Kreativ

ŠTÍTEK: mučení

Ilustrační foto

Aktivisté sami píší zákon o odškodnění nuceně sterilizovaných žen

Praha – Ochránci lidských práv začali sami sepisovat zákon o odškodnění žen, které v minulosti nedobrovolně podstoupily sterilizaci. Návrh normy chtějí poskytnout povolební vládě, která by mohla o náhradě pro poškozené rozhodovat. Chtějí tak proces urychlit. Aktivisté se také snaží zjistit, kolik žen by případně mohlo stát o odškodné žádat. Řekla to právnička Českého helsinského výboru (ČHV) Michaela Tejnorová.

Rytířský průvod Karlovou Studánkou a Vrbnem pod Pradědem předznamenal sobotní Dlouhou noc v Ludvíkově, Rytířské hry pod zříceninou hradu Fürstenwalde.

Rytíři bojovali pod Fürstenwalde

Ludvíkov /FOTOGALERIE, DOPLNĚNO/ – Rytířský průvod Karlovou Studánkou a Vrbnem pod Pradědem předznamenal sobotní Dlouhou noc v Ludvíkově, Rytířské hry pod zříceninou hradu Fürstenwalde.

Ilustrační foto

Muž podezřelý z dvojnásobné vraždy počká na proces v cele

Praha – Rozhodnutí o prodloužení pobytu ve vazbě, kde zůstává kvůli obavě z možného útěku před hrozbou vysokého trestu, vyslechl ve čtvrtek u Městského soudu v Praze 26letý Zbyněk Prokop z Čáslavi. Je obžalovaný z dvojnásobné vraždy spáchané na počátku letošního roku v pražské Krči, k níž se policejním vyšetřovatelům přiznal, a jeho proces začne již za čtyři týdny. Pokud by byl uznán vinným podle obžaloby, hrozí mu až výjimečný trest. I základní sazba stanovená trestním zákoníkem za čin spáchaný na dvou osobách, provedený obzvlášť surovým způsobem a spjatý ještě s majetkovým prospěchem se přitom pohybuje v rozpětí 15 – 20 let.

Muzeum útrpného práva ve Valticích letos láká na další mučící nástroje.

Novinka muzea mučení? Trouba na pečení lidí

Valtice – Zuřící býk, železná panna s hroty nebo dřevěný bičovací stojan. Letošní novinky Muzea útrpného práva ve Valticích přitahují do žabího sklepa v tamním zámeckém parku i stovky návštěvníků denně. S přírůstky hrůzných mučících nástrojů má netradiční muzeum už přes sto exponátů, a jedná se tak o největší sbírku na světě.

Neskutečná muka způsoboval také osel

Neskutečná muka způsoboval také osel

Náchod - Jaké byly tresty za čarodějnictví či další delikty? Kdo byl náchodský kat? A kde vůbec se popravovalo a kde mučilo? Tyto otázky zodpoví až do 25. srpna výstava v Regionálním muzeu v Náchodě nazvaná „Navedl mne, abych ženu svou zamordoval… Hrdelní soudnictví města Náchoda v 16. století".

Edward Snowden

Pokud vydáte Snowdena, nehrozí mu trest smrti, ujišťuje Rusko ministr USA

Moskva/Washington - Bývalý spolupracovník amerických tajných služeb Eric Snowden, který prozradil tajné informace a už déle než měsíc se skrývá před americkou justicí na moskevském letišti, nebude v případě vydání do USA čelit ani hrozbě trestu smrti, ani mučení, ale bude se těšit všem právům. Uvedl to americký ministr spravedlnosti a generální prokurátor Eric Holder v dopise svému ruskému protějšku.

Hradní bál na Helfštýně

Jak si návštěvníci užívali Hradní bál na Helfštýně? Podívejte se

Helfštýn - Do doby, kdy hrad patřil významnému šlechtickému rodu Rožmberků, se v sobotu vrátil Helfštýn. Šermířské souboje na nádvoří, historická hudba, ukázky renesančních tanců či dokonce středověkého mučení – to vše mělo navodit atmosféru doby, kdy na panství pobývali Petr Vok z Rožmberka s Kateřinou z Ludanic.

Hradní bál na Helfštýně

Jak si návštěvníci užívali Hradní bál na Helfštýně? Podívejte se

Helfštýn /VIDEO/ - Do doby, kdy hrad patřil významnému šlechtickému rodu Rožmberků, se v sobotu vrátil Helfštýn. Šermířské souboje na nádvoří, historická hudba, ukázky renesančních tanců či dokonce středověkého mučení – to vše mělo navodit atmosféru doby, kdy na panství pobývali Petr Vok z Rožmberka s Kateřinou z Ludanic.

Hradní bál na Helfštýně

Jak si návštěvníci užívali Hradní bál na Helfštýně? Podívejte se

Helfštýn - Do doby, kdy hrad patřil významnému šlechtickému rodu Rožmberků, se v sobotu vrátil Helfštýn. Šermířské souboje na nádvoří, historická hudba, ukázky renesančních tanců či dokonce středověkého mučení – to vše mělo navodit atmosféru doby, kdy na panství pobývali Petr Vok z Rožmberka s Kateřinou z Ludanic.

Mogul

Mogul

Mazák, Mogulátor, Oleják nebo Husťák. Takové a mnoho dalších návrhů jste nám poslali při hledání jména pro maskota motorového oleje Mogul. Ptáte se, kdo vyhrál a jaké jméno jsme nakonec vybrali?

Ilustrační foto.

SLOUPEK: Kde se vzala u našich předků jejich agrese?

To mají z těch stříleček a zabíjení v počítačových hrách! Tak nejčastěji v dnešní době vysvětlují učitelé, rodiče, lékaři a další agresivitu u dětí. Jenže poté, co jsem vylezla z prohlídky ve Vlašském dvoře na světlo a udělala si v hlavě pomyslný seznam nejrůznějších mučících praktik a nástrojů, které jsem viděla, mě napadlo: pokud dnešní děti berou agresi a brutalitu z her, kde ji brali naši předci?

Ilustrační foto

V Senegalu byl zatčen bývalý čadský prezident Habré

Dakar – V Senegalu dnes zatkli bývalého čadského prezidenta Hisseneho Habrého viněného z politických vražd a mučení v době svého působení v úřadu. Habrého, přezdívaného „africký Pinochet", bude soudit zvláštní tribunál sestavený senegalskými úřady na základě dohody s Africkou unií.

Slavnosti žirovnického jednorožce

Slavnosti žirovnického jednorožce nabídly středověk v kostce

Žirovnice – Atraktivní prostředí žirovnického zámku a jeho okolí se v sobotu na devět hodin ponořilo do historie. Na návštěvníky Slavností žirovnického jednorožce zde totiž už třináctý rok čekaly desítky představení a atrakcí se středověkou tematikou.

Ve Španělsku protestovaly polonahé ženy proti býčím zápasům

Ve Španělsku protestovaly polonahé ženy proti býčím zápasům

Barcelona - Polonahé ženy potřísněné falešnou krví protestovaly dnes v Barceloně proti konání býčích zápasů ve Španělsku. Asi patnáct dívek z organizace na ochranu zvířat AnimaNaturalis si před obchodním domem Las Arenas lehlo na zem a drželo transparenty jako například Mučení není kultura.

Bývalý argentinský diktátor Jorge Videla.

Zemřel bývalý argentinský diktátor Jorge Videla

Buenos Aires - Ve věku 87 let dnes zemřel bývalý argentinský diktátor Jorge Videla. Oznámily to místní televize. Odpykával si doživotní trest za podíl na únosech, mučeních a vraždách během vojenské diktatury, kterou v zemi nastolil po převratu v březnu 1976. Jak uvedla agentura Reuters, Videla zemřel přirozenou smrtí.

Martin Foltýn

Soud s bývalým policistou Foltýnem byl opět odročen

Jihlava – Hlavní líčení s bývalým policistou Martinem Foltýnem a dalšími dvěma obžalovanými jihlavský okresní soud odročil. Soudce Zdeněk Chalupa by měl po dnešních závěrečných řečech vynést rozsudek 9. května. Trojice Foltýn, Roman Motičák a Zdeněk Zapletal je obžalována z vydírání veterináře Miloše Kucharoviče z Velkého Beranova na Jihlavsku. Vydírání podle spisu provázelo mučení, vyhrožování a žhářský útok na Kucharovičův dům.

Alexandra Buršíková

Biologie... co to je?

Přiznávám se bez mučení. Biologie mně ve škole moc nešla. Dodnes si nejsem jistá při pohledu na brhlíka, jestli nevidím červenku, při pohledu na vlaštovku, jestli to neletí kolem náhodou rorýs.

Lidé se o víkendu prošli po nové naučné stezce mezi vinicemi a meruňkami.

Velké Pavlovice: Obavy o úrodu? Kvůli nové stezce

Velké Pavlovice – U příležitosti zahájení jarní turistické sezony otevřeli v sobotu ve Velkých Pavlovicích novou naučnou stezku Zastavení v kraji vína a meruněk. Má přilákat nové návštěvníky. A také zloděje sladkých plodů tamních vinných keřů a ovocných stromů, které cesty lemují. Takové hlasy jsou totiž od lidí ve městě často slyšet.

Nikolas Bady.

Nebezpečný tyran utekl z polepšovny, možná je v Ústí

Boletice/Ústí n. L. – Už po osmé utekl z boletického výchovného ústavu sedmnáctiletý násilník Nikolas Bady, který společně se starším kolegou brutálně mučili dvanáctiletého Patrika z Krupky. Bady se možná ukrývá v Ústí.

Ilustrační foto.

Ostravská soudkyně opustí justici, není prý způsobilá soudit

Brno – Soudkyně Kamila Šrubařová z Okresního soudu v Ostravě musí opustit justici. Podle kárného senátu není nadále způsobilá vykonávat svou funkci. Důvodem jsou opakovaná kárná řízení a následná ztráta důvěryhodnosti. Je to první podobný případ, kdy se podnětem k přezkoumávání způsobilosti soudce staly právě jeho kárné prohřešky.

Ilustrační foto

V Nigérii se našla těla 11 policistů zabitých při přepadení

Yenegoa - Nigerijské bezpečnostní síly v úterý našly těla 11 policistů, kteří byli pohřešováni od pátečního přepadení ozbrojenci ve státě Bayelsa na jihu země. Jeden muž je nadále nezvěstný. Těla policistů, kteří byli přepadeni, když jeli v rychlém člunu po řece, se našla poházená na březích. Část mrtvol byla spálená, další nesly stopy mučení a útočníci jim svlékli uniformy a vzali zbraně.

Kastelán hradu Starý Jičín Arnošt Pokorný i na letošní rok slibuje pestrý program.

Arnošt Pokorný: Na Starojickém hradě jsou nocležníci vítani

Starý Jičín - Téměř zapomenutým, přesto pro návštěvníky kouzelným, je hrad na Starém Jičíně. Ačkoliv se na první pohled mohou zříceniny zdá opuštěné, opak je pravdou. Areál každoročně ožívá mnoha akcemi, které si příchozí povětšinou velmi pochvalují. Co zajímavého se na Starojickém hradě chystá v letošním roce a jaký byl rok minulý v rozhovoru prozradil kastelán Arnošt Pokorný.

Stojan Župljanin

Bosenští Srbové Stanišić a Župljanin dostali 22 let vězení

Haag - Bývalí bosenskosrbští představitelé Mićo Stanišić a Stojan Župljanin byli dnes Mezinárodním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) odsouzeni ke 22 letům vězení. Soud konstatoval, že se provinili v případech mnohonásobných vražd a mučení Muslimů a Chorvatů za války v Bosně v 90. letech. Informovaly o tom tiskové agentury.

Ilustrační foto

V Afghánistánu sílí odpor vůči americkým vojenským jednotkám

Kábul - V Afghánistánu sílí odpor vůči americkým zvláštním jednotkám, které zůstávají v provincii Vardak, ačkoli ji už dávno měly opustit. Vyzval je k tomu prezident Hamíd Karzáí, když se objevilo podezření, že afghánští spolupracovníci těchto jednotek se údajně podílejí na mučení Afghánců. Kvůli přítomnosti amerických jednotek se v sobotu v metropoli Kábulu demonstrovalo.

Jan Bauer.

Tajemství královnina zpovědníka – 29

Vodňany - Vodňanský spisovatel zasadil svůj příběh do doby krále Václava III. a jeho tajuplné vraždy v Olomouci. Kdo je opravdový královrah? Neznámý český šlechtic, zloděj nebo najatý zabiják? Historický thriller Tajemství královnina zpovědníka nepostrádá náboj, zápletku ani rozuzlení. Vydejte se spolu s námi do českého království, kdy mu vládl poslední Přemyslovec, král Václav III.

Ilustrační foto

OSN chce mezinárodní šetření smrti palestinského vězně v Izraeli

Jeruzalém/Ženeva  – Zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva Richard Falk dnes požádal o mezinárodní vyšetření smrti palestinského vězně v izraelské věznici. Původně to žádali také Palestinci, ale Izrael to odmítl. Dnes jeho ministr vnitřní bezpečnosti Jicchak Aharonovič řekl, že Izrael zvažuje možnost pozvat mezinárodní skupinu vyšetřovatelů.

V AMSTERODAMU. Zleva jsou Kušnirak, Saki, Berka, Manhoef.

Bfc Liberec se tvrdě připravuje v Holandsku

Liberec - Před libereckým galavečerem Night of warriors se čtyři bojovníci z Bfc Liberec připravují v holandském Amsterodamu, ve slavném profesionálním týmu Mikes Gym.