Kreativ

ŠTÍTEK: mučení

Jihokorejští akademici odmítli přispět do vládní učebnice dějin

Soul - Stovky jihokorejských akademiků odmítly podílet se na napsání nových učebnic dějepisu na objednávku vlády. Doposud si školy mohly vybrat z učebnic osmi soukromých nakladatelů, nyní ale chce kabinet konzervativní prezidentky Pak Kun-hje povolit pouze jediné učebnice vydané vládou, napsala dnes agentura AP.

Do konce roku by díky programu mohlo pomoc dostat dalších zhruba 500 lidí, uvedl zástupce projektu Michael Blume. Jedná se většinou o ženy a děti, které radikálové z IS sexuálně zneužívali.

Německo přijme tisíc obětí násilí Islámského státu z Iráku

Berlín - Německo v rámci zvláštního programu pomůže letos asi tisícovce iráckých obětí násilí spáchaného radikály z organizace Islámský stát (IS). Informovala o tom dnes agentura DPA. Traumatizované ženy a děti dostanou v Německu psychologickou pomoc i šanci na nový život.

Radovan Krejčíř.

Krejčířova vila unikla požáru, který zničil luxusní čtvrť

Johannesburg - Vile Čecha Radovana Krejčíře v luxusní čtvrti u řeky Vaal u Johannesburgu se vyhnul ničivý požár, který v neděli zachvátil dvě desítky domů v jejím bezprostředním okolí. Uvedl to dnes zpravodajský web News24.com s odvoláním na místní obyvatele. Krejčíř v současnosti vilu neobývá, neboť ve věznici čeká na verdikt v jednom z případů, v nichž je souzen.

Inkvizitor Boblig v podání Vladimíra Šmerala ve filmu Otakara Vávry Kladivo na čarodějnice z roku 1969

Inkvizitor Boblig měl v Olomouci hospodu. Před 330 lety upálil kněze

Olomouc – Malý, břichatý, plešatý. Člověk, jehož fanatismus vyvolával strach stejně jako morová nákaza nebo krvelačná osmanská jízda, kterou před Vídní zastavil polský král Jan Sobieski, nebyl žádný urostlý fešák. Zato to s lidmi uměl a dokázal si je získat. Do dějin se však vepsal jako mstivý a krutý manipulátor.

Argentinská armáda během války o Falkladny mučila vlastní vojáky.

Argentinská armáda během války o Falkladny mučila vlastní vojáky

Buenos Aires - Vyplývá to z dnes zveřejněných archivních dokumentů, které popisují utrpení řadových vojáků během konfliktu s Británií v roce 1982. Jde vůbec o první podobný oficiální dokument z války, která stála životy na tisíc příslušníků argentinských ozbrojených sil, uvedla stanice BBC.

Radovan Krejčíř.

Rozsudek nad Krejčířem byl odložen na 12. října

Johannesburg – Vynesení rozsudku nad Radovanem Krejčířem bylo dnes v Jihoafrické republice kvůli nepřítomnosti jeho obhájkyně odloženo na 12. října. Informovala o tom jihoafrická média. Soud měl dnes rozhodnout o výši trestu pro Krejčíře za pokus o vraždu a únos a za pokus o přechovávání narkotik.

Bývalý ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

Ruští vyšetřovatelé viní Jaceňuka ze zločinů v čečenské válce

Moskva – Ruští vyšetřovatelé viní ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka z mučení a vraždění vojáků ruské armády během první války v Čečensku v polovině 90. let. Ve středečním vydání, o němž dnes informovala agentura TASS, to napsal list Rossijskaja gazeta, oficiální orgán ruské vlády.

Ilustrační foto

Při středečních bojích u Mariupolu zemřelo sedm vojáků a civilistka

Kyjev - Nejméně sedm vojáků ukrajinské armády bylo zabito při střetech mezi vládními vojsky a proruskými separatisty na východní Ukrajině, navzdory zprávám o novém příměří, dohodnutém pro začátek školního roku. Mezi mrtvými je také jedna civilistka. Obě znepřátelené strany dnes opět obvinily z porušování klidu zbraní.

Radovan Krejčíř.

Soud v JAR uznal Krejčířovu vinu v případu pokusu o vraždu a únos

JAR - Soud v Johannesburgu dnes uznal vinu Čecha Radovana Krejčíře v případu pokusu o vraždu a únosu. Pro Krejčíře je to vůbec první odsouzení v Jihoafrické republice. O verdiktu informoval zpravodajský portál eNCA. Výše trestu prozatím oznámena nebyla. Případ se týká únosu a mučení bratra drogového dealera, jenž zmizel i s 25 kilogramy pervitinu, který podle obžaloby pro českého podnikatele převážel. Krejčíř v minulosti vinu opakovaně odmítl. České televizi po dnešním rozhodnutí soudu řekl, že lež a nenávist zvítězila nad pravdou a láskou.

Jakub Holuša

Trénink a vedro? S Holušou to málem seklo

Několik let hovořil Jakub Holuša o snu překonat český rekord v běhu na 1500 metrů a letos se mu to před dvěma týdny v posledním závodu před mistrovstvím světa povedlo na mítinku Diamantové ligy ve Stockholmu.

Ilustrační foto

Ukrajinský režisér Sencov si u soudu stěžoval na mučení ruskými agenty

Moskva – Ukrajinský režisér Oleg Sencov, který u ruského soudu v Rostově na Donu čelí obvinění z terorismu, si dnes stěžoval na mučení, kterému jej prý podrobili agenti ruské tajné služby FSB. Se soudem odmítl spolupracovat, uvedla na svém ruskojazyčném webu zpravodajská stanice BBC.

LETNÍ FOTBALOVÝ KEMP v Ostré se konal pod záštitou fotbalisty pražské Sparty a české reprezentace Lukáše Váchy. Ten také rozdal spoustu podpisů, s dětmi se podělil o své zážitky a s malými fotbalisty si také zahrál fotbal

Na kemp do Ostré zavítaly fotbalové hvězdy

Ostrá – Není pochyb o tom, že pořadatelé letního fotbalového kempu Lukáše Váchy v Ostré připravili pro děti parádní zážitek. A to i proto, že malí fotbalisté mohli pozdravit současné fotbalové hvězdy.

Kaddáfího syn Saadí je ve vězení mučen.

Kaddáfího syn měl být ve vězení mučen, Libye informaci vyšetřuje

Tripolis /VIDEO/ - Organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) požádala o vyšetření informace, že syn bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího je ve vězení mučen. Na sociálních sítích se totiž objevilo video, na němž je bývalý fotbalista Saadí Kaddáfí mučen.

Při hodinové noční tajuplné procházce hradem Buchlov si mohli návštěvníci užívat hraných veselých i vážných pověstí. Na své si přišli i při ohnivé show.

Při noční prohlídce Na Buchlově se návštěvníkům zjevila Černá paní

Buchlov /FOTOGALERIE/ – Po čtyřiadvaceti letech mohli vstoupit návštěvníci hradu Buchlova na prkna kdysi okázalého tanečního sálu, druhé největší místnosti středověkého pevnosti. Jedinečnou příležitost k tomu měli při jubilejním desátém ročníku tří večerů hraných pověstí a příběhů, které nesly název Buchlovské noci s černou paní. Jejich pořadatelem byla správa hradu spolu s občanským sdružením HB Collegium.

Ilustrační foto.

Státní zástupce žaluje tři policisty kvůli mučení, nutili vyslýchaného k doznání

Brno - Státní zástupce obžaloval tři policisty z Brna z mučení a jiného krutého nelidského zacházení. Údajně přinutili vyslýchaného muže vyskočit z okna. Případ se podle vyšetřování stal loni v listopadu a muž přežil se zraněním. Na případ upozornil dopisem z vězení. Řekl to dnes mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma.

Umučený farář Josef Toufar.

Toufarova Číhošť se chystá na davy

Číhošť – V Číhošti na Havlíčkobrodsku jsou v plném proudu přípravy na slavnost spojenou s uložením ostatků pátera Josefa Toufara v tamním kostele.

Ilustrační foto.

Střelbu do žen navrhují ruští poslanci, ochránci lidských práv jsou zděšeni

Moskva – Spory v Rusku rozpoutal návrh skupiny poslanců výrazně rozšířit pravomoci policie, od pronikání do cizích aut a bytů až po střelbu na veřejných místech. Zmírnit se má například zákaz střílení na ženy. Ochránci lidských práv, včetně úřední ochránkyně, varují před možným zneužíváním širších pravomocí policisty, známými sklony k násilnému řešení situací, úplatkářství, svévoli a mučení podezřelých.

Spolupráci s teroristy odmítla trojice arabsky hovořících cizinců zadržených v dubnu v Praze, kteří ve čtvrtek stanuli před Městským soudem v Praze v rámci řízení, na jehož konci by mohlo být jejich vydání do USA.

Americký slib nemučit vězně Praze nestačí

Praha - Trojici arabsky hovořících cizinců zadržených loni v dubnu v Praze, kteří jsou podezřelí se spolupráce s teroristy a Městský soud v Praze před dvěma měsíci vyslovil souhlas s jejich vydáním do USA, prozatím deportace na oceán nehrozí. Verdikt z letošního 15. dubna zrušil pražský vrchní soud, který vyhověl stížnostem, jež cizinci podali ihned po jeho vynesení.

Spolupráci s teroristy odmítla trojice arabsky hovořících cizinců zadržených v dubnu v Praze, kteří ve čtvrtek stanuli před Městským soudem v Praze v rámci řízení, na jehož konci by mohlo být jejich vydání do USA.

Americký slib nemučit vězně Praze nestačí

Praha – Trojici arabsky hovořících cizinců zadržených loni v dubnu v Praze, kteří jsou podezřelí se spolupráce s teroristy a Městský soud v Praze před dvěma měsíci vyslovil souhlas s jejich vydáním do USA, prozatím deportace na oceán nehrozí. Verdikt z letošního 15. dubna zrušil pražský vrchní soud, který vyhověl stížnostem, jež cizinci podali ihned po jeho vynesení.

Ilustrační foto.

Pákistán popravil muže, kterému bylo v době odsouzení 15 let

Láhaur (Pákistán) – Pákistán dnes popravil muže, kterému bylo v době odsouzení teprve 15 let. Pákistánský soud shledal Aftaba Bahadura vinným z vraždy tří lidí, kterou podle žaloby spáchal v roce 1992, informovala agentura Reuters. Skupina na ochranu lidských práv Reprieve upozornila, že dva svědci mezitím odvolali výpověď s tím, že si ji policie vynutila mučením.

Rodina Johanna Langera (v uniformě), který byl 2.6. 1945 mučen a zastřelen na náměstí v dnešním Novém Boru. Langerovi v té době bylo 72 let.

Před 70 lety českoslovenští vojáci popravili v Boru německé obyvatele

Nový Bor - Několik hodin trvající lynč a nakonec poprava. Na náměstí v dnešním Novém Boru zastřelili 2. června 1945, téměř měsíc po skončení války, českoslovenští vojáci z českolipského pěšího pluku bez jakéhokoliv soudu osm německých obyvatel města ve věku od 25 do 79 let. Mezi oběťmi byly také dvě ženy.

Zběh Islámského státu natočil mučení dítěte při výslechu.

Zběh Islámského státu natočil mučení dítěte při výslechu

Damašek /VIDEO/ – Radikálové z Islámského státu (IS) mučí děti a nutí bojovat už třináctileté chlapce. Stanice BBC to dokládá videem, které natočil zběh z IS na mobilní telefon. Je na něm vidět, jak muž s kuklou na hlavě bije čtrnáctiletého chlapce pověšeného za zápěstí ke stropu.

Ilustrační foto

Lidé si dělají co chtějí. Jestli to takhle půjde dál, svět se zblázní

Bánov u Uherského Brodu - Jak jistě víme, všude kolem nás se něco děje. Vzájemná nevraživost vede k lidským sporům a nárůstu do takové míry, že jsme na pokraji války, proto se do Evropy snaží dostat co nejvíce uprchlíků. Jak rychle bude počet obyvatel v Eu narůstat ? Co znamená být uprchlíkem v Evropě ?

Ilustrační foto

Amnesty International obvinila Hamas z válečných zločinů

Tel Aviv - Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) dnes obvinila radikální palestinské hnutí Hamas z únosů, mučení a zabíjení Palestinců během loňské letní války s Izraelem. Ve své nově zveřejněné zprávě uvedla, že některé z těchto činů lze označit za válečné zločiny.

Ilustrační foto.

Vraždy a mučení. Zacházení s vězni na Ukrajině je šokující

Kyjev – Mezinárodní organizace Amnesty International (AI) dnes v Kyjevě zveřejnila nové informace o mučení zajatců oběma znepřátelenými stranami donbaského konfliktu. Zpráva obsahuje svědectví o brutálních praktikách jak povstalců, tak i bojovníků dobrovolnických ukrajinských praporů, které od loňského dubna svádějí boje o ruskojazyčné oblasti na Donbasu.

Imigranti - ilustrační foto

Příšerné podmínky uprchlíků v Libyi: čelí znásilňování, mučení i únosům

Londýn – Uprchlíci a imigranti v Libyi čelí znásilňování, mučení a únosům kvůli výkupnému páchaným pašeráky lidí. Kromě toho je jejich zaměstnavatelé systematicky využívají, jsou pronásledováni kvůli náboženství a jinak zneužíváni různými ozbrojenými skupinami a zločineckými gangy. Ve své zprávě nazvané „Libye je plná krutosti: příběhy o únosech, sexuálním násilí a zneužívání běženců" to dnes uvedla organizace Amnesty International (AI).

Osvobození Přerova – 8. května 1945. Ještě před koncem války stihli Němci na ústupu vyhodit do povětří všechny přerovské mosty – i Tyršův u sokolovny

Přerov povstal jako první v zemi

Přerov – První májové dny roku 1945 přinesly Přerovanům nejen euforii a naději z konce války, ale také tvrdý trest za ozbrojené povstání proti nacistické zlovůli. Právě v Přerově totiž dali lidé 1. května jako vůbec první v republice najevo svůj odpor proti Němcům.

Jiří Tynek

Citlivý Jirka při mučení neprozradil vůbec nic

Na Bunči u Roštína skončila válka už 12. března také pro dva mladíky z Prahy. Ti původně narukovali jako totálně nasazení k hasičům v německém Kielu. Jiří Týnek si při první dovolené doma sestavil rádio a na něm s ostatními Čechy, ale třeba i s Rakušany, poslouchali zahraniční rozhlas.

U vstupu do lesů varovali okupanti před bandity.

FOTO, VIDEO: Osudový 23. duben 1945 v Prlově

Prlov  - Kolem šesté hodiny ráno 23. dubna 1945 už byl Prlov obklíčen asi šesti sty příslušníky německé branné moci. K dispozici byla i jednotka maďarských polních četníků a gestapo z Vizovic, Vsetína i Zlína.

Natáčení filmu Celebrity s.r.o.

V Celebritách dojde i na mučení

Praha - Režisér Miloslav Šmídmajer dotočil poslední jarní klapku své komedie s Jiřím Mádlem v roli režiséra mýdlové opery.

Pamětnice Zdeňka Calábková.

70 let od osvobození: Rána do hlavy muže nezabila. Shořeli zaživa

Zákřov – Zdeňka Calábková je jednou z posledních přímých účastnic tragických dubnových dnů roku 1945 v Zákřově, kdy němečtí fašisté a ruští kolaborantští vojáci z 574. kozáckého praporu brutálně zavraždili 19 mužů ve věku od 16 do 45 let. Mezi nimi i jedenatřicetiletého Zdenčina otce Oldřicha Oheru.

Proslulé turínské plátno, do něhož bylo podle tradice zahaleno tělo Ježíše Krista po sejmutí z kříže, bylo dnes po pěti letech znovu vystaveno pro veřejnost v turínské katedrále.

Veřejnost mohla po pěti letech vidět proslulé turínské plátno

Turín – Proslulé turínské plátno, do něhož bylo podle tradice zahaleno tělo Ježíše Krista po sejmutí z kříže, bylo dnes po pěti letech znovu vystaveno pro veřejnost v turínské katedrále. Pro věřící je na záhadné látce otisk Kristova těla a krev z ran, které utržil při bičování, mučení a ukřižování. O jeho autenticitě dosud panují spory.