Chcete zkusit něco jiného, než klasické koblihy? Jemňoučké pečené donutky chutnají a vypadají skvěle. Jsou přitom velmi jednoduché na přípravu. A nejlepší na nich je, že si pochutnají jak malí, tak velcí. Dobrou chuť!
Jaroměřští včelaři letos oslaví 155. výročí trvání svého spolku, který dnes nese název Základní organizace Českého svazu včelařů, z.s., Jaroměř. Svým datem založení v roce 1868 patří k několika vůbec nejstarším včelařským spolkům u nás. I jaroměřští včelaři ale prožívají chovatelské radosti a starosti. Mezi ty patří letos především obava z parazitického roztoče.
/FOTO, VIDEO/ Jaroměřští včelaři letos oslaví 155. výročí trvání svého spolku, který dnes nese název Základní organizace Českého svazu včelařů, z.s., Jaroměř. Svým datem založení v roce 1868 patří k několika vůbec nejstarším včelařským spolkům u nás. A nejen to, svým počtem členů a počtem včelstev, která chovají, patří k největším včelařským spolkům v Královéhradeckém kraji. I jaroměřští včelaři prožívají chovatelské radosti a starosti. Mezi ty patří letos především obava z parazitického roztoče.
/FOTO, VIDEO/ Kolem sokolí budky, kterou na stometrový komín kladenské teplárny nainstalovali ornitologové, už létá pár dravců. Je naděje, že se tam zabydlí a časem vyvedou mladé. Zájem sokolího páru potvrzují snímky z fotopasti, které byly pořízeny ve středu. Pokud dravce nabídka zaujme, první vejce by tam samice mohla snést už zhruba koncem března.
Lahodná italská pochoutka se sice kvůli sýru mascarpone řadí mezi nejtučnější dezerty, ovšem když trochu obměníte suroviny a použijete zdravé ovoce, výčitky mohou jít stranou. Tiramisu s jablky dodá energii a zároveň uspokojí mlsné jazýčky. Použila jsem kulatou formu na pečení o průměru 27 cm.
S nižšími výnosy medu a úbytkem chovaných včelstev se potýkají včelaři ze Starého Sedliště. Jak vyplývá z jejich zprávy, kterou přednesli na výroční členské schůzi, počet chovaných včelstev se v posledních pěti letech snížil o více než dvě stovky.
S nižšími výnosy medu a úbytkem chovaných včelstev se potýkají včelaři ze Starého Sedliště. Jak vyplývá z jejich zprávy, kterou přednesli na výroční členské schůzi, počet chovaných včelstev se v posledních pěti letech snížil o více než dvě stovky.
Včelaření je nejen užitečná záliba, ale vyžaduje zodpovědný přístup a přičinlivost. Je totiž zároveň závazkem vůči včelám, které jsou samy symbolem pracovitosti. A včelař se vlastně jejich životu musí do jisté míry přizpůsobit. Toto krásné a tradiční hobby přiblížil Vladimír Brádler, který se o své včelky stará uprostřed malebné krajiny Broumovska.
Namazané, posypané ovocem anebo jen tak samotné. Ať už budete lívance z batátů servírovat jakkoliv, nepochybně zachutnají všem členům domácnosti. Příprava je snadná, tak s chutí do toho.
Všichni mi říkali, že můj vánoční dort chutná jako medovník. Tak vyzkoušejte a posuďte sami. Pekla jsem s máslovou Herou, takže recept funguje s ní i máslem. Záleží na vaší chuti a preferencích.
Perníčky, které nepotřebují čas, a tajné triky, aby změkly, ale přesto voněly kořením a medem, to je svatý grál vánočního pečení. Už nemusíte pátrat, my je pro vás máme. Recept vám přináší časopis Gurmet.
Základní školu v Luhačovicích provoněl med. Tradiční Medové odpoledne v předvánočním čase uspořádaly děti, které navštěvují včelařský kroužek. Škola provoněla nejen medem, ale i medovým pečivem a včelím voskem.
Pokud jste ještě nezačali, je nejvyšší čas začít připravovat vánoční cukroví. Na svátečním stole většinou nechybí tradiční perníčky. Vyzkoušejte tyto měkoučké, slaďoučké a voňavé. Uvnitř potěší džem, na povrchu čokoláda, chutnat ale budou i bez polevy.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Velmi pestrá byla nabídka produktů, které se objevily v nymburském kině Sokol v sobotu 3. prosince odpoledne. V předsálí se konal festival Bez obalu, v rámci nějž nabízeli dorazivší lokální prodejci produkty vyrobené, vypěstované či jinak vázané na nejbližší okolí. A jak z názvu napovídá, nebylo potřeba obalů, což je dalším rozměrem šetrnosti k přírodě a jejím zdrojům.
Dva roky trvalo čekání milovníků oblíbeného Medového jarmarku v Dětmarovicích na to, až zase bude možné akci pořádat. Letos se akce kvůli rekonstrukci v dělnickém domě konala v náhradních prostorách, v motorestu U Švagrů.
/FOTO/ Obec Dobříň na Roudnicku a místní mateřská škola pořádaly v sobotu 26. listopadu už sedmý ročník charitativních trhů. Jejich zisk jde potřebným díky nadaci Dobrý anděl. Loni akce vynesla 41 783 korun.
Dnes pro vás máme recept na zdravý oběd, na kterém si pochutná celá rodina. Hlavní roli v tomto pokrmu hraje japonská dýně, z níž lze kromě omáčky připravit třeba i polévku. Příprava je vždy snadná a rychlá. Dýňovou omáčkou lze samozřejmě polít nejen kuřecí maso, ale také těstoviny, rýži nebo pečínku.
Dnes pro vás máme recept na zdravý oběd, na kterém si pochutná celá rodina. Hlavní roli v tomto pokrmu hraje japonská dýně, z níž lze kromě omáčky připravit třeba i polévku. Příprava je vždy snadná a rychlá. Dýňovou omáčkou lze samozřejmě polít nejen kuřecí maso, ale také těstoviny, rýži nebo pečínku.
/FOTO, VIDEO/ Medové pivo, medová kosmetika, knížky nebo společenská hra s medovou tematikou. To a mnoho dalšího nabízí dvaadvacátý ročník výstavy Vůně medu, která se koná v novoměstském Horáckém muzeu. Potrvá do příští soboty.
/FOTO, VIDEO/ Medové pivo, medová kosmetika, knížky nebo společenská hra s medovou tematikou. To a mnoho dalšího nabízí dvaadvacátý ročník výstavy Vůně medu, která se koná v novoměstském Horáckém muzeu. Potrvá do příští soboty.
Velice příjemné překvapení skrývala obálka, kterou Miroslav Vaculík z Vřesovic obdržel z Výzkumného ústavu včelařského. Dozvěděl se totiž, že jeho med získal hned dvě zlaté medaile. Dvakrát totiž v soutěži Český med dosáhl dokonce hranice stobodového maxima, o čemž rozhodovali odborníci i analýzy z laboratoří.
V jihlavském City Parku se utkají nejlepší kuchaři ze středních škol, Horácké muzeum v Novém Městě na Moravě provoní med, Sokolský stadion v Třebíči zažije ohňovou a světelnou show.
Připravte pro vaše děti tuhle sladkou, ale zdravou dobrotu. Uvidíte, že se po ní jen zapráší. Příprava není náročná. Výsledkem bude menší verze tradičního dezertu, který je lahodný a zároveň nasytí. Dobrou chuť!
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Sobotní dopoledne 22. října bylo svátkem pro všechny včelaře. Sjeli se do Hulic na vyhlášení výsledků soutěže Český med, kterou každoročně vyhlašuje Výzkumný ústav včelařský a je také zveřejněna v časopisu Včelařství.
Nedočkavci koštují první letošní hruškovici a vinaři nad burčákem mudrují, jak se vydaří svatomartinské. Nezahálí ani včelaři. Přichází s dosud neznámým rituálem zážitkové degustace. Na jedné takové jsme byli.
/FOTOGALERIE/ Děti ze Základní umělecké školy Benešov představily v bystřickém divadle U Jelena muzikál Kapka medu pro Verunku. Příběh muzikálu upozorňuje na znečišťování přírody lidmi a nutí diváka k zamyšlení nad chováním lidstva k planetě Zemi. Přestože se jedná o velmi vážné téma, děj má rychlý spád a vtahuje diváka do příběhu plného pohádkových postav.
Číst ještě neumí, ale o včelách vám toho poví hodně. Šestiletá Eliška Svitáková z Petrůvky má opravdu netradiční zálibu. Je to totiž malá včelařka. Kdybyste tipovali, že jde o rodinnou tradici, která se zde dědí z generace na generaci, byli byste opravdu vedle. Včelařit začala se svým tatínkem teprve před dvěma lety.
Číst ještě neumí, ale o včelách vám toho poví hodně. Šestiletá Eliška Svitáková z Petrůvky na Zlínsku má opravdu netradiční zálibu. Je to totiž malá včelařka. Kdybyste tipovali, že jde o rodinnou tradici, která se zde dědí z generace na generaci, byli byste opravdu vedle. Včelařit začala se svým tatínkem teprve před dvěma lety.
Snídaně je základ dne. Měla by být proto nejen chutná a vydatná, ale zároveň zdravá. Tyto vafle nepochybně potěší i nasytí všechny strávníky. Obzvlášť teď na podzim, kdy na zahradách či v přírodě dozrávají jablka. Ovoce tak bude čerstvé a šťavnaté. Na ozdobu se však budou hodit třeba i lesní plody nebo jiné dobroty.
I přes spoustu dešťových přeháněk si posezení u vína, medoviny, sýrů, klobás či pochutin z medu za doprovodu folklóru a cimbálovky užili návštěvníci Slavnosti vína a medu v sobotu 10. září na Sulanově statku v Kladrubech.
Poslední prázdninová sobota byla v Nověm Městě na Moravě možná trochu lepkavá, zato ale voňavá a sladká. Konaly se totiž Slavnosti medu aneb Sladké ukončení léta. Za krásné fotky děkujeme Pavlu Kvíčalovi.
Hold medu a produktům z něj, ale také ze smetany ustloukanému máslu, které je známé už tisíce let, ale na chleba se maže teprve pár století, přišlo do Archeoskanzenu Modrá o poslední srpnové neděli bezmála tisíc lidí z různých koutů Česka i Slovenska.
Co všechno dokáže dětem ve škole pozvednout náladu? Jednička z písemky, hry se spolužáky o přestávce, suplovaná hodina matematiky a samozřejmě dobrá svačina z domova. První tři skutečnosti jsou ale do značné míry dílem náhody, tu čtvrtou však můžete ovlivnit sami.
Čím hostili Keltové své návštěvy? To se mohli dozvědět návštěvníci víkendového Medokvasu, festivalu medových nápojů a výrobků z medu, který se konal v Nasavrkách.
V sobotu a v neděli se koná Medokvas – festival medových nápojů a výrobků z medu. Během Medokvasu si vyslechnete povídání o včelách, projdete si stezku Včely v pravěku, ochutnáte různé druhy medovin a medů i dalších medových specialit a budete si moci vyrobit svíčku ze včelího vosku.
Nebyl to vyloženě propadák, ostuda, ale ani taky žádná sláva. Fotbalisté Slovácka ve čtvrtek večer poznali, jak „chutná“ turecký med. Srážka s velkoklubem Moravany bolela, drsně jim nastavila zrcadlo, ale o životní zážitek ani po porážce 0:3 nepřišli.
Osmdesáti kilogramy květového medu, což je větší výtěžek než loni, se pochlubila neratovická Spolana. Úly má přímo v areálu chemičky – přičemž o včely se vedle své práce už pátým rokem starají včelaři z řad zaměstnanců.
Město Žďár nad Sázavou na Vysočině má nově vlastní včely. Poblíž radnice stojí pět nových úlů, vlastní med město získá nejdříve příští rok. S nápadem přišel ekotým městského úřadu.
Vlastní včely má nově město Žďár nad Sázavou. Poblíž radnice stojí pět nových úlů, vlastní med bude mít město nejdřív příští rok. S nápadem přišel ekotým městského úřadu.
Letošní medobraní proběhlo ve Věznici Stráž pod Ralskem druhou červencovou sobotu. Odsouzení muži se v současné době střídavě starají o čtyři včelstva, která jsou umístěna na včelnici vedle věznice. Pomáhají jim s tím dva zaměstnanci věznice, kteří jsou sami v osobním životě dlouholetými včelaři.
Jedenáct včelstev aktuálně stojí na brněnském Ústředním hřbitově. Včelaři už letos z tamních úlů vytočili téměř sedmdesát kilo medu. Produkt s originálním názvem Hřbitovní med se řadí k těm nejkvalitnějším. Včelám se na pohřebišti daří. Nepoužívají se tam chemické postřiky ani hnojiva.
/FOTO, VIDEO/ Jedenáct včelstev aktuálně stojí na brněnském Ústředním hřbitově. Včelaři už letos z tamních úlů vytočili téměř sedmdesát kilo medu. Produkt s originálním názvem Hřbitovní med se řadí k těm nejkvalitnějším. Včelám se na pohřebišti daří. Nepoužívají se tam chemické postřiky ani hnojiva.
Období švestek trvá od začátku července až do září a byl by hřích těchto sladkých a oblíbených plodů českých zahrad nevyužít. Nabízí se švestkový jahelník? Je to dezert, který lze mít na snídani i jako výborné pohoštění pro návštěvu.
Každý Čech průměrně spotřebuje asi kilo medu za rok. O včely se starají i odsouzení v pardubické věznici, péče o včelstvo je pro ně terapie. Letos už vytočili první med.
Chov včel je jedním z nejstarších oborů lidské činnosti. Své úly mají od roku 2018 i v pardubické věznici, domov včely našly na dlouhodobě nevyužité zahradě. Odsouzení jim postavili přístřešek, na zahradě vybudovali nové chodníky, skalku s jezírkem, vyseli medonosné rostliny a opečovali zanedbané stromy.