Koncert filharmonie v chladicí věži, vznik neviditelného ekologického bloku nebo produkce medu. To jsou jen příklady zajímavostí, které provázely dvacet let provozu jihočeské Jaderné elektrárny Temelín. Právě před dvaceti lety, konkrétně 11.10.2000 v 6:19 hodin, poprvé nastartovala reaktor prvního bloku.
Jarní počasí sice pomohlo výrazně snížit vláhový deficit v krajině, ale včelařům na Slovácku nepřál. Podle jejich vyjádření bude letošní medobraní, které skončilo v srpnu, patřit k těm slabším za poslední léta. Mohou za to střídavé počasí a hodně deštivých dnů v jarním období.
O naší vlasti jako o zemi strdím a mlékem oplývající slyšely starší generace lidí ve školních lavicích. Vědí dnes školáci, co to strdí, kvůli němuž se praotec Čech rozhodl, že se svým lidem zůstat právě v české kotlině, je?
Tradiční slavnosti vína a medu se konaly v sobotu na Sulanově statku v Kladrubech. Uspořádalo je Regionální muzeum Kladrubska společně s městem Kladruby.
V sobotu 12. září se v areálu SOŠ na Zemědělské ulici sešlo téměř tisíc příznivců medu, aby se poučili o jednom z nejstarších zemědělských řemesel, totiž o včelařství.
Jarní počasí sice pomohlo výrazně snížit vláhový deficit v krajině, ale včelařům na Slovácku nepřál. Podle jejich vyjádření bude letošní medobraní, které skončilo v srpnu, patřit k těm slabším za poslední léta. Mohou za to střídavé počasí a hodně deštivých dnů v jarním období.
Včely letos kvůli dešťům, nedostatku potravy i chorobám trpěly více než v minulých letech. Naději některým včelařům na zlepšení do budoucna přináší nabídka od Vojenských lesů a statků (VLS), aby své úly rozmístili v lesích na místě bývalých vojenských újezdů.
Zlatavá barva a jedinečná chuť. Kdo by nemiloval jednu z nejsladších dobrot na světě, med. Revoluční způsob, jakým ho lidé získávají, vymyslel přesně před 155 lety Franz von Hruschka. Poprvé svůj medomet představil světu v Brně.
Linec – Johann Mayr z Paschingu je s tisícovkou včelstev největším podnikajícím včelařem Horních Rakous. Kolegové mu říkají „Zaříkávač včel“, píší OÖN.
Nenapodobitelně přívětivou podobu vtiskl v sobotu v Archeoskanzenu Modrá, v opevněném hradisku s funkcí mocenského centra z doby Velké Moravy, 17. ročník Dne medu a medoviny.
Do areálu děčínského pivovaru Nomád v sobotu 29. srpna přilákaly pivaře a vinaře, ale i příznivce regionálních produktů, tradiční Slavnosti medu a vína. Ty se tam letos přesunuly z děčínského zámku.
Medu od lokálních včelařů bude letos méně; někteří říkají že až o třetinu. Včelaři oslovení Deníkem se shodují, že za současnou situaci může hlavně počasí. Pokud tedy plánujete, že si nějaký med od svého včelaře koupíte, budete muset počítat s tím že se cena za skleničku prodraží - a to zhruba o deset korun.
Medu od lokálních včelařů bude letos méně; někteří říkají, že až o třetinu. Včelaři oslovení Deníkem se shodují, že za současnou situaci může hlavně počasí. Pokud tedy plánujete, že si nějaký med od svého včelaře koupíte, budete muset počítat s tím, že se cena za skleničku prodraží – a to zhruba o deset korun.
/FOTOGALERIE/ Tuzemského medu bude letos méně, podle včelařů za to může hlavně počasí. Sklenička medu by tak měla oproti předchozímu roku podražit zhruba o deset korun. Ovšem ne všude. Podle včelaře Rudolfa Bocka jsou lokální rozdíly, stejně tak v některých oblastech je zkrátka příliš moc včelstev a ty se nedokáží uživit.
Tuzemského medu bude letos méně, podle včelařů za to může hlavně počasí. Sklenička medu by tak měla oproti předchozímu roku podražit zhruba o deset korun. Ovšem ne všude. Podle včelaře Rudolfa Bocka jsou lokální rozdíly, stejně tak v některých oblastech je zkrátka příliš mnoho včelstev a ty se nedokáží uživit.
Židovská kuchyně je velmi rozmanitá, vždyť zahrnuje množství pokrmů ovlivněných místní kuchyní zemí obývaných židovským etnikem. Vyzkoušejte sladké kuře, šoulet s uzeným masem, mandlový chlebíček nebo izraelskou mátovou limonádu.
Jako vosy na bonbón se slétali místní i lidé z okolních či vzdálenějších míst na sladký nektar do areálu za hasičskou zbrojnicí. Lízali a hodnotili osm vzorků letošního medu od místních včelařů na soutěži při 6. ročníku Dne medu v Jablůnce.
Nejhorší rok za poslední dobu. Lesní med není. Květového je málo. Musíme už teď včely přikrmovat, aby nepomřely, stěžují si včelaři na Vysočině. Podle předsedkyně Českého svazu včelařů Jarmily Machové nepřálo letos včelám počasí a mizí lesy. Panují obavy z dovozu nekvalitního levného medu ze zahraničí. Navíc Jihlavsko zasáhl na jaře nebezpečný včelí mor.
Lesklokorku lesklou, která je pro své ozdravné účinky nazývána houbou nesmrtelnosti, našli v Koníkovském polesí manželé Kalábovi z Nového Města na Moravě.
Češi v létě zchladí jazýčky nejraději ve vanilkové zmrzlině či ovocném sorbetu, labužníci dávají přednost netradičním chutím a jejich propojování. Také letošní léto přineslo nové kombinace.
Polovina včelstev přes letošní zimu uhynula ve včelařském oddělení Mendelovy univerzity v Brně. A nejsou jediné. V tuzemsku za poslední měsíce zemřela přibližně pětina včel. Bude-li tento trend pokračovat, mohou v budoucnu stoupat ceny medu.
Polovina včelstev přes letošní zimu uhynula ve včelařském oddělení Mendelovy univerzity v Brně. A nejsou jediné. V tuzemsku za poslední měsíce zemřela přibližně pětina včel. Bude-li tento trend pokračovat, mohou v budoucnu stoupat ceny medu.
/FOTOGALERIE/ Další ze zábavně naučných akcí se uskutečnila o víkendu v Ekocentru Huslík. Tentokrát se v lesích za lázeňským městem konalo Medobraní. Zájemci se dozvěděli spoustu informací o včelách, o stáčení medu a bylo možné med i zakoupit. Ti zručnější si i sami mohli vyzkoušet, jak se med stáčí.
/ROZHOVOR/ Hlasité bzučení včel, vůně medu, včelího vosku, květů a lesu. Koníček, který vyžaduje neustálou práci, brzké vstávání a v určitou roční dobu být neustále na svém místě a k dispozici. Zdeněk Volf, včelař z ústeckých Neštěmic, tento koníček vykonává už přes 40 let a svůj med má podle každoročních výsledků z laboratoře znamenitý.
/ROZHOVOR/ Hlasité bzučení včel, vůně medu, včelího vosku, květů a lesu. Koníček, který vyžaduje neustálou práci, brzké vstávání a v určitou roční dobu být neustále na svém místě a k dispozici. Zdeněk Volf, včelař z ústeckých Neštěmic, tento koníček vykonává už přes 40 let a svůj med má podle každoročních výsledků z laboratoře znamenitý.
/ROZHOVOR/ Hlasité bzučení včel, vůně medu, včelího vosku, květů a lesu. Koníček, který vyžaduje neustálou práci, brzké vstávání a v určitou roční dobu být neustále na svém místě a k dispozici. Zdeněk Volf, včelař z ústeckých Neštěmic, tento koníček vykonává už přes 40 let a svůj med má podle každoročních výsledků z laboratoře znamenitý.
/ROZHOVOR/ Hlasité bzučení včel, vůně medu, včelího vosku, květů a lesu. Koníček, který vyžaduje neustálou práci, brzké vstávání a v určitou roční dobu být neustále na svém místě a k dispozici. Zdeněk Volf, včelař z ústeckých Neštěmic, tento koníček vykonává už přes 40 let a svůj med má podle každoročních výsledků z laboratoře znamenitý.
/ROZHOVOR/ Hlasité bzučení včel, vůně medu, včelího vosku, květů a lesu. Koníček, který vyžaduje neustálou práci, brzké vstávání a v určitou roční dobu být neustále na svém místě a k dispozici. Zdeněk Volf, včelař z ústeckých Neštěmic, tento koníček vykonává už přes 40 let a svůj med má podle každoročních výsledků z laboratoře znamenitý.
/ROZHOVOR/ Hlasité bzučení včel, vůně medu, včelího vosku, květů a lesu. Koníček, který vyžaduje neustálou práci, brzké vstávání a v určitou roční dobu být neustále na svém místě a k dispozici. Zdeněk Volf, včelař z ústeckých Neštěmic, tento koníček vykonává už přes 40 let a svůj med má podle každoročních výsledků z laboratoře znamenitý.
/ROZHOVOR/ Hlasité bzučení včel, vůně medu, včelího vosku, květů a lesu. Koníček, který vyžaduje neustálou práci, brzké vstávání a v určitou roční dobu být neustále na svém místě a k dispozici. Zdeněk Volf, včelař z ústeckých Neštěmic, tento koníček vykonává už přes 40 let a svůj med má podle každoročních výsledků z laboratoře znamenitý.
Známému a oblíbenému baviči Zdeňku Izerovi léta patřily televizní obrazovky. Osobně přijede předat humor svým specifickým podáním na letní scénu Lázní Poděbrady do atria Letních lázní hostům i veřejnosti. Vystoupí v pátek 3. července od 17 hodin.
Včelaři stočili z úlů umístěných v areálu Spolany padesát kilogramů květového medu. Druhé stáčení se uskuteční v srpnu. Úroda je už nyní větší než loni. Včelaři stáčejí med v neratovické chemičce třetím rokem. Že jde o med mimořádné kvality, potvrdily nejen odborné testy Výzkumného ústavu včelařského, ale také dvě zlaté medaile udělené v minulých letech porotou soutěže Český med. Letošnímu medobraní přihlížela i skupina dětí zaměstnanců Spolany. I přes omezení plynoucí z koronavirové pandemie zažily netradiční formu výuky. Zkušení včelaři jim předvedli celý proces od sběru až po finální stáčení medu do sklenic.
Ekocentrum Huslík směrem z Poděbrad na Libici nad Cidlinou se stará o zraněná zvířata a vrací je do přírody a připravuje také poznávací akce pro veřejnost. Kdo si chce vyzkoušet stáčet med, ochutnat med rovnou z medometu a dozvědět se více o včelách a jejich životě, nesmí chybět na Medobraní.
Hodonín - Příběh včelařky a její boj o přežití s názvem Země medu shlédnou návštěvníci Kina Svět Hodonín dnes od osmi hodin večer. Promítání se koná v Domě kultury.
Bzučení včel letos poprvé naruší ticho zahrady mladé studentky. Ke včelařině přivábily Terezu Papouškovou z Kaplice vzpomínky na dětství. „Děda byl včelař, dvakrát ročně jsme k němu jezdili medovat,“ vzpomíná.