Kreativ

ŠTÍTEK: móda

Ilustrační foto.

Lidé by lokální produkty kupovali více. Obchodníci jsou ale vidět málo

/ANKETA/ Zájem o lokální produkty stoupá. Především ženy by české autorské produkty chtěly kupovat více. Nejen na internetu jsou ale lokální obchodníci vidět stále málo. Téměř tři čtvrtiny českých zákazníků by raději koupilo originální výrobek od českého prodejce než od velké zahraniční značky. Kde ale tyto lokální obchodníky najít?

Ilustrační foto.

Porodnice zažívají nový babyboom

Karvinsko – Budoucím maminkám se porodnice na Karvinsku zamlouvají. Tak to alespoň vyplývá ze statistik karvinské a havířovské krajské nemocnice, kde jen během prvních šesti měsíců letošního roku přišlo na svět 762 dětí.

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Polsko pod lupou

V Evropě je módou radit polské vládě, aby pokračovala v tom, co dělala vláda minulá. Poláci ale novou vládu zvolili proto, že s tím, co dělala vláda předchozí, nebyli spokojeni. Polská vláda má solidní podporu většiny Poláků pro kroky, které se nezamlouvají polské opozici, Bruselu a právníkům celého světa, včetně těch našich.

Slavičín - Viktoria Otrokovice 6:0

„Popelka“ Kříž zničila Viktorii Otrokovice hattrickem

Na každé noze mu svítily jiné barvy kopaček. I v cizí vypůjčené obuvi ale nastřílel v 1. kole Mol cupu hattrick Viktorii Otrokovice a režíroval v Pitíně vysokou výhru 6:0. Z kanonýra Pavla Kříže je však „Popelka“ Slavičína. Ani jí každý střevíček nepadl…

Výstava  Zlínské nevěsty v  muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Svatební šaty. I od Baťů. Podívejte se

Desítky svatebních oděvů a doplňků z let 1800–2000, včetně dokonale věrné repliky šatů, které měla ve svůj svatební den budoucí manželka Tomáše Bati, mohou návštěvníci vidět na výstavě Zlínské nevěsty v Muzeu jihovýchodní Moravy.

Ano! - výstava v českotřebovském muzeu.

OBRAZEM: Muzeum vystavuje svatební šaty

Česká Třebová - Budoucí nevěsty si přijdou na své na výstavě „Ano!“ v českotřebovském muzeu, která velkou kolekcí svatebních šatů dokumentuje proměny svatební módy ve 20. století.

První modely návrhářky Dany Dobřichovské se už prodávají přes facebookovou stránku Charita je v módě. Nabídka se bude postupně rozšiřovat.

V dobročinném obchodě se už prodávají módní modely

Žďár nad Sázavou – Odstartoval dobročinný projekt Oblastní charity Žďár nad Sázavou a módní návrhářky Dany Dobřichovské s názvem Charita je v módě. Na facebookové stránce @charitajevmode mohou už zájemci nakupovat modely Dobřichovské a přispět tak na charitu.

Císařovna Marie Terezie potvrzuje Krnovu starší privilegia.

Přednáška přiblíží život Marie Terezie

Královéhradecko, Malé Svatoňovice - Ředitelka úpického muzea Jana Nešněrová v úterý ve velkém sále kulturního klubu v Malých Svatoňovicích představí přednášku na téma Náš král Marie Terezie aneb Barok a rokoko nejen na oko.

Nová výstava Slováckého muzea Pod povrchem ornamentu odhaluje kroj jako módní fenomén.FOTO: Pavel Princ

Výstava odhaluje kroj jako módní fenomén

Pod povrch ornamentu se v těchto dnech mohou dostat návštěvníci Slováckého muzea v nové výstavě věnované krojům, slováckým výšivkám a krajkám ve spojení s módními oděvy.

Štěpán Kojan.

Štěpán Kojan ze skupiny Keks: Nejhezčí období kariéry? To zažívám právě teď!

Střední Čechy /ROZHOVOR/ - Rocková kapela Keks vznikla před neuvěřitelnými 36 lety. Tehdy se psal rok 1981. U zrodu stáli také Štěpán Kojan a Petr Dudík, kteří v Keksu hrají dodnes. Kapela z Benešovska už dávno opustila hraní takzvaně kolem komína, jezdí po celé republice a jejich písně zná nejen generace současných padesátníků a šedesátníků, ale i daleko mladší posluchači. Písně jako Jak děkuje se andělům, Černý oči, Mejdan, Víš, Pošťák, Móda, Proč holky pláčou, Stačilo tak málo, Nebylo to s tebou zas tak zlý, Tak málo žádám, zná mnohý.

Historické automapy, dobový servis a třeba také Tatru 11 z roku 1926 můžou obdivovat návštěvníci výstavy Zámek s vůní benzínu v Muzeu Vyškovska.

OBRAZEM: Auto bylo před sto lety jen pro šlechtu, připomíná muzejní výstava

Vyškov – Auto, nebo slušný dům? Kdo si mohl na začátku minulého století dovolit jedno, měl i na druhé. Ceny vozů se tehdy pohybovaly okolo deseti tisíc korun, výjimkou nebyly ani za patnáct tisíc, což se rovnalo i částce za dům. Pro běžné vrstvy před první světovou válkou obojí v podstatě nedostupné. I to se dozvědí lidé na nové výstavě Muzea Vyškovska Zámek s vůní benzínu. Věnuje se historii automobilismu.

Ridiči MHD v Nantes vyrazili do práce kvůli vedru v sukních.

VIDEO: Řidiči v Nantes vyrazili do práce v sukních, kraťasy mít nesmějí

Nejen Českou republiku sužuje v těchto dnech vlna veder. S teplotami dokonce kolem 36 stupňů Celsia ve stínu se potýká například Paříž, která vyhlásila nouzový stav. Lépe na tom není ani další francouzské město Nantes. Tam vysoké teploty přiměly řidiče tramvají a autobusů k neobvyklému outfitu – do práce vyrazili v sukni.

Lidé si nakoupili v nové pasáži na brněnském Zelném trhu. Otevření tržnice v budově se však zpozdilo.

Nová tržnice: lidé si zkrátí cestu pasáží, s nákupy si počkají do července

Brno /FOTOGALERIE/ – Po několika měsících čekání si Brňané poprvé zblízka prohlédli část opravené kryté tržnice na Zelném trhu. V úterý zástupci městské části Brno-střed slavnostně otevřeli pasáž mezi Zelným trhem a Radničním náměstím. Po dva dny se v průchodu a okolí koná festival autorské módy MINT.

Desátý ročník Brtnických kovadlin přilákal do klášterní zahrady v Brtnici stovky návštěvníků. Na připravených stanovištích kováři tvořily díla na téma "pomocníci člověka", které poté mohli lidé hodnotit. Soutěž byla doplněná také o výstavu kovaných soch a

Lidé se k černému řemeslu vracejí

Brtnice – Hluk, oheň, teplo a kouř. To vše neodmyslitelně patří k práci kováře. O tom, že i v těchto podmínkách se dají vytvořit umělecká díla, se mohli v sobotu v Brtnici přesvědčit návštěvníci desátého setkání uměleckých kovářů s názvem Brtnické kovadliny.

Rodačka ze Znojma, úspěšná modelka a podnikatelka Veronika Chmelířová Procházková.

Modelka Chmelířová Procházková: Mým vzorem je Tereza Maxová

Znojmo, Praha /ROZHOVOR/ – Třicetiletá rodačka ze Znojma, modelka a podnikatelka Veronika Chmelířová Procházková, se poprvé jako modelka představila už v roce 2005. Tehdy byla tváří jednoho znojemského modelingového studia. O rok později zvítězila v soutěži krásy Miss Znojmo 2006.

Ilustrační snímek.

Svatby v proměnách století

Česká Třebová - Městské muzeum v České Třebové se odělo do slavnostního hávu. Ve čtvrtek od 17 hodin se uskuteční slavnostní vernisáž výstavy nazvané „Ano! Svatební obřady v proměnách dvou století", která je věnovaná svatbám dob minulých.

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Epidemie obezity

Nejnovější mezinárodní studie konstatuje, že každý desátý člověk na Zemi je obézní. Situace se rychle zhoršuje. V roce 2025 bude ve světě obézních neuvěřitelných 18% mužů a 21% žen. Česko mimochodem tohoto neuvěřitelného stavu dosáhlo v předstihu už před třemi roky. Nejrychleji přibírají mladí. Patnáctiletých kluků je u nás otylých čtvrtina, zatímco stejně starých dívek „pouze" 13%.

Pardubické závodiště se pro letošní rok s dostihovou sezonou již rozloučilo.

Diváci vyberou dostihovou barvu. Jaká přijde po červené?

Pardubice – S první letošní kvalifikací na 127. Velkou pardubickou se začalo pardubické závodiště nečekaně „vybarvovat". Návštěvníci dostihového mítinku totiž přijali výzvu pořadatelů, kteří se inspirovali v zahraničí, a přišli v červeném oblečení.

V rámci Veteran rallye Kladno byla na silnicích k vidění třicítka historických vozidel.

První ročník Veteran rallye Kladno je minulostí

Kladno /FOTOGALERIE/ - Od pátku do neděle se konal v okolí Kladna první ročník Veteran rallye Kladno. K vidění bylo mnoho krásných historických vozů a také řidičů oděných podle dobové módy. Jízdy se mohly účastnit automobily a motocykly do roku výroby 1986.

Magická barokní noc v Táboře otevřela festival Léto nad Lužnicí.

Festival Léto nad Lužnicí začal barokem

Tábor - Ačkoli je baroko pod vlivem Jiráskova románu označováno za dobu temna, přinesla pobělohorská doba i něco víc než jen návrat jezuitů: stavbu dodnes významných památek a také rozkvět pouličního divadlo.

I přes nepřízeň počasí si obyvatelé Rožnova pod Radhoštěm užili celodenní program s názvem Rožnov lázeňský.

VIDEO: Lázeňský Rožnov připomněl tradici i módu

REPORTÁŽ / Je sobotní ráno a já jsem se rozhodla využít jedinečné příležitosti vrátit se v čase. Kdy jindy se člověku naskytne příležitost podívat se do let 1796 až 1939. Právě dnes si v Rožnově pod Radhoštěm připomínají lázeňské časy.

Krytá tržnice na Zelném trhu v době finálních stavebních úprav.

Zdržení. Brňané si na nákup v kryté tržnici na Zelném trhu počkají o něco déle

Brno – Ačkoli měli prodejci otevírat stánky s masem, rybami či mléčnými výrobky už za necelé dva týdny, na pořádný nákup v kryté tržnici na Zelném trhu si Brňané ještě počkají. Otevření provozovatelé tržnice odloží nejspíš o dva týdny kvůli zdržení montáže vnitřního vybavení. V původním termínu se lidé naopak projdou nově otevřeným průchodem mezi nádvořím Staré radnice a Zelným trhem.

Ilustrační foto.

V Národním muzeu začíná archeologické dobrodružství

Praha - Návštěvníci Národního muzea v Praze budou mít v sobotu možnost stát se na pár okamžiků archeologem. Zjistí, jak se správně odkrývají nálezy a jak je třeba je pečlivě zdokumentovat. Na provizorním laboratorním pracovišti se naučí rozpoznávat stáří nálezů a navíc si budou moci některé z nich také zrestaurovat. Akci s názvem „Dobrodružství archeologie" pořádá muzeum u příležitosti Mezinárodního dne dětí.

Zámecký park v Blansku.

Do klidové zóny po Dukle tečou miliony. Úpravy zámeckého parku město nechystá

Blansko, Boskovice – Za nákup a demolici hotelu Dukla, a později za úpravu klidové zóny, zaplatilo město už několik desítek milionů korun. Přitom o kus dál, v zámeckém parku s rybníčkem, se zastavil čas. Kromě běžné údržby do něj město neinvestuje. Je to škoda, tvrdí místní. „Proč město místo odpočinkové zóny v centru raději neinvestovalo do zámeckého parku? Asi je v módě beton," podivuje se na webu města například Martin Dvořák.

Národní památkový ústav v Ostravě. Ilustrační foto.

Křest knihy se uskuteční ve stylu 30. let

Národní památkový ústav v Ostravě vydal publikaci s názvem Odboje 1941/1. Obnova památky moderní architektury. Křest se uskuteční v pondělí 5. června od 17 hodin v přednáškovém sále NPÚ v ulici Odboje 1.