/FOTO/ Ve Věznici Stráž pod Ralskem proběhlo v červenci další medobraní. Pod odborným vedením se vězni o včely starají od roku 2016. Letos čelili výzvám spojeným s nepříznivým počasím a tzv. cementovým medem. Přesto se podařilo získat 54 kg medu, který bude využit jako dárky a ve vězeňské kuchyni.
Samoobslužné stánky se napříč celou republikou těší stále větší oblibě. Člověk nemusí na nic čekat, vybere si podle chuti a zájmu a s pomocí čárových kódů a mobilem, kartou či mincemi zaplatí do kasičky. Řada samotočů a obdobných stánků funguje v Libereckém kraji a těší se popularitě ze strany nejen turistů, kteří rádi využijí možnost se osvěžit při toulkách v regionu.
Došel vám med a rychle potřebujete doplnit zásoby? Včelařská farma Tarasových má pro takové případy medovou samoobsluhu přímo u plotu. Slouží pro případ, že je obchůdek u farmy zrovna zavřený, například když jsou včelaři u svých včelstev. V opačném případě ale stojí za to si najít čas a zavítat v Příšovicích do krámku, rádi vám o svých medech všechno poví.
Tak stočeno posledních zhruba padesát až šedesát kilogramů medu. Byl to dnes med, pot a žihadla. Už ze začátku jsem udělal chybu, že jsem vlezl nejdřív do protivných a pořádně si neutáhl včelařský klobouk, což mě stálo žihadlo do špičky nosu a další do tváře.
Drobenka je oblíbená součást různých koláčů a buchet. Drobenkový koláč má však z drobenky celé těsto. Jak si výborný drobenkový koláč upéct rychle a jednoduše, poradila česká foodblogerka známá jako Markéta v troubě.
Medomat v Polepech a stánek s květinami v Chodounech. To jsou jedny z prvních vlaštovek nového způsobu, jak dostat k lidem farmářské produkty. Prodejci, ale i zákazníci si na samoobslužných stáncích pochvalují flexibilitu nákupu.
/FOTO, VIDEO/ Medomat v Polepech a stánek s květinami v Chodounech. To jsou jedny z prvních vlaštovek nového způsobu, jak dostat k lidem farmářské produkty. Prodejci, ale i zákazníci si na samoobslužných stáncích pochvalují flexibilitu nákupu.
V tomto období jsou včelstva v úlech nejsilnější a většina včelařů stáčí poslední med před tím, než se včely začnou připravovat k zimnímu odpočinku. Letošní vytáčení medu i zazimování včel ale komplikuje výskyt takzvané melezitózy (někdy nesprávně lidově melicitózy) v plástvích. Složitý sacharid způsobuje, že med v plástech zatvrdne, a včelaři pak nemají moc šancí med vytočit. Přicházejí tak o velké množství letošního medového výnosu. Melezitózní med je navíc nebezpečný pro včely, těžce ho zpracovávají a v podstatě umírají v úle hlady i při bohatých zásobách.
Úctyhodných 16 litrů medu vyneslo první stáčení v Třineckých železárnách. Ano, v hutním komplexu v Třinci, který tradičně produkuje spíše železo a ocel. Včely jsou zde chovány v rekultivované části skládky podniku.
Odsouzení v litoměřické věznici se v rámci včelařského kroužku starají o tři včelstva. Nyní si poprvé v letošním roce vybrali sladkou odměnu - proběhlo medobraní.
Cizinci se při jejich ochutnávání často tváří rozpačitě. Za hranicemi je na jídelním lístku, nota bene mezi hlavními jídly, najdete jen stěží. My si na ně ovšem sáhnout nenecháme, ovocné knedlíky jsou náš národní poklad a jejich sezóna je v plném proudu! Tady jsou vychytávky, recepty blogerů a jedna medaile za čirý minimalismus.
Aby si zjednodušil život, chtěl včelař Jan Pecinka vlastní automat na med - medomat. Takový se ale nikde nevyrábí. Nakonec včelař vymyslel netradiční řešení. Posloužila mu obyčejná předokenní roleta. PecBox, jak kutil multifunkční schránku nazval, může usnadnit život mnoha domácnostem.
Jak jde dohromady strojírenská výroba s medovými plástvemi? Na tuto otázku zná opavská společnost Ostroj odpověď. Dokazuje, že udržitelné a ekologické projekty v ní mají zelenou.
Spolknutí knoflíkové baterie je pro dítě snadné. Stačí uvolněný šroubek krytu baterií oblíbené hračky. Baterii nejčastěji spolknou děti do čtyř let. Každé desáté takové dítě přitom na následky umírá. Pokud máte podezření, že vaše dítě baterii spolklo, okamžitě s ním jeďte k lékaři. Nečekejte, až se příznaky spolknutí baterie projeví. Překvapivým pomocníkem se vám v takové situaci stane med.
/FOTOGALERIE/ Letošní rok je pro včelaře z neratovické Spolany příznivý. Při medobraní, které se konalo na světový den včel, stočili 60 kilogramů medu. Tradičního medobraní se účastnily také děti z místní základní školy Ing. M. Plesingera - Božinova, aby svou přírodovědnou výuku doplnily o praktické zážitky. Spolana chová včelstva na svých pozemcích už sedmým rokem. Za vynikající kvalitu medu byli včelaři ze Spolany pokaždé oceněni zlatou medailí kvality.
V pomyslný úl se před časem proměnila bývala poutní kaple, která se v průběhu let stala místem konání kulturních akcí. Tentokrát ale ve vernéřovickém Soulkostele nezněla hudba, ale příchozí vítal bzukot včel. Farmář a včelař Jiří Vlk z Vernéřovic „Příběh medu" několik let nosil v hlavě a před časem mu spolu s dalšími nadšenci dal finální podobu, když v obci a okolí vytvořil několik naučných stezek se včelí tématikou, které zavedly poutníky do do zmiňované kaple jako včely do domovského úlu.
Prozradí ho na metry daleko omamný závan vůně: černý bez bohatě kvete právě teď. Bílé a něžně nažloutlé květy zdobí bezové keře zpravidla od konce května až do července. Byl by hřích nezaklít jejich chuť a vůni do domácích limonád - jsou chladivé, osvěžující, stojí jenom trochu námahy a tvoří skvělý základ jak pro kombinace s bylinkami a ovocem, tak pro letní drinky s kapkou alkoholu.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ V neratovické Spolaně se v pondělním dopoledni konalo medobraní. Už pošesté. A stejně jako každý rok firma počítá s šedesáti kilogramy medu od včel, které jsou doma právě ve Spolaně. Na stáčení medu se podíleli místní školáci.
/FOTO, VIDEO/ „Z něj každé ráno vylétává včelka Mája, naše kamarádka včelka Mája. Máme jí co závidět, výšku, z které vidí svět,“ zpívá v úvodní písni Karel Gott k seriálu o jedné z nejznámějších včel. A právě 20. květen se po celém světě slaví jako Světový den včel.
Široká veřejnost má možnost zavítat v pátek 17. května na brněnský Ústřední hřbitov, kde se uskuteční Den otevřených úlů. Zájemci mohou na akci dorazit už od osmé hodiny ranní. Nahlédnou do zákulisí práce včelařů a také se dozví, jak vzniká med z hřbitovního kvítí.
Ani nepříznivé počasí neodradilo návštěvníky prvních letošních farmářských trhů, které se po zimní přestávce konaly v sobotu u nákupního centra Futurum v Moravské Ostravě. Pohodovou atmosféru umocňovala cimbálová muzika vítající příchozí.
Od kolika let by měly děti mít přístup ke včelám? Jak říká Andrea Novotná z farmy AnnKas z Dubičné na Litoměřicku, ideální věk je kolem pěti, šesti let. Včely totiž mají blahodárné účinky i na ty nejmenší předškoláčky.
Včelaření Pavla Kaisera zajímá, baví a také uklidňuje. Během posledních deseti let se naučil, jak o včelstva pečovat, produkuje med, vyrábí svíčky z včelího vosku a také masti a tinktury z propolisu. Kromě toho postavil v Místě u Chomutova pozoruhodný včelín, který slouží i jako luxusní ubytování - medový glamping. Hosté tam mohou zažívat apiterapii.
/FOTO, VIDEO/ Včelaření Pavla Kaisera z Chomutova zajímá, baví a také uklidňuje. Během posledních deseti let se naučil, jak o včelstva pečovat, produkuje med, vyrábí svíčky z včelího vosku a také masti a tinktury z propolisu. Kromě toho postavil v Místě u Chomutova pozoruhodný včelín, který slouží i jako luxusní ubytování - medový glamping. Hosté tam mohou zažívat apiterapii, což je forma alternativní medicíny, která využívá léčivé účinky včelích produktů. V Ústeckém kraji je první svého druhu.
Milujete sladké, ale s vidinou plavkové sezony na obzoru obcházíte cukrárny velkým obloukem? Je zbytečné se trápit. Můžete si přece pochutnat na dezertech, které přibírání na váze nezpůsobí. Vychutnat si občas lahodný dezert, který uspokojí vaše chutě na sladké, aniž byste zatížili vaše tělo spoustou cukru a zbytečných kalorií, může každý.
Velikonoce jsou svátky plné rituálů a symboliky. Kromě náboženských obřadů a pomlázky se symbolika odráží také v jídle. Například na Zelený čtvrtek ráno ještě před východem slunce by lidé měli jíst jidáše, tradiční velikonoční pečivo, aby si tak zajistili ochranu před nebezpečnými hady, hmyzem i lidmi. Proč se pečou jidáše? Přečtěte si, jak získaly jidáše svůj název a proč mají tvar provazu. Najdete také recept na opravdu dobré jidáše.
/FOTOGALERIE/ Dvě sladké dobroty z Farmy Vraňany, jahodový cheesecake a jahodový větrník, se nově mohou pyšnit certifikátem Potravinářský výrobek Středočeského kraje. Firma, známá mezi lidmi jako jahodárna, uspěla v konkurenci dalších téměř osmdesáti výrobků. Výsledky soutěže byly vyhlášeny v rámci výstavy Jarní zemědělec v Lysé nad Labem.
V Ostravě se koná oblíbená dvoudenní prodejní výstava Včela. Podívejte se, jaké produkty jsou k dostání. Včelařů jsme se zeptali, jaká bude letošní sezona a jak to vypadá s cenou medu.
/FOTOGALERIE/ Samoobslužné automaty se pomalu objevují na nejrůznějších místech po celé Ostravě. Kromě automatů s kiosky, kde si mohou zákazníci sami vyzvednout své balíčky od zásilkových služeb a e-shopů, se zde objevují i nejrůznější novinky. V ostravských obchodních centrech se tak v posledním půlroce objevil automat na med, na květiny nebo tři automaty na cukrovou vatu.
Tomáš Moravec jako hrdý majitel Včelí farmy Smržov zabodoval v loňském ročníku soutěže Výrobek roku Libereckého kraje, když uspěl se svým medem od Čertovy zdi v jedné z kategorií soutěže.
Problémy s usínáním nebo častým probouzením během noci má mnoho lidí. Než ale začnete uvažovat o lécích na spaní, zkuste dát šanci přírodě a nápojům, které vám pomohou. Popíjení heřmánkového čaje při čtení pěkné knihy nebo koupel s vůní levandule vám pomohou uvolnit se a připravit se na spánek. Co tedy večer pít, abyste spali dostatečně dlouhou dobu bez přerušení? Kdy pít naposledy, abyste v noci nemuseli běhat na záchod a jakým nápojům se určitě vyhnout?
/ZIMNÍ PŘÍPRAVA/ Několik sezon působil v Radnicích, ale po podzimní části sezony klub po dlouhém zvažování opustil a stal se novou posilou Dobřan, kde žije společně se svou rodinou. A o uplynulém víkendu devětadvacetiletý gólman Jakub Volák prožil speciální chvíle. Jeho nový tým totiž v rámci zimní přípravy nastoupil právě proti Radnicím, a to na umělé trávě v Rokycanech. A i když zkušený brankář chytil penaltu, porážku s favoritem neodvrátil - soupeř z Rokycanska po brankách Tomáše Kroce a Martina Habra zvítězil 2:0.
Členové Protivínského vlastivědného klubu využili možnost návštěvy Apicentra na Mírové ulici číslo 675 v Protivíně. Beseda se konala ve středu 24. ledna od 17. hodin. Besedou nás provázel sám ředitel Apicentra pan Jiří Hejsek. Za příspěvek a fotky děkujeme Janu Lažanskému.
Zlatá barva a sladká vůně jsou pro med typické. Někdy se ale může stát, že otevřete sklenici, abyste si osladili čaj a překvapí vás nepříjemný odér a podivná konzistence oblíbeného přírodního sladidla. Přitom se o medu říká, že se může skladovat roky, aniž by se zkazil. Jak zkažený med poznat, co dělat se zkvašeným medem a jak nejlépe med skladovat, aby vydržel čerstvý co nejdéle?
Evropští úředníci chystají přísnější pravidla pro označování medu, ovocných šťáv, džemů nebo marmelád. Chtějí tím spotřebitelům pomoci v rozhodování při koupi zdravějších potravin. Například u medu bude muset být na etiketě uvedena každá země, kde byl sklizen. Toto opatření podle odborníků zřejmě přinese výrobcům větší administrativní zátěž, nicméně novou směrnici vítají.
Suché a rozpraskané rty jsou již jakýmsi symbolem chladných dnů. Tenká pokožka je na zimu, vítr i mráz citlivá a často dochází k bolestivým prasklinám. Na suché rty je proto nejlepší pořídit si vhodný balzám. Některé balzámy však obsahují složku, která by se na rty používat v zimě neměla, protože může způsobit ještě větší škody. A co by naopak „jelení lůj“ obsahovat měl za každou cenu? Možná vás překvapí, jak jednoduché to může být. A poradí vám i zkušený dermatolog Petr Arenberger.
Oldřich Navrátil se pro své herecké umění stal loni čestným občanem své rodné Třebíče. Narodil se tu v roce 1952 a začínal zde se svými prvními divadelními rolemi. Postupně se vypracoval na jednoho z nejosobitějších českých herců. I on proto patří do seriálu Hvězdy, které zrodila Třebíč.
Letošní produkce českého medu byla průměrná. I navzdory tomu, že včelstva před sezonou zdecimovaly choroby. Aby škůdci užitečný hmyz nezahubili, musí včelaři své úly chránit. Pomáhá jim i český vynález zvaný termosolární úl.
Pokud máte rádi domov provoněný přípravou vánočního cukroví, určitě jste nezaháleli a krabice a krabičky máte už plné perníčků, zázvorek, lineckého, vanilkových rohlíčků a dalších dobrot. Letošní adventní období je sice kratší než obvykle, ale do Štědrého dne nám stále ještě zbývá pár dní. Na jaké cukroví je ideální čas právě týden před Vánocemi? A kdy je správný čas na pečení vánočky?
Kdyby mělo být o Vánocích na stole jenom jedno jediné cukroví, nejspíš by to bylo linecké. Klasika všech klasik voní, chutná i zdobí. Příprava lineckého cukroví není složitá, na pár věcí si ale přece jen musíte dát pozor. Jak správně upéct linecké cukroví?
Ke včelaření se dostal jako desetiletý kluk, kdy začal v Lovosicích chodit do včelařského kroužku. Když o dva roky později zabodoval v národním kole soutěže Zlatá včela i mezi staršími dětmi, bylo o budoucím koníčku Aleše Pelikána z Třebívlic na Litoměřicku rozhodnuto.
Tato potravina je nerozlučně spojená především s chladným obdobím roku. Když potřebujeme zastavit začínající nachlazení, nebo se rychle uzdravit z kašle a rýmy, saháme po ní všichni. Není totiž lepší ingredience na oslazení léčivého bylinného či zázvorového čaje, než med. A pokud jde o domácí léčbu poranění, je to opět med, který pomůže. Jak potvrzují lékaři, med vytváří vhodné prostředí pro hojení ran.
Věděli jste, že se kdysi do perníku přidával pepř? Proto se jim původně říkalo peprníky. Později byl recept upraven a přestože byly perníky znamením luxusu, dnes si je na Vánoce peče téměř každá rodina. Nevýhodou klasickým perníčků je to, že se potřebují několik týdnů odležet, aby změkly. Jsou ale naštěstí i osvědčené recepty na perníčky, které jsou měkké ihned. Díky receptu od známé foodblogerky Markéty v troubě si ještě stihnete udělat z perníčků adventní kalendář.
Není lepší ingredience na oslazení léčivého bylinného či zázvorového čaje, než je med. Med má léčivé účinky a běžně ho používáme jako pomocníka pro naše zdraví. Jedna pikantní informaci o medu je ale málo známá. Víte, že byl v dávné minulosti použit jako bojová zbraň proti nepříteli?
Zima přináší spolu s nevlídným počasím i častá nachlazení, rýmu, kašel a různé nemoci horních cest dýchacích. V posledních letech nás trápí také zrádný covid. Každá rada, jak zmírnit příznaky a průběh nemocí, je dobrá. Zkuste si připravit čaj ze zázvoru, kurkumy, cibule a medu. Když se účinky těchto téměř zázračných ingrediencí spojí, přinesou organismu úlevu a našemu dýchacímu ústrojí dodají sílu. Jak čaj ze zázvoru, kurkumy, cibule a medu působí na naše tělo? A jak ho připravit?
O málokterém vánočním cukroví se dá říct, že obsahuje léčivé ingredience. Staročeské zázvorky ale, jak už jejich název napovídá, obsahují zdraví prospěšný zázvor. Jaký je recept na nadýchané zázvorky?
Dvě legendy ve valašské gastronomii. Kdo by nemiloval smetanový jogurt z Valašska a zároveň někdy nezkusil medový dort Marlenka z podhůří Beskyd. Přes rok ladili oba výrobci chutě, aby vyniklo to nejlepší z obou produktů a světlo světa spatřilo spojení: Smetanový jogurt z Valašska s příchutí Marlenky.
Svatomartinské rohlíčky nebo také Martinské rohlíčky patří k lahodným pochoutkám, které se pečou zejména na svatého Martina. Nemusíte se bát, že je nezvládnete. O recept na nekynuté svatomartinské rohlíčky, které zvládnete jednoduše a rychle, se podělila foodblogerka Markéta Chovancová znamá jako Markéta v troubě.
/FOTOGALERIE/ Svět medu se skrývá za dveřmi do Horáckého muzea v Novém Městě na Moravě. Prostory zde září zlatou barvou, všude voní sladký med nebo tu pilně pracují včelky. Taková je výstava Vůně medu, která začala v pátek 3. listopadu a potrvá do příští soboty.
Znáte fascinující nápoj, který připravíte jen ze dvou surovin a na který nejen při respiračním onemocnění nedaly dopustit naše babičky? Jmenuje se medvědí mléko a je ideálním lékem na vykašlávání, uklidní podrážděný krk, působí antibakteriálně a dobře se po něm spí. Jak ho správně připravit, abyste nepřišli o cenné látky a nepohrávali si se zdravím svých jater a celkovou imunitou?