Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Kam se posune venkov na Hranicku? Můžete ovlivnit i vy

Hranice – Jak se bude rozvíjet venkov na Hranicku v následujícím programovém období Evropské unie? Právě o tom budou hovořit v úterý 10. prosince tvůrci tzv. strategického plánu se zástupci spolků, zemědělských organizací, podnikateli či starostovy a dalšími aktéry a zájemci o dění na venkově.

Superkuchařky z Otrokovic nezpychly

Otrokovice – Je šest hodin a přesně v tuto brzkou dobu si už kuchařky z otrokovické Základní školy Mánesova mohou o poklidném spánku nechat jenom zdát.

Pavel Mareš: Dobrý kuchař musí mít fantazii

Jihlava - Restauratéři z Vysočiny mohou jen tiše závidět jihlavskému podniku Tři knížata, který se drží poslední léta v první půli výběru nejlepších a nejzajímavějších restaurací v zemi.

V mase divočáka našli na Domažlicku svalovce

Domažlicko - Katastr obce Železná nedaleko Bělé na Domažlicku se přiřadil k dalším v České republice, kde platí veterinární opatření kvůli nemoci divokých prasat - trichinelóze.

Jak prasečí půlky došly k soudu

Písek /Zločiny z archivu/ -   V květnu 2005 kontrolovali  v píseckém masokombinátu namátkově  pořádek v expedici hovězích kůží. Když přistoupili k převažování beden, ve kterých byly uskladněny, zaměstnanec M. se přiznal, že v jedné má schované vepřové půlky…

Restaurace chystají zvěřinové hody, nabídnou třeba kančí guláš

Praha - České restaurace se v souladu s aktuálním obdobím honů chystají na zvěřinové hody. V jejich nabídce bude například jelení svíčková, kančí guláš nebo srnčí kýta na smetaně. Některé podniky se na pokrmy ze zvěřiny zaměřily už v říjnu, kdy se mimo jiné účastnily festivalu Myslivecké hody.

SLOUPEK: Vaření, pro chlapa někdy marné snažení

Když někdy omylem sleduji Babicovy dobroty, je to nic proti  mým gastronomickým kouzlům. Vyškolen jsem z dětství – doma jsme měli povinné kurzy vaření. Jak říkala matka, to pro případ, že bych si vzal nějakou fiflenu.

Ředitel ZOO Miroslav Bobek: Afričané většinou znají gorily jako maso na talíři

Už téměř rok brázdí cesty v africkém Kamerunu Toulavý autobus. Provozuje ho pražská zoologická Praha, a to přesto, že je vzdálen pět tisíc kilometrů od vchodu do areálu ZOO. Vozidlo má základnu u vstupu do kamerunské biosférické rezervace Dja, na svých cestách se ale „toulá" po různých vesnicích v okolí této rezervace. Se školními dětmi a jejich doprovodem pak směřuje do záchranných stanic pro primáty.

Miroslav Bobek: Afričané většinou znají gorily jako maso na talíři

Praha /ROZHOVOR/ – Už téměř rok brázdí cesty v africkém Kamerunu Toulavý autobus. Provozuje ho pražská zoologická Praha, a to přesto, že je vzdálen pět tisíc kilometrů od vchodu do areálu zoo. Vozidlo má základnu u vstupu do kamerunské biosférické rezervace Dja, na svých cestách se ale „toulá" po různých vesnicích v okolí této rezervace. Se školními dětmi a jejich doprovodem pak směřuje do záchranných stanic pro primáty.

Podzimní zvěřinové hodování

V tomto ročním období probíhá honitba, a tudíž se v restauracích i na pultech obchodů můžeme setkat se zvěřinovým masem.

Mikulčice patřily zabijačce. Gurmáni provoněli kulturák

Mikulčice /REPORTÁŽ/ – Varování. Tento text není vhodný pro vegetariány. Dvě jelítka, tři jitrničky, litr ovarové polévky, třicet deka oškvarků a zbytek tlačenky. Tak vypadá nejedno přání návštěvníků sobotní Mikulecké zabíjačky.

Miroslav Bobek: Afričané většinou znají gorily jako maso na talíři

Praha /ROZHOVOR/ – Už téměř rok brázdí cesty v africkém Kamerunu Toulavý autobus. Provozuje ho pražská zoologická Praha, a to přesto, že je vzdálen pět tisíc kilometrů od vchodu do areálu zoo. Vozidlo má základnu u vstupu do kamerunské biosférické rezervace Dja, na svých cestách se ale „toulá" po různých vesnicích v okolí této rezervace. Se školními dětmi a jejich doprovodem pak směřuje do záchranných stanic pro primáty.

Vlastivěda, prvouka a příběhy z kronik. To jsou 3 nové knížky pro region

Přerovsko – O tři nové publikace budou bohatší některé obce na Přerovsku. To díky úspěchu zajímavých projektů spolupráce evropského programu LEADER, jež se vztahují zejména ke vzdělávání dětí a mládeže populárně naučnou formou. Na svět přijde vlastivěda, prvouka a také knížka, která přiblíží nejzajímavější příběhy z obecních kronik.

Potravinová nesoběstačnost Česka se prohlubuje

Praha – Potravinová nesoběstačnost ČR se stále prohlubuje, a to zejména u masa, ovoce a zeleniny. Například dovoz masa a masných výrobků stoupl za posledních 14 let ze 2,2 miliardy korun v roce 1999 na 25,8 miliardy korun v roce 2012 a deficit u tohoto zboží jen loni činil 16 miliard Kč. Na druhou stranu se zvyšuje i přebytek zahraničního obchodu se stroji a auty, které jsou nejvýznamnějším českých obchodovaným zbožím. Vyplývá to z Analýzy zahraničního obchodu ČR se zbožím v letech 1999 až 2012, kterou dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Dcera britské královny překvapila doporučením jíst koňské maso

Londýn - Polemiku vyvolala v Británii dcera královny Alžběty II. a bývalá závodní jezdkyně na koních princezna Anna tvrzením, že by se v Británii mělo uvažovat o konzumaci koňského masa. Podle webu stanice BBC je to ale v zemi tabu, protože Britové vnímají koně spíše jako domácí zvíře blízké člověku.

Husímu rynku v Tupesích dominuje dřevěná socha

Tupesy – Druhé nedělní listopadové odpoledne bude v kronice obce Tupesy navždy zapsáno jako slavnostní. Oč šlo? Tupeští, ale i někteří přespolní věděli, že v ulici zvané Od Boršic, která byla po mnoho let ve velmi neuspokojivém stavu, se dočkala rekonstrukce, ale také v ní byla obnovena veřejná zeleň a vytvořen kus veřejného prostranství, které dostalo název Husí rynek, jehož dominantou je dřevěná skulptura husy.

Kvůli slabé koruně zdraží některé potraviny, tvrdí výrobci

Praha – Rozhodnutí České národní banky (ČNB) intervenovat na devizovém trhu a držet korunu kolem úrovně 27 Kč za euro zdraží některé potraviny. Vzrostou zejména ceny těch skupin výrobků, u nichž je významná část domácí spotřeby krytá dovozy. Vyplývá to z ankety mezi zemědělci a potravináři. Například masné výrobky by měly podražit minimálně o čtyři procenta.

Husímu rynku v Tupesích dominuje dřevěná socha

Tupesy – Druhé nedělní listopadové odpoledne bude v kronice obce Tupesy navždy zapsáno jako slavnostní. Oč šlo? Tupeští, ale i někteří přespolní věděli, že v ulici zvané Od Boršic, která byla po mnoho let ve velmi neuspokojivém stavu, se dočkala rekonstrukce, ale také v ní byla obnovena veřejná zeleň a vytvořen kus veřejného prostranství, které dostalo název Husí rynek, jehož dominantou je dřevěná skulptura husy.

Husí maso Čechům chutná, je ho ale málo

Praha – Dozlatova vypečená husa s knedlíkem a dvěma druhy zelí, husí paštika a mladé víno. To je menu Svatomartinských hodů, které dnes začínají po celé republice. Přestože se tuzemské chovy hus oproti loňsku rozšířily
o třetinu, poptávku nabídka stále nedokáže uspokojit.

Cesty za kulinářskými zážitky začínají v 11.11

Chotěboř – Kuchaři vyhlášené chotěbořské restaurace Panský dům, které letos čtenáři Havlíčkobrodského deníku udělili prestižní titul Hospůdka roku, mají právě v těchto dnech plné ruce práce.

Velbloudí maso se v SAE stává vyhledávanou pochoutkou

Abú Zabí - Velbloudí carpaccio, velbloud po burgundsku, velbloudí hamburger ve zlaté fólii… V zemích Perského zálivu se přední šéfkuchaři pustili do propagace masa korábu pouště, které dosud měli v oblibě pouze beduíni, napsala agentura AFP.

Produkce masa ve 3. čtvrtletí díky hovězímu a drůbežímu vzrostla

Praha - Produkce masa ve 3. čtvrtletí meziročně vzrostla o 0,4 procenta na 112.995 tun. Postaraly se o to hovězí a drůbeží maso, kterých se vyrobilo shodně o 1,4 procenta více než v tomtéž období loňského roku. Naopak u vepřového produkce klesla o 0,5 procenta na 57.869 tun. Mlékárny nakoupily 584.019 litrů mléka, což je v meziročním srovnání dvouprocentní pokles. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

Údajný organizátor obchodu s bílým masem dostal šest let.

Ostrava – Ženy z Hondurasu měly u nás dělat servírky. Nakonec ale byly přinuceny k prostituci. Případ kvalifikovaný jako obchodování s lidmi, ve kterém figurovalo pět obžalovaných z Moravskoslezského kraje, ve čtvrtek uzavřel Krajský soud v Ostravě.

'Večeřet se má, nejlíp chutná u jednoho stolu,' říká Skopová

Východní Čechy, Chrudim /POCTIVÁ VEČEŘE - ROZHOVOR/ - Co bylo hlavní skladbou jejich jídelníčku? Na to jsme se ptali Kamily Skopové, výtvarnice a folkloristky, která je autorkou několika čtenářsky oblíbených kuchařských knih 
s recepty na tradiční česká jídla.

Slané pokrmy s hroznovým vínem

Hrozny můžete využít nejen na dezerty, moučníky a jiné sladkosti, ale i při přípravě masových a jiných slaných jídel.

Salmonela i neznámý původ. Osm procent dováženého drůbežího nevyhovělo

Praha - Během třítýdenní mimořádné kontroly dovozů drůbežího masa do Česka bylo zjištěna závada u 25 z 313 zásilek. Naprostá většina pochybení byla u masa z Polska. Pět zásilek, u nichž byly prohřešky nejzávažnější, bylo vráceno zpět polským výrobcům. Informoval o tom mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben.