Kreativ

ŠTÍTEK: med

Fotbalista Martin Hejduk (na snímku) se prosadil v letošní sezoně v pravý moment, jeho branka znamenala zisk tří bodů.

Do šumu rád zajdu, ale po zápase netancuju, nohy mám v medu, směje se Hejduk

Proti Nýrsku vstřelil vejprnický krajní obránce Martin Hejduk první branku v sezoně a hned to byl gól vítězný. Dvaadvacetiletý odchovanec Klatov se tak výrazně přičinil o to, aby se zase o další zápas natáhla série neporazitelnosti Slavie. Ta dosud na podzim nepoznala hořkost porážky. Prodloužila ji i teď o víkendu s Radnicemi, s nimiž remizovala 2:2.

Cibulový sirup pomáhá bojovat s nachlazením a respiračními onemocněními.

Nejen na vaření. Nejobyčejnější zelenina zažene kašel podobně jako drahé sirupy

Prudký pokles teplot zacloumá s nástupem podzimu s imunitou i těch nejotrlejších otužilců. Sezóna rýmy, kašle a nachlazení, opakujících se viróz a poklesu imunity je zkrátka tady. Pokud se letos chcete vyhnout častým návštěvám lékárny, nakupte si dostatečné množství obyčejné suroviny – cibule. Tato zelenina vám pomůže zbavit se suchého kašle, rýmy, nachlazení a v kombinaci s medem si z ní připravíte léčivý sirup i čaj. Co vše cibule pomůže vyléčit?

Mezinárodní den archeologie připravený Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy v areálu Karolina.

Předkové věděli, co je dobré. Archeologické pochoutky lidem chutnaly

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Co chutnalo lidem od pravěku po středověk ve svátek a čím se zasytili ve všedních dnech? Patnáct stovek návštěvníků Karolina o tom může vyprávět na základě čerstvých zážitků. Archeologové z různých ústavů Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, Akademie věd ČR, ale i z dalších spolupracujících institucí tam v sobotu 7. října tam nabídli ukázky i s ochutnávkami v rámci připomenutí Mezinárodního dne archeologie.

Zázvorový čaj je ideálním podzimním nápojem proti nachlazení, který navíc prohřeje.

Zázvor, všelék podzimu. Těmito čtyřmi chybami ho připravíte o cenné látky

Zázvor by se dal popsat jako zázračný všelék, který uleví od chřipky, rýmy, nachlazení, horečky i bolesti a vyniká svým nezaměnitelným a lehce štiplavým aroma. V těchto dnech nám nejlépe prospěje v podobě zázvorového čaje, při jehož přípravě je však potřeba dát si dobrý pozor, abyste mu nevědomky neubrali na síle. Jaký má zázvor vliv na zdraví, jak připravit zázvorový čaj, proč zázvor neloupat a jaké množství zázvoru vám může uškodit?

Tradiční kladrubské Slavnosti vína a medu lákaly letos návštěvníky nejen na víno, burčák, med a lidovou muziku, ale i na piercing a tetování.

Slavnosti vína a medu v Kladrubech: Burčák, víno, med, folklor, ale i piercing

Tradiční Slavnosti vína a medu se konaly v sobotu 9. září v Sulanově statku v Kladrubech. V průběhu odpoledne si návštěvníci mohli poslechnout vystoupení folklorního souboru Tachovský Kolowrátek z dětského domova v Tachově a cimbálovou kapelu Josefa Feča. O občerstvení postaral stánek vinařství Foukal z Rakvic, který kromě vín dovezl i burčák, a domácí Restaurace U Koruny.

Den medu v Cidlině se konal už podeváté.

Sladký den v Cidlině. Zájemci ochutnávali med, děti vyráběly včelky

První zářijovou sobotu se konal devátý ročník medové slavnosti v Cidlině na Třebíčsku. Akce se nazývá Den medu a před lety byla oceněna také Zlatou jeřabinou. Pořádal ji Český svaz včelařů Základní organizace Jaroměřice nad Rokytnou ve spolupráci se Včelařstvím Špaček a za podpory Kraje Vysočina.

Ilustrační foto.

Zkvašený med zvaný medos Slované pili a byl i jejich vývozním artiklem

Podíváme-li se na historii období sběrného nebo také loveckého včelařství detailněji, tak určitě se i staří Slované snažili zmocnit medu od divokých včel. Z brtí, dutin stromů, kde měly divoké včely plásty s medem, jej vybírali. Později začali o včely pečovat a vyrábět z jejich produktů, kupříkladu z medu, medovinu.

Archeoskanzen na Modré voněl už podvacáté medem a medovinou; sobota 26. srpna 2023

OBRAZEM: Archeoskanzen na Modré voněl už podvacáté medem a medovinou

Do zrcadla času v Archeoskanzenu Modrá mohlo při 20. ročníku Dne medu a medoviny, konané o poslední srpnové sobotě, nahlédnout na osm stovek lidí z různých koutů Česka a Slovenska. Duchovním otcem akce, která je spojena s medem a medovinou, archeologickým skanzenem, jenž představuje ideální podobu slovanského opevněného sídliště z doby Velké Moravy, je správce Lubomír Sláma.

Slavnosti medu. Sladké dopoledne na Vratislavově náměstí v Novém Městě na Moravě.

Sladká sobota. Slavnosti medu nabídly kaši, placky a další speciality

Poslední srpnová sobota patřila na Vratislavově náměstí v Novém Městě na Moravě Slavnostem medu. Součástí byl farmářský trh s osvědčenými produkty a bohatým doprovodným programem. Trh doplnilo divadlo i harmonika. Podívejte se na fotografie od Pavla Kvíčaly, děkujeme za ně.

Slavnosti medu a medoviny v Archeoskanzenu Modrá

V Archeoskanzenu chystají Den medu a medoviny

V Archeoskanzenu Modrá pořádají v sobotu 26. srpna 20. ročník Dne medu a medoviny. Ve velkomoravském hradišti jej v 10 hodin odstartuje Medový jarmark aneb Jarmark včelích produktů.

V Číměři u Třebíče stáčeli první obecní med.

V Číměři mají obecní včely, historicky první med dostali obyvatelé obce

/VIDEO/ Číměř na Třebíčsku se nedávno rozhodla pořídit obecní včely. V nedalekém údolí Válov tak vyrostly tři pestrobarevné úly a po okolí se rozletěly tisíce včelek. Jejich snažení přineslo výsledky v podobě osmatřiceti kilogramů medu – který jako dárek dostaly všechny domácnosti této dvousethlavé obce.

Včelí farma Smržov uspořádala Den se včelami.

Prohlídka včelnice či ochutnávka medoviny. Včelí farma Smržov otevřela své brány

/FOTO, VIDEO/ Patnáct milionů včelek vyrazí do terénu, sesbírá sladké šťávy květin či stromů a přiletí zpět do úlů. Následně odpaří vodu, přidají enzymy a další včelí látky, zahustí a umístí do plástů. Ty si včelaři vezmou a med z plástů vytáčí v medárně. Stočený a vyčištěný med uloží do barelů a jakmile přijde správná doba, stočí ho do sklenic. Přesně takovou cestu má za sebou Med od Čertovy zdi, který se může pyšnit oceněním Výrobek roku Libereckého kraje, než se objeví na pultu. „Ke včelaření jsem se dostal trochu oklikou, a popravdě řečeno, tak trochu neplánovaně. Je pro nás stále koníčkem, ale přesto se snažíme pracovat na úrovni profesionálních včelařů,“ podotkl majitel Včelí farmy Smržov Tomáš Moravec s tím, že svým názvem med odkazuje na regionální národní přírodní památku.

Letošní várka medu od chovatele na Ústecku podraží.

Med letos podraží. Vylítly náklady o třetinu a pomřela včelstva

Od chovatelů na Ústecku seženete letos kilovou sklenici (770 ml) medu za zhruba dvě stokoruny a více. Včelaři zdražili zhruba o deset korun oproti loňsku, záleží samozřejmě na konkrétním včelaři. Za zdražením stojí především růst nákladů a v některých případech i úhyny včelstev. Nepřestává platit, že zvláště u medu je vhodné se zaměřovat na lokální producenty, tedy na své včelaře, jejichž produktům věříte.

Lukáš Karlík, který se ve Spolaně stará o chov včel, dětem ukazuje postupy při stáčení medu.

Včelaři ze Spolany společně s dětmi ze základní školy stočili 60 kg medu

/FOTO, VIDEO/ Včelaři působící ve Spolaně mohou oslavit letošní sezónu s úsměvem na tváři. Díky hojné úrodě a plodné práci včel se podařilo stočit na 60 kg medu. Do pravidelného stáčení medu se zapojily také děti ze Základní školy T. Stolzové z Kostelce nad Labem. Těm včelaři ukázali postupy, které je při stáčení medu potřeba dodržet, a zároveň dětem představovali zajímavosti z chovu včel. 

Do tajů včelařství zasvětili děti na Harusově kopci.

Včelaři prozradili dětem tajemství včelí královny. Ochutnaly včelí orbitku

/VIDEO/ A víte, čím včelky krmíme, když venku nic nekvete? Cukrovým roztokem. Můžete ho ochutnat,“ lákal malé návštěvníky, kteří se přišli podívat k úlům na Harusově kopci, včelař a zároveň předseda novoměstské včelařské organizace Pavel Kaláb. Sladkého si žáčci ze školky z Radňovic ten den užili dost a dost. Mohli si vyžvýkat vosk se zbytky medu a ochutnat tak „včelí orbitku“, a také si namočit prst do medu právě vytáčeného v medometu.

Redaktor Deníku si vyzkoušel „pastvu“ včel.

Vytáčení medu není pro notorické spáče. Podívejte se, jak vypadá den se včelařem

Včelařina není sice žádný med, ale má sladkou odměnu. A nyní nastal čas, kdy se na šedesát tisíc lidí (právě tolik je přibližně v Česku včelařů) po celé republice pořádně nevyspí. Začala totiž sezóna sběru medu. A ke včelám se musí brzy ráno. Když zaspíte, včely vás pěkně ze svého „pracoviště“ vyženou. A víte, že se včely pasou? Vytáčení medu si na vlastní kůži vyzkoušel reportér Deníku.

Když nebyly bonbóny, žvýkal se vosk, vzpomínají na dětství včelaři

Medobraní: Když nebyly bonbóny, žvýkal se vosk, vzpomínají na dětství včelaři

Sladká medová vůně opět po roce zaplavila Fričovo muzeum v Lázních Bělohradě. Davy dětí i dospělých se přišly podívat na stáčení prvního letošního medu, zavzpomínat na dětství u dědových včelínů a ochutnat, co za první polovinu letošního roku stihly bělohradské včely vyrobit. "Je to med květový, někdy se mu říká také bylinkový," vysvětluje včelař Martin Kareš.

Mikrovlnná trouba umí usnadnit práci a ušetřit čas. Můžeme v ní připravit například míchaná vajíčka i křupavou slaninu, usušit bylinky a dokonce i zničit bakterie na kuchyňské houbičce.

Dvanáct tipů na to, co dokáže mikrovlnka. Málokdo ji využívá naplno

Mikrovlnná trouba je součástí domácností už desítky let, přesto ji řada lidí využívá jen k ohřívání a rozmrazování potravin nebo k výrobě popcornu. Ve skutečnosti toho mikrovlnka umí mnohem více: připraví míchaná vajíčka i křupavou slaninu, usuší bylinky, vrátí chuť starému pečivu i chipsům, případně pomůže s loupáním rajčat i česneku… A většinou vám u toho ještě ušetří spoustu času.

Nejjednodušší je prostě nakrájet okurku na tenké látky a rozložit ji po obličeji.

Poradíme vám, jak vyrobit okurkovou masku. A víte, kdy okurka na pleť nepatří?

Udělejte radost vaší pleti, aniž byste utratili spoustu peněz. Zlepšit její zdraví a vzhled můžete levnými a snadno dostupnými domácími recepty. Třeba plátky okurky položené na unavené oči i na celý obličej náleží k osvědčeným babským receptům. Jde jen o chladivé osvěžení, nebo okurkové a jiné domácí masky působí opravdu jako přírodní kosmetický zázrak?

Medobraní v Heřmanické věznici, květen 2023, Ostrava.

Med Bručoun z ostravské věznice si koupit nemůžete, projekt však sklízí úspěch

/VIDEO, FOTO/ Každý den se dostávají přes vysoké vězeňské zdi. Nezastaví je ostnaté dráty ani hlídky se samopaly na strážních věžích. Jakmile se ocitnou mimo žalář, zamíří většinou do nedaleké zoologické zahrady. Důvodem je rozmanitá květena skýtající takřka neomezené možnosti sběru pylu. Takový život vedou včely sídlící v úlech v ostravské Věznici Heřmanice.

Ilustrační foto

Chladné jaro včelám nesvědčí, na Přerovsku hrozí méně jarního medu

Letošní chladné jaro dělá včelařům vrásky na čele. Loni se touto dobou už chystali na stáčení prvního květového medu, nyní je první snůška v nedohlednu. Chladné počasí má na včelstva negativní dopad - mnozí včelaři se potýkají s chorobami včel a jejich úhynem. Na řadě míst nemohly včely kvůli chladnému počasí vůbec létat.

Pomoc z fondů EU umožnila manželům Chlebišovým rozjet sociální podnikání

VIDEO: Zámecká medárna nabízí lokální suroviny a zaměstnává hendikepované

Zámecký park v Šilheřovicích v Moravskoslezském kraji je kouzelné místo. Jeho návštěvníkům už několik let přináší potěšení mimo jiné i unikátní zámecká medárna, kterou provozují manželé Robert a Kateřina Chlebišovi. S pomocí dotací z Evropské unie se před časem pustili do podnikání, a mohli si tak splnit svůj sen. Ale nejen sobě, práci dali také lidem se zdravotním znevýhodněním.

Ledvice - Rumburk (ve žlutém)

Ledvický Vráťa Lokvenc z Wishe: Jsem rychlejší než tekoucí med

/ROZHOVOR/ Adam Koudelka svými góly pomáhá Ledvicím stíhat v I. A třídě vedoucí Proboštov, zatím jich má na svém kontě 17. Rumburku nasázel hattrick, od trenéra Miroslava Lázsla si vysloužil velkou pochvalu. Oproti podzimu je prý v lepší kondici, pro celý tým tak je užitečnější.

Ilustrační foto

Včely zatím plošně nehynou, cenu medu ukáže až sezona

Včelaři na Ostravsku a Olomoucku se zatím nepotýkají s masivními plošnými úhyny včelstev. Zda to znamená začátek dobré sezony, je však předčasné hodnotit. Stejně jako předpovídat cenu medu. I včelaři se nicméně musí vypořádat s rostoucími náklady na léčiva či cukr.

Ke včelaření přivedla Hana Chmelová i manžela a syny Martina, Ondru a Honzíka

Včelařka Hana Chmelová: Med je v Česku druhou nejčastěji pančovanou potravinou

Je tomu rovných 120 let, kdy se do té doby neorganizovaní včelaři z Benešova sešli a založili svůj spolek. Od té doby jím prošly stovky včelařů. Dnes mezi ně patří také Hana Chmelová, která kromě toho, že je včelařkou, působí i jako jednatelka Okresní organizace Českého svazu včelařů Benešov a je předsedkyní základní organizace Českého svazu včelařů Benešov (ČSV).

Ke včelaření přivedla Hana Chmelová i manžela a syny Martina, Ondru a Honzíka.

Včelařka Hana Chmelová: Med je v Česku druhou nejčastěji pančovanou potravinou

Je tomu rovných 120 let, kdy se do té doby neorganizovaní včelaři z Benešova sešli a založili svůj spolek. Od té doby jím prošly stovky včelařů. Dnes mezi ně patří také Hana Chmelová, která kromě toho, že je včelařkou, působí i jako jednatelka Okresní organizace Českého svazu včelařů Benešov a je i předsedkyní základní organizace Českého svazu včelařů Benešov (ČSV).