
Gulach Open: guláš životosprávě prospívá, jde jen o maso
Slavkov u Brna /REPORTÁŽ/ – Slavkovská restaurace U Dvou kapříků v sobotu hostila šestý ročník soutěže Gulach Open. Z jedenácti týmů měl jen jeden jako vedoucí ženu.
Slavkov u Brna /REPORTÁŽ/ – Slavkovská restaurace U Dvou kapříků v sobotu hostila šestý ročník soutěže Gulach Open. Z jedenácti týmů měl jen jeden jako vedoucí ženu.
Semilsko, Studenec - Nejen na letní prázdniny připravil Krkonošský deník soutěžní seriál o lidech, kteří jsou držiteli značky Originální Krkonošský produkt®.
Henčlov – Vůně smažené cibulky, slaniny, masa, ale také ryb či ovoce se linuly v sobotu po celý den od Henčlova, kde se konal 9. ročník Mistrovství ČR ve vaření kotlíkových gulášů. Koho neodradilo deštivé počasí, mohl kromě ochutnávky tradičních i netradičních gulášů vidět i kuchařská divadélka. Řada soutěžících si totiž oblékla i stylové kostýmy a stejně tak vyzdobila i svá stanoviště. Není divu, komisaři, kteří soutěž hodnotili, brali v potaz nejen chuť gulášů, ale i celkový vzhled.
Semilsko, Studenec - Nejen na letní prázdniny připravil Krkonošský deník soutěžní seriál o lidech, kteří jsou držiteli značky Originální Krkonošský produkt®.
Praha /ROZHOVOR/ – Bolavý palec obmotal průhlednou lepenkou, kterou se běžně balí balíky na poště. „My v lodi klečíme. Nárt mám opřený o vlepenou pěnu a ta se vydřela – hlavně u palce. Sedřelo mi to nehet až do masa," líčí kanoista Stanislav Ježek. „Říkal jsem si, že bych měl loď opravit, ale nakonec jsem si dal palec lepenku."
Semilsko, Studenec - Nejen na letní prázdniny připravil Krkonošský deník soutěžní seriál o lidech, kteří jsou držiteli značky Originální Krkonošský produkt®.
Hradec Králové– Královéhradecké Terno, které bylo v roce 2012 kompletně modernizováno, představilo v letošním roce hned několik novinek. Již od května si mohou zákazníci, kteří nakupují na zákaznickou kartu, vybírat z nové nabídky dárků. Velkou změnu v úrovni nabídky a prodeje přinesl zcela nový rozšířený úsek ovoce a zeleniny, který byl přemístěn přímo ke vstupu do supermarketu. Poslední novinkou je nový dodavatel a prodejce čerstvého masa TORO Hlavečník.
Paříž - Francouzská policie dnes zatkla osm bývalých vedoucích pracovníků společnosti Spanghero. Učinila tak v rámci vyšetřování celoevropského skandálu, který začátkem roku vyvolal prodej koňského masa vydávaného za hovězí. Podle agentury AFP justice podezřívá zadržené z podvodu, padělání a lhaní.
Haag - Je libo kuřata vyrobená ze sóji nebo hovězí z mrkve, hrášku a brambor? V Nizozemsku mají celou škálu „masitých" výrobků vyrobených výhradně z rostlinných zdrojů a hrdě o nich prohlašují, že jsou „skutečnější než sama příroda", napsala agentura AFP.
Banín - „Jestli rostou houby? To je relativní. Někomu stačí malý košík na polévku a někomu nestačí ani tři. Teď jich je ale dost pro každého," říká Lubomír Šmerda z Banína. Houby rostou všude.
Že jste ještě nikdy nepřipravovali k masu přílohu, jejíž součástí by byl karamel a pomerančová šťáva? Je nejvyšší čas pustit se do toho!
Liberecko - Cena vepřového masa šla nahoru. Všimnout si toho mohou i zákazníci na Liberecku. Podle ruprechtického řezníka Jaroslava Rydvala zdražilo maso o 15 až 19 korun za kilo v závislosti na jeho druhu.
Liberecko - Cena vepřového masa šla nahoru. Všimnout si toho mohou i zákazníci na Liberecku. Podle ruprechtického řezníka Jaroslava Rydvala zdražilo maso o 15 až 19 korun za kilo v závislosti na jeho druhu.
Liberec - Kouř valící se zpod dveří a silný zápach. Na klepání nikdo nereaguje. Takovouto situaci liberečtí hasiči dobře znají, setkávají se s ní totiž často. Příčinou kouře a mnohdy i požáru je jídlo zapomenuté na vařiči.
Českobudějovicko – Stravování ve školních jídelnách řídí předpisy ministerstva. Určují složení obědů a podíl jednotlivých složek jako je maso, cukry, tuky, mléko, ryby, ovoce nebo zelenina.
Českobudějovicko – Stravování ve školních jídelnách řídí předpisy ministerstva. Určují složení obědů a podíl jednotlivých složek jako je maso, cukry, tuky, mléko, ryby, ovoce nebo zelenina.
Praha /INFOGRAFIKA/ – Vrátily se z prázdnin, kde jim vyvařovaly babičky nebo kuchaři v hotelích u moře. Dva měsíce jedly svá oblíbená jídla: italské pizzy, americké hamburgery nebo domácí sladké kynuté knedlíky, případně maso rovnou z grilu. Teď je čeká změna – nástup do školní jídelny.
Kolínsko - Představujeme vám soutěžící v klání Hospůdka roku 2013. Povídali jsme si s majiteli, kuchaři i šéfkuchaři. A věřte, že bylo o čem.
Jižní Morava /TÉMA, INFOGRAFIKA/ - Zemědělci na jižní Moravě si stěžují, že se jim nevyplácí chov skotu a prasat. Argumentují tím, že nedokáží konkurovat masu ze zahraničí, kde chovatelé dostávají dotace navíc. Mnoho jihomoravských zemědělců proto živočišnou výrobu omezilo, nebo skončili úplně. Čím dál častěji se ale v kraji začínají objevovat kozy a ovce. Roste totiž zájem o jejich maso a mléko. Do budoucna má tento trend pokračovat.
Jižní Morava /TÉMA, INFOGRAFIKA/ - Zemědělci na jižní Moravě si stěžují, že se jim nevyplácí chov skotu a prasat. Argumentují tím, že nedokáží konkurovat masu ze zahraničí, kde chovatelé dostávají dotace navíc. Mnoho jihomoravských zemědělců proto živočišnou výrobu omezilo, nebo skončili úplně. Čím dál častěji se ale v kraji začínají objevovat kozy a ovce. Roste totiž zájem o jejich maso a mléko. Do budoucna má tento trend pokračovat.
Horní Újezd – Obec Horní Újezd leží jedenáct kilometrů na jih od Hranic. V letošním roce začala s pozemkovými úpravami. Starostku Alenu Veličkovou tíží možný odliv obyvatel z obce.
Přívrat – Zdejší náves se v sobotu promění v obří polní kuchyni. Dvanáct týmů se pokusí v kotlíku nad ohněm s vyfasovaným masem uvařit takový guláš, který by získal Řád zlaté vařečky.
Přívrat – Zdejší náves se v sobotu promění v obří polní kuchyni. Dvanáct týmů se pokusí v kotlíku nad ohněm s vyfasovaným masem uvařit takový guláš, který by získal Řád zlaté vařečky.
Praha /FOTOGALERIE/ – Soutěž o nejlepší školní oběd vyhrálo pražské učiliště U Krbu, jeho kuchaři na finále připravili kuře a la bažant. Ve čtvrtém ročníku soutěže pořádané Společností pro výživu a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou musely přihlášené jídelny uvařit jídlo z drůbeže. Podle organizátorky Aleny Strosserové je právě drůbeží mezi dětmi nejoblíbenější druh masa. Přestože u školáků vedou hranolky, pizza nebo hamburger, lze prý i tyto pokrmy připravit zdravěji a neoblíbenou zeleninu do některých jídel schovat.
Praha /FOTOGALERIE/ – Soutěž o nejlepší školní oběd vyhrálo pražské učiliště U Krbu, jeho kuchaři na finále připravili kuře a la bažant. Ve čtvrtém ročníku soutěže pořádané Společností pro výživu a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou musely přihlášené jídelny uvařit jídlo z drůbeže. Podle organizátorky Aleny Strosserové je právě drůbeží mezi dětmi nejoblíbenější druh masa. Přestože u školáků vedou hranolky, pizza nebo hamburger, lze prý i tyto pokrmy připravit zdravěji a neoblíbenou zeleninu do některých jídel schovat.
Radnice - Město se na jeden den opět ocitlo v barokním čase. Hlavním pořadatelem projektu s tímto záměrem se stala Místní akční skupina Světovina (MAS) ve spolupráci se Základní organizací Čs. ochránců přírody v Radnicích a městem.
Ťi-nan (Čína) – Sesazený čínský politik Po Si-laj, který už čtvrtý den čelí před soudem obžalobě z braní úplatků a ze zneužití moci, dnes zpochybňoval svědectví bývalého šéfa policie ve třicetimilionovém městě Čchung-čching, kde Po působil jako stranický šéf. Wang Li-ťüna označil Po Si-laj za „odpornou osobu", která zfalšovala výpověď. V ní policejní šéf uvedl, že Po kryl vraždu, kterou spáchala jeho žena Ku Kchaj-laj, napsala agentura Reuters. Soudní slyšení bylo poté odročeno na pondělí.
Vodňany - Společnost Vodňanská drůbež, která je největším zpracovatelem drůbežího masa v zemi, začne letos stavět novou halu pro výrobu tvarovaných mas a polotovarů za zhruba 100 milionů korun. Kapacita stávající linky nestačí zájmu zákazníků o hamburgery, nugety, švédské kuličky či různě upravené filety. Výroba se během krátké doby zdvojnásobí, řekl dnes člen představenstva společnosti a generální ředitel Milan Říha.
Praha - Jaromír Jágr před svým možná posledním ročníkem v zámořské NHL shodil díky změně stravy několik kilogramů, nyní se ale rozhodl kvůli síle vrátit k předchozí stravě. Nová posila hokejistů New Jersey Devils to prozradila fanouškům na svém účtu na facebooku.
Uherskohradišťsko/Praha – Firma Kovář plus z Podolí na Uherskohradišťsku, která je jedním z předních importérů masa a masných výrobků v ČR, vyhrála arbitráž ve Vietnamu. Před dvěma lety uzavřela smlouvu s tamním dodavatelem mražených ryb, firmou Amapex. Dopředu jí zaplatila 200.000 korun. Zboží však vietnamská firma nikdy nedodala a peníze nebylo možné vymoci zpět. Arbitrážní soud skončil pro moravskou firmu úspěšně, Amapex jí musí do konce srpna vrátit peníze a zaplatit 45.000 korun za soudní výlohy, řekl dnes manažer zahraničního obchodu firmy Kovář plus Jaromír Vyoral.
Orlickoústecko – Místní akční skupina Orlicko rozjíždí práci na novém projektu, který má podporovat cestovní ruch.
Orlickoústecko – Místní akční skupina Orlicko rozjíždí práci na novém projektu, který má podporovat cestovní ruch.
Jít do nejbližšího obchodu a sáhnout po prvním grilu, který je na skladě? Ani náhodou!
Havlíčkův Brod – Lidé se rádi baví a o prázdninách to platí dvojnásob. Ti odvážnější se nespokojí s obvyklými letními aktivitami a vyhledávají adrenalinové a jiné zážitky. Patří mezi ně třeba různé, s jistou mírou nadsázky řečeno, i „gastronomické" soutěže.
Kroměříž – Policisté už objasnili vraždu, ke které došlo o víkendu v kroměřížské Moravcově ulici. Podle vyšetřovatelů má smrt devětapadesátileté Vietnamky na svědomí její jednatřicetiletá krajanka. Za brutální násilný čin jí hrozí až dvacet let vězení.
Kroměříž – Policisté už objasnili vraždu, ke které došlo o víkendu v kroměřížské Moravcově ulici. Podle vyšetřovatelů má smrt devětapadesátileté Vietnamky na svědomí její jednatřicetiletá krajanka. Za brutální násilný čin jí hrozí až dvacet let vězení.
Pasov - Zrovna když je grilovací sezona v plném proudu, přišli němečtí Zelení s návrhem na zavedení jednoho bezmasého dne v kantýnách a školních jídelnách, napsal deník PNP. Jak prohlásila špičková kandidátka Zelených Katrin Göring-Eckardtová, čtvrteční "Veggie-Day" s výhradně vegetariánskými pokrmy je velmi dobře představitelný.
Liberec – Přehlídka jídel Gastrotour má za sebou svou libereckou premiéru. Zaslouží si i reprízu?
Londýn – Nizozemský vědec Mark Post v pondělí na veřejné ochutnávce v Londýně představil karbanátek z masa, které jeho tým z Maastrichtské univerzity laboratorně vypěstoval z kmenových buněk krávy. Podle první dvojice, která ho vyzkoušela, maso nebylo špatné, ale ještě mu něco chybělo.
Polště - Pivo, maso a spousta dobré zábavy, to je ve zkratce recesistická soutěž Chlapi sobě, která se již pojedenácté konala v Polšti.
Liberec – Přehlídka jídel Gastrotour má za sebou svou libereckou premiéru. Zaslouží si i reprízu?
Vlčková – V sobotu se ve Vlčkové konal tradiční závod v překonávání rybníka na jízdním kole. Do soutěže Vlčkovská lávka se může zapojit každý bez rozdílu věku. Vítězem se stává ten, kdo přejede na kole nad hladinou rybníka po lávce široké 25 centimetru a dlouhé 36 metrů.
Kroměřížsko – Podle lékařů by lidé měli v parných letních dnech nejenom zvýšit příjem tekutin, ale také změnit své stravovací návyky.
Londýn – Západní Londýn v pondělí bude svědkem kulinářského i vědeckého historického počinu. Nizozemský vědec se tu chystá připravit a veřejnosti naservírovat hovězí karbanátek připravený poprvé na světě z laboratorně vypěstovaného masa, napsala dnes agentura Reuters.
Peking - Čínské úřady poprvé v historii vyhlásily pohotovostní stupeň číslo dva kvůli vlně veder, která sužují některé části země. Finanční metropole Šanghaj zažívá nejteplejší červenec za posledních 140 let. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC News.
Litovel – Dvoukolový vozík o víkendu ukradl z budovy mysliveckého sdružení v Litovli neznámý zloděj.
Praha - Produkce masa ve druhém čtvrtletí meziročně klesla o 2,7 procenta na 111.968 tun. Snížila se přitom u všech druhů. Nákup mléka klesl o 4,5 procenta na 596,7 milionu litrů. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy čísla ukazují pokračující negativní trend v živočišné výrobě. Od roku 2005 je tuzemská produkce vyjádřená ve srovnatelných cenách pod úrovní roku 1936.
Kroměřížsko – Podle lékařů by lidé měli v parných letních dnech nejenom zvýšit příjem tekutin, ale také změnit své stravovací návyky.
Brno - Hygienici, kteří ve vedrech kontrolují dodržování předpisů při manipulaci s rizikovými potravinami, na jihu Moravy zatím nezaznamenali u prodejců vážnější problémy. Potíže mohou vzniknout, pokud lidé koupené potraviny rychle nedají do chladu, řekla Jana Laštovičková z Krajské hygienické stanice v Brně. V každém jídle jsou mikroorganismy, které se v teplém počasí snadněji rozmnoží. Lidé by si proto měli dát pozor zejména na lahůdkové saláty s majonézou, ryby, uzeniny či syrové maso.
Meruňky a broskve můžeme využít nejen v ovocných salátech, moučnících, krémech a marmeládách, ale jsou vhodné i k přípravě masových pokrmů. Zejména čínská kuchyně kombinuje maso s určitým druhem ovoce a právě ona sladká příchuť dodává masu kupodivu na pikantnosti.