Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Novostrašečtí odmítli zaplatit statisíce. V MAS skončili

Nové Strašecí – Záhadné navýšení poplatků a s nimi spojené výdaje přesahující tři sta tisíc korun a také neserióznost. To jsou hlavní důvody, proč se rozhodli ukončit zastupitelé Nového Strašecí po pěti měsících členství v Místní akční skupině Rakovnicko.

S paličkou na maso si přišel do obchodu pro alkohol

Sobůlky – Až na dva roky ve vězení může v krajním případě skončit muž, který se v uplynulých dnech vloupal do prodejny potravin v Sobůlkách. Policisté ho dopadli díky výpovědi svědka. Pachatel se k činu přiznal, potřeboval prý peníze.

Zvěřina se musí nechat uležet, aby nebyla tvrdá. V oblibě vede daněk

Jižní Morava /ANKETA/ – Se šípkovou, nebo se zelím? Milovníci zvěřiny, kteří řeší podobnou otázku jako myslivci při přípravě zastřeleného kance v oblíbeném filmu Slavnosti sněženek, v posledních dnech zpozorněli. Divokou zvěř na jižní Moravě totiž trápí paraziti. Myslivci varují lidi, aby se nepřibližovali ke krmelcům.

Veterináři odhalili na Příbramsku nelegálního prodejce masa

Příbram - Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) odhalili v minulém týdnu na Příbramsku nelegálního prodejce hovězího masa. Za nevyhovujících hygienických podmínek skladoval v igelitových taškách téměř 200 kilogramů hovězího masa určeného k prodeji. Sdělil to mluvčí SVS Petr Pejchal.

Odporný čin: ukradli koně a zabili ho pro maso

Štětice u Ražic – Odporný čin se stal v noci z pondělí na úterý ve Štěticích. Neznámí pachatelé tady z ohrady ukradli mladého zdravého koně, kterého asi o půl kilometru dál zabili. Pravděpodobně pro maso.

Evropští poslanci zaujmou postoj k mučicím praktikám CIA

Štrasburk – Evropští poslanci dnes ve Štrasburku zaujmou postoj ke zprávě Senátu USA o mučících praktikách americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) a k unijním protiteroristickým opatřením. Na programu je rovněž hlasování o označování země původu masa u zpracovaných potravin. Toto opatření, pokud by bylo zavedeno, by podle svých obhájců zvýšilo po nedávném skandálu s koňským masem důvěru spotřebitelů v potravinářské produkty.

Ve Štěticích ukradli koně a zabili ho pro maso

Štětice u Ražic – Odporný čin se stal v noci z pondělí na úterý ve Štěticích. Neznámí pachatelé tady z ohrady ukradli mladého zdravého koně, kterého asi o půl kilometru dál zabili. Pravděpodobně pro maso.

Norský losos pomůže doplnit potřebné látky

S příchodem zimy, kdy se zkracují dny, chybí lidskému organismu vitaminy ze slunečního svitu. Jak je doplnit? Buď můžeme utrácetza potravinové doplňky, nebo si můžeme dát norského lososa, což je jistě chutnější a zároveň zdravější. Jeho konzumace je totižjedním ze způsobů, jak doplnit Omega-3 nenasycené mastné kyseliny, vitaminy A, B12, D a antioxidanty.

Tomáš Cmíral: Každopádně to bude maso

Kladno - Ještě čtyři kola mají florbalisté FBC Kladno na to, aby si vylepšili své postavení po základní části druhé nejvyšší soutěže. První příležitost k tomu budou mít v sobotu večer, kdy v souboji o páté místo přivítají celek Ústí nad Labem, jenž má v tabulce stejný počet bodů, avšak lepší skóre. Výrazně se pod to podepsal první letošní vzájemný duel. Severočeši v něm spláchli FBC 7:1.

Veterinární správa našla prohřešky u více než desetiny restaurací

Praha - Veterinární inspektoři zjistili při lednových kontrolách prohřešky u více než desetiny z 542 kontrolovaných restaurací či jídelen, sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. Nedostatky se týkaly především masa a zvěřiny. Výše pokut zatím nebyla provozovatelům podniků sdělena. Pravomoc kontrolovat nakládání s potravinami živočišného původu ve stravovacích zařízeních udělila od začátku roku veterinářům novela zákona o potravinách.

Produkce masa se po 11 letech poklesu loni zvýšila

Praha - Produkce masa v České republice po 11 letech poklesu loni meziročně vzrostla o 0,8 procenta na 451.186 tun. Snížila se jen okrajová produkce koňského a kozího masa, u ostatních druhů byl nárůst. Mléka vykoupeného od českých zemědělců loni meziročně přibylo 1,3 procenta na 2,35 miliardy litrů. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Lhůta pro hlášení dovozu masa se opět zkrátí na 24 hodin

Praha - Hlášení dovozu masa a dalších živočišných produktů do Česka dva dny předem skončí, lhůta se zkrátí na dřívějších 24 hodin. Dojednali to importéři, zpracovatelé a ministerstvo zemědělství, uvedla Česká televize (ČT). Prodloužení lhůty na dva dny bylo loni počátkem října odpovědí na ruské sankce a mělo chránit před nelegálními dovozy. Obnovená kratší lhůta by měla začít platit nejpozději v dubnu.

Vesnicím chybí po skončení krumlovských jatek maso z pojízdné prodejny

Moravskokrumlovsko – Přerušení dodávek masa obyvatelům chráněného bydlení v Olbramovicích, změna dodavatele pro tamní školní jídelnu, důchodci a lidé špatně pohybliví bez pojízdné prodejny masa, na jejíž služby byli zvyklí několik let. Takové jsou také důsledky skončeného provozu v jatkách v Moravském Krumlově.

Debata o rozvoji Krnovska

Město Albrechtice - Místní akční skupina (MAS) Rozvoj Krnovska koordinuje spolupráci veřejného sektoru, neziskových organizací, podnikatelů, a všechny aktivní zájemce o dění v regionu.

„Sojový řízek mě svou chutí překvapil“

Krupka -  Vegetariánství je životní styl, který už u nás sice má své příznivce, ale rozhodně jsou zatím v menšině. I moje děti tvrdí, že nejlepší zelenina je řízek. Že by mohl být ze soji, krásně vonět a chutnat stejně dobře jako třeba z kuřete, bych až do návštěvy Tivallu jako správný masožravec také nevěřila.

Annabergem se nesla vůně ovárku a jelítek

Andělská Hora – Na pravé domácí zabijačce si o víkendu pochutnávali návštěvníci Ski areálu Annaberg nad Andělskou Horou. A dokonce si o jitrničky a jelítka i zalyžovali.

V Cetkovicích voněly jitrnice, jelita i škvarky

Cetkovice /REPORTÁŽ/ – Část velkého prasete visí v sobotu na háku u kulturního domu v Cetkovicích. Skupina místních mužů jej porcuje. S nožem v ruce se pustil do práce i Josef Čapka. „Jitrnice, jelita a další výrobky jsme chystali už den předem. Z dalšího masa, které jsme koupili a pomleli. Dnes jsme vařili především čerstvé vepřové maso na prodej," popisuje Čapka.

Annabergem se nesla vůně ovárku a jelítek

Andělská Hora /DOPLNĚNO/ – Na pravé domácí zabijačce si o víkendu pochutnávali návštěvníci Ski areálu Annaberg nad Andělskou Horou. A dokonce si o jitrničky a jelítka i zalyžovali.

FOTO, VIDEO: V Lužné začali víkend tradiční valašskou zabijačkou

Lužná /REPORTÁŽ/ - „Gde že to jedeš na tu zabijačku? Do Lužnej? Tož to sa večer a ráno předtým pořádně promazaj chlebem ze sádlem a nejakú tú slaninú. Ináč budeš brzo namazaný. Lužňani, to sú moc dobří ogaři a cérky a umijá sa postarať," říká mi můj známý, když se dozvěděl, že se chystám do vesnice pár kilometrů od Vsetína na domácí zabijačku.

Kam na ples

Táborsko - Přečtěte si, kam v nejbližších dnech můžete vyrazit na ples.

Večeře pro pětičlennou rodinu vyjde pod střechou světa na 20 korun

Jako ráj pro vegetariány označila Nepál Vlčnovjanka Šárka Starobová, která tam pravidelně jezdí pomáhat jako dobrovolnice do státní školy. Důvod je zřejmý, jen málokdo si tam může dovolit maso. Hlavní potravinou je tam rýže, které místní říkají matka rýže. Obdobou českého tradičního jídla vepřo, knedlo zelo je 
v Nepálu dál bhát, jen v něm chybí to vepřo.

Obořil hlásí comeback: Ledviny fungují. Doktoři mé tělo pochválili

Břeclav /ROZHOVOR/ – Na podzim si vyslechl od lékařů nepříjemnou diagnózu. Ledviny mu po drastické přípravě na závody vypovídaly službu a bylo potřeba říct tréninku i závodění stop. Milan Obořil tedy přerušil závodní kariéru a věnoval se pouze trénování ostatních. Ovšem jeho osobní pauza nakonec trvala jen několik měsíců. Tělo totiž zcela zregenerovalo a mladý Břeclavan se vrátil do posilovny zdravější než kdy dřív. Více naslouchá svému organismu a má znovu chuť i svolení závodit. Už letos na jaře. Chystá i sraz siláků.

Lékaři z Krnova objevili v těle pacientky unikátního parazita

Unikátní objev učinili lékaři nemocnice v Krnově na Bruntálsku, kteří při vyšetření močového měchýře své pacientky našli deseticentimetrového parazita. S největší pravděpodobností se jedná o ledvinovce psího (Dioctophyme renale), jehož výskyt dosud nebyl zaznamenán v Česku ani ve střední Evropě. Jak se žena nakazila, není jasné, na vině mohlo být nejspíš špatně tepelně zpracované maso. Jiné lidi ale sama nakazit nemohla, řekli urolog Jan Pulcer a vedoucí lékař Ivo Odstrčil.

S nástupem zimy houbaření rozhodně nekončí

Příbram /RECEPT NA POCHOUTKU Z HLÍVY/ – Zimní houbaření není žádná recese a ani vychloubání zkušených houbařů. S nástupem zimy totiž houbařská sezona rozhodně nekončí. A při té letošní donedávna nepovedené zimě, houbaři ještě nosili běžné podzimní druhy, které postupně vystřídaly typicky zimní houby.

Na Štědrý den si dám tofu prsty či smaženou hlívu, říká veganka Jitka

Kojetín – Na Hané, kde jsou lidé zvyklí na tradiční zimní zabijačku, štědrovečerního smaženého kapra nebo kuřecí maso z grilu, se vegan může jevit jako přírodní úkaz. Ty nejíš maso ani sýry? A co vlastně jíš?, slýchává často Jitka Zezulová z Kojetína, která se jako mnoho jiných rozhodla, že už nebude podporovat zabíjení hospodářských zvířat na jatkách. O Vánocích, svátcích klidu a míru, je podle ní toto téma více než aktuální.

MAS Lašsko chce kvalitnější život

Novojičínsko - Místní akční skupina (MAS) Lašsko, do které spadá území několika novojičínských měst a obcí, připravuje strategii rozvoje regionu.

Aktivisté v Brně fingovali prodej psího masa. Upozorňovali na utrpení kaprů

Brno – Aktivisté dnes v centra Brna upozorňovali kolemjdoucí, že s cestou kaprů na štědrovečerní tabuli souvisí i jejich utrpení, která začíná už transportem ze sádek. Místo kaprů fingovali prodej psího masa. Někteří kolemjdoucí tomu uvěřili, jiní chtěli volat policii, další s organizátory diskutovali.

Víme, jak na přípravu chutného steaku

Nová Paka – V rámci vánočních trhů se v Nové Pace představila firma Gastro Pro Trutnov, která pro fajnšmekry připravovala hovězí steaky. Jako základní surovina byl použit hovězí roštěnec nebo v současné době nedoceněná slabina – sval na pupku.

Chovatelé: Nízké výkupní ceny vepřového ohrožují naši existenci

Plzeň - Kvůli nízkým výkupním cenám vepřového masa, hlavně v důsledku zavedení ruského embarga na dovoz ze Západu, mají tuzemští chovatelé velké problémy a zvažují redukce chovů. Výkupní ceny klesly v české republice od léta o pětinu a podle ředitele svazu chovatelů prasat Jana Stibala se aktuální výkupní cena pohybuje hluboko pod výrobními náklady chovatelů. Kritickou situaci potvrdily  všechny oslovené farmy.