Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Henčlov provoněly guláše, mistři je vařili v kostýmech i v dešti

Henčlov – Vůně smažené cibulky, slaniny, masa, ale také ryb či ovoce se linuly v sobotu po celý den od Henčlova, kde se konal 9. ročník Mistrovství ČR ve vaření kotlíkových gulášů. Koho neodradilo deštivé počasí, mohl kromě ochutnávky tradičních i netradičních gulášů vidět i kuchařská divadélka. Řada soutěžících si totiž oblékla i stylové kostýmy a stejně tak vyzdobila i svá stanoviště. Není divu, komisaři, kteří soutěž hodnotili, brali v potaz nejen chuť gulášů, ale i celkový vzhled.

Když těch devět zaspí, klidně můžu vyhrát, směje se kanoista Ježek

Praha /ROZHOVOR/ – Bolavý palec obmotal průhlednou lepenkou, kterou se běžně balí balíky na poště. „My v lodi klečíme. Nárt mám opřený o vlepenou pěnu a ta se vydřela – hlavně u palce. Sedřelo mi to nehet až do masa," líčí kanoista Stanislav Ježek. „Říkal jsem si, že bych měl loď opravit, ale nakonec jsem si dal palec lepenku."

Modernizované Terno Hradec Králové nabízí řadu novinek

Hradec Králové– Královéhradecké Terno, které bylo v roce 2012 kompletně modernizováno, představilo v letošním roce hned několik novinek. Již od května si mohou zákazníci, kteří nakupují na zákaznickou kartu, vybírat z nové nabídky dárků. Velkou změnu v úrovni nabídky a prodeje přinesl zcela nový rozšířený úsek ovoce a zeleniny, který byl přemístěn přímo ke vstupu do supermarketu. Poslední novinkou je nový dodavatel a prodejce čerstvého masa TORO Hlavečník.

Ve Francii zatkli osm lidí v aféře zaměňování druhů masa

Paříž - Francouzská policie dnes zatkla osm bývalých vedoucích pracovníků společnosti Spanghero. Učinila tak v rámci vyšetřování celoevropského skandálu, který začátkem roku vyvolal prodej koňského masa vydávaného za hovězí. Podle agentury AFP justice podezřívá zadržené z podvodu, padělání a lhaní.

V Nizozemsku se prodávají kuřata ze sóji a hovězí z mrkve

Haag - Je libo kuřata vyrobená ze sóji nebo hovězí z mrkve, hrášku a brambor? V Nizozemsku mají celou škálu „masitých" výrobků vyrobených výhradně z rostlinných zdrojů a hrdě o nich prohlašují, že jsou „skutečnější než sama příroda", napsala agentura AFP.

Udělali řízky, polévku i maso na houbách

Banín - „Jestli rostou houby? To je relativní. Někomu stačí malý košík na polévku a někomu nestačí ani tři. Teď jich je ale dost pro každého," říká Lubomír Šmerda z Banína. Houby rostou všude.

Steak se sladkou zeleninou

Že jste ještě nikdy nepřipravovali k masu přílohu, jejíž součástí by byl karamel a pomerančová šťáva? Je nejvyšší čas pustit se do toho!

Vepřové podražilo až o 20 korun na kile

Liberecko - Cena vepřového masa šla nahoru. Všimnout si toho mohou i zákazníci na Liberecku. Podle ruprechtického řezníka Jaroslava Rydvala zdražilo maso o 15 až 19 korun za kilo v závislosti na jeho druhu.

Vepřové podražilo až o 20 korun na kile

Liberecko - Cena vepřového masa šla nahoru. Všimnout si toho mohou i zákazníci na Liberecku. Podle ruprechtického řezníka Jaroslava Rydvala zdražilo maso o 15 až 19 korun za kilo v závislosti na jeho druhu.

Pozor na maso na plotně, varují hasiči

Liberec - Kouř valící se zpod dveří a silný zápach. Na klepání nikdo nereaguje. Takovouto situaci liberečtí hasiči dobře znají, setkávají se s ní totiž často. Příčinou kouře a mnohdy i požáru je jídlo zapomenuté na vařiči.

Největší strašák ve školních jídelnách? Ryby a luštěniny

Praha /INFOGRAFIKA/ – Vrátily se z prázdnin, kde jim vyvařovaly babičky nebo kuchaři v hotelích u moře. Dva měsíce jedly svá oblíbená jídla: italské pizzy, americké hamburgery nebo domácí sladké kynuté knedlíky, případně maso rovnou z grilu. Teď je čeká změna – nástup do školní jídelny.

Zemědělci na jižní Moravě přecházejí od skotu k ovcím

Jižní Morava /TÉMA, INFOGRAFIKA/ - Zemědělci na jižní Moravě si stěžují, že se jim nevyplácí chov skotu a prasat. Argumentují tím, že nedokáží konkurovat masu ze zahraničí, kde chovatelé dostávají dotace navíc. Mnoho jihomoravských zemědělců proto živočišnou výrobu omezilo, nebo skončili úplně. Čím dál častěji se ale v kraji začínají objevovat kozy a ovce. Roste totiž zájem o jejich maso a mléko. Do budoucna má tento trend pokračovat.

Zemědělci na jižní Moravě přecházejí od skotu k ovcím

Jižní Morava /TÉMA, INFOGRAFIKA/ - Zemědělci na jižní Moravě si stěžují, že se jim nevyplácí chov skotu a prasat. Argumentují tím, že nedokáží konkurovat masu ze zahraničí, kde chovatelé dostávají dotace navíc. Mnoho jihomoravských zemědělců proto živočišnou výrobu omezilo, nebo skončili úplně. Čím dál častěji se ale v kraji začínají objevovat kozy a ovce. Roste totiž zájem o jejich maso a mléko. Do budoucna má tento trend pokračovat.

V soutěži o nejlepší školní oběd bodovalo pražské kuře a la bažant

Praha /FOTOGALERIE/ – Soutěž o nejlepší školní oběd vyhrálo pražské učiliště U Krbu, jeho kuchaři na finále připravili kuře a la bažant. Ve čtvrtém ročníku soutěže pořádané Společností pro výživu a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou musely přihlášené jídelny uvařit jídlo z drůbeže. Podle organizátorky Aleny Strosserové je právě drůbeží mezi dětmi nejoblíbenější druh masa. Přestože u školáků vedou hranolky, pizza nebo hamburger, lze prý i tyto pokrmy připravit zdravěji a neoblíbenou zeleninu do některých jídel schovat.

V soutěži o nejlepší školní oběd bodovalo pražské kuře a la bažant

Praha /FOTOGALERIE/ – Soutěž o nejlepší školní oběd vyhrálo pražské učiliště U Krbu, jeho kuchaři na finále připravili kuře a la bažant. Ve čtvrtém ročníku soutěže pořádané Společností pro výživu a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou musely přihlášené jídelny uvařit jídlo z drůbeže. Podle organizátorky Aleny Strosserové je právě drůbeží mezi dětmi nejoblíbenější druh masa. Přestože u školáků vedou hranolky, pizza nebo hamburger, lze prý i tyto pokrmy připravit zdravěji a neoblíbenou zeleninu do některých jídel schovat.

Radnice patřily baroku. Hudbou v synagoze, tancem a jarmarkem

Radnice - Město se na jeden den opět ocitlo v barokním čase. Hlavním pořadatelem projektu s tímto záměrem se stala Místní akční skupina Světovina (MAS) ve spolupráci se Základní organizací Čs. ochránců přírody v Radnicích a městem.

Pokračuje soud s Po Si-lajem, bývalým vysokým čínským politikem

Ťi-nan (Čína) – Sesazený čínský politik Po Si-laj, který už čtvrtý den čelí před soudem obžalobě z braní úplatků a ze zneužití moci, dnes zpochybňoval svědectví bývalého šéfa policie ve třicetimilionovém městě Čchung-čching, kde Po působil jako stranický šéf. Wang Li-ťüna označil Po Si-laj za „odpornou osobu", která zfalšovala výpověď. V ní policejní šéf uvedl, že Po kryl vraždu, kterou spáchala jeho žena Ku Kchaj-laj, napsala agentura Reuters. Soudní slyšení bylo poté odročeno na pondělí.

Vodňanská drůbež zdvojnásobí výrobu žádaných polotovarů

Vodňany - Společnost Vodňanská drůbež, která je největším zpracovatelem drůbežího masa v zemi, začne letos stavět novou halu pro výrobu tvarovaných mas a polotovarů za zhruba 100 milionů korun. Kapacita stávající linky nestačí zájmu zákazníků o hamburgery, nugety, švédské kuličky či různě upravené filety. Výroba se během krátké doby zdvojnásobí, řekl dnes člen představenstva společnosti a generální ředitel Milan Říha.

Importér masa Kovář plus vyhrál arbitráž ve Vietnamu

Uherskohradiš­ťsko/Praha – Firma Kovář plus z Podolí na Uherskohradišťsku, která je jedním z předních importérů masa a masných výrobků v ČR, vyhrála arbitráž ve Vietnamu. Před dvěma lety uzavřela smlouvu s tamním dodavatelem mražených ryb, firmou Amapex. Dopředu jí zaplatila 200.000 korun. Zboží však vietnamská firma nikdy nedodala a peníze nebylo možné vymoci zpět. Arbitrážní soud skončil pro moravskou firmu úspěšně, Amapex jí musí do konce srpna vrátit peníze a zaplatit 45.000 korun za soudní výlohy, řekl dnes manažer zahraničního obchodu firmy Kovář plus Jaromír Vyoral.

Grilovací sezona

Jít do nejbližšího obchodu a sáhnout po prvním grilu, který je na skladě? Ani náhodou!

Jedlíci si u Řeky zasoutěží v pojídání grilovaného masa

Havlíčkův Brod – Lidé se rádi baví a o prázdninách to platí dvojnásob. Ti odvážnější se nespokojí s obvyklými letními aktivitami a vyhledávají adrenalinové a jiné zážitky. Patří mezi ně třeba různé, s jistou mírou nadsázky řečeno, i „gastronomické" soutěže.

Policie objasnila vraždu Vietnamky, krajanka ji zabila paličkou na maso

Kroměříž – Policisté už objasnili vraždu, ke které došlo o víkendu v kroměřížské Moravcově ulici. Podle vyšetřovatelů má smrt devětapadesátileté Vietnamky na svědomí její jednatřicetiletá krajanka. Za brutální násilný čin jí hrozí až dvacet let vězení.

Policie objasnila vraždu Vietnamky, krajanka ji zabila paličkou na maso

Kroměříž – Policisté už objasnili vraždu, ke které došlo o víkendu v kroměřížské Moravcově ulici. Podle vyšetřovatelů má smrt devětapadesátileté Vietnamky na svědomí její jednatřicetiletá krajanka. Za brutální násilný čin jí hrozí až dvacet let vězení.

Vyhlásí sousedé v Německu vegetariánské dny?

Pasov - Zrovna když je grilovací sezona v plném proudu, přišli němečtí Zelení s návrhem na zavedení jednoho bezmasého dne v kantýnách a školních jídelnách, napsal deník PNP. Jak prohlásila špičková kandidátka Zelených Katrin Göring-Eckardtová, čtvrteční "Veggie-Day" s výhradně vegetariánskými pokrmy je velmi dobře představitelný.

Maso z laboratoře? Není špatné, ale něco mu chybí, hodnotí ochutnavači

Londýn – Nizozemský vědec Mark Post v pondělí na veřejné ochutnávce v Londýně představil karbanátek z masa, které jeho tým z Maastrichtské univerzity laboratorně vypěstoval z kmenových buněk krávy. Podle první dvojice, která ho vyzkoušela, maso nebylo špatné, ale ještě mu něco chybělo.

Sud piva a deset kilo masa si odnesl letošní vítěz Vlčkovské lávky

Vlčková – V sobotu se ve Vlčkové konal tradiční závod v překonávání rybníka na jízdním kole. Do soutěže Vlčkovská lávka se může zapojit každý bez rozdílu věku. Vítězem se stává ten, kdo přejede na kole nad hladinou rybníka po lávce široké 25 centimetru a dlouhé 36 metrů.

Vědec se chystá v Londýně připravit první "laboratorní" maso

Londýn – Západní Londýn v pondělí bude svědkem kulinářského i vědeckého historického počinu. Nizozemský vědec se tu chystá připravit a veřejnosti naservírovat hovězí karbanátek připravený poprvé na světě z laboratorně vypěstovaného masa, napsala dnes agentura Reuters.

Šanghaj zažívá rekordní vedra, lidé si na chodníku pečou maso

Peking - Čínské úřady poprvé v historii vyhlásily pohotovostní stupeň číslo dva kvůli vlně veder, která sužují některé části země. Finanční metropole Šanghaj zažívá nejteplejší červenec za posledních 140 let. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC News.

Produkce všech druhů masa ve 2. čtvrtletí klesla

Praha - Produkce masa ve druhém čtvrtletí meziročně klesla o 2,7 procenta na 111.968 tun. Snížila se přitom u všech druhů. Nákup mléka klesl o 4,5 procenta na 596,7 milionu litrů. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy čísla ukazují pokračující negativní trend v živočišné výrobě. Od roku 2005 je tuzemská produkce vyjádřená ve srovnatelných cenách pod úrovní roku 1936.

Hygienička: U lahůdek se po nákupu nesmí přerušit teplotní řetězec

Brno - Hygienici, kteří ve vedrech kontrolují dodržování předpisů při manipulaci s rizikovými potravinami, na jihu Moravy zatím nezaznamenali u prodejců vážnější problémy. Potíže mohou vzniknout, pokud lidé koupené potraviny rychle nedají do chladu, řekla Jana Laštovičková z Krajské hygienické stanice v Brně. V každém jídle jsou mikroorganismy, které se v teplém počasí snadněji rozmnoží. Lidé by si proto měli dát pozor zejména na lahůdkové saláty s majonézou, ryby, uzeniny či syrové maso.

Pokrmy s meruňkami a broskvemi

Meruňky a broskve můžeme využít nejen v ovocných salátech, moučnících, krémech a marmeládách, ale jsou vhodné i k přípravě masových pokrmů. Zejména čínská kuchyně kombinuje maso s určitým druhem ovoce a právě ona sladká příchuť dodává masu kupodivu na pikantnosti.