/FOTO, VIDEO/ Medové pivo, medová kosmetika, knížky nebo společenská hra s medovou tematikou. To a mnoho dalšího nabízí dvaadvacátý ročník výstavy Vůně medu, která se koná v novoměstském Horáckém muzeu. Potrvá do příští soboty.
Velice příjemné překvapení skrývala obálka, kterou Miroslav Vaculík z Vřesovic obdržel z Výzkumného ústavu včelařského. Dozvěděl se totiž, že jeho med získal hned dvě zlaté medaile. Dvakrát totiž v soutěži Český med dosáhl dokonce hranice stobodového maxima, o čemž rozhodovali odborníci i analýzy z laboratoří.
V jihlavském City Parku se utkají nejlepší kuchaři ze středních škol, Horácké muzeum v Novém Městě na Moravě provoní med, Sokolský stadion v Třebíči zažije ohňovou a světelnou show.
Připravte pro vaše děti tuhle sladkou, ale zdravou dobrotu. Uvidíte, že se po ní jen zapráší. Příprava není náročná. Výsledkem bude menší verze tradičního dezertu, který je lahodný a zároveň nasytí. Dobrou chuť!
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Sobotní dopoledne 22. října bylo svátkem pro všechny včelaře. Sjeli se do Hulic na vyhlášení výsledků soutěže Český med, kterou každoročně vyhlašuje Výzkumný ústav včelařský a je také zveřejněna v časopisu Včelařství.
Nedočkavci koštují první letošní hruškovici a vinaři nad burčákem mudrují, jak se vydaří svatomartinské. Nezahálí ani včelaři. Přichází s dosud neznámým rituálem zážitkové degustace. Na jedné takové jsme byli.
/FOTOGALERIE/ Děti ze Základní umělecké školy Benešov představily v bystřickém divadle U Jelena muzikál Kapka medu pro Verunku. Příběh muzikálu upozorňuje na znečišťování přírody lidmi a nutí diváka k zamyšlení nad chováním lidstva k planetě Zemi. Přestože se jedná o velmi vážné téma, děj má rychlý spád a vtahuje diváka do příběhu plného pohádkových postav.
Číst ještě neumí, ale o včelách vám toho poví hodně. Šestiletá Eliška Svitáková z Petrůvky má opravdu netradiční zálibu. Je to totiž malá včelařka. Kdybyste tipovali, že jde o rodinnou tradici, která se zde dědí z generace na generaci, byli byste opravdu vedle. Včelařit začala se svým tatínkem teprve před dvěma lety.
Číst ještě neumí, ale o včelách vám toho poví hodně. Šestiletá Eliška Svitáková z Petrůvky na Zlínsku má opravdu netradiční zálibu. Je to totiž malá včelařka. Kdybyste tipovali, že jde o rodinnou tradici, která se zde dědí z generace na generaci, byli byste opravdu vedle. Včelařit začala se svým tatínkem teprve před dvěma lety.
Snídaně je základ dne. Měla by být proto nejen chutná a vydatná, ale zároveň zdravá. Tyto vafle nepochybně potěší i nasytí všechny strávníky. Obzvlášť teď na podzim, kdy na zahradách či v přírodě dozrávají jablka. Ovoce tak bude čerstvé a šťavnaté. Na ozdobu se však budou hodit třeba i lesní plody nebo jiné dobroty.
I přes spoustu dešťových přeháněk si posezení u vína, medoviny, sýrů, klobás či pochutin z medu za doprovodu folklóru a cimbálovky užili návštěvníci Slavnosti vína a medu v sobotu 10. září na Sulanově statku v Kladrubech.
Poslední prázdninová sobota byla v Nověm Městě na Moravě možná trochu lepkavá, zato ale voňavá a sladká. Konaly se totiž Slavnosti medu aneb Sladké ukončení léta. Za krásné fotky děkujeme Pavlu Kvíčalovi.
Hold medu a produktům z něj, ale také ze smetany ustloukanému máslu, které je známé už tisíce let, ale na chleba se maže teprve pár století, přišlo do Archeoskanzenu Modrá o poslední srpnové neděli bezmála tisíc lidí z různých koutů Česka i Slovenska.
Co všechno dokáže dětem ve škole pozvednout náladu? Jednička z písemky, hry se spolužáky o přestávce, suplovaná hodina matematiky a samozřejmě dobrá svačina z domova. První tři skutečnosti jsou ale do značné míry dílem náhody, tu čtvrtou však můžete ovlivnit sami.
Čím hostili Keltové své návštěvy? To se mohli dozvědět návštěvníci víkendového Medokvasu, festivalu medových nápojů a výrobků z medu, který se konal v Nasavrkách.
V sobotu a v neděli se koná Medokvas – festival medových nápojů a výrobků z medu. Během Medokvasu si vyslechnete povídání o včelách, projdete si stezku Včely v pravěku, ochutnáte různé druhy medovin a medů i dalších medových specialit a budete si moci vyrobit svíčku ze včelího vosku.
Nebyl to vyloženě propadák, ostuda, ale ani taky žádná sláva. Fotbalisté Slovácka ve čtvrtek večer poznali, jak „chutná“ turecký med. Srážka s velkoklubem Moravany bolela, drsně jim nastavila zrcadlo, ale o životní zážitek ani po porážce 0:3 nepřišli.
Osmdesáti kilogramy květového medu, což je větší výtěžek než loni, se pochlubila neratovická Spolana. Úly má přímo v areálu chemičky – přičemž o včely se vedle své práce už pátým rokem starají včelaři z řad zaměstnanců.
Město Žďár nad Sázavou na Vysočině má nově vlastní včely. Poblíž radnice stojí pět nových úlů, vlastní med město získá nejdříve příští rok. S nápadem přišel ekotým městského úřadu.
Vlastní včely má nově město Žďár nad Sázavou. Poblíž radnice stojí pět nových úlů, vlastní med bude mít město nejdřív příští rok. S nápadem přišel ekotým městského úřadu.
Letošní medobraní proběhlo ve Věznici Stráž pod Ralskem druhou červencovou sobotu. Odsouzení muži se v současné době střídavě starají o čtyři včelstva, která jsou umístěna na včelnici vedle věznice. Pomáhají jim s tím dva zaměstnanci věznice, kteří jsou sami v osobním životě dlouholetými včelaři.
Jedenáct včelstev aktuálně stojí na brněnském Ústředním hřbitově. Včelaři už letos z tamních úlů vytočili téměř sedmdesát kilo medu. Produkt s originálním názvem Hřbitovní med se řadí k těm nejkvalitnějším. Včelám se na pohřebišti daří. Nepoužívají se tam chemické postřiky ani hnojiva.
/FOTO, VIDEO/ Jedenáct včelstev aktuálně stojí na brněnském Ústředním hřbitově. Včelaři už letos z tamních úlů vytočili téměř sedmdesát kilo medu. Produkt s originálním názvem Hřbitovní med se řadí k těm nejkvalitnějším. Včelám se na pohřebišti daří. Nepoužívají se tam chemické postřiky ani hnojiva.
Období švestek trvá od začátku července až do září a byl by hřích těchto sladkých a oblíbených plodů českých zahrad nevyužít. Nabízí se švestkový jahelník? Je to dezert, který lze mít na snídani i jako výborné pohoštění pro návštěvu.
Každý Čech průměrně spotřebuje asi kilo medu za rok. O včely se starají i odsouzení v pardubické věznici, péče o včelstvo je pro ně terapie. Letos už vytočili první med.
Chov včel je jedním z nejstarších oborů lidské činnosti. Své úly mají od roku 2018 i v pardubické věznici, domov včely našly na dlouhodobě nevyužité zahradě. Odsouzení jim postavili přístřešek, na zahradě vybudovali nové chodníky, skalku s jezírkem, vyseli medonosné rostliny a opečovali zanedbané stromy.
Včelaři z přerovského regionu dokončují stáčení prvního jarního medu. Říkají, že medu bude letos dost, ale zákazníci musejí počítat s vyšší cenou. Ta se bude pohybovat kolem 200 korun za litr.
Včelám chovaným v okolí provozů skupiny Sev.en Energy se daří velmi dobře. Tři včelstva z Elektrárny Počerady už za sebou mají první stáčení medu a letošní úroda se zdá velmi dobrá.
/FOTOGALERIE/ Dva sladké dny ulepené od nejčerstvějšího medu prožili včelaři z Lázní Bělohradu ve čtvrtek a v pátek na letošním ročníku Medobraní. Ve Fričově muzeu rozložili své náčiní a návštěvníkům ukázali postup, jak ze zavíčkovaných plástů získat světlý květový med. Ve sklenicích si jej mohli zájemci rovnou na místě koupit.
Dva sladké dny ulepené od nejčerstvějšího medu prožili včelaři z Lázní Bělohradu ve čtvrtek a v pátek na letošním ročníku Medobraní. Ve Fričově muzeu rozložili své náčiní a návštěvníkům ukázali postup, jaký ze zavíčkovaných plástů získat světlý květový med. Ve sklenicích si jej mohli zájemci rovnou na místě koupit.
Zlepšit svůj vliv na životní prostředí se Centrum Černý Most snaží řadou aktivit už od svého vzniku. Kromě toho, že je držitelem certifikace zelených budov Breeam, která reflektuje velmi nízkou ekologickou zátěž provozu budovy, realizuje správa Centra další dobrovolné iniciativy. Kvůli zachování biodiverzity v lokalitě Černého Mostu si například Centrum nechalo ve spolupráci s odborníky vypracovat rozsáhlou studii a program na podporu lokálně specifické fauny a flóry. Centrum se tak před pěti lety stalo zázemím pro několik včelstev a každoročně tak produkuje vlastní med.
Městská včelnice v zahradě komunitního centra Klementinka v Mladé Boleslavi vydala první letošní úrodu medu. Na jeho sběr a vytáčení se přišli podívat členové včelařského kroužku i ostatní zájemci. Mladoboleslavská městská včelstva pro první úrodu sesbírala 30 kilogramů medu.
Dochází Vám inspirace, co vařit? Tento recept si zamilujete - je snadný, rychlý a skvělý. Pokud chcete více omáčky, přidejte dvojnásobné množství medu, citronu, másla a koření.
Petr Špaček z Cidliny na Třebíčsku se ke včelám dostal už na druhém stupni základní školy, kdy začal pomáhat svému dědečkovi. Zalíbilo se mu to a rozhodl se v rodinné tradici pokračovat. Dnes mají Rodinné včelařství Špaček a kromě medu vyrábějí také medovinu, svíčky ze včelího vosku nebo kosmetiku. O včely se stará pořád on se svým dědou, rodinní příslušníci vypomáhají při vytáčení medu či výrobě svíček.
Tvrdit s naprostou jistotou, že v letošním roce bude dost medu, se neodváží žádný včelař. Všichni v to ale doufají a za příznivé považují i současné počasí, které včelám a medu prospívá.
Nadskočíte strachem pokaždé, když proletí kolem včela? Pak pro vás zřejmě včelaření tím pravým hobby nebude. Chov včel je ale jedním z nejstarších oborů lidské činnosti. Lidem dávají komě medu také včelí vosk, propolis a mateří kašičku, která se používá hlavně v kosmetice, jako doplněk výživy a také k výrobě léků.
Nejen na Domažlicku v současné době začínají včelaři vytáčet první květový med. Zatím se zdá, že ho bude dost, počasí včelařům přeje. Duben byl sice studený a rozvoj včelstev pomalý, ale v květnu už bylo hezky, kvetly stromy a tím pádem byl dostatek nektaru.
Pampelišku většina zahrádkářů považuje za plevel, který hyzdí jejich pěstěný trávník. A to je přitom věčná škoda. Z této léčivé byliny si totiž můžete připravit celou řadu velice účinných kosmetických přípravků, ale také třeba kávu, med či pesto, navíc ji lze využít celou beze zbytku.
Zatímco se loni kvůli studenému a deštivému jaru včelaři potýkali s nižší produkcí medu, letošní start sezony vidí optimisticky. Kolik ale budou mít letos skutečně medu, si zatím netroufají odhadovat.
Zatímco se loni kvůli studenému a deštivému jaru včelaři potýkali s nižší produkcí medu, letošní start sezony vidí optimisticky. Kolik ale budou mít letos skutečně medu, si zatím netroufají odhadovat.
Sotva včely vyletěly opylovat květy a vyrábět med, snesla se na ně pohroma. Ohrožuje je totiž výskyt moru včelího plodu. Státní veterinární správa pro Kraj Vysočina proto v květnu vytvořila ochranná pásma, aby šíření nákazy zabránila. Týká se to v současnosti včelínů v částech havlíčkobrodského a žďárského okresu.
Ačkoli včelaři ještě přesně neví, kolik se jim letos podaří vyprodukovat medu, v jednom mají jasno – lidé si za něj připlatí více než v minulých letech. Může za to vyšší cena nafty, obalového materiálu i cukru. Včelaři se proto již nyní obavájí, že přijdou o zákazníky.
Ačkoli včelaři ještě přesně neví, kolik se jim letos podaří vyprodukovat medu, v jednom mají jasno – lidé si za něj připlatí více než v minulých letech. Může za to vyšší cena nafty, obalového materiálu i cukru.
Kvalitní poctivý český med z firmy Medmoravia se prezentoval na světové výstavě EXPO 2020, která začala loni v říjnu v Dubaji. Zmíněná firma Petra Opletala v průměrné včelařské sezoně vyprodukuje za rok 20 až 25 tun medu. Kvůli zájmu zákazníků rozšíří vlastní chovy včelstev.
Obchodníci odírají zemědělce, tvrdí v posledních týdnech ministerstvo zemědělství. Slovní válka s řetězci, kterou nedávno spustil šéf resortu zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), znovu otevřela debatu o tom, co je přípustná marže a co nikoliv. Ministerstvo argumentovalo výsledky kontroly, při nichž obchodník prodával salám s obchodní přirážkou kolem 250 procent. Toto tvrzení ovšem úředníci konkrétně nedoložili. „Je to jeden z velkých řetězců, který ale nebudeme jmenovat,“ uvedl na dotaz Deníku mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.