Kreativ

ŠTÍTEK: med

JIŽ DVACET LET pravidelně každou středu přivážejí manželé Holarovi z nedalekého Chodova na domažlický trh jejich domácí med, lesní a květový.

Med z Chodova u stromečku v Domažlicích

Domažlice - Již dvacet let pravidelně každou středu přivážejí manželé Holarovi z nedalekého Chodova na domažlický trh jejich domácí med, lesní a květový.

Rýžovky

Rýžovky

Další zajímavý receptík, který nezabere moc času a ani nevyjde draho.

Fit placičky

Fit placičky

Na dnešek jsme pro vás vybrali super jednoduchý a super zdravý recept.

Berlínská esíčka

Berlínská esíčka

Tento recept ocení zejména ti, kdo rádi v předvánoční kuchyni experimentují a chtějí se blýsknout neobvykle vyhlížejícím cukrovím.

Vánoční perníčky

Vánoční perníčky

Vůně perníkového koření linoucí se z kuchyně bývá jednou z prvních vlaštovek Vánoc. Perníčky můžeme připravit už měsíc dopředu - čím déle se rozleží, tím jsou lepší.

Mrkváčky

Mrkváčky

Mrkvové cukroví je pro maminky dobrým nápadem, jak dostat trochu vitamínů do zapřísáhlých odmítačů zeleniny. Pochutná si každý.  

Na patnáctém ročníku bystřického Medového dnu nechyběla ochutnávka medů, nabídka včelí kosmetiky, výrobků z vosku, ukázka úlu, ani biologie včely.

Medový den lákal na ochutnávky, kosmetiku i vánoční dekorace

VIDEO / Už tradiční Medový den uspořádala v sobotu Základní organizace Českého svazu včelařů Bystřice pod Hostýnem. Do vestibulu tamního Společenského domu Sušil se tak už od rána scházeli jak ostřílení a začínající včelaři, tak i milovníci medu. 

Kapr po staročesku

Recept na kapra po staročesku

Zajímá vás, jak připravovali kapra naši předkové? Připravte si slaninu, rozinky, víno a med a vyzkoušejte sami.

Medové bonbony

Medové bonbony na stromeček

Bonbony ze stromečku přijdou vhod zejména po svátcích, kdy se krabice s cukrovím začínají povážlivě vyprázdňovat. Proč je kupovat, když si je můžete vyrobit doma? Máme pro vás jednoduchý recept.

Mandlové slzičky

Mandlové slzičky

Dnes přinášíme super tip na nevšední cukroví s úžasnou marcipánovou náplní, která potěší každý mlsný jazýček.

Med od společnosti Včelpo. Ilustrační foto.

Zadluženého Včelpa se svaz zbaví. Podnik prodá za deset milionů korun

Obora – Osmadvacet milionů korun. To je výška dluhů, s nimiž se potýká známá včelařská společnost Včelpo sídlící v Oboře na Blanensku. Velké zadlužení je hlavním důvodem, proč ji Český svaz včelařů prodává. „Před deseti dny jsme měli zasedání celorepublikového výboru, kde jsme se na prodeji shodli. Firmu odkoupí člen včelařského svazu Petr Vydra za zhruba deset milionů korun,“ informovala předsedkyně svazu včelařů Jarmila Machová. Pro včelařský svaz už nebylo únosné zadluženou firmu provozovat.

Med. Ilustrační foto.

Muž prodával med od Pošumavských včeliček, který pocházel z Číny

Veterináři při kontrole farmářských trhů na Kubánském náměstí v Praze narazili na prodejce, který prodával nevyhovující med od výrobce Pošumavské včeličky. Pylová zrnka, ačkoli bylo deklarováno, že jsou z ČR, pocházela z Číny. Prodejci hrozí pokuta 50 milionů. V pátek to uvedl zástupce tiskového mluvčího Státní veterinární správy Petr Majer.

Ilustrační foto

Výrobci medu z Havlíčkobrodska získali označení regionálního produktu

Havlíčkobrodsko – Exkluzivní značkou Regionální produkt Vysočina se mohou pochlubit další dva výrobci z Havlíčkobrodska. Značku, která potvrzuje regionální stopu výrobku, místní původ a jedinečný vztah k regionu, nyní může používat majitel včelí farmy Václav Fikar z Olešné a producent limitované šarže panenského medu Jan Krajíček z Rozňáku.

Medové odpoledne v Janovicích nad Úhlavou.

Městskou halu provoněly medové dobroty

Janovice nad Úhlavou – /FOTO/ Medovice, med, perníčky, svíčky a mnoho dalšího, co má spojitost s medem či včelařstvím bylo k vidění v sobotu na medovém odpoledni v Janovicích nad Úhlavou.

Po celý týden mohou lidé obdivovat a nakupovat produkty od novoměstských včelařů.

VIDEO: Výstavu nazvanou Vůně medu otevřel Radek Jaroš

Nové Město na Moravě – Největší včelařskou výstavu na Žďársku, která bude po celý následující týden otevřena v Horáckém muzeu v Novém Městě na Moravě, slavnostně otevřel držitel Koruny Himálaje Radek Jaroš. Na med od novoměstských včelařů nedá dopustit a pravidelně jej vozí s sebou na své horolezecké výpravy.

Certifikát Regionální produkt Vysočina nově obdrželi jednatel společnosti Fertia Jiří Jalovecký a včelař Josef Doležal z Hroznatína.

Kompost a med z Třebíčska mají značku regionální produkt

Třebíčsko - Výrobce ekologických přírodních hnojiv z Třebíčska získal certifikát Regionální produkt Vysočina. Dokument potvrzující regionální stopu výrobku, místní původ a jedinečný vztah k regionu převzal také včelař Josef Doležal z Hroznatína se sortimentem vlastního medu, propolisu, svíček.

Včelařská výstava potěší, pobaví i poučí.

Na výstavě ukážou i včelí saunu

Nové Město na Moravě – Tradiční včelařská výstava v Novém Městě na Moravě, která odstartuje v pátek 3. listopadu v 15 hodin v budově Horáckého muzea, je určena nejen milovníkům medu, medových výrobků a přípravků z včelích produktů, ale také odborníkům.

Ilustrační foto.

Dětem u sousedů hrozí chudoba?

Pasov – Více než každé páté dítě v Německu žije podle studie Bertelsmannovy nadace v chudých poměrech, napsal deník PNP. Pro dalších deset procent dětí je chudoba přinejmenším dočasným fenomenem.

Městské včely chová na jednom ze svých domů na opavském Dolním náměstí Jiří Štepáník.

Jiří Štěpáník: Včelař vždy dbá na dobrou matku

/ROZHOVOR/ Na střeše jednoho z jeho domů na Dolním náměstí můžete vidět více než deset včelstev. Další pak třeba v Městských sadech. Jiřího Štěpáníka můžete potkat také na farmářských trzích, kde prodává med a sirupy, ale i další produkty.

Ilustrační fotografie.

Výstava ovoce, zeleniny, medu a brambor

Přibyslav - Na 19. ročník výstavy ovoce, zeleniny, medu a brambor Přibyslavska, pořádané ve dnech 14. až 16. října 2017, zve město Přibyslav. Výstava je přehlídkou ovoce, zeleniny, medu a brambor vypěstovaných v přírodních podmínkách našeho regionu.

Mladý včelař Kamil Valenta chová včely v Držovicích a na Lhotsku u Úštěka

Každý rok schytám asi 250 žihadel, říká mladý včelař z Litoměřicka

Nenápadný třešňový sad v zapadlé vesničce na východním okraji Českého středohoří. Okolo se pasou ovce, krávy a také pár vysloužilých starých koní. Na konci sadu plného bedel stojí i včelí úly. Patří Kamilu Valentovi, který si tím splnil svůj sen. Řepková pole v okolí úlů nenajdete. U Držovic totiž hospodaří lidé ekologicky.

Václav Nedorost v Motoru končí.

První liga není žádný med, připouští lídr hokejistů ČEZ Motoru Václav Nedorost

České Budějovice/ROZHOVOR/ – Bylo to hodně utrápené vítězství, ale i takové se počítá a jsou za něj tři body. Hokejisté ČEZ Motoru udolali v šestém kole WSM ligy poslední Kadaň 2:1. Vítězný gól dal necelé tři minuty před koncem jeden z lídrů týmu Václav Nedorost (35 let). „Zaplaťpánbůh, že jsme vyhráli,“ uleví si.

Závody v hodu oboustrannou sekerou v Ratajích nad Sázavou

OBRAZEM: O posvícení létaly vzduchem sekery

Rataje n. S. - Závod v hodu oboustrannou sekerou se konal v sobotu 23. září v Ratajích nad Sázavou. Šestý ročník této zajímavé soutěže přilákal na sportoviště u místního zámku mnoho diváků. Každý z devatenácti závodníků měl za úkol trefit pokud možno střed terče, který měl průměr 1,5 metru, ze vzdálenosti 6,1 metru.

Oslavy výročí Střední odborné školy v Zemědělské ulici v Šumperku.

Škola slavila kulaté narozeniny, med šel na dračku

Plno lidí zavítalo v sobotu 23. září na oslavy 150. výročí Střední odborné školy v Zemědělské ulici v Šumperku. Zájem byl především ze strany bývalých absolventů školy, pro které pedagogové připravili komentované prohlídky i další program. Například bylo možné nahlédnout do míst, které jsou jinak pro veřejnost nepřístupná. Touto atrakcí je především sklep, který je pozůstatkem tehdejší temenické tvrze. Kdysi jí vlastnil vladycký rod Odkolků z Oujezdce.

Ilustrační foto.

U ratajského zámku si zasoutěží nejen v pečení medovníků z místního medu

Rataje nad Sázavou – Soutěž pečení medovníků z ratajského medu plánují u ratajského zámku tuto sobotu od 13.30 hodin. Hodnocení ratajských medovníků začne o půl hodiny později odbornou komisí. Ta bude hodnotit vzhled, chuť a konzistenci soutěžních medovníků. Ve 14.30 hodin ochutná ratajské medovníky i veřejnost.

Ilustrační foto.

Za zdražením medu stojí špatné počasí a včelí mor

HLASUJTE V ANKETĚ / „Letos je to s medem na Valašsku bída. Je ho málo,“ zní z úst nejednoho včelaře. Neustále se vracející včelí mor, onemocnění varroáza a špatné počasí způsobily, že si lidé za med připlatí.

Slavnosti medu a vína byly kvůli nepřízni počasí přesunuty do kulturního domu.

OBRAZEM: Slavnosti v Novém Městě patřily medu a vínu

Nové Město na Moravě – Do novoměstského kulturního domu musely být v sobotu přesunuty Slavnosti medu a vína, které se původně měly odehrávat na tamním Vratislavově náměstí. Na vině bylo chladné a především deštivé počasí. I přes to ale akce přilákala velké množství lidí.

Ve středu 13. září 2017 se ve Valašském Meziříčí konal Medový den.

Nejlepší je med z Bystřice

Odcházet z valašskomeziříčského Medového dne jako vítězové se včera poštěstilo manželům Jaroslavě a Karlovi Gomolovým z Bystřice pod Hostýnem.

Ilustrační foto.

Zloděj ukradl med přímo z včelína

Jimramovské Pavlovice – Med přímo ze včelína ukradl zloděj na louce u Jimramovských Pavlovic. Včelaři způsobil škodu kolem čtyř tisíc korun.

Karvinští včelaři letos vystavují již po jedenácté.

Výstava, od které se „neodlepíte“

Živé včely, výrobky z medu a vosku či ukázku toho, jak to v takovém úlu vypadá, nabízí do sobotních 17 hodin tradiční Včelařská výstava v prostorách Medomet centra v Karviné-Mizerově.