Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Region usiluje o dotace a o větší zájem turistů

MORAVSKÁ TŘEBOVÁ - Moravskotřebovsko a Jevíčsko se připravují na finanční podporu z evropských fondů. Když uspějí, rozdělí částku mezi obce a podnikatele. Města chtějí zvýšit zájem o region.

Na stezce sčítali cyklisty

ČESKOBUDĚJOVICKO - Cyklisty, bruslaře i chodce sčítala během uplynulého víkendu Místní akční skupina Hlubocko – Lišovsko (MAS) na cyklostezce číslo 12 v úseku mezi Českými Budějovicemi a Hlubokou nad Vltavou.

Tak se vaří na Bruntálsku

Názvy obcí na Bruntálsku, pečetě a erby naznačují, že velký význam v jejich historii měla těžba a zpracování rud, zvláště pak železné rudy. Ta se ve středověku zpracovávala v tzv. hamru (z něm. Hammer = kladivo). Odtud také častý název obcí Hamr.

Uvařte si nedělní oběd

Po našem nedělním obědě si bude váš žaludek lebedit. Nebojte se klidně experimentovat s bylinkami a zeleninou – záleží jen na vaší chuti.

Zapáchající maso, inspektoři v akci

PARDUBICE - „Přinesl jsem si domů vakuově zabalené maso z obchodu, dal vařit a těšil se na oběd. Jaké bylo ale moje překvapení, když maso v hrnci začalo velmi nepříjemně zapáchat,“ popsalBohumil Příborský, který se s žádostí o pomoc obrátil na redakci Pardubického deníku.

Zapáchající maso, inspektoři v akci

PARDUBICE - „Přinesl jsem si domů vakuově zabalené maso z obchodu, dal vařit a těšil se na oběd. Jaké bylo ale moje překvapení, když maso v hrnci začalo velmi nepříjemně zapáchat,“ popsalBohumil Příborský, který se s žádostí o pomoc obrátil na redakci Pardubického deníku.

Další informace ve stolničení

VÝCHODNÍ ČECHY - Jedenadvacáté století je plné trendů, s nimiž se setkáváme na každém kroku, a tak se nevyhnuly ani gastronomii.

Nedělní oběd - Telecí na šalvěji

Telecí maso slaví svůj návrat na české stoly. Proto jsme pro vás tentokrát přichystali jídlo, ve kterém se báječně spojuje chuť jemného masa se šťavnatou karotkou a hráškem. Voňavá šalvěj pak dílo skvěle dokončí.

Certifikát Orlické hory originální produkt

RYCHNOVSKO - Výrobci, kteří chtějí své produkty označit co nejdříve certifikátem „Orlické hory originální produkt,“ se přihlásili do výběrového kola, jehož 1. kolo sběru žádostí o udělení certifikátu bylo 25. května. Zájemci naleznou kontakty na internetových stránkách www.pohodavenkova.cz.

Minutky nanečisto chutnají skvěle

VÝCHODNÍ ČECHY - Třetímu ročníku učebního oboru kuchař se blíží závěrečné zkoušky. V naší škole mohou získat žáci výuční listy ve tříletých oborech kuchař – číšník, cukrář, číšník i kuchař.

Velryby na prodej. Japonsko žádá konec moratoria

ANCHORAGE - Od okamžiku, kdy v roce 1986 vstoupilo v platnost mezinárodní moratorium na lov velryb, bylo zabito více než 29 tisíc velryb. Přestože moratorium na komerční lov velryb platí už 20 let, zabíjení kytovců pokračuje dál.

Minutky nanečisto chutnají skvěle

VÝCHODNÍ ČECHY - Třetímu ročníku učebního oboru kuchař se blíží závěrečné zkoušky. V naší škole mohou získat žáci výuční listy ve tříletých oborech kuchař – číšník, cukrář, číšník i kuchař.

Minutky nanečisto chutnají skvěle

VÝCHODNÍ ČECHY - Třetímu ročníku učebního oboru Kuchař se blíží závěrečné zkoušky. V naší škole mohou získat žáci výuční listy ve tříletých oborech Kuchař – číšník, Cukrář, Číšník i Kuchař. Tři žáci závěrečného ročníku posledně jmenovaného oboru připravili v rámci posledních příprav na závěrečné zkoušky minutky. Pod vedením učitelek odborného výcviku zúročili nabyté vědomosti a vyzkoušeli si ještě naposledy před praktickými zkouškami své dovednosti. Jejich úkolem bylo samostatně připravit několik minutkových pokrmů. Uvádíme některé z receptů, jež zdárně přetvořili v chutné pokrmy. Suroviny na recepty jsou rozpočítány vždy na jednu porci.

Minutky nanečisto chutnají skvěle

HRONOV, VRCHLABÍ - Třetímu ročníku učebního oboru Kuchař se blíží závěrečné zkoušky. V naší škole mohou získat žáci výuční listy ve tříletých oborech Kuchař – číšník, Cukrář, Číšník i Kuchař. Tři žáci závěrečného ročníku posledně jmenovaného oboru připravili v rámci posledních příprav na závěrečné zkoušky minutky.

Češi propadli grilování, prodej grilů výrazně roste

PRAHA - Češi si oblíbili grilování, z čehož mají radost obchodníci. Prodej grilů, masa a grilovacích potřeb totiž v posledních letech výrazně roste a lidé podle obchodníků neváhají investovat do kvalitnějších a dražších grilů.

Nový desetideník budou psát školáci z pod Buchlova

VELEHRAD - Vydáváním zbrusu nového desetideníku s názvem Buch’lover se na sklonku minulého týdne zabývala v Základní škole Velehrad koordinační schůzka ředitelů základních škol a představitelů mikroregionu Buchlov.

Bude to opravdu maso, říká pořadatel dnešní fotoakce

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Jiný úhel pohledu do světů vzdálených i nás bezprostředně obklopujících nabídne v pátek večer v českobudějovickém kině Kotva masová fotografická akce spojující vizuální a hudební projekci autorů.

Zemědělci by uvítali přísnější pravidla

ČESKÉ BUDĚJOVICE - V posledních týdnech začalo nové kolo cenového boje mezi producenty, zpracovateli a prodejci masa a masných výrobků. Zemědělci například upozornili na svou kritickou situaci protestem na hranicích s Rakouskem, odkud se zvýšil dovoz masa.

Vegetariánství - jíst jen rostliny není zdravé

Možná už jste to také zažili. Zatímco se marně pokoušíte shodit pár kil, vaši sousedé hubnou před očima. Stali se totiž vegetariány. Vychvalují vám přednosti rostlinné stravy, vyjmenují deset receptů na úžasné saláty a navrch přihodí, kolika nemocem díky tomu předejdou.

Na košt klobás se sjízděli až z Čech

VELKÁ NAD VELIČKOU - „Já mám zeleninu převelice rád, ale maso je maso,“ smál se jeden z návštěvníků koštu klobás, který se uskutečnil v sobotu ve Velké nad Veličkou.

Lahůdkářství rozváželo maso až do domu

BRNO - Na rohu ulic České a Solniční se většinou Brňané zastavují pro párek v rohlíku nebo v létě pro zmrzlinu. Impozantní dům, jehož přízemí obchody okupují, je přitom starý skoro sto let. A téměř stejně dlouho tu funguje lahůdkářství rodiny Horčiců.

Kříženci zubrů míří na talíře

POZNAŇ - Talíře evropských labužníků dobudou polští zubroni. Těší se na to několik polských chovatelů, kteří začali křížit zubry s domácími kravami. „Maso kříženců je velmi chutné, křehké a neobsahuje cholesterol,“ tvrdí Henryk Ordanik ze statku poblíž Poznaně.

Zloděj dostal chuť na maso

KUTNÁ HORA - Husarský kousek se podařil kutnohorským policistům. Osmnáctiletý muž z Kutné Hory se nestačil ani rozkoukat, když se tento týden ve večerních hodinách v Kutné Hoře v ulici Masarykova vloupal do prodejny místního řeznictví.