Kreativ

ŠTÍTEK: mučení

Alexandr G. je ve světlé košili. Podle obžaloby se Pavel J. z Litomyšlska a A. G. z Brna dopustili vraždy a na svém kontě mají i další trestné činy

Svědectví mučení v Pohodlí. Obžalovaný popsal soudu nebývalou krutost kumpána

/NENÍ URČENO PRO SLABŠÍ POVAHY/ V případu brutálního únosu a mučení v Pohodlí u Litomyšle, který předloni vyústil v tragickou smrt uneseného mladíka Radima H. z Břeclavska, vypověděl jeden ze svědků o děsivých detailech. Obžalovaný Pavel J. čelí obvinění z násilí a vraždy, zatímco svědek Alexandr G. popisuje chladnokrevné jednání a kruté zacházení s obětí, kterou po smrti uvařili. Svědecká výpověď, kterou článek přináší, není určena pro slabší povahy.

Hrabě František Nádasdy byl jednou z nejvýznamnějších postav Uherska 16. století. Bojoval proti Turkům a vysloužil si přezdívku Černý rytíř. Jeho manželkou byla Alžběta Báthoryová.

Manžel krvavé Čachtické paní se vyžíval v násilí: Kosil Turky, zajatce rád mučil

Slavná čachtická hraběnka Alžběta Báthoryová se do dějin zapsala především jako bestiální vražedkyně, byť jsou její údajné činy dodnes předmětem sporů. Méně se už mluví o tom, že Báthoryová byla také manželkou a matkou. Jejím mužem byl hrabě František Nádasdy - vojevůdce, který úspěšně porážel Turky a v Uhrách měl výsadní postavení. A podle všeho byl stejně krutý jako jeho žena. Zemřel přesně před 420 lety. 

Důstojník SS Amon Göth měl přezdívku Řezník z Płaszówa. V tomto koncentračním táboře mučil a brutálně zabíjel vězně. Za své zločiny byl po válce popraven

Příběh ďábla ze Schindlerova seznamu: Amon Göth si zabíjení užíval

Byl jedním z nejsadističtějších velitelů koncentračních a vyhlazovacích táborů. Zabíjení a mučení mu činilo potěšení. Přesně před 115 lety se narodil příslušník SS Amon Göth. Do povědomí se jeho příběh dostal díky filmu Schindlerův seznam, v němž ho ztvárnil herec Ralph Fiennes. Činy skutečného Götha byly tak brutální, že pobuřovaly i ostatní nacisty.

Ozbrojenci z palestinského hnutí Hamás podle svědectví znásilňovali a mučili ženy. Ilustrační snímek

Děsivá svědectví o mučení Hamásem: Ženy měly mít po znásilnění zlomené pánve

Na povrch vyplavaly další hrůzné příběhy o údajných útocích palestinské teroristické organizace Hamás. Svědci hovoří o znásilněných a mučených ženách se zlomenými pánvemi. Izraelské ozbrojené síly zahájily na základě množících se výpovědí a důkazů zatím největší vyšetřování sexuálních zločinů v zemi. Hamás všechny obvinění ze sexuálních útoků popírá.

Makak, ilustrační foto

Kladivem, nebo v mixéru? BBC odhalila gang sadistů, kteří mučili mláďata opic

Zpravodajská stanice BBC odhalila globální síť sadistů, kteří týrali opice nebo za to platili. Novináři síť tyranů sahající od Indonésie po Spojené státy rozkrývali rok. Objevili přitom stovky zákazníků z USA, Británie a dalších zemí, kteří platili Indonésanům za to, aby týrali a zabíjeli mláďata makaka jávského. V komunikaci se přitom předháněli, kdo bude mít brutálnější video, v jednom z mnoha případů bylo například mládě usmrceno v mixéru.

Údajné mučení ve vězeňské cele stále nevyřešeno

Soud nevyřkl konečné rozhodnutí: Údajné mučení ve vězeňské cele stále nevyřešeno

/FOTO, VIDEO/ Pardubická pobočka Krajského soudu znovu řešila případ údajného mučení a týraní vězeňkyně Alice Večerkové. Před soudem se opět hájilo sedm dozorců ženské věznice ve Světlé nad Sázavou, které už v minulost okresní soud zprostil obžaloby. Ta je obvinila z toho, že pět mužů a dvě ženy vězeňkyni v cele na tři a půl hodiny připoutali k okenním mřížím.

Ruští vojáci v ulicích ukrajinského Melitopolu

Mučení, znásilňování, elektrošoky. Zběhlý důstojník popsal děsivé ruské praktiky

Bývalý důstojník ruské armády učinil děsivé přiznání. Televizi BBC v exkluzivním rozhovoru sdělil, že byl svědkem toho, jak ruské jednotky mučily ukrajinské vojáky. Brutální výslechy měly zahrnovat střílení, vyhrožování znásilněním a elektrošoky. Vypověděl také, jak ruští vojáci v okupovaných ukrajinských oblastech ve velkém rabovali.

Historická fotografie amerického špionážního plavidla USS Pueblo.

Jedenáct měsíců mučení. Když Korejci zajali americkou loď, hrozila jaderná válka

Pro Američany šlo o jeden z nejvíce ponižujících momentů studené války. Před 55 lety jejich špionážní loď USS Pueblo zajala Severní Korea. Nepřátelský asijský stát nejenže jedenáct měsíců mučil a věznil americké námořníky, navíc se Severokorejci dostali po mnohé tajné dokumenty a špionážní přístroje. Vše se nakonec vyřešilo diplomatickou cestou, v jisté chvíli ale hrozil jaderný konflikt.

Dva ruští vojáci hlídkují v administrativní oblasti Chersonvodokanal v Chersonu za ruské okupace, květen 2022.

Partyzáni z Chersonu: Protesty nezabraly, tak jsme Rusy začali zabíjet

Dva ruští vojáci se vraceli z hospody ulicemi Chersonu jen dva dny poté, co jejich síly ovládly město. Teploty klesly pod bod mrazu a metropole přišla o elektřinu. Ulice se utápěla ve tmě a pár skleniček mužům značně znejistělo chůzi. Zatímco jeden pokračoval na vratkých nohách dál, druhý se zastavil, aby si ulevil na kraji chodníku. Nůž, který se mu z ničeho nic zaryl do krku, ho ovšem poslal k zemi. Kaluž moči se rychle začala mísit s jeho krví. Jen o chvíli později se k němu přidal i první voják. Oba zabil Ukrajinec Archie, který je součástí odboje. V jeho partyzánském jednání ho podpořily také ukrajinské síly.

Pracovníci exhumují tělo na provizorním pohřebišti ve východoukrajinském Izjumu, 17. září 2022

Nález masových hrobů u Izjumu: Válečné zločiny jsme nespáchali, tvrdí Rusko

Kreml označil obvinění, že ruské invazní jednotky spáchaly válečné zločiny na území ukrajinské Charkovské oblasti, za lež. Přibližně 450 těl - z nichž většina byli podle ukrajinských úřadů civilisté - bylo nalezeno v hrobech poblíž východoukrajinského Izjumu poté, co ukrajinští obránci vytlačili z oblasti ruské vojáky, uvedla agentura Reuters.

Oblast Sin-ťiang, kde žijí Ujgurové vyznávající islám.

Mučení Ujgurů: Čína se v Sin-ťiangu dopouští zločinů proti lidskosti, tvrdí OSN

Čína se v rámci svých strategií proti terorismu a extremismu dopustila v oblasti Sin-ťiangu, kde žije muslimská menšina Ujgurů, závažných porušení lidských práv. Uvádí to dlouho očekávaná zpráva vysoké komisařky OSN pro lidská práva Michelle Bacheletové. Podle dokumentu vyšetřovatelé získali „věrohodné důkazy“ o mučení, které by mohlo představovat „zločiny proti lidskosti“. Peking zprávu odmítl a tvrdí, že text používá lži a dezinformace.

Takto vypadá většina zničených měst na Ukrajině po napadení Ruskem. Ilustrační foto.

Zdi od krve, křik i elektrické šoky. Chlapec popsal realitu ruských mučíren

Je mu teprve šestnáct. Na vlastní kůži však už zakusil hrůzy, které může přinést válka. Mladý Ukrajinec listu The Guardian popsal, jak ho ruští vojáci tři měsíce drželi jako rukojmí. On sám musel uklízet místnosti, které sloužily jako mučírny. Křik ostatních vězňů, mučení a zakrvácené pokoje byly podle něj na denním pořádku.

V roce 1772 začali pařížští klenotníci pracovat na nákladném náhrdelníku. Šperk obsahuje stovky diamantů. Klenot proslavila takzvaná Aféra s náhrdelníkem.

Aféra s náhrdelníkem: Podvodnici čekalo mučení, Marie Antoinetta přišla o hlavu

Ke konci francouzské královny Marie Antoinetty přispěla i takzvaná aféra s náhrdelníkem. Spleť intrik kolem vzácného diamantového šperku později inspirovala i tvůrce hollywoodských filmů. Zatímco výpravný snímek měl úspěch, všichni skuteční aktéři události z konce 18. století dopadli velmi špatně. Sledovat mučení intrikánky prý bylo jen pro otrlé.

Expozice čarodějnických procesů ve Vlastivědném muzeu Jesenicka.

Hrůzné mučení. Čarodějnické procesy jsou děsivou etapou historie Jesenicka

Návštěvníci, kteří míří do proslulých jesenických lázní, míjí ve stoupání z města nenápadný lesík. Kdo z hlavní silnice odbočí na štěrkovou zkratku, všimne si po pár krocích mohutného památníku. V úterý 21. června 2022 se u něj konala malá pieta. Ten den totiž uplynulo čtyři sta let od chvíle, kdy před soudem stanula Barbora Schmiedová z Jeseníku podezřelá z praktikování čarodějnictví. Následné procesy byly nejstrašnější etapou historie Jesenicka.

Expozice čarodějnických procesů ve Vlastivědném muzeu Jesenicka.

Strašné mučení a stovky obětí. Výročí procesu s první "čarodějnicí" na Jesenicku

/Z HISTORIE REGIONU/ Návštěvníci, kteří míří do proslulých jesenických lázní, míjí ve stoupání z města nenápadný lesík. Kdo z hlavní silnice odbočí na štěrkovou zkratku, všimne si po pár krocích mohutného památníku. V úterý 21. června 2022 se u něj konala malá pieta. Ten den totiž uplynulo čtyři sta let od chvíle, kdy před soudem stanula Barbora Schmiedová z Jeseníku podezřelá z praktikování čarodějnictví. Následné procesy byly nejstrašnější etapou historie Jesenicka. Zemřít při nich mohlo až přes tři sta žen.

Expozice čarodějnických procesů ve Vlastivědném muzeu Jesenicka.

Strašné mučení a stovky obětí. Výročí procesu s první "čarodějnicí" na Jesenicku

Návštěvníci, kteří míří do proslulých jesenických lázní, míjí ve stoupání z města nenápadný lesík. Kdo z hlavní silnice odbočí na štěrkovou zkratku, všimne si po pár krocích mohutného památníku. V úterý 21. června 2022 se u něj konala malá pieta. Ten den totiž uplynulo čtyři sta let od chvíle, kdy před soudem stanula Barbora Schmiedová z Jeseníku podezřelá z praktikování čarodějnictví. Následné procesy byly nejstrašnější etapou historie Jesenicka. Zemřít při nich mohlo až přes tři sta žen.

Proruští separatisté dohlížejí na odchod civilistů z Rusy obléhaného Mariupolu

Hrůza jménem filtrace. Rusové brutálně třídí Ukrajince, podezřelí musí do tábora

Evakuace je možná jen v případě, že máte dokument, který potvrzuje, že jste prošli filtrační procedurou. Tak popisují Ukrajinci v těchto dnech nevyhnutelnou realitu na Ruskem okupovaném území. K evakuaci musí civilisté prvně projít procesem, který v lidech vzbuzuje hrůzu a děs. Rusko obvinění z nehumánního zacházení s civilisty odmítá.

Joaquin Pinto, obraz Inkvizice

Temné výročí: Před 770 lety povolil papež u výslechů mučení, mělo svá pravidla

K jedné z nejkontroverznějších kapitol v dějinách katolické církve patří působení tzv. Svaté inkvizice, tedy vyšetřovacích tribunálů, které se měly vyrovnat s otázkou kacířství. Inkviziční výslechy za použití mučení dodnes varují, jak snadno a jak krutě se dá zneužít svěřená či získaná moc. Jejich podobu výrazně ovlivnila papežská bula Ad extirpanda, vyhlášená veřejně ve středu 15. května 1252.

Záchranáři a vojáci se kryjí před ostřelováním ruské armády.

Muž vypráví o mučení v ruském zajetí: Bylo to jako návrat do 16. století

Tasery, kopance a rány pěstí. Téměř každý, kdo se vrátí z ruského zajetí vypráví to stejné. I po třech týdnech na svobodě je Volodymyr Khropun stále v šoku z chování ruských vojáků. Dobrovolník u Červeného kříže na vlastní kůži zažil, jak krutí dokážou být. „Jeden z nich byl velmi mladý, téměř ještě dítě. Taseroval lidem obličeje, krky a kolena. Vypadal, že se dobře baví,“ svěřil se stanici BBC traumatizovaný muž. Rusko obvinění z násilí na civilistech a jejich věznění od začátku války odmítá.

Věznice Světlá nad Sázavou.

Kauza mučení ve světelské věznici: případ bude řešit soud v Havlíčkově Brodě

Případem sedmi dozorců ze ženské věznice Světlá nad Sázavou, kteří jsou podezřelí z mučení a nelidského a krutého zacházení, se bude zabývat Okresní soud Havlíčkův Brod, řekl dozorující státní zástupce Lukáš Vodička z Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové. Podle obžaloby se dozorci loni v lednu podíleli na několikahodinovém fyzickém i psychickém mučení odsouzené ženy.

Madam Vera

Zavázané oči, pouta a mučení. Neobvyklé sexuální hrátky lákají stále více

Budu tvá perverzní šéfová, krutá policistka, přísná matka, sousedka s velkou fantazii, zdravotní sestra, sehraji i jiné role, nabízí zájemcům Madam Vera, která se živí jako domina a klienty má nejen v Česku, ale i Německu, Polsku a na Slovensku. Češi jsou sice pořád ještě ostýchaví, ale i zde BDSM stále více láká. Potvrzuje to i známý prodejce erotických pomůcek, který zvýšený zájem o hračky spojené se „sado-maso“ praktikami zaznamenává již několik let po sobě.

Expozice čarodějnických procesů ve Vodní tvrzi v Jeseníku

Čarodějnické běsnění. Inkvizitorské procesy končily krutou smrtí na hranici

Dvě stovky utýraných a popravených za sebou nechaly čarodějnické procesy, které byly v 17. století postrachem obyvatel na Šumpersku a Jesenicku. Právě tam se rozmohly nejvíce z českých zemí. Úřadoval tu nechvalně proslulý inkvizitor Boblig. Mučení palečnicí, španělskou botou nebo natahování na skřipec zvládl málokdo. Přiznání i vynucených udání dalších údajných čarodějnic proto přibývalo. A obvinění se prakticky rovnalo rozsudku smrti.

Mick Schumacher

Mick Schumacher ve F1 krouží na chvostu pole. Je to opravdové mučení, říká

Jako "opravdové mučení" popsal Mick Schumacher své dosavadní závodění na chvostu pole v úvodu nové sezony formule 1. Dvaadvacetiletý německý jezdec a syn sedminásobného šampiona Michaela Schumachera zatím dojel při svém prvním ročníku mezi elitou dvakrát na 16. místě a nezdá se, že by s technicky slabším vozem Haas měl v dohledné budoucnosti atakovat bodované příčky. 

V Ústí nad Labem začal soud s matkou utýraného tříletého chlapce z Loun

Případ utýraného Marečka: Matka mučení jen přihlížela, odsedí si 8,5 let

Obžaloba detailně popisující otřesné týrání malého chlapce znovu zazněla před trestním senátem. V pondělí 15. února před Krajským soudem v Ústí nad Labem stanula 21letá matka Marečka z Loun. Ani ne tříletého chlapce předloni utýral otčím Josef Kuča. Rodačce z Prahy Simoně T. žalobci vytýkali, že mučení v bytě jen přihlížela. Chlapci dostatečně nepomohla ani na hraně smrti.

Klement Gottwald, Gustáv Husák a Antonín Zápotocký

Zatčení Gustáva Husáka: akce StB připomínala "Jidášův polibek"

Po likvidaci vnější opozice se vraždící mašinérie totalitního státu, v nějž se po roce 1948 proměnilo Československo, obrátila proti svým stvořitelům. V osidlech nalíčených na polapení "vnitřního nepřítele" uvízl v roce 1951 i Gustáv Husák, pozdější prezident, jenž se stal symbolem porážky Pražského jara a nastolení "normalizace" 70. let.

Protesty v běloruském Minsku proti výsledku voleb.

Protržené plíce, znásilnění nezletilého, mučení. Demonstranti v Bělorusku trpí

Každý třetí zbitý obyvatel Minsku měl podle lékařů střední až těžká zranění. Celkem jich bylo ošetřeno 1376. Více než 600 Bělorusů bylo zbito ve vazbě. Jeden člověk na následky zranění zemřel. Nejméně tři osoby byly tzv. siloviky znásilněny, jedna z nich byla nezletilá. Rozsah represí režimu vůči vlastnímu lidu dokazuje čerstvá zpráva běloruského Vyšetřovacího výboru zveřejněná ruskou nezávislou redakcí MediaZona.

Škola

Jak na učení bez mučení

Přednáška Jak na učení bez mučení se koná dnes ve studijním centru Basic v Jihlavě v pět hodin odpoledne.

Obraz sv. Jana Sarkandra ve Zdounkách.

Jan Sarkander: Žil jako světec, umřel jako mučedník

Kněz Jan Sarkander, dnes již svatořečený, žil na přelomu 16. a 17. století v přetěžké době plné politických a náboženských půtek, které se mu nakonec staly osudnými. Až do poslední chvíle zůstal věrný zpovědnímu tajemství a nezradil své přesvědčení. Způsoby středověkého výslechu však byly kruté. Janovo tělo mučení nevydrželo.

Nemmersdorf po bitvě

Mučení, znásilnění, ukřižování. Z masakru v Nemmersdorfu se viní Rusové i Němci

O fenoménu falešných či účelově upravených zpráv a jejich potenciálu podněcovat v lidech nenávist se hovoří stále častěji. Není divu, že právě takové zprávy tvořily ve válečných konfliktech minulosti zásadní část propagandy. K jednomu takovému případu došlo právě před 75 lety. Podnět k němu daly tragické události ve východopruské vesnici.

Protest příznivců Juliana Assange u budovy soudu v Londýně.

Assange má symptomy oběti psychologického mučení, tvrdí zvláštní zpravodaj OSN

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange v důsledku krutého, nehumánního a ponižujícího zacházení vykazuje všechny symptomy oběti dlouhodobého psychologického mučení. Uvedl to zvláštní zpravodaj OSN Nils Melzer, který vyšetřuje případy možného porušování lidských práv. Assange by podle něj neměl být z Británie vydán ke stíhání do Spojených států, kde by jej prý mohlo čekat vážné porušování jeho práv a svobod.

Rej čarodějnic zažili v Jeseníku nad Odrou. Nakonec hlavní čarodějnici spálili.

Čarodějnické běsnění. Inkvizitorské procesy byly postrachem (nejen) Jesenicka

/PŘÍBĚH DENÍKU/ Dvě stovky utýraných a popravených za sebou nechaly čarodějnické procesy, které byly v 17. století postrachem obyvatel Jeseníků. Právě v tomto regionu se rozmohly nejvíce z českých zemí. Úřadoval tu nechvalně proslulý inkvizitor Boblig. Mučení palečnicí, španělskou botou nebo natahování na skřipec odolal málokdo. Přiznání i vynucených udání dalších údajných čarodějnic přibývalo. A obvinění se prakticky rovnalo rozsudku smrti.

Rej čarodějnic zažili v Jeseníku nad Odrou. Nakonec hlavní čarodějnici spálili.

Čarodějnické běsnění. Inkvizitorské procesy byly postrachem (nejen) Jesenicka

/PŘÍBĚH DENÍKU/ Dvě stovky utýraných a popravených za sebou nechaly čarodějnické procesy, které byly v 17. století postrachem obyvatel Jeseníků. Právě v tomto regionu se rozmohly nejvíce z českých zemí. Úřadoval tu nechvalně proslulý inkvizitor Boblig. Mučení palečnicí, španělskou botou nebo natahování na skřipec odolal málokdo. Přiznání i vynucených udání dalších údajných čarodějnic přibývalo. A obvinění se prakticky rovnalo rozsudku smrti.

Jon Snow, Daenerys Targaryen

Hrdinové, nebo zločinci? Odborníci vybrali nejbrutálnější postavy Hry o trůny

Mučení zajatců, využívání dětských vojáků či znásilňování žen. Populární seriál Hra o trůny je plný válečných zločinů. Která z postav se však proti konvencím provinila nejčastěji? Na to se snažil odpovědět australský Červený kříž, který sestavil žebříček nejbrutálnějších postav. Informoval o tom server německé televizní a rozhlasové stanice Deutsche Welle.