
Kovář plus se odvolá proti pokutě za nedeklarovanou koninu
Podolí – Společnost Kovář plus z Podolí na Slovácku se odvolá proti pokutě 2,665 milionu Kč, kterou jí uložila Státní veterinární správa (SVS) kvůli nedeklarované konině.
Podolí – Společnost Kovář plus z Podolí na Slovácku se odvolá proti pokutě 2,665 milionu Kč, kterou jí uložila Státní veterinární správa (SVS) kvůli nedeklarované konině.
Podolí - Společnost Kovář plus z Podolí na Slovácku se odvolá proti pokutě 2,665 milionu korun, kterou jí uložila Státní veterinární správa (SVS) kvůli nedeklarované konině. Ve čtvrtek to řekl manažer prodeje a jakosti potravin firmy Jan Váňa.
Praha - Obliba zvěřiny v Česku podle myslivců i obchodníků z dlouhodobého hlediska roste. Její spotřeba podle statistik přesto stále činí pouze okolo jednoho procenta celkové spotřeby masa a je mnohonásobně nižší než konzumace masa od hospodářských zvířat.
Jevišovice - V zemědělském podniku Agro Jevišovice na Znojemsku v uplynulých dnech porazili prvního krokodýla v Česku. Do konce tohoto týdne mají být hotové výsledky laboratorních testů masa, kůže ze zvířete bude viset na zdi jako trofej, řekl ve středu ředitel podniku Antonín Kyjovský.
Podolí – Chodíte alespoň jednou za čas do restaurace a objednáváte si hovězí? Tak to je docela možné, že jste si v minulých měsících pochutnávali na konině.
Praha - Krajská veterinární správa rozhodla v kauze koňského masa deklarovaného jako hovězí, které nakupovala a dále distribuovala společnost Kovář z Podolí u Kunovic. Firmě veterináři udělili pokuty celkově převyšující 2,6 milionu korun.
Jablonec nad Nisou - Falšované hovězí konzervy měly skončit v jabloneckém obchodě
Ústí nad Labem - Jen na autobusovou exkurzi se hlásí stovka Ústečanů, celkem jich v okrese otevře patnáct.
Jablonec n. N. - Dušené hovězí? Omyl z devadesáti procent levné koňské maso. Navíc tento produkt řada lidí z etických důvodů nechce pozřít. Falešné koncervy doputovaly i do Jablonce.
Praha /INFOGRAFIKA/ - Není většího odborníka na grilování, než je Zdeněk Marcín z Pražského kulinářského institutu. Nejlepší je podle něj maso ugrilovat, teprve poté okořenit, nechat odpočinout a až pak spokojeně zakousnout. A nebojí se ani sladkostí – z grilu je podle něj dobrý ananas, ale i litá buchta.
Rebarbora je poslem jara a většina lidí si myslí, že je to ovoce. Je to však omyl, je to zelenina, která se využívá nejen do koláčů, buchet a k přípravě různých sladkostí, ale podušená i jako příloha k masu.
Brno – Dvacet lidí v bílých ušpiněných košilích tři dozorci nahnali do ohrady z ostnatého drátu. Tam čekali jako dobytek na tetovaní. Tak vypadal páteční happening skupiny 269 na brněnském náměstí Svobody. Převážně mladí lidé, tak protestovali proti chovu zvířat na maso.
Praha – V Česku je další potravina s nedeklarovanou koninou, tentokrát z Lotyšska. Přítomnost až 87 procent koňského masa byla zjištěna v různých výrobcích dušeného hovězího, sdělil dnes mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Do Česka mělo být dovezeno 144 konzerv s falešným hovězím, většinou do prodejen s ruským zbožím.
Jindřichův Hradec - Ve školních jídelnách se stravuje převážná většina našich dětí, a proto by kvalita zde vydávaných pokrmů měla splňovat ty nejpřísnější normy a dosahovat té nejvyšší možné kvality.
Obědvat, nebo neobědvat? A co si dát k obědu, abych po něm nebyl unavený? Takové dilema denně řeší mnoho pracujících a ne každý v tom umí chodit. Podle Daniely Pedret, manažerky firmy Edenred, která vydává stravenky Ticket Restaurant, stačí u výběru přemýšlet. Svíčková ne se šesti, ale se třemi, a smažené maso ne s hranolky, ale se zeleninou.
Praha /INFOGRAFIKA/ - Obědvat, nebo neobědvat? A co si dát k obědu, abych po něm nebyl unavený? Takové dilema denně řeší mnoho pracujících a ne každý v tom umí chodit. Podle Daniely Pedret, manažerky firmy Edenred, která vydává stravenky Ticket Restaurant, stačí u výběru přemýšlet. Svíčková ne se šesti, ale se třemi, a smažené maso ne s hranolky, ale se zeleninou.
Bratislava - Slovenské úřady poprvé od dubnového zpřísnění postihů za nedostatky při výrobě a prodeji potravin využily pravomoc zavřít provoz soukromé společnosti. Ministr zemědělství Ľubomír Jahnátek dnes novinářům řekl, že inspektoři zakázali činnost zpracovateli masa z jihu Slovenska, u kterého našli nekvalitní maso.
Ústí nad Labem - Posílejte nám na email: recepty.ustecky@denik.cz své kulinářské recepty a vyhrajte útratu za 300 korun.
Hepatitidu E si dřív přiváželi Češi z cest po Asii a Latinské Americe, část nemocných byli také imigranti. Trend se změnil a většina občanů se nakazí v tuzemsku, nejčastěji ze špatně tepelně upraveného vepřového, řekl ústecký krajský hygienik Josef Trmal, který se loni touto nemocí v restauraci také nakazil. Nemoc špinavých rukou souvisí s hygienou, v tomto případě s hygienou zpracování vepřového masa.
Orlík nad Vltavou – V obci funguje od minulého čtvrtka nová prodejna, která má opravdu multifunkční využití. Nabízí totiž maso a uzeniny, ale zároveň je možnost dát si tady kávu, připojit se zdarma k internetu či navštívit malý turistický informační koutek.
Okres Louny - K případům došlo o víkendu v Cítolibech a Podbořanech.
Brusel - Evropská komise dnes navrhla zvýšit počet neohlášených inspekcí v potravinářských firmách a přísnější pokuty za podvody při označování potravinářského zboží. Reaguje tak na skandál s koňským masem, které bylo ve více evropských zemích vydáváno za hovězí. Týkalo se to i České republiky.
Zlín – Na Petru Štěpánovi je vidět, že ho práce šéfkuchaře zlínské Express restaurace baví a váží si jí. A že jí zkrátka rozumí. Sedíme spolu v podniku, který se rozhodl dát lidem možnost se rychle a kvalitně najíst. I když pan Štěpán se zájmem vypráví, stále neopomíjí sledovat dění kolem.
Zlín – /ROZHOVOR/ Na Petru Štěpánovi je vidět, že ho práce šéfkuchaře zlínské Express restaurace baví a váží si jí. A že jí zkrátka rozumí. Sedíme spolu v podniku, který se rozhodl dát lidem možnost se rychle a kvalitně najíst. I když pan Štěpán se zájmem vypráví, stále neopomíjí sledovat dění kolem.
Zlín – Má za sebou životní sezonu a kluby po něm slintají jak hladový rotvajler po šťavnatém mase. Hokejový obránce Zlína Tomáš Linhart má v nohách 69 zápasů, po kterých přišla zasloužená odměna: extraligové stříbro, zápasy za národní tým a finančně komfortní nabídky konkurence údajně z pražské Sparty a Třince.
Praha - Výroba masa v Česku se v letošním prvním čtvrtletí meziročně snížila o 2,8 procenta na 108.651 tun. Nižší byla produkce hovězího, vepřového i drůbežího masa. Nákup mléka klesl o 2,5 procenta na 581,2 milionu litrů. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.
Berlín - Od vypuknutí skandálu s koninou v pokrmech s hovězím si Němci kupují méně lasagní a těstovin cannelloni plněných masem. Tvrdí to výsledky průzkumu institutu GfK, o kterém informoval časopis Focus. Podle nich se poptávka po těchto polotovarech v největší ekonomice eurozóny v březnu proti loňsku snížila o 15,2 procenta.
Opočno - Karel Fábera „rozjel" řeznickou živnost ve svých pětadvaceti letech a uměl se otáčet. Zaměstnal jednoho pomocníka a dva učně.
Bruntál - Radka Bednářová z Bruntálu ráda cestuje. Projela Austrálii, Nový Zéland, jihoevropské země Itálii, Francii a Španělsko, nyní žije dva roky v Anglii.
Jižní Morava – Na hamburgery s koňským masem a koninu místo deklarovaného hovězího mohli narazit také lidé z jihu Moravy. Krajští hygienici maso prověřovali na základě upozornění z ministerstva zdravotnictví.
Brno – Po letošních kontrolách v jihomoravských restauracích a jídelnách hygienici ve dvou případech laboratorně prokázali nedeklarované koňské maso. Jednou to byl polotovar pro hamburgery v brněnské velkokapacitní jídelně, podruhé čistá koňská svalovina v restauraci na Znojemsku. Případy převzala Státní veterinární správa, která dozoruje výrobu, prodej a dovoz masa, řekli dnes novinářům lékaři z krajské hygienické stanice.
Praha – Státní veterinární správa (SVS) udělila nábytkářskému řetězci IKEA za neuvedené koňské maso v masových kuličkách pokutu ve výši půl milionu korun. Řekl to mluvčí SVS Josef Duben. IKEA se proti tomuto rozhodnutí odvolala a řízení tak bude pokračovat.
Účinná obrana proti nakažení tasemnicí je naškrábat, nikoli namlít maso, jež se má jíst syrové. Naruší se tak boubel, což je zárodek tasemnice. Umleté maso se musí před požitím za syrova alespoň na 48 hodin zmrazit, sdělil v reakci na zvýšený výskyt tasemnic u lidí v Moravskoslezském kraji mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben. Základním preventivním opatřením je dostatečná tepelná úprava masa prasat, krav, ryb a krabů.
Praha – Účinná obrana proti nakažení tasemnicí je naškrábat, nikoli namlít maso, jež se má jíst syrové. Naruší se tak boubel, což je zárodek tasemnice. Umleté maso se musí před požitím za syrova alespoň na 48 hodin zmrazit, sdělil v reakci na zvýšený výskyt tasemnic u lidí v Moravskoslezském kraji mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben. Základním preventivním opatřením je dostatečná tepelná úprava masa prasat, krav, ryb a krabů.
Praha /INFOGRAFIKA/ – Blíží se doba, kdy budou české děti znát prase jen z písničky Jarka Nohavici nebo z kresleného seriálu? Farmáři přicházejí se zprávou, že soběstačnost České republiky ve vepřovém mase prolomila hranici 50 procent, takže polovina domácí spotřeby pochází z dovozu. Zároveň s tím klesají i stavy prasat v českých chovech.
Praha - Když se řekne cizopasník, většině z nás se vybaví klíšťata, vši a štěnice. Jenže jak ukázalo nedávných deset případů tasemnice na Opavsku, ani v dnešní hygienou posedlé době nejsou ničím neobvyklým paraziti, kteří se nám dostanou hlouběji než jen pod kůži. Ani ČR není výjimkou. I když se u nás dají nákazy tasemnicí spočítat na prstech ruky, nějaký ten červík se čas od času do lidského těla zatoulá.
Plzeň – Zkusit podojit krávu, vykopat pravěký poklad, nechat si namasírovat ztuhlá záda anebo si alespoň prohlédnout modely nejkrásnějších památek Plzeňského kraje, to je jen malý výčet toho, co přijel venkov nabídnout Plzni.
Ústecko - „Pane kolego, nepižlejte to maso, hezky nasaďte nůž a jedním tahem," cepuje kuchtíka, který plátkuje kus steaku, Jitka Ulihrachová. V minulosti vedla kuchyni v InterContinentalu, a tak co o jídle řekne, je svaté. Nakonec se na toho nešiku už nemůže koukat, vezme do ruky dlouhý, tenký nůž a znovu mu ukáže, jak na to.
Začalo jaro a to pro Čechy znamená jediné – začíná grilovací sezona. Jak připravit kuřecí, krůtí, hovězí i vepřové maso na grilu tak, aby zůstalo šťavnaté a vynikla chuť masa, zájemcům z celého kraje přijel do Plzně předvést šéfkuchař Dalibor Navrátil.
Ústecko /REPORTÁŽ/ - „Pane kolego, nepižlejte to maso, hezky nasaďte nůž a jedním tahem," cepuje kuchtíka, který plátkuje kus steaku, Jitka Ulihrachová. V minulosti vedla kuchyni v InterContinentalu, a tak co o jídle řekne, je svaté. Nakonec se na toho nešiku už nemůže koukat, vezme do ruky dlouhý, tenký nůž a znovu mu ukáže, jak na to.
Ústí nad Labem - Posílejte nám na email: recepty.ustecky@denik.cz své kulinářské recepty a vyhrajte.
Českolipsko - Jak lákavé. Vyrazit s kolem do Českého Švýcarska nebo za hranice na německé cyklotrasy a večer se vrátit. Sportovcům z Českolipska však zatím chybí pohodlné dopravní spojení.
Praha - Téměř polovina Čechů kvůli aféře s koňským masem začala podrobněji sledovat informace o složení výrobků, značku kupovaných uzenin ale nezměnila. Omezit spotřebu uzenin se rozhodlo jen pět procent lidí a tři procenta zákazníků změnila značku masných výrobků.
Praha – Do Česka od roku 2011 směřovaly dvě zásilky neoznačeného koňského masa původem z Nizozemska. Sdělila to dnes Státní veterinární správa (SVS), která informaci prošetřuje. Zboží mělo být dovezeno do Středočeského kraje, Prahy a Moravskoslezského kraje. Český dozorový orgán byl na oba případy upozorněn evropským systémem rychlého varování RASFF.
Plzeň – Začalo jaro a to pro Čechy znamená jediné – začíná grilovací sezona. Jak připravit kuřecí, krůtí, hovězí i vepřové maso na grilu tak, aby zůstalo šťavnaté a vynikla chuť masa, zájemcům z celého kraje přijel do Plzně předvést šéfkuchař Dalibor Navrátil.
Senetářov - Kras naše společné dědictví. Tak se jmenuje jeden z projektů Místní akční skupiny Moravský kras (MAS) a zároveň festival. Ten MAS letos poprvé uspořádá společně s obcí Senetářov a slovenským partnerem, který se nazývá Občianske Združenie KRAS. Festival se uskuteční tuto sobotu v Senetářově.
Brusel - Stopy koňského masa obsahovalo skoro pět procent hovězích výrobků, které od minulého měsíce testovaly úřady v 27 státech Evropské unie. Evropská komise to dnes uvedla v prohlášení. Nejvíce případů nelegálního koňského masa přidaného do hovězího testy odhalily ve Francii. Šlo o 13,3 procenta případů, tedy téměř každý osmý. V České republice byla podle výsledků koňská DNA v pěti ze 104 vzorků.
Českolipsko - Do dvou let by mohly začít jezdit cyklobusy z České Lípy až do Německa.
Vyškov – Nekouřit, nepít alkohol, ale třeba také nejíst ovoce, zeleninu, maso a další dobroty, bez kterých si mnozí nedokážou představit zdravý jídelníček. Takový je recept na dlouhověkost nejstarší obyvatelky Vyškova Marie Novákové, která právě ve středu oslavila 104. narozeniny.
Karlovy Vary - Byl to strmý pád. Společnost Prima, která se dvacet let zabývala zpracováním masa a uzenin a její vyhlášené výrobky šly na dračku, je na dně. Sama na sebe podala konkurz. Vaz jí zlomila druhotná platební neschopnost a rozmach hypermarketů, jejichž levnějším masným produktům nemohla konkurovat. Po krachu masokombinátů Cheb a Hroznětín tak skončil poslední z velkých zpracovatelů masa v Karlovarském kraji.