Kreativ

ŠTÍTEK: med

V Číměři u Třebíče stáčeli první obecní med.

V Číměři mají obecní včely, historicky první med dostali obyvatelé obce

/VIDEO/ Číměř na Třebíčsku se nedávno rozhodla pořídit obecní včely. V nedalekém údolí Válov tak vyrostly tři pestrobarevné úly a po okolí se rozletěly tisíce včelek. Jejich snažení přineslo výsledky v podobě osmatřiceti kilogramů medu – který jako dárek dostaly všechny domácnosti této dvousethlavé obce.

Včelí farma Smržov uspořádala Den se včelami.

Prohlídka včelnice či ochutnávka medoviny. Včelí farma Smržov otevřela své brány

/FOTO, VIDEO/ Patnáct milionů včelek vyrazí do terénu, sesbírá sladké šťávy květin či stromů a přiletí zpět do úlů. Následně odpaří vodu, přidají enzymy a další včelí látky, zahustí a umístí do plástů. Ty si včelaři vezmou a med z plástů vytáčí v medárně. Stočený a vyčištěný med uloží do barelů a jakmile přijde správná doba, stočí ho do sklenic. Přesně takovou cestu má za sebou Med od Čertovy zdi, který se může pyšnit oceněním Výrobek roku Libereckého kraje, než se objeví na pultu. „Ke včelaření jsem se dostal trochu oklikou, a popravdě řečeno, tak trochu neplánovaně. Je pro nás stále koníčkem, ale přesto se snažíme pracovat na úrovni profesionálních včelařů,“ podotkl majitel Včelí farmy Smržov Tomáš Moravec s tím, že svým názvem med odkazuje na regionální národní přírodní památku.

Letošní várka medu od chovatele na Ústecku podraží.

Med letos podraží. Vylítly náklady o třetinu a pomřela včelstva

Od chovatelů na Ústecku seženete letos kilovou sklenici (770 ml) medu za zhruba dvě stokoruny a více. Včelaři zdražili zhruba o deset korun oproti loňsku, záleží samozřejmě na konkrétním včelaři. Za zdražením stojí především růst nákladů a v některých případech i úhyny včelstev. Nepřestává platit, že zvláště u medu je vhodné se zaměřovat na lokální producenty, tedy na své včelaře, jejichž produktům věříte.

Lukáš Karlík, který se ve Spolaně stará o chov včel, dětem ukazuje postupy při stáčení medu.

Včelaři ze Spolany společně s dětmi ze základní školy stočili 60 kg medu

/FOTO, VIDEO/ Včelaři působící ve Spolaně mohou oslavit letošní sezónu s úsměvem na tváři. Díky hojné úrodě a plodné práci včel se podařilo stočit na 60 kg medu. Do pravidelného stáčení medu se zapojily také děti ze Základní školy T. Stolzové z Kostelce nad Labem. Těm včelaři ukázali postupy, které je při stáčení medu potřeba dodržet, a zároveň dětem představovali zajímavosti z chovu včel. 

Do tajů včelařství zasvětili děti na Harusově kopci.

Včelaři prozradili dětem tajemství včelí královny. Ochutnaly včelí orbitku

/VIDEO/ A víte, čím včelky krmíme, když venku nic nekvete? Cukrovým roztokem. Můžete ho ochutnat,“ lákal malé návštěvníky, kteří se přišli podívat k úlům na Harusově kopci, včelař a zároveň předseda novoměstské včelařské organizace Pavel Kaláb. Sladkého si žáčci ze školky z Radňovic ten den užili dost a dost. Mohli si vyžvýkat vosk se zbytky medu a ochutnat tak „včelí orbitku“, a také si namočit prst do medu právě vytáčeného v medometu.

Redaktor Deníku si vyzkoušel „pastvu“ včel.

Vytáčení medu není pro notorické spáče. Podívejte se, jak vypadá den se včelařem

Včelařina není sice žádný med, ale má sladkou odměnu. A nyní nastal čas, kdy se na šedesát tisíc lidí (právě tolik je přibližně v Česku včelařů) po celé republice pořádně nevyspí. Začala totiž sezóna sběru medu. A ke včelám se musí brzy ráno. Když zaspíte, včely vás pěkně ze svého „pracoviště“ vyženou. A víte, že se včely pasou? Vytáčení medu si na vlastní kůži vyzkoušel reportér Deníku.

Když nebyly bonbóny, žvýkal se vosk, vzpomínají na dětství včelaři

Medobraní: Když nebyly bonbóny, žvýkal se vosk, vzpomínají na dětství včelaři

Sladká medová vůně opět po roce zaplavila Fričovo muzeum v Lázních Bělohradě. Davy dětí i dospělých se přišly podívat na stáčení prvního letošního medu, zavzpomínat na dětství u dědových včelínů a ochutnat, co za první polovinu letošního roku stihly bělohradské včely vyrobit. "Je to med květový, někdy se mu říká také bylinkový," vysvětluje včelař Martin Kareš.

Mikrovlnná trouba umí usnadnit práci a ušetřit čas. Můžeme v ní připravit například míchaná vajíčka i křupavou slaninu, usušit bylinky a dokonce i zničit bakterie na kuchyňské houbičce.

Dvanáct tipů na to, co dokáže mikrovlnka. Málokdo ji využívá naplno

Mikrovlnná trouba je součástí domácností už desítky let, přesto ji řada lidí využívá jen k ohřívání a rozmrazování potravin nebo k výrobě popcornu. Ve skutečnosti toho mikrovlnka umí mnohem více: připraví míchaná vajíčka i křupavou slaninu, usuší bylinky, vrátí chuť starému pečivu i chipsům, případně pomůže s loupáním rajčat i česneku… A většinou vám u toho ještě ušetří spoustu času.

Nejjednodušší je prostě nakrájet okurku na tenké látky a rozložit ji po obličeji.

Poradíme vám, jak vyrobit okurkovou masku. A víte, kdy okurka na pleť nepatří?

Udělejte radost vaší pleti, aniž byste utratili spoustu peněz. Zlepšit její zdraví a vzhled můžete levnými a snadno dostupnými domácími recepty. Třeba plátky okurky položené na unavené oči i na celý obličej náleží k osvědčeným babským receptům. Jde jen o chladivé osvěžení, nebo okurkové a jiné domácí masky působí opravdu jako přírodní kosmetický zázrak?

Medobraní v Heřmanické věznici, květen 2023, Ostrava.

Med Bručoun z ostravské věznice si koupit nemůžete, projekt však sklízí úspěch

/VIDEO, FOTO/ Každý den se dostávají přes vysoké vězeňské zdi. Nezastaví je ostnaté dráty ani hlídky se samopaly na strážních věžích. Jakmile se ocitnou mimo žalář, zamíří většinou do nedaleké zoologické zahrady. Důvodem je rozmanitá květena skýtající takřka neomezené možnosti sběru pylu. Takový život vedou včely sídlící v úlech v ostravské Věznici Heřmanice.

Ilustrační foto

Chladné jaro včelám nesvědčí, na Přerovsku hrozí méně jarního medu

Letošní chladné jaro dělá včelařům vrásky na čele. Loni se touto dobou už chystali na stáčení prvního květového medu, nyní je první snůška v nedohlednu. Chladné počasí má na včelstva negativní dopad - mnozí včelaři se potýkají s chorobami včel a jejich úhynem. Na řadě míst nemohly včely kvůli chladnému počasí vůbec létat.

Pomoc z fondů EU umožnila manželům Chlebišovým rozjet sociální podnikání

VIDEO: Zámecká medárna nabízí lokální suroviny a zaměstnává hendikepované

Zámecký park v Šilheřovicích v Moravskoslezském kraji je kouzelné místo. Jeho návštěvníkům už několik let přináší potěšení mimo jiné i unikátní zámecká medárna, kterou provozují manželé Robert a Kateřina Chlebišovi. S pomocí dotací z Evropské unie se před časem pustili do podnikání, a mohli si tak splnit svůj sen. Ale nejen sobě, práci dali také lidem se zdravotním znevýhodněním.

Ledvice - Rumburk (ve žlutém)

Ledvický Vráťa Lokvenc z Wishe: Jsem rychlejší než tekoucí med

/ROZHOVOR/ Adam Koudelka svými góly pomáhá Ledvicím stíhat v I. A třídě vedoucí Proboštov, zatím jich má na svém kontě 17. Rumburku nasázel hattrick, od trenéra Miroslava Lázsla si vysloužil velkou pochvalu. Oproti podzimu je prý v lepší kondici, pro celý tým tak je užitečnější.

Ilustrační foto

Včely zatím plošně nehynou, cenu medu ukáže až sezona

Včelaři na Ostravsku a Olomoucku se zatím nepotýkají s masivními plošnými úhyny včelstev. Zda to znamená začátek dobré sezony, je však předčasné hodnotit. Stejně jako předpovídat cenu medu. I včelaři se nicméně musí vypořádat s rostoucími náklady na léčiva či cukr.

Ke včelaření přivedla Hana Chmelová i manžela a syny Martina, Ondru a Honzíka

Včelařka Hana Chmelová: Med je v Česku druhou nejčastěji pančovanou potravinou

Je tomu rovných 120 let, kdy se do té doby neorganizovaní včelaři z Benešova sešli a založili svůj spolek. Od té doby jím prošly stovky včelařů. Dnes mezi ně patří také Hana Chmelová, která kromě toho, že je včelařkou, působí i jako jednatelka Okresní organizace Českého svazu včelařů Benešov a je předsedkyní základní organizace Českého svazu včelařů Benešov (ČSV).

Ke včelaření přivedla Hana Chmelová i manžela a syny Martina, Ondru a Honzíka.

Včelařka Hana Chmelová: Med je v Česku druhou nejčastěji pančovanou potravinou

Je tomu rovných 120 let, kdy se do té doby neorganizovaní včelaři z Benešova sešli a založili svůj spolek. Od té doby jím prošly stovky včelařů. Dnes mezi ně patří také Hana Chmelová, která kromě toho, že je včelařkou, působí i jako jednatelka Okresní organizace Českého svazu včelařů Benešov a je i předsedkyní základní organizace Českého svazu včelařů Benešov (ČSV).

Nákup místního medu je to nejlepší, co se dá udělat pro přírodu. Spotřebitel přesně ví, od koho med kupuje a z jakého konkrétního místa. Může si za lžičkou medu představit konkrétního včelaře

Včelaře znepokojuje varroáza. Roztoč ohrožuje včelstva, některá už zahubil

Jaroměřští včelaři letos oslaví 155. výročí trvání svého spolku, který dnes nese název Základní organizace Českého svazu včelařů, z.s., Jaroměř. Svým datem založení v roce 1868 patří k několika vůbec nejstarším včelařským spolkům u nás. I jaroměřští včelaři ale prožívají chovatelské radosti a starosti. Mezi ty patří letos především obava z parazitického roztoče. 

Nákup místního medu je totiž to nejlepší, co se dá udělat pro přírodu.

Včelaře znepokojuje varroáza. Roztoč ohrožuje včelstva, některá už zahubil

/FOTO, VIDEO/ Jaroměřští včelaři letos oslaví 155. výročí trvání svého spolku, který dnes nese název Základní organizace Českého svazu včelařů, z.s., Jaroměř. Svým datem založení v roce 1868 patří k několika vůbec nejstarším včelařským spolkům u nás. A nejen to, svým počtem členů a počtem včelstev, která chovají, patří k největším včelařským spolkům v Královéhradeckém kraji. I jaroměřští včelaři prožívají chovatelské radosti a starosti. Mezi ty patří letos především obava z parazitického roztoče. 

Sokoli mají o budku na teplárenském komíně zájem.

Na ohrožené sokoly čeká budka na komíně teplárny. Už tam zvědavě krouží

/FOTO, VIDEO/ Kolem sokolí budky, kterou na stometrový komín kladenské teplárny nainstalovali ornitologové, už létá pár dravců. Je naděje, že se tam zabydlí a časem vyvedou mladé. Zájem sokolího páru potvrzují snímky z fotopasti, které byly pořízeny ve středu. Pokud dravce nabídka zaujme, první vejce by tam samice mohla snést už zhruba koncem března.

Nejen včelky patří mezi důležité opylovatele.

Kilogram medu už stojí i 200 korun, nejspíš zase podraží

S nižšími výnosy medu a úbytkem chovaných včelstev se potýkají včelaři ze Starého Sedliště. Jak vyplývá z jejich zprávy, kterou přednesli na výroční členské schůzi, počet chovaných včelstev se v posledních pěti letech snížil o více než dvě stovky.

Všichni zúčastnění při soustředěné práci ve včelíně

Starost o vlastní úly není žádný med. Včelařství má stále svá tajemství

Včelaření je nejen užitečná záliba, ale vyžaduje zodpovědný přístup a přičinlivost. Je totiž zároveň závazkem vůči včelám, které jsou samy symbolem pracovitosti. A včelař se vlastně jejich životu musí do jisté míry přizpůsobit. Toto krásné a tradiční hobby přiblížil Vladimír Brádler, který se o své včelky stará uprostřed malebné krajiny Broumovska.

Festival Bez obalu v nymburském kině Sokol.

Kulichy, sýry, med i knihy. Festival Bez obalu přilákal lokální prodejce

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Velmi pestrá byla nabídka produktů, které se objevily v nymburském kině Sokol v sobotu 3. prosince odpoledne. V předsálí se konal festival Bez obalu, v rámci nějž nabízeli dorazivší lokální prodejci produkty vyrobené, vypěstované či jinak vázané na nejbližší okolí. A jak z názvu napovídá, nebylo potřeba obalů, což je dalším rozměrem šetrnosti k přírodě a jejím zdrojům.

Hokkaido omáčka

Ideální rodinný oběd: Hokkaido omáčka s kuřecími kousky

Dnes pro vás máme recept na zdravý oběd, na kterém si pochutná celá rodina. Hlavní roli v tomto pokrmu hraje japonská dýně, z níž lze kromě omáčky připravit třeba i polévku. Příprava je vždy snadná a rychlá. Dýňovou omáčkou lze samozřejmě polít nejen kuřecí maso, ale také těstoviny, rýži nebo pečínku.

Hokkaido omáčka

Ideální rodinný oběd: Hokkaido omáčka s kuřecími kousky

Dnes pro vás máme recept na zdravý oběd, na kterém si pochutná celá rodina. Hlavní roli v tomto pokrmu hraje japonská dýně, z níž lze kromě omáčky připravit třeba i polévku. Příprava je vždy snadná a rychlá. Dýňovou omáčkou lze samozřejmě polít nejen kuřecí maso, ale také těstoviny, rýži nebo pečínku.