Kreativ

ŠTÍTEK: med

Pavel Liška nabízí několik druhů medu, medovinuy nebo medového piva. Nerozhodným návštěvníkům dokáže poradit s výběrem.

OBRAZEM: Perníčky, pivo i medovina. V Novém Městě voní med

/FOTO, VIDEO/ Medové pivo, medová kosmetika, knížky nebo společenská hra s medovou tematikou. To a mnoho dalšího nabízí dvaadvacátý ročník výstavy Vůně medu, která se koná v novoměstském Horáckém muzeu. Potrvá do příští soboty.

Med od Miroslava Vaculíka obdržel dvě zlaté medaile v soutěži Český med 2022.

Sladký triumf: včelař z Vřesovic získal dvě zlaté medaile, má i medové cukroví

Velice příjemné překvapení skrývala obálka, kterou Miroslav Vaculík z Vřesovic obdržel z Výzkumného ústavu včelařského. Dozvěděl se totiž, že jeho med získal hned dvě zlaté medaile. Dvakrát totiž v soutěži Český med dosáhl dokonce hranice stobodového maxima, o čemž rozhodovali odborníci i analýzy z laboratoří.

Muzikál Kapka medu pro Verunku v bystřickém divadle U Jelena.

Divadelní festival Ludvíka Němce zahájili žáci Kapkou medu pro Verunku

/FOTOGALERIE/ Děti ze Základní umělecké školy Benešov představily v bystřickém divadle U Jelena muzikál Kapka medu pro Verunku. Příběh muzikálu upozorňuje na znečišťování přírody lidmi a nutí diváka k zamyšlení nad chováním lidstva k planetě Zemi. Přestože se jedná o velmi vážné téma, děj má rychlý spád a vtahuje diváka do příběhu plného pohádkových postav.

Eliška Svitáková včelařka

Šestiletá včelařka: Včelí královna je má kamarádka

Číst ještě neumí, ale o včelách vám toho poví hodně. Šestiletá Eliška Svitáková z Petrůvky má opravdu netradiční zálibu. Je to totiž malá včelařka. Kdybyste tipovali, že jde o rodinnou tradici, která se zde dědí z generace na generaci, byli byste opravdu vedle. Včelařit začala se svým tatínkem teprve před dvěma lety.

Eliška Svitáková

Netradiční záliba. Včelí královna je má kamarádka, vypráví šestiletá včelařka

Číst ještě neumí, ale o včelách vám toho poví hodně. Šestiletá Eliška Svitáková z Petrůvky na Zlínsku má opravdu netradiční zálibu. Je to totiž malá včelařka. Kdybyste tipovali, že jde o rodinnou tradici, která se zde dědí z generace na generaci, byli byste opravdu vedle. Včelařit začala se svým tatínkem teprve před dvěma lety.

Jablečné vafle

Oslaďte dětem ráno jablečnými vaflemi

Snídaně je základ dne. Měla by být proto nejen chutná a vydatná, ale zároveň zdravá. Tyto vafle nepochybně potěší i nasytí všechny strávníky. Obzvlášť teď na podzim, kdy na zahradách či v přírodě dozrávají jablka. Ovoce tak bude čerstvé a šťavnaté. Na ozdobu se však budou hodit třeba i lesní plody nebo jiné dobroty. 

O včelstva na Ústředním hřbitově v Brně se stará včelař Martin Brzobohatý s kolegy.

Brněnská rarita: hřbitovní med. Z úlů na pohřebišti už jej vytočili 70 kilo

/FOTO, VIDEO/ Jedenáct včelstev aktuálně stojí na brněnském Ústředním hřbitově. Včelaři už letos z tamních úlů vytočili téměř sedmdesát kilo medu. Produkt s originálním názvem Hřbitovní med se řadí k těm nejkvalitnějším. Včelám se na pohřebišti daří. Nepoužívají se tam chemické postřiky ani hnojiva.

Včelař z Dobrčic Petr Navařík.

Cena medu vzrostla, důvodem jsou vyšší náklady

Včelaři z přerovského regionu dokončují stáčení prvního jarního medu. Říkají, že medu bude letos dost, ale zákazníci musejí počítat s vyšší cenou. Ta se bude pohybovat kolem 200 korun za litr.

Včelaři z Lázní Bělohradu stáčeli na letošním Medobraní nejčerstvější tekuté zlato z letošních květů.

Včelaři z Bělohradu stáčeli na Medobraní čerstvé tekuté zlato z letošních květů

/FOTOGALERIE/ Dva sladké dny ulepené od nejčerstvějšího medu prožili včelaři z Lázní Bělohradu ve čtvrtek a v pátek na letošním ročníku Medobraní. Ve Fričově muzeu rozložili své náčiní a návštěvníkům ukázali postup, jak ze zavíčkovaných plástů získat světlý květový med. Ve sklenicích si jej mohli zájemci rovnou na místě koupit.

Včelaři z Lázní Bělohradu stáčeli na letošním Medobraní nejčerstvější tekuté zlato z letošních květů.

OBRAZEM: Včelaři z Bělohradu stáčeli na Medobraní čerstvé tekuté zlato

Dva sladké dny ulepené od nejčerstvějšího medu prožili včelaři z Lázní Bělohradu ve čtvrtek a v pátek na letošním ročníku Medobraní. Ve Fričově muzeu rozložili své náčiní a návštěvníkům ukázali postup, jaký ze zavíčkovaných plástů získat světlý květový med. Ve sklenicích si jej mohli zájemci rovnou na místě koupit.

Medobraní v Centru Černý Most.

Medobraní! Včelky z Centra Černý Most vyprodukují za rok stovky kil medu

Zlepšit svůj vliv na životní prostředí se Centrum Černý Most snaží řadou aktivit už od svého vzniku. Kromě toho, že je držitelem certifikace zelených budov Breeam, která reflektuje velmi nízkou ekologickou zátěž provozu budovy, realizuje správa Centra další dobrovolné iniciativy. Kvůli zachování biodiverzity v lokalitě Černého Mostu si například Centrum nechalo ve spolupráci s odborníky vypracovat rozsáhlou studii a program na podporu lokálně specifické fauny a flóry. Centrum se tak před pěti lety stalo zázemím pro několik včelstev a každoročně tak produkuje vlastní med. 

Městská včelnice v zahradě komunitního centra Klementinka vydala první letošní úrodu medu. Na jeho sběr a vytáčení se přišli podívat nejen členové včelařského kroužku, ale i zájemci z řad veřejnosti.

OBRAZEM: První medobraní v městské včelnici vyneslo 30 kilo medu

Městská včelnice v zahradě komunitního centra Klementinka v Mladé Boleslavi vydala první letošní úrodu medu. Na jeho sběr a vytáčení se přišli podívat členové včelařského kroužku i ostatní zájemci. Mladoboleslavská městská včelstva pro první úrodu sesbírala 30 kilogramů medu.

Základem úspěchu každého včelaře je mít zdravé včelstvo a dobře umístěné úly.

Náročný koníček. Včely nejsou věc, ale živí tvorové, říká zkušený včelař

Petr Špaček z Cidliny na Třebíčsku se ke včelám dostal už na druhém stupni základní školy, kdy začal pomáhat svému dědečkovi. Zalíbilo se mu to a rozhodl se v rodinné tradici pokračovat. Dnes mají Rodinné včelařství Špaček a kromě medu vyrábějí také medovinu, svíčky ze včelího vosku nebo kosmetiku. O včely se stará pořád on se svým dědou, rodinní příslušníci vypomáhají při vytáčení medu či výrobě svíček. 

SPOKOJENÉ VČELKY. Základem úspěchu každého včelaře je mít zdravé včelstvo a dobře umístěné úly.

Máte odvahu včelařit? Šedesát tři tisíc statečných ano

Nadskočíte strachem pokaždé, když proletí kolem včela? Pak pro vás zřejmě včelaření tím pravým hobby nebude. Chov včel je ale jedním z nejstarších oborů lidské činnosti. Lidem dávají komě medu také včelí vosk, propolis a mateří kašičku, která se používá hlavně v kosmetice, jako doplněk výživy a také k výrobě léků.

Včelí mor děsí včelaře. Ilustrační foto.

Včely na Vysočině ohrožuje mor. Vznikla ochranná pásma

Sotva včely vyletěly opylovat květy a vyrábět med, snesla se na ně pohroma. Ohrožuje je totiž výskyt moru včelího plodu. Státní veterinární správa pro Kraj Vysočina proto v květnu vytvořila ochranná pásma, aby šíření nákazy zabránila. Týká se to v současnosti včelínů v částech havlíčkobrodského a žďárského okresu.

Ilustrační foto

Cena medu nejspíše poroste. Přijdeme o zákazníky, obávají se včelaři

Ačkoli včelaři ještě přesně neví, kolik se jim letos podaří vyprodukovat medu, v jednom mají jasno – lidé si za něj připlatí více než v minulých letech. Může za to vyšší cena nafty, obalového materiálu i cukru. Včelaři se proto již nyní obavájí, že přijdou o zákazníky. 

Kuřecí maso opět zdražuje.

Nejvyšší marže? Řetězce si je dávají u masa či salámů, říkají odborníci

Obchodníci odírají zemědělce, tvrdí v posledních týdnech ministerstvo zemědělství. Slovní válka s řetězci, kterou nedávno spustil šéf resortu zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), znovu otevřela debatu o tom, co je přípustná marže a co nikoliv. Ministerstvo argumentovalo výsledky kontroly, při nichž obchodník prodával salám s obchodní přirážkou kolem 250 procent. Toto tvrzení ovšem úředníci konkrétně nedoložili. „Je to jeden z velkých řetězců, který ale nebudeme jmenovat,“ uvedl na dotaz Deníku mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.