Kreativ

ŠTÍTEK: med

Ne všichni včelaři už mají v množství letošního medu jasno. Někteří z nich sice již sladkou dobrotu z plástů vytočili, jiní ale s medováním v tuto chvíli ještě ani nezačali.

Ceny medu z Vysočiny se stále drží pod celorepublikovým průměrem

Vysočina /FOTO/ – Kvůli poměrně chladnému jaru bude na některých místech Vysočiny med o něco dražší. Včelí snůška se totiž nevydařila tak, jak včelaři očekávali, a proto budou muset zvednout cenu oblíbené sladké dobroty. „Medu moc není, je ho méně než jindy. Jaro bylo studené,“ potvrdil předseda Základní organizace Českého svazu včelařů Nové Město na Moravě Pavel Kaláb.

Beseda o včelařství na Protivínsku.

Povídali si o včelařství na Protivínsku

Protivín - V poslední době se stále častěji hovoří o užitečnosti včel a hmyzu všeobecně. Často nám ani nedochází, co všechno díky nim máme. Čtyři pětiny kvetoucích rostlin jsou opylovány hmyzem. Bez včel bychom přišli o velkou část úrody a některé plodiny bychom nesklidili vůbec. V České republice však jen za posledních dvacet let ubyla více než třetina chovaných včelstev…

Maskot hokejového mistrovství světa v Bratislavě a Košicích 2019 - medvěd Macejko

Pot, nedostatek kyslíku i dopingová kontrola. Práce maskota není žádný med

/FOTOGALERIE, ANKETA/ Vloni v Dánsku bavil tribuny kačer Duckly, o rok dříve ve Francii a Německu slavní komiksoví hrdinové Asterix a Obelix. Obrovský úspěch zaznamenali v roce 2015 i čeští králíci z klobouku Bob a Bobek. Během letošního hokejového šampionátu v Bratislavě a Košicích se o zábavu pro diváky stará medvěd Macejko. Pokud byste ale v kostýmu hledali Slováka, pak byste byli na omylu. 

Maskot hokejového mistrovství světa v Bratislavě a Košicích 2019 - medvěd Macejko

Pot, nedostatek kyslíku i dopingová kontrola. Práce maskota není žádný med

/FOTOGALERIE, ANKETA/ Vloni v Dánsku bavil tribuny kačer Duckly, o rok dříve ve Francii a Německu slavní komiksoví hrdinové Asterix a Obelix. Obrovský úspěch zaznamenali v roce 2015 i čeští králíci z klobouku Bob a Bobek. Během letošního hokejového šampionátu v Bratislavě a Košicích se o zábavu pro diváky stará medvěd Macejko. Pokud byste ale v kostýmu hledali Slováka, pak byste byli na omylu. 

Fotbalisté Kroměříže (ve žlutých dresech). Ilustrační foto

Po přestávce vytáhli nohy z medu, s Vyškovem ale jen remizovali 1:1

Fotbalisté Kroměříže v MSFL podruhé za sebou klopýtli. Zatímco před týdnem Hanácká Slavia po nerozhodném výsledku 3:3 spílala sudímu Gasnárkovi, po domácím zápase s Vyškovem, který skončil remízou 1:1, litovala hlavně neproměnných vyložených šancí ve druhém poločase.

Včelař, mykolog a bylinkář Petr Knápek.

Celý život jsem tíhl k přírodě, říká včelař, mykolog a bylinkář Petr Knápek

Včelař, mykolog a bylinkář Petr Knápek dokáže poutavě vyprávět téměř o kterémkoli tématu ze svých oborů. Zanechal dobře placené jisté práce a obrátil se zpět k přírodě, což se mu vyplatilo. Nyní dělá práci, která ho naplňuje a baví. V jeho podání je včelařství velké dobrodružství se sladkým koncem, mykologie je vlastně hledání uměleckých děl přírody a vše v lese souvisí se vším.

Josef Toufar

V úsilí o blahořečení kněze Toufara mohou pomoci pamětníci

Hradec Králové – Proces, jehož cílem je blahořečení kněze Josefa Toufara, umučeného v souvislosti s takzvaným číhošťským zázrakem, vstoupil do další fáze. Postulátor Tomáš Petráček, který má záležitost na starosti, podal žádost o zahájení kanonizačního řízení. Potvrdil to královéhradecký biskup Jan Vokál.

Ollie Roučková čeká premiéra na Rallye Dakar v kategorii SidexSide.

Ze čtyřkolky do auta. Ollie Roučkovou čeká na Rallye Dakar další premiéra

Nepřestává překvapovat. Zatímco v roli dakarského nováčka dojela letos Ollie Roučková do cíle se čtyřkolkou, v lednu bude v Peru v kategorii SidexSide točit volantem svižného vozítka. A nebude na to sama jako při jízdě na čtyřkolovém motocyklu. Do buginy Can Am Maverick XRS vedle ní usedne Daniel Zelenka.

Čeští hokejisté do dvaceti let se na mistrovství světa radují z gólu.

Pozor na fauly. Hokejovou dvacítku čeká maturita proti velmocem

První ostrý test je za nimi. Čeští hokejisté do dvaceti let na mistrovství světa ve Vancouveru sice porazili Švýcary, ale s notně odřenýma ušima. Vítězství 2:1 po prodloužení ukázalo, že výběr trenéra Václava Varadi má potenciál uspět, zároveň však ještě má na čem pracovat.

Benátky Masters 2017.

Špičkový badminton podruhé

Benátky nad Jizerou – Vloni založená tradice má letos na pořadu druhé pokračování. Špičkový badmintonový turnaj Benátky Masters se hraje v pátek od 11 hodin v Nibe Aréně. A k vidění opět bude skvělý badminton evropského formátu.

Znojemští Orli nastoupili ve středu k jedinému zápasu o vánočních svátcích. Doma přivítali Fehérvár.

Hráli jen na tři pětky, nestačili na Fehervár. Ztratili euforii ze Salzburgu

Znojmo – Hokejisté Znojma ve středu nestačili na maďarský Fehérvár v rámci jedenatřicátého kola mezinárodní soutěže EBEL. Na druhý svátek vánoční prohráli na domácím ledě 5:7. Oproti minulému zápasu v Salzburgu se Orlům vrátil pouze Antony Luciani. Jihomoravané tak znovu hráli pouze na tři pětky.

Vánoční koncert Svatoboru

FOTO: Ve Smetanově sále zazpíval Svatobor

Vánoční koncert sušického pěveckého sboru Svatobor si v sobotu před Vánoci hned vychutnal zcela zaplněný Smetanův sál sušického gymnázia. A to hned dvakrát, pro velký zájem byly koncerty naplánovány dva.

Štědrovečerní zpívání ve Východočeském divadle v Pardubicích.

OBRAZEM: Štědrovečerní zpívání v divadle

Pardubice - K tradicím v Pardubicích patří jak Štědrovečerní procházka, tak také Štědrovečerní zpívání ve Východočeském divadle v Pardubicích. O půlnoci se v divadle rozezní nástroje a hlasy zpěváků z řad herců i samotných návštěvníků. 

Slánské vánoční zpívání přivedlo na Masarykovo náměstí tisíce lidí.

OBRAZEM: Slánské vánoční zpívání přivedlo na náměstí tisíce lidí

Slaný - Slánské vánoční zpívání v podání uskupení Blueberry F. ve složení Honza, Sváťa, Martina, Katka, Karol, Karloss a Marek přilákalo o Štědrém dni odpoledne na Masarykovo náměstí opět několik tisíc lidí. Děti s rodiči, prarodiči, dalšími příbuznými, kamarády a známými si přišli i letos poslechout koledy a vánoční písně v podání oblíbených slánských muzikantů. Setkání, které má ve městě letitou tradici, se rok od roku těší čím dál většímu zájmu veřejnosti.

Tradiční poselství z Betléma předávali v neděli skauti z Tupes lidem ve své obci.

Jen jednou jsem byl svědkem toho, že Betlémské světlo pohaslo

FOTOGALERIE / Je krátce před devátou hodinou předposlední prosincové neděle. Tupeští skauti vybaveni lucerničkami se u své klubovny chystají na devětadvacátou cestu po dědině s Betlémským světlem – symbolem míru a přátelství, aby jej lidem přinesli do jejich domovů.

Vánoční soutěž s Deníkem

Vánoční soutěž s Deníkem

Zapojte se s námi do soutěže a vyhrajte jeden ze dvou MY SECRET 24K GOLD ELIXIR – ZLATO A KAVIÁR JAKO ELIXÍR VĚČNÉHO MLÁDÍ.

Policie ČR. Ilustrační foto.

Slovák z Prahy čelí obžalobě z přípravy teroristického útoku

Muž ze Slovenska, v jehož pražském bytě policie objevila chemikálie k výrobě výbušniny a návodná videa, čelí obžalobě z přípravy teroristického útoku a z propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Dnes to uvedl dozorující státní zástupce Martin Bílý. Stíhanému mladíkovi, který je ve vazbě, hrozí pět až 15 let vězení.

Ilustrační foto.

Turistům slouží interaktivní mapa

Lanškroun - Radnice před Vánoci spustila novinku, která atraktivní cestou seznámí s městem všechny, kteří se sem chystají. Takzvaná interaktivní mapa je on-line doplňkem k současným materiálům města v tištěné podobě.

ilustr

Hasiči mohou žádat kraj o dotace na zbrojnice i techniku

Ústecký kraj - Zastupitelstvo Ústeckého kraje schválilo Program 2019 na podporu nové techniky, výstavby požárních zbrojnic pro jednotky SDH a podporu spolků a veřejně prospěšných organizací působících na poli požární ochrany, ochrany obyvatelstva a ostatních složek IZS.

Výstava novoměstských včelařů Vůně medu v Horáckém muzeu.

Novoměstské Horácké muzeum voní medem

Nové Město na Moravě - Med, medovinu, medové pivo, svíčky z včelího vosku, zdobené perníčky, kosmetické a léčebné výrobky s apisinem, propolisem a medovou kašičkou – to vše je k mání na výstavě novoměstských včelařů Vůně medu, která je v těchto dnech otevřena v Horáckém muzeu.

Medové odpoledne v Janovicích nad Úhlavou

Janovická sportovní hala patřila medu

Janovice nad Úhlavou – Už popáté patřila sportovní hala za budovou městského úřadu v Janovicích nad Úhlavou medu a všemu, co s medem souvisí. Konalo se tam totiž tradiční Medové odpoledne.

Velkou konjunkturu zažívala za první republiky výroba cukrovinek a čokolády. Nejsilnějším producentem byla vinohradská čokoládovna Orion (dříve Maršner)

Příběh zakladatele Orionky: ze sklepní dílny vybudoval největší čokoládovnu země

/MILIARDÁŘI PRVNÍ REPUBLIKY A KONCE MONARCHIE/ Jméno čokoládového krále Františka Maršnera zná už jen málokdo – zato jím zaregistrovaný název čokolády (a následně celé jeho čokoládovny) Orion se stal světoznámým. Maršner z dílny na výrobu tureckého medu na pražských Královských Vinohradech učinil největší českou továrnu na čokoládu.

Guy Erlich na své farmě.

Nejdražší med? Musíte za ním na Západní břeh Jordánu. Kilo stojí 22 tisíc korun

Pryskyřice vzácného stromu kadidlovníku pravého neboli kadidlo je důležitou součástí náboženských obřadů. Jako takové je uctíváno v Bibli a byly doby, kdy mělo cenu své váhy ve zlatě. Podobně drahý je však i med z jeho květů, který vyrábí jeden izraelský farmář. Ten prodává kilogram medu za 1000 dolarů (více než 22 tisíc korun).

Zlatem ověnčený med z Letiště Praha.

Letištní včely produkují v rámci biomonitoringu prvotřídní med. Letos opět zlatý

Letiště Praha letos obhájilo zisk Zlaté medaile v soutěži Český med 2018, vyhlašované každoročně Českým svazem včelařů. Letištní med se v hodnocení svazu umisťuje na předních příčkách pravidelně, přičemž v letošním roce obdržel opět nejvyšší 100% hodnocení. Med z Letiště Praha ovšem není určen ke komerčnímu prodeji, slouží pro účely biomonitoringu.