Včelaři z Hranicka se pustili do stáčení prvních jarních medů. Očekávají přitom, že medu bude letos o něco méně než v předešlých letech. Na vině je vysoký úhyn včelstev, který se týká celého Česka.
Do stáčení prvních jarních medů se v těchto dnech pustili včelaři z Hranicka. Podle jejich odhadů bude letos medu o něco méně než v minulých letech. Na vině je vysoký úhyn včelstev, se kterým se potýkají nejen včelaři z Hranicka, ale z jiných regionů v zemi.
Co je to medomet a k čemu se používá, co se děje ve včelím úle během roku, mají všechny včely žihadlo? Na tyto otázky získáte odpovědi a další zajímavosti o životě včel se dozvíte následující sobotu v ostravské zoologické zahradě, kde proběhne akce věnovaná včelám a včelaření. Lidé se mohou těšit na tradiční medobraní spojené s ochutnávkou právě vytočeného medu.
/FOTO, VIDEO/ Ráno s medem na lžičce. V chomutovském zooparku dny začínají rituálem, který by leckomu připomněl domácí péči o babičku. V hlavní roli jsou ale dvě medvědice, každá o váze téměř dvou metráků.
/VIDEO/ V Kardašově Řečici funguje nový samoobslužný stánek. Takzvaný medomat zřídil u svého domu jeden z místních včelařů a zákazníci si tak u něj mohou nakoupit v jakoukoliv denní i noční dobu. Za poctivý domácí med navíc, ve srovnání s jeho cenou v supermarketech, mohou lidé ušetřit až desítky korun.
/FOTO, VIDEO/ „Z něj každé ráno vylétává včelka Mája, naše kamarádka včelka Mája. Máme jí co závidět, výšku, z které vidí svět,“ zpívá v úvodní písni Karel Gott k seriálu o jedné z nejznámějších včel. A právě 20. květen se po celém světě slaví jako Světový den včel.
V ráj pro milovníky medu a včelaření se v sobotu promění Národní zemědělské muzeum na Letné. Akce Jedu v medu nabídne návštěvníkům nejen ochutnávku medových specialit, ale také program zaměřený na včelařství a ochranu opylovačů.
Ani nepříznivé počasí neodradilo v sobotu návštěvníky tradičních farmářských trhů u nákupního centra Futurum v Moravské Ostravě. Lidé nakupovali uzeniny, sazeničky, bylinky, zeleninu, ovoce, koření i med.
Na přelomu dubna a května pokryje krajinu v Česku koberec žlutých květů. Mnozí je považují za plevel, pampelišky jsou však jednou z nejcennějších bylin jarní přírody. Obsahují řadu prospěšných látek a jejich květy tvoří základ pro výrobu pampeliškového medu. Ve skutečnosti se ale jedná o sirup, který potěší chuťové buňky a posílí imunitu.
Na přelomu dubna a května se ostravská krajina mění v koberec žlutých květů. Mnozí je považují za plevel, ve skutečnosti jsou ale pampelišky jednou z nejcennějších bylin jarní přírody. Obsahují řadu prospěšných látek a jejich květy tvoří základ pro výrobu pampeliškového „medu“. Ve skutečnosti se jedná o sirup, který nejenom potěší chuťové buňky, ale také posílí imunitu. Poradíme vám, jak si tento lahodný sirup připravit doma podle tradičních i moderních receptů, a kde na Ostravsku najít ideální místa pro sběr pampelišek.
Zlaté mléko je už několik let velkým hitem vyznavačů zdravé výživy. Nápoj připravený z mléka, kurkumy a několika druhů voňavého koření považují jeho příznivci za spolehlivý prostředek proti nespavosti, nachlazení, zánětům či problémům se zažíváním. Některé výzkumy však upozornily, že zlaté mléko může být i důležitým pomocníkem při hubnutí.
Aby někdo mohl začít včelařit, většinou si musí připravit na nákup včelstva a úlu několik tisíc korun. Ideální je včelstva zdědit po končícím chovateli, který navíc přidá potřebné rady a informace.
Nepřeberné množství sazeniček i řezaných květin, rukodělné výrobky řemeslníků s velikonoční tematikou - pomlázky či kraslice, pochutiny jako například domácí koláčky, med, různé druhy povidel, marmelád či medu i doprovodný program v podobě dívčího aerobiku a nebo písní křesťanské kapely Sýkorky. Taková byla o Bílé sobotě jarmareční nabídka na tržišti Pod Kaštany ve Zlíně.
Naše gurmánská výprava po českých dálnicích nás tentokrát zavedla do kraje pod legendární horou Říp. A kdyby na její vrchol právě teď vystoupil praotec Čech, asi by si tentokrát odpustil slavné zvolání o zemi zaslíbené, oplývající mlékem a strdím. Při pohledu na dálnici směřující z Prahy na severoseverozápad přes Lovosice a Ústí nad Labem až k hranicím s Německem, kde plynule přechází v německou A17, by ho totiž spíše napadlo, že jde o gastronomickou pustinu…
/VIDEO/ V Tučapech na Táborsku se otevřela originální samoobslužná prodejna, která nabízí domácí med a vajíčka. Inovativní koncept či účelné umělecké dílo, známé jako medomat, si rychle získalo oblibu zákazníků. Včelařka Helena Kettnerová plánuje i další novinky.
Mezi lidmi, kteří nedají dopustit na sílu bylinek, je violka vonná známá především pro své schopnosti tišit kašel, uvolňovat a rozpouštět hleny či zmírňovat bolest v krku. Nové vědecké studie však naznačují, že voňavá jarní bylinka, které se lidově říká fialka, může velmi pomoci také od nepříjemných příznaků menopauzy.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Druhý Včelařský ples se uskutečnil v pátek 14. března ve Staročeské hospodě Řisuty. K tanci a poslechu zahrála kapela Genofond. Nechyběla bohatá tombola plná medu.
Někteří včelaři si stěžují, že v zimě přišli o svá včelstva. Celkové škody ale ještě známy nejsou. Určující pro letošní sezonu zřejmě nebude končící zima, ale dostatek vláhy. A té je zatím výrazně méně, než by bylo potřeba.
Naši prvňáci na Hornické si v úterý 4. března mohli poslechnout povídání o včelách a medu. Děti se dozvěděly, jak jsou včely pro přírodu důležité, jak se jednotliví obyvatelé úlu nazývají a jakou mají v životě včelstva roli, jaké cenné a prospěšné produkty nám včelky poskytují.
Petr Šavel, zakladatel společnosti Jezto, přetváří tuzemský potravinářský trh svým inovativním přístupem. V jihočeské metropoli otevřel obchod zaměřený na české výrobky od potravin až po kosmetiku. Prostřednictvím e-shopu plánuje expanzi do celé Evropy. Jeho dalším cílem je vytvořit unikátní supermarket, který by podpořil malé výrobce a přinesl české produkty na zahraniční trh.
Co dělat, když otevřete sklenici s medem a na jeho povrchu uvidíte bílý povlak, který vypadá jako zvláštní zkrystalizovaná pěna? Hodně lidí by zřejmě došlo k názoru, že s medem není něco v pořádku a že by s jeho konzumací měli být opatrní. Ve skutečnosti by se však měli radovat, protože si pořídili med, který je velmi kvalitní.
Černá louka se 7. a 8. března 2025 opět stane centrem včelařského světa! Uskuteční se zde již tradiční včelařský veletrh Včela, který letos přivítá 90 vystavovatelů z Česka i zahraničí. Na své si přijdou profesionální včelaři, začínající chovatelé i široká veřejnost.
Jak se co nejdříve vyléčit z chřipky? To zajímá mnoho z nás, protože chřipka během zimy postihne v České republice každoročně statisíce lidí. Chřipková epidemie však představuje problém i v jiných zemích. A stejně jako u nás hledají jejich obyvatelé způsoby, jak chřipce předejít i jak účinně léčit její nepříjemné příznaky. Zajímavé tipy, jak proti chřipce bojovat, mají například v Turecku.
Chřipková epidemie se dostavuje pravidelně a neodvratně. A pak stačí jen projet se městskou hromadnou dopravou nebo projít obchodem a kapénková infekce se už o zbytek postará. Týden, kdy nás bolí nejen krk a hlava, ale doslova celý člověk, není příjemný. Při léčbě těla i ducha nám může naštěstí pomoci čaj z bylinky, která byla kdysi považována za kouzelnou. Šalvěj je výborným prostředkem ke zmírňování nepříjemných chřipkových příznaků.
Chřipková epidemie a různé virózy čím dál více trápí obyvatele České republiky. Bolest v krku tak sužuje hodně lidí. Škrábání a pálení v hrdle bývá velmi nepříjemné a každý se ho snaží co nejdříve zbavit. Nejjednodušší způsob, který každý zvládne doma, je kloktání. Někdo kloktá slanou vodu, jiný zkouší bylinkové odvary, silnější nátury volí slivovici. Řada lidí však věří v blahodárné účinky, které přináší kloktání jablečného octa.
/FOTO/ Zdálky vypadá jako dřevěná figura vlídného starce. S dlouhými vousy, dobráckýma očima a kloboukem. Parádní řezbářské dílo u silnice před rodinným domem včelaře Romana Novotného v Němčicích na Blanensku však ukrývá sladké překvapení. A to doslova. Je totiž napěchované sklenicemi domácího medu z Moravského krasu.
Nikdo nepochybuje o prospěšnosti medu, propolisu nebo mateří kašičky. Včelí produkty jsou velmi oblíbené, protože lidskému zdraví svědčí. Tak trochu neznámou mezi nimi zůstává včelí pyl. Pradávní léčitelé a bylinkáři o jeho léčivých kvalitách nikdy nepochybovali, ale současná věda se na včelí pyl dívá poněkud rezervovaně. Zatím totiž chybí dostatečné množství průzkumů. Dosavadní studie však naznačují, že včelí pyl urychluje rekonvalescenci, chrání srdce, kosti i psychiku. Bojuje také s poruchami jater, pomáhá rozmnožovacím orgánům a může mít dokonce protirakovinné účinky.
I když med obsahuje cukr, a tedy značné množství kalorií, je bohatým zdrojem prospěšných enzymů, vitaminů a minerálů. Je tak plný živin, které náš organismus velmi potřebuje. Med je všestranně účinný, ale není až tak známým faktem, že podporuje také kvalitu spánku. Kdo špatně spí, ten by měl zkusit vypít před spaním med rozmíchaný ve sklenici teplé vody. Možná bude překvapen, jak ho medová voda uklidní a jak dobře se bude ráno cítit.
Existuje na světě něco obyčejnějšího než cibule? Levná nenáročná zelenina se krčí ve spíži a nikdo si jí příliš neváží. Ale když dojde, ihned se ukáže, že v kuchyni velmi bolestně chybí. Stejně jako při vaření je cibule užitečná i pro naše zdraví. Například v zimě umí tělu i psychice poskytnout všestrannou pomoc. Je plná vitaminů a minerálů, ničí bakterie, působí jako přírodní antibiotikum či je dobrá proti kašli. A umí dokonce povzbudit mysl.
V zimním období, kdy vládne nevlídné studené počasí a všude číhá hrozba nachlazení, virózy a dalších nepříjemných chorob, je med balzámem na tělo i na duši. Pomůže namáhanému organismu, když si jej přidáme do voňavého bylinkového čaje, když jej smícháme s cibulí na léčivý sirup, nebo se zázvorem jako směs, která je prevencí proti řadě chorob. Mít doma med se prostě vyplatí. Je však potřeba jej správně skladovat, abychom nepřišli o jeho lahodnou chuť a léčivé účinky.
Pro med ve dne i v noci. Takovou možnost nabízí medomat, automat nejen s medem, ale i rozmanitými medovými specialitami, třeba s chilli, skořicí nebo malinami. U Včelí farmy Cihlářovi v Kopči u Úžic se objevil na sklonku minulého roku.
Vánoční dárky s regionálním nádechem mohou být ideálním způsobem, jak potěšit své blízké a zároveň podpořit místní výrobce. V centru Prahy, v infocentru Středočeské centrály cestovního ruchu, najdete pestrou nabídku produktů, které připomínají krásy středních Čech. Od medu a vína po originální skleněné výrobky, každý si zde může vybrat něco jedinečného.
Med, badyán skořice, chilli. To jsou ingredience, které se běžně v pivech nevyskytují. Pro ta vánoční to ale neplatí. V adventním čase mají sládci větší prostor pro experimenty a je tomu tak i letos na Plzeňsku. Zájemci tak budou moci ochutnat třeba piva nazvaná Tele v medu, Linecký věneček nebo Medové peklo.
/VIDEO/ V Havlíčkově Brodě začaly 12. prosince vánoční trhy v centru města, trvají deset dnů. Kolik lidé zaplatí za občerstvení a dárky? Deník ceny zmapoval.
Rodina certifikovaných produktů se značkou Orlické hory originální produkt se rozrostla, rozšířilo ji dalších osm skupin výrobků. Patří k nim mošty, bylinkové sirupy, zvěřina, med, ale například i vína, která také v této oblasti našla živnou půdu.
První druh cukroví, do jehož pečení bychom se měli pustit, jsou jednoznačně perníčky. Ideální doba na jejich přípravu je měsíc až tři týdny před Vánocemi – tedy právě teď. Aby však byly na Štědrý den krásně měkké, nestačí jen vybrat správný recept. Důležité je také jejich skladování, které může změknutí napomoci. Měkčích perníčků lze docílit díky obyčejnému chlebu i dalším trikům našich babiček.
Bernhard Diensthuber (46) převzal v Hauzenbergu z rukou bavorské medové princezny Anji Bürzerové (vlevo) a královny Eleny Eberlové cenu za nejlepší letošní med v zemi. Vyhrál u obou velkých včelařských svazů potřetí za sebou.
Kontroly výrobků ze zemí jako je Turecko či Čína prokázaly příliš velké množství vzorků falšovaného medu. Evropská unie proto od pátku 29. listopadu zpřísnila podmínky, chystají se na to i české úřady. Jak nenaletět a pořídit si ten kvalitní?
Svařené víno a chladné dny k sobě patří stejně jako dárky k Vánocům. Obojí není nezbytností, ale rozhodně potěší a navodí sváteční atmosféru. A stejně jako mnoha lidem dělá radost dárky dostávat i nakupovat, také svařák je příjemné pít a zábavné připravovat. Jak ale na svařák z bílého vína? Aby byl dokonalý, na stejný postup jako u jeho červeného protějšku zapomeňte. Bílý svařák má svá vlastní pravidla.
Ceny medu zůstávají stabilní, přestože včelaři čelí rostoucím nákladům a nepříznivému počasí. Pavel Liška, předseda včelařů z Nového Města na Moravě, doporučuje kupovat med přímo od včelařů pro zajištění kvality. Svým názorem na med ze supermarketů ale možná některé překvapí.
/VIDEO/ Nezvykle velký zájem zaznamenali včelaři na začátku letošní tradiční akce Vůně medu v Novém Městě na Moravě. V Horáckém muzeu se v sobotu dopoledne dveře netrhly. Sami včelaři hovořili hodnotili dopolední návštěvnost jako jednu z největších za čtyřiadvacetiletou historii akce. Slunečné počasí a farmářské trhy na nedalekém náměstí zkrátka lákaly k cestě do města. Akce potrvá celý týden.
Svatomartinské rohlíčky patří k oblíbeným pochoutkám, které se pečou zejména v listopadu na svatého Martina. Měla jsem trochu strach, že budou hodně složité. Pak jsem ale objevila skvělou variantu. Tyto nekynuté svatomartinské rohlíčky jsou snadné a zvládnete je i v případě, že nemáte s pečením velké zkušenosti. Určitě si je oblíbíte a na lahodné pohoštění se budou hodit i kdykoliv během roku.
/VIDEO/ Zlaté a navíc ještě o dva body lepší než loni. Tak vyhodnotili odborníci medy od Miroslava Vaculíka z Vřesovic u Kyjova v letošním ročníku prestižní celorepublikové soutěže Český med. Z Výzkumného ústavu včelařského ve středočeském Dole tak zamířily hned dvě zlaté medaile s certifikáty na Hodonínsko, a to za výbornou kvalitu, které dosáhl chovatel včel při letošním medobraní.
/FOTO/ Výrobek byl označený jako med, o který se však nejednalo. Upozornili na to inspektoři, kteří vzorek zajistili v maloobchodě v Habrovanech na Vyškovsku. Zatímco o tom informovali tento týden, k odběru došlo ještě v létě.
Zejména v tomto dušičkovém období vzpomínáme na ty, kteří nás předešli. Jedním z nich je i můj děda František z Nového Dvora alias lidově z Fameleji. Dožil se úctyhodných osmdesáti let. Svoji manželku Ludmilu přežil bratru o rovných sedmnáct let. Zemřela v roce 1945, krátce poté, co skončila druhá světová válka.
/FOTO, VIDEO/ Medový den aneb bez medu neodejdu se konal v turnovském kulturním centru v neděli 3. listopadu. Pestrý program přilákal stovky návštěvníků, kteří si mohli nakoupit medové i jiné zboží a na děti čekaly různé dílničky od na malování až po výrobu krmítek s vrtačkou v ruce. V rámci doprovodného programu probíhaly různé soutěže a na pódiu se střídalo loutkové divadlo a hudební vystoupení.
/FOTO, VIDEO/ Medový den aneb bez medu neodejdu se konal v turnovském kulturním centru v neděli 3. listopadu. Pestrý program přilákal stovky návštěvníků, kteří si mohli nakoupit medové i jiné zboží a na děti čekaly různé dílničky od na malování až po výrobu krmítek s vrtačkou v ruce. V rámci doprovodného programu probíhaly různé soutěže a na pódiu se střídalo loutkové divadlo a hudební vystoupení.
Zveme Vás na druhý ročník akce Medový den (aneb bez medu neodejdu) v Turnově, který se uskutečni 3. listopadu od 10 hodin v KC Střelnice Turnov. Přijďte si užít medový den, dozvědět se něco nového ze světa včel, ochutnat, co se z medu vyrábí a podpořit regionální včelaře.
Zveme Vás na druhý ročník akce Medový den (aneb bez medu neodejdu) v Turnově, který se uskutečni 3. listopadu od 10 hodin v KC Střelnice Turnov. Přijďte si užít medový den, dozvědět se něco nového ze světa včel, ochutnat, co se z medu vyrábí a podpořit regionální včelaře.