Kreativ

ŠTÍTEK: med

Medu bude málo, včelaři bojují i s varroázou

Východní Čechy - Včelaři letos nemají příliš úspěšný rok, až pětina včelstev bojuje s nebezpečným onemocněním. Produkci nepřeje ani jarní rychlý nástup suchého a teplého počasí.

Opavsko má dalšího výrobce oceněných potravin

Neplachovice - V sedmi oceněných regionálních potravinách je kromě Otického kysaného zelí bílého s mrkví a Svatebního bolatického koláče další zástupce Opavska. Je jím Rodinná včelařská farma Košec z Neplachovic-Zadků. Na soutěži Regionální potravina 2012 zabodovala v kategorii Ostatní se svým Včelím medem lipovým.

Petr Stupka má nejraději čerstvý chleba s medem

Křemže – Mnozí lidé přijeli na veletrh, který v Křemži skončil v neděli, jenom kvůli němu. „Tu rybu děláte úžasně. Onemocněl jsem a vaše recepty mi pomohly," říkal například starší muž Petru Stupkovi.

Medu bude na Valašsku málo

Valašsko – Med valašských včel budou letošní rok lidé v obchodech hledat jen s velkými obtížemi. Nepříznivé podmínky způsobily, že bude medu málo.

Med lidé sbírají už tisíce let

Vsetín - Med a jeho sběr doprovází člověka už tisíce let. Jeden z nejstarších dochovaných záznamů pochází ze španělské Valencie a je minimálně osm tisíc let starý. Na jeskynní malbě je zde znázorněný sběrač, který vybírá hnízdo divokých včel.

Medu bude na Valašsku málo

Valašsko – Med valašských včel budou letošní rok lidé v obchodech hledat jen s velkými obtížemi. Nepříznivé podmínky způsobily, že bude medu málo.

Medu bude málo. Nestačí ani jako potrava pro samotné včely

České Budějovice – Jihočeští včelaři letos očekávají výrazně nižší produkci medu v porovnání s loňským rokem. Zatím nám nepřeje počasí, řekl předseda českobudějovického výboru Českého svazu včelařů Josef Zimen. Dodal, že hlavně bouřky negativně ovlivňují produkci medu.

I žena se může stát včelařkou

Valšov – Pravověrnou včelařkou se může stát i žena, jak dokazuje Kristína Chrastinová z Valšova. S medem, svíčkami nebo třeba s propolisem obráží řemeslnické trhy v regionu i mimo region. Největší strach má chovatelka z včelího moru.

Vybrané potraviny se mohou pyšnit kvalitní značkou regionu

Karlovarský kraj /FOTOGALERIE/ - Sýr, pivo, med a klobásy patřily k vítězným výrobkům letošního 3. ročníku soutěže „Regionální potravina Karlovarského kraje". Přední příčky obsadily například otovická klobása, nakládaný kozí sýr z Luhova, bečovský chléb nebo jedenáctistupňový Permon ze Sokolova.

V mlaboleslavské nemocnici dojde k další změně ředitele

Mladá Boleslav - Škatulata, hejbejte se. Tak to vypadá v ředitelně mladoboleslavské nemocnice. Svůj post nyní opuští Jiří Med, současný ředitel Klaudiánovy nemocnice. Jejím vedením byl totiž pouze dočasně pověřen a od 2. července vrací do nemocnice ve Vojkově, kde usedne zpět na své místo ředitele.

Zombie walk v Plzni: Ideální krev? Stačí voda, barvivo a med

Plzeň /FOTOGALERIE/ – Je teprve pět hodin odpoledne, všude je světlo, ale u hlavního vlakového nádraží to začíná vypadat dost hrůzostrašně. Každý druhý má hlavu celou od krve, někomu dokonce čouhá nůž z břicha. Kolemjdoucí se zastavují a nevěřícně koukají. Že by se ale báli a dávali se na útěk? To ne, poznávají, že je všechno jenom jako. V sobotu si tu totiž dali sraz příznivci hororových filmů a seriálů – vyrazí odtud potřetí na zombie walk neboli pochod mrtvol Plzní.

MUDr. Štěpán Svačina: Život prodlužuje nižší příjem kalorií

Severní Čechy - Je maso exotických zvířat zdravé? A pomůže nám na klouby víc ovar, nebo potravinové doplňky? Na tyto a další otázky odpovídal odborník na metabolické poruchy MUDr. Štěpán Svačina, DrSc., přednosta 3. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Vůně dřeva a medu lákaly

Žamberk /FOTOGALERIE/ – Vařečky, hračky, plastiky, ale i bonsaje a především včelí úly, takové byly podoby dřeva na letošním ročníku Svátků dřeva. Na zámku a v jeho areálu se o víkendu představily asi čtyři desítky vystavovatelů.

Ideální krev? Stačí voda, barvivo a med

Plzeň – Je teprve pět hodin odpoledne, všude je světlo, ale u hlavního vlakového nádraží to začíná vypadat dost hrůzostrašně. Každý druhý má hlavu celou od krve, někomu dokonce čouhá nůž z břicha. Kolemjdoucí se zastavují a nevěřícně koukají. 

Včelaři na Rakovnicku: První snůška byla slušná, s druhou se uvidí

Nesuchyně /FOTOGALERIE/ - Včelaři mají za sebou první vytáčení medu. „Dopadlo zhruba stejně jako loni. V průměru vycházelo osmnáct kilogramů na včelstvo, což není tak zlé," zhodnotil Michal Borůvka, předseda základní organizace Českého svazu včelařů v Nesuchyni na Rakovnicku.

První snůška byla slušná, s druhou se uvidí

Nesuchyně – Nyní už mají včelaři za sebou první vytáčení medu. „Dopadlo zhruba stejně jako loni. V průměru vycházelo osmnáct kilo na včelstvo, což není tak zlé," zhodnotil Michal Borůvka, předseda základní organizace Českého svazu včelařů v Nesuchyni.

Hezky Jihočesky letos chutná uzený bok z komína i med

České Budějovice – Devět kategorií, 153 produktů a 46 výrobců. To jsou čísla, která reprezentovala letošní již šestý ročník soutěže Chutná hezky. Jihočesky, který se konal při Slavnostech Piva 1. a 2. června.

Včely zase létají. Ovšem dokdy?

ČR - Píle včel je příslovečná. A med jako produkt této píle zase sladký, zdravý a léčivý. Tedy pokud jde vše ideálně jako v pohádce, což v reálném životě bývá jen málokdy.

Prolínání aneb sen o Jizerských horách

Smržovka – „Přineste prosím s sebou svoji buchtu" nebo koláč, štrúdl, makovec, kompot, víno, špek, kořaličku, med, klobásku, křížalu či jakoukoli jinou dobrotu. Pečete či vyrábíte dobroty všelijaké a zatím vás chválí „jen" vaše nejbližší rodina a sousedé?

Med asi podraží, bude ho méně než loni

Vyškovsko - Nepříliš dobrou úrodu medu letos očekávají včelaři z regionu. Může za to suché počasí i nemoci včelstev. Loňská vynikající sezona se podle nich určitě opakovat nebude.