Pampeliška. Pro někoho plevel, pro jiného lék. Těžko si představíme hezčí období roku, než když na jaře rozkvetou pampelišky. Žlutý koberec je rájem pro včely. Z květů si můžeme vyrobit med i v domácích podmínkách.
Pampeliška. Pro někoho plevel, pro jiného lék. Těžko si představíme hezčí období roku, než když na jaře rozkvetou pampelišky. Žlutý koberec je rájem pro včely. Z květů si můžeme vyrobit med i v domácích podmínkách.
Pampeliška. Pro někoho plevel, pro jiného lék. Těžko si představíme hezčí období roku, než když na jaře rozkvetou pampelišky. Žlutý koberec je rájem pro včely. Z květů si můžeme vyrobit med i v domácích podmínkách.
Pampeliška. Pro někoho plevel, pro jiného lék. Těžko si představíme hezčí období roku, než když na jaře rozkvetou pampelišky. Žlutý koberec je rájem pro včely. Z květů si můžeme vyrobit med i v domácích podmínkách.
Pampeliška. Pro někoho plevel, pro jiného lék. Těžko si představíme hezčí období roku, než když na jaře rozkvetou pampelišky. Žlutý koberec je rájem pro včely. Z květů si můžeme vyrobit med i v domácích podmínkách.
Pampeliška. Pro někoho plevel, pro jiného lék. Těžko si představíme hezčí období roku, než když na jaře rozkvetou pampelišky. Žlutý koberec je rájem pro včely. Z květů si můžeme vyrobit med i v domácích podmínkách.
Loni v létě Volarští vymysleli nový projekt. Za ním stojí místostarostka Jana Bártová, šéf volarských Městských lesů Miroslav Řežábek a jeho kolega vedoucí provozu Miroslav Trost. Vedení radnice chtělo mít vlastní regionální produkt. Možná už letos tak budou mít Volary vlastní med. Volba byla snadná, protože právě Miroslav Trost je dlouholetý včelař.
V pátek 7. května se do jihlavského City Parku vrátily africké trhy. Své tropické zboží dodali farmáři z Ugandy a dalších zemí. Lidé si mohli vybírat z plodů, se kterými se běžně v obchodě nesetkají. Víte, co je to sugar apple? Sladké jablíčko, které chutná jako tekutý med. A na výběr toho bylo mnohem více.
Frgály, domácí pečivo, ale také vyhlášený med ze Skaličky, uzeniny, sušené ovoce nebo zeleninové přísady a sazenice muškátů. Přerované, kteří dorazili ve čtvrtek na vůbec první letošní farmářské trhy po dlouhé koronavirové pauze, měli z čeho vybírat. Stánky prodejců byly celý den v obležení zákazníků, kteří na Masarykovo náměstí v Přerově proudili od rána až do odpoledních hodin.
Část včelařů přišla během loňského podzimu až o polovinu včelstev. Zahubila je varroáza a viry. Chovatelé z postižených regionů předpokládají, že medu bude méně a podraží.
Část včelařů přišla během loňského podzimu až o polovinu včelstev. Zahubila je varroáza a viry. Chovatelé z postižených regionů předpokládají, že medu bude méně a podraží.
Relaxační centrum Wellness Horal v Beskydech se proslavilo nejen termálními bazény se slanou vodou a širokým spektrem masáží, ale i tím, že zpestřilo saunování o zážitkové saunové rituály. O tom, jak probíhají jsme si povídali s Jiřím Malinou, šéfem saunérů, který stál u zrodu této služby v relaxačním centru Wellness Horal v Resortu Valachy Velké Karlovice.
Co by nemělo chybět na vaší velikonoční tabuli? Kromě mazanců také jidáše z kynutého těsta! Podle křesťanské tradice by se měly péct na Zelený čtvrtek. Jak je ale možné, že jsou tak vláčné a naprosto neodolatelné? Protože se po dopečení potírají medovou směsí provoněnou kardamomem a skořicí.
Jestli se chcete držet i během pandemie velikonočních tradic, každý sváteční den byste měli jíst jinou sladkou dobrotu. Kromě Velkého pátku, kdy by měl být půst. Upečte si beránka, mazanec nebo jidáše.
Nástup jara o třetím březnovém víkendu byl ve znamení zimy. Ale ještě do konce tohoto týdne se dočkáme vzestupu denních teplot. Deníku to potvrdil Josef Slavík z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.
Lásku si lze jen těžko představit bez sexu. Pokud vám to v posteli momentálně skřípe, věnuje pozornost tomu, co jíte. Jídlo má totiž na sex mnohem větší vliv, než by se mohlo zdát. Významně ovlivňuje vaše libido, míru vaší vzrušivosti a má vliv i na orgasmus. Vybrali jsme nejčastější problémy, s kterými se páry v sexu potýkají, a rozebrali je z pohledu tradiční čínské medicíny, ale i západní vědy. A poradíme, co změnit v kuchyni, aby vám to lépe fungovalo i v ložnici.
Co by nemělo chybět na vaší velikonoční tabuli? Kromě mazanců také jidáše z kynutého těsta! Podle křesťanské tradice by se měly péct na Zelený čtvrtek. Jak je ale možné, že jsou tak vláčné a naprosto neodolatelné? Protože se po dopečení potírají medovou směsí provoněnou kardamomem a skořicí.
Co by nemělo chybět na vaší velikonoční tabuli? Kromě mazanců také jidáše z kynutého těsta! Podle křesťanské tradice by se měly péct na Zelený čtvrtek. Jak je ale možné, že jsou tak vláčné a naprosto neodolatelné? Protože se po dopečení potírají medovou směsí provoněnou kardamomem a skořicí.
Co by nemělo chybět na vaší velikonoční tabuli? Kromě mazanců také jidáše z kynutého těsta! Podle křesťanské tradice by se měly péct na Zelený čtvrtek. Jak je ale možné, že jsou tak vláčné a naprosto neodolatelné? Protože se po dopečení potírají medovou směsí provoněnou kardamomem a skořicí.
Hanka Chmelová přišla na svět před šestatřiceti lety a přesto, že je velkou odbornicí na včelařství, je vystudovaná inženýrka diplomacie se specializací na komerční jazyky. S manželem se z Benešova přestěhovali na vesnici, kde vychovávají pětiletého Ondru, sedmiletého Martina a jedenáctiletého Honzíka. Zabývá se účetnictvím, pracuje z domova a to se poslední době dost hodí.
Dnešní skvělý recept od foodblogerky Markéty Chovancové prospěje vašemu zdraví. Teplý salát z černé čočky, pečené zeleniny, kapustičky a čerstvého sýra s pečeným česnekem je dobrota, na které si pochutnají také vegetariáni.
Pokud někdo sám ohodnotí svou práci jako dokonalou, zbystříme. Je ten člověk vážně tak dobrý, nebo se jen vychloubá a nevidí si na špičku nosu? Když Roman Vaněk připravil knihu pro každého správného chlapa, nazval ji jednoduše a zároveň dokonale – Maso.
Saunové rituály mají tradici hlavně v Rakousku a Německu, u nás se tenhle zajímavý wellness trend objevil poprvé asi před deseti lety a velmi rychle si získal řadu příznivců. Není divu, proměnil totiž (pro řadu lidí možná trochu fádní) saunování ve velmi příjemný zážitek, za kterým dnes míří do relaxačních center čím dál více návštěvníků. Na to, jak probíhají, jsme se zeptali odborníků z Resortu Valachy Velké Karlovice.
Chtěl jsem si koupit med, ale včelař, od kterého ho už roky beru, mi řekl, že žádný nemá. A že ho seženu jen těžko. A že když už ho seženu, tak se mám připravit na to, že bude drahý, posteskl si Karel Novotný z Velkého Meziříčí. Podobně jsou na tom i další milovníci sladké pochoutky z včelích úlů. Med není na Vysočině prakticky k mání.
Chtěl jsem si koupit med, ale včelař, od kterého ho už roky beru, mi řekl, že žádný nemá. A že ho seženu jen těžko. A že když už ho seženu, tak se mám připravit na to, že bude drahý, posteskl si Karel Novotný z Velkého Meziříčí. Podobně jsou na tom i další milovníci sladké pochoutky z včelích úlů. Med není na Vysočině prakticky k mání.
Za všechno může koronavirus. Pro letošek univerzální pravda přesto neobstojí, pokud řeč přijde na včely a úrodu medu. Ta je letos jedním slovem - mizerná. Ale covid-19 za to nemůže.
Za všechno může koronavirus. Pro letošek univerzální pravda přesto neobstojí, pokud řeč přijde na včely a úrodu medu. Ta je letos jedním slovem - mizerná. Ale covid-19 za to nemůže.
Za všechno může koronavirus. Pro letošek univerzální pravda přesto neobstojí, pokud řeč přijde na včely a úrodu medu. Ta je letos jedním slovem - mizerná. Ale covid-19 za to nemůže.
Za všechno může koronavirus. Pro letošek univerzální pravda přesto neobstojí, pokud řeč přijde na včely a úrodu medu. Ta je letos jedním slovem - mizerná. Ale covid-19 za to nemůže.
Za všechno může koronavirus. Pro letošek univerzální pravda přesto neobstojí, pokud řeč přijde na včely a úrodu medu. Ta je letos jedním slovem - mizerná. Ale covid-19 za to nemůže.
Za všechno může koronavirus. Pro letošek univerzální pravda přesto neobstojí, pokud řeč přijde na včely a úrodu medu. Ta je letos jedním slovem - mizerná. Ale covid-19 za to nemůže.
Za všechno může koronavirus. Pro letošek univerzální pravda přesto neobstojí, pokud řeč přijde na včely a úrodu medu. Ta je letos jedním slovem - mizerná. Ale covid-19 za to nemůže.
Za všechno může koronavirus. Pro letošek univerzální pravda přesto neobstojí, pokud řeč přijde na včely a úrodu medu. Ta je letos jedním slovem - mizerná. Ale covid-19 za to nemůže.
Za všechno může koronavirus. Pro letošek univerzální pravda přesto neobstojí, pokud řeč přijde na včely a úrodu medu. Ta je letos jedním slovem - mizerná. Ale covid-19 za to nemůže.
Za všechno může koronavirus. Pro letošek univerzální pravda přesto neobstojí, pokud řeč přijde na včely a úrodu medu. Ta je letos jedním slovem - mizerná. Ale covid-19 za to nemůže.
Za všechno může koronavirus. Pro letošek univerzální pravda přesto neobstojí, pokud řeč přijde na včely a úrodu medu. Ta je letos jedním slovem - mizerná. Ale covid-19 za to nemůže.
Znáte madlenky? Jde o typické francouzské pečivo, které má tvar mušličky. Pokud se bude držet receptu foodbloggerky Markéty Chovancové, budou krásně nadýchané.
Panna cotta je italský smetanový dezert z oblasti Piemontu. Jeho příprava snadná, recept na přípravu vám prozradí Markéta Chovancová, autorka populárního blogu Markéta v troubě.
Salesiánské středisko mládeže České Budějovice spustilo první prodej medu. Včelstva jsou v Milíkovicích, starají se o ně dobrovolníci i z dětských řad.
/FOTO/ „Není nám jedno, že vymírají včelstva,“ říká skupina včelařů při orlickoústeckém Rodinném centru Srdíčko, které spojil projekt Zachraňme včely. Zakládají nové včelí stanoviště, pomáhají místním včelařům nahradit ztráty způsobené nemocí včel varroázou a hlavně chtějí přivést ke včelaření mladé lidi. Přesvědčit nejmladší generace o nezastupitelné roli včel kolem nás.
Vánočka patří mezi tradiční sváteční pečivo. Foodblogerka Markéta Chovancová vám prozradí recept na vánočku vytvořenou ze šesti pramenů. Určitě ji vyzkoušejte, pochutnáte si.
Letošní Vánoce budou kvůli pandemii koronaviru dost jiné, rodiny budou pospolu více než kdy jindy. Upečte více druhů cukroví a dalších vánočních dobrot, i to přispěje k lepší vánoční pohodě.
Muž ze Žďárska si na internetu objednal deset sklenic lesního medu. Zaplatil za něj předem více než dvanáct set korun, ale doteď neviděl ani med ani peníze.
Série #světovéČesko / Když se řekne Pardubicko, jedna z věcí, které si většina lidí vybaví, je perník. Pardubický perník není jen obehraná pohádka, tato dobrota má i ochrannou známku Evropské komise. Od perníku je to pak jen kousek k medu - základní surovině pro další dobrotu, Hřebečskou medovinu.