Sucho, které sužuje českou krajinu, se nepříznivě podepisuje také na včelách, zejména na nedostatku jejich vhodné potravy. Projevuje se to potom i na menší produkci medu. Trpí zejména takzvaná medovicová snůška medu z lesů, která je přitom mezi lidmi nejoblíbenější. „Je ale z velké většiny závislá na smrku,“ řekl Deníku Václav Švamberk z Českého svazu včelařů. Právě smrků však v uplynulých letech v českých lesích výrazně ubylo v důsledku kůrovcové kalamity.
Říká se, že medovinu je potřeba pít ohřátou. Tomáš Vorlíček s tím nesouhlasí. Jeho medovinu je lepší podávat za studena. Můžete mu věřit, je to odborník na slovo vzatý. Rodák z Horního Újezda na Třebíčsku totiž medovinu vyrábí profesionálně.
Říká se, že medovinu je potřeba pít ohřátou. Tomáš Vorlíček s tím nesouhlasí. Jeho medovinu je lepší podávat za studena. Můžete mu věřit, je to odborník na slovo vzatý. Rodák z Horního Újezda na Třebíčsku totiž medovinu vyrábí profesionálně.
/FOTOGALERIE/ Václav Smolík je považován za postrach české komunity včelařů. Je to kvůli jím vymyšlené kategorii péče o včely známé jako opylaření. Podle něj je vlivem zažitému chovu stav českého včelstva naprosto neideální. V rámci přednáškového cyklu Za minutu dvanáct o tom hovořil ve středu 9. března v berounské knihovně.
Tuto lahodnou snídani si předchystáte už večer, stačí smíchat semínka s mlékem a dát do ledničky. Ráno tak ušeříte čas. Pudink pak stačí doplnit o ingredience, na které máte zrovna chuť.
Jeho život je natrvalo spojený s medem a kolem včel se motá už odmala. „Občas se mě někdo ptá, zda bývám od medu upatlaný. Dnes už v tom mám takovou praxi, že se vůbec neušpiním. Znám ale příhody, kdy se včelařům rozlil med v autě při převážení. Do obvyklé přepravní nádoby se vejde 35 kilo medu a čištění auta od takového množství bych nepřál ani nepříteli,“ usmívá se Milan Špaček, medový somelier a jednatel firmy Medokomerc se sídlem ve východočeské Jaroměři.
/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Včelaření se u rodiny Musilových ze Žitenic předává už po generace. Ačkoli je to práce náročná, nikdo z nich by neměnil. Včely chovají na celkem sedmnácti stanovištích, které mají rozmístěné v okolí Žitenic. Dohromady mají zhruba pět stovek včelstev.
Praotec Čech si naši vlast vybral nejenom kvůli mléku, ale i strdí. Tedy medu. Dnes by však nad některými výrobky s názvem „med“ spíše zaplakal. Med totiž nadále zůstává jednou z nejčastěji falšovaných potravin na českém trhu.
Med s chilli, pepřem, česnekem nebo i čokoládou. Už když před pár lety začínal Pavel Štefka z Bohutic na Znojemsku točit první med, věděl, že chce experimentovat. Dnes za své medové výrobky sbírá ocenění.
Med s chilli, pepřem, česnekem nebo i čokoládou. Už když před pár lety začínal Pavel Štefka z Bohutic na Znojemsku točit první med, věděl, že chce experimentovat. Dnes za své medové výrobky sbírá ocenění.
Stejně jako redaktoři Deníku se jistě i vy, naši milí čtenáři, těšíte na pár dní volna. A co by to bylo za odpočinek, abychom si při něm trochu nezamlsali a maličko nepopili. Máme pro vás pár tipů na recepty z naší redakce. A kdo má děti, ten je může zabavit prací! Jako, že vám rádi s výrobou dobrot pomůžou, samožřejmě!
Stejně jako redaktoři Deníku se jistě i vy, naši milí čtenáři, těšíte na pár dní volna. A co by to bylo za odpočinek, abychom si při něm trochu nezamlsali a maličko nepopili. Máme pro vás pár tipů na recepty z naší redakce. A kdo má děti, ten je může zabavit prací! Jako, že vám rádi s výrobou dobrot pomůžou, samožřejmě!
Stejně jako redaktoři Deníku se jistě i vy, naši milí čtenáři, těšíte na pár dní volna. A co by to bylo za odpočinek, abychom si při něm trochu nezamlsali a maličko nepopili. Máme pro vás pár tipů na recepty z naší redakce. A kdo má děti, ten je může zabavit prací! Jako, že vám rádi s výrobou dobrot pomůžou, samožřejmě!
Stejně jako redaktoři Deníku se jistě i vy, naši milí čtenáři, těšíte na pár dní volna. A co by to bylo za odpočinek, abychom si při něm trochu nezamlsali a maličko nepopili. Máme pro vás pár tipů na recepty z naší redakce. A kdo má děti, ten je může zabavit prací! Jako, že vám rádi s výrobou dobrot pomůžou, samožřejmě!
Že je med zdravý, to ví snad každé malé dítě. V posledních letech se ale v rozvinutých zemích objevuje staronový fenomén – apiterapie neboli léčba za pomoci včel medonosných (Apis mellifera). Znovu tak objevujeme skvělé vlastnosti tohoto malého hmyzu i jeho produktů. V zahraničí už se z nich sestavují komplexní léčebné kúry.
Téměř devět desítek kilogramů medu se podařilo stočit z šesti včelstvech, které mají útočiště na magistrátních střechách. Magistrát města Plzně má úly umístěné na svých budových už třetím rokem.
/FOTO/ Na výstavě v novoměstském Horáckém muzeu nemohli se svými výrobky chybět ani včelaři. Jejich nabídka byla ale letos o něco skromnější, než na jakou jsou návštěvníci vánoční přehlídky řemesel běžně zvyklí. „Musel jsem si na výstavu nějaké zboží odložit. Hlavně med. Už mám všechno pryč,“ říká Jiří Zavřel, včelař z Radešínské Svratky.
Pod pojmem zámek si každý představí honosné sídlo králů a knížat. Realita je však o poznání prozaičtější. Zámků leží v české krajině spousty a někdy ani nepůsobí jako svědkové dávných bálů a lovů. Spíš jako stará škola nebo drážní dům, byť bez kolejí. Jaké to je žít na zámku? To ukazuje unikátní kniha, která v těchto dnech vychází.
Po celém území České republiky se šíří včelí mor, který komplikuje život včelařům, veterinární správě i samotným včelám. V Pardubickém kraji je nejvíc rozšířený především v Hlinsku a okolí.
Včelám se v Polabí dařilo, když od nich v neratovické Spolaně letos získali 90 kilogramů medu - více než loni - a včelařům rovněž; ti za něj již po čtvrté za sebou obdrželi zlatou medaili v soutěži Český med, tradičně organizované Výzkumným ústavem včelařským.
Pamatujete si na pomerančový nápoj Rekrea nebo kolik stál před rokem 1989 med? Retro fotky etiket některých potravin poslala do redakce čtenářka Deníku Hana Poliaková. Děkujeme!
Pamatujete si na pomerančový nápoj Rekrea nebo kolik stál před rokem 1989 med? Retro fotky etiket některých potravin poslala do redakce čtenářka Deníku Hana Poliaková. Děkujeme!
Pamatujete si na pomerančový nápoj Rekrea nebo kolik stál před rokem 1989 med? Retro fotky etiket některých potravin poslala do redakce čtenářka Deníku Hana Poliaková. Děkujeme!
Petr Špaček je včelařem už od dětství. Mladého muže z Cidliny přivedl ke včelám děda. Po maturitě si však na chvilku vyzkoušel práci v restauraci známého Přemka Forejta. Dnes by rád obě záliby spojil do agroturistiky.
Mami, mami, koupíme si ty voňavé svíčky. Já chci ovečku. A já chci zase perníčky, žadoní děti. Horácké muzeum v Novém Městě na Moravě voní a chutná po medu. Začala tam totiž tradiční včelařská výstava.
Zlatý med se podařilo letos vytočit včelaři Miroslavu Vaculíkovi z Vřesovic. Získal totiž zlatou medaili v celorepublikové soutěži Český med 2021. „Mám z toho velkou radost. Každého včelaře moc potěší ocenění na této prestižní výstavě, která je zaměřená na kvalitu medu,“ svěřil se Vaculík.
Je tu první listopadový víkend a s ním zajímavá nabídka tipů. V Novém Městě začíná výstava nazvaná Vůně medu s kulturním programem. V Jihlavě lákají na Gurmet den a pojízdné muzeum Legiovlak. Ve Velkém Meziříčí rozezní kulturák dechová kapela Mistříňanka. V Pelhřimově vypukne festival místních rockových kapel. V Třebíči mohou zájemci vyrazit na Běh noční Třebíčí nebo se pobavit na loutkoherecké revue.
Jeho chuť, vůně, barva a konzistence jsou nezaměnitelné. Jeho „výroba“ přímo pohádková. Dodá sladkou příchuť i energii, navíc má řadu léčivých účinků. Ne nadarmo se medu přezdívá tekuté zlato.
Na výstavu chodíme každý rok. Pokaždé si domů neseme medové gumové medvídky, na těch děti trvají. A taky med, medovinu a svíčky z včelího vosku. Máme tak už nakoupeno pár dárků na Vánoce, říká maminka dvou dětí Veronika Šťastná. Na voňavý a sladký týdenní včelařský maraton už se mohou těšit všichni milovníci medu a medových výrobků.
Na výstavu chodíme každý rok. Pokaždé si domů neseme medové gumové medvídky, na těch děti trvají. A taky med, medovinu a svíčky z včelího vosku. Máme tak už nakoupeno pár dárků na Vánoce, říká maminka dvou dětí Veronika Šťastná. Na voňavý a sladký týdenní včelařský maraton už se mohou těšit všichni milovníci medu a medových výrobků.
Začínal jsem jako kluk. Choval jsem čmeláky v krabici, svěřil se Jaroslav Kárník, vítěz soutěže Slza medu. V Přibyslavi se o víkendu konal 23. ročník Výstavy ovoce, zeleniny, medu a brambor spojený se soutěží o nejlepší med a brambory. Porota rozhodla, že nejlepší med pochází z Přibyslavi, nejlepší brambory odrůdy Santera mají zemědělci z Olešenky na Havlíčkobrodsku.
SVČ TYMY pravidelně už od roku 2008 připravuje na první říjnový víkend vždy „Všetulský jarmark“. Touto akcí vzdáváme poctu Všetulím, jejich historii a také současnosti. Letošní jarmark se uskutečnil 2. října v areálu SVČ TYMY. Letos byl spojený také se „Dnem otevřených dveří v TYMY“. V sobotu se krásně vyčasilo a také vysvitlo sluníčko, což bylo pro všechny velmi příjemné. Návštěvníci jarmarku si mohli zakoupit podzimní květiny a dekorace, kvalitní domácí med, atd…. Nechyběl ani dobrý burčák.
Vzestup tlaku, který vyvíjí krev na stěny tepen, je normální odpovědí organismu na fyzickou námahu a stres. Pokud však zůstává vysoký trvale, přetěžuje srdce a tepny a zvyšuje pravděpodobnost vzniku srdečního infarktu. Poradíme, jak na prevenci i případnou léčbu.
Příznivci slovácké kuchyně, dobrého jídla, pití a zábavy netrpělivě očekávají sobotu 25. září, kdy se ve Skanzenu Rochus v Uherském Hradišti uskuteční 7. ročník Slováckého festivalu chutí a vůní. Tematickými surovinami letošního ročníku jsou ořechy a med.
Nejen sezónní zelenina, sazenice a rostliny, burčák, sýry a uzeniny, výrobky z medu, zdravá výživa, parfémy nebo kosmetika, ale i čerstvě namletá káva lákala v sobotu návštěvníky farmářského trhu v Bystřici.
/FOTOGALERIE/ Víno, medovina, burčák, ale i med ochutnávali návštěvníci v sobotním odpoledni na Sulanově statku v Kladrubech. Konaly se zde tradiční kladrubské Slavnosti vína a medu.
/FOTOGALERIE/ Letošní včelařská sezóna byla v našem kraji nejhorší za pět let. Příčinou je změna klimatu a velké množství včelařů, kteří do branže jdou spíše z vypočítavosti. Situace povede ke zdražování medu a včelích produktů. Na sklonku roku z nich bude nedostatkové zboží.
Lásku ke včelařství zdědil po svém dědečkovi. V současné době vlastní osmdesát včelstev. „Práce kolem včel je hodně, ale stále mě to baví,“ říká chovatel Petr Navařík, majitel Včelařství U kapličky v Dobrčicích.
Fanoušci medu, včel a včelaření si opět přijdou na své. Chystá se totiž podzimní veletrh medu Včela!!!, který se uskuteční v pátek 3. a v sobotu 4. září v areálu výstaviště Černá louka v Ostravě. Souběžně se bude konat také festival Zdraví & Duše, jehož hlavním zaměřením je zdraví, alternativní medicína a esoterika.
Zaměstnanci Archeoskanzenu Modrá, velkomoravského opevněného sídliště, zaútočili o poslední srpnové sobotě na chuťové pohárky osmi stovek návštěvníků. Stalo se tak při 18. ročníku Slavností medu a medoviny.
Včelí produkt, který má zázračné účinky na naše trávení, psychiku a pomůže třeba i při nachlazení, to je med. Nemusíte se bát ani zamíchat ho do horkého čaje, jeho nutriční hodnoty zůstanou zachovány. Známkou kvality medu je krystalizace.
Vrcholem kulturního léta v Archeoskanzenu Modrá bude v sobotu 18. ročník Slavností medu a medoviny. Jejich nosným programem bude ochutnávka jednoho z hlavních produktů včel - medu, z něj vyrobené medoviny, likéru, medového piva, medových oplatků a medových perníků.
Nejen mazanec, nádivka nebo beránek patří k velikonočnímu času. Na Chodsku jsou to i tradiční perníčky s jarními motivy. Podle receptu známé Ludmily Fliegelové z Domažlic je můžete vyzkoušet i vy.