Kreativ

ŠTÍTEK: med

Ilustrační foto

Včelaři stočili méně medu. Pochutina se tak prodraží

Podle včelařů ve Středočeském kraji se výkyvy počasí a sucho podepsalo na množství medu a zákazníci tak musí počítat s tím, že si za med přímo od včelaře připlatí o zhruba deset korun. Cena medu se tak nyní pohybuje v rozmezí od 120 do necelých dvou set korun za kilogram.

Trhy v polském Zabělkově.

Tip na pátek 25. října: Podzimní trhy v Domě kultury

Další podzimní trhy můžete navštívit dnes od 10:00 hodin v Domě kultury Ostrov. Po celý den tam můžete nakoupit ovoce, zeleninu, med, koření, pečivoi masné výrobky. V prodeji by mělo být i dětské oblečení, zdravá výživa nebo sazenice. Prodávat budou převážně farmáři.

Ilustrační foto.

Tip na pátek 25. října: Jarmark nabídne také dušičkové zboží

Podzimní dekorace, svíčky, věnce a jiné dušičkové zboží, masné a uzenářské výrobky, sýry a mléčné výrobky, koření, bylinky, perníčky, trdelník, med a oříšky i suvenýry z keramiky a dřeva, to vše nabízí oblíbený Novojičínský jarmark podzimní, který se uskuteční na Masarykově náměstí v pátek 25. října od 8 do 17 hodin.

Perníčkový víkend ve Včelím světě v Hulicích

Tip Deníku: Perníčkovým víkendem ukončí návštěvnickou sezonu

/FOTOGALERIE/ Možnost nazdobit si perníčky podle své fantazie nebo se zdobení naučit nabízí Včelí svět v Hulicích na perníčkovém víkendu se šálkem čaje v sobotu 26. a neděli 27. října vždy od 10 do 16 hodin. Nazdobené perníčky si mohou pak účastníci odnést nebo je přikusovat k šálku čaje s medem.  Akce je vhodná pro rodiny s dětmi, zdobení perníčků je nejlepší spojit s prohlídkou expozice.

Tradiční podzimní slavnosti ovoce, zeleniny, medu a brambor se uskutečnily o víkendu v Přibyslavi. Pořadatelem je městský úřad Přibyslav a místní spolky.

Podzimní slavnosti ovoce, zeleniny, medu a brambor v Přibyslavi

Přibyslav – Tradiční podzimní slavnosti ovoce, zeleniny, medu a brambor se uskutečnily o víkendu v Přibyslavi. Pořadatelem je městský úřad Přibyslav a místní spolky. Podle Václava Henzla, předsedy organizace Českého svazu zahrádkářů Přibyslav se na letošní výstavě notně podepsalo vrtkavé počasí.  

Z 12. ročníku ukázek lidových řemesel v krchlebské škole.

V Krchlebech zaplnila školu tradiční řemesla

/FOTOGALERIE/ Kvalitní med či medovinu, poučnou knihu nebo poznatky, jak vypadá práce kováře. To vše a mnoho dalšího si mohli odnést návštěvníci, kteří dorazili do základní školy na 12. ročník ukázek lidových řemesel.

Novoměstští mají nejraději trhy farmářské a řemeslné.

Tip na sobotu 19. října: Farmářský trh

Na pestrou nabídku zeleniny a ovoce, sýrů, masa, medu a dalších produktů pocházejících především z Novoměstska, se mohou těšit zájemci při dalším oblíbeném farmářském trhu na novoměstském Vratislavově náměstí.

Slavnosti medu a vína byly kvůli nepřízni počasí přesunuty do kulturního domu.

Tip na pátek 18. října: Slavnosti medu a vína

Při tradiční akci nazvané Slavnosti medu a vína, který se uskuteční v pátek 18. a v sobotu 19. října v novoměstském kulturním domě, nebude chybět degustace moravských vín, ochutnávka burčáku, cimbálovka i další doprovodný kulturní program.

Med květový z Polabí z neratovické Spolany.

Včelaření ve Spolaně laboratoř pozlatila už druhým rokem

/FOTOGALERIE/ Úspěchem, který s jejím podnikáním souvisí jen okrajově, se pochlubila neratovická Spolana. Poté, co si v chemičce loni pořídili tři včelstva, aby ukázali, že v okolí chemického provozu se za současných ekologických opatření může dařit tomuto hmyzu, který na znečištění životního prostředí citlivě reaguje, získali hned v prvním roce včelaření nejen přírodní zlato v podobě medu, ale i zlato skutečné.

Med květový z Polabí z neratovické Spolany.

Včelaření ve Spolaně laboratoř pozlatila už druhým rokem

/FOTOGALERIE/ Úspěchem, který s jejím podnikáním souvisí jen okrajově, se pochlubila neratovická Spolana. Poté, co si v chemičce loni pořídili tři včelstva, aby ukázali, že v okolí chemického provozu se za současných ekologických opatření může dařit tomuto hmyzu, který na znečištění životního prostředí citlivě reaguje, získali hned v prvním roce včelaření nejen přírodní zlato v podobě medu, ale i zlato skutečné.

Včelařský spolek z Trhového Štěpánova oslavil 90 let vzniku.

Štěpánovští včelaři oslavili 90 let existence

/FOTOGALERIE/ Vernisáž k 90. výročí založení Včelařského spolku v Trhovém Štěpánově proběhla v Muzeu Štěpánovska. Návštěvníci dostali možnost ochutnat různé druhy medů - květového, medovicového či pohankového. Při slavnostním přípitku vynikající medovinou zazněl projev předsedy včelařského spolku, Miloslava Peroutky, který poté návštěvníky výstavou provázel.

Farmářské trhy.

Tip Deníku na 4. října: V Kyjově nakoupí zeleninu, sýry i bylinky

Kyjov - V Kyjově se opět uskuteční oblíbené Farmářské trhy. Lidé si vyberou z bohaté nabídky nejrůznějšího zboží, jako jsou uzenářské výrobky, přísady a sukulenty, trdelníky, sýry, výrobky ze dřeva, koření, bylinky, čaje, cukrářské a pekařské zboží, domácí nudle nebo med.

Chov včel na střeše Bondy, Jiří Šturma.

Na střeše obchodního domu nově chovají včely

/FOTOGALERIE/ Na střeše obchodního domu Bondy je nyní několik včelstev. Obchodní dům tímto chce podpořit ekosystém, ale rovněž navázat na současný světový trend přivést včely do měst. Chov zahájil zkušený odborník a první sklenice medu by tady mohli stočit v příštím roce.

Farmářský trh se uskutečnil v sobotu 21. září na nádvoří zámku v Bílovci.

Zámecké nádvoří patřilo trhovcům

Sirupy, medy, džemy, ale i šperky, svíčky či dokonce bambusové kartáčky. To vše a mnoho dalšího nabídly v sobotu 21. září Farmářské a řemeslné trhy s burčákem, které se uskutečnily na nádvoří bíloveckého zámku.

Miroslav Vaculík získal zlatou medaili v soutěži Český med 2019.

Včelař Vaculík z Vřesovic vytočil nejlepší med. Získal maximální počet bodů

Máslovice, Vřesovice – Zlatá medaile z největší republikové soutěže medu doputovala do Vřesovic. Medovicový med z Chřibů od Miroslava Vaculíka odborníci ohodnotili plným počtem bodu, tedy stem. „Zaslal do naší laboratoře med výborné kvality,“ potvrdil certifikátem ředitel Výzkumného ústavu včelařského Ondřej Procházka.

Medový den na Střední odborné škole v Šumperku 21. 9. 2019.

VIDEO: Na med se v Šumperku hrnuly davy lidí

/FOTOGALERIE/ Plno lidí zavítalo v sobotu 21. září do areálu Střední odborné školy v Zemědělské ulici v Šumperku. Konal se zde tradiční Medový den, který je vždy spojený s propagací včelařství.

Chov včel na letišti v Ruzyni.

Odkud je nejlepší český květový med? Z pražského letiště v Ruzyni

Letiště Václava Havla získalo již po šesté zlatou medaili v soutěži Český med za svůj letošní květový med, která oceňuje zejména menší producenty českého medu vlastní produkce. Soutěž každoročně vyhlašuje Výzkumný ústav včelařský v Dole, který ohodnotil letištní vzorek nejvyšším 100 procentním hodnocením. Celkem se soutěže zúčastnilo 360 vzorků. Získaná zlatá medaile potvrzuje dlouhodobě nejvyšší kvalitu medu produkovaného včelstvy chovanými v areálu letiště.

Abychom získali 1 kg medu, musí včely sesbírat nektar z nejméně tří milionů květů.

Není med jako med. V obchodech se mohou objevit i neznámé směsi

„Stejně jako lékaře, měli bychom mít i svého včelaře,“ připomíná ve svém článku Týdeník Květy starou poučku. Je proto dobře, že přibývá jak hobby včelařů, tak i studentů se zájmem o toto unikátní řemeslo s dávnou tradicí. Není totiž nad domácí med.

Ilustrační foto.

Odpoledne v Zadní Třebani voní medem

Zadní Třebaň – Šestnácté Medové odpoledne, které se odehraje v místním společenském domě zahájí dopolední vzdělávací kurz pro včelaře, vedený Daliborem Titěrou z Výzkumného včelařského ústavu v Dole.

Na jarmarku nechybělo ani tradiční oblíbené ztloukání másla.

Tip na dnešek: Podzimní biojarmark

Třebíč - V Třebíči se dnes od 9 do 16 hodin koná podzimní biojarmark. Ve stáncích na Karlově náměstí se budou prodávat masné a uzenářské výrobky, zelenina, mléčné výrobky, med a medovina. K dostání budou také RAW a fair trade výrobky, ekodrogerie, mýdla a hračky pro děti.  

Včelař UJEP Augustin Uváčik

Včelař Augustin Uváčik: Netuším, proč se dováží med. Máme dost svého

Správce univerzitní včelnice ústecké Univerzity J. E. Purkyně Augustin Uváčik včelaří od svých dvanácti let. V minulosti vedl podnik s více než 700 včelstvy na jihu Čech a jižní Moravě, nyní působí i jako učitel včelařství. „Jako máme každý svého lékaře, mějme i svého včelaře. Jen tak si zajistíte poctivost a pravost produktu od člověka, který chová včely z lásky,“ radí.

Libor Marek seznámil návštěvníky Švihova s tím, co se jedlo ve středověku.

Bobří ocas je třeba přisladit medem

Švihov – Nahlédnout pod pokličku středověké kuchyně mohli o Hradozámecké noci návštěvníci hradu Švihov. Během hraných scének a od vypravěče Libora Marka se dozvěděli, na čem si pochutnávali či s čím se naopak museli spokojit naši předci.

ilustrační foto

Muzeum zve na med a písničky

Ještě dva dny bude trvat Festival medu a písničky, který pořádá muzeum Fojtství v Kopřivnici. V pátek 6. září má festival podtitul Den perníku a guláše.

Den medu v Cidlině.

Včelaři i nadšenci se slétnou do Cidliny, blíží se tradiční Den medu

Cidlina – Akce, která veřejnosti ukazuje a zdůrazňuje význam včel a snaží se přilákat k včelařskému řemeslu další nadšence. To je tradiční Den medu v Cidlině. Uskuteční se v sobotu 31. srpna 2019 v tamním kulturním domě. Letošní ročník má navíc podtitul 200 let od narození vynálezce medometu Franze von Hruschky. Vstup je zdarma.

Medové slavnosti v Novém Městě.

Slavnosti medu zakončí v Novém Městě prázdniny

Nové Město na Moravě – Již tradiční Novoměstské slavnosti medu aneb Sladké zakončení léta se poslední srpnovou sobotu od osmi do třinácti hodin uskuteční na novoměstském Vratislavově náměstí. Návštěvníci tak opět dostanou možnost seznámit se s činností včelařů, kteří budou přítomní na náměstí i v arboretu, aby zájemcům podali kompletní informace.

Ilustrační foto.

Na Benešovsku se letos objevila už tři ohniska moru včelího plodu

Mor včelího plodu je strašákem včelařů. Jím nakažené chovy se v rámci Evropské unie neléčí. Medikamenty se dostávají i do medu, což prokázaly i chemické analýzy vzorků, do kterých někteří obchodníci přimíchávali med z Asie nebo Ukrajiny. Jedinou přípustnou metodou boje proti nákaze a jejímu šíření je tak ta definitivní - spálení v očistném ohni.