Letošní rok? Mizerný, shodují se včelaři. Med bude dražší
Za všechno může koronavirus. Pro letošek univerzální pravda přesto neobstojí, pokud řeč přijde na včely a úrodu medu. Ta je letos jedním slovem - mizerná. Ale covid-19 za to nemůže.
Za všechno může koronavirus. Pro letošek univerzální pravda přesto neobstojí, pokud řeč přijde na včely a úrodu medu. Ta je letos jedním slovem - mizerná. Ale covid-19 za to nemůže.
Za všechno může koronavirus. Pro letošek univerzální pravda přesto neobstojí, pokud řeč přijde na včely a úrodu medu. Ta je letos jedním slovem - mizerná. Ale covid-19 za to nemůže.
Za všechno může koronavirus. Pro letošek univerzální pravda přesto neobstojí, pokud řeč přijde na včely a úrodu medu. Ta je letos jedním slovem - mizerná. Ale covid-19 za to nemůže.
Za všechno může koronavirus. Pro letošek univerzální pravda přesto neobstojí, pokud řeč přijde na včely a úrodu medu. Ta je letos jedním slovem - mizerná. Ale covid-19 za to nemůže.
Za všechno může koronavirus. Pro letošek univerzální pravda přesto neobstojí, pokud řeč přijde na včely a úrodu medu. Ta je letos jedním slovem - mizerná. Ale covid-19 za to nemůže.
Za všechno může koronavirus. Pro letošek univerzální pravda přesto neobstojí, pokud řeč přijde na včely a úrodu medu. Ta je letos jedním slovem - mizerná. Ale covid-19 za to nemůže.
Za všechno může koronavirus. Pro letošek univerzální pravda přesto neobstojí, pokud řeč přijde na včely a úrodu medu. Ta je letos jedním slovem - mizerná. Ale covid-19 za to nemůže.
Za všechno může koronavirus. Pro letošek univerzální pravda přesto neobstojí, pokud řeč přijde na včely a úrodu medu. Ta je letos jedním slovem - mizerná. Ale covid-19 za to nemůže.
Za všechno může koronavirus. Pro letošek univerzální pravda přesto neobstojí, pokud řeč přijde na včely a úrodu medu. Ta je letos jedním slovem - mizerná. Ale covid-19 za to nemůže.
Znáte madlenky? Jde o typické francouzské pečivo, které má tvar mušličky. Pokud se bude držet receptu foodbloggerky Markéty Chovancové, budou krásně nadýchané.
Panna cotta je italský smetanový dezert z oblasti Piemontu. Jeho příprava snadná, recept na přípravu vám prozradí Markéta Chovancová, autorka populárního blogu Markéta v troubě.
Perníčky z tohoto těsta jsou hned měkké, vyladěné chuťově i konzistenčně. Tento recept od foodblogerky Markéty Chovancové určitě stojí za vyzkoušení.
Salesiánské středisko mládeže České Budějovice spustilo první prodej medu. Včelstva jsou v Milíkovicích, starají se o ně dobrovolníci i z dětských řad.
/FOTO/ „Není nám jedno, že vymírají včelstva,“ říká skupina včelařů při orlickoústeckém Rodinném centru Srdíčko, které spojil projekt Zachraňme včely. Zakládají nové včelí stanoviště, pomáhají místním včelařům nahradit ztráty způsobené nemocí včel varroázou a hlavně chtějí přivést ke včelaření mladé lidi. Přesvědčit nejmladší generace o nezastupitelné roli včel kolem nás.
Vánočka patří mezi tradiční sváteční pečivo. Foodblogerka Markéta Chovancová vám prozradí recept na vánočku vytvořenou ze šesti pramenů. Určitě ji vyzkoušejte, pochutnáte si.
Letošní Vánoce budou kvůli pandemii koronaviru dost jiné, rodiny budou pospolu více než kdy jindy. Upečte více druhů cukroví a dalších vánočních dobrot, i to přispěje k lepší vánoční pohodě.
Muž ze Žďárska si na internetu objednal deset sklenic lesního medu. Zaplatil za něj předem více než dvanáct set korun, ale doteď neviděl ani med ani peníze.
Vychutnejte si z pohodlí domova jedinečný makedonský dokument Země medu.
Série #světovéČesko / Když se řekne Pardubicko, jedna z věcí, které si většina lidí vybaví, je perník. Pardubický perník není jen obehraná pohádka, tato dobrota má i ochrannou známku Evropské komise. Od perníku je to pak jen kousek k medu - základní surovině pro další dobrotu, Hřebečskou medovinu.
Jméno Ladislava Hezkého patří ke Štramberku stejně neodmyslitelně jako typické pochoutky, jež už přes více než čtyřicet let vyrábí. Deník zjistil, jaké byly začátky podnikání, jak ho ovlivnila koronakrize a co plánuje do budoucna.
Letošní včelařská medová sezona by se dala nazvat jednou z nejhorších. Někteří včelaři dokonce ani nestáčeli druhý med. I přesto se to ale cen příliš nedotklo.
Po několik let pořádali včelaři z Janovic nad Úhlavou první listopadovou sobotu Medové odpoledne. I v tomto roce byli připraveni společně se zahrádkáři prezentovat výsledky své činnosti.
Základní organizace Českého svazu včelařů v Jaroměři patří k nejstarším včelařským spolkům v České republice. Tento spolek předloni oslavil 150. výročí od svého založení.
Nasavrky jsou městem Keltů, medu a jedlých kaštanů a staly se výchozím bodem naší víkendové procházky.
Zatímco v roce 2010 se kilogram českého medu cenově pohyboval kolem 130 korun, tak posledních pět let, dle dat Českého statistického úřadu, atakuje jeho cena hranici dvou set korun. A bude hůře. Kvůli nedostatku českého medu musí někteří prodejci jeho cenu zvednout o desítky korun.
Zatímco v roce 2010 se kilogram českého medu cenově pohyboval kolem 130 korun, posledních pět let atakuje jeho cena hranici dvou set korun. A bude hůře. Kvůli nedostatku českého medu musí někteří prodejci jeho cenu zvednout o desítky korun.
Koncert filharmonie v chladicí věži, vznik neviditelného ekologického bloku nebo produkce medu. To jsou jen příklady zajímavostí, které provázely dvacet let provozu jihočeské Jaderné elektrárny Temelín. Právě před dvaceti lety, konkrétně 11.10.2000 v 6:19 hodin, poprvé nastartovala reaktor prvního bloku.
Město Plzeň stočilo ze dvou včelích úlů, které loni nainstalovalo na střechu radnice, svůj první med.
Jarní počasí sice pomohlo výrazně snížit vláhový deficit v krajině, ale včelařům na Slovácku nepřál. Podle jejich vyjádření bude letošní medobraní, které skončilo v srpnu, patřit k těm slabším za poslední léta. Mohou za to střídavé počasí a hodně deštivých dnů v jarním období.
O naší vlasti jako o zemi strdím a mlékem oplývající slyšely starší generace lidí ve školních lavicích. Vědí dnes školáci, co to strdí, kvůli němuž se praotec Čech rozhodl, že se svým lidem zůstat právě v české kotlině, je?
Tradiční slavnosti vína a medu se konaly v sobotu na Sulanově statku v Kladrubech. Uspořádalo je Regionální muzeum Kladrubska společně s městem Kladruby.
V sobotu 12. září se v areálu SOŠ na Zemědělské ulici sešlo téměř tisíc příznivců medu, aby se poučili o jednom z nejstarších zemědělských řemesel, totiž o včelařství.
Jarní počasí sice pomohlo výrazně snížit vláhový deficit v krajině, ale včelařům na Slovácku nepřál. Podle jejich vyjádření bude letošní medobraní, které skončilo v srpnu, patřit k těm slabším za poslední léta. Mohou za to střídavé počasí a hodně deštivých dnů v jarním období.
Včely letos kvůli dešťům, nedostatku potravy i chorobám trpěly více než v minulých letech. Naději některým včelařům na zlepšení do budoucna přináší nabídka od Vojenských lesů a statků (VLS), aby své úly rozmístili v lesích na místě bývalých vojenských újezdů.
Med brzy zdraží, zní od jihomoravských včelařů. Kvůli chladným a deštivým dnům v květnu a na počátku června včely totiž do úlů nosily málo nektaru.
Zlatavá barva a jedinečná chuť. Kdo by nemiloval jednu z nejsladších dobrot na světě, med. Revoluční způsob, jakým ho lidé získávají, vymyslel přesně před 155 lety Franz von Hruschka. Poprvé svůj medomet představil světu v Brně.
Linec – Johann Mayr z Paschingu je s tisícovkou včelstev největším podnikajícím včelařem Horních Rakous. Kolegové mu říkají „Zaříkávač včel“, píší OÖN.
Nenapodobitelně přívětivou podobu vtiskl v sobotu v Archeoskanzenu Modrá, v opevněném hradisku s funkcí mocenského centra z doby Velké Moravy, 17. ročník Dne medu a medoviny.
Do areálu děčínského pivovaru Nomád v sobotu 29. srpna přilákaly pivaře a vinaře, ale i příznivce regionálních produktů, tradiční Slavnosti medu a vína. Ty se tam letos přesunuly z děčínského zámku.
Medu od lokálních včelařů bude letos méně; někteří říkají že až o třetinu. Včelaři oslovení Deníkem se shodují, že za současnou situaci může hlavně počasí. Pokud tedy plánujete, že si nějaký med od svého včelaře koupíte, budete muset počítat s tím že se cena za skleničku prodraží - a to zhruba o deset korun.
Medu od lokálních včelařů bude letos méně; někteří říkají, že až o třetinu. Včelaři oslovení Deníkem se shodují, že za současnou situaci může hlavně počasí. Pokud tedy plánujete, že si nějaký med od svého včelaře koupíte, budete muset počítat s tím, že se cena za skleničku prodraží – a to zhruba o deset korun.
Kam můžete na Děčínsku vyrazit o nadcházejícím víkendu? Podívejte se na přehled tipů.
/FOTOGALERIE/ Tuzemského medu bude letos méně, podle včelařů za to může hlavně počasí. Sklenička medu by tak měla oproti předchozímu roku podražit zhruba o deset korun. Ovšem ne všude. Podle včelaře Rudolfa Bocka jsou lokální rozdíly, stejně tak v některých oblastech je zkrátka příliš moc včelstev a ty se nedokáží uživit.
Tuzemského medu bude letos méně, podle včelařů za to může hlavně počasí. Sklenička medu by tak měla oproti předchozímu roku podražit zhruba o deset korun. Ovšem ne všude. Podle včelaře Rudolfa Bocka jsou lokální rozdíly, stejně tak v některých oblastech je zkrátka příliš mnoho včelstev a ty se nedokáží uživit.
Židovská kuchyně je velmi rozmanitá, vždyť zahrnuje množství pokrmů ovlivněných místní kuchyní zemí obývaných židovským etnikem. Vyzkoušejte sladké kuře, šoulet s uzeným masem, mandlový chlebíček nebo izraelskou mátovou limonádu.
Podívejte se, kam můžete o víkendu vyrazit za zábavou.
Jako vosy na bonbón se slétali místní i lidé z okolních či vzdálenějších míst na sladký nektar do areálu za hasičskou zbrojnicí. Lízali a hodnotili osm vzorků letošního medu od místních včelařů na soutěži při 6. ročníku Dne medu v Jablůnce.
Včely ohrožují i nejrůznější nemoci, jako je například mor nebo varroáza. Letos ještě trpí hlady.
Včely ohrožují i nejrůznější nemoci, jako je například mor nebo varroáza. Letos ještě trpí hlady.
Včelaři letos zažívají jeden z nejhorších roků. Déšť a chladno včelám nepřeje, medu je nedostatek.