Cena medu vzrostla, důvodem jsou vyšší náklady
Včelaři z přerovského regionu dokončují stáčení prvního jarního medu. Říkají, že medu bude letos dost, ale zákazníci musejí počítat s vyšší cenou. Ta se bude pohybovat kolem 200 korun za litr.
Včelaři z přerovského regionu dokončují stáčení prvního jarního medu. Říkají, že medu bude letos dost, ale zákazníci musejí počítat s vyšší cenou. Ta se bude pohybovat kolem 200 korun za litr.
Včelám chovaným v okolí provozů skupiny Sev.en Energy se daří velmi dobře. Tři včelstva z Elektrárny Počerady už za sebou mají první stáčení medu a letošní úroda se zdá velmi dobrá.
/FOTOGALERIE/ Dva sladké dny ulepené od nejčerstvějšího medu prožili včelaři z Lázní Bělohradu ve čtvrtek a v pátek na letošním ročníku Medobraní. Ve Fričově muzeu rozložili své náčiní a návštěvníkům ukázali postup, jak ze zavíčkovaných plástů získat světlý květový med. Ve sklenicích si jej mohli zájemci rovnou na místě koupit.
Dva sladké dny ulepené od nejčerstvějšího medu prožili včelaři z Lázní Bělohradu ve čtvrtek a v pátek na letošním ročníku Medobraní. Ve Fričově muzeu rozložili své náčiní a návštěvníkům ukázali postup, jaký ze zavíčkovaných plástů získat světlý květový med. Ve sklenicích si jej mohli zájemci rovnou na místě koupit.
Zlepšit svůj vliv na životní prostředí se Centrum Černý Most snaží řadou aktivit už od svého vzniku. Kromě toho, že je držitelem certifikace zelených budov Breeam, která reflektuje velmi nízkou ekologickou zátěž provozu budovy, realizuje správa Centra další dobrovolné iniciativy. Kvůli zachování biodiverzity v lokalitě Černého Mostu si například Centrum nechalo ve spolupráci s odborníky vypracovat rozsáhlou studii a program na podporu lokálně specifické fauny a flóry. Centrum se tak před pěti lety stalo zázemím pro několik včelstev a každoročně tak produkuje vlastní med.
Městská včelnice v zahradě komunitního centra Klementinka v Mladé Boleslavi vydala první letošní úrodu medu. Na jeho sběr a vytáčení se přišli podívat členové včelařského kroužku i ostatní zájemci. Mladoboleslavská městská včelstva pro první úrodu sesbírala 30 kilogramů medu.
Dochází Vám inspirace, co vařit? Tento recept si zamilujete - je snadný, rychlý a skvělý. Pokud chcete více omáčky, přidejte dvojnásobné množství medu, citronu, másla a koření.
Petr Špaček z Cidliny na Třebíčsku se ke včelám dostal už na druhém stupni základní školy, kdy začal pomáhat svému dědečkovi. Zalíbilo se mu to a rozhodl se v rodinné tradici pokračovat. Dnes mají Rodinné včelařství Špaček a kromě medu vyrábějí také medovinu, svíčky ze včelího vosku nebo kosmetiku. O včely se stará pořád on se svým dědou, rodinní příslušníci vypomáhají při vytáčení medu či výrobě svíček.
Tvrdit s naprostou jistotou, že v letošním roce bude dost medu, se neodváží žádný včelař. Všichni v to ale doufají a za příznivé považují i současné počasí, které včelám a medu prospívá.
Nadskočíte strachem pokaždé, když proletí kolem včela? Pak pro vás zřejmě včelaření tím pravým hobby nebude. Chov včel je ale jedním z nejstarších oborů lidské činnosti. Lidem dávají komě medu také včelí vosk, propolis a mateří kašičku, která se používá hlavně v kosmetice, jako doplněk výživy a také k výrobě léků.
Nejen na Domažlicku v současné době začínají včelaři vytáčet první květový med. Zatím se zdá, že ho bude dost, počasí včelařům přeje. Duben byl sice studený a rozvoj včelstev pomalý, ale v květnu už bylo hezky, kvetly stromy a tím pádem byl dostatek nektaru.
Pampelišku většina zahrádkářů považuje za plevel, který hyzdí jejich pěstěný trávník. A to je přitom věčná škoda. Z této léčivé byliny si totiž můžete připravit celou řadu velice účinných kosmetických přípravků, ale také třeba kávu, med či pesto, navíc ji lze využít celou beze zbytku.
Zatímco se loni kvůli studenému a deštivému jaru včelaři potýkali s nižší produkcí medu, letošní start sezony vidí optimisticky. Kolik ale budou mít letos skutečně medu, si zatím netroufají odhadovat.
Zatímco se loni kvůli studenému a deštivému jaru včelaři potýkali s nižší produkcí medu, letošní start sezony vidí optimisticky. Kolik ale budou mít letos skutečně medu, si zatím netroufají odhadovat.
Sotva včely vyletěly opylovat květy a vyrábět med, snesla se na ně pohroma. Ohrožuje je totiž výskyt moru včelího plodu. Státní veterinární správa pro Kraj Vysočina proto v květnu vytvořila ochranná pásma, aby šíření nákazy zabránila. Týká se to v současnosti včelínů v částech havlíčkobrodského a žďárského okresu.
Ačkoli včelaři ještě přesně neví, kolik se jim letos podaří vyprodukovat medu, v jednom mají jasno – lidé si za něj připlatí více než v minulých letech. Může za to vyšší cena nafty, obalového materiálu i cukru. Včelaři se proto již nyní obavájí, že přijdou o zákazníky.
Ačkoli včelaři ještě přesně neví, kolik se jim letos podaří vyprodukovat medu, v jednom mají jasno – lidé si za něj připlatí více než v minulých letech. Může za to vyšší cena nafty, obalového materiálu i cukru.
Kvalitní poctivý český med z firmy Medmoravia se prezentoval na světové výstavě EXPO 2020, která začala loni v říjnu v Dubaji. Zmíněná firma Petra Opletala v průměrné včelařské sezoně vyprodukuje za rok 20 až 25 tun medu. Kvůli zájmu zákazníků rozšíří vlastní chovy včelstev.
Obchodníci odírají zemědělce, tvrdí v posledních týdnech ministerstvo zemědělství. Slovní válka s řetězci, kterou nedávno spustil šéf resortu zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), znovu otevřela debatu o tom, co je přípustná marže a co nikoliv. Ministerstvo argumentovalo výsledky kontroly, při nichž obchodník prodával salám s obchodní přirážkou kolem 250 procent. Toto tvrzení ovšem úředníci konkrétně nedoložili. „Je to jeden z velkých řetězců, který ale nebudeme jmenovat,“ uvedl na dotaz Deníku mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.
Květákové placičky jsou skvělé, jednoduché. A tyto pečené navíc i zdravé.
Sucho, které sužuje českou krajinu, se nepříznivě podepisuje také na včelách, zejména na nedostatku jejich vhodné potravy. Projevuje se to potom i na menší produkci medu. Trpí zejména takzvaná medovicová snůška medu z lesů, která je přitom mezi lidmi nejoblíbenější. „Je ale z velké většiny závislá na smrku,“ řekl Deníku Václav Švamberk z Českého svazu včelařů. Právě smrků však v uplynulých letech v českých lesích výrazně ubylo v důsledku kůrovcové kalamity.
Říká se, že medovinu je potřeba pít ohřátou. Tomáš Vorlíček s tím nesouhlasí. Jeho medovinu je lepší podávat za studena. Můžete mu věřit, je to odborník na slovo vzatý. Rodák z Horního Újezda na Třebíčsku totiž medovinu vyrábí profesionálně.
Říká se, že medovinu je potřeba pít ohřátou. Tomáš Vorlíček s tím nesouhlasí. Jeho medovinu je lepší podávat za studena. Můžete mu věřit, je to odborník na slovo vzatý. Rodák z Horního Újezda na Třebíčsku totiž medovinu vyrábí profesionálně.
Povídání s foniatričkou Danou Popelářovou o tom, jak si udržovat dobrý hlas a jak jednou zachránila Petru Nárožnému představení.
/FOTOGALERIE/ Václav Smolík je považován za postrach české komunity včelařů. Je to kvůli jím vymyšlené kategorii péče o včely známé jako opylaření. Podle něj je vlivem zažitému chovu stav českého včelstva naprosto neideální. V rámci přednáškového cyklu Za minutu dvanáct o tom hovořil ve středu 9. března v berounské knihovně.
Tuto lahodnou snídani si předchystáte už večer, stačí smíchat semínka s mlékem a dát do ledničky. Ráno tak ušeříte čas. Pudink pak stačí doplnit o ingredience, na které máte zrovna chuť.
Tento recept si zamilujete. Je snadný, rychlý, skvělý a zvládne ho úplně každý.
Jeho život je natrvalo spojený s medem a kolem včel se motá už odmala. „Občas se mě někdo ptá, zda bývám od medu upatlaný. Dnes už v tom mám takovou praxi, že se vůbec neušpiním. Znám ale příhody, kdy se včelařům rozlil med v autě při převážení. Do obvyklé přepravní nádoby se vejde 35 kilo medu a čištění auta od takového množství bych nepřál ani nepříteli,“ usmívá se Milan Špaček, medový somelier a jednatel firmy Medokomerc se sídlem ve východočeské Jaroměři.
/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Včelaření se u rodiny Musilových ze Žitenic předává už po generace. Ačkoli je to práce náročná, nikdo z nich by neměnil. Včely chovají na celkem sedmnácti stanovištích, které mají rozmístěné v okolí Žitenic. Dohromady mají zhruba pět stovek včelstev.
Praotec Čech si naši vlast vybral nejenom kvůli mléku, ale i strdí. Tedy medu. Dnes by však nad některými výrobky s názvem „med“ spíše zaplakal. Med totiž nadále zůstává jednou z nejčastěji falšovaných potravin na českém trhu.
Med s chilli, pepřem, česnekem nebo i čokoládou. Už když před pár lety začínal Pavel Štefka z Bohutic na Znojemsku točit první med, věděl, že chce experimentovat. Dnes za své medové výrobky sbírá ocenění.
Med s chilli, pepřem, česnekem nebo i čokoládou. Už když před pár lety začínal Pavel Štefka z Bohutic na Znojemsku točit první med, věděl, že chce experimentovat. Dnes za své medové výrobky sbírá ocenění.
Stejně jako redaktoři Deníku se jistě i vy, naši milí čtenáři, těšíte na pár dní volna. A co by to bylo za odpočinek, abychom si při něm trochu nezamlsali a maličko nepopili. Máme pro vás pár tipů na recepty z naší redakce. A kdo má děti, ten je může zabavit prací! Jako, že vám rádi s výrobou dobrot pomůžou, samožřejmě!
Stejně jako redaktoři Deníku se jistě i vy, naši milí čtenáři, těšíte na pár dní volna. A co by to bylo za odpočinek, abychom si při něm trochu nezamlsali a maličko nepopili. Máme pro vás pár tipů na recepty z naší redakce. A kdo má děti, ten je může zabavit prací! Jako, že vám rádi s výrobou dobrot pomůžou, samožřejmě!
Stejně jako redaktoři Deníku se jistě i vy, naši milí čtenáři, těšíte na pár dní volna. A co by to bylo za odpočinek, abychom si při něm trochu nezamlsali a maličko nepopili. Máme pro vás pár tipů na recepty z naší redakce. A kdo má děti, ten je může zabavit prací! Jako, že vám rádi s výrobou dobrot pomůžou, samožřejmě!
Stejně jako redaktoři Deníku se jistě i vy, naši milí čtenáři, těšíte na pár dní volna. A co by to bylo za odpočinek, abychom si při něm trochu nezamlsali a maličko nepopili. Máme pro vás pár tipů na recepty z naší redakce. A kdo má děti, ten je může zabavit prací! Jako, že vám rádi s výrobou dobrot pomůžou, samožřejmě!
Kdybyste nevěděli co doma s dětmi ve volném čase, perníková chaloupka je jasná volba. Získáte vánoční výzdobu, pěkný dárek i sladkou pochoutku.
Vyzkoušejte si adventní kalendář udělat z perníčků. S těstem se dobře pracuje a jsou hned měkké a dobré.
Že je med zdravý, to ví snad každé malé dítě. V posledních letech se ale v rozvinutých zemích objevuje staronový fenomén – apiterapie neboli léčba za pomoci včel medonosných (Apis mellifera). Znovu tak objevujeme skvělé vlastnosti tohoto malého hmyzu i jeho produktů. V zahraničí už se z nich sestavují komplexní léčebné kúry.
Téměř devět desítek kilogramů medu se podařilo stočit z šesti včelstvech, které mají útočiště na magistrátních střechách. Magistrát města Plzně má úly umístěné na svých budových už třetím rokem.
/FOTO/ Na výstavě v novoměstském Horáckém muzeu nemohli se svými výrobky chybět ani včelaři. Jejich nabídka byla ale letos o něco skromnější, než na jakou jsou návštěvníci vánoční přehlídky řemesel běžně zvyklí. „Musel jsem si na výstavu nějaké zboží odložit. Hlavně med. Už mám všechno pryč,“ říká Jiří Zavřel, včelař z Radešínské Svratky.
Pod pojmem zámek si každý představí honosné sídlo králů a knížat. Realita je však o poznání prozaičtější. Zámků leží v české krajině spousty a někdy ani nepůsobí jako svědkové dávných bálů a lovů. Spíš jako stará škola nebo drážní dům, byť bez kolejí. Jaké to je žít na zámku? To ukazuje unikátní kniha, která v těchto dnech vychází.
Po celém území České republiky se šíří včelí mor, který komplikuje život včelařům, veterinární správě i samotným včelám. V Pardubickém kraji je nejvíc rozšířený především v Hlinsku a okolí.
Včelám se v Polabí dařilo, když od nich v neratovické Spolaně letos získali 90 kilogramů medu - více než loni - a včelařům rovněž; ti za něj již po čtvrté za sebou obdrželi zlatou medaili v soutěži Český med, tradičně organizované Výzkumným ústavem včelařským.
Pamatujete si na pomerančový nápoj Rekrea nebo kolik stál před rokem 1989 med? Retro fotky etiket některých potravin poslala do redakce čtenářka Deníku Hana Poliaková. Děkujeme!
Pamatujete si na pomerančový nápoj Rekrea nebo kolik stál před rokem 1989 med? Retro fotky etiket některých potravin poslala do redakce čtenářka Deníku Hana Poliaková. Děkujeme!
Pamatujete si na pomerančový nápoj Rekrea nebo kolik stál před rokem 1989 med? Retro fotky etiket některých potravin poslala do redakce čtenářka Deníku Hana Poliaková. Děkujeme!
Petr Špaček je včelařem už od dětství. Mladého muže z Cidliny přivedl ke včelám děda. Po maturitě si však na chvilku vyzkoušel práci v restauraci známého Přemka Forejta. Dnes by rád obě záliby spojil do agroturistiky.
Mami, mami, koupíme si ty voňavé svíčky. Já chci ovečku. A já chci zase perníčky, žadoní děti. Horácké muzeum v Novém Městě na Moravě voní a chutná po medu. Začala tam totiž tradiční včelařská výstava.
Zlatý med se podařilo letos vytočit včelaři Miroslavu Vaculíkovi z Vřesovic. Získal totiž zlatou medaili v celorepublikové soutěži Český med 2021. „Mám z toho velkou radost. Každého včelaře moc potěší ocenění na této prestižní výstavě, která je zaměřená na kvalitu medu,“ svěřil se Vaculík.