Kreativ

ŠTÍTEK: med

Vedoucí provozu Městských lesů Volary Miroslav Trost je zároveň včelař, a tak obhospodařuje také městský včelín, který lesy vloni postavily.

O kvalitu medu se včelař Miroslav nebojí. Je zvědavý, kolik ho napoprvé stočí

Loni v létě Volarští vymysleli nový projekt. Za ním stojí místostarostka Jana Bártová, šéf volarských Městských lesů Miroslav Řežábek a jeho kolega vedoucí provozu Miroslav Trost. Vedení radnice chtělo mít vlastní regionální produkt. Možná už letos tak budou mít Volary vlastní med. Volba byla snadná, protože právě Miroslav Trost je dlouholetý včelař.

Ovoce a zboží původem z Ugandy. Zajímavé tvary a jídlo, které není běžně v obchodech.

Tvarem jablko, chuťově tekutý med. I takové byly africké trhy

V pátek 7. května se do jihlavského City Parku vrátily africké trhy. Své tropické zboží dodali farmáři z Ugandy a dalších zemí. Lidé si mohli vybírat z plodů, se kterými se běžně v obchodě nesetkají. Víte, co je to sugar apple? Sladké jablíčko, které chutná jako tekutý med. A na výběr toho bylo mnohem více.

Farmářské trhy na Masarykově náměstí v Přerově - 29. 4. 2021

Přerovské náměstí ožilo farmářskými trhy. Zájem byl velký, podívejte se

Frgály, domácí pečivo, ale také vyhlášený med ze Skaličky, uzeniny, sušené ovoce nebo zeleninové přísady a sazenice muškátů. Přerované, kteří dorazili ve čtvrtek na vůbec první letošní farmářské trhy po dlouhé koronavirové pauze, měli z čeho vybírat. Stánky prodejců byly celý den v obležení zákazníků, kteří na Masarykovo náměstí v Přerově proudili od rána až do odpoledních hodin.

Saunér Jiří Malina

Při valašském rituálu voní sauna slivovicí. Lidé se potírají medem a kávou

Relaxační centrum Wellness Horal v Beskydech se proslavilo nejen termálními bazény se slanou vodou a širokým spektrem masáží, ale i tím, že zpestřilo saunování o zážitkové saunové rituály. O tom, jak probíhají jsme si povídali s Jiřím Malinou, šéfem saunérů, který stál u zrodu této služby v relaxačním centru Wellness Horal v Resortu Valachy Velké Karlovice.

Velikonoční jidáše.

Co jste pekli na Velikonoce? Pošlete nám fotky a recepty

Co by nemělo chybět na vaší velikonoční tabuli? Kromě mazanců také jidáše z kynutého těsta! Podle křesťanské tradice by se měly péct na Zelený čtvrtek. Jak je ale možné, že jsou tak vláčné a naprosto neodolatelné? Protože se po dopečení potírají medovou směsí provoněnou kardamomem a skořicí. 

Jaro, ilustrační foto

Po chladném nástupu jara nás čeká teplo

Nástup jara o třetím březnovém víkendu byl ve znamení zimy. Ale ještě do konce tohoto týdne se dočkáme vzestupu denních teplot. Deníku to potvrdil Josef Slavík z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Jestli vám to v posteli momentálně skřípe, věnujte pozornost tomu, co jíte. Jídlo má totiž na sex mnohem větší vliv, než se zdá.

Špatný sex? Možná pijete moc kávy. Co jíst, aby vám to v ložnici klapalo?

Lásku si lze jen těžko představit bez sexu. Pokud vám to v posteli momentálně skřípe, věnuje pozornost tomu, co jíte. Jídlo má totiž na sex mnohem větší vliv, než by se mohlo zdát. Významně ovlivňuje vaše libido, míru vaší vzrušivosti a má vliv i na orgasmus. Vybrali jsme nejčastější problémy, s kterými se páry v sexu potýkají, a rozebrali je z pohledu tradiční čínské medicíny, ale i západní vědy. A poradíme, co změnit v kuchyni, aby vám to lépe fungovalo i v ložnici.

Velikonoční jidáše.

Pečete velikonoční jidáše, mazance či nádivky? Pošlete nám recept

Co by nemělo chybět na vaší velikonoční tabuli? Kromě mazanců také jidáše z kynutého těsta! Podle křesťanské tradice by se měly péct na Zelený čtvrtek. Jak je ale možné, že jsou tak vláčné a naprosto neodolatelné? Protože se po dopečení potírají medovou směsí provoněnou kardamomem a skořicí. 

Velikonoční jidáše.

Pečete velikonoční jidáše, mazance či nádivky? Pošlete nám recept

Co by nemělo chybět na vaší velikonoční tabuli? Kromě mazanců také jidáše z kynutého těsta! Podle křesťanské tradice by se měly péct na Zelený čtvrtek. Jak je ale možné, že jsou tak vláčné a naprosto neodolatelné? Protože se po dopečení potírají medovou směsí provoněnou kardamomem a skořicí. 

Velikonoční jidáše.

Pečete velikonoční jidáše, mazance či nádivky? Pošlete nám recept

Co by nemělo chybět na vaší velikonoční tabuli? Kromě mazanců také jidáše z kynutého těsta! Podle křesťanské tradice by se měly péct na Zelený čtvrtek. Jak je ale možné, že jsou tak vláčné a naprosto neodolatelné? Protože se po dopečení potírají medovou směsí provoněnou kardamomem a skořicí. 

Hana Chmelová odemyká svůj mobilní včelín.

Hana Chmelová: Nedovedu si představit snídani bez chleba s máslem a medem

Hanka Chmelová přišla na svět před šestatřiceti lety a přesto, že je velkou odbornicí na včelařství, je vystudovaná inženýrka diplomacie se specializací na komerční jazyky. S manželem se z Benešova přestěhovali na vesnici, kde vychovávají pětiletého Ondru, sedmiletého Martina a jedenáctiletého Honzíka. Zabývá se účetnictvím, pracuje z domova a to se poslední době dost hodí.

Saunové rituály prospívají zdraví, jsou více než příjemné a svou zábavnou formou jistě nadchnou i ty, kteří zatím saunování nepodlehli.

Saunové rituály pobaví a upevní vaše zdraví

Saunové rituály mají tradici hlavně v Rakousku a Německu, u nás se tenhle zajímavý wellness trend objevil poprvé asi před deseti lety a velmi rychle si získal řadu příznivců. Není divu, proměnil totiž (pro řadu lidí možná trochu fádní) saunování ve velmi příjemný zážitek, za kterým dnes míří do relaxačních center čím dál více návštěvníků. Na to, jak probíhají, jsme se zeptali odborníků z Resortu Valachy Velké Karlovice.

"Zázrak" z včelích úlů si dokáže poradit s leckerou nemocí.

Med z Vysočiny jako všelék: letos je ho málo a stoupl na ceně. Sežeňte poslední

Chtěl jsem si koupit med, ale včelař, od kterého ho už roky beru, mi řekl, že žádný nemá. A že ho seženu jen těžko. A že když už ho seženu, tak se mám připravit na to, že bude drahý, posteskl si Karel Novotný z Velkého Meziříčí. Podobně jsou na tom i další milovníci sladké pochoutky z včelích úlů. Med není na Vysočině prakticky k mání.

"Zázrak" z včelích úlů si dokáže poradit s leckerou nemocí.

Med jako všelék. Sladké pochoutky je letos už jen málo, stoupla na ceně

Chtěl jsem si koupit med, ale včelař, od kterého ho už roky beru, mi řekl, že žádný nemá. A že ho seženu jen těžko. A že když už ho seženu, tak se mám připravit na to, že bude drahý, posteskl si Karel Novotný z Velkého Meziříčí. Podobně jsou na tom i další milovníci sladké pochoutky z včelích úlů. Med není na Vysočině prakticky k mání.

Ilustrační foto.

Včelstva vymírají. Proti se postavili ústečtí včelaři

/FOTO/ „Není nám jedno, že vymírají včelstva,“ říká skupina včelařů při orlickoústeckém Rodinném centru Srdíčko, které spojil projekt Zachraňme včely. Zakládají nové včelí stanoviště, pomáhají místním včelařům nahradit ztráty způsobené nemocí včel varroázou a hlavně chtějí přivést ke včelaření mladé lidi. Přesvědčit nejmladší generace o nezastupitelné roli včel kolem nás.

Gastronomie Pardubického kraje

Série #světovéČesko / Když se řekne Pardubicko, jedna z věcí, které si většina lidí vybaví, je perník. Pardubický perník není jen obehraná pohádka, tato dobrota má i ochrannou známku Evropské komise. Od perníku je to pak jen kousek k medu - základní surovině pro další dobrotu, Hřebečskou medovinu.