Jméno Ladislava Hezkého patří ke Štramberku stejně neodmyslitelně jako typické pochoutky, jež už přes více než čtyřicet let vyrábí. Deník zjistil, jaké byly začátky podnikání, jak ho ovlivnila koronakrize a co plánuje do budoucna.
Letošní včelařská medová sezona by se dala nazvat jednou z nejhorších. Někteří včelaři dokonce ani nestáčeli druhý med. I přesto se to ale cen příliš nedotklo.
Po několik let pořádali včelaři z Janovic nad Úhlavou první listopadovou sobotu Medové odpoledne. I v tomto roce byli připraveni společně se zahrádkáři prezentovat výsledky své činnosti.
Základní organizace Českého svazu včelařů v Jaroměři patří k nejstarším včelařským spolkům v České republice. Tento spolek předloni oslavil 150. výročí od svého založení.
Zatímco v roce 2010 se kilogram českého medu cenově pohyboval kolem 130 korun, tak posledních pět let, dle dat Českého statistického úřadu, atakuje jeho cena hranici dvou set korun. A bude hůře. Kvůli nedostatku českého medu musí někteří prodejci jeho cenu zvednout o desítky korun.
Zatímco v roce 2010 se kilogram českého medu cenově pohyboval kolem 130 korun, posledních pět let atakuje jeho cena hranici dvou set korun. A bude hůře. Kvůli nedostatku českého medu musí někteří prodejci jeho cenu zvednout o desítky korun.
Koncert filharmonie v chladicí věži, vznik neviditelného ekologického bloku nebo produkce medu. To jsou jen příklady zajímavostí, které provázely dvacet let provozu jihočeské Jaderné elektrárny Temelín. Právě před dvaceti lety, konkrétně 11.10.2000 v 6:19 hodin, poprvé nastartovala reaktor prvního bloku.
Jarní počasí sice pomohlo výrazně snížit vláhový deficit v krajině, ale včelařům na Slovácku nepřál. Podle jejich vyjádření bude letošní medobraní, které skončilo v srpnu, patřit k těm slabším za poslední léta. Mohou za to střídavé počasí a hodně deštivých dnů v jarním období.
O naší vlasti jako o zemi strdím a mlékem oplývající slyšely starší generace lidí ve školních lavicích. Vědí dnes školáci, co to strdí, kvůli němuž se praotec Čech rozhodl, že se svým lidem zůstat právě v české kotlině, je?
Tradiční slavnosti vína a medu se konaly v sobotu na Sulanově statku v Kladrubech. Uspořádalo je Regionální muzeum Kladrubska společně s městem Kladruby.
V sobotu 12. září se v areálu SOŠ na Zemědělské ulici sešlo téměř tisíc příznivců medu, aby se poučili o jednom z nejstarších zemědělských řemesel, totiž o včelařství.
Jarní počasí sice pomohlo výrazně snížit vláhový deficit v krajině, ale včelařům na Slovácku nepřál. Podle jejich vyjádření bude letošní medobraní, které skončilo v srpnu, patřit k těm slabším za poslední léta. Mohou za to střídavé počasí a hodně deštivých dnů v jarním období.
Včely letos kvůli dešťům, nedostatku potravy i chorobám trpěly více než v minulých letech. Naději některým včelařům na zlepšení do budoucna přináší nabídka od Vojenských lesů a statků (VLS), aby své úly rozmístili v lesích na místě bývalých vojenských újezdů.
Zlatavá barva a jedinečná chuť. Kdo by nemiloval jednu z nejsladších dobrot na světě, med. Revoluční způsob, jakým ho lidé získávají, vymyslel přesně před 155 lety Franz von Hruschka. Poprvé svůj medomet představil světu v Brně.
Linec – Johann Mayr z Paschingu je s tisícovkou včelstev největším podnikajícím včelařem Horních Rakous. Kolegové mu říkají „Zaříkávač včel“, píší OÖN.
Nenapodobitelně přívětivou podobu vtiskl v sobotu v Archeoskanzenu Modrá, v opevněném hradisku s funkcí mocenského centra z doby Velké Moravy, 17. ročník Dne medu a medoviny.
Do areálu děčínského pivovaru Nomád v sobotu 29. srpna přilákaly pivaře a vinaře, ale i příznivce regionálních produktů, tradiční Slavnosti medu a vína. Ty se tam letos přesunuly z děčínského zámku.
Medu od lokálních včelařů bude letos méně; někteří říkají že až o třetinu. Včelaři oslovení Deníkem se shodují, že za současnou situaci může hlavně počasí. Pokud tedy plánujete, že si nějaký med od svého včelaře koupíte, budete muset počítat s tím že se cena za skleničku prodraží - a to zhruba o deset korun.
Medu od lokálních včelařů bude letos méně; někteří říkají, že až o třetinu. Včelaři oslovení Deníkem se shodují, že za současnou situaci může hlavně počasí. Pokud tedy plánujete, že si nějaký med od svého včelaře koupíte, budete muset počítat s tím, že se cena za skleničku prodraží – a to zhruba o deset korun.
/FOTOGALERIE/ Tuzemského medu bude letos méně, podle včelařů za to může hlavně počasí. Sklenička medu by tak měla oproti předchozímu roku podražit zhruba o deset korun. Ovšem ne všude. Podle včelaře Rudolfa Bocka jsou lokální rozdíly, stejně tak v některých oblastech je zkrátka příliš moc včelstev a ty se nedokáží uživit.
Tuzemského medu bude letos méně, podle včelařů za to může hlavně počasí. Sklenička medu by tak měla oproti předchozímu roku podražit zhruba o deset korun. Ovšem ne všude. Podle včelaře Rudolfa Bocka jsou lokální rozdíly, stejně tak v některých oblastech je zkrátka příliš mnoho včelstev a ty se nedokáží uživit.
Židovská kuchyně je velmi rozmanitá, vždyť zahrnuje množství pokrmů ovlivněných místní kuchyní zemí obývaných židovským etnikem. Vyzkoušejte sladké kuře, šoulet s uzeným masem, mandlový chlebíček nebo izraelskou mátovou limonádu.
Jako vosy na bonbón se slétali místní i lidé z okolních či vzdálenějších míst na sladký nektar do areálu za hasičskou zbrojnicí. Lízali a hodnotili osm vzorků letošního medu od místních včelařů na soutěži při 6. ročníku Dne medu v Jablůnce.
Nejhorší rok za poslední dobu. Lesní med není. Květového je málo. Musíme už teď včely přikrmovat, aby nepomřely, stěžují si včelaři na Vysočině. Podle předsedkyně Českého svazu včelařů Jarmily Machové nepřálo letos včelám počasí a mizí lesy. Panují obavy z dovozu nekvalitního levného medu ze zahraničí. Navíc Jihlavsko zasáhl na jaře nebezpečný včelí mor.
Lesklokorku lesklou, která je pro své ozdravné účinky nazývána houbou nesmrtelnosti, našli v Koníkovském polesí manželé Kalábovi z Nového Města na Moravě.
Češi v létě zchladí jazýčky nejraději ve vanilkové zmrzlině či ovocném sorbetu, labužníci dávají přednost netradičním chutím a jejich propojování. Také letošní léto přineslo nové kombinace.
Polovina včelstev přes letošní zimu uhynula ve včelařském oddělení Mendelovy univerzity v Brně. A nejsou jediné. V tuzemsku za poslední měsíce zemřela přibližně pětina včel. Bude-li tento trend pokračovat, mohou v budoucnu stoupat ceny medu.
Polovina včelstev přes letošní zimu uhynula ve včelařském oddělení Mendelovy univerzity v Brně. A nejsou jediné. V tuzemsku za poslední měsíce zemřela přibližně pětina včel. Bude-li tento trend pokračovat, mohou v budoucnu stoupat ceny medu.
/FOTOGALERIE/ Další ze zábavně naučných akcí se uskutečnila o víkendu v Ekocentru Huslík. Tentokrát se v lesích za lázeňským městem konalo Medobraní. Zájemci se dozvěděli spoustu informací o včelách, o stáčení medu a bylo možné med i zakoupit. Ti zručnější si i sami mohli vyzkoušet, jak se med stáčí.
/ROZHOVOR/ Hlasité bzučení včel, vůně medu, včelího vosku, květů a lesu. Koníček, který vyžaduje neustálou práci, brzké vstávání a v určitou roční dobu být neustále na svém místě a k dispozici. Zdeněk Volf, včelař z ústeckých Neštěmic, tento koníček vykonává už přes 40 let a svůj med má podle každoročních výsledků z laboratoře znamenitý.
/ROZHOVOR/ Hlasité bzučení včel, vůně medu, včelího vosku, květů a lesu. Koníček, který vyžaduje neustálou práci, brzké vstávání a v určitou roční dobu být neustále na svém místě a k dispozici. Zdeněk Volf, včelař z ústeckých Neštěmic, tento koníček vykonává už přes 40 let a svůj med má podle každoročních výsledků z laboratoře znamenitý.
/ROZHOVOR/ Hlasité bzučení včel, vůně medu, včelího vosku, květů a lesu. Koníček, který vyžaduje neustálou práci, brzké vstávání a v určitou roční dobu být neustále na svém místě a k dispozici. Zdeněk Volf, včelař z ústeckých Neštěmic, tento koníček vykonává už přes 40 let a svůj med má podle každoročních výsledků z laboratoře znamenitý.
/ROZHOVOR/ Hlasité bzučení včel, vůně medu, včelího vosku, květů a lesu. Koníček, který vyžaduje neustálou práci, brzké vstávání a v určitou roční dobu být neustále na svém místě a k dispozici. Zdeněk Volf, včelař z ústeckých Neštěmic, tento koníček vykonává už přes 40 let a svůj med má podle každoročních výsledků z laboratoře znamenitý.
/ROZHOVOR/ Hlasité bzučení včel, vůně medu, včelího vosku, květů a lesu. Koníček, který vyžaduje neustálou práci, brzké vstávání a v určitou roční dobu být neustále na svém místě a k dispozici. Zdeněk Volf, včelař z ústeckých Neštěmic, tento koníček vykonává už přes 40 let a svůj med má podle každoročních výsledků z laboratoře znamenitý.
/ROZHOVOR/ Hlasité bzučení včel, vůně medu, včelího vosku, květů a lesu. Koníček, který vyžaduje neustálou práci, brzké vstávání a v určitou roční dobu být neustále na svém místě a k dispozici. Zdeněk Volf, včelař z ústeckých Neštěmic, tento koníček vykonává už přes 40 let a svůj med má podle každoročních výsledků z laboratoře znamenitý.
/ROZHOVOR/ Hlasité bzučení včel, vůně medu, včelího vosku, květů a lesu. Koníček, který vyžaduje neustálou práci, brzké vstávání a v určitou roční dobu být neustále na svém místě a k dispozici. Zdeněk Volf, včelař z ústeckých Neštěmic, tento koníček vykonává už přes 40 let a svůj med má podle každoročních výsledků z laboratoře znamenitý.