Tuzemského medu bude letos méně, podle včelařů za to může hlavně počasí. Sklenička medu by tak měla oproti předchozímu roku podražit zhruba o deset korun. Ovšem ne všude. Podle včelaře Rudolfa Bocka jsou lokální rozdíly, stejně tak v některých oblastech je zkrátka příliš mnoho včelstev a ty se nedokáží uživit.
Židovská kuchyně je velmi rozmanitá, vždyť zahrnuje množství pokrmů ovlivněných místní kuchyní zemí obývaných židovským etnikem. Vyzkoušejte sladké kuře, šoulet s uzeným masem, mandlový chlebíček nebo izraelskou mátovou limonádu.
Jako vosy na bonbón se slétali místní i lidé z okolních či vzdálenějších míst na sladký nektar do areálu za hasičskou zbrojnicí. Lízali a hodnotili osm vzorků letošního medu od místních včelařů na soutěži při 6. ročníku Dne medu v Jablůnce.
Nejhorší rok za poslední dobu. Lesní med není. Květového je málo. Musíme už teď včely přikrmovat, aby nepomřely, stěžují si včelaři na Vysočině. Podle předsedkyně Českého svazu včelařů Jarmily Machové nepřálo letos včelám počasí a mizí lesy. Panují obavy z dovozu nekvalitního levného medu ze zahraničí. Navíc Jihlavsko zasáhl na jaře nebezpečný včelí mor.
Lesklokorku lesklou, která je pro své ozdravné účinky nazývána houbou nesmrtelnosti, našli v Koníkovském polesí manželé Kalábovi z Nového Města na Moravě.
Češi v létě zchladí jazýčky nejraději ve vanilkové zmrzlině či ovocném sorbetu, labužníci dávají přednost netradičním chutím a jejich propojování. Také letošní léto přineslo nové kombinace.
Polovina včelstev přes letošní zimu uhynula ve včelařském oddělení Mendelovy univerzity v Brně. A nejsou jediné. V tuzemsku za poslední měsíce zemřela přibližně pětina včel. Bude-li tento trend pokračovat, mohou v budoucnu stoupat ceny medu.
Polovina včelstev přes letošní zimu uhynula ve včelařském oddělení Mendelovy univerzity v Brně. A nejsou jediné. V tuzemsku za poslední měsíce zemřela přibližně pětina včel. Bude-li tento trend pokračovat, mohou v budoucnu stoupat ceny medu.
/FOTOGALERIE/ Další ze zábavně naučných akcí se uskutečnila o víkendu v Ekocentru Huslík. Tentokrát se v lesích za lázeňským městem konalo Medobraní. Zájemci se dozvěděli spoustu informací o včelách, o stáčení medu a bylo možné med i zakoupit. Ti zručnější si i sami mohli vyzkoušet, jak se med stáčí.
/ROZHOVOR/ Hlasité bzučení včel, vůně medu, včelího vosku, květů a lesu. Koníček, který vyžaduje neustálou práci, brzké vstávání a v určitou roční dobu být neustále na svém místě a k dispozici. Zdeněk Volf, včelař z ústeckých Neštěmic, tento koníček vykonává už přes 40 let a svůj med má podle každoročních výsledků z laboratoře znamenitý.
/ROZHOVOR/ Hlasité bzučení včel, vůně medu, včelího vosku, květů a lesu. Koníček, který vyžaduje neustálou práci, brzké vstávání a v určitou roční dobu být neustále na svém místě a k dispozici. Zdeněk Volf, včelař z ústeckých Neštěmic, tento koníček vykonává už přes 40 let a svůj med má podle každoročních výsledků z laboratoře znamenitý.
/ROZHOVOR/ Hlasité bzučení včel, vůně medu, včelího vosku, květů a lesu. Koníček, který vyžaduje neustálou práci, brzké vstávání a v určitou roční dobu být neustále na svém místě a k dispozici. Zdeněk Volf, včelař z ústeckých Neštěmic, tento koníček vykonává už přes 40 let a svůj med má podle každoročních výsledků z laboratoře znamenitý.
/ROZHOVOR/ Hlasité bzučení včel, vůně medu, včelího vosku, květů a lesu. Koníček, který vyžaduje neustálou práci, brzké vstávání a v určitou roční dobu být neustále na svém místě a k dispozici. Zdeněk Volf, včelař z ústeckých Neštěmic, tento koníček vykonává už přes 40 let a svůj med má podle každoročních výsledků z laboratoře znamenitý.
/ROZHOVOR/ Hlasité bzučení včel, vůně medu, včelího vosku, květů a lesu. Koníček, který vyžaduje neustálou práci, brzké vstávání a v určitou roční dobu být neustále na svém místě a k dispozici. Zdeněk Volf, včelař z ústeckých Neštěmic, tento koníček vykonává už přes 40 let a svůj med má podle každoročních výsledků z laboratoře znamenitý.
/ROZHOVOR/ Hlasité bzučení včel, vůně medu, včelího vosku, květů a lesu. Koníček, který vyžaduje neustálou práci, brzké vstávání a v určitou roční dobu být neustále na svém místě a k dispozici. Zdeněk Volf, včelař z ústeckých Neštěmic, tento koníček vykonává už přes 40 let a svůj med má podle každoročních výsledků z laboratoře znamenitý.
/ROZHOVOR/ Hlasité bzučení včel, vůně medu, včelího vosku, květů a lesu. Koníček, který vyžaduje neustálou práci, brzké vstávání a v určitou roční dobu být neustále na svém místě a k dispozici. Zdeněk Volf, včelař z ústeckých Neštěmic, tento koníček vykonává už přes 40 let a svůj med má podle každoročních výsledků z laboratoře znamenitý.
Známému a oblíbenému baviči Zdeňku Izerovi léta patřily televizní obrazovky. Osobně přijede předat humor svým specifickým podáním na letní scénu Lázní Poděbrady do atria Letních lázní hostům i veřejnosti. Vystoupí v pátek 3. července od 17 hodin.
Včelaři stočili z úlů umístěných v areálu Spolany padesát kilogramů květového medu. Druhé stáčení se uskuteční v srpnu. Úroda je už nyní větší než loni. Včelaři stáčejí med v neratovické chemičce třetím rokem. Že jde o med mimořádné kvality, potvrdily nejen odborné testy Výzkumného ústavu včelařského, ale také dvě zlaté medaile udělené v minulých letech porotou soutěže Český med. Letošnímu medobraní přihlížela i skupina dětí zaměstnanců Spolany. I přes omezení plynoucí z koronavirové pandemie zažily netradiční formu výuky. Zkušení včelaři jim předvedli celý proces od sběru až po finální stáčení medu do sklenic.
Ekocentrum Huslík směrem z Poděbrad na Libici nad Cidlinou se stará o zraněná zvířata a vrací je do přírody a připravuje také poznávací akce pro veřejnost. Kdo si chce vyzkoušet stáčet med, ochutnat med rovnou z medometu a dozvědět se více o včelách a jejich životě, nesmí chybět na Medobraní.
Hodonín - Příběh včelařky a její boj o přežití s názvem Země medu shlédnou návštěvníci Kina Svět Hodonín dnes od osmi hodin večer. Promítání se koná v Domě kultury.
Bzučení včel letos poprvé naruší ticho zahrady mladé studentky. Ke včelařině přivábily Terezu Papouškovou z Kaplice vzpomínky na dětství. „Děda byl včelař, dvakrát ročně jsme k němu jezdili medovat,“ vzpomíná.
V jižních Čechách je chov včel tradičním a populárním koníčkem. Podle posledních statistik je na území kraje téměř šest tisíc včelařů a 60 tisíc včelstev. Kvůli nenápadnému parazitovi však zimní období nepřežila asi pětina obyvatelek úlů, proto se letos zastupitelstvo Jihočeského kraje rozhodlo podpořit jejich chovatele sumou 1,7 milionu.
Snímek Země medu, který získal ceny na festivalech Sundance, Docs Against Gravity a byl nominován na Oscara za Makedonii, promítne kino Pohoda v Jeseníku.
/FOTOGALERIE/ První vytáčení medu v letošní sezoně má za sebou Jaroslav Koláček, člen Českého svazu včelařů v Králově Dvoře. Včelaření se věnoval už jeho otec, jako malý sice Jaroslav Koláček volný čas u úlů netrávil, v dospělosti se ale včelaření stalo jeho zálibou. V přírodě u včeliček je podle něho pohoda, která nabíjí energií.
Na kvalitu potravin živočišného původu nabízených na náměstí v Ústí se ve čtvrtek zaměřily inspektorky veterinární správy. Maso, mléko i med od lokálních výrobců byly bez závad.
Světový den včel připadá právě na 20. května. Svůj den mají více než oprávněně, bez včel bychom totiž nežili zřejmě ani my, lidé. Včely medonosné opylují rostliny, díky tomu máme většinu plodů, ale také díky nim vzniká nejčistší přírodní sladkost - med. Ochranářské organizace na celém světě bijí na poplach, hmyzu, včetně vzácných včel, ubývá. I v Izraeli znatelně včel ubylo, proto tamní zemědělci nově zkoušejí metodu mechanického opylování mandloní. Projíždějící traktor do kvetoucích korun stromů malou tryskou vpravuje pylová zrna.
Světový den včel je 20. května. Svůj den mají více než oprávněně, bez včel bychom totiž nežili zřejmě ani my, lidé. Včely medonosné opylují rostliny, díky tomu máme většinu plodů, ale také díky nim vzniká nejčistší přírodní sladkost - med. Ochranářské organizace na celém světě bijí na poplach, hmyzu, včetně vzácných včel, ubývá. I v Izraeli znatelně včel ubylo, proto tamní zemědělci nově zkoušejí metodu mechanického opylování mandloní. Projíždějící traktor do kvetoucích korun stromů malou tryskou vpravuje pylová zrna.
Světový den včel je 20. května. Svůj den mají více než oprávněně, bez včel bychom totiž nežili zřejmě ani my, lidé. Včely medonosné opylují rostliny, díky tomu máme většinu plodů, ale také díky nim vzniká nejčistší přírodní sladkost - med. Ochranářské organizace na celém světě bijí na poplach, hmyzu, včetně vzácných včel, ubývá. I v Izraeli znatelně včel ubylo, proto tamní zemědělci nově zkoušejí metodu mechanického opylování mandloní. Projíždějící traktor do kvetoucích korun stromů malou tryskou vpravuje pylová zrna.
Světový den včel je 20. května. Svůj den mají více než oprávněně, bez včel bychom totiž nežili zřejmě ani my, lidé. Včely medonosné opylují rostliny, díky tomu máme většinu plodů, ale také díky nim vzniká nejčistší přírodní sladkost - med. Ochranářské organizace na celém světě bijí na poplach, hmyzu, včetně vzácných včel, ubývá. I v Izraeli znatelně včel ubylo, proto tamní zemědělci nově zkoušejí metodu mechanického opylování mandloní. Projíždějící traktor do kvetoucích korun stromů malou tryskou vpravuje pylová zrna.
Světový den včel je 20. května. Svůj den mají více než oprávněně, bez včel bychom totiž nežili zřejmě ani my, lidé. Včely medonosné opylují rostliny, díky tomu máme většinu plodů, ale také díky nim vzniká nejčistší přírodní sladkost - med. Ochranářské organizace na celém světě bijí na poplach, hmyzu, včetně vzácných včel, ubývá. I v Izraeli znatelně včel ubylo, proto tamní zemědělci nově zkoušejí metodu mechanického opylování mandloní. Projíždějící traktor do kvetoucích korun stromů malou tryskou vpravuje pylová zrna.
Světový den včel je 20. května. Svůj den mají více než oprávněně, bez včel bychom totiž nežili zřejmě ani my, lidé. Včely medonosné opylují rostliny, díky tomu máme většinu plodů, ale také díky nim vzniká nejčistší přírodní sladkost - med. Ochranářské organizace na celém světě bijí na poplach, hmyzu, včetně vzácných včel, ubývá. I v Izraeli znatelně včel ubylo, proto tamní zemědělci nově zkoušejí metodu mechanického opylování mandloní. Projíždějící traktor do kvetoucích korun stromů malou tryskou vpravuje pylová zrna.
Podle Asociace soukromého zemědělství zimu nepřežila přibližně třetina z více než půl milionu tuzemských včelstev. Na vině je varroáza. Kvůli výraznému snížení počtu včelstev se předpokládá, že vzroste cena medu. Na východě Čech ale není situace natolik dramatická. Potvrdili nám to včelaři z Hradecka, Chlumecka, Novopacka i Bělohradska.
Přestože včel medonosných každoročně zahynou statisíce, pokaždé se zjara vylíhne nová generace, která se stará o rovnováhu v přírodě. Někteří včelaři na Kladensku však hlásí letos velký úbytek včelstev. Mezi ty, kterým včelstva padla, patří například farmář František Král z Libušína. „Včely vůbec nezaložily zimní generaci a letní umřela. Takže jsme po zimě přišli o sedmdesát včelstev. Nakoupili jsme tři nová včelstva a začínáme nanovo, potvrzuje Král.
Méně medu letos avizují chovatelé včel. Na vině je podle nich dlouhotrvající sucho a také kůrovec. „Když je sucho, kvetou rostliny kratší dobu. V naší oblasti jsou nejběžnějšími druhy pěstovanými pro včely řepka, hořčice nebo svazenka. Když mají málo vody, vyvíjí se menší počet květů. Rostliny také rychleji odkvétají, takže doba opylení se zkracuje. Tím pádem bude i méně medu,“ vysvětlil včelař z Křídel Zdeněk Tatíček.