Kreativ

ŠTÍTEK: med

Pavel Kaiser ukazuje prosklený včelín, ve kterém hosté mohou sledovat počínání včel.

Spaní na včelách. Na horské louce u Chomutova vyrostl léčivý apidomek

Včelaření Pavla Kaisera zajímá, baví a také uklidňuje. Během posledních deseti let se naučil, jak o včelstva pečovat, produkuje med, vyrábí svíčky z včelího vosku a také masti a tinktury z propolisu. Kromě toho postavil v Místě u Chomutova pozoruhodný včelín, který slouží i jako luxusní ubytování - medový glamping. Hosté tam mohou zažívat apiterapii. 

Pavel Kaiser ukazuje prosklený včelín, ve kterém hosté mohou sledovat počínání včel.

Spaní na včelách. Na horské louce u Chomutova vyrostl léčivý apidomek

/FOTO, VIDEO/ Včelaření Pavla Kaisera z Chomutova zajímá, baví a také uklidňuje. Během posledních deseti let se naučil, jak o včelstva pečovat, produkuje med, vyrábí svíčky z včelího vosku a také masti a tinktury z propolisu. Kromě toho postavil v Místě u Chomutova pozoruhodný včelín, který slouží i jako luxusní ubytování - medový glamping. Hosté tam mohou zažívat apiterapii, což je forma alternativní medicíny, která využívá léčivé účinky včelích produktů. V Ústeckém kraji je první svého druhu.

I na dezertu si můžete pochutnat bez výčitek svědomí, že ztloustnete. Jen si musíte vybrat ten správný a nejíst ho moc často.

Honí vás mlsná? Chuť na sladké uspokojíte čtyřmi dezerty, po kterých nepřiberete

Milujete sladké, ale s vidinou plavkové sezony na obzoru obcházíte cukrárny velkým obloukem? Je zbytečné se trápit. Můžete si přece pochutnat na dezertech, které přibírání na váze nezpůsobí. Vychutnat si občas lahodný dezert, který uspokojí vaše chutě na sladké, aniž byste zatížili vaše tělo spoustou cukru a zbytečných kalorií, může každý.

Velikonoční jidáše mají zpravidla tvar provazu

Podle pověsti přináší zdraví a chrání před zlem: Jak jednoduše upéct jidáše

Velikonoce jsou svátky plné rituálů a symboliky. Kromě náboženských obřadů a pomlázky se symbolika odráží také v jídle. Například na Zelený čtvrtek ráno ještě před východem slunce by lidé měli jíst jidáše, tradiční velikonoční pečivo, aby si tak zajistili ochranu před nebezpečnými hady, hmyzem i lidmi. Proč se pečou jidáše? Přečtěte si, jak získaly jidáše svůj název a proč mají tvar provazu. Najdete také recept na opravdu dobré jidáše.

Ilustrační foto.

Jahodové moučníky z Vraňan získaly certifikát středočeské značky

/FOTOGALERIE/ Dvě sladké dobroty z Farmy Vraňany, jahodový cheesecake a jahodový větrník, se nově mohou pyšnit certifikátem Potravinářský výrobek Středočeského kraje. Firma, známá mezi lidmi jako jahodárna, uspěla v konkurenci dalších téměř osmdesáti výrobků. Výsledky soutěže byly vyhlášeny v rámci výstavy Jarní zemědělec v Lysé nad Labem.

Květomat před Avion Shopping, 8. březen 2024, Ostrava. Majitelka Zuzana Stavinohová doplňuje květiny do automatu.

VIDEO: Boom automatů v Ostravě: koupit si v nich můžete kytku nebo med

/FOTOGALERIE/ Samoobslužné automaty se pomalu objevují na nejrůznějších místech po celé Ostravě. Kromě automatů s kiosky, kde si mohou zákazníci sami vyzvednout své balíčky od zásilkových služeb a e-shopů, se zde objevují i nejrůznější novinky. V ostravských obchodních centrech se tak v posledním půlroce objevil automat na med, na květiny nebo tři automaty na cukrovou vatu.

Heřmánkový čaj

Špatně spíte? Nápoje, které vám pomohou spát jako dudek a ráno být jako rybička

Problémy s usínáním nebo častým probouzením během noci má mnoho lidí. Než ale začnete uvažovat o lécích na spaní, zkuste dát šanci přírodě a nápojům, které vám pomohou. Popíjení heřmánkového čaje při čtení pěkné knihy nebo koupel s vůní levandule vám pomohou uvolnit se a připravit se na spánek. Co tedy večer pít, abyste spali dostatečně dlouhou dobu bez přerušení? Kdy pít naposledy, abyste v noci nemuseli běhat na záchod a jakým nápojům se určitě vyhnout?

Trenér Pavel Aubrecht na lavičce Sokola Radnice.

Je vidět, že už jsme vytáhli nohy z medu, říkal Aubrecht po výhře v přípravě

/ZIMNÍ PŘÍPRAVA/ Několik sezon působil v Radnicích, ale po podzimní části sezony klub po dlouhém zvažování opustil a stal se novou posilou Dobřan, kde žije společně se svou rodinou. A o uplynulém víkendu devětadvacetiletý gólman Jakub Volák prožil speciální chvíle. Jeho nový tým totiž v rámci zimní přípravy nastoupil právě proti Radnicím, a to na umělé trávě v Rokycanech. A i když zkušený brankář chytil penaltu, porážku s favoritem neodvrátil - soupeř z Rokycanska po brankách Tomáše Kroce a Martina Habra zvítězil 2:0.

Beseda o včelách v Apicentru v Protivíně.

V Protivíně besedovali na téma včely a jejich význam pro společnost

Členové Protivínského vlastivědného klubu využili možnost návštěvy Apicentra na Mírové ulici číslo 675 v Protivíně. Beseda se konala ve středu 24. ledna od 17. hodin. Besedou nás provázel sám ředitel Apicentra pan Jiří Hejsek. Za příspěvek a fotky děkujeme Janu Lažanskému.

Medů je mnoho variant – květový, luční, lesní, pastovaný... Ale kvašený mezi ně nepatří.

Zkažený med poznáte na první pohled i podle vůně. Jak zabránit jeho zkvašení?

Zlatá barva a sladká vůně jsou pro med typické. Někdy se ale může stát, že otevřete sklenici, abyste si osladili čaj a překvapí vás nepříjemný odér a podivná konzistence oblíbeného přírodního sladidla. Přitom se o medu říká, že se může skladovat roky, aniž by se zkazil. Jak zkažený med poznat, co dělat se zkvašeným medem a jak nejlépe med skladovat, aby vydržel čerstvý co nejdéle?

Evropští úředníci chystají přísnější pravidla pro označování medu, ovocných šťáv, džemů nebo marmelád. Ilustrační snímek

Evropská unie chce vypudit falešný med z trhu. Chystá i laboratoř

Evropští úředníci chystají přísnější pravidla pro označování medu, ovocných šťáv, džemů nebo marmelád. Chtějí tím spotřebitelům pomoci v rozhodování při koupi zdravějších potravin. Například u medu bude muset být na etiketě uvedena každá země, kde byl sklizen. Toto opatření podle odborníků zřejmě přinese výrobcům větší administrativní zátěž, nicméně novou směrnici vítají.

Před rozpraskanými rty vás ochrání živočišné sádlo a vazelína, ostatní složky jsou přídatné.

Jaký balzám použít na popraskané rty? Dermatolog radí, kterou složku si pohlídat

Suché a rozpraskané rty jsou již jakýmsi symbolem chladných dnů. Tenká pokožka je na zimu, vítr i mráz citlivá a často dochází k bolestivým prasklinám. Na suché rty je proto nejlepší pořídit si vhodný balzám. Některé balzámy však obsahují složku, která by se na rty používat v zimě neměla, protože může způsobit ještě větší škody. A co by naopak „jelení lůj“ obsahovat měl za každou cenu? Možná vás překvapí, jak jednoduché to může být. A poradí vám i zkušený dermatolog Petr Arenberger.

Do Štědrého dne zbývá pár dní. Na jaké cukroví je ideální čas právě týden před Vánocemi?

Týden do Vánoc. Do jakého cukroví se pustit? A kdy dělat vánočku?

Pokud máte rádi domov provoněný přípravou vánočního cukroví, určitě jste nezaháleli a krabice a krabičky máte už plné perníčků, zázvorek, lineckého, vanilkových rohlíčků a dalších dobrot. Letošní adventní období je sice kratší než obvykle, ale do Štědrého dne nám stále ještě zbývá pár dní. Na jaké cukroví je ideální čas právě týden před Vánocemi? A kdy je správný čas na pečení vánočky?

Pozitivní účinky má med především v tišení kašle při zánětu horních dýchacích cest.

Lék na nachlazení i lékaři uznávaný hojivý prostředek: Na 99 % ho máte ve spíži

Tato potravina je nerozlučně spojená především s chladným obdobím roku. Když potřebujeme zastavit začínající nachlazení, nebo se rychle uzdravit z kašle a rýmy, saháme po ní všichni. Není totiž lepší ingredience na oslazení léčivého bylinného či zázvorového čaje, než med. A pokud jde o domácí léčbu poranění, je to opět med, který pomůže. Jak potvrzují lékaři, med vytváří vhodné prostředí pro hojení ran. 

Krásný a hlavně dobrý adventní kalendář z perníčků

Adventní kalendář stihnete ještě udělat z perníčků. Tyhle jsou totiž hned měkké

Věděli jste, že se kdysi do perníku přidával pepř? Proto se jim původně říkalo peprníky. Později byl recept upraven a přestože byly perníky znamením luxusu, dnes si je na Vánoce peče téměř každá rodina. Nevýhodou klasickým perníčků je to, že se potřebují několik týdnů odležet, aby změkly. Jsou ale naštěstí i osvědčené recepty na perníčky, které jsou měkké ihned. Díky receptu od známé foodblogerky Markéty v troubě si ještě stihnete udělat z perníčků adventní kalendář.

Dokonce i káva se dá osladit medem a chutná moc dobře

Přísada, kterou si běžně dáváme do čaje, kdysi porazila armádu

Není lepší ingredience na oslazení léčivého bylinného či zázvorového čaje, než je med. Med má léčivé účinky a běžně ho používáme jako pomocníka pro naše zdraví. Jedna pikantní informaci o medu je ale málo známá. Víte, že byl v dávné minulosti použit jako bojová zbraň proti nepříteli?

Uzdravující čaj ze zázvoru a kurkumy se dá kombinovat s cibulí či česnekem, ale i se skořicí a citrusy

Trápí vás nachlazení či covid? Využijte síly čtyř bojovníků, uleví se vám

Zima přináší spolu s nevlídným počasím i častá nachlazení, rýmu, kašel a různé nemoci horních cest dýchacích. V posledních letech nás trápí také zrádný covid.  Každá rada, jak zmírnit příznaky a průběh nemocí, je dobrá. Zkuste si připravit čaj ze zázvoru, kurkumy, cibule a medu. Když se účinky těchto téměř zázračných ingrediencí spojí, přinesou organismu úlevu a našemu dýchacímu ústrojí dodají sílu. Jak čaj ze zázvoru, kurkumy, cibule a medu působí na naše tělo? A jak ho připravit?

Když se spojí valašský jogurt a arménský medovník

Když se spojí valašský jogurt a arménský medovník

Dvě legendy ve valašské gastronomii. Kdo by nemiloval smetanový jogurt z Valašska a zároveň někdy nezkusil medový dort Marlenka z podhůří Beskyd. Přes rok ladili oba výrobci chutě, aby vyniklo to nejlepší z obou produktů a světlo světa spatřilo spojení: Smetanový jogurt z Valašska s příchutí Marlenky.

Medvědí mléko je díky kombinaci mléka a medu skvělým nápojem, který pomůže v boji proti nachlazení i suchému kašli

Medvědí mléko opravdu zklidňuje krk a ulevuje od kašle. Jedna přísada ale škodí

Znáte fascinující nápoj, který připravíte jen ze dvou surovin a na který nejen při respiračním onemocnění nedaly dopustit naše babičky? Jmenuje se medvědí mléko a je ideálním lékem na vykašlávání, uklidní podrážděný krk, působí antibakteriálně a dobře se po něm spí. Jak ho správně připravit, abyste nepřišli o cenné látky a nepohrávali si se zdravím svých jater a celkovou imunitou?

Fotbalista Martin Hejduk (na snímku) se prosadil v letošní sezoně v pravý moment, jeho branka znamenala zisk tří bodů.

Do šumu rád zajdu, ale po zápase netancuju, nohy mám v medu, směje se Hejduk

Proti Nýrsku vstřelil vejprnický krajní obránce Martin Hejduk první branku v sezoně a hned to byl gól vítězný. Dvaadvacetiletý odchovanec Klatov se tak výrazně přičinil o to, aby se zase o další zápas natáhla série neporazitelnosti Slavie. Ta dosud na podzim nepoznala hořkost porážky. Prodloužila ji i teď o víkendu s Radnicemi, s nimiž remizovala 2:2.

Cibulový sirup pomáhá bojovat s nachlazením a respiračními onemocněními.

Nejen na vaření. Nejobyčejnější zelenina zažene kašel podobně jako drahé sirupy

Prudký pokles teplot zacloumá s nástupem podzimu s imunitou i těch nejotrlejších otužilců. Sezóna rýmy, kašle a nachlazení, opakujících se viróz a poklesu imunity je zkrátka tady. Pokud se letos chcete vyhnout častým návštěvám lékárny, nakupte si dostatečné množství obyčejné suroviny – cibule. Tato zelenina vám pomůže zbavit se suchého kašle, rýmy, nachlazení a v kombinaci s medem si z ní připravíte léčivý sirup i čaj. Co vše cibule pomůže vyléčit?

Mezinárodní den archeologie připravený Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy v areálu Karolina.

Předkové věděli, co je dobré. Archeologické pochoutky lidem chutnaly

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Co chutnalo lidem od pravěku po středověk ve svátek a čím se zasytili ve všedních dnech? Patnáct stovek návštěvníků Karolina o tom může vyprávět na základě čerstvých zážitků. Archeologové z různých ústavů Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, Akademie věd ČR, ale i z dalších spolupracujících institucí tam v sobotu 7. října tam nabídli ukázky i s ochutnávkami v rámci připomenutí Mezinárodního dne archeologie.

Zázvorový čaj je ideálním podzimním nápojem proti nachlazení, který navíc prohřeje.

Zázvor, všelék podzimu. Těmito čtyřmi chybami ho připravíte o cenné látky

Zázvor by se dal popsat jako zázračný všelék, který uleví od chřipky, rýmy, nachlazení, horečky i bolesti a vyniká svým nezaměnitelným a lehce štiplavým aroma. V těchto dnech nám nejlépe prospěje v podobě zázvorového čaje, při jehož přípravě je však potřeba dát si dobrý pozor, abyste mu nevědomky neubrali na síle. Jaký má zázvor vliv na zdraví, jak připravit zázvorový čaj, proč zázvor neloupat a jaké množství zázvoru vám může uškodit?

Tradiční kladrubské Slavnosti vína a medu lákaly letos návštěvníky nejen na víno, burčák, med a lidovou muziku, ale i na piercing a tetování.

Slavnosti vína a medu v Kladrubech: Burčák, víno, med, folklor, ale i piercing

Tradiční Slavnosti vína a medu se konaly v sobotu 9. září v Sulanově statku v Kladrubech. V průběhu odpoledne si návštěvníci mohli poslechnout vystoupení folklorního souboru Tachovský Kolowrátek z dětského domova v Tachově a cimbálovou kapelu Josefa Feča. O občerstvení postaral stánek vinařství Foukal z Rakvic, který kromě vín dovezl i burčák, a domácí Restaurace U Koruny.

Den medu v Cidlině se konal už podeváté.

Sladký den v Cidlině. Zájemci ochutnávali med, děti vyráběly včelky

První zářijovou sobotu se konal devátý ročník medové slavnosti v Cidlině na Třebíčsku. Akce se nazývá Den medu a před lety byla oceněna také Zlatou jeřabinou. Pořádal ji Český svaz včelařů Základní organizace Jaroměřice nad Rokytnou ve spolupráci se Včelařstvím Špaček a za podpory Kraje Vysočina.

Ilustrační foto.

Zkvašený med zvaný medos Slované pili a byl i jejich vývozním artiklem

Podíváme-li se na historii období sběrného nebo také loveckého včelařství detailněji, tak určitě se i staří Slované snažili zmocnit medu od divokých včel. Z brtí, dutin stromů, kde měly divoké včely plásty s medem, jej vybírali. Později začali o včely pečovat a vyrábět z jejich produktů, kupříkladu z medu, medovinu.

Archeoskanzen na Modré voněl už podvacáté medem a medovinou; sobota 26. srpna 2023

OBRAZEM: Archeoskanzen na Modré voněl už podvacáté medem a medovinou

Do zrcadla času v Archeoskanzenu Modrá mohlo při 20. ročníku Dne medu a medoviny, konané o poslední srpnové sobotě, nahlédnout na osm stovek lidí z různých koutů Česka a Slovenska. Duchovním otcem akce, která je spojena s medem a medovinou, archeologickým skanzenem, jenž představuje ideální podobu slovanského opevněného sídliště z doby Velké Moravy, je správce Lubomír Sláma.

Slavnosti medu. Sladké dopoledne na Vratislavově náměstí v Novém Městě na Moravě.

Sladká sobota. Slavnosti medu nabídly kaši, placky a další speciality

Poslední srpnová sobota patřila na Vratislavově náměstí v Novém Městě na Moravě Slavnostem medu. Součástí byl farmářský trh s osvědčenými produkty a bohatým doprovodným programem. Trh doplnilo divadlo i harmonika. Podívejte se na fotografie od Pavla Kvíčaly, děkujeme za ně.

Slavnosti medu a medoviny v Archeoskanzenu Modrá

V Archeoskanzenu chystají Den medu a medoviny

V Archeoskanzenu Modrá pořádají v sobotu 26. srpna 20. ročník Dne medu a medoviny. Ve velkomoravském hradišti jej v 10 hodin odstartuje Medový jarmark aneb Jarmark včelích produktů.