Je tu první listopadový víkend a s ním zajímavá nabídka tipů. V Novém Městě začíná výstava nazvaná Vůně medu s kulturním programem. V Jihlavě lákají na Gurmet den a pojízdné muzeum Legiovlak. Ve Velkém Meziříčí rozezní kulturák dechová kapela Mistříňanka. V Pelhřimově vypukne festival místních rockových kapel. V Třebíči mohou zájemci vyrazit na Běh noční Třebíčí nebo se pobavit na loutkoherecké revue.
Jeho chuť, vůně, barva a konzistence jsou nezaměnitelné. Jeho „výroba“ přímo pohádková. Dodá sladkou příchuť i energii, navíc má řadu léčivých účinků. Ne nadarmo se medu přezdívá tekuté zlato.
Na výstavu chodíme každý rok. Pokaždé si domů neseme medové gumové medvídky, na těch děti trvají. A taky med, medovinu a svíčky z včelího vosku. Máme tak už nakoupeno pár dárků na Vánoce, říká maminka dvou dětí Veronika Šťastná. Na voňavý a sladký týdenní včelařský maraton už se mohou těšit všichni milovníci medu a medových výrobků.
Na výstavu chodíme každý rok. Pokaždé si domů neseme medové gumové medvídky, na těch děti trvají. A taky med, medovinu a svíčky z včelího vosku. Máme tak už nakoupeno pár dárků na Vánoce, říká maminka dvou dětí Veronika Šťastná. Na voňavý a sladký týdenní včelařský maraton už se mohou těšit všichni milovníci medu a medových výrobků.
Začínal jsem jako kluk. Choval jsem čmeláky v krabici, svěřil se Jaroslav Kárník, vítěz soutěže Slza medu. V Přibyslavi se o víkendu konal 23. ročník Výstavy ovoce, zeleniny, medu a brambor spojený se soutěží o nejlepší med a brambory. Porota rozhodla, že nejlepší med pochází z Přibyslavi, nejlepší brambory odrůdy Santera mají zemědělci z Olešenky na Havlíčkobrodsku.
SVČ TYMY pravidelně už od roku 2008 připravuje na první říjnový víkend vždy „Všetulský jarmark“. Touto akcí vzdáváme poctu Všetulím, jejich historii a také současnosti. Letošní jarmark se uskutečnil 2. října v areálu SVČ TYMY. Letos byl spojený také se „Dnem otevřených dveří v TYMY“. V sobotu se krásně vyčasilo a také vysvitlo sluníčko, což bylo pro všechny velmi příjemné. Návštěvníci jarmarku si mohli zakoupit podzimní květiny a dekorace, kvalitní domácí med, atd…. Nechyběl ani dobrý burčák.
Vzestup tlaku, který vyvíjí krev na stěny tepen, je normální odpovědí organismu na fyzickou námahu a stres. Pokud však zůstává vysoký trvale, přetěžuje srdce a tepny a zvyšuje pravděpodobnost vzniku srdečního infarktu. Poradíme, jak na prevenci i případnou léčbu.
Příznivci slovácké kuchyně, dobrého jídla, pití a zábavy netrpělivě očekávají sobotu 25. září, kdy se ve Skanzenu Rochus v Uherském Hradišti uskuteční 7. ročník Slováckého festivalu chutí a vůní. Tematickými surovinami letošního ročníku jsou ořechy a med.
Nejen sezónní zelenina, sazenice a rostliny, burčák, sýry a uzeniny, výrobky z medu, zdravá výživa, parfémy nebo kosmetika, ale i čerstvě namletá káva lákala v sobotu návštěvníky farmářského trhu v Bystřici.
/FOTOGALERIE/ Víno, medovina, burčák, ale i med ochutnávali návštěvníci v sobotním odpoledni na Sulanově statku v Kladrubech. Konaly se zde tradiční kladrubské Slavnosti vína a medu.
/FOTOGALERIE/ Letošní včelařská sezóna byla v našem kraji nejhorší za pět let. Příčinou je změna klimatu a velké množství včelařů, kteří do branže jdou spíše z vypočítavosti. Situace povede ke zdražování medu a včelích produktů. Na sklonku roku z nich bude nedostatkové zboží.
Lásku ke včelařství zdědil po svém dědečkovi. V současné době vlastní osmdesát včelstev. „Práce kolem včel je hodně, ale stále mě to baví,“ říká chovatel Petr Navařík, majitel Včelařství U kapličky v Dobrčicích.
Fanoušci medu, včel a včelaření si opět přijdou na své. Chystá se totiž podzimní veletrh medu Včela!!!, který se uskuteční v pátek 3. a v sobotu 4. září v areálu výstaviště Černá louka v Ostravě. Souběžně se bude konat také festival Zdraví & Duše, jehož hlavním zaměřením je zdraví, alternativní medicína a esoterika.
Zaměstnanci Archeoskanzenu Modrá, velkomoravského opevněného sídliště, zaútočili o poslední srpnové sobotě na chuťové pohárky osmi stovek návštěvníků. Stalo se tak při 18. ročníku Slavností medu a medoviny.
Včelí produkt, který má zázračné účinky na naše trávení, psychiku a pomůže třeba i při nachlazení, to je med. Nemusíte se bát ani zamíchat ho do horkého čaje, jeho nutriční hodnoty zůstanou zachovány. Známkou kvality medu je krystalizace.
Vrcholem kulturního léta v Archeoskanzenu Modrá bude v sobotu 18. ročník Slavností medu a medoviny. Jejich nosným programem bude ochutnávka jednoho z hlavních produktů včel - medu, z něj vyrobené medoviny, likéru, medového piva, medových oplatků a medových perníků.
Nejen mazanec, nádivka nebo beránek patří k velikonočnímu času. Na Chodsku jsou to i tradiční perníčky s jarními motivy. Podle receptu známé Ludmily Fliegelové z Domažlic je můžete vyzkoušet i vy.
Medu je letos nedostatek. Včelaři jsou na polovině běžného množství. Poukazují na to, že za špatnou situaci může dlouhá zima a chladné jaro. Kvůli tomu bude med dražší o několik procent.
Medu je letos nedostatek. Včelaři jsou na polovině běžného množství. Poukazují na to, že za špatnou situaci může dlouhá zima a chladné jaro. Kvůli tomu bude med dražší o několik procent.
Medu je letos nedostatek. Včelaři z Plzeňského kraje jsou na polovině běžného množství. Poukazují na to, že za špatnou situaci může dlouhá zima a chladné jaro. Kvůli tomu bude med dražší o několik procent.
Medu je letos nedostatek. Včelaři z Plzeňského kraje jsou na polovině běžného množství. Poukazují na to, že za špatnou situaci může dlouhá zima a chladné jaro. Kvůli tomu bude med dražší o několik procent.
Medu je letos nedostatek. Včelaři jsou na polovině běžného množství. Poukazují na to, že za špatnou situaci může dlouhá zima a chladné jaro. Kvůli tomu bude med dražší o několik procent.
Čím si osladíme život? Nikdo neříkej, že nikdy takovou touhu či potřebu nepocítil. Hořkostí je v nás i kolem nás občas dost a dost. Čím si tedy život osladit?
Romantické nádvoří a zahrada chalupy U Strmenských v Kudlovicích bude v sobotu odpoledne provoněno produktem včel, medem a nízkoalkoholickým nápojem z kvašeného medu – medovinou. Stane se tak při 15. ročníku Medového zpívání, které bude pořádat kudlovický mužský sbor.
Krásný fotoreport, na který se stačí podívat a už nabíhají chuťové pohárky, pořídil Jiří Hanzel v Rychvaldu. Po zhlédnutí fotek jistě také dostanete chuť na pořádný krajíc chleba s tím skvělým, co nám příroda odpradávna dává. Za snímky moc děkujeme.
Krásný fotoreport, na který se stačí podívat a už nabíhají chuťové pohárky, pořídil Jiří Hanzel v Rychvaldu. Po zhlédnutí fotek jistě také dostanete chuť na pořádný krajíc chleba s tím skvělým, co nám příroda odpradávna dává. Za snímky moc děkujeme.
Krásný fotoreport, na který se stačí podívat a už nabíhají chuťové pohárky, pořídil Jiří Hanzel v Rychvaldu. Po zhlédnutí fotek jistě také dostanete chuť na pořádný krajíc chleba s tím skvělým, co nám příroda odpradávna dává. Za snímky moc děkujeme.
V úterý dne 3. srpna se ve Věznici Všehrdy stáčel již počtvrté letošní med od čtyř včelstev, o která se starají odsouzení pod vedením paní pedagožky volného času Terezie Hefnerové. Celkem se podařilo vytočit 80 kg medu.
Včely medonosné chováme na Gymnáziu Teplice (GT) již deset let. Nyní uprostřed léta 2021 máme již nějaký ten med stočený a nastal čas, kdy je třeba včely přikrmit. To dobře ví vrchní školní včelař Martin Rak.
Krásný fotoreport, na který se stačí podívat a už nabíhají chuťové pohárky, pořídil Jiří Hanzel v Rychvaldu. Po zhlédnutí fotek jistě také dostanete chuť na pořádný krajíc chleba s tím skvělým, co nám příroda odpradávna dává. Za snímky moc děkujeme.
Krásný fotoreport, na který se stačí podívat a už nabíhají chuťové pohárky, pořídil Jiří Hanzel v Rychvaldu. Po zhlédnutí fotek jistě také dostanete chuť na pořádný krajíc chleba s tím skvělým, co nám příroda odpradávna dává. Za snímky moc děkujeme.
František Korytár pracuje jako profesionální hasič v Žatci, bydlí v nedalekém Výškově na Lounsku. Jeho velkým koníčkem je včelaření. Dálkově kvůli tomu vystudoval učňovský obor, o jeho medy je mezi lidmi zájem. Připravuje i ochucené, třeba se zázvorem, rakytníkem či skořicí. Chystá se také namíchat pálivý med s chilli.
/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ František Korytár pracuje jako profesionální hasič v Žatci, bydlí v nedalekém Výškově. Jeho velkým koníčkem je včelaření. Dálkově kvůli tomu vystudoval učňovský obor, o jeho medy je mezi lidmi zájem. Připravuje i ochucené, třeba se zázvorem, rakytníkem či skořicí. Chystá se také namíchat pálivý med s chilli.
Krásný fotoreport, na který se stačí podívat a už nabíhají chuťové pohárky, pořídil Jiří Hanzel v Rychvaldu. Po zhlédnutí fotek jistě také dostanete chuť na pořádný krajíc chleba s tím skvělým, co nám příroda odpradávna dává. Za snímky moc děkujeme.
Krásný fotoreport, na který se stačí podívat a už nabíhají chuťové pohárky, pořídil Jiří Hanzel v Rychvaldu. Po zhlédnutí fotek jistě také dostanete chuť na pořádný krajíc chleba s tím skvělým, co nám příroda odpradávna dává. Za snímky moc děkujeme.
Krásný fotoreport, na který se stačí podívat a už nabíhají chuťové pohárky, pořídil Jiří Hanzel v Rychvaldu. Po zhlédnutí fotek jistě také dostanete chuť na pořádný krajíc chleba s tím skvělým, co nám příroda odpradávna dává. Za snímky moc děkujeme.
Krásný fotoreport, na který se stačí podívat a už nabíhají chuťové pohárky, pořídil Jiří Hanzel. Po zhlédnutí fotek jistě také dostanete chuť na pořádný krajíc chleba s tím skvělým, co nám příroda odpradávna dává. Za snímky moc děkujeme.
Krásný fotoreport, na který se stačí podívat a už nabíhají chuťové pohárky, pořídil Jiří Hanzel v Rychvaldu. Po zhlédnutí fotek jistě také dostanete chuť na pořádný krajíc chleba s tím skvělým, co nám příroda odpradávna dává. Za snímky moc děkujeme.
Krásný fotoreport, na který se stačí podívat a už nabíhají chuťové pohárky, pořídil Jiří Hanzel v Rychvaldu. Po zhlédnutí fotek jistě také dostanete chuť na pořádný krajíc chleba s tím skvělým, co nám příroda odpradávna dává. Za snímky moc děkujeme.
Krásný fotoreport, na který se stačí podívat a už nabíhají chuťové pohárky, pořídil Jiří Hanzel v Rychvaldu. Po zhlédnutí fotek jistě také dostanete chuť na pořádný krajíc chleba s tím skvělým, co nám příroda odpradávna dává. Za snímky moc děkujeme.
Krásný fotoreport, na který se stačí podívat a už nabíhají chuťové pohárky, pořídil Jiří Hanzel v Rychvaldu. Po zhlédnutí fotek jistě také dostanete chuť na pořádný krajíc chleba s tím skvělým, co nám příroda odpradávna dává. Za snímky moc děkujeme.
Krásný fotoreport, na který se stačí podívat a už nabíhají chuťové pohárky, pořídil Jiří Hanzel v Rychvaldu. Po zhlédnutí fotek jistě také dostanete chuť na pořádný krajíc chleba s tím skvělým, co nám příroda odpradávna dává. Za snímky moc děkujeme.
Krásný fotoreport, na který se stačí podívat a už nabíhají chuťové pohárky, pořídil Jiří Hanzel v Rychvaldu. Po zhlédnutí fotek jistě také dostanete chuť na pořádný krajíc chleba s tím skvělým, co nám příroda odpradávna dává. Za snímky moc děkujeme.
Krásný fotoreport, na který se stačí podívat a už nabíhají chuťové pohárky, pořídil Jiří Hanzel v Rychvaldu. Po zhlédnutí fotek jistě také dostanete chuť na pořádný krajíc chleba s tím skvělým, co nám příroda odpradávna dává. Za snímky moc děkujeme.
Krásný fotoreport, na který se stačí podívat a už nabíhají chuťové pohárky, pořídil Jiří Hanzel v Rychvaldu. Po zhlédnutí fotek jistě také dostanete chuť na pořádný krajíc chleba s tím skvělým, co nám příroda odpradávna dává. Za snímky moc děkujeme.
/VIDEO/ Med je ve sklenicích – a teď zbývá jen čekat. Přibude na podzim další zlatá medaile nejvyšší kvality ze soutěže Český med? Jednatel společnosti Spolana v Neratovicích Miroslav Falta věří, že ano.