Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Hejtman Josef Řihák: Značení masných výrobků nesmí ohrožovat zdraví ani klamat

Střední Čechy – Jedním z dárků, který dostal prezident České republiky Miloš Zeman při návštěvě ve Středočeském kraji od hejtmana Josefa Řiháka, byl i koš kvalitních potravin od středočeských výrobců. Nechyběly v něm ani masné výrobky. „Opravdu kvalitní a chutné potraviny jsou podle mého názoru tou nejlepší vizitkou místa, kde se vyrábějí. Středočeští zemědělci a potravináři produkují velmi dobré zboží, o čemž se občané mohou přesvědčit například na farmářských trzích. Jsem rád, že se kvalitní regionální potraviny objevují i čím dál více v nabídce velkých prodejen a řetězců," říká hejtman Středočeského kraje Josef Řihák.

Nejvíce podvodů s potravinami se týká olivového oleje, ryb a bio

Brusel – Nejvíce podvodů s potravinami se týká olivového oleje, ryb a biopotravin. Naopak u hovězího masa jsou podvody méně pravděpodobné navzdory letošnímu skandálu s označováním koňského masa za hovězí. Uvedla to agentura AP s odvoláním na hrubou verzi zprávy Evropské unie.

Inspekce našla mase z Teska a Globusu nadlimitní množství vody

Brno - Společnosti Tesco Stores a Globus prodávaly chlazené masné výrobky původem z Polska, které obsahovaly nadlimitní množství vody. Zjistila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při plošné kontrole jakosti a bezpečnosti masných výrobků, kterou nařídil ministr zemědělství v demisi Miroslav Toman. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Ztratil maso za tisíce korun

Uherský Brod - Sedm tisíc korun obrazně vypadlo z vozu závozníkovi v Uherském Brodě. V úterý 8. října ráno odbočoval v Uherském Brodě na kruhovém objezdu. Při projíždění se otevřely posuvné dveře na dodávce a z boku vypadly přepravky s masem.

Když spadlo maso, luskli prstem, říká mladá žena

Břeclav – Břeclavanka Andrea Jůnová vypráví: „Když jsem doletěla ze Španělska a platila jsem v obchodě na pražském letišti, prodavačka na mě vyštěkla: Čtyřicet korun! Já ji pozdravila, zaplatila, poděkovala a odešla. Ona neřekla ani slovo." Jednadvacetiletá žena líčí jeden z nepříjemných zážitků, který načerpala při jednom z návratů domů.

Vegetariáni si vesměs potrpí na chuť klasických jídel

Východní Čechy – Každý padesátý člověk je vegetariánem, uvádějí průzkumy. Zastánci bezmasé stravy tvrdí, že  se tak předchází mrtvici, infarktu či rakovině, jejich odpůrci před tímto způsobem stravování varují, podle nich je škodlivý hlavně pro děti.

Běleckým Mlýnem se o víkendu nesla chuť guláše

Bělecký Mlýn – Údolí osady pod skalou porostlou lesem je provoněno gulášem. Energicky prorážím tu vůni a jdu přímo za nosem. Gulášové aroma mě přivede do kuchyně, kde šéfkuchař bojuje s chataři o nejlepší chuťový zážitek z původně maďarského pokrmu.

Vegetariáni si vesměs potrpí na chuť klasických jídel

Východní Čechy - Každý padesátý člověk je vegetariánem, uvádějí průzkumy. Zastánci bezmasé stravy tvrdí, že  se tak předchází mrtvici, infarktu či rakovině, jejich odpůrci před tímto způsobem stravování varují, podle nich je škodlivý hlavně pro děti.

Vegetariáni si vesměs potrpí na chuť klasických jídel

Východní Čechy – Každý padesátý člověk je vegetariánem, uvádějí průzkumy. Zastánci bezmasé stravy tvrdí, že  se tak předchází mrtvici, infarktu či rakovině, jejich odpůrci před tímto způsobem stravování varují, podle nich je škodlivý hlavně pro děti.

Vegetariáni si potrpí na chuť klasických jídel

Východní Čechy - Každý padesátý člověk je vegetariánem, uvádějí průzkumy. Zastánci bezmasé stravy tvrdí, že se tak předchází mrtvici, infarktu či rakovině, jejich odpůrci před tímto způsobem stravování varují, podle nich je škodlivý hlavně pro děti.

Kostra obalená kusy masa. Chvílemi to bylo až nechutné, říká soused

Záhornice /ROZHOVOR/ - Sedmašedesátiletý soused a také jakýsi „podsprávce" domu patřícího ke hrůzné stodole. „Správce toho podnikatele za mnou přišel, jestli bych jim neposekal trávu a v domě občas neotevřel okna a vyvětral. Jsem důchodce a rád si přivydělám. Takže jsem měl klíče od vrátek a od domu. Ale od stodoly ne. Ta byla stále 
zamčená," říká Lízner.

Vegetariáni si potrpí na chuť klasických jídel

Východní Čechy - Každý padesátý člověk je vegetariánem, uvádějí průzkumy. Zastánci bezmasé stravy tvrdí, že se tak předchází mrtvici, infarktu či rakovině, jejich odpůrci před tímto způsobem stravování varují, podle nich je škodlivý hlavně pro děti.

MZe chystá zpřísnit označování země původu u masa na trhu

Praha – Stát by měl zpřísnit označování země původu na mase prodávaném na českém trhu. Navrhne to novela potravinářské legislativy, kterou by se měla v nejbližší době zabývat vláda. Po setkání s prezidentem Komory veterinárních lékařů (KVL) Janem Bernardym to dnes uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Narostly platby, a tak opouští akční skupinu

Stará Paka – Zastupitelé obce na svém posledním jednání rozhodli o tom, že opustí Místní akční skupinu Brána do Českého ráje, které jsou členem. Proč padl tento verdikt, o tom nám více řekla starostka Věra Hlostová.

Baníčku, my jsme s tebou i v Hospodě U Druhé šance

Ostrava - V televizní reality show z Ostravy nazvané Hospoda U Druhé šance, kterou vysílá dnes ČT 1 od 21.30 hodin, kde nejde o nic menšího než o zaměstnání v obnovené ostravské restauraci, pokračuje už jenom osm soutěžících. V další epizodě se s nimi vydáme na zápas fotbalového klubu Baník, kde uvaří oběd pro ostravský tým s Milanem Barošem v čele.

Veterináři: V obchodech je nekontrolované maso

Praha /INFOGRAFIKA/ - Může se v českých obchodech prodávat maso, aniž by prošlo veterinární kontrolou? Prezident Komory veterinárních lékařů Jan Bernardy tvrdí, že kontrola je v Česku nedostatečná a především v případě drůbežího masa je situace vážná.

Jádro je pasé. Zelení vytáhli proti masu

Berlín – Ještě před dvěma lety by Zelené v Německu podle průzkumů volil každý pátý Němec. Jenže pět dní před volbami se preference strany pohybují okolo deseti procent. I přes odliv více než poloviny pomyslné voličské přízně může strana dosáhnout historicky nejlepšího výsledku.

Henčlov provoněly guláše, mistři je vařili v kostýmech i v dešti

Henčlov – Vůně smažené cibulky, slaniny, masa, ale také ryb či ovoce se linuly v sobotu po celý den od Henčlova, kde se konal 9. ročník Mistrovství ČR ve vaření kotlíkových gulášů. Koho neodradilo deštivé počasí, mohl kromě ochutnávky tradičních i netradičních gulášů vidět i kuchařská divadélka. Řada soutěžících si totiž oblékla i stylové kostýmy a stejně tak vyzdobila i svá stanoviště. Není divu, komisaři, kteří soutěž hodnotili, brali v potaz nejen chuť gulášů, ale i celkový vzhled.

Když těch devět zaspí, klidně můžu vyhrát, směje se kanoista Ježek

Praha /ROZHOVOR/ – Bolavý palec obmotal průhlednou lepenkou, kterou se běžně balí balíky na poště. „My v lodi klečíme. Nárt mám opřený o vlepenou pěnu a ta se vydřela – hlavně u palce. Sedřelo mi to nehet až do masa," líčí kanoista Stanislav Ježek. „Říkal jsem si, že bych měl loď opravit, ale nakonec jsem si dal palec lepenku."

Modernizované Terno Hradec Králové nabízí řadu novinek

Hradec Králové– Královéhradecké Terno, které bylo v roce 2012 kompletně modernizováno, představilo v letošním roce hned několik novinek. Již od května si mohou zákazníci, kteří nakupují na zákaznickou kartu, vybírat z nové nabídky dárků. Velkou změnu v úrovni nabídky a prodeje přinesl zcela nový rozšířený úsek ovoce a zeleniny, který byl přemístěn přímo ke vstupu do supermarketu. Poslední novinkou je nový dodavatel a prodejce čerstvého masa TORO Hlavečník.

Ve Francii zatkli osm lidí v aféře zaměňování druhů masa

Paříž - Francouzská policie dnes zatkla osm bývalých vedoucích pracovníků společnosti Spanghero. Učinila tak v rámci vyšetřování celoevropského skandálu, který začátkem roku vyvolal prodej koňského masa vydávaného za hovězí. Podle agentury AFP justice podezřívá zadržené z podvodu, padělání a lhaní.

V Nizozemsku se prodávají kuřata ze sóji a hovězí z mrkve

Haag - Je libo kuřata vyrobená ze sóji nebo hovězí z mrkve, hrášku a brambor? V Nizozemsku mají celou škálu „masitých" výrobků vyrobených výhradně z rostlinných zdrojů a hrdě o nich prohlašují, že jsou „skutečnější než sama příroda", napsala agentura AFP.

Udělali řízky, polévku i maso na houbách

Banín - „Jestli rostou houby? To je relativní. Někomu stačí malý košík na polévku a někomu nestačí ani tři. Teď jich je ale dost pro každého," říká Lubomír Šmerda z Banína. Houby rostou všude.

Steak se sladkou zeleninou

Že jste ještě nikdy nepřipravovali k masu přílohu, jejíž součástí by byl karamel a pomerančová šťáva? Je nejvyšší čas pustit se do toho!

Vepřové podražilo až o 20 korun na kile

Liberecko - Cena vepřového masa šla nahoru. Všimnout si toho mohou i zákazníci na Liberecku. Podle ruprechtického řezníka Jaroslava Rydvala zdražilo maso o 15 až 19 korun za kilo v závislosti na jeho druhu.

Vepřové podražilo až o 20 korun na kile

Liberecko - Cena vepřového masa šla nahoru. Všimnout si toho mohou i zákazníci na Liberecku. Podle ruprechtického řezníka Jaroslava Rydvala zdražilo maso o 15 až 19 korun za kilo v závislosti na jeho druhu.

Pozor na maso na plotně, varují hasiči

Liberec - Kouř valící se zpod dveří a silný zápach. Na klepání nikdo nereaguje. Takovouto situaci liberečtí hasiči dobře znají, setkávají se s ní totiž často. Příčinou kouře a mnohdy i požáru je jídlo zapomenuté na vařiči.

Největší strašák ve školních jídelnách? Ryby a luštěniny

Praha /INFOGRAFIKA/ – Vrátily se z prázdnin, kde jim vyvařovaly babičky nebo kuchaři v hotelích u moře. Dva měsíce jedly svá oblíbená jídla: italské pizzy, americké hamburgery nebo domácí sladké kynuté knedlíky, případně maso rovnou z grilu. Teď je čeká změna – nástup do školní jídelny.