Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Annabergem se nesla vůně ovárku a jelítek

Andělská Hora /DOPLNĚNO/ – Na pravé domácí zabijačce si o víkendu pochutnávali návštěvníci Ski areálu Annaberg nad Andělskou Horou. A dokonce si o jitrničky a jelítka i zalyžovali.

FOTO, VIDEO: V Lužné začali víkend tradiční valašskou zabijačkou

Lužná /REPORTÁŽ/ - „Gde že to jedeš na tu zabijačku? Do Lužnej? Tož to sa večer a ráno předtým pořádně promazaj chlebem ze sádlem a nejakú tú slaninú. Ináč budeš brzo namazaný. Lužňani, to sú moc dobří ogaři a cérky a umijá sa postarať," říká mi můj známý, když se dozvěděl, že se chystám do vesnice pár kilometrů od Vsetína na domácí zabijačku.

Kam na ples

Táborsko - Přečtěte si, kam v nejbližších dnech můžete vyrazit na ples.

Večeře pro pětičlennou rodinu vyjde pod střechou světa na 20 korun

Jako ráj pro vegetariány označila Nepál Vlčnovjanka Šárka Starobová, která tam pravidelně jezdí pomáhat jako dobrovolnice do státní školy. Důvod je zřejmý, jen málokdo si tam může dovolit maso. Hlavní potravinou je tam rýže, které místní říkají matka rýže. Obdobou českého tradičního jídla vepřo, knedlo zelo je 
v Nepálu dál bhát, jen v něm chybí to vepřo.

Obořil hlásí comeback: Ledviny fungují. Doktoři mé tělo pochválili

Břeclav /ROZHOVOR/ – Na podzim si vyslechl od lékařů nepříjemnou diagnózu. Ledviny mu po drastické přípravě na závody vypovídaly službu a bylo potřeba říct tréninku i závodění stop. Milan Obořil tedy přerušil závodní kariéru a věnoval se pouze trénování ostatních. Ovšem jeho osobní pauza nakonec trvala jen několik měsíců. Tělo totiž zcela zregenerovalo a mladý Břeclavan se vrátil do posilovny zdravější než kdy dřív. Více naslouchá svému organismu a má znovu chuť i svolení závodit. Už letos na jaře. Chystá i sraz siláků.

Lékaři z Krnova objevili v těle pacientky unikátního parazita

Unikátní objev učinili lékaři nemocnice v Krnově na Bruntálsku, kteří při vyšetření močového měchýře své pacientky našli deseticentimetrového parazita. S největší pravděpodobností se jedná o ledvinovce psího (Dioctophyme renale), jehož výskyt dosud nebyl zaznamenán v Česku ani ve střední Evropě. Jak se žena nakazila, není jasné, na vině mohlo být nejspíš špatně tepelně zpracované maso. Jiné lidi ale sama nakazit nemohla, řekli urolog Jan Pulcer a vedoucí lékař Ivo Odstrčil.

S nástupem zimy houbaření rozhodně nekončí

Příbram /RECEPT NA POCHOUTKU Z HLÍVY/ – Zimní houbaření není žádná recese a ani vychloubání zkušených houbařů. S nástupem zimy totiž houbařská sezona rozhodně nekončí. A při té letošní donedávna nepovedené zimě, houbaři ještě nosili běžné podzimní druhy, které postupně vystřídaly typicky zimní houby.

Na Štědrý den si dám tofu prsty či smaženou hlívu, říká veganka Jitka

Kojetín – Na Hané, kde jsou lidé zvyklí na tradiční zimní zabijačku, štědrovečerního smaženého kapra nebo kuřecí maso z grilu, se vegan může jevit jako přírodní úkaz. Ty nejíš maso ani sýry? A co vlastně jíš?, slýchává často Jitka Zezulová z Kojetína, která se jako mnoho jiných rozhodla, že už nebude podporovat zabíjení hospodářských zvířat na jatkách. O Vánocích, svátcích klidu a míru, je podle ní toto téma více než aktuální.

MAS Lašsko chce kvalitnější život

Novojičínsko - Místní akční skupina (MAS) Lašsko, do které spadá území několika novojičínských měst a obcí, připravuje strategii rozvoje regionu.

Aktivisté v Brně fingovali prodej psího masa. Upozorňovali na utrpení kaprů

Brno – Aktivisté dnes v centra Brna upozorňovali kolemjdoucí, že s cestou kaprů na štědrovečerní tabuli souvisí i jejich utrpení, která začíná už transportem ze sádek. Místo kaprů fingovali prodej psího masa. Někteří kolemjdoucí tomu uvěřili, jiní chtěli volat policii, další s organizátory diskutovali.

Víme, jak na přípravu chutného steaku

Nová Paka – V rámci vánočních trhů se v Nové Pace představila firma Gastro Pro Trutnov, která pro fajnšmekry připravovala hovězí steaky. Jako základní surovina byl použit hovězí roštěnec nebo v současné době nedoceněná slabina – sval na pupku.

Chovatelé: Nízké výkupní ceny vepřového ohrožují naši existenci

Plzeň - Kvůli nízkým výkupním cenám vepřového masa, hlavně v důsledku zavedení ruského embarga na dovoz ze Západu, mají tuzemští chovatelé velké problémy a zvažují redukce chovů. Výkupní ceny klesly v české republice od léta o pětinu a podle ředitele svazu chovatelů prasat Jana Stibala se aktuální výkupní cena pohybuje hluboko pod výrobními náklady chovatelů. Kritickou situaci potvrdily  všechny oslovené farmy.

Složení či země původu na vážených potravinách? Od ledna povinnost

Praha /INFOGRAFIKA/ – Chladicí pulty v tuzemských obchodech se od ledna 2015 s trochou nadsázky promění v nástěnku. S Novým rokem totiž vstupuje v platnost novela zákona 
o potravinách, která podstatně rozšíří množství informací, na které má zákazník nárok, a to hlavně u nebalených potravin. Typicky u masa, šunky, sýrů, pečiva či ovoce.  

FOTO: Úřad patřil na pár chvil žákům a předškolákům

Kněževes - Děti ze Základní školy a Mateřské školy v Kněževsi se sešly v budově úřadu místního městyse. Školáci si totiž pro své mladší kamarády z mateřinky připravili vystoupení s názvem „Křivoklátské pověsti".

Spotřeba pečiva a masa loni klesla. Ovoce a zeleniny snědli Češi více

Praha - Spotřeba bílého pečiva v Česku loni meziročně klesla o desetinu. Lidé jedli méně také chleba, maso a ryby. Zvýšila se naopak konzumace mléka, ovoce, zeleniny a tuků. Vyplývá to z údajů, které na svém webu zveřejnil Český statistický úřad. Češi loni pili méně alkoholu a méně kouřili, než v roce 2012.

Na vepřové se v Plumlově stály fronty. Podívejte se

Plumlov – Vepřové zavonělo v sobotu Plumlovem. Přinejmenším nádvořím zdejšího zámku. Zde se totiž od ranních hodin pořádala akce pro milovníky masa, vepřové hody. Zájemci tak mohli na místě ochutnat vnitřnosti, ale také například sekanou a další speciality.

Otrokovický vánoční strom rozzářil náměstí

Otrokovice – Vůně grilovaného masa, klobásek, cigára nebo také horkého punče, ale především příjemná předvánoční atmosféra a nadšený hlahol dětí a dospělých se nesly v pátek odpoledne a v podvečer otrokovickým náměstím.

Prezident si veze z Asie originální dary. Bednu s koninou dostane Kmoníček

Dušanbe, Astana – Prezident Miloš Zeman si z asijské cesty veze jako dary obraz, bednu jablek a bednu koňského masa. Protože koninu nejí, věnoval ji prý šéfovi svého zahraničního odboru Hynku Kmoníčkovi. Zeman to dnes řekl českým novinářům v tádžické metropoli Dušanbe, kde končil návštěvu Tádžikistánu 
a Kazachstánu.

Odveta za reexport? Do Ruska nesmí běloruské maso

Moskva - Rusko dnes zavedlo omezení na dovoz masa z dalších osmi běloruských podniků. Pod zákaz spadá téměř veškerý dovoz běloruského masa do Ruska, přibližně 400.000 tun v hodnotě nejméně 300 milionů dolarů (6,6 miliardy Kč), uvedla agentura RIA Novosti. Média spekulují, že Moskva trestá Minsk za reexport západních potravin, jejichž dovoz Rusko zakázalo v odvetě za západní sankce.

České potraviny? Jen naoko, stěžují si farmáři

Východní Čechy - Zemědělci si stěžují na údajně nekalé praktiky velkých producentů potravin, kteří za český výrobek označují i ten, který z větší části pochází ze zahraničí. A vyzvali v pondělí zákazníky, aby nakupovali v podnikových prodejnách provýrobců.

České potraviny? Jen naoko, stěžují si farmáři

Východní Čechy - Zemědělci si stěžují na údajně nekalé praktiky velkých producentů potravin, kteří za český výrobek označují i ten, který z větší části pochází ze zahraničí. A vyzvali v pondělí zákazníky, aby nakupovali v podnikových prodejnách provýrobců.

České potraviny? Jen naoko, stěžují si farmáři

Východní Čechy – Zemědělci si stěžují na údajně nekalé praktiky velkých producentů potravin, kteří za český výrobek označují i ten, který z větší části pochází ze zahraničí. A vyzvali v pondělí zákazníky, aby nakupovali v podnikových prodejnách provýrobců.

České potraviny? Jen naoko, stěžují si farmáři

Východní Čechy, Chrudim - Zemědělci si stěžují na údajně nekalé praktiky velkých producentů potravin, kteří za český výrobek označují i ten, který z větší části pochází ze zahraničí. A vyzvali v pondělí zákazníky, aby nakupovali v podnikových prodejnách provýrobců.

Mikulčičtí Gurmáni připravili tradiční zabíjačku

Mikulčice /FOTOGALERIE/ - Zabíjačkový guláš, ovar, pečené maso se zelím nebo škvarky. Na těchto a mnohých dalších dobrotách z čuníka si mohli v sobotu pochutnat návštěvníci Mikulecké zabíjačky. Tu organizuje pravidelně občanské sdružení Gurmáni Mikulčice.  

Ve Střevači bude schůze MAS. Jste zváni!

Jičínsko – Místní akční skupina Otevřené zahrady Jičínska (MAS) pokračuje v přípravě strategie, na jejímž podkladě bude v období let 2014 – 2020 pro náš region možno získat značné množství prostředků a rozvíjet spolupráci mezi subjekty v regionu.

Šmejdi řádili v Třebíči, důchodce lákali na maso

Třebíč - Ve vašem městě otevíráme nové řeznictví. Jsme rodinná firma, Novák a synové. Bude velkolepá ochutnávka zdarma. K ní navíc dostanete pořádnou výslužku. Samozřejmě taky zdarma. A k tomu ještě slevová karta do avizovaného řeznictví. Podepsán Josef Novák. No neberte to!

Podzimní dokopná: Někde jedli syrové maso, jinde nechyběly striptérky

Mělnicko – Dobré jídlo, pití, někde i narozeninový dort v klubových barvách a jinde dokonce vystoupení striptérek. Fotbalisté na všech úrovních to po čase zase jednou pořádně roztočili. Ani letošní sezona totiž neskončila hned na hřišti, ale až ve vyhřátých klubovnách, hospůdkách či restauracích.

Místo vejce banán aneb Cesta (nejen) do veganské kuchyně

Česká Třebová – Když si ke mně přisednou dvě mladé ženy, které očekávám, mám už objednané laté. Co si asi dají? Říkám si. Bez kafe s mlíkem si život nedovedu představit. „Pomerančový džus, prosím," odpovídají usměvavé ženy objednávkou na můj první dotaz a doplňují: „S pitím problém nebývá, ale v restauraci problémy občas nastávají…"

V pralese znají každý strom. Při práci slyší volání kasuára

Uprostřed tropického lesa pozorují hmyz a každou rostlinu. O povolení musí žádat domorodé kmeny, z nichž každý mluví jiným jazykem. Zvykají si na stravu téměř bez masa a vlhké počasí. Dobrodružná je práce vědců na ostrově Nová Guinea pod vedením Vojtěcha Novotného.

V pralese znají každý strom. Při práci slyší volání kasuára

České Budějovice - Uprostřed tropického lesa pozorují hmyz a každou rostlinu. O povolení musí žádat domorodé kmeny, z nichž každý mluví jiným jazykem. Zvykají si na stravu téměř bez masa a vlhké počasí. Dobrodružná je práce vědců na ostrově Nová Guinea pod vedením Vojtěcha Novotného.

Svatý Martin zve na husu a víno

Plzeňsko - Je 11. listopad, svátek svatého Martina, a to kromě pranostik o světci na bílém koni také znamená, že v řadě restaurací dnes podávají podobné menu.

Asi už nevíte: Kdo byli "frontoví bojovníci"?

Orlickoústecko – Přestože v době budování socialismu průmysl i zemědělství „jely na plné obrátky", přeplňovaly se plány, plnily pětiletky a úderničilo se, hlavně v obchodech to dost často nebylo vidět.