Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Nejvyšší soud: Sociální postavení zloděje neomlouvá

Velká Bíteš, Brno - O tom, že se lze dostat do vězení za krádež několika kilogramů masa, se nejspíš přesvědčí osmačtyřicetiletý muž z Velkobítešska. Nejvyšší soud v Brně totiž vynesl verdikt, podle něhož není opakovaná krádež masa jen přestupkem, ale měla by se soudit podle přísnějších kritérií.

Nejvyšší soud: Sociální postavení zloděje neomlouvá

Velká Bíteš, Brno - O tom, že se lze dostat do vězení za krádež několika kilogramů masa, se nejspíš přesvědčí osmačtyřicetiletý muž z Velkobítešska. Nejvyšší soud v Brně totiž vynesl verdikt, podle něhož není opakovaná krádež masa jen přestupkem, ale měla by se soudit podle přísnějších kritérií.

Šmrncovní guláš? Zaprášit maso francouzským perníkem

Otnice – To, že bývá o víkendech na hřišti v Otnicích rušno, není vzhledem k fotbalovým zápasům nic překvapivého. Tentokrát ale kolemjdoucí namísto hvizdu píšťalky zaujala spíš vůně dušeného masa doprovázená country. První ročník pivních slavností je v plném proudu.

Na tunel pro cyklisty prozatím chybí finance

Sokolovsko - Místní akční skupina Sokolovsko (MAS), jejímž členem je i město Sokolov, připravuje cyklostezku po zaniklých obcích Slavkovského lesa a její napojení na cyklotrasy v Sokolově a okolí. V současné době požaduje MAS po Sokolovu půjčku 900 tisíc korun na projektovou přípravu.

Lidé si zvolna získávají vztah k dobrému jídlu

Zlínský kraj - „Vůbec není pravda, že delikatesní jídlo a drahé jídlo si může v dnešní době dopřát jen milionář," shodují se kuchaři ve Zlínském kraji s odkazem na skutečnost, že lidé v regionu si začínají jídla v restauracích více vybírat a už se tolik nebojí zakusit i něco „jiného" než jen standardní a zažitou českou kuchyni.

Lidé si zvolna získávají vztah k dobrému jídlu

Zlínský kraj - /ANKETA/ „Vůbec není pravda, že delikatesní jídlo a drahé jídlo si může v dnešní době dopřát jen milionář," shodují se kuchaři ve Zlínském kraji s odkazem na skutečnost, že lidé v regionu si začínají jídla v restauracích více vybírat a už se tolik nebojí zakusit i něco „jiného" než jen standardní a zažitou českou kuchyni.

Poctivá klobása z Konice dostala prestižní ocenění

Konice – Je vyrobená z masa, uzená na dřevu a chybí jí separáty a ostatní chemická ochucovadla. Klobása z Konice, kterou již několik let vyrábí v řeznictví- uzenářství Lubomíra Šmídy, obdržela za svoji vůni a chuť před pár dny ocenění Regionální potravina Olomouckého kraje.

Hubněte do plavek s Deníkem

Svitavy - Čtyři ženy a dva muži jsou pár metrů od cíle. Celé dva měsíce se jim ve svitavské posilovně věnuje trenér Josef Hýbl. Fitness tým se ještě potí dál. Brzy ale přijde bilancování.

Na guláše nakoupili padesát kilo masa

Košíky – Už třetí ročník guláš párty se v sobotu uskutečnil v obci Košíky. Návštěvníci areálu Obecnice si mohli vybrat ze čtyř druhů gulášů – srnčího, kančího, hovězího a kotlíkového. Letos poprvé se guláše vařily přímo na místě, vše měl na povel kuchař Libor Holý z Rusavy, který si přivezl vlastní kotlíky.

U rybníku ve Světlé Hoře po roce vařili kotlíkový guláš

Světlá Hora /FOTOGALERIE, DOPLNĚNO/ – Soutěž o putovní světlohorský gulášový kotlík letos vyhráliHolbíci z Bruntálu. Rozmanité vůně se linuly i od ostatních ohňů účastníků z okolních obcí. Jaké to je, vařit guláš venku u rybníka?

Vláda zřejmě podpoří prodej masa z nutrií

Praha - Vláda zřejmě podpoří poslaneckou novelu, podle níž by drobní chovatelé měli mít ze zákona možnost nově prodávat i maso z nutrií nebo balená vejce, nejen výhradně nebalená. Vyplývá to z návrhu vládního stanoviska na vládním webu. Předloha má také umožnit nimrodům, aby mohli prodávat na tržištích ve lese ulovenou zvěř a chovatelé koní by je mohli znovu okovávat sami.

Zákaz rituálního zabíjení zvířat přináší milionové ztráty

Varšava - Pro některé je to barbarský způsob zacházení se zvířaty. Jiní to ale považují za skvělý obchod. Až do ledna byla polská jatka oblíbeným místem, kde se provádělo rituální zabíjení zvířat tak, jak to vyžadují židovské a muslimské tradice, tedy nechat zvíře vykrvácet za plného vědomí.

Obliba zvěřiny v ČR roste, podíl na spotřebě masa je ale nízký

Praha - Obliba zvěřiny v Česku podle myslivců i obchodníků z dlouhodobého hlediska roste. Její spotřeba podle statistik přesto stále činí pouze okolo jednoho procenta celkové spotřeby masa a je mnohonásobně nižší než konzumace masa od hospodářských zvířat.

V Jevišovicích porazili prvního krokodýla v Česku, maso se testuje

Jevišovice - V zemědělském podniku Agro Jevišovice na Znojemsku v uplynulých dnech porazili prvního krokodýla v Česku. Do konce tohoto týdne mají být hotové výsledky laboratorních testů masa, kůže ze zvířete bude viset na zdi jako trofej, řekl ve středu ředitel podniku Antonín Kyjovský.

Veterináři udělili rekordní pokutu za nedeklarovanou koninu

Praha - Krajská veterinární správa rozhodla v kauze koňského masa deklarovaného jako hovězí, které nakupovala a dále distribuovala společnost Kovář z Podolí u Kunovic. Firmě veterináři udělili pokuty celkově převyšující 2,6 milionu korun.

Koňské maso ale na zdraví neublíží

Jablonec n. N. - Dušené hovězí? Omyl z devadesáti procent levné koňské maso. Navíc tento produkt řada lidí z etických důvodů nechce pozřít. Falešné koncervy doputovaly i do Jablonce.

Šéfkuchař Marcín: Nejhorší je pálivou směs nasypat přímo na maso

Praha /INFOGRAFIKA/ - Není většího odborníka na grilování, než je Zdeněk Marcín z Pražského kulinářského institutu. Nejlepší je podle něj maso ugrilovat, teprve poté okořenit, nechat odpočinout a až pak spokojeně zakousnout. A nebojí se ani sladkostí – z grilu je podle něj dobrý ananas, ale i litá buchta.

Reveň (rebarbora), ovoce nebo zelenina?

Rebarbora je poslem jara a většina lidí si myslí, že je to ovoce. Je to však omyl, je to zelenina, která se využívá nejen do koláčů, buchet a k přípravě různých sladkostí, ale podušená i jako příloha k masu.

Lidé si nechali vytetovat čísla. Jako má dobytek ve velkochovech

Brno – Dvacet lidí v bílých ušpiněných košilích tři dozorci nahnali do ohrady z ostnatého drátu. Tam čekali jako dobytek na tetovaní. Tak vypadal páteční happening skupiny 269 na brněnském náměstí Svobody. Převážně mladí lidé, tak protestovali proti chovu zvířat na maso.

V Česku jsou hovězí výrobky z Lotyšska s nedeklarovanou koninou

Praha – V Česku je další potravina s nedeklarovanou koninou, tentokrát z Lotyšska. Přítomnost až 87 procent koňského masa byla zjištěna v různých výrobcích dušeného hovězího, sdělil dnes mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Do Česka mělo být dovezeno 144 konzerv s falešným hovězím, většinou do prodejen s ruským zbožím.

Rodičům se nelíbí, co ve škole jedí jejich děti

Jindřichův Hradec - Ve školních jídelnách se stravuje převážná většina našich dětí, a proto by kvalita zde vydávaných pokrmů měla splňovat ty nejpřísnější normy a dosahovat té nejvyšší možné kvality.

Expertka: Nejhorší jídlo? Majonézový salát, tři rohlíky a sladká limonáda

Obědvat, nebo neobědvat? A co si dát k obědu, abych po něm nebyl unavený? Takové dilema denně řeší mnoho pracujících a ne každý v tom umí chodit. Podle Daniely Pedret, manažerky firmy Edenred, která vydává stravenky Ticket Restaurant, stačí u výběru přemýšlet. Svíčková ne se šesti, ale se třemi, a smažené maso ne s hranolky, ale se zeleninou.

Expertka: Nejhorší jídlo? Majonézový salát, tři rohlíky a sladká limonáda

Praha /INFOGRAFIKA/ - Obědvat, nebo neobědvat? A co si dát k obědu, abych po něm nebyl unavený? Takové dilema denně řeší mnoho pracujících a ne každý v tom umí chodit. Podle Daniely Pedret, manažerky firmy Edenred, která vydává stravenky Ticket Restaurant, stačí u výběru přemýšlet. Svíčková ne se šesti, ale se třemi, a smažené maso ne s hranolky, ale se zeleninou.

Slovenské úřady poprvé zavřely podnik kvůli špatné hygieně

Bratislava - Slovenské úřady poprvé od dubnového zpřísnění postihů za nedostatky při výrobě a prodeji potravin využily pravomoc zavřít provoz soukromé společnosti. Ministr zemědělství Ľubomír Jahnátek dnes novinářům řekl, že inspektoři zakázali činnost zpracovateli masa z jihu Slovenska, u kterého našli nekvalitní maso.

Hepatitidou E se lidé nakazí nejčastěji v tuzemsku, dřív v cizině

Hepatitidu E si dřív přiváželi Češi z cest po Asii a Latinské Americe, část nemocných byli také imigranti. Trend se změnil a většina občanů se nakazí v tuzemsku, nejčastěji ze špatně tepelně upraveného vepřového, řekl ústecký krajský hygienik Josef Trmal, který se loni touto nemocí v restauraci také nakazil. Nemoc špinavých rukou souvisí s hygienou, v tomto případě s hygienou zpracování vepřového masa.

Nová prodejna nabízí maso, kávu i informace

Orlík nad Vltavou – V obci funguje od minulého čtvrtka nová prodejna, která má opravdu multifunkční využití. Nabízí totiž maso a uzeniny, ale zároveň je možnost dát si tady kávu, připojit se zdarma k internetu či navštívit malý turistický informační koutek.

Evropská komise navrhuje přísnější postup proti podvodům s potravinami

Brusel - Evropská komise dnes navrhla zvýšit počet neohlášených inspekcí v potravinářských firmách a přísnější pokuty za podvody při označování potravinářského zboží. Reaguje tak na skandál s koňským masem, které bylo ve více evropských zemích vydáváno za hovězí. Týkalo se to i České republiky.

Když se na dobrý oběd nemusí dlouho čekat

Zlín – Na Petru Štěpánovi je vidět, že ho práce šéfkuchaře zlínské Express restaurace baví a váží si jí. A že jí zkrátka rozumí. Sedíme spolu v podniku, který se rozhodl dát lidem možnost se rychle a kvalitně najíst. I když pan Štěpán se zájmem vypráví, stále neopomíjí sledovat dění kolem.

Když se na dobrý oběd nemusí dlouho čekat

Zlín – /ROZHOVOR/ Na Petru Štěpánovi je vidět, že ho práce šéfkuchaře zlínské Express restaurace baví a váží si jí. A že jí zkrátka rozumí. Sedíme spolu v podniku, který se rozhodl dát lidem možnost se rychle a kvalitně najíst. I když pan Štěpán se zájmem vypráví, stále neopomíjí sledovat dění kolem.

Linhart: Stříbro je výš než můj titul s Pardubicemi

Zlín – Má za sebou životní sezonu a kluby po něm slintají jak hladový rotvajler po šťavnatém mase. Hokejový obránce Zlína Tomáš Linhart má v nohách 69 zápasů, po kterých přišla zasloužená odměna: extraligové stříbro, zápasy za národní tým a finančně komfortní nabídky konkurence údajně z pražské Sparty a Třince.

ČSÚ: Výroba masa se ve čtvrtletí snížila, klesl i nákup mléka

Praha - Výroba masa v Česku se v letošním prvním čtvrtletí meziročně snížila o 2,8 procenta na 108.651 tun. Nižší byla produkce hovězího, vepřového i drůbežího masa. Nákup mléka klesl o 2,5 procenta na 581,2 milionu litrů. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

Poptávka po lasagních v Německu od skandálu s koninou klesla

Berlín - Od vypuknutí skandálu s koninou v pokrmech s hovězím si Němci kupují méně lasagní a těstovin cannelloni plněných masem. Tvrdí to výsledky průzkumu institutu GfK, o kterém informoval časopis Focus. Podle nich se poptávka po těchto polotovarech v největší ekonomice eurozóny v březnu proti loňsku snížila o 15,2 procenta.

Testy hygieniků na jihu Moravy ve dvou případech prokázaly koninu

Brno – Po letošních kontrolách v jihomoravských restauracích a jídelnách hygienici ve dvou případech laboratorně prokázali nedeklarované koňské maso. Jednou to byl polotovar pro hamburgery v brněnské velkokapacitní jídelně, podruhé čistá koňská svalovina v restauraci na Znojemsku. Případy převzala Státní veterinární správa, která dozoruje výrobu, prodej a dovoz masa, řekli dnes novinářům lékaři z krajské hygienické stanice.

IKEA dostala za koninu v masových kuličkách pokutu půl milionu

Praha – Státní veterinární správa (SVS) udělila nábytkářskému řetězci IKEA za neuvedené koňské maso v masových kuličkách pokutu ve výši půl milionu korun. Řekl to mluvčí SVS Josef Duben. IKEA se proti tomuto rozhodnutí odvolala a řízení tak bude pokračovat.

Veterinární správa radí, jak se ochránit před nákazou tasemnicí

Účinná obrana proti nakažení tasemnicí je naškrábat, nikoli namlít maso, jež se má jíst syrové. Naruší se tak boubel, což je zárodek tasemnice. Umleté maso se musí před požitím za syrova alespoň na 48 hodin zmrazit, sdělil v reakci na zvýšený výskyt tasemnic u lidí v Moravskoslezském kraji mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben. Základním preventivním opatřením je dostatečná tepelná úprava masa prasat, krav, ryb a krabů.

Veterinární správa radí, jak se ochránit před nákazou tasemnicí

Praha – Účinná obrana proti nakažení tasemnicí je naškrábat, nikoli namlít maso, jež se má jíst syrové. Naruší se tak boubel, což je zárodek tasemnice. Umleté maso se musí před požitím za syrova alespoň na 48 hodin zmrazit, sdělil v reakci na zvýšený výskyt tasemnic u lidí v Moravskoslezském kraji mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben. Základním preventivním opatřením je dostatečná tepelná úprava masa prasat, krav, ryb a krabů.