Kreativ

ŠTÍTEK: med

Včelaři v pelhřimovském okrese letos vytočili méně medu než vloni

Pelhřimovsko – Včelařům na Pelhřimovsku skončila letošní medová sezona. Med je vytočený, v současné době se včely dokrmují a připravují na zimu. Oslovení se takřka jednohlasně shodli na tom, že letošní sezona byla horší než ta loňská. Medu je totiž méně, za což může hlavně nepřízeň počasí.

Medu bude na Žďársku méně než vloni, někde také podraží

Žďársko – Oslovení včelaři na Žďársku letos očekávají nižší produkci medu, než tomu bylo v loňském roce. Podle názoru některých se projevily problémy se snůškou již v jarních měsících a lepší to není ani s medem medovicovým. Koneční odběratelé si za kilogram sladké pochutiny nejspíše mírně připlatí.

Medu bude na Žďársku méně než vloni, někde také podraží

Žďársko – Oslovení včelaři na Žďársku letos očekávají nižší produkci medu, než tomu bylo v loňském roce. Podle názoru některých se projevily problémy se snůškou již v jarních měsících a lepší to není ani s medem medovicovým. Koneční odběratelé si za kilogram sladké pochutiny nejspíše mírně připlatí.

Medu bude málo, včelaři bojují i s varroázou

Východní Čechy - Včelaři letos nemají příliš úspěšný rok, až pětina včelstev bojuje s nebezpečným onemocněním. Produkci nepřeje ani jarní rychlý nástup suchého a teplého počasí.

Opavsko má dalšího výrobce oceněných potravin

Neplachovice - V sedmi oceněných regionálních potravinách je kromě Otického kysaného zelí bílého s mrkví a Svatebního bolatického koláče další zástupce Opavska. Je jím Rodinná včelařská farma Košec z Neplachovic-Zadků. Na soutěži Regionální potravina 2012 zabodovala v kategorii Ostatní se svým Včelím medem lipovým.

Petr Stupka má nejraději čerstvý chleba s medem

Křemže – Mnozí lidé přijeli na veletrh, který v Křemži skončil v neděli, jenom kvůli němu. „Tu rybu děláte úžasně. Onemocněl jsem a vaše recepty mi pomohly," říkal například starší muž Petru Stupkovi.

Medu bude na Valašsku málo

Valašsko – Med valašských včel budou letošní rok lidé v obchodech hledat jen s velkými obtížemi. Nepříznivé podmínky způsobily, že bude medu málo.

Med lidé sbírají už tisíce let

Vsetín - Med a jeho sběr doprovází člověka už tisíce let. Jeden z nejstarších dochovaných záznamů pochází ze španělské Valencie a je minimálně osm tisíc let starý. Na jeskynní malbě je zde znázorněný sběrač, který vybírá hnízdo divokých včel.

Medu bude na Valašsku málo

Valašsko – Med valašských včel budou letošní rok lidé v obchodech hledat jen s velkými obtížemi. Nepříznivé podmínky způsobily, že bude medu málo.

Medu bude málo. Nestačí ani jako potrava pro samotné včely

České Budějovice – Jihočeští včelaři letos očekávají výrazně nižší produkci medu v porovnání s loňským rokem. Zatím nám nepřeje počasí, řekl předseda českobudějovického výboru Českého svazu včelařů Josef Zimen. Dodal, že hlavně bouřky negativně ovlivňují produkci medu.

I žena se může stát včelařkou

Valšov – Pravověrnou včelařkou se může stát i žena, jak dokazuje Kristína Chrastinová z Valšova. S medem, svíčkami nebo třeba s propolisem obráží řemeslnické trhy v regionu i mimo region. Největší strach má chovatelka z včelího moru.

Vybrané potraviny se mohou pyšnit kvalitní značkou regionu

Karlovarský kraj /FOTOGALERIE/ - Sýr, pivo, med a klobásy patřily k vítězným výrobkům letošního 3. ročníku soutěže „Regionální potravina Karlovarského kraje". Přední příčky obsadily například otovická klobása, nakládaný kozí sýr z Luhova, bečovský chléb nebo jedenáctistupňový Permon ze Sokolova.

V mlaboleslavské nemocnici dojde k další změně ředitele

Mladá Boleslav - Škatulata, hejbejte se. Tak to vypadá v ředitelně mladoboleslavské nemocnice. Svůj post nyní opuští Jiří Med, současný ředitel Klaudiánovy nemocnice. Jejím vedením byl totiž pouze dočasně pověřen a od 2. července vrací do nemocnice ve Vojkově, kde usedne zpět na své místo ředitele.

Zombie walk v Plzni: Ideální krev? Stačí voda, barvivo a med

Plzeň /FOTOGALERIE/ – Je teprve pět hodin odpoledne, všude je světlo, ale u hlavního vlakového nádraží to začíná vypadat dost hrůzostrašně. Každý druhý má hlavu celou od krve, někomu dokonce čouhá nůž z břicha. Kolemjdoucí se zastavují a nevěřícně koukají. Že by se ale báli a dávali se na útěk? To ne, poznávají, že je všechno jenom jako. V sobotu si tu totiž dali sraz příznivci hororových filmů a seriálů – vyrazí odtud potřetí na zombie walk neboli pochod mrtvol Plzní.

MUDr. Štěpán Svačina: Život prodlužuje nižší příjem kalorií

Severní Čechy - Je maso exotických zvířat zdravé? A pomůže nám na klouby víc ovar, nebo potravinové doplňky? Na tyto a další otázky odpovídal odborník na metabolické poruchy MUDr. Štěpán Svačina, DrSc., přednosta 3. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Vůně dřeva a medu lákaly

Žamberk /FOTOGALERIE/ – Vařečky, hračky, plastiky, ale i bonsaje a především včelí úly, takové byly podoby dřeva na letošním ročníku Svátků dřeva. Na zámku a v jeho areálu se o víkendu představily asi čtyři desítky vystavovatelů.

Ideální krev? Stačí voda, barvivo a med

Plzeň – Je teprve pět hodin odpoledne, všude je světlo, ale u hlavního vlakového nádraží to začíná vypadat dost hrůzostrašně. Každý druhý má hlavu celou od krve, někomu dokonce čouhá nůž z břicha. Kolemjdoucí se zastavují a nevěřícně koukají. 

Včelaři na Rakovnicku: První snůška byla slušná, s druhou se uvidí

Nesuchyně /FOTOGALERIE/ - Včelaři mají za sebou první vytáčení medu. „Dopadlo zhruba stejně jako loni. V průměru vycházelo osmnáct kilogramů na včelstvo, což není tak zlé," zhodnotil Michal Borůvka, předseda základní organizace Českého svazu včelařů v Nesuchyni na Rakovnicku.

První snůška byla slušná, s druhou se uvidí

Nesuchyně – Nyní už mají včelaři za sebou první vytáčení medu. „Dopadlo zhruba stejně jako loni. V průměru vycházelo osmnáct kilo na včelstvo, což není tak zlé," zhodnotil Michal Borůvka, předseda základní organizace Českého svazu včelařů v Nesuchyni.