvracet netřeba

Každá země má své stálé stereotypy. O některé se říká, že její obyvatelé pojídají psí maso (viz reklama o páru, který má velkého psa, dají ho pohlídat kuchaři s konečným záběrem na pochutnávajícího si přítele, protože kuchař byl z Vietnamu a pochopil gesto podání psa, jako přinesení požadovaného pokrmu k servírování), o jiné zas, že jsou to žabožrouti, protože si dopřávají žabí stehýnka (nebojte, není to nic strašného, chutná to jako kuře), a o další, že je to pivní národ. U té bych se ráda zastavila, protože se má nejdřív mést před vlastním prahem.

Turisty do regionu přiláká i hra

Heřmanův Městec - Místní akční skupina (MAS) Železnohorský region rozšířila své pole působnosti i na Chrudim. „Pro obě strany je to výhodné. Naši výrobci se dostanou k chrudimským obchodníkům a do místních restaurací a naopak chrudimští výrobci se dostanou na naše propagační akce," říká odborný poradce sdružení Kateřina Korejtková.

Turisty do regionu přiláká i hra

Heřmanův Městec - Místní akční skupina (MAS) Železnohorský region rozšířila své pole působnosti i na Chrudim. „Pro obě strany je to výhodné. Naši výrobci se dostanou k chrudimským obchodníkům a do místních restaurací a naopak chrudimští výrobci se dostanou na naše propagační akce," říká odborný poradce sdružení Kateřina Korejtková.

Sedm kočičích přání

Hebký kožíšek, tiché předení, rozkošnické rozvalování – už samotný pohled na toto zvíře navodí pocit klidu  a pohody. Co dělá kočky spokojenými?

V neděli startuje nováček mezi běhy

Náchodsko – Na tuto neděli se připravuje premiérový závod Běhu Babiččiným údolím. Ten je otevřen pro celou rodinu, a podle toho také pořadatelé (Centrum rozvoje Česká Skalice, MAS mezi Úpou a Metují a SK Nové Město nad Metují) k celé akci přistoupili.

Počty koz rostou. Kvůli zájmu o maso

Brno – Chovat ovce nebo kozy se stává oblíbenou obživou, od roku 2000 se neustále zvyšuje počet těchto zvířat. Zatímco před čtrnácti lety se u nás chovalo kolem 80 tisíců koz a ovcí, loni to bylo podle Českého statistického úřadu přes 240 tisíc. A přibývá i chovatelů.

Řezník Dolejší si drží rodinné recepty, uspěl i v soutěži

Davle /ROZHOVOR/ - Jednou ze středočeských firem, která získala ocenění Potravinářský výrobek Středočeského kraje 2013, se stalo Řeznictví a uzenářství U Dolejších v Davli. Se svým produktem Hovězí maso v pepři uspěli v kategorii Masné výrobky.

Boleslav Polívka jako Šajlok znovu usiluje o libru masa

Brno - Očekávaný divácký tahák v podobě návratu herce Boleslava Polívky nabídne Městské divadlo Brno. Známý mim se tak znovu představí na scéně, na níž v minulosti už dvakrát účinkoval. Shakespearovu komedii Kupec benátský nastudoval pro Hudební scénu režisér Stanislav Moša.

Boleslav Polívka jako Šajlok znovu usiluje o libru masa

Brno - Očekávaný divácký tahák v podobě návratu herce Boleslava Polívky nabídne Městské divadlo Brno. Známý mim se tak znovu představí na scéně, na níž v minulosti už dvakrát účinkoval. Shakespearovu komedii Kupec benátský nastudoval pro Hudební scénu režisér Stanislav Moša.

VIDEO: Velkou Lhotu provoněly vepřové speciality

Velká Lhota – Nebylo snad nikoho, koho by v sobotu od přehradní nádrže Bystřička neodvedla vůně zabijačky. Zbavit se Pavlovova reflexu nešlo ani při představě, že dostat se ke zdroji vůně znamená vyšplhat se do strmého kopce.

Veterináři odhalili v Praze 9 nelegální porcovnu drůbeže

Praha - Víte co jíte? Je maso, zakoupené ve vašem obchodě v pořádku, nebo pochází z ilegální a nehygienické porcovny? Právě takovou tento týden odhalili inspektoři Státní veterinární správy (SVS) v Praze 9. Podnikatel tam bez povolení zpracovával drůbeží maso z Polska.

Veterináři odhalili v Praze 9 nelegální porcovnu drůbeže

Praha - Veterinární inspektoři odhalili v Praze 9 nelegální porcovnu a obchod s drůbežím masem. Informoval o tom mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben. Tamní podnikatel boural a prodával drůbeží maso a další živočišné produkty dovezené z Polska, aniž by k tomu měl oprávnění, navíc v neschválených prostorech. Hrozí mu pokuta v řádu statisíců korun.

Trojkrálík

Recept nám poslala Helena Žilová, Heřmanovice.

Zaječí maso na talíři? Zájem je spíš o divočáky

Hodonínsko - Jsou malí, chlupatí, mají dlouhá ouška a vypadají jako z plyše. Když je dobrý rok, samice zvaná zaječka jich může porodit až patnáct. Přežít je pro ně ale velmi těžké. Zajíčky ohrožují lidé, dravci či zemědělská technika. Dospělí zajíci zase často končí pod koly aut. Mohou za to i jejich hormony. A myslivci počítají ztráty.

Zaječí maso na talíři? Zájem je spíš o divočáky

Hodonínsko - Jsou malí, chlupatí, mají dlouhá ouška a vypadají jako z plyše. Když je dobrý rok, samice zvaná zaječka jich může porodit až patnáct. Přežít je pro ně ale velmi těžké. Zajíčky ohrožují lidé, dravci či zemědělská technika. Dospělí zajíci zase často končí pod koly aut. Mohou za to i jejich hormony. A myslivci počítají ztráty.

Ministerstvo varuje před nebezpečným mlýnkem. Do masa se z něj uvolňuje kov

Praha - Ministerstvo zdravotnictví varuje spotřebitele před používáním mlýnku na maso značky Höffner, který byl vyroben v Číně. Laboratorní testy totiž zjistily, že při mletí se z povrchu mlýnku uvolňují kousky kovu, které mohou při následném polknutí lidem poranit ústa nebo trávicí ústrojí, sdělil hlavní hygienik Vladimír Valenta.

BUDETE-LI VYRÁBĚT KVALITNĚ, NEMUSÍTE SE O PRÁCI OBÁVAT

Grilovací sezóna, Velikonoce, počasí jako stvořené pro ohýnek, ale stále se na nás valí varování o „nebezpečných éčkách", nízkém obsahu masa, namletých kůžích a nekvalitních výrobcích. Složení uváděné výrobci na obalu je často nečitelné a u lahůdkářského pultu nedohledatelné. Tak co si tedy vlastně dát na ohýnek?