V Horáckém muzeu se představí med ve všech možných podobách, začíná tam výstava Vůně medu. Strašidelnou stezku projdou odvážlivci v Osové Bitýšce a draci vzlétnou nad Pilskou nádrží.
/FOTO, VIDEO/ Příběh rodinné firmy s názvem Včelí farma Poděbrady je cestou z obchodu se žárovkami na letní louky v okolí lázeňského města a částečně zase zpět. Radosti z objevení smysluplné práce i smutku z úmrtí hlavního včelaře, který se stal obětí covidové pandemie.
Proti Nýrsku vstřelil vejprnický krajní obránce Martin Hejduk první branku v sezoně a hned to byl gól vítězný. Dvaadvacetiletý odchovanec Klatov se tak výrazně přičinil o to, aby se zase o další zápas natáhla série neporazitelnosti Slavie. Ta dosud na podzim nepoznala hořkost porážky. Prodloužila ji i teď o víkendu s Radnicemi, s nimiž remizovala 2:2.
Prudký pokles teplot zacloumá s nástupem podzimu s imunitou i těch nejotrlejších otužilců. Sezóna rýmy, kašle a nachlazení, opakujících se viróz a poklesu imunity je zkrátka tady. Pokud se letos chcete vyhnout častým návštěvám lékárny, nakupte si dostatečné množství obyčejné suroviny – cibule. Tato zelenina vám pomůže zbavit se suchého kašle, rýmy, nachlazení a v kombinaci s medem si z ní připravíte léčivý sirup i čaj. Co vše cibule pomůže vyléčit?
Na Bechyňově náměstí v Přibyslavi startuje v sobotu výstava ovoce, zeleniny, medu a brambor. Do Lípy u Havlíčkova Brodu dorazí folkový festival, který přiveze Poutníky, Rendez-fou nebo kapelu MeziMěsto.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Co chutnalo lidem od pravěku po středověk ve svátek a čím se zasytili ve všedních dnech? Patnáct stovek návštěvníků Karolina o tom může vyprávět na základě čerstvých zážitků. Archeologové z různých ústavů Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, Akademie věd ČR, ale i z dalších spolupracujících institucí tam v sobotu 7. října tam nabídli ukázky i s ochutnávkami v rámci připomenutí Mezinárodního dne archeologie.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Včelaři ze Spolany letos stočili 60 kilogramů medu. Nyní se mohou těšit také ze zlaté medaile v soutěži Český med, kterou obhájili již pošesté v řadě. Se stáčením včelařům pomohly děti ze Základní školy T. Stolzové v Kostelci nad Labem.
Zázvor by se dal popsat jako zázračný všelék, který uleví od chřipky, rýmy, nachlazení, horečky i bolesti a vyniká svým nezaměnitelným a lehce štiplavým aroma. V těchto dnech nám nejlépe prospěje v podobě zázvorového čaje, při jehož přípravě je však potřeba dát si dobrý pozor, abyste mu nevědomky neubrali na síle. Jaký má zázvor vliv na zdraví, jak připravit zázvorový čaj, proč zázvor neloupat a jaké množství zázvoru vám může uškodit?
/FOTO, VIDEO/ Čtvrteční Farmářské trhy na nymburském náměstí oživily stánky, v nichž příchozí mohli ochutnat výrobky, které byly letos a loni oceněny v rámci soutěže Regionální potravina roku.
Fungoval v pravěku, fungoval před sto lety, funguje dnes. Směnný obchod je nádherná kategorie vzájemné výpomoci a kdo jeho půvab jednou okusil, chce opět. Na sociálních sítích se mu říká swapování (výměna), ale frčí i bez pomoci sociálních sítí. Jak funguje swap oblečení a dalšího zboží?
/VIDEO/ Včely poletující malebným Podchřibím a vracející se zpátky domů, do péče, kterou jim poskytuje Miroslav Vaculík z Vřesovic. Spolu dosáhli na další velký úspěch. Odborníci na celorepublikové soutěži Český med je totiž ocenili dvojicí zlatých medailí.
Slavnosti jablek a medu, již pátý ročník populárníého chrasteckého festivalu sekonal v sobotu v prostorách zámku. Podívejte se na akci ve fotkách a ve videu.
Tradiční Slavnosti vína a medu se konaly v sobotu 9. září v Sulanově statku v Kladrubech. V průběhu odpoledne si návštěvníci mohli poslechnout vystoupení folklorního souboru Tachovský Kolowrátek z dětského domova v Tachově a cimbálovou kapelu Josefa Feča. O občerstvení postaral stánek vinařství Foukal z Rakvic, který kromě vín dovezl i burčák, a domácí Restaurace U Koruny.
První zářijovou sobotu se konal devátý ročník medové slavnosti v Cidlině na Třebíčsku. Akce se nazývá Den medu a před lety byla oceněna také Zlatou jeřabinou. Pořádal ji Český svaz včelařů Základní organizace Jaroměřice nad Rokytnou ve spolupráci se Včelařstvím Špaček a za podpory Kraje Vysočina.
Podíváme-li se na historii období sběrného nebo také loveckého včelařství detailněji, tak určitě se i staří Slované snažili zmocnit medu od divokých včel. Z brtí, dutin stromů, kde měly divoké včely plásty s medem, jej vybírali. Později začali o včely pečovat a vyrábět z jejich produktů, kupříkladu z medu, medovinu.
Do zrcadla času v Archeoskanzenu Modrá mohlo při 20. ročníku Dne medu a medoviny, konané o poslední srpnové sobotě, nahlédnout na osm stovek lidí z různých koutů Česka a Slovenska. Duchovním otcem akce, která je spojena s medem a medovinou, archeologickým skanzenem, jenž představuje ideální podobu slovanského opevněného sídliště z doby Velké Moravy, je správce Lubomír Sláma.
Poslední srpnová sobota patřila na Vratislavově náměstí v Novém Městě na Moravě Slavnostem medu. Součástí byl farmářský trh s osvědčenými produkty a bohatým doprovodným programem. Trh doplnilo divadlo i harmonika. Podívejte se na fotografie od Pavla Kvíčaly, děkujeme za ně.
V Archeoskanzenu Modrá pořádají v sobotu 26. srpna 20. ročník Dne medu a medoviny. Ve velkomoravském hradišti jej v 10 hodin odstartuje Medový jarmark aneb Jarmark včelích produktů.
/FOTOGALERIE/ V romantickém dvoře a humně u chalupy Strmenských v Kudlovicích se o druhé srpnové sobotě odpoledne potkaly na 17. ročníku Medového zpívání ženské a mužské pěvecké sbory ze Slovácka. Na tradiční akci je pozval Mužský sbor z Kudlovic.
Zdravá a chutná rajčata můžeme použít i ke zlepšení stavu pokožky. Výroba domácí pleťové masky z rajčat zabere jen pár minut. Tento přípravek může být mnohem účinnější než řada těch průmyslově vyráběných. Jak si připravit pleťovou masku z rajčat?
Ostrava se mění v město včelám zaslíbené. Šedesát kilogramů medu se v těchto dnech podařilo stočit z úlů, které se nacházejí na střeše věžového domu v ulici Na Bělidle v Moravské Ostravě.
/VIDEO/ Číměř na Třebíčsku se nedávno rozhodla pořídit obecní včely. V nedalekém údolí Válov tak vyrostly tři pestrobarevné úly a po okolí se rozletěly tisíce včelek. Jejich snažení přineslo výsledky v podobě osmatřiceti kilogramů medu – který jako dárek dostaly všechny domácnosti této dvousethlavé obce.
/FOTO/ Ústecká Spolchemie má ve svém areálu už týden 200 tisíc včel. Co se na první pohled zdálo absurdní – včelaření v chemické továrně v centru města - považoval dlouholetý zaměstnanec této firmy a nadšený včelař Roman Dejmek naopak za skvělou příležitost.
Ústecká Spolchemie má ve svém areálu už týden 200 tisíc včel. Co se na první pohled zdálo absurdní – včelaření v chemické továrně v centru města - považoval dlouholetý zaměstnanec této firmy a nadšený včelař Roman Dejmek naopak za skvělou příležitost.
/FOTO, VIDEO/ Patnáct milionů včelek vyrazí do terénu, sesbírá sladké šťávy květin či stromů a přiletí zpět do úlů. Následně odpaří vodu, přidají enzymy a další včelí látky, zahustí a umístí do plástů. Ty si včelaři vezmou a med z plástů vytáčí v medárně. Stočený a vyčištěný med uloží do barelů a jakmile přijde správná doba, stočí ho do sklenic. Přesně takovou cestu má za sebou Med od Čertovy zdi, který se může pyšnit oceněním Výrobek roku Libereckého kraje, než se objeví na pultu. „Ke včelaření jsem se dostal trochu oklikou, a popravdě řečeno, tak trochu neplánovaně. Je pro nás stále koníčkem, ale přesto se snažíme pracovat na úrovni profesionálních včelařů,“ podotkl majitel Včelí farmy Smržov Tomáš Moravec s tím, že svým názvem med odkazuje na regionální národní přírodní památku.
Hlubočkám patřil třetí červnový víkend, kdy se v obci konaly hodové slavnosti, poprvé od roku 1946. Třídenní program započal v pátek 16. června a na samotný vrchol se pak dostal v rámci hodové slavnosti s žehnáním medu v neděli 18. června.
Od chovatelů na Ústecku seženete letos kilovou sklenici (770 ml) medu za zhruba dvě stokoruny a více. Včelaři zdražili zhruba o deset korun oproti loňsku, záleží samozřejmě na konkrétním včelaři. Za zdražením stojí především růst nákladů a v některých případech i úhyny včelstev. Nepřestává platit, že zvláště u medu je vhodné se zaměřovat na lokální producenty, tedy na své včelaře, jejichž produktům věříte.
/FOTO, VIDEO/ Včelaři působící ve Spolaně mohou oslavit letošní sezónu s úsměvem na tváři. Díky hojné úrodě a plodné práci včel se podařilo stočit na 60 kg medu. Do pravidelného stáčení medu se zapojily také děti ze Základní školy T. Stolzové z Kostelce nad Labem. Těm včelaři ukázali postupy, které je při stáčení medu potřeba dodržet, a zároveň dětem představovali zajímavosti z chovu včel.
/VIDEO/ A víte, čím včelky krmíme, když venku nic nekvete? Cukrovým roztokem. Můžete ho ochutnat,“ lákal malé návštěvníky, kteří se přišli podívat k úlům na Harusově kopci, včelař a zároveň předseda novoměstské včelařské organizace Pavel Kaláb. Sladkého si žáčci ze školky z Radňovic ten den užili dost a dost. Mohli si vyžvýkat vosk se zbytky medu a ochutnat tak „včelí orbitku“, a také si namočit prst do medu právě vytáčeného v medometu.
Včelařina není sice žádný med, ale má sladkou odměnu. A nyní nastal čas, kdy se na šedesát tisíc lidí (právě tolik je přibližně v Česku včelařů) po celé republice pořádně nevyspí. Začala totiž sezóna sběru medu. A ke včelám se musí brzy ráno. Když zaspíte, včely vás pěkně ze svého „pracoviště“ vyženou. A víte, že se včely pasou? Vytáčení medu si na vlastní kůži vyzkoušel reportér Deníku.
/FOTOGALERIE/ Bylo to důstojné loučení z krajský přeborem. Fotbalisté Mimoně v letošní sezoně nasbírali deset bodů, na jaře získali pouze dva a jako nováček skončili poslední a míří do nižší soutěže. V posledním kole doma před třemi stovkami diváků v derby utkání obrali o body Stráž pod Ralskem.
Sladká medová vůně opět po roce zaplavila Fričovo muzeum v Lázních Bělohradě. Davy dětí i dospělých se přišly podívat na stáčení prvního letošního medu, zavzpomínat na dětství u dědových včelínů a ochutnat, co za první polovinu letošního roku stihly bělohradské včely vyrobit. "Je to med květový, někdy se mu říká také bylinkový," vysvětluje včelař Martin Kareš.
Mikrovlnná trouba je součástí domácností už desítky let, přesto ji řada lidí využívá jen k ohřívání a rozmrazování potravin nebo k výrobě popcornu. Ve skutečnosti toho mikrovlnka umí mnohem více: připraví míchaná vajíčka i křupavou slaninu, usuší bylinky, vrátí chuť starému pečivu i chipsům, případně pomůže s loupáním rajčat i česneku… A většinou vám u toho ještě ušetří spoustu času.
Zástupci Sdružení Český ráj a jejich partneři využili poslední květnový víkend Staročeské trhy v Turnově k tomu, aby předali certifikáty novým nositelům značky Regionální produkt Český ráj.
Udělejte radost vaší pleti, aniž byste utratili spoustu peněz. Zlepšit její zdraví a vzhled můžete levnými a snadno dostupnými domácími recepty. Třeba plátky okurky položené na unavené oči i na celý obličej náleží k osvědčeným babským receptům. Jde jen o chladivé osvěžení, nebo okurkové a jiné domácí masky působí opravdu jako přírodní kosmetický zázrak?
Značku Znojemsko regionální produkt udělila v těchto dnech certifikační komise dalším šesti výrobcům z regionu. Porotce zaujal čerstvý farmářský sýr od Drozdových z Kravska, med od Jana Košíčka z Moravského Krumlova a levandulový sirup z Dobelic od Lenky Večeřové.
Věznice Kynšperk nad Ohří patří mezi věznice, kde byl před časem zaveden pilotně chov včel. Odsouzení, kteří se včelám věnují, mají nyní plné ruce práce. Jaro je totiž ve znamení bouřlivého rozvoje včelstva a je třeba zajistit včelám prostor k růstu a práci tak, aby se nevyrojily.
/VIDEO, FOTO/ Každý den se dostávají přes vysoké vězeňské zdi. Nezastaví je ostnaté dráty ani hlídky se samopaly na strážních věžích. Jakmile se ocitnou mimo žalář, zamíří většinou do nedaleké zoologické zahrady. Důvodem je rozmanitá květena skýtající takřka neomezené možnosti sběru pylu. Takový život vedou včely sídlící v úlech v ostravské Věznici Heřmanice.
Čaj může přinést velkou pohodu. Na druhou stranu příprava dokonalého čaje není lehká a je potřeba se řídit jasnými pravidly, jejichž dodržení se vyplatí. Na přípravu je dobré mít dvě ingredience a několik předmětů. Co tedy budete potřebovat?
Když se skloubí rodinná tradice, poctivá řemeslná práce a moderní technologie, úspěšná podnikatelská idea je na světě. Výrobě hřebečské medoviny se rodinná firma Veroniky Bakrlíkové v Třebařově věnuje už více než dvě desetiletí.
Letošní chladné jaro dělá včelařům vrásky na čele. Loni se touto dobou už chystali na stáčení prvního květového medu, nyní je první snůška v nedohlednu. Chladné počasí má na včelstva negativní dopad - mnozí včelaři se potýkají s chorobami včel a jejich úhynem. Na řadě míst nemohly včely kvůli chladnému počasí vůbec létat.
Zámecký park v Šilheřovicích v Moravskoslezském kraji je kouzelné místo. Jeho návštěvníkům už několik let přináší potěšení mimo jiné i unikátní zámecká medárna, kterou provozují manželé Robert a Kateřina Chlebišovi. S pomocí dotací z Evropské unie se před časem pustili do podnikání, a mohli si tak splnit svůj sen. Ale nejen sobě, práci dali také lidem se zdravotním znevýhodněním.
/ROZHOVOR/ Adam Koudelka svými góly pomáhá Ledvicím stíhat v I. A třídě vedoucí Proboštov, zatím jich má na svém kontě 17. Rumburku nasázel hattrick, od trenéra Miroslava Lázsla si vysloužil velkou pochvalu. Oproti podzimu je prý v lepší kondici, pro celý tým tak je užitečnější.
Žihadla jsou součástí tohoto krásného koníčku. Bez nich to prostě nejde. S včelařením začal Jan Pecinka ještě před revolucí, i když pro něj bylo velkou neznámou. Hobby se pro něj stalo následně celoživotní vášní. A ta ho dovedla až k vývoji vlastního úlu.
Včelaři na Ostravsku a Olomoucku se zatím nepotýkají s masivními plošnými úhyny včelstev. Zda to znamená začátek dobré sezony, je však předčasné hodnotit. Stejně jako předpovídat cenu medu. I včelaři se nicméně musí vypořádat s rostoucími náklady na léčiva či cukr.
Je tomu rovných 120 let, kdy se do té doby neorganizovaní včelaři z Benešova sešli a založili svůj spolek. Od té doby jím prošly stovky včelařů. Dnes mezi ně patří také Hana Chmelová, která kromě toho, že je včelařkou, působí i jako jednatelka Okresní organizace Českého svazu včelařů Benešov a je předsedkyní základní organizace Českého svazu včelařů Benešov (ČSV).
Je tomu rovných 120 let, kdy se do té doby neorganizovaní včelaři z Benešova sešli a založili svůj spolek. Od té doby jím prošly stovky včelařů. Dnes mezi ně patří také Hana Chmelová, která kromě toho, že je včelařkou, působí i jako jednatelka Okresní organizace Českého svazu včelařů Benešov a je i předsedkyní základní organizace Českého svazu včelařů Benešov (ČSV).
Včelaři na Ostravsku a Olomoucku se zatím nepotýkají s masivními plošnými úhyny včelstev. Zda to znamená začátek dobré sezony, je však předčasné hodnotit. Stejně jako předpovídat cenu medu. I včelaři se nicméně musí vypořádat s rostoucími náklady na léčiva či cukr.