Třetí říjnový víkend na Havlíčkobrodsku si na své přijdou milovníci podzimních pochutin. V Havlíčkově Brodě budou Bramborářské dny, v Přibyslavi výstaví ovoce, zeleninu nebo med. Řemeslnický jarmark čeká Rozsochatec a mnohem více.
Malé dobrotky ve tvaru dýně jsou prostě okouzlující. Těsto doopravdy obsahuje dýňovou dužinu. Proto je výsledná pochoutka ještě více lákavá v době podzimní sklizně a blížícího se Halloweenu. Foodblogerka Markéta Chovancová radí, jak si malé nadýchané dýněčky s medovou krustou snadno připravit.
Spousta zábavy, dobrot, ale hlavně včelích produktů čekala na návštěvníky jubilejního desátého ročníku Medového jarmarku na koterovské návsi. Stánkaři v neděli 6. října zaplnili nejen ji, ale také hřiště místní Sokolovny. Zájem veřejnosti byl díky slunečnému počasí veliký.
/PROGRAM/ Nejen včelí produkty a jejich využití, ale také význam včelařství pro ekologii a biodiverzitu. To vše nabídne výstava ke 121. výročí včelaření na Velkomeziříčsku, která se uskuteční 20. října v prostorách Gymnázia ve Velkém Meziříčí. Návštěvníci budou moct poznat bohatou historii i současnost včelařství. Těšit se mohou na ochutnávky, odborné přednášky i aktivity pro děti, které přiblíží fascinující svět včel.
/FOTOGALERIE/ Palackého sady v Písku poprvé hostily Festival medu a jablek. Konal se v sobotu 5. října a bohužel mu příliš nepřálo počasí. I tak si ale neodolatelnou podzimní kombinaci nenechalo ujít mnoho lidí.
První říjnový víkend na Písecku bude nabitý. Palackého sady v sobotu zaplní festival medu a jablek, centrum Písku zase ozáří světelné instalace. Nebudou chybět koncerty a do Kostelce je možné vyrazit na drakiádu.
Jen těžko by si někdo troufl tvrdit, že med nepatří mezi zdravé potraviny. Pravdou ale je, že ve včelím úlu najdeme ještě něco, čemu med nesahá ani po kotníky - včelí chléb neboli pergu. Nejsofistikovanější výrobek, který nám včely dávají. Pochází sice ze stejného přírodního zdroje jako med, ale včely při tvorbě pergy využívají procesu fermentace. A právě díky tomuto postupu zpracování je perga ve srovnání s ostatními včelími produkty na jasné první příčce.
Spolek žen Rouské uspořádal ve spolupráci se 7. mechanizovanou brigádou Dukelskou 17. ročník akce pod názvem - Kdo si hraje nezlobí, aneb zázračná včela. Akce proběhla v sobotu 14. září v kasárnách v Zrcadlovém sále a uskutečnila se za finanční podpory města Hranic a grantového programu regionu Hranicko. Akce byla pod záštitou manželky prezidenta České republiky, paní Evy Pavlové.
Podzim se už jasně hlásí o slovo a s ním bývají často spojené i rýma, kašel a nachlazení. V posledních letech navíc v tomto období rostou i počty lidí s onemocněním covid-19. Pokud podzimní nemoci nemají závažný průběh, můžete si pomoci i sami. Vyrobit si přírodní antibiotikum je snadné a levné. Vystačíte s tím, co doma určitě všichni máte. Už naše babičky totiž věděly, že silná trojka - cibule, česnek a med - umí dělat zázraky. A určitě se vyplatí i jako prevence.
Naprostá většina akcí plánovaná na tento víkend v Olomouckém kraji byla zrušená kvůli nepříznivé předpovědi počasí. Zde najdete tipy na akce ve vnitřních prostorách, které avizují, že se budou konat. Například v Olomouci láká Tattoo Expo na Floře, na Prostějovsku jsou Dny evropského dědictví v Čechách pod Kosířem. Odkazy na přehled zrušených akcí jsou níže podle regionů.
Naprostá většina akcí plánovaná na tento víkend v Olomouckém kraji byla zrušená kvůli nepříznivé předpovědi počasí. Zde najdete tipy na akce ve vnitřních prostorách, které avizují, že se budou konat. Odkazy na přehled zrušených akcí jsou níže podle regionů.
Naprostá většina akcí plánovaná na tento víkend v Olomouckém kraji byla zrušená kvůli nepříznivé předpovědi počasí. Zde najdete tipy na akce ve vnitřních prostorách, které avizují, že se budou konat. Odkazy na přehled zrušených akcí jsou níže podle regionů.
Naprostá většina akcí plánovaná na tento víkend v Olomouckém kraji byla zrušená kvůli nepříznivé předpovědi počasí. Zde najdete tipy na akce ve vnitřních prostorách, které avizují, že se budou konat. Odkazy na přehled zrušených akcí jsou níže podle regionů.
Před třemi roky červenokostelečtí včelaři založili tradici - Medový den. Pro přiblížení včelařství a života včelařského spolku v Červeném Kostelci lidem zvolil předseda výboru spolku lokalitu krásné zahrady místní zahradní kavárny a zahradnictví TREES. Na pravidelnosti akce se dohodnul s Alešem Žďárským, který má na starosti produkci a marketing.
/FOTO, VIDEO/ První zářijový víkend na Příbramsku je plný akcí pod širým nebem pro děti, dospělé i celé rodiny společně. Bude se nejen tančit a zpívat, ale třeba i žonglovat nebo fandit malým hasičům, ve víkendové nabídce jsou také laser game nebo foot zorbing. U sousedů ve středních Čechách lze vyrazit třeba na burčákobraní, zámecký den medu nebo na hrnčířské trhy.
Poslední srpnový víkend na Žďársku bude plný dobrot. V Novém Městě na Moravě zvou na Novoměstské slavnosti medu na Vratislavovo náměstí. Sezona končí na Šiklandu zábavným westernovým programem a v Měříně změří rybáři síly s kapry v Rybníku Nový. Budou i hasičské oslavy.
Když se řekne „pilný jako včela“, vybaví se nám nejen jejich pracovní morálka, ale také klíčový význam, který včely mají pro náš svět. Nejde jen o med a další včelí produkty, největší přínos je opylování. Jak jsou na tom čeští včelaři, kolik vyprodukují včely medu a co je ohrožuje, zjišťovala datová redakce Deníku.
/FOTO, VIDEO/ Nedaleko Benátek nad Jizerou leží na první pohled nenápadný městys Brodce. V jedné z ulic však kolemjdoucí mohou narazit na místo, které potěší nejen oči, ale především žaludek. Místní včelaři zde vyrobili medomat, díky kterému si může kdokoliv koupit sklenici medu třeba o půlnoci.
Říká se mu oranžový poklad. Plody rakytníku totiž mají mnohem více vitaminu C než citrusy. A nejen to. Rakytník obsahuje téměř 200 bioaktivních sloučenin prospěšných pro lidské zdraví. V medicíně se využívá už po staletí, ale vědecké studie naznačují, že potenciál téhle rostliny pro léčbu různých nemocí nebyl ještě zdaleka využit. Podívejte se, jak z rakytníku udělat sirup nebo rakytníkový med.
Po jarních mrazech, strachu z nákazy varroázou, melecitózním medu a obavách před vpádem asijské sršně mají včelaři další starost. Letošní vysoké počty vos útočí i na úly a někde decimují populace včel. Včelaři se proto snaží proti vosám bojovat, jak to jen jde. Vyrábí si pasti, upravují úly a někdy na řadu přichází i hrubé násilí.
/FOTO/ Ve Věznici Stráž pod Ralskem proběhlo v červenci další medobraní. Pod odborným vedením se vězni o včely starají od roku 2016. Letos čelili výzvám spojeným s nepříznivým počasím a tzv. cementovým medem. Přesto se podařilo získat 54 kg medu, který bude využit jako dárky a ve vězeňské kuchyni.
Samoobslužné stánky se napříč celou republikou těší stále větší oblibě. Člověk nemusí na nic čekat, vybere si podle chuti a zájmu a s pomocí čárových kódů a mobilem, kartou či mincemi zaplatí do kasičky. Řada samotočů a obdobných stánků funguje v Libereckém kraji a těší se popularitě ze strany nejen turistů, kteří rádi využijí možnost se osvěžit při toulkách v regionu.
Došel vám med a rychle potřebujete doplnit zásoby? Včelařská farma Tarasových má pro takové případy medovou samoobsluhu přímo u plotu. Slouží pro případ, že je obchůdek u farmy zrovna zavřený, například když jsou včelaři u svých včelstev. V opačném případě ale stojí za to si najít čas a zavítat v Příšovicích do krámku, rádi vám o svých medech všechno poví.
Tak stočeno posledních zhruba padesát až šedesát kilogramů medu. Byl to dnes med, pot a žihadla. Už ze začátku jsem udělal chybu, že jsem vlezl nejdřív do protivných a pořádně si neutáhl včelařský klobouk, což mě stálo žihadlo do špičky nosu a další do tváře.
Drobenka je oblíbená součást různých koláčů a buchet. Drobenkový koláč má však z drobenky celé těsto. Jak si výborný drobenkový koláč upéct rychle a jednoduše, poradila česká foodblogerka známá jako Markéta v troubě.
Medomat v Polepech a stánek s květinami v Chodounech. To jsou jedny z prvních vlaštovek nového způsobu, jak dostat k lidem farmářské produkty. Prodejci, ale i zákazníci si na samoobslužných stáncích pochvalují flexibilitu nákupu.
/FOTO, VIDEO/ Medomat v Polepech a stánek s květinami v Chodounech. To jsou jedny z prvních vlaštovek nového způsobu, jak dostat k lidem farmářské produkty. Prodejci, ale i zákazníci si na samoobslužných stáncích pochvalují flexibilitu nákupu.
V tomto období jsou včelstva v úlech nejsilnější a většina včelařů stáčí poslední med před tím, než se včely začnou připravovat k zimnímu odpočinku. Letošní vytáčení medu i zazimování včel ale komplikuje výskyt takzvané melezitózy (někdy nesprávně lidově melicitózy) v plástvích. Složitý sacharid způsobuje, že med v plástech zatvrdne, a včelaři pak nemají moc šancí med vytočit. Přicházejí tak o velké množství letošního medového výnosu. Melezitózní med je navíc nebezpečný pro včely, těžce ho zpracovávají a v podstatě umírají v úle hlady i při bohatých zásobách.
Úctyhodných 16 litrů medu vyneslo první stáčení v Třineckých železárnách. Ano, v hutním komplexu v Třinci, který tradičně produkuje spíše železo a ocel. Včely jsou zde chovány v rekultivované části skládky podniku.
Odsouzení v litoměřické věznici se v rámci včelařského kroužku starají o tři včelstva. Nyní si poprvé v letošním roce vybrali sladkou odměnu - proběhlo medobraní.
Cizinci se při jejich ochutnávání často tváří rozpačitě. Za hranicemi je na jídelním lístku, nota bene mezi hlavními jídly, najdete jen stěží. My si na ně ovšem sáhnout nenecháme, ovocné knedlíky jsou náš národní poklad a jejich sezóna je v plném proudu! Tady jsou vychytávky, recepty blogerů a jedna medaile za čirý minimalismus.
Aby si zjednodušil život, chtěl včelař Jan Pecinka vlastní automat na med - medomat. Takový se ale nikde nevyrábí. Nakonec včelař vymyslel netradiční řešení. Posloužila mu obyčejná předokenní roleta. PecBox, jak kutil multifunkční schránku nazval, může usnadnit život mnoha domácnostem.
Jak jde dohromady strojírenská výroba s medovými plástvemi? Na tuto otázku zná opavská společnost Ostroj odpověď. Dokazuje, že udržitelné a ekologické projekty v ní mají zelenou.
Spolknutí knoflíkové baterie je pro dítě snadné. Stačí uvolněný šroubek krytu baterií oblíbené hračky. Baterii nejčastěji spolknou děti do čtyř let. Každé desáté takové dítě přitom na následky umírá. Pokud máte podezření, že vaše dítě baterii spolklo, okamžitě s ním jeďte k lékaři. Nečekejte, až se příznaky spolknutí baterie projeví. Překvapivým pomocníkem se vám v takové situaci stane med.
/FOTOGALERIE/ Letošní rok je pro včelaře z neratovické Spolany příznivý. Při medobraní, které se konalo na světový den včel, stočili 60 kilogramů medu. Tradičního medobraní se účastnily také děti z místní základní školy Ing. M. Plesingera - Božinova, aby svou přírodovědnou výuku doplnily o praktické zážitky. Spolana chová včelstva na svých pozemcích už sedmým rokem. Za vynikající kvalitu medu byli včelaři ze Spolany pokaždé oceněni zlatou medailí kvality.
V pomyslný úl se před časem proměnila bývala poutní kaple, která se v průběhu let stala místem konání kulturních akcí. Tentokrát ale ve vernéřovickém Soulkostele nezněla hudba, ale příchozí vítal bzukot včel. Farmář a včelař Jiří Vlk z Vernéřovic „Příběh medu" několik let nosil v hlavě a před časem mu spolu s dalšími nadšenci dal finální podobu, když v obci a okolí vytvořil několik naučných stezek se včelí tématikou, které zavedly poutníky do do zmiňované kaple jako včely do domovského úlu.
Prozradí ho na metry daleko omamný závan vůně: černý bez bohatě kvete právě teď. Bílé a něžně nažloutlé květy zdobí bezové keře zpravidla od konce května až do července. Byl by hřích nezaklít jejich chuť a vůni do domácích limonád - jsou chladivé, osvěžující, stojí jenom trochu námahy a tvoří skvělý základ jak pro kombinace s bylinkami a ovocem, tak pro letní drinky s kapkou alkoholu.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ V neratovické Spolaně se v pondělním dopoledni konalo medobraní. Už pošesté. A stejně jako každý rok firma počítá s šedesáti kilogramy medu od včel, které jsou doma právě ve Spolaně. Na stáčení medu se podíleli místní školáci.
/FOTO, VIDEO/ „Z něj každé ráno vylétává včelka Mája, naše kamarádka včelka Mája. Máme jí co závidět, výšku, z které vidí svět,“ zpívá v úvodní písni Karel Gott k seriálu o jedné z nejznámějších včel. A právě 20. květen se po celém světě slaví jako Světový den včel.
Široká veřejnost má možnost zavítat v pátek 17. května na brněnský Ústřední hřbitov, kde se uskuteční Den otevřených úlů. Zájemci mohou na akci dorazit už od osmé hodiny ranní. Nahlédnou do zákulisí práce včelařů a také se dozví, jak vzniká med z hřbitovního kvítí.
Ani nepříznivé počasí neodradilo návštěvníky prvních letošních farmářských trhů, které se po zimní přestávce konaly v sobotu u nákupního centra Futurum v Moravské Ostravě. Pohodovou atmosféru umocňovala cimbálová muzika vítající příchozí.
Od kolika let by měly děti mít přístup ke včelám? Jak říká Andrea Novotná z farmy AnnKas z Dubičné na Litoměřicku, ideální věk je kolem pěti, šesti let. Včely totiž mají blahodárné účinky i na ty nejmenší předškoláčky.
Včelaření Pavla Kaisera zajímá, baví a také uklidňuje. Během posledních deseti let se naučil, jak o včelstva pečovat, produkuje med, vyrábí svíčky z včelího vosku a také masti a tinktury z propolisu. Kromě toho postavil v Místě u Chomutova pozoruhodný včelín, který slouží i jako luxusní ubytování - medový glamping. Hosté tam mohou zažívat apiterapii.
/FOTO, VIDEO/ Včelaření Pavla Kaisera z Chomutova zajímá, baví a také uklidňuje. Během posledních deseti let se naučil, jak o včelstva pečovat, produkuje med, vyrábí svíčky z včelího vosku a také masti a tinktury z propolisu. Kromě toho postavil v Místě u Chomutova pozoruhodný včelín, který slouží i jako luxusní ubytování - medový glamping. Hosté tam mohou zažívat apiterapii, což je forma alternativní medicíny, která využívá léčivé účinky včelích produktů. V Ústeckém kraji je první svého druhu.
Milujete sladké, ale s vidinou plavkové sezony na obzoru obcházíte cukrárny velkým obloukem? Je zbytečné se trápit. Můžete si přece pochutnat na dezertech, které přibírání na váze nezpůsobí. Vychutnat si občas lahodný dezert, který uspokojí vaše chutě na sladké, aniž byste zatížili vaše tělo spoustou cukru a zbytečných kalorií, může každý.
Velikonoce jsou svátky plné rituálů a symboliky. Kromě náboženských obřadů a pomlázky se symbolika odráží také v jídle. Například na Zelený čtvrtek ráno ještě před východem slunce by lidé měli jíst jidáše, tradiční velikonoční pečivo, aby si tak zajistili ochranu před nebezpečnými hady, hmyzem i lidmi. Proč se pečou jidáše? Přečtěte si, jak získaly jidáše svůj název a proč mají tvar provazu. Najdete také recept na opravdu dobré jidáše.
/FOTOGALERIE/ Dvě sladké dobroty z Farmy Vraňany, jahodový cheesecake a jahodový větrník, se nově mohou pyšnit certifikátem Potravinářský výrobek Středočeského kraje. Firma, známá mezi lidmi jako jahodárna, uspěla v konkurenci dalších téměř osmdesáti výrobků. Výsledky soutěže byly vyhlášeny v rámci výstavy Jarní zemědělec v Lysé nad Labem.