Zdravá a chutná rajčata můžeme použít i ke zlepšení stavu pokožky. Výroba domácí pleťové masky z rajčat zabere jen pár minut. Tento přípravek může být mnohem účinnější než řada těch průmyslově vyráběných. Jak si připravit pleťovou masku z rajčat?
Ostrava se mění v město včelám zaslíbené. Šedesát kilogramů medu se v těchto dnech podařilo stočit z úlů, které se nacházejí na střeše věžového domu v ulici Na Bělidle v Moravské Ostravě.
/VIDEO/ Číměř na Třebíčsku se nedávno rozhodla pořídit obecní včely. V nedalekém údolí Válov tak vyrostly tři pestrobarevné úly a po okolí se rozletěly tisíce včelek. Jejich snažení přineslo výsledky v podobě osmatřiceti kilogramů medu – který jako dárek dostaly všechny domácnosti této dvousethlavé obce.
/FOTO/ Ústecká Spolchemie má ve svém areálu už týden 200 tisíc včel. Co se na první pohled zdálo absurdní – včelaření v chemické továrně v centru města - považoval dlouholetý zaměstnanec této firmy a nadšený včelař Roman Dejmek naopak za skvělou příležitost.
Ústecká Spolchemie má ve svém areálu už týden 200 tisíc včel. Co se na první pohled zdálo absurdní – včelaření v chemické továrně v centru města - považoval dlouholetý zaměstnanec této firmy a nadšený včelař Roman Dejmek naopak za skvělou příležitost.
/FOTO, VIDEO/ Patnáct milionů včelek vyrazí do terénu, sesbírá sladké šťávy květin či stromů a přiletí zpět do úlů. Následně odpaří vodu, přidají enzymy a další včelí látky, zahustí a umístí do plástů. Ty si včelaři vezmou a med z plástů vytáčí v medárně. Stočený a vyčištěný med uloží do barelů a jakmile přijde správná doba, stočí ho do sklenic. Přesně takovou cestu má za sebou Med od Čertovy zdi, který se může pyšnit oceněním Výrobek roku Libereckého kraje, než se objeví na pultu. „Ke včelaření jsem se dostal trochu oklikou, a popravdě řečeno, tak trochu neplánovaně. Je pro nás stále koníčkem, ale přesto se snažíme pracovat na úrovni profesionálních včelařů,“ podotkl majitel Včelí farmy Smržov Tomáš Moravec s tím, že svým názvem med odkazuje na regionální národní přírodní památku.
Hlubočkám patřil třetí červnový víkend, kdy se v obci konaly hodové slavnosti, poprvé od roku 1946. Třídenní program započal v pátek 16. června a na samotný vrchol se pak dostal v rámci hodové slavnosti s žehnáním medu v neděli 18. června.
Od chovatelů na Ústecku seženete letos kilovou sklenici (770 ml) medu za zhruba dvě stokoruny a více. Včelaři zdražili zhruba o deset korun oproti loňsku, záleží samozřejmě na konkrétním včelaři. Za zdražením stojí především růst nákladů a v některých případech i úhyny včelstev. Nepřestává platit, že zvláště u medu je vhodné se zaměřovat na lokální producenty, tedy na své včelaře, jejichž produktům věříte.
/FOTO, VIDEO/ Včelaři působící ve Spolaně mohou oslavit letošní sezónu s úsměvem na tváři. Díky hojné úrodě a plodné práci včel se podařilo stočit na 60 kg medu. Do pravidelného stáčení medu se zapojily také děti ze Základní školy T. Stolzové z Kostelce nad Labem. Těm včelaři ukázali postupy, které je při stáčení medu potřeba dodržet, a zároveň dětem představovali zajímavosti z chovu včel.
/VIDEO/ A víte, čím včelky krmíme, když venku nic nekvete? Cukrovým roztokem. Můžete ho ochutnat,“ lákal malé návštěvníky, kteří se přišli podívat k úlům na Harusově kopci, včelař a zároveň předseda novoměstské včelařské organizace Pavel Kaláb. Sladkého si žáčci ze školky z Radňovic ten den užili dost a dost. Mohli si vyžvýkat vosk se zbytky medu a ochutnat tak „včelí orbitku“, a také si namočit prst do medu právě vytáčeného v medometu.
Včelařina není sice žádný med, ale má sladkou odměnu. A nyní nastal čas, kdy se na šedesát tisíc lidí (právě tolik je přibližně v Česku včelařů) po celé republice pořádně nevyspí. Začala totiž sezóna sběru medu. A ke včelám se musí brzy ráno. Když zaspíte, včely vás pěkně ze svého „pracoviště“ vyženou. A víte, že se včely pasou? Vytáčení medu si na vlastní kůži vyzkoušel reportér Deníku.
/FOTOGALERIE/ Bylo to důstojné loučení z krajský přeborem. Fotbalisté Mimoně v letošní sezoně nasbírali deset bodů, na jaře získali pouze dva a jako nováček skončili poslední a míří do nižší soutěže. V posledním kole doma před třemi stovkami diváků v derby utkání obrali o body Stráž pod Ralskem.
Sladká medová vůně opět po roce zaplavila Fričovo muzeum v Lázních Bělohradě. Davy dětí i dospělých se přišly podívat na stáčení prvního letošního medu, zavzpomínat na dětství u dědových včelínů a ochutnat, co za první polovinu letošního roku stihly bělohradské včely vyrobit. "Je to med květový, někdy se mu říká také bylinkový," vysvětluje včelař Martin Kareš.
Mikrovlnná trouba je součástí domácností už desítky let, přesto ji řada lidí využívá jen k ohřívání a rozmrazování potravin nebo k výrobě popcornu. Ve skutečnosti toho mikrovlnka umí mnohem více: připraví míchaná vajíčka i křupavou slaninu, usuší bylinky, vrátí chuť starému pečivu i chipsům, případně pomůže s loupáním rajčat i česneku… A většinou vám u toho ještě ušetří spoustu času.
Zástupci Sdružení Český ráj a jejich partneři využili poslední květnový víkend Staročeské trhy v Turnově k tomu, aby předali certifikáty novým nositelům značky Regionální produkt Český ráj.
Udělejte radost vaší pleti, aniž byste utratili spoustu peněz. Zlepšit její zdraví a vzhled můžete levnými a snadno dostupnými domácími recepty. Třeba plátky okurky položené na unavené oči i na celý obličej náleží k osvědčeným babským receptům. Jde jen o chladivé osvěžení, nebo okurkové a jiné domácí masky působí opravdu jako přírodní kosmetický zázrak?
Značku Znojemsko regionální produkt udělila v těchto dnech certifikační komise dalším šesti výrobcům z regionu. Porotce zaujal čerstvý farmářský sýr od Drozdových z Kravska, med od Jana Košíčka z Moravského Krumlova a levandulový sirup z Dobelic od Lenky Večeřové.
Věznice Kynšperk nad Ohří patří mezi věznice, kde byl před časem zaveden pilotně chov včel. Odsouzení, kteří se včelám věnují, mají nyní plné ruce práce. Jaro je totiž ve znamení bouřlivého rozvoje včelstva a je třeba zajistit včelám prostor k růstu a práci tak, aby se nevyrojily.
/VIDEO, FOTO/ Každý den se dostávají přes vysoké vězeňské zdi. Nezastaví je ostnaté dráty ani hlídky se samopaly na strážních věžích. Jakmile se ocitnou mimo žalář, zamíří většinou do nedaleké zoologické zahrady. Důvodem je rozmanitá květena skýtající takřka neomezené možnosti sběru pylu. Takový život vedou včely sídlící v úlech v ostravské Věznici Heřmanice.
Čaj může přinést velkou pohodu. Na druhou stranu příprava dokonalého čaje není lehká a je potřeba se řídit jasnými pravidly, jejichž dodržení se vyplatí. Na přípravu je dobré mít dvě ingredience a několik předmětů. Co tedy budete potřebovat?
Když se skloubí rodinná tradice, poctivá řemeslná práce a moderní technologie, úspěšná podnikatelská idea je na světě. Výrobě hřebečské medoviny se rodinná firma Veroniky Bakrlíkové v Třebařově věnuje už více než dvě desetiletí.
Letošní chladné jaro dělá včelařům vrásky na čele. Loni se touto dobou už chystali na stáčení prvního květového medu, nyní je první snůška v nedohlednu. Chladné počasí má na včelstva negativní dopad - mnozí včelaři se potýkají s chorobami včel a jejich úhynem. Na řadě míst nemohly včely kvůli chladnému počasí vůbec létat.
Zámecký park v Šilheřovicích v Moravskoslezském kraji je kouzelné místo. Jeho návštěvníkům už několik let přináší potěšení mimo jiné i unikátní zámecká medárna, kterou provozují manželé Robert a Kateřina Chlebišovi. S pomocí dotací z Evropské unie se před časem pustili do podnikání, a mohli si tak splnit svůj sen. Ale nejen sobě, práci dali také lidem se zdravotním znevýhodněním.
/ROZHOVOR/ Adam Koudelka svými góly pomáhá Ledvicím stíhat v I. A třídě vedoucí Proboštov, zatím jich má na svém kontě 17. Rumburku nasázel hattrick, od trenéra Miroslava Lázsla si vysloužil velkou pochvalu. Oproti podzimu je prý v lepší kondici, pro celý tým tak je užitečnější.
Žihadla jsou součástí tohoto krásného koníčku. Bez nich to prostě nejde. S včelařením začal Jan Pecinka ještě před revolucí, i když pro něj bylo velkou neznámou. Hobby se pro něj stalo následně celoživotní vášní. A ta ho dovedla až k vývoji vlastního úlu.
Včelaři na Ostravsku a Olomoucku se zatím nepotýkají s masivními plošnými úhyny včelstev. Zda to znamená začátek dobré sezony, je však předčasné hodnotit. Stejně jako předpovídat cenu medu. I včelaři se nicméně musí vypořádat s rostoucími náklady na léčiva či cukr.
Je tomu rovných 120 let, kdy se do té doby neorganizovaní včelaři z Benešova sešli a založili svůj spolek. Od té doby jím prošly stovky včelařů. Dnes mezi ně patří také Hana Chmelová, která kromě toho, že je včelařkou, působí i jako jednatelka Okresní organizace Českého svazu včelařů Benešov a je předsedkyní základní organizace Českého svazu včelařů Benešov (ČSV).
Je tomu rovných 120 let, kdy se do té doby neorganizovaní včelaři z Benešova sešli a založili svůj spolek. Od té doby jím prošly stovky včelařů. Dnes mezi ně patří také Hana Chmelová, která kromě toho, že je včelařkou, působí i jako jednatelka Okresní organizace Českého svazu včelařů Benešov a je i předsedkyní základní organizace Českého svazu včelařů Benešov (ČSV).
Včelaři na Ostravsku a Olomoucku se zatím nepotýkají s masivními plošnými úhyny včelstev. Zda to znamená začátek dobré sezony, je však předčasné hodnotit. Stejně jako předpovídat cenu medu. I včelaři se nicméně musí vypořádat s rostoucími náklady na léčiva či cukr.
Chcete zkusit něco jiného, než klasické koblihy? Jemňoučké pečené donutky chutnají a vypadají skvěle. Jsou přitom velmi jednoduché na přípravu. A nejlepší na nich je, že si pochutnají jak malí, tak velcí. Dobrou chuť!
Jaroměřští včelaři letos oslaví 155. výročí trvání svého spolku, který dnes nese název Základní organizace Českého svazu včelařů, z.s., Jaroměř. Svým datem založení v roce 1868 patří k několika vůbec nejstarším včelařským spolkům u nás. I jaroměřští včelaři ale prožívají chovatelské radosti a starosti. Mezi ty patří letos především obava z parazitického roztoče.
/FOTO, VIDEO/ Jaroměřští včelaři letos oslaví 155. výročí trvání svého spolku, který dnes nese název Základní organizace Českého svazu včelařů, z.s., Jaroměř. Svým datem založení v roce 1868 patří k několika vůbec nejstarším včelařským spolkům u nás. A nejen to, svým počtem členů a počtem včelstev, která chovají, patří k největším včelařským spolkům v Královéhradeckém kraji. I jaroměřští včelaři prožívají chovatelské radosti a starosti. Mezi ty patří letos především obava z parazitického roztoče.
/FOTO, VIDEO/ Kolem sokolí budky, kterou na stometrový komín kladenské teplárny nainstalovali ornitologové, už létá pár dravců. Je naděje, že se tam zabydlí a časem vyvedou mladé. Zájem sokolího páru potvrzují snímky z fotopasti, které byly pořízeny ve středu. Pokud dravce nabídka zaujme, první vejce by tam samice mohla snést už zhruba koncem března.
Lahodná italská pochoutka se sice kvůli sýru mascarpone řadí mezi nejtučnější dezerty, ovšem když trochu obměníte suroviny a použijete zdravé ovoce, výčitky mohou jít stranou. Tiramisu s jablky dodá energii a zároveň uspokojí mlsné jazýčky. Použila jsem kulatou formu na pečení o průměru 27 cm.
S nižšími výnosy medu a úbytkem chovaných včelstev se potýkají včelaři ze Starého Sedliště. Jak vyplývá z jejich zprávy, kterou přednesli na výroční členské schůzi, počet chovaných včelstev se v posledních pěti letech snížil o více než dvě stovky.
S nižšími výnosy medu a úbytkem chovaných včelstev se potýkají včelaři ze Starého Sedliště. Jak vyplývá z jejich zprávy, kterou přednesli na výroční členské schůzi, počet chovaných včelstev se v posledních pěti letech snížil o více než dvě stovky.
Včelaření je nejen užitečná záliba, ale vyžaduje zodpovědný přístup a přičinlivost. Je totiž zároveň závazkem vůči včelám, které jsou samy symbolem pracovitosti. A včelař se vlastně jejich životu musí do jisté míry přizpůsobit. Toto krásné a tradiční hobby přiblížil Vladimír Brádler, který se o své včelky stará uprostřed malebné krajiny Broumovska.
Namazané, posypané ovocem anebo jen tak samotné. Ať už budete lívance z batátů servírovat jakkoliv, nepochybně zachutnají všem členům domácnosti. Příprava je snadná, tak s chutí do toho.
Všichni mi říkali, že můj vánoční dort chutná jako medovník. Tak vyzkoušejte a posuďte sami. Pekla jsem s máslovou Herou, takže recept funguje s ní i máslem. Záleží na vaší chuti a preferencích.
Perníčky, které nepotřebují čas, a tajné triky, aby změkly, ale přesto voněly kořením a medem, to je svatý grál vánočního pečení. Už nemusíte pátrat, my je pro vás máme. Recept vám přináší časopis Gurmet.
Základní školu v Luhačovicích provoněl med. Tradiční Medové odpoledne v předvánočním čase uspořádaly děti, které navštěvují včelařský kroužek. Škola provoněla nejen medem, ale i medovým pečivem a včelím voskem.
Pokud jste ještě nezačali, je nejvyšší čas začít připravovat vánoční cukroví. Na svátečním stole většinou nechybí tradiční perníčky. Vyzkoušejte tyto měkoučké, slaďoučké a voňavé. Uvnitř potěší džem, na povrchu čokoláda, chutnat ale budou i bez polevy.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Velmi pestrá byla nabídka produktů, které se objevily v nymburském kině Sokol v sobotu 3. prosince odpoledne. V předsálí se konal festival Bez obalu, v rámci nějž nabízeli dorazivší lokální prodejci produkty vyrobené, vypěstované či jinak vázané na nejbližší okolí. A jak z názvu napovídá, nebylo potřeba obalů, což je dalším rozměrem šetrnosti k přírodě a jejím zdrojům.
Dva roky trvalo čekání milovníků oblíbeného Medového jarmarku v Dětmarovicích na to, až zase bude možné akci pořádat. Letos se akce kvůli rekonstrukci v dělnickém domě konala v náhradních prostorách, v motorestu U Švagrů.
/FOTO/ Obec Dobříň na Roudnicku a místní mateřská škola pořádaly v sobotu 26. listopadu už sedmý ročník charitativních trhů. Jejich zisk jde potřebným díky nadaci Dobrý anděl. Loni akce vynesla 41 783 korun.
Dnes pro vás máme recept na zdravý oběd, na kterém si pochutná celá rodina. Hlavní roli v tomto pokrmu hraje japonská dýně, z níž lze kromě omáčky připravit třeba i polévku. Příprava je vždy snadná a rychlá. Dýňovou omáčkou lze samozřejmě polít nejen kuřecí maso, ale také těstoviny, rýži nebo pečínku.
Dnes pro vás máme recept na zdravý oběd, na kterém si pochutná celá rodina. Hlavní roli v tomto pokrmu hraje japonská dýně, z níž lze kromě omáčky připravit třeba i polévku. Příprava je vždy snadná a rychlá. Dýňovou omáčkou lze samozřejmě polít nejen kuřecí maso, ale také těstoviny, rýži nebo pečínku.
/FOTO, VIDEO/ Medové pivo, medová kosmetika, knížky nebo společenská hra s medovou tematikou. To a mnoho dalšího nabízí dvaadvacátý ročník výstavy Vůně medu, která se koná v novoměstském Horáckém muzeu. Potrvá do příští soboty.