Kreativ

ŠTÍTEK: med

Nadýchané dýněčky s medovou krustou.

Nejrozkošnější podzimní pochoutka: nadýchané dýněčky s medovou krustou

Malé dobrotky ve tvaru dýně jsou prostě okouzlující. Těsto doopravdy obsahuje dýňovou dužinu. Proto je výsledná pochoutka ještě více lákavá v době podzimní sklizně a blížícího se Halloweenu. Foodblogerka Markéta Chovancová radí, jak si malé nadýchané dýněčky s medovou krustou snadno připravit.

Medový jarmark v Koterově slavil desáté výročí

Spousta zábavy, dobrot, ale hlavně včelích produktů čekala na návštěvníky jubilejního desátého ročníku Medového jarmarku na koterovské návsi. Stánkaři v neděli 6. října zaplnili nejen ji, ale také hřiště místní Sokolovny. Zájem veřejnosti byl díky slunečnému počasí veliký.

Včelaření. Ilustrační foto

Včelaři stárnou, mladá krev je potřeba. Výstava nabídne více než jen med

/PROGRAM/ Nejen včelí produkty a jejich využití, ale také význam včelařství pro ekologii a biodiverzitu. To vše nabídne výstava ke 121. výročí včelaření na Velkomeziříčsku, která se uskuteční 20. října v prostorách Gymnázia ve Velkém Meziříčí. Návštěvníci budou moct poznat bohatou historii i současnost včelařství. Těšit se mohou na ochutnávky, odborné přednášky i aktivity pro děti, které přiblíží fascinující svět včel.

Včelí chléb neboli perga udržuje zdraví jater a pomáhá se zácpou. Med strčí do kapsy.

Zklamání pro milovníky medu. Neobstál. Převálcoval ho jiný včelí produkt

Jen těžko by si někdo troufl tvrdit, že med nepatří mezi zdravé potraviny. Pravdou ale je, že ve včelím úlu najdeme ještě něco, čemu med nesahá ani po kotníky - včelí chléb neboli pergu. Nejsofistikovanější výrobek, který nám včely dávají. Pochází sice ze stejného přírodního zdroje jako med, ale včely při tvorbě pergy využívají procesu fermentace. A právě díky tomuto postupu zpracování je perga ve srovnání s ostatními včelími produkty na jasné první příčce.

Déšť neodradil: Spolek žen Rouské uspořádal úspěšnou akci pro dětské domovy

Déšť neodradil: Spolek žen Rouské uspořádal úspěšnou akci pro dětské domovy

Spolek žen Rouské uspořádal ve spolupráci se 7. mechanizovanou brigádou Dukelskou 17. ročník akce pod názvem - Kdo si hraje nezlobí, aneb zázračná včela. Akce proběhla v sobotu 14. září v kasárnách v Zrcadlovém sále a uskutečnila se za finanční podpory města Hranic a grantového programu regionu Hranicko. Akce byla pod záštitou manželky prezidenta České republiky, paní Evy Pavlové.

Cibule, česnek, med a citron. Tohle vám bohatě stačí na to, abyste si připravili léčivý sirup.

Babiččin recept: Vyzkoušeli jsme výrobu domácího „antibiotika“

Podzim se už jasně hlásí o slovo a s ním bývají často spojené i rýma, kašel a nachlazení. V posledních letech navíc v tomto období rostou i počty lidí s onemocněním covid-19. Pokud podzimní nemoci nemají závažný průběh, můžete si pomoci i sami. Vyrobit si přírodní antibiotikum je snadné a levné. Vystačíte s tím, co doma určitě všichni máte. Už naše babičky totiž věděly, že silná trojka - cibule, česnek a med - umí dělat zázraky. A určitě se vyplatí i jako prevence.

Tattoo Expo Haná v pavilonu A na olomoucké Floře.

Kam o víkendu na Prostějovsku a Olomoucku? Ne všechno je zrušené

Naprostá většina akcí plánovaná na tento víkend v Olomouckém kraji byla zrušená kvůli nepříznivé předpovědi počasí. Zde najdete tipy na akce ve vnitřních prostorách, které avizují, že se budou konat. Například v Olomouci láká Tattoo Expo na Floře, na Prostějovsku jsou Dny evropského dědictví v Čechách pod Kosířem. Odkazy na přehled zrušených akcí jsou níže podle regionů.

Tattoo Expo Haná v pavilonu A na olomoucké Floře.

Kam o víkendu na Olomoucku? Ne všechno je zrušené

Naprostá většina akcí plánovaná na tento víkend v Olomouckém kraji byla zrušená kvůli nepříznivé předpovědi počasí. Zde najdete tipy na akce ve vnitřních prostorách, které avizují, že se budou konat. Odkazy na přehled zrušených akcí jsou níže podle regionů.

Tattoo Expo Haná v pavilonu A na olomoucké Floře.

Kam o víkendu? Ne všechno je zrušené

Naprostá většina akcí plánovaná na tento víkend v Olomouckém kraji byla zrušená kvůli nepříznivé předpovědi počasí. Zde najdete tipy na akce ve vnitřních prostorách, které avizují, že se budou konat. Odkazy na přehled zrušených akcí jsou níže podle regionů.

Tattoo Expo Haná v pavilonu A na olomoucké Floře.

Kam o víkendu? Ne všechno je zrušené

Naprostá většina akcí plánovaná na tento víkend v Olomouckém kraji byla zrušená kvůli nepříznivé předpovědi počasí. Zde najdete tipy na akce ve vnitřních prostorách, které avizují, že se budou konat. Odkazy na přehled zrušených akcí jsou níže podle regionů.

Medový den v Červeném Kostelci.

Medový den v Červeném Kostelci přiblížil včelařství i život včelařského spolku

Před třemi roky červenokostelečtí včelaři založili tradici - Medový den. Pro přiblížení včelařství a života včelařského spolku v Červeném Kostelci lidem zvolil předseda výboru spolku lokalitu krásné zahrady místní zahradní kavárny a zahradnictví TREES. Na pravidelnosti akce se dohodnul s Alešem Žďárským, který má na starosti produkci a marketing.

Ilustrační foto.

Kam o víkendu: Na Příbramsku zní hity Semaforu, árie, bigbít i dechovka

/FOTO, VIDEO/ První zářijový víkend na Příbramsku je plný akcí pod širým nebem pro děti, dospělé i celé rodiny společně. Bude se nejen tančit a zpívat, ale třeba i žonglovat nebo fandit malým hasičům, ve víkendové nabídce jsou také laser game nebo foot zorbing. U sousedů ve středních Čechách lze vyrazit třeba na burčákobraní, zámecký den medu nebo na hrnčířské trhy. 

Rakytník se sklízí v létě, jeho léčivé vlastnosti ale můžete využívat po celý rok.

Rakytník je superpotravina plná vitaminů: Jak si udělat sirup nebo med

Říká se mu oranžový poklad. Plody rakytníku totiž mají mnohem více vitaminu C než citrusy. A nejen to. Rakytník obsahuje téměř 200 bioaktivních sloučenin prospěšných pro lidské zdraví. V medicíně se využívá už po staletí, ale vědecké studie naznačují, že potenciál téhle rostliny pro léčbu různých nemocí nebyl ještě zdaleka využit. Podívejte se, jak z rakytníku udělat sirup nebo rakytníkový med. 

Vosa. Ilustrační foto

Čeští včelaři letos vedou válku s vosami. Proti invazi bojují pivem i raketami

Po jarních mrazech, strachu z nákazy varroázou, melecitózním medu a obavách před vpádem asijské sršně mají včelaři další starost. Letošní vysoké počty vos útočí i na úly a někde decimují populace včel. Včelaři se proto snaží proti vosám bojovat, jak to jen jde. Vyrábí si pasti, upravují úly a někdy na řadu přichází i hrubé násilí.

Samotoč na Kopanině.

Samotoče v Libereckém kraji frčí. Nabízejí pivo, med i kytice bez obsluhy

Samoobslužné stánky se napříč celou republikou těší stále větší oblibě. Člověk nemusí na nic čekat, vybere si podle chuti a zájmu a s pomocí čárových kódů a mobilem, kartou či mincemi zaplatí do kasičky. Řada samotočů a obdobných stánků funguje v Libereckém kraji a těší se popularitě ze strany nejen turistů, kteří rádi využijí možnost se osvěžit při toulkách v regionu.

Včelařská farma Tarasovi.

Medové království se samoobsluhou najdete v Příšovicích u Turnova

Došel vám med a rychle potřebujete doplnit zásoby? Včelařská farma Tarasových má pro takové případy medovou samoobsluhu přímo u plotu. Slouží pro případ, že je obchůdek u farmy zrovna zavřený, například když jsou včelaři u svých včelstev. V opačném případě ale stojí za to si najít čas a zavítat v Příšovicích do krámku, rádi vám o svých medech všechno poví.

Včelaření. Ilustrační foto

Včelaře trápí cementový med. Letošní výnosy mohou být nižší, včelám hrozí úhyn

V tomto období jsou včelstva v úlech nejsilnější a většina včelařů stáčí poslední med před tím, než se včely začnou připravovat k zimnímu odpočinku. Letošní vytáčení medu i zazimování včel ale komplikuje výskyt takzvané melezitózy (někdy nesprávně lidově melicitózy) v plástvích. Složitý sacharid způsobuje, že med v plástech zatvrdne, a včelaři pak nemají moc šancí med vytočit. Přicházejí tak o velké množství letošního medového výnosu. Melezitózní med je navíc nebezpečný pro včely, těžce ho zpracovávají a v podstatě umírají v úle hlady i při bohatých zásobách.

Tenké těsto, čerstvé jahody, tvaroh, cukr, máslo. Kombinace, která neomrzí.

Ovocné knedlíky: Z 5 surovin za 20 minut i složitější verze. Radí foodblogerky

Cizinci se při jejich ochutnávání často tváří rozpačitě. Za hranicemi je na jídelním lístku, nota bene mezi hlavními jídly, najdete jen stěží. My si na ně ovšem sáhnout nenecháme, ovocné knedlíky jsou náš národní poklad a jejich sezóna je v plném proudu! Tady jsou vychytávky, recepty blogerů a jedna medaile za čirý minimalismus.

Spolknutí baterie může mít rychle fatální následky. Příznaky spolknutí baterie snadno zaměníte za nachlazení. Při jakémkoliv podezření dítě okamžitě odvezte do nemocnice.

Spolknutá baterie může dítě zabít. První pomoc? Hned doma díky sladkému zázraku

Spolknutí knoflíkové baterie je pro dítě snadné. Stačí uvolněný šroubek krytu baterií oblíbené hračky. Baterii nejčastěji spolknou děti do čtyř let. Každé desáté takové dítě přitom na následky umírá. Pokud máte podezření, že vaše dítě baterii spolklo, okamžitě s ním jeďte k lékaři. Nečekejte, až se příznaky spolknutí baterie projeví. Překvapivým pomocníkem se vám v takové situaci stane med.

Děti si za odborné asistence vyzkoušely tradiční včelařské postupy k získání medu.

Včelaři na jaře stočili v neratovické Spolaně šedesát kilogramů medu

/FOTOGALERIE/ Letošní rok je pro včelaře z neratovické Spolany příznivý. Při medobraní, které se konalo na světový den včel, stočili 60 kilogramů medu. Tradičního medobraní se účastnily také děti z místní základní školy Ing. M. Plesingera - Božinova, aby svou přírodovědnou výuku doplnily o praktické zážitky. Spolana chová včelstva na svých pozemcích už sedmým rokem. Za vynikající kvalitu medu byli včelaři ze Spolany pokaždé oceněni zlatou medailí kvality.

Farmář a včelař Jiří Vlk z Vernéřovic „Příběh medu" několik let nosil v hlavě.

FOTO: Vernéřovická kaple se proměnila ve včelí úl, kde se zrodil „Příběh medu"

V pomyslný úl se před časem proměnila bývala poutní kaple, která se v průběhu let stala místem konání kulturních akcí. Tentokrát ale ve vernéřovickém Soulkostele nezněla hudba, ale příchozí vítal bzukot včel. Farmář a včelař Jiří Vlk z Vernéřovic „Příběh medu" několik let nosil v hlavě a před časem mu spolu s dalšími nadšenci dal finální podobu, když v obci a okolí vytvořil několik naučných stezek se včelí tématikou, které zavedly poutníky do do zmiňované kaple jako včely do domovského úlu.

Limonáda z květů bezu černého je velmi rychlá a současně mimořádně dobrá. S bylinkami a citronem je v létě krásně osvěžující.

Černý bez není dobrý jen na sirup. Zkuste voňavou limonádu, nadchne i návštěvy

Prozradí ho na metry daleko omamný závan vůně: černý bez bohatě kvete právě teď. Bílé a něžně nažloutlé květy zdobí bezové keře zpravidla od konce května až do července. Byl by hřích nezaklít jejich chuť a vůni do domácích limonád - jsou chladivé, osvěžující, stojí jenom trochu námahy a tvoří skvělý základ jak pro kombinace s bylinkami a ovocem, tak pro letní drinky s kapkou alkoholu.

Na příkladu včel je možné děti naučit základy třeba přírodních věd

Včely a jejich úly fascinují již děti z mateřinek

Od kolika let by měly děti mít přístup ke včelám? Jak říká Andrea Novotná z farmy AnnKas z Dubičné na Litoměřicku, ideální věk je kolem pěti, šesti let. Včely totiž mají blahodárné účinky i na ty nejmenší předškoláčky.

Pavel Kaiser ukazuje prosklený včelín, ve kterém hosté mohou sledovat počínání včel.

Spaní na včelách. Na horské louce u Chomutova vyrostl léčivý apidomek

Včelaření Pavla Kaisera zajímá, baví a také uklidňuje. Během posledních deseti let se naučil, jak o včelstva pečovat, produkuje med, vyrábí svíčky z včelího vosku a také masti a tinktury z propolisu. Kromě toho postavil v Místě u Chomutova pozoruhodný včelín, který slouží i jako luxusní ubytování - medový glamping. Hosté tam mohou zažívat apiterapii. 

Pavel Kaiser ukazuje prosklený včelín, ve kterém hosté mohou sledovat počínání včel.

Spaní na včelách. Na horské louce u Chomutova vyrostl léčivý apidomek

/FOTO, VIDEO/ Včelaření Pavla Kaisera z Chomutova zajímá, baví a také uklidňuje. Během posledních deseti let se naučil, jak o včelstva pečovat, produkuje med, vyrábí svíčky z včelího vosku a také masti a tinktury z propolisu. Kromě toho postavil v Místě u Chomutova pozoruhodný včelín, který slouží i jako luxusní ubytování - medový glamping. Hosté tam mohou zažívat apiterapii, což je forma alternativní medicíny, která využívá léčivé účinky včelích produktů. V Ústeckém kraji je první svého druhu.

I na dezertu si můžete pochutnat bez výčitek svědomí, že ztloustnete. Jen si musíte vybrat ten správný a nejíst ho moc často.

Honí vás mlsná? Chuť na sladké uspokojíte čtyřmi dezerty, po kterých nepřiberete

Milujete sladké, ale s vidinou plavkové sezony na obzoru obcházíte cukrárny velkým obloukem? Je zbytečné se trápit. Můžete si přece pochutnat na dezertech, které přibírání na váze nezpůsobí. Vychutnat si občas lahodný dezert, který uspokojí vaše chutě na sladké, aniž byste zatížili vaše tělo spoustou cukru a zbytečných kalorií, může každý.

Velikonoční jidáše mají zpravidla tvar provazu

Podle pověsti přináší zdraví a chrání před zlem: Jak jednoduše upéct jidáše

Velikonoce jsou svátky plné rituálů a symboliky. Kromě náboženských obřadů a pomlázky se symbolika odráží také v jídle. Například na Zelený čtvrtek ráno ještě před východem slunce by lidé měli jíst jidáše, tradiční velikonoční pečivo, aby si tak zajistili ochranu před nebezpečnými hady, hmyzem i lidmi. Proč se pečou jidáše? Přečtěte si, jak získaly jidáše svůj název a proč mají tvar provazu. Najdete také recept na opravdu dobré jidáše.

Ilustrační foto.

Jahodové moučníky z Vraňan získaly certifikát středočeské značky

/FOTOGALERIE/ Dvě sladké dobroty z Farmy Vraňany, jahodový cheesecake a jahodový větrník, se nově mohou pyšnit certifikátem Potravinářský výrobek Středočeského kraje. Firma, známá mezi lidmi jako jahodárna, uspěla v konkurenci dalších téměř osmdesáti výrobků. Výsledky soutěže byly vyhlášeny v rámci výstavy Jarní zemědělec v Lysé nad Labem.